Stjärnorna kvittar det lika om någon är född eller död.

Det visade sig att jag hade fel häromveckan när jag skrev att vi hade haft våran vinter för i år för den valde att komma tillbaka. Den valde dessutom att stanna kvar i flera dagar också. Faktum är att det fortfarande snöar utanför fönstret just precis nu. Jag klagar inte, det är helt klart trevligare att kliva upp på morgonen när världen utanför är vit istället för gråbrun.
 
Plus att det blir 5 miljoner gånger lättare att underhålla Ofelia på eftermiddagarna när man bara kan ta med sig mellanmål och pulka och gå direkt till pulkabacken efter skolan. Det har vi gjort tre dagar på raken nu. I tisdags var det -8 och soligt och hur skönt som helst, idag var det 0-gradigt och blåsigt som bara den och jag var redo att gå hem efter ett åk. Det var däremot inte Ofelia då det var ca 50 andra barn där på skolutflykt. Äldre barn dessutom som körde som galningar. Hur kul som helst!
 
Ibland är det ju lite jobbigt det här med att hon är mer vild än tam och att hon inte bryr sig alls om huruvida vi föräldrar är i närheten eller ej, men när hon flyger ur pulkan, snurrar 300 varv och sedan bara reser sig upp och skrattar är det rätt skönt ändå. 
 
Den här lilla lurvtussen sitter nöjt i sin vagn och spanar medan Ofelia röjer i pulkabacken. Är det något som är lite jobbigt med snö så är det väl att folk i den här stan inte kan skotta utanför sina hus. Hur svårt kan det vara? Resten av Sverige klarar det galant? (Tror jag, har inte bott i resten av Sverige, men i Sågmyra klarar folk det ialla fall.) Här får man pulsa fram i 2 decimeter snö på trottoarerna och då har jag ändå en sån där gammaldags barnvagn med fyra lika stora hjul som sitter fast. De som har såna där moderna vagnar med pyttesmå wobbliga hjul där fram kommer ju ingenstans i det här vädret.
 
Helt ärligt förstår jag mig inte på moderna barnvagnar alls? De är gigantiska där nere, alltså dubbelt så breda som våran, men själva delen där bebisen ligger är pytteliten? Vet inte hur många föräldrar som redan när barnet är 6 månader säger att liggdelen blivit för liten? Vad är grejen med att de är jättebreda nedantill och pyttesmå där själva bebisen ska vara? Ska man lägga ner barnet i underredet när det blivit över ett halvår? Så konstigt att folk betalar typ 10.000 kronor för det också? Ingen skulle ju någonsin acceptera att man köper en säng för 10.000 som bara går att använda ett halvår, men när det kommer till barnvagnar är det helt okej? Jag fattar inget!
 
Hursomhaver, när vi tillbringat några timmar i pulkabacken går vi hem igen med rosiga kinder och solsken i blick. För min del får det jättegärna vara såhär ända fram till mars. Sen när man kommer hem kan man gå runt i underställ resten av kvällen och känna sig som världens hurtigaste människa. Där har ni ett tips om ni känner er lite lata och onyttiga, ta på er underställ så går det över! Det spelar ingen roll om ni bara legat på soffan och ätit chips hela dagen, ta på er underställ så känns det som att ni varit ute i 7 timmar och skidat flera mil. Tips tips!
 
Nu ska jag göra blomkålssoppa. Tack och adjö.
 

"Vad vill ni ha till frukost? Ni får vad ni vill utom te, för det vet jag inte hur man gör..."

Det där är en verklig replik ur mitt riktiga liv. 2 sekunder senare fick man en hockeyhandske kastad på sig och ett: "Lukta på den här!" Himla tråkigt att det inte blev nåt med den killen. Vilket liv man hade kunnat leva va?! Strutsfarm i Gagnef och grejer. Han kunde göra pasta med olika sorters dressing åtminstone. Sa han i alla fall. Det hade ju kunnat gå att upplysa honom om att man kokar tevatten på samma sätt som man kokar pastavatten. Minus saltet då. Nåja. Till hans försvar var han 17 år. Nuförtiden kan han säkert koka te. Nu är han ju ändå 18. 
 
Det är torsdag vilket innebär torsdagsblogg med torsdagstankar. Flora sover och Ofelia har stängt in sig på sitt rum för att spela in en video. Hon står just nu och skriker: "Råkka måkkafon!" för fulla muggar. Freestyler. Råkka måkkafon. Var får hon allt ifrån? Häromdagen berättade jag för Jimmy om hur jag och mina kompisar på högstadiet hällde florsocker i små zip-påsar och skrev KNARK på dem för att sedan "råka" tappa dem framför vakterna på högstadiediscon. Vakterna skrattade alltid bara? Såg vi så himla oskyldiga ut? Då fick jag en jättetrött blick, en suck och ett: "Nu vet jag ju var Ofelia får all jävla skit ifrån..." Jag förstår inte alls vad han menar.
 
Idag fick jag för mig att jag skulle göra chokladbiskvier till Jimmys fredagsfika imorgon. Det är ju inte så jobbigt. Nä. Det är inte så jobbigt i ett konditori. Det är ganska jobbigt hemma med en snart 5-månaders bebis. Speciellt om den hemskt gärna vill bli buren på samtidigt som biskvierna ska doppas. Det blev de fulaste små biskvier världen någonsin skådat. MEN... de blev goda åtminstone.
 
Imorgon är det fredag, då hoppas jag att de här chipsen kommit in på Ica Kvantum:
 
Fint att de är grovräfflade. Förstår inte ens varför det finns släta och finräfflade chips? Släta är okej på lantchips. Men finräfflade... Det är fan aldrig okej?
 
Ofelia studsade precis in här med orden: "Jag vill inte bli prinsessa längre, istället tänker jag bli fett cool!" Och med de orden avslutar jag det här blogginlägget. För vad mer behövs egentligen sägas? Nu ska jag göra nudelsoppa. Dagen innan löning i januari. Det är så förtvivlat...
 
Sean Christopher - A Thousand Hues

Ta mig till den plats jag en gång tillhörde.

I tisdags hade vi vinter! Vilket innebär att vi igår hade isbana hela vägen hemifrån till skolan och att halva skolgården var en hockeyplan och den andra halvan var en lerpöl. Idag var allt som vanligt igen, grått och barmark med inslag av isfläckar. Så, nu har vi avklarat den dagen med vinter vi har i denna delen av landet. Nu kör vi vidare med höst i 3 månader till. 
 
Min pappa undrade senast de var och hälsade på varför vi har typ 400 olika sorters ytterkläder hängande i hallen och tyckte att vi kunde hänga undan allt utom vinterkläderna. Men det är ju bara det att vi under en vecka hinner med att använda alla de olika sorters ytterkläderna, det är regnslask en dag, minusgrader en dag, +8 grader en dag. Så det är lika bra att ha regnkläder, fodrade regnkläder, overaller och höst- & vårjackor framme. För du vet aldrig vilka av dem som behövs från dag till dag. Att bo på västkusten är ett ständigt äventyr!
 
Magdalena ringde för några veckor sen och påminde mig om att jag har det rätt bra ändå som har så nära till massor av olika museum och bibliotek och sånt som jag kan underhålla storbarnet med på eftermiddagarna under mammaledigheten, jämfört med dem som har 3 mil till närmsta bibliotek och ett endaste museum. "Ja, ni får skylla er själva som bor ute i småbyarