Låt mig lyfta världen från dina axlar.









Lite Köpenhamns-statistik
Antal...
Wienerbröd: 0
Öl för mig: 0
Öl för Jimmy: betydligt fler
Röde pölser: 0
Smörrebröd: 0
Födelsedagssvärmödrar: 1
Koppar varm choklad (med eller utan Bailey's): jävligt många!
Nyinköpta prickiga klädesplagg: 3
Gånger jag tänkte tanken "nu fryser jag ihjäl": cirka 250 ggr om dagen
Överraskningsgratulationsväckningar mitt i natten med rosa champagne: 1
Gånger jag log, nickade och låtsades förstå vad någon sa: för många
Gånger jag pratade överdriven engelska med tjejen i kassan som sedan vänder sig om och börjar prata på svenska med sin kollega: även där för många, alltså 1.

Architects - We're All Alone

Jag kommer att få dig att tappa andan.

Kommer ni ihåg i somras när jag var kärringen mot strömmen och bjöd på recept på kaffedrinkar när det var ungefär 30 grader varmt ute? Inte alls okej. Nu är det däremot januari, snö utanför fönstret och -7 grader så nu får man dricka hur många kaffedrinkar som helst. Så det är vad vi har gjort här hemma ikväll. Ja, fast vi drack inte hur många som helst utan en var. Man måste ju kunna sova sen också, fast det är klart, dricker man tillräckligt många så kanske man somnar av den anledningen istället...

Café Orange

för 1 pers

1 kopp kaffe
2 msk grand marnier
vispad grädde
kakao
rivet apelsinskal

Blanda kaffe och grand marnier.
Toppa med vispad grädde.
Pudra över kakao och riv över apelsinskal.

Men herregud, dricker vi alkohol mitt i veckan? Ja! För samtidigt som vi dricker kaffedrinkar så håller vi på och packar inför imorgon eftersom vi ska till Köpenhamn över helgen. Där ska vi fira att Jimmys mamma fyller typ 25. Och det vet ju alla att om man ska till Köpenhamn så är det lika bra att börja dricka alkohol redan kvällen innan man åker dit så att man förstår vad de säger när man kommer fram. Min största prövning blir dock att inte dra Kvarteret Skatan-skämt 3 gånger i minuten. Hittills går det sådär då jag redan säger: "Tuborg!" lite då och då på låtsasdanska. Min näst största prövning blir att inte råka döda någon i kön till Pølsemannen. Nej. Ni förstår att det här med Kvarteret Skatan-referenserna kommer att bli svårt...

Nu ska jag fortsätta med packandet. Ha en fin helg hörni. Det ska jag ha, den som äter flest wienerbröd innan måndag vinner, okej?!

Diagrams - Appetite

Rasande är jag och jag har fått nog.

Nej. Jag är inte alls särskilt rasande. Jag är tvärtom mycket nöjd. Sådär "åh, vad gott det är med mat!"-nöjd. Är även mycket nöjd med flera andra saker som inträffat idag, men vi börjar med att fokusera på maten. Kvällens middag blev jag inspirerad till hos Sofie som lagade denna rätten fast med lax för ett tag sen. Okej, jag gjorde några fler ändringar också. Men till att börja med så bytte jag ut laxen mot quornfiléer för husfridens skull. Sen så gjorde jag sisåhär för att få en riktigt karibisk onsdag:

Karibiska quornfiléer med sötpotatis och vitlökskräm

för 2 portioner

4 st quornfiléer
2 msk mörk rom
2 tsk cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
2 tsk ingefära
2 tsk havssalt
2 tsk råsocker

3-4 st sötpotatisar
rapsolja
salt

2 dl créme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 lime, rivet skal och saften
2 msk majonnäs

ananas
mango

Blanda rom och kryddorna till en marinad.
Lägg quornfiléerna i en fryspåse och häll marinaden över.
Låt ligga i rumstemperatur medans du förbereder resten.
Skala och klyfta sötpotatisen.
Lägg på en plåt och ringla över olja och salt.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
Blanda ihop créme fraiche, pressad vitlök, limesaft och skal och majonnäs till en sås.
Ställ in i kylen ett tag.
Stek quornfiléerna på svag värme tills de är genomstekta.
Servera med sötpotatisen, vitlökskräm och ananas och mango i bitar.

Det var mycket gott. Fast jag ska erkänna en sak, vi hade ingen mörk rom hemma. Eller jo, det hade vi men det var tydligen nåt samlarexemplar som jag absolut inte fick öppna. Så jag fick ta Captain Morgan istället, men det var minsann gott ändå så det gjorde nog ingenting. Det är ju karibisk rom, så det var nog precis lika bra.

Vad är det mer jag är nöjd med då? Jo, till exempel är jag nöjd med att jag tar helg klockan 14.00 imorgon. Sedan är jag nöjd med att jag skickade efter 5 stycken klänningar häromveckan och jag betalade bara 443 kronor för hela kalaset med frakt och allt från England. Och idag kom klänningarna hem till mig och allihopa satt hur bra som helst. Mycket, mycket nöjd! Man kan aldrig ha för många klänningar, som sagt. Nu ska jag dricka te och läsa bok.

Wounded Lion - Monkeys

Nu gör vi den här kvällen till världshistoriens bästa.

Titta, jag har fått tillökning i kakburkshörnan! Jag fick den fina turkosa prickiga burken och sockerströaren från Strömshaga av svärmor i julklapp. Och nu står de där i köket och är väldigt fina att titta på. Jag konstaterade häromdagen när jag rotade runt i skåpen att vi hade väldigt många fina kakburkar överallt. "Och ändå önskar du dig fler hela tiden!" suckade Jimmy. Men vissa saker kan man inte ha för mycket av. Fina kakburkar, klänningar, kakfat och rosetter att ha i håret till exempel. Just nu är det en väldig kakbrist i huset tyvärr, så alla kakburkarna är tomma. Det måste vi ändra på så snart som möjligt!

Idag är jag väldigt trött och ska nu krascha i soffan med en kopp te och titta på min dåliga serie som jag inte fick se förra tisdagen. Men idag har jag paxat teven, dubbelpaxat den till och med så ingen handboll i världen ska få stoppa mig. In your face dåliga svenska handbollslag, in your face!

Drake feat. Nicki Minaj - Make Me Proud

PS. nej. in MY face tydligen då min dåliga serie tydligen hade säsongsavslutning förra veckan. fy fabian! jag ska aldrig mer paxa teven. dricka te tänker jag dock göra ändå. pax för micron då! ja, jag gör mitt te i micron. går så jävla bra. så jävla fort. varmt vatten är liksom varmt vatten var du än värmer det. sådeså.

Men frysta saker tinar.

Det är inte klokt vad långa helgdagarna blir när man kliver upp innan klockan 11. Att jag inte har tänkt på det förut! I morse gick jag upp klockan tjugo i nio, det var helt perfekt för då fick jag min Greek-abstinens stillad och sedan hade jag en hel lång dag att göra massor av saker på. Nu gjorde jag visserligen ingenting särskilt, men jag HADE kunnat göra det om jag hade velat. Ett långkok till exempel, det hade jag kunnat ägna mig åt. Om vi hade haft något bra kött hemma att långkoka på, det hade vi inte. Så jag tog en promenad i solen och ägnade sedan resten av dagen åt att titta på skidor, serier och film. Sen gjorde jag ett kortkok, som ändå var väldigt gott och som såg ut såhär:

Kyckling med mango chutney och aprikoser

för 2 pers

2 st kycklingfiléer
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl créme fraiche
4-5 msk mango chutney
1 vitlöksklyfta
ca 10 st torkade aprikoser

Skär kycklingfiléerna i bitar.
Bryn dem i smör i en stor stekpanna.
Ta upp kycklingen ur stekpannan.
Tillsätt vatten, buljong, créme fraiche och mango chutney i stekpannan.
Låt koka upp.
Pressa ner vitlöken och tillsätt aprikoserna.
Lägg tillbaka kycklingen i stekpannan och låt koka ihop i någon minut.
Servera med ris och lite grönt.

Inspirationen till receptet kommer från början från arla, men som vanligt byggde jag om det en del. Vi har en hot chutney hemma, har man inte det så kanske det kan vara gott att krydda med lite chili eller sambal oelek för våran blev väldigt mild trots het chutney. Om man gillar milda smaker behöver man förstås inte krydda den, det där bestämmer man själv.

Nu tänkte jag fortsätta med det jag gjort under dagen och sätta mig i soffan igen. Men var har all bra söndagsteve tagit vägen? När ska 8'an visa andra säsongen av Top Chef - Just Desserts till exempel? Ska det behöva gå så långt att jag måste ladda ner den och bestämma själv när jag ska titta på den? Guuud, vad jobbigt. Var är Martina nuförtiden? Det är så jobbigt att jag alltid måste ta en massa beslut på egen hand. Förresten hörde jag på nyheterna att man ska kunna få 2-5 års fängelse för tvångsäktenskap. Väldigt bra för Jimmy, mindre bra för mig. Fast maten på svenska fängelser ska ju vara rätt bra har jag hört...

Al Tourettes - Ginsperation

Jag har funnit ett sätt.

Jag trodde verkligen aldrig att den dagen skulle komma då jag föredrog hemmagjord pizza framför köpepizza. Men nu är det faktiskt så att jag tycker att hemmagjord pizza är mycket godare än köpt. Speciellt när man använder den här pizzadegen och toppar med bara goda grejer. Väldigt god lördagsmiddag alltså.

Och bra bakismat för Jimmy som kom hem halv fyra i morse då jag låg och sov så gott. Det där med att försöka smyga var ingenting han tänkte på utan han stövlade in i sovrummet och sa högt och glatt: "HEJ HEJ!" och jag tänkte i min enfald att om jag inte svarar så slutar han nog. Det gjorde han inte, han fortsatte säga "HEJ HEJ!" tills jag sa hej tillbaka. "Jag har varit på svartklubb, Håkan var där!" Sa Jimmy då supernöjt. Faktum var att jag var så trött så jag bara muttrade och somnade om. Men jag körde såklart med utfrågning i morse i stället. Vilka var han där med? Folk han kände. Såg han snäll ut? Ja. Vad hade han på sig? Minns inte, en skinnjacka och nåt mer. Han var långhårig. Vad gjorde han? Stod i "baren" och pratade med folket som han kände.

Det är alltså Håkan som utfrågningen gällde (Hellström alltså, Ej Mårtensson eller Juholt), vad Jimmy hade på sig, vilka han var där med och vad han gjorde skiter väl jag i. Den viktigaste frågan av alla, varför man inte ringer och berättar sånt för sin flickvän och ber henne komma dit har jag inte ställt ännu. Jag sparar den till någon gång i framtiden då Jimmy glömt våran bröllopsdag och jag ska räkna upp alla dumheter han gjort mot mig under årens lopp.

Annars kan jag berätta att snön vräkt ner ute i 7 timmar idag, så nu är det fint och vitt utanför fönstret. (Ja, kanske inte just fönstret här i datarummet för där ser man bara förlossningen och lastkajen utanför Mölndals Sjukhus, men utanför vardagsrumsfönstren; mycket fint!) Hoppas snön stannar kvar ett tag nu, till min födelsedag om sisådär en månad blir bra. Nu ska jag äta chips!

Trailer Trash Tracys - Dies In 55

Lugna, djupa andetag.

Här kommer en liten chipsnyhet från Estrella. Cheese Burger Chips. Ja, det är precis vad det låter som. Chips med smak av ostburgare. När jag fick läsa om detta tänkte jag ungefär: "Vad i hela friden?!" fast med mycket värre ord. Jag har inte smakat dem ännu, de kommer ut i butik den 6'e februari och chipsföretagen har inte riktigt förstått att det är till mig man ska skicka smakprover på chips. De skickar istället smakproverna till de matbloggare som ligger högst på topplistan och som inte ens gillar chips för de har fullt upp med att missbruka utropstecken och lovprisa LCHF. Bitter? Jag? Nejdå. Skulle jag aldrig vara. Cheese Burger Chips alltså, jag kommer att provsmaka dem kan ni vara så säkra på. Även om jag tycker det låter helt galet knasigt.

Pulled Apart By Horses - Back To The Fuck Yeah

Det är dina ögon som lurar dig att tro på det du ser.

Jag tänker fortsätta lite grann på samma tema som jag hade igår. Nej, inte julsmaker. Utan sånt som jag egentligen inte är så förtjust i. Jag är ju inte särskilt förtjust i äpplen i kakor, eller egentligen äpplen i någonting annat än som äpplen och äppelmos. Äppelpaj, äppelkakor och äppeljuice går bort. Likaså är jag ju en sån där besvärlig människa som inte gillar smulpaj. Eller ja, smulet kan väl gå ner lite grann. Men inte så mycket, och vaniljsås tycker jag inte om någonstans överhuvudtaget. Men... (ja, självklart kommer det ett men) Jag har ändå bakat det idag. Fast med en liten twist såklart, någonting som gjorde det hela mycket bättre och godare. Den hemliga ingrediensen? Citron!

Äppelpaj med citrontwist

för 4 portionsformar

2 st stora äpplen
150 gr smör
2 dl socker
2 msk ljus sirap
5 dl havregryn
1 citron, skalet och saften

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj 4 stycken portionsformar.
Skär äpplena i tunna tunna klyftor.
Lägg dem i botten på formarna.
Blanda ihop smör, socker, sirap och havregryn till en smulig massa.
Riv ner skalet och pressa ner saften från citronen och blanda.
Smula degen över äpplena.
Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Servera med vaniljsås/glass/vaniljvisp.

