Låt mig förstöra dig helt och hållet och göra din kärlek svår och krånglig.

Bästa sättet att inleda veckan? Med en ledig dag såklart! Näst bästa sättet att inleda veckan? Att gå igenom vad vi gjorde och framför allt vad vi åt förra veckan. Nu kör vi!

Först var det måndag. Då blev det Korv Stroganoff och Kvarngryn till middag. Något som gjorde Jimmy mycket upprörd då Korv Stroganoff tydligen är en av "hans maträtter" och jag inte bara kan komma och ta över hans maträtter, för vad ska då han laga? Han bestämde sig för att istället göra en italiensk korvgryta lite senare i veckan, och så på måndagseftermiddagen la kocken på Ofelias förskola upp en bild på instagram om att de hade ätit italiensk korvgryta till lunch. Vi ligger nog inte på plus nu, vare sig jag eller kocken på förskolan... Ofelia smakade på en korvbit sen åt hon 2 portioner kvarngryn.
 
I tisdags hade Ofelia sin bästis med sig hem efter förskolan, det var fullt ös medvetslös med en IronMan och en Elsa som nog hann plocka fram varenda leksak som Ofelia har i sitt rum och ställa dem på andra ställen i lägenheten. Men roligt hade de och det är väl huvudsaken. Sen gjorde jag Jimmys liv ännu värre genom att sno en annan av "hans maträtter" och göra Kyckling i Röd Curry och Ris till middag. Det blev så starkt så jag inte kunde äta upp, fastän jag drack ungefär 5 glas mjölk till. Ofelia åt ris och grönsaker.
 
Sen var det onsdag. På onsdagar jobbar jag sent så då får Jimmy fixa maten han lagade den Italienska Korvgrytan med Salsiccia, potatis, soltorkade tomater och grejer. Ofelia har ju aldrig varit speciellt förtjust i kött och nu när hon har insett att kött är gjort av djur äter hon det inte överhuvudtaget. Det är ett konstant frågande så fort hon ska stoppa nåt i munnen: "Är gröt gjort av djur? Är russin ett djur? Är äpple ett djur? Är juice gjort av djur?" Så hon åt soltorkad tomat och senap till middag...
 
Torsdagar jobbar jag också sent och Jimmy fixade en Pasta med Kikärtor och Tomat. Det var gott, det gick snabbt, det var djurfritt och innehöll favoriten kikärtor, alla var nöjda och glada.
 
Om jag jobbar sent på tordagar så jobbar jag desto tidigare på fredagar, 03.45 på morgonen ringer klockan och ungefär en timme senare ska jag vara på jobbet. Nåja, fördelen med att börja tidigt är att man får sluta tidigt. Så klockan 14 brukar jag hämta Ofelia på förskolan, sen gick vi till "vårat café" och äter mellanmål. Efter det traskade vi hem och slängde ihop en pizzadeg för på kvällen vankades det Fredagspizza! Jag kände mig lite äventyrlig och hade fetaost, champinjoner och pesto på min. Ofelia och Jimmy hade paprika, fetaost och skinka på sina. När jag upplyste Ofelia om att skinka också kommer från djur fick jag svaret: "Ja, men skinkdjur gillar jag faktiskt!" 
 
I lördags skulle vi ju på cykeltur, det gick sådär då det visade sig att däcken på Ofelias cykel var helt trasiga och det inte spelade någon roll hur mycket vi pumpade för det kom inte in någon luft i dem ändå. Så vi drog fram fotbollsmål ur förrådet och spelade lite fotboll i trädgården istället. Sen tittade vi på skidor och på kvällen åt vi Lax i Hummersås med Potatismos och Jimmy muttrade något om att på lördagar ska man ju äta goda grejer, inte lax. Ofelia som utropade: "JAA! LAX!! POTATISMOS!" när jag lagade maten insåg sedan att lax är en fisk och åt bara potatismos... Sen gjorde jag och Ofelia Chokladmilkshake med Hallongrädde till efterrätt. Den åt åtminstone alla av utan några invändningar.
 
