Ännu en dag förgäves.

It's friday, friday, friday! Jag har alltid den låten på hjärnan på fredagar. Tamejtusan inte ett dugg roligt. Eller lite roligt, det är ju fredagspeppigt! Fast alla vet ju att det bästa med fredagar är #flamingofredag. Och det var det alldeles för längesen vi hade här på bloggen. Mitt lilla projekt med Månadens Drinkar har ju inte gått så himla bra, så nu samlar jag ett gäng goda drinkar från i våras som fungerar precis lika bra för att lysa upp mörka höstkvällar.
 
Alabama Slammer
 
1 drink
 
2 cl disaronno
2 cl vodka
2 cl southern comfort
apelsinjuice
några droppar grenadine
 
Skaka alla ingredienser utom grenadine och höll över is i longdrinkglas.
Droppa ner lite grenadine och kolla hur snyggt det blir.
 
En snygg, somrig, god drink. Nu tänkte jag skriva massa bra grejer om disaronno igen, men jag tror att ni börjat fatta grejen vid det här laget. Jag ger den  4/5 prickiga prickar.
 
Peras 43

1 drink
 
4 cl baja päron
1,5 cl likör 43
0,5 cl disaronno
12 cl mjölk
 
Skaka och servera över is i låga glas.
 
Garanterat en efterrättsdrink, som mjölkdrinkar så ofta är. Den smakar lite piggelin, med inslag av lite mandel förstås. Kan tänka mig att det kanske skulle vara roligt att göra den på mandelmjölk istället för vanlig mjölk. Jag ger den 3/5 prickiga prickar.
 
Blueberry Martini
 
1 drink
 
5 cl blåbärsvodka
3 cl tranbärsjuice
3 cl sprite
blåbär
 
Skaka vodkan och tranbärsjuicen.
Häll upp i välkylda cocktailglas.
Toppa med sprite och garnera med blåbär.
 
Den här minns jag faktiskt att vi hade som valborgsdrink. Fräsch, enkel och läskande. Och snygg är den ju också. De flesta drinkar som serveras i cocktailglas är ju snygga. Denna goding får 4/5 prickiga prickar. 
 
Black Caipiriñha
 
1 drink
 
3 cl sourz blackcurrant
3 cl tequila
6 st färska björnbär
3 st limeklyftor
2 msk råsocker
 
Muddla björnbär, lime och socker i låga glas.
Tillsätt is och häll över sourz och tequila.
 
Kommer ni ihåg när jag sa att om ni bara ska göra en enda drink i år så är det "Vanilla Currant"? Jag är inte längre så säker på det. Det kan vara så att om ni bara ska göra en enda drink i år så är det denna. Den är helt magisk! Som bekant så gillar jag inte svarta vinbär, men den här alltså! Jag älskar ju däremot caipiriñhas och den här... Ja. Jag vet inte ens hur jag ska beskriva den. Testa den! Bjud era middagsgäster på den! Drick den ensam hemma i soffan! Gör den bara. Ni kommer att tacka mig efteråt. 5/5 prickiga prickar och då är det jääävligt starka prickar vill jag lova.
 
Är det någon som vet var man kan få tag i glöggkryddor såhär års? Den färdiga blandningen alltså? Jag behöver det till denna veckas fredagsdrink men hittar det ingenstans. Kan de ha pepparkakskryddor året om så kan de väl ha glöggkryddor året om tycker man. Ja, det tycker man ju. 
 
Nu tycker jag däremot att ni alla ska ha en finfin helg. För det ska jag ha. Hoppas jag. Tänkte mest peppa inför nästa vecka förstås, för dååå... *Är lite sådär blogghemlig som alla storbloggare är*. Obs. Ska inte starta egen hudvårdsserie, börja blogga för moderaterna eller designa skinnjackor. 
 

Det enda hennes bröder var bra på var att stjäla vattenmeloner.