Vaniljvisp tycker jag faktiskt att är ganska gott. Mycket bättre än vaniljsås i alla fall. Vaniljglass funkar ju också, men då måste pajen vara varm. Det måste den annars också tycker jag förstås, förstår inte alls hur folk kan tycka det är gott med kall fruktpaj. Och Charlotta, jag åt äppelbiten som ligger där bredvid till mellanmål, så nu behöver du inte fundera över. Här går ingen mat till spillo bara för att det ska bli fina bilder inte!

Jag fick aldrig se på min dåliga serier igår. Min mamma ringde så Jimmy vaknade och kom och tog över teven. Jag förstår inte ens varför man måste se en hel handbollsmatch? De gör ju mål hela tiden så det räcker väl om man ser de sista fem minuterna? Om ens det. Handboll är för killarna som var för mesiga för att spela fotboll. Och fotboll är för killarna som var för mesiga för att spela hockey. Och innebandy är för killarna som är mest upptagna med att fixa håret och egentligen inte kan hantera en boll.

Massive Attack - Atlas Air

Gör inga misstag och ångra ingenting.

Jag vet att det är meningen att det ska vara ute med jul nu, den ska ju ut med Knut. Men jag kommer ju från dalarna och det är bara att fråga vilken stockholmare som helst så får ni veta att vi från dalarna är lite efter. Så därför har jag lagat mat med saffran i idag. Så himla efter! Varken jag eller han som jag bor med är ju särskilt förtjusta i saffran, så runt jul blir det varken saffranskolor, lussebullar eller någonting annat saffransfärgat i våran julgodispåse. Däremot så tycker jag ju att man ska våga testa nya saker lite titt som tätt, så idag när vi skulle äta kotletter och rostad potatis så experimenterade jag ihop en liten saffranssås att ha till.

Saffran- och tomatsås

4 portioner

2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 pkt saffran
2-3 msk tomatpuré
½ tärning grönsaksbuljong
salt
peppar

Smält smöret på svag värme i en kastrull.
Vispa ner mjölet.
Tillsätt mjölk och buljong under omrörning.
Vispa till såsen börjat tjockna.
Tillsätt saffran och tomatpuré och blanda väl.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till kött, fisk eller kyckling.

Jag tror jag får börja tänka om när det gäller saffran, för det här var riktigt gott! Jimmys kommentar var: "Vid första tuggan var jag lite skeptisk, men nu är den jättegod!" Alltså. Jättegod. Himla mysig färg hade den också. Och det behöver alltså inte vara jul för att man ska äta denna såsen, det går bra när som helst. För min del får ni gärna äta den till frukost om ni vill, det gör inte mig någonting.

Nu ska jag dricka te och titta på dålig teve. Jimmy har somnat så han missar handbollen, mouwahahaha. Alltså är teven i mitt våld, och jag tänker utnyttja den till att se på en riktig jävla skitserie som jag följer mest för att plåga mig själv. The Secret Life Of The American Teenager. Det är så jävla dåligt så man får ont i ögonen av att titta på det. Förhoppningsvis somnar jag alltså, för jag har tidigtidig-morgon imorgon.

The Antlers - Parantheses

Människorasen ber aldrig om ursäkt.

 

Här har ni mina två svagheter i livet just nu. Vi köper ju aldrig hem kakor, det är lite onödigt när jag bakar för ett helt konditori varje vecka ungefär. Men just Ballerina Pepparkaka kan jag verkligen gå och längta efter. Tur att de bara finns under en viss tid på året, det måste man ju säga. Sen är det Dumle Liquorice, vilket är himla lustigt eftersom jag avskyr vanlig dumle... Men med lakritssmak alltså, så galet gott. Det finns inte att få tag i på lösvikt i hela Mölndal, det är väl också en himla tur det. För innerst inne är jag ju en chipsmänniska och även om jag köper Ballerina Pepparkaka eller Lakrits-Dumle så slutar det oftast med att jag önskar att jag hade köpt chips istället. Men i mina tankar, där är Ballerina Pepparkaka och Dumle Liquorice det godaste som finns i hela världen. Och det är väl ändå tanken som räknas?

 

Ela Orleans - Better Friends


Vem försöker du vara?

Kan någon berätta för mig hur man tar fina bilder på oxrullader? De behöver inte vara jättefina bilder ens, det räcker om rulladerna inte ser ut som bajskorvar på bilderna. Alltså, bli nu inte skrämda av bilden på våran söndagsmiddag. Den var god, jag lovar!

