Nu är jag inte alls lika konstig som jag var när jag var yngre.

 
Vad jag tycker om påskpynt vet ni väl redan vid det här laget. Jag älskar't! Alla färgglada små prickiga ägg, ulliga små kycklingar och fina påskliljor. Hur fint som helst! Hela påsken är ju hur fin som helst. Det finns folk som inte förstår det. Som lite föraktfullt fnyser: "Man gör ju ingenting på påsken..." Som att det vore någonting dåligt? Det är ju bara bra! Du är ledig några extra dagar, men du slipper stressa runt och köpa saker till folk som de egentligen inte vill ha. Det är dessutom ingen som kräver av dig att du ska gå uppklädd till tusen på någon fest och hålla dig vaken till tolvslaget eller stå ute och grilla i ösregn i somriga kläder fastän det bara är +5 grader. Det enda du måste göra är att äta massor av godis. BÄSTA högtiden. Vi ska åka till Tidaholm imorgon eftermiddag och stanna där i några dagar och leta påskägg. Det blir fint det. Omfamna påsken mina vänner. Och ät massor av godis. Det ska jag göra!
 

Det är ingen idé att böna och be.

Våfflor schmåfflor. Det är allt jag har att säga om den här äckliga dagen. Förstår fortfarande inte varför det bara är de äckliga matsakerna som våfflor och semlor som har så söndertjatade dagar. De goda grejerna har väl säkert också sina egna dagar förstås, men det är liksom ingen som pratar om dem så jag glömmer alltid bort dem.
 
En maträtt som borde ha sin egen dag är den vietnamesiska kycklingen vi åt som söndagsmiddag förra söndagen. Det förstod jag ju tyvärr inte då hur god den var, så jag var klantig och tog bara kort på den med mobilen istället för med finkameran. Så nu får ni återigen stå ut med en suddig instagram-bild, men strunta i det bara och ät detta istället. För det var bland det godaste jag lagat på länge.
 
Vietnamesisk Kyckling Med Sötsur Dipsås
 
för 4 portioner
 
4 st kycklingfiléer
1 schalottenlök
1 lime, rivet skal från
2 msk fisksås
gurkmeja
2 msk olja
 
Dipsås:
3/4 dl vatten
2 tsk socker
3 msk fisksås
2 msk pressad citron
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ röd chili, finhackad
 
Strimla kycklingen.
Skala och finhacka schalottenlöken.
Blanda löken, limeskal, fisksås, gurkmeja och olja till en marinad.
Häll marinaden över kycklingen och marinera i minst två timmar.
Blanda alla ingredienserna till dipsåsen.
Stek kycklingen och servera med ris, dipsås och en god sallad.
 
Den där dipsåsen alltså. Jag var skeptisk. Jimmy var skeptisk. Men sen satt vi och hällde den över både ris och kyckling. Goda grejer! Testa den. Himla massor jättemycket godare än våfflor. Jag lovar.
 
Som att det inte vore nog med att det är tråkig våffeldag så har vi suttit på barnakuten hela dagen. Jag förstår inte riktigt vitsen med att bo granne med ett sjukhus när man alltid blir hänvisad till sjukhuset som ligger i andra änden av stan. Jag förstår inte riktigt heller varför de envisas med att inte ha en enda barnläkare på Mölndals Sjukhus. Och varför kan inte en vanlig läkare undersöka ett barn? Är inte barn liksom bara... Mindre människor? Det har jag alltid trott. Nåja. Bebis mår bra i alla fall, så det kan väl vara värt att åka tvärsöver stan för att få reda på det. Nu är hon hungrig också hör jag så det är väl bäst att gå och slänga i henne en våffla eller två.
 
The Fall - Living Too Late

Löften är överskattade.

Några av er kanske minns att jag förra sommaren återupptäckte rulltårtan. Eller ja, jag insåg att man ju faktiskt inte behöver fylla en rulltårta med äcklig sylt och så upptäckte jag att de bara ska vara 5 minuter i ugnen. Vilket fick mig att förstå varför folk ofta envisas att ta med sig rulltårta som fika när det ska bjudas på jobb etc. Så vad kan man fylla rulltårtan med då istället för sylt? Ja, man kan ju fylla den med chokladkräm som jag gjorde i somras. Men man kan också fylla den med ljuvlig citronmousse, gör man det så går rulltårtan åt så fort så när man väl får tid att ta ett fint foto på den så är den redan slut. Därför får ni hålla till godo med ett dåligt kort jag tog med mobilen. Men ni ser ju ändå hur gott det är. Klart att ni gör.
 