Det var ju inte alltför många veckor sedan jag var hemma och vabbade med lillskruttan och efter en penicillin-kur på 10 dagar var hon inte ett dugg bättre. Så efter ett återbesök på vårdcentralen konstaterade de att hon aldrig haft några streptokocker överhuvudtaget och alltså inte behövt någon penicillin eller behövt vara hemma från förskolan, det var ju... Upplyftande. Nåja. Hon har tagit igen det i helgen med 39,8 graders feber i dagarna två, så idag har vi innedag och går igenom vad vi åt förra veckan istället.
 
Eftersom "korven är slut, pengarna är slut" som den gode Håkan (Hellström alltså) sa så har vi försökt koka soppa på en spik denna veckan. Vi började med en rotfruktsgratäng och den rökta skinkan som blev över från fredagspizzan, vi är experter annars på att köpa en förpackning skinka att ha på pizzan som sedan ligger kvar i i kylen och aldrig någonsin blir uppäten. Så det var skönt att den kom till användning.
 
 
Nu ljög jag lite om att korven var slut redan i måndags, för det var den inte. I tisdags gjorde jag därför en ugnsomelett med salsiccia, fänkål, babyspenat och paprika. Toppad med massor, massor, massor av parmesan förstås. Ugnsomelett alltså, det är ju som paj fast utan pajskal. Varför har ingen berättat det för mig förut? Himla smidigt att bara slänga ner alla rester man har och göra en omelett av det hela.
 
I onsdags mumsade vi på nachotallrik. Med vanlig tacofärs, grönsaker, salsa, gräddfil och ost. Men det är också ett smidigt sätt att ta till vara på det du har hemma, du behöver ju inte ha just färs på nachotallriken. Går ju precis lika bra med kyckling, fläskfilé eller varför inte någon slags bön- eller linsröra som ett vegetariskt alternativ? Lätt som en plätt och alltid lika gott.
 
I torsdags gjorde jag Världens Enklaste Tomatsoppa innan det var dags för mig att gå på mitt livs första föräldramöte (som förälder alltså). Det var ju också en upplevelse. Som fick mig att känna mig väldigt ung och väldigt fattig. Den fattiga biten är jag ju van vid, men det här med att jag skulle vara så mycket yngre än många andra kom lite som en chock. Eller så har jag blivit som min mamma som hela tiden går runt och konstaterar hur gamla alla andra blivit, vilket ju är jättekonstigt eftersom hon själv fortfarande är 25...
 
I fredags provlagade vi ännu ett recept ur Mero Vego-boken. Den här gången blev det Lasagne med hasselnötskräm och champinjoner. Jag tyckte att det var jättegott, Jimmy är lite allergisk mot hasselnötter och satt mest och kliade sig hela tiden och Ofelia åt gurka och tomat.
 
Lördagen gjorde vi inte särskilt mycket alls, förutom att gå runt och bära på en sjuklig liten kamin. Man vet att Ofelia är sjuk när hon frivilligt ska sitta eller ligga i knäet och gosa hela tiden. Jag gjorde ialla fall en salami- & briepaj som var jätteuppskattad. Av mig. Ofelia orkade inte äta någonting och Jimmy tog en tugga och sa att brie smakar mögel (eh, ja, det är en mögelost). Nåja, mer paj till mig helt enkelt.
 
Söndagen var väl ungefär som lördagen med ett fortfarande väldigt febrigt barn och två föräldrar som inte fått sådär jättemycket sömn. Vi orkade i alla fall släpa iväg oss för att veckohandla och sedan lagade jag den här fantastiskt goda Kålgrytan med Cashewnötter och Jordnötssmör. Första gången jag lagade denna blev jag förvånad över hur god den knasiga kombinationen var, den här gången blev jag återigen förvånad över hur god den var. Vi hittade ingen rödkål denna gången så det är bara vitkål i, och så serverade jag den med bulgur istället för quinoa. Testa den! Du kommer inte att ångra dig! Jag lovar!
 