Fläsk- & brödfyllda oxrullader

för 4 portioner

ca 500 gr lövbiff
½ gul lök
persilja
salt
peppar
2 skivor mjukt bröd
ca 100 gr rimmat fläsk
6 dl köttbuljong

Sås:
2 msk vetemjöl
2 dl créme fraiche
ca 5-6 st cornichons
persilja

Lägg ut köttskivorna och banka till dem lätt.
Skala och finhacka löken.
Strö över lök, persilja, salt och peppar över köttet.
Skär bröd och fläsk i stavar.
Lägg bröd och fläsk på den breda änden av köttet och rulla ihop dem.
Fäst ihop med en tandpetare.
Bryn rulladerna i smör i en gryta.
Häll över buljongen och sätt på locket.
Låt sjuda i ca 8-10 minuter.
Ta ur rulladerna ur grytan och lägg dem under aluminiumfolie på ett fat.
Rör ner vetemjöl i skyn i grytan.
Låt koka någon minut.
Hacka cornichons och tillsätt i såsen tillsammans med créme fraiche.
Lägg tillbaka rulladerna i grytan.
Servera med potatismos och en grönsallad.

Riktigt gott. Alltså potatismos, det är så himla gott. Tänk att jag alltid glömmer det och så blir jag lika glad varje gång jag gör det för att det är så gott. Men det kanske är lika bra det, man kan ju inte äta potatismos varje dag...

Idag tog jag med Jimmy ut på en liten promenad. En liten promenad på 9 kilometer, hoho. Det var faktiskt trevligt, vi såg massor av fina hus som jag tyckte att vi skulle knacka på och göra en Zlatan hos. Nej, nu menar jag inte att vi skulle gå dit och bete oss som diviga as. Jag menar att vi skulle knacka på och säga att vi vill köpa deras hus.

Nu undrar jag mest var den här helgen tog vägen? Jag skulle ju vara superdupereffektiv och samtidigt vila mig som bara den inför kommande vecka som består av flera sena kvällsmöten på jobbet, samt inskolningar och hembesök... Puh. Nåja. Det ska nog gå bra det också. Jag får ju inleda veckan med lite sovmorgon, det är inte dumt det. Nu ska jag vika tvätt, då någon tog min teve för att titta på tölig handboll. Handboll, vilket trams!

Theme Park - Milk (Plaintext Kitsuné Mix)

Var har du varit i hela mitt liv, eller under hela min kväll?

Det är faktiskt fortfarande fredag, så än så länge är det fortfarande helt okej att bjuda på fredagsmiddag. Jag blev tillagd på en grupp idag på Facebook som heter "Vad vart det för mat idag?" och om vi bortser från språkmissbruket så är det en himla rolig grupp. Alla som är med skriver helt enkelt vad de ätit till middag. Det är ju lätt att tro att det enda som skulle stå en kväll som denna är tacos, men det är faktiskt ont om det. Däremot är fläskfilé i alla dess former och wok något återkommande. Vi åt varken tacos, fläskfilé eller wok utan detta:

Kyckling i Jordnötssås med Äpple och Lime

för 4 portioner

4 st kycklingfiléer
1 burk kokosmjölk
1½ dl hackade salta jordnötter
1 röd chili, finhackad och urkärnad
1 lime, rivet skal och saften
1 hönsbuljongtärning
½ msk farinsocker
2-3 msk jordnötssmör
1 äpple
2 st vitlöksklyftor

Strimla kycklingfiléerna.
Bryn dem i smör i en stekpanna.
Rör ihop kokosmjölk, nötter, chili, lime, farin och hönsbuljong i en gryta.
Låt koka upp och rör sedan ner jordnötssmöret.
Tillsätt kycklingen i grytan.
Skär äpplet i klyftor.
Skala och finhacka vitlöken.
Fräs äpple och vitlök och blanda sedan ner i grytan.
Servera med ris.

Av alla olika recept på jordnötssås som jag testat, och det är några stycken, så är det detta som jag gillat bäst. Lagom starkt, lagom mycket jordnötssmak och inte för flottig. Goda grejer alltså!

Efter den goda fredagsmiddagen så gick jag och Jimmy på bio och såg The Rum Diary, den kan ni gå och se om ni inte har nåt bättre för er. 4 prickiga prickar av 5, tyckte jag, och Johnny Depp blir man ju sällan besviken på. Sen kan vi ju diskutera hur normalt det är att behöva blunda under reklamen då det blev reklam för någon ny läskig film med Harry Potter som innehöll barnspöken och ett stort läskigt gammalt hus. Fy fabian, jag hatar barnspöken och stora läskiga gamla hus. Den ska vi verkligen inte se. Nu ska jag passa på att vara lite fredagspepp innan fredagen är slut.