Rulltårta med citronmousse
 
Botten:
3 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Citronmousse:
2 dl vispgrädde
1 citron
1 dl florsocker
1 äggula
 
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker till botten pösigt.
Blanda mjöl med bakpulver och rör försiktigt ner i smeten.
Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna och grädda i fem minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper.
Dra av papperet och låt kakan svalna under långpannan.
Vispa grädde till moussen hårt.
Smaksätt med skalet och saften från en citron.
Rör (vispa ej!) ner florsocker och äggula till en jämn smet.
Ställ in i kylen ca en halvtimme för att stelna.
Bred moussen över kakan när kakan svalnat helt.
Rulla ihop och förvara i kylen.
 
Annars så skiner solen från en klarblå himmel och vi har planerat att städa förråden som vanligt. Med som vanligt menar jag att vi säger att vi ska göra det varje helg, men det blir aldrig av. Det känns lite lika samma den här helgen också så jag ska nog ta med mig Ofelia på en promenad istället innan det blir massor av skidor på teven. Igår sa de "Sågmyra" på Vinterstudion, jag blev lite för lyrisk för att räknas som fullt psykiskt frisk. Nu ska jag hoppa ur pyjamasen och i något lite mer obekvämt.
 
Mumford & Sons - I Will Wait

En flygande bebis flyger så högt den kan.*

Eftersom våren verkar dröja ett bra tag till, och min blogginspo har försvunnit tillsammans med den, så bjuder jag på ett litet filmtips istället. För om man ska se till det positiva så är det ju så att man nu har all rätt att sitta inne och se hur många filmer man kan bara så att man slipper förfrysa kinder och tår i nordanvinden därute. Så, nu får ni filmtips:
 
 
Mary & Max. Den handlar om Mary som är 8 år och bor i Melbourne, med en mamma som är mer intresserad av sin alkohol än sin dotter och en pappa som mest gömmer sig i sitt förråd med uppstoppade djur. Och så handlar den om Max som är 44 år, bor i New York och har aspergers. Mary råkar riva ur Max adress ur en telefonkatalog och bestämmer sig för att skriva brev till honom, så blir de brevvänner trots att Max har svårt att svara på Marys alla kluriga frågor och kanske tack vare att de båda verkligen älskar choklad.
 
Är det en knasig, rolig och lite sorglig film där det inte händer särskilt mycket men med fantastiska karaktärer? Jaaa. Det är som det brukar vara när Pernilla får välja film. Ni borde veta det vid det här laget. Men SÅ bra den är. Se den. Den är fin och den är mysig och den får 5/5 prickiga prickar.
 
 

*Jag har haft en sång som går så konstant på hjärnan sen vi var på babyrytmik igår, och det är det enda jag kan på hela låten också. En flyyyyygaaaande beeeeebiiiis. Lite irriterande.

Nu åker vi!

Jaha, nu är jag sådär efter igen. Men det är faktiskt inte mitt fel. Blogg.se krånglar och raderar både kommentarer och inlägg för mig så det har liksom inte alls gått riktigt som jag vill på sistone. Vad det är jag är efter med? Jo, jag har ju förstått att det var igår man skulle ha bloggat om pasta. Idag är det säkert något helt annat nytt och fräscht som är inne, någon söndagsstek eller brunch eller något sådant. Och så kommer jag, släpandes med ett pastarecept. Men vet ni vad? Det här pastareceptet var så fint, så ni får det av mig idag så ni hinner införskaffa ingredienserna till nästa fredagspasta. Eller så äter ni det som vardagsrätt mitt i veckan, väldigt gott var det i alla fall och gick skapligt snabbt att göra.
 
Farfalle e Salsiccia
 
för 4 port
 
4 portioner pasta
300 gr salsiccia
1 zucchini
2 st vitlöksklyftor
1 dl smetana (eller creme fraiche)
1 dl vitt vin
ca 8 st soltorkade tomater
3 dl riven ost
1 kruka färsk basilika
 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skär korven och zucchinin i skivor.
Skala och finhacka vitlöken.
Fräs vitlök, korv och zucchini i smör i en stekpanna.
Rör ner smetana, vin och soltorkade tomater.
Låt puttra i ca 5 minuter.
Riv osten och hacka basilikan.
Vänd ner såsen, osten och basilikan i den nykokta pastan.