I veckan som kommer så ska jag utforska Nödinge, Jimmy ska fylla år och så har jag börjat fundera på att rota fram den där systemkameran som vi har lagt på nåt bra ställe. Det kan ju vara roligt att få se något annat än gryniga mobilbilder nu när jag faktiskt bloggar emellanåt igen, men å andra sidan... Det är ju dumt att lova för mycket.
 

Jag blev förälskad i varje liten snöflinga som föll.

Vet ni vad det har varit ont om på den här bloggen det senaste året? "Mmm. Kontinuitet..." Muttrar ni lite bittert därhemma för er själva nu. Och det får en ju hålla med om faktiskt. Men det har också varit väldigt ont om filmtips. Ett tag berodde det på att jag inte tyckte att jag sett någon jättebra film som varit värd att tipsa om, men sen har det mest berott på just det där med bristen på kontinuitet. Nu på sistone har vi faktiskt sett väldigt många bra filmer, men den jag ska tipsa om idag såg vi för ganska längesen.
 
Nu tror ni att det kommer nåt gullegull med fina miljöer och knasiga karaktärer som man mår bra av att titta på. Det gör det inte. Nu blir det ångest, ont i magen och inte alls roligt någonstans. Men väldigt bra!
 
 
Jakten handlar om Lucas (Mads Mikkelsen) som arbetar som förskollärare i en liten by och plötsligt blir falskt anklagad för övergrepp på en liten flicka. Trots att han är oskyldig så är det ingen som tror honom och hela samhället vänder sig emot honom och hans familj. Det är som sagt absolut ingen feel good-film, men den är fruktansvärt bra och visar på hur fort saker och ting kan spåra ur, och hur hemska människor kan vara mot varandra. Och ehm ja... Det behöver man ju bli påmind om ibland. Nej, det behöver man kanske inte. Men man kan behöva en bra film att titta på nu när höstmörkret gjort sitt intågande. Jag ger den 5/5 prickiga prickar.
 
Einar Stray Orchestra - Qualia

Jag har varit över hela världen men har ingenstans att ta vägen.

För ungefär en månad sen var mina föräldrar och min Storebror här och hälsade på, vi åkte till Kungälv och turistade vid Bohus Fästning och shoppade loss i Bräckboden, strosade runt på stan och gjorde såna där saker som man gör när man har föräldrar på besök. Och så var det ju det här med maten, som jag nämnt tidigare så är mina föräldrar lite grann med mat så som andra människor beskriver att deras barn är. Så jag bestämde mig för att göra chipsgratäng, chips i mat liksom, what's not to like? 
-Chipsgratäng? Vad är det för nåt? Muttrade min pappa.
-Det är chips... 
-Och ostsås? Sa min Storebror.
-Ja, typ så... Sa jag.
-Det låter äckligt, sa min pappa.
Nu är det ju inte bara chips och ostsås, det är andra grejer i också. Och nu tänker jag berätta vad för er.
 
Chipsgratäng
 
4 portioner
 
300 gr quornbitar (eller 300 gr av nåt annat protein)
1 gul lök
1 burk kantareller (eller nån näve färska om du har)
tomater
300 gr chips
(välj fritt, men jag tycker att grovräfflade blir bäst, gärna med någon god smak)
2½ dl ostsås
riven ost
 
Börja med att marinera quornbitarna i några timmar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och finhacka löken.
Fräs lök, kantareller och quornbitarna i en stekpanna.
Smörj en gratängform och täck botten med chips.
Häll över det mesta av ostsåsen över chipsen.
Häll sedan över quornfräset.
Häll över resterande ostsås och täck med mer chips.
Skiva några tomater och lägg ovanpå, täck sedan med riven ost.
Gratinera i 15-20 minuter tills osten fått fin färg.
 