Håkan Hellström - Shelley

Sedan börjar löven att falla, som ett svar på vinterns rop.

Idag är det torsdag! Det känns extra bra för att jag trott halva dagen att det var onsdag, och att då upptäcka att det redan är torsdag... Det är inte dumt alls. Dagens väder däremot. Bah. Ja, egentligen behöver vi väl inte ens gå in på det. Regn från alla håll samtidigt, jag gick ut på promenad på rasten på jobbet iklädd galonbyxor och regnjacka men kom ändå tillbaka igen och kände mig som att jag varit ute och klädsimmat några längder. Skärpning på den fronten vädergudarna! Jag tror jag måste bli bättre på att källsortera.

Vad äter man då när det regnar katter och hundar? Jaaa, vad brukar vi äta på torsdagar? Foppa! Brukar vi inte äta, han smakar nog inte så gott. Sega gamla muskler och skador, nej det går inte för sig! Soppa däremot, ja tack! Med chiliost-gratinerad baguette till? Ännu mer ja tack!

Palsternackssoppa med röda linser & sambal oelek

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 400 gr palsternacka
8 dl grönsaksbuljong
1½ dl vitt vin
1 dl röda linser
2-3 tsk sambal oelek
ca 2 dl créme fraiche
salt
peppar

Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs i smör i en stor kastrull tills löken mjuknat.
Skala och skär palsternackan i bitar.
Tillsätt palsternacka, buljong, vin och linser i kastrullen.
Koka i ca 15 minuter till palsternackan är mjuk.
Mixa soppan slät.
Blanda ner sambal oelek och créme fraiche.
Låt få ett uppkok och smaka sedan av med salt och peppar.
Servera soppan med ostgratinerade baguetteskivor.

Annars så har jag bakat en banankaka idag. Men den får ni inte se här, för den ska Jimmy ta med till jobbet imorgon då han står för fredagsfikat. Som jag har väntat på den här dagen! Jag till och med sa till Jimmy för kanske 2 år sen att jag hoppas att han får ett jobb där man har fredagsfika. Nu har han ett sånt jobb. Så himla fint. Alla anledningar till att få baka kakor är fina. Man kanske skulle starta en fredagsfika-cateringfirma. Lite synd på resten av veckans dagar kanske, men jag tycker det är så tråkigt med alla kontorsgubbar som går och köper en vetekrans till fredagsfikat. Inget ont om vetekransar (eller kontorsgubbar), men det finns ju faktiskt en hel värld full av bakverk att upptäcka.  Och då är det inte fucking cupcakes, macarons och cakepops jag syftar på. Banankaka syftar jag på. Till exempel.

Nu skiter jag i det här, nu ska jag gå och duscha!

Amy Winehouse - Will You Still Love Me Tomorrow

Du kommer aldrig när jag ropar och du tar aldrig emot mig när jag faller.

Titta vad fint Pernilla 6 år, har bakat idag! Eller 26 år, just idag är det tydligen lite oklart. Men det bakades åtminstone minimuffins med vaniljsmak, doppade i vit choklad som jag färgat rosa med karamellfärg och så slängde jag på lite godis. Varför jag gjorde detta då jag i själva verket i flera dagar varit sugen på en riktigt mastig chokladkaka med 5 kilo glasyr på är dock oklart. Men de är ju gulliga att titta på, mastiga chokladkakor är inte så himla gulliga att titta på. Den glittriga cupcaken bredvid skålen fick jag av min brorsdotter Elsa i julklapp. Ja, hon har ärvt sin fasters goda smak. Det märker väl jag det.

Idag satt det en tjej på bussen och åt en apelsin som man äter ett äpple. Hon satt med apelsinen i handen och tog ett bett på den emellanåt, skal och allt. Dessutom såg hon helt tillfreds ut med det, jag ville nästan knacka henne på axeln och berätta för henne att det inte är så man äter en apelsin. Fast sen å andra sidan, vem är det som har bestämt att man inte äter apelsin på det viset? Om hon gillar apelsinskal så är det ju ett utmärkt vis att äta apelsin på. Och jag skulle hemskt gärna vilja se henne äta melon, det ska jag inte sticka under stol med!

Annars så har vi ätit pestopaj med fetaostsallad till middag och nu ska jag dricka te.