Vi slog på stort och köpte finkorv. Jädrar i min lilla låda vilken skillnad det kan vara på korv och korv. Färsk salsiccia = väldigt mycket godare än den där varianten som Scan har i kyldisken. Inte för att jag tycker att den är äcklig, den funkar också bra, men vill man ha VÄLDIGT god pasta så kan man köpa den färska varianten.
 
Om ni tycker att jag verkar lite hispig och förvirrad så är det för att jag är det. Jag har pratat i telefon med min mamma samtidigt som jag har skrivit detta så jag skyller på henne. Nu ska jag titta på Mästarnas Mästare så tar vi nya och lite mindre förvirrade tag nästa vecka.
 

Vart jag än går så hoppas jag att du väntar på mig där.

Jag skrev ju för några veckor sen om att jag skulle hem till Evelina och bli bjuden på middag där jag och Jolin hade bestämt menyn, förra veckan var det min tur att laga middag där Evelina och Jolin bestämt menyn. Det var då jag bjöd på lila fördrink, den tog jag mig förvisso friheten att blanda till även fast de inte önskat det.
 
Men vad de hade önskat sig var fetaost- & melonsallad till förrätt, laxplanka till huvudrätt och den somrigaste och fräschaste efterrätten av dem alla. Jag har bloggat om den förut, men den är så god så den bara måste nämnas igen faktiskt. Speciellt nu när vi faktiskt går mot ljusare tider, även om det fortfarande är bitande kallt ute. Men snart, snart är det sommar och då vill ni garanterat äta den här efterrätten. Jag lovar!
 
Melonsallad i lime- och myntamarinad

För 4 portioner

1 liten nätmelon
1 liten honungsmelon
1 dl vatten
½ dl strösocker
rivet skal och saft av 1 lime
½ kruka hackad mynta

Dela och kärna ur melonerna.
Ta ut kulor med hjälp av kuljärn eller skär fruktköttet i kuber.
Koka ihop vatten och socker till en simmig lag. Låt sockerlagen svalna.
Tillsätt limeskal och saft och den hackade myntan.
Häll lagen över melonbitarna.
Ställ i kylen och låt marinera minst 30 minuter.
 
Mmm. Så gott. Det ska tydligen vara gott och slänga ner det i mixern och göra en drink av det hela också, jag har visserligen aldrig testat det själv, men jag kan tänka mig att det stämmer och blir väldigt svalkande och gott. Så, nu sparar ni alla detta receptet och så gör ni detta någon gång i sommar när det är riktigt varmt ute. Varsågoda!
 
Annars så inleds årets värsta veckor idag då kvalserien börjar. Puh. Det går liksom knappt att kommunicera med Jimmy under dessa veckor. Det vore ju himla fint om det där himla hockeylaget bara tog sig upp till den där jädra elitserien och kunde hålla sig där nån gång så vi fick möta våren under trevliga omständigheter för en gångs skull istället för att ha lägenheten full av krossade drömmar och krossat porslin. För att väga upp det hela så har Håkan Hellström varit snäll och släppt första singeln från sin nya skiva idag också, det var fint av honom tycker jag, att tänka på mig i hårda tider som dessa.

Såhär glad blev Ofelia av denna fina nyhet. 
 
Håkan Hellström - Det Kommer Aldrig Va Över För Mig

Det må vara så att högkulturer vittrar sönder, det må vara så att allt går ner.

Efter en helg som denna med melodifestivalsfinal och allt så kan det vara bra med en återställare. Om man nu tror på sådana. Själv har jag aldrig testat så jag vet inte. Snäll som jag är bjuder jag därför på en liten drink idag. Vill ni inte ha den som återställare så kan ni ha den som fredagsdrink, eller fördrink en alldeles vanlig onsdag. Det hade jag, då det var min tur att laga önskemiddag till Jolin och Evelina.
"Den smakar colanappar!" Sa Jolin.
Det var konstigt tyckte jag och berättade vad det var i drinken.
"Jaha, ja... Man blir kanske lurad eftersom den är brun..." Tyckte Jolin.
"Den är lila..." Sa jag. Sen sa inte Jolin så mycket mer på resten av kvällen, och vad hon än sa så var det bara fel. Men drinken var inte fel, den var väldigt god. Testa vetja!
 