-Har du något recept på det här? Sa min pappa när vi börjat äta. 
Det gick tydligen bra att äta ändå. För det var ju kött i, sa han då. Mmm. Det var ju det. Inte. Men så länge man tror att det är kött så går det ju att äta. Det går givetvis att byta ut quorn mot något annat, vi har gjort den med fläskfilé en gång. Och då hade vi champinjoner istället för kantareller. Du kan göra lite som du själv vill, det är det som är så himla fint. Och så är det ju mat med chips i. Bara en sån sak. 
 
Annars så går jag på möten om min framtid, fortsätter att spraya ljusstakar, skrattar åt att min dotter ropar: "Foppa!" varje gång hon ser en hockeyspelare (ja, jag har lärt henne allt jag kan) och tänker onaturligt mycket på chokladbollar. Måste nog göra något åt det sistnämnda snart tror jag. Alla vet ju att det bästa sättet att bli av med en frestelse är att ge vika för den.
 
Marion - I Stopped Dancing

Prata inte med mig om vardagliga saker, jag är verkligen inte på humör.

Igår var jag hos tandläkaren. De säger så himla konstiga saker där tycker jag. Som att man inte ska småäta. Och framförallt ska man inte småäta sötsaker. Nej, vad är det för mening med att småäta ens om det inte är sötsaker man äter? Det säger väl sig självt att det är dumt att småäta om det inte är sötsaker man småäter. Tss, jag säger då det. Undrar om det är okej att storäta sötsaker? Jag vågade liksom inte fråga det...
 
Nåja, får man inte äta sötsaker så får man väl blogga om dem istället. För jättemånga veckor sen var jag hemma hos Rebecka på en spontan liten bloggträff som därför fick temat "Det vi hinner". Jag och Charlotta sågs hemma hos henne innan och hann med både det ena och det andra. Charlotta hann göra focaccia och jag hann göra muffins, som Charlotta sedan hann fotografera mest för att pika mig om att jag borde blogga oftare. Så nu gör jag det.
 
Ingefärsmuffins med Citronglasyr
 
12 st
 
60 gr smör
¾ dl farinsocker
4 msk ljus sirap
1 tsk mald ingefära
¾ dl mjölk
1 ägg
2 bitar syltad ingefära, avrunna och hackade
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Garnering:
2 msk citronsaft
3¼ dl florsocker
2-3 bitar syltad ingefära, avrunna och hackade
 
Sätt ugnen på 170 grader.
Smält smör, socker, sirap och ingefära i en kastrull på låg värme.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölk.
Vispa ner ägget och den syltade ingefäran.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
Skeda över smeten i muffinsformar.
Grädda i ca 20 minuter och låt sedan svalna.
Blanda citronsaft och florsocker till en tjock, slät glasyr.
Skeda över glasyren på muffinsen.
Lägg några bitar syltad ingefära på varje muffins.
 
Syltad ingefära hittar du oftast bland den konserverade frukten på affären, ja, ni vet de där inlagda persikorna och sånt där som mormor'ar och farmor'ar brukar bjuda på. 
 
På tal om sötsaker och sånt. Gissa vem som blivit ständig fredagsfikafixare på Jimmys jobb? Mmmhmm. Just det. Nu ska jag se till så att de får diabetes, fetma och extremt dåliga tänder hela bunten. Yay! Neejdå, jag ska bara använda dem som försökskaniner på alla tusentals recept jag har samlade här hemma som jag vill provbaka. Så det kan eventuellt komma att komma lite fler kakrecept här inom den närmsta tiden. Nu ska jag äta lunch. 
 
Dexys - Free

Ditt jobb verkar så mycket bättre än mitt.

10 dagar hann det lilla knyttet gå på förskolan innan hon blev sjuk första gången, så förra veckan var det VAB som gällde för mig. Sen är det ju som så att små barn inte riktigt förstår konceptet med att vara sjuk, då ska man ju ligga i soffan och glo på serier och käka naturgodis. Inte härja runt som en orkan... Nåja. Jag hann kanske inte riktigt med allt det där som jag tänkt hinna med förra veckan, men jag hann ialla fall laga god mat och äta den. Så vi kan väl gå igenom vad vi åt förra veckan då.
 