Thee Spivs - We See Red

Hitta hjärtat som slår så tyst, så tyst.




Såhär fint var det i våran trädgård tidigare idag! (Nej, naturligtvis är inte bilden längst ner från våran trädgård, vi återkommer till den lite senare.) Först till trädgården, det fanns liksom snö i den! Säkert i... Två timmar kanske, sen började det regna igen och så var det med den saken. Men man får vara glad åt det lilla liksom. Kidsen på jobbet var i väldig extas och sprang runt, runt mellan fönstren och skrek: "SNÖ! SNÖÖÖ! Åka skidor!" Jo. För det är någonting som de flesta 2-åringar från Göteborgs-trakten gör väldigt ofta tydligen.

Längst ner ser ni en väldigt fin blomma som Jimmy fick i julklapp av sin moster med tillhörande man. Den är så stor och fin så jag blir lite ledsen varje gång jag ser den för jag vet att den kommer att dö snart. Kan man stoppa upp blommor på något sätt? Blir de konserverade om jag sprutar hårspray på dem? Jag struntar totalt i att det är en julblomma, jag vill att den ska stå där jämt.

Och till middag åt vi färsk ravioli fylld med tomat och mozzarella. Så nu vet ni det också.

Kate Wax - Maze Rider (Live From The Cave)

Är det ens någon mening med att vara arg?

Nu har jag äntligen fått lite ordning på mig själv igen. Allt som behövdes vara att jag tvingade mig själv upp ur sängen lite tidigare idag och gick ut på en långpromenad. Sen var jag liksom fixad igen. Eller ja, jag kanske får återkomma om det där imorgon eftermiddag när jag gått upp fyra på morgonen igen, men jag har åtminstone varit fixad idag. Såpass fixad att jag lagade till en riktig god söndagsmiddag, som kanske inte ser så god ut, men som smakade väldigt gott:

Fransk Kycklinggryta

för 4 portioner

4 st kycklingfiléer
salt
peppar
7-8 st vitlöksklyftor
1½ msk balsamvinäger
1 gul lök, finhackad
2½ dl vitt vin
2 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 st hönsbuljongtärningar
4-5 dl matlagningsgrädde
persilja

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
Stek kycklingbitarna i smör i en stor gryta tills de fått färg.
Lägg ner vitlöksklyftorna med skalet på i grytan.
Salta och peppra.
Häll över balsamvinäger.
Ta ur kycklingen ur grytan.
Tillsätt den finhackade löken, tomatpuré, senap, vin och buljong.
Låt koka kraftigt i några minuter.
Ta upp vitlöksklyftorna ur grytan och skala dem.
Tillsätt matlagningsgrädde i grytan och pressa ner vitlöken.
Koka några minuter tills såsen tjocknat något.
Lägg tillbaka kycklingen i grytan och låt det bli varmt.
Smaka av med persilja.
Servera med klyftpotatis och en god sallad.

Himla gott var det, och inte alls så krångligt som det kanske ser ut att vara. En liten brödbit hade kanske varit gott till också. Eller så är det bara för att jag såg en bild på en baguette nyss som jag tror det för att den baguetten såg så god ut. Men en baguette kan ju aldrig sitta fel till en fransk kycklinggryta, det säger sig självt.

Förutom att promenera och äta kyckling så har jag ägnat dagen åt att titta på skidor. Vad är det för sadistisk jävel som har hittat på att de ska åka längdskidor uppför en flera kilometer lång slalombacke? Det måste ju vara någon som inte lyckades med sin egen skidkarriär och därför bestämde sig för att de som lyckats desto bättre ska plågas halvt till döds. Hatten av för Hellner alltså! Ja, jag kan ta av mig koftan, klänningen och strumpbyxorna också om han vill. Jag är inte omöjlig på det viset...

Hank 3 - Day By Day

Hell Ya Fucking Right!

Om ni vill ha ett fint filmtips såhär på lördagskvällen så tycker jag att ni ska se The Station Agent. Den handlar om Fin som är väldigt intresserad av tåg och när han ärver en nedlagd gammal tågstation i en håla någonstans så flyttar han in i den. Okej, egentligen handlar den inte om någonting särskilt alls. Men det är ju såna filmer jag älskar. Den är väldigt rolig och väldigt fin. 5/5 prickiga prickar får den i betyg av mig. Så den tycker jag att ni ska ta er tid att titta på. Bra filmer mår man ju aldrig dåligt av.