Absolut Amore
 
1 drink
 
3 cl parfait amour
3 cl absolut citron
6 cl pressad citron
3 cl tranbärsjuice
fruktsoda
 
Skaka allt utom fruktsodan i en shaker.
Häll upp i drinkglas och toppa med fruktsodan.
Garnera med en citronskiva.
 
"Parfait VADÅ?!" Tänker ni nu. Det är en viollikör, en väldigt lila viollikör. Som finns på Systembolagets beställningssortiment, så man får ha lite framförhållning om man vill göra denna lilla goding. Men det är det värt. Jag har inte riktigt insett förr hur jäkla bra det där med beställningssortimentet är, men de har ju tamejtusan ALLT! Och så 3-4 dagar efter man klickat lite på deras hemsida så piper det till i telefonen och så går man bara till Systembolaget och hämtar det. Hur fint som helst.
 
Nu ska jag klura vidare lite på våran veckomatsedel så vi får i oss någon mat denna veckan också. Man kan faktiskt inte leva på drinkar, hur goda de än må vara.
 
Ossler - Grisarna Och Flugorna

Jag var en clown iklädd en offerkofta.

Jag nämnde ju i lördags att vi hade långlördag. Det är inte samma sak som långfredag, vi korsfäste alltså inte någon. Vi tittade ju på längdskidor och hade ett långkok på spisen. Jag lovade också då att återkomma med långkoket om det blev lyckat. Det blev lyckat! Väldigt lyckat till och med. Det var en algerisk köttgryta som stod på spisen och puttrade, efter ett recept som jag från början hittade på tasteline, men som i slutänden blev lite mer som jag ville på det här viset:
 
Algerisk Köttgryta
 
för 6 portioner
 
600 gr grytbitar av nöt
½ gul lök
4 vitlöksklyftor
1 purjolök
ca 3 tsk spiskummin
1 kuvert saffran
3 morötter
1 zucchini
1 burk hela tomater
1 burk passerade tomater
ca 1 liter vatten
1 stor burk kikärtor
 
Skala och finhacka lök och vitlök.
Strimla vitlöken.
Bryn köttet tillsammans med lökarna i smör i en stor gryta.
Krydda med spiskummin och saffran.
Häll över tomatkross och passerade tomater.
Låt grytan puttra i ca 1½ timme.
Tillsätt vatten under tiden om det behövs.
Skala och slanta morötterna.
Skär zucchinin i bitar.
Tillsätt detta i grytan och låt koka ca 1½ timme till.
Här kan du återigen behöva tillsätta vatten under tiden.
Låt kikärtorna rinna av och tillsätt dem i grytan strax innan servering.
Servera med couscous blandat med russin och en grönsallad.
 
Man får passa på att långkoka nu innan det blir alldeles för varmt ute, då ska ju grytan gömmas undan igen fram till hösten. Men jag har bestämt att det är okej att långkoka så länge vinterstudion fortfarande sänds. Så nu vet ni det.
 
Annars så har vi börjat introducera mat för Ofelia. Hittills tycker hon att det är väldigt roligt och mumsar i sig det mesta. Precis som sin mamma alltså. Fint det! Och just det, om ni ska googla på bilder för att ni vill veta vad Triple Sec är för något... Råka inte trycka på X istället för C. Ett litet tips bara från en som blivit traumatiserad för livet. Nu ska jag gå och ringa en psykolog.
 
The Fall - U.S. 80's - 90's
 

Jag kanske försöker alldeles för mycket.

När jag var liten åkte jag väldigt mycket slalom. Några gånger i veckan och mest hela helgerna under vinterhalvåret. Och när man gör någonting så ofta så blir det ju till sist tråkigt att bara åka och svänga sig ner för en skidbacke. Alltså började jag åka i skogen och hoppa, svänga runt i liften eller köra störtlopp rakt ner för hela backen. En favoritgrej som jag, min Storebror och min kusin ägnade oss åt var att armkroka tag i varandra och bara köra rakt på så fort det bara gick. Ja, ni förstår ju själva hur det till sist slutade...
 