I måndags var det besök på vårdcentralen som stod på schemat för oss, där fick Ofelia en penicillin-kur utskriven och sen gick vi hem och käkade Nacho Cheese Chicken Wraps, tyvärr hade nog missbedömt hur mycket kyckling vi hade hemma så det blev en himla snål middag. Men gott är det, och enkelt!
 
 
I tisdags gällde det mest att få tiden att gå utan att jag och Ofelia skulle driva varandra till vansinne här hemma, jag är så galet trött på alla lekplatser som finns häromkring just nu så jag vet inte vad jag ska ta mig till... Till middag mumsade vi ialla fall på en kikärtscurrygryta med broccoli och tomater, som serverades med jasminris och myntayoghurtsås. Vi äter nästan aldrig sån där "vanlig" gul curry nuförtiden, men det är ju faktiskt riktigt gott när man inte äter det så ofta.
 
 
I onsdags var det finfint väder, sommaren gjorde något av en comeback och vi tog till vara på det och gjorde en pastasallad med parmaskinka, honungsmelon och andra goda grejer.
 
Solen sken lika mycket under torsdagen också, så jag gjorde det enkelt för mig igen och rostade lite rotfrukter i ugnen, serverade det med rökt kalkon-pålägg och en kall sås gjord på gräddfil, riven ingefära, lite vitlök och en gnutta honung. 
 
Som sagt så är jag ju rejält trött på lekplatserna här i närheten just nu, så i fredags bestämde jag mig för att vi skulle ta en lite utflykt upp till Safjället och äta mellanmål där. Herregud, mördarbacken upp dit alltså. Med barnvagn + barn på 12 kilo i. Det var inte nådigt vill jag lova. Men väl värt det när vi kom upp dit och Ofelia kunde springa runt i skogen hursomhelst utan att jag behövde oroa mig för bilar/bussar/spårvagnar. Sen kom det en kvinna och varnade oss för en arg älgko som strövade omkring där så det blev lite oroligt ändå förstås.... Men ni må tro att fredagsdrinkarna och chili con carnen med nachos som vi åt till middag på fredagkvällen satt fint i magen. 
 
I lördags var köket ett ölbryggeri och jag bjöd bryggmästarna på Pad Thai med Krispig Tofu, receptet hittade jag i den finfina kokboken Mera Vego. Köp den vetja! Jättefin kokbok, med massa enkel och barnvänlig bra vegetarisk mat som inte innehåller massa quorn eller andra köttsubstitut. Alla recept vi har testat ur den hittills har varit jättegoda.
 
 
Igår var det söndag och söndagsstämningen låg som ett grått täcke över hela lägenheten. Jag hade sömnbrist, Jimmy hade chipsbrist och Ofelia hade stimulansbrist. Men sen drog jag igång långkokssäsongen, det är ju faktiskt september så nu får man göra det! Jag inledde med en Gryta Africana som serverades med bulgur, rostade cashewnötter och torkade aprikoser. Satt inte alls dumt i magen. Vi fick inte så himla mycket mer gjort för det förstås, men är magen glad så är ju resten av kroppen glad också. Det vet ju alla.
 
Den här veckan ska jag väl försöka hinna med allt som jag inte hann med förra veckan. Och så ska jag rösta! Glöm inte det hörni. Viktigt viktigt! Jag avslutar med att citera mig själv och en statusuppdatering jag skrev på facebook häromsistens: Kan vi inte bara sluta prata om huruvida invandring är lönsamt eller ej? Det handlar faktiskt om människor. Tänk såhär: Om ni kommer till akuten med erat barn och det är döende, skulle ni tycka det var okej om läkarna börjar diskutera hur lönsamt erat barn är innan de bestämmer sig för om deras liv är värt att rädda? Nej. Jag tänkte väl det.
 

RSS 2.0