Vill ni ha ett middagstips så tycker jag att ni ska äta Tacogratäng med fläskfilé, det ska vi äta alldeles strax och det sitter aldrig fel. Annars så är jag mest förvirrad och konstig då jag vände på dygnet totalt där när det var JVM-final, och nu får jag ingen ordning på någonting. Fast jag har städat ut julen idag, det var skönt! Och så mår jag som att jag har druckit 12 liter vin igår, fastän jag bara drack två små cider hemma hos Evelina när hon bjöd på 3-rätters trettondagsmiddag. Upp-och-ner ner-och-upp, grisen gal i granens topp. Så känns det i mitt huvud.

Buddy Greco - The Best It Yet To Come

Det enda som fyrverkerierna visar är att vi blir ännu äldre.

Här hemma firar vi trettondagsafton med Hallontårta. Jag bakade en vanlig sockerkaka, delade den på mitten och bredde lite (ganska mycket) hallonsylt emellan bottnarna. Täckte den med vispad grädde och dekorerade med färska hallon. Man behöver inte alltid krångla till det så väldigt, och man behöver ju, som jag sagt så många gånger, inte ha någon särskild anledning till att baka tårta. Trettondagsafton räcker alldeles utmärkt som anledning, säkert är det någon som fyller år någonstans också...

Annars är jag mest glad över att få lite långhelg. Jo, jag vet att jag nyss var ledig, men den här veckan alltså... Hur sakta har den gått egentligen? Och hur trött får man vara egentligen? Kanske lite mitt eget fel då jag inte gått och lagt mig i tid en enda kväll, jag tänker fortsätta i den andan idag också och vara uppe och titta på hockey hela natten. Men det är faktiskt inte mitt fel att JVM spelas i helt fel tidszon... Blame Canada, blame Canada. Som de i South Park skulle ha sjungit.

Johnny Foreigner - Concret1

Du har en hållhake på mig.




Några bilder från vårat nyårsfirande. Förutom att äta väldigt god mat så hann vi även med att spela M.I.G, spela upp våra favoritlåtar från 2011 på spotify, dricka skumpa och Rickard hann med några cykelturer i vardagsrummet också. Jag hann dessutom med att vaska champagne över hela min kappa, är det nyårsafton så är det! Nu är det inte nyårsafton längre, däremot är det storm. Som vanligt. Så nu ska jag ta en lång varm dusch innan jag kryper upp i soffan med en kopp kanelte och tittar på andra delen av Kronjuvelerna.

The Maccabees - Toothpaste Kisses


(så himla gullig låt, lyssna på den!)

Se hur jag rinner genom dina fingrar.

Jag var ju som bekant efterrättsansvarig på nyårsafton, och är det någon gång det verkligen är helt okej att satsa allt man har fastän man redan ätit en tung middag innan så är det ju på nyårsafton. Dessutom finns det ju alltid plats i dessertmagen. Så jag slängde ihop en kaka som är värdig självaste Willy Wonka.

Makalösa Godiskakan

1 dl strösocker
1 dl kakao
1½ dl mjölk
125 gr mörk choklad
150 gr smör + 1 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Garnering:
Noblesse + smält choklad att fästa dem med
ca 3 hg lösgodis

Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp socker, kakao och mjölk under omrörning.
Ta av kastrullen från värmen och bryt ner chokladen.
Rör om tills chokladen smält helt.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning.
Rör ner chokladsmeten.
Blanda ner de torra ingredienserna.
Blanda väl till du har en jämn fin smet.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna och stjälp sedan upp den.
Fäst noblesse runt kakan med hjälp av smält choklad.
Strö över massor av godis på kakan.
Servera med vispad grädde.
Ät och njuuuuuut!

När det helt enkelt inte kan bli för mycket alltså, det är då man ska bjuda på denna. Sen ska man sitta och vara lite lätt illamående men ändå inte kunna sluta äta för att det är så gott. Det är då man vet att man gjort en lyckad dessert!

Ett lite längre inlägg om min nyårsafton kommer snart. Eftersom vi råkade sova liiiite länge på nyårsdagen så var det lite svårare att sova inatt, och när min klocka ringde 04.45 i morse så hade jag sovit i ungefär en timme och 45 minuter. Så nu sitter jag och kämpar med att hålla ögonen öppna, faktum är att jag knappt vet om jag är vaken eller ej. Det kan lika gärna vara så att jag skriver detta i sömnen. Så nu ska jag ta en kopp te och sova framför teven istället. Soffan är ju bekvämare än datastolen, och armstödet på soffan bekvämare att luta huvudet mot än ett skrivbord... Mot soffan alltså!

Azure Blue - Long Way Down

RSS 2.0