I söndags gjorde vi ingenting vettigt alls. Tittade på längdskidor, åkte och veckohandlade och sen lagade jag Lammspett med Smörstekta Vaxbönor till middag. De smörstekta vaxbönorna ska tydligen bli "precis som pommes frites" och det var de väl också tills jag öste på massor med smör och de blev alldeles brända. Lite försiktigare på stekpannan nästa gång alltså så blir det nog bra. Lammspetten var goda åtminstone. Sen badade och nattade vi barn och så tittade jag och Jimmy på The Lobster som var väldigt knasig och ändå bra. 
 
Det var den veckan det. Nu är det en ny och jag har lovat Ofelia att vi ska åka in till stora biblioteket i stan, så det ska vi göra nu. Eventuellt ska jag ta av mig pyjamasen och ta på mig ordentliga kläder först, men jag lovar ingenting.
 

Varför går du inte bara och lägger dig igen?

God morgon lördag! Nej. Hittills har det inte varit en bra lördag alls, som en fortsättning på den inte alls bra fredagkvällen vi hade igår. Nåja, det kan ju bara bli bättre. Om vi bortser från att jag lovat Ofelia att vi ska ut och cykla och 1, jag har ingen aning om vart jag lagt cykelpumpen hon fick i födelsedagspresent och 2, det är typ nollgradigt ute och kanske inte jättebra väglag för cykling. Det och att det tamejfan inte ska vara läge för att cykla överhuvudtaget i januari. I januari ska det vara snö!!
 
I januari ska man tydligen också vara nyttig och hälsosam. Det är väl kanske inte min starkaste sida, min starkaste sida är ju att äta god mat. Tack och lov finns det gott om god mat som är nyttig och hälsosam också, som den här finfina linssalladen vi mumsade på häromveckan (hur många poäng ger ni mig för den där snygga övergången, va?!) :
 
Linssallad med rostade rödbetor, ugnsbakade tomater och kanderade pekannötter
 
ca 4 portioner
 
2 förpackningar kokta linser
800 g rödbetor
timjan
olja
salt & peppar
250 g körsbärstomater
100 g salladsmix
150 g getost
75 g pekannötter
½ dl strösocker
½ msk honung
 
Dressing:
3 msk olivolja
1½ msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
½ tsk honung
salt & peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och klyfta rödbetorna.
Lägg dem på plåt, ringla över olja och krydda med timjan, salt och peppar.
Rosta i ugn ca 30-40 minuter.
Halvera tomaterna och tillsätt till rödbetorna efter ca 15 minuter.
Skölj linserna och lägg upp på ett salladsfat tillsammans med salladsmixen.
Blanda ihop dressingen i en liten skål och smaka av med salt och peppar.
Ringla över dressingen över linserna och salladen och blanda ihop.
Kandera nötterna: 
Smält strösockret i en stekpanna tills det har en gyllene färg.
Tillsätt honungen och nötterna.
Rör snabbt runt tills sockret täcker alla nötter.
Upp med nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Ta ut grönsakerna ur ugnen och lägg över linssalladen.
Toppa med smulade getost och de kanderade pekannötterna.
 
Receptet har jag hittat på tasteline från början och sen plockat bort och lagt till grejer bäst jag själv vill, som vanligt. 
 
Nu ska jag väl slänga i mig lite frukost och sen ta itu med den där cykelturen innan det är dags att sätta sig framför teven och heja på Calle. Igår började en av stamkunderna på jobbet prata om värlscupen i Ulricehamn, då berättade jag att jag är från samma by från Calle, och hon bara: "Är du från SÅGMYRA?!" Och jag bara: "Hur vet du vad Sågmyra är?!"  Och hon bara: "Min syster bor i Bjurs!" Och jag bara: "Min BROR bor i Bjurs!" Nu är vi bästisar. Det ni! 
 
Afasi & Filthy feat. Snook - 1990nånting
 
(har nog tittat för mycket Skam och gått i ungdom igen för det är väldigt många gamla godingar som går varma på min spotify för tillfället...)

Chips och dip gör dig glad, baby.