Jag åkte i mitten och vi ramlade hela bunten. Pang sa det så lossnade benbiten som håller fast korsbandsfästet i knät, så det blev operation, gips i sex veckor och en himla massa efterkontroller. Idag, 18 år senare, kan jag fortfarande knappt stå på det knäet (lite jobbigt nu när man har en bebis som oftast ligger på golvet) och jag har ett decimeterlångt ärr som inte verkar vilja försvinna. Fanns det då något positivt med detta? Ja. Det fina var ju när det var pappa som följde med på efterkontrollerna, för då gick vi alltid till ett konditori och fikade efteråt. Jag valde alltid en chokladbiskvi och coca-cola. Och vet ni vad jag gjorde som kvällskaka förra veckan? Chokladbiskvi! Såhär gjorde jag:
 
Chokladbiskvier
 
ca 30 st
 
Bottnar:
200 gr mandel
200 gr florsocker
2 äggvitor (spara gulorna!)
 
Smörkräm:
175 gr mjukt smör
2¼ dl florsocker
2 äggulor
1-2 msk kakao
arraksessens efter smak
 
Garnering:
ca 225 gr mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader.
Skålla, skala och mal mandeln.
Blanda den malda mandeln med florsocker.
Vispa äggvitorna till ett lätt skum.
Rör ihop med mandel- och florsockerblandningen.
Rulla med lätt mjölad hand ut små bollar på bakpappersklädd plåt.
Grädda i ca 9-10 minuter.
Låt bottnarna svalna.
Rör ihop ingredienserna till smörkrämen.
Droppa i arraksessens efter smak.
Bred krämen toppigt på kakornas undersida.
Ställ in i kylen till krämen stelnat.
Smält chokladen och doppa kakorna i den.
Låt kakorna stelna på bakplåtspapper.
 
Jag har tydligen en lika biskvi-tokig sambo för han blev helt lyrisk när han kom hem från jobbet och fick se dem. Ja, jag säger då det. Det är så konstigt med mig, jag kan så mycket, jag kan nästan allting. Utom slalom förstås...
 
Idag är det Cheez Doodles Day, bara så att ni vet! Jag har tyvärr inga ostbågar hemma, men vi hade Cheez Hearts Eve igår kväll istället. Det gick också bra. Men ni andra, ni borde verkligen ta erat ansvar och äta lite ostbågar. Det är viktigt att uppmärksamma såna här viktiga dagar!
 
Alexander Durefelt - Luxemburg

Du svarar inte längre när jag ringer.

Idag har vi långlördag. Det innebär att vi tittar på längdskidor och har ett långkok på spisen. Och så försöker vi städa lite emellanåt också, det sistnämnda går det sämst med. Okej, det gick väl inte så jättebra på längdskidorna heller, så vi får väl helt enkelt hoppas på långkoket. Om det blir lyckat så lovar jag att återkomma med det. Tills dess får ni hålla till godo med någonting som ni kan äta på eran Meatfree Monday. Eller vilken dag som helst faktiskt, vi åt det i onsdags, det gick utmärkt det också. Det tog lite tid, men det var det värt för att få ha lite kinakrog här hemma en helt vanlig onsdag.
 
Sötsur quorngryta med ris
 
4 port
 
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 röd chilifrukt
2 st morötter
300 gr quornbitar
1 liten burk ananasringar (+ spadet)
4 msk maizena majsstärkelse
3½ dl vatten
2 msk soja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
1 liten burk vattenkastanjer
2 strimlade salladslökar
 
Skala och finhacka lök och vitlök.
Kärna ur och strimla paprika och chili.
Skala och skiva morötterna.
Skär ananasen i bitar.
Fräs lök, vitlök, paprika, chili och quornbitar i olja i en djup stekpanna.
Tillsätt morötterna och ananasbitar när quornen är genomstekt.
Strö över majsstärkelsen och rör om.
Häll över ananasspad, vatten, soja, vinäger, tomatpuré och grönsaksbuljong.
Rör om och tillsätt vattenkastanjerna.
Låt grytan puttra i ca 10 minuter.
Strö över salladslöken strax innan servering.
Servera med ris.
 
Receptet kommer från ett gammalt nummer av Buffé och sen har jag byggt om det lite. Lagt till vattenkastanjer till exempel. Man kan ju inte äta kinamat utan vattenkastanjer, det går ju bara inte.
 
Jag ber om ursäkt för att jag är så dålig på att svara på kommentarer och kommentera på era bloggar nuförtiden, men man får liksom vara glad om man ens hinner uppdatera sin egen blogg. Det här med tiden alltså... Det var nog nästan bättre när man var liten och 3 dagar innan julafton kändes som 3 år.  Nu bara... Mars? What? Redan? Jag har inte tid, jag har inte hunnit köpa alla julklappar till förra julen ännu!
 
Hospitality - Liberal Arts

RSS 2.0