Sådärja, då var vi tillbaka efter jul- och nyårsuppehållet (som om det var planerat, hoho) och redo att ge oss an ett nytt år. Jaaa, jag vet att över halva januari redan gått, men jag har aldrig påstått mig vara den som leder utvecklingen. Jag är lite mer... Spara det bästa till sist. Så, här kommer en liten sammanfattning av mitt 2016. Som ni har längtat!

Gjorde du något 2016 som du aldrig har gjort förut?

Lagade säkert en massa nya maträtter, testade att baka massa nya grejer. Men det viktigaste för mig personligen var nog att jag stod upp för mig själv när det hände orättvisor, att jag som är konflikträdd som en gnu satte mig i ett möte med chefen och personalchefen på mitt förra jobb och sa precis vad jag tyckte och tänkte. Att vi på arbetsplatsen sedan gick samman och snackade med facket och att det faktiskt gav resultat! Ensam är inte stark, ensam är bara ensam. Mmm, socialism <3
Och så tröttnade jag på Håkan Hellström. Helt sjukt, men sant. Sorry Håkan, vi hade 16 fina år tillsammans men nu är det över för mig.

Höll du några av dina nyårslöften?
Mitt nyårslöfte var att vara snäll mot mig själv, och det har jag väl försökt att vara så gott det går. Hade också som nyårslöfte att sluta äta på kedjor, och då menar jag inte bara BK, Max och McDonalds-typen av kedjor (har ju knappt ätit på såna ställen på 10 år ändå) utan även såna som Espresso House, Waynes, Pinchos, Vapiano och såna där ställen. Det har gått fint, eftersom jag knappt åt på sina ställen innan heller. 

Fick någon du känner barn?
Nu fick jag änna lov att tänka efter lite, men jo. Det kom bebisar 2016 också.

Dog någon som stod dig nära?

Nej, inte mig personligen, men människor som står mig väldigt nära förlorade såna som stod dem väldigt nära så nog fanns döden närvarande.
 
Vilka länder besökte du?
Sverige och Nederländerna. Hade en superfin weekend i Amsterdam och det gick verkligen över förväntan att resa med Ofelia, så jädra glad i den ungen och att hon oftast är så himla lättsam. Det behövs inga jävla Lollo & Bernie-hotell, allt man behöver är lite braj och tålamod.
 
 


Är det något du saknade 2016 som du vill ha 2017?
Lite trygghet i livet skulle ju vara fint, fast jobb till exempel! 

Vilket datum kommer du alltid att minnas?

Har nog inga direkta datum så direkt, när vi hade inbrott fastän jag och Ofelia var hemma och mina föräldrar sedan kom precis samtidigt som hela polisstyrkan som kom utrusande och ropade: "SÄKRA DEN MANNEN!" mot min pappa var ju såhär i efterhand sjukt komiskt.

Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Att jag tog studenten och slapp praktikplatsen from hell! Att ha en inkomst igen, så himla fint.

Vilket var ditt största misstag?
Att jag tackade nej till mitt drömjobb och istället hamnade på ett riktigt mardrömsjobb. Har ju tack och lov slutat där nu och har ett nytt jobb där jag trivs superbra, men det kommer nog ändå att gnaga ett bra tag till att jag tackade nej till det där. Note to self: lyssna mer på magkänslan och mindre på jobbhetsarna.

Vilket var ditt bästa inköp?
Köpe och köpe... Får man säga Amsterdam-resan?

Vad spenderade du mest pengar på?
Hyra, mat och nödvändigheter till Ofelia. Som vanligt alltså. I kategorin onödigheter svarar jag: chips & dip.

Vad gjorde dig riktigt glad?
God mat. Chips & dip. Ofelias stolligheter. Tanken på att jag aldrig mer behöver gå till stället där jag gick som lärling. Blir på riktigt fortfarande glad när jag tänker på det.

Har du varit sjuk eller skadat dig?
Nä, inte så det räknas.

Vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2016?
Vasas Flora & Fauna - Prisma
Seinabo Sey - Still
Justin Timberlake - Can't Stop The Feeling
Maurice Williams & The Zodiacs - Stay
Ryan Adams - Shake It Off
Toto - Africa (nej, den tänker jag fan inte länka till.)

Mådde du bättre eller sämre under 2016 än vad du gjorde 2015?
BÄTTRE!!
 
Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Städa kanske. Hoho.

Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
Slita röven av mig på ett skitjobb hela sommaren.
 
Hur var din julafton?
Lugn och harmonisk. Vi var hemma i Mölndal med mina föräldrar och båda (!!) mina bröder och svärfar med tillhörande fru, det var fint. Jag fick till och med julklappar!! 

Blev du kär?
Fortsatte väl vara kär i Jimmy, han är ju så himla kärvänlig liksom.

Vilket program har varit det bästa på tv?
Oj oj oj. Vi har knarkat så jädra mycket serier i år. Stranger Things, The Night Of, 11.22.63 (var kanske inte jättebra egentligen men jag är ju så svag för 60-talet och James Franco var ju så göllig) och just nu är vi inne på sista säsongen av The Wire och guuu' va' bra den är då. Känner så jävla mycket för Bodie, alltså på ett moderligt/systerligt sätt. Vill bara ta hand om honom, han är som en liten ensam hundvalp. Ja. Det var väl det. Serr? Kødder jag? Jaaa. Skam också såklart. 
 
Hatar du någon som du inte hatade förut?
Ja.

Vilken var den bästa boken du läst under året?
Här hade jag tydligen skrivit förra året att jag skulle bli bättre på att läsa 2016. Nej. Det gick väl sådär. Får väl svara Carola-boken jag fick av mina föräldrar i julklapp då. Hmpf.

Vilken var din största musikaliska upptäckt?

Vasas Flora & Fauna, Whitney.

Vilken var årets bästa film?
Har ju som sagt mest sett på serier, men... Youth (2015) och The Straight Story (1999) är väl de bästa jag sett. Andra bra var: De Gröna Slaktarna, Room, Havets Sång, Boy A ochThe Descendants.
 
 
Vad gjorde du på din födelsedag?
Jag var i Sågmyra! Det var snö och sol! Så hade jag bjudit in nästan alla mina favoritmänniskor på födelsedagsfika och det var så himla fint för nästan alla jag bjöd ville komma och så var plötsligt mina föräldrars hus fullt med alla barndomsvänner med partners och barn och alla verkade tyckte det var så kul att se varandra trots att de kanske inte alls varit bästisar under våra ungdomsår och det var så jädra fint! Borde göra om det varje födelsedag.

Vilka var de bästa människorna som du träffade?
Det där mardrömsjobbet hade ju en bra grej och det var kollegorna. Alla ni som var korta i tonen, hade dålig attityd, spred dålig stämning, var negativa, inte visade tillräckligt med GLÄDJE och ENGAGEMANG och bara lunkade omkring. Fy fan vad glad jag är att ni finns, förlåt för att jag frågade alldeles för mycket.

Hur skulle du beskriva din klädstil?
Arbetskläder. Heeeheee. På hemmafronten var det mest fina klänningar som vanligt.

Vad fick dig att må bra?
God mat. Chips & dip. Att ha råd att klippa håret, gå ut och äta ibland, köpa lite nya kläder när alla gamla gått sönder, inte behöva oroa sönder sig över ekonomin.

Vilken kändis var du mest sugen på?
Blev ju lite nykär i Howlin' Pelle under musikhjälpen. 
 
Vem saknade du?
Min familje uppe i dalarna såklart som alltid. Och mina vänner som bor långt borta. Vi lyckades inte få till våran årliga tjejhelg i november så de senaste månaderna har jag saknat Jenny, Desirée och Johanna så sjukt mycket också. Pratar typ med mig själv med dem i huvudet hela tiden. (Ja. Jag är knäpp.)

Vilken var din bästa månad?
Februari. April. September. 

Vilka var de bästa restaurangerna du åt på?
The Barn.
Familjen (som alltid).
Balthazars Keuken i Amsterdam.

Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
Vet inte. Önskar mig lite trygghet i livet som sagt, men annars så... Vet ej. Hoppas att alla i hela världen slutar vara så jävla dumma i huvudet. Lägg ner det där med rasismen och fascismen nu, det är så jävla 40-tal. 
 
Lisa Ekdahl - Det Värsta Av Allt

RSS 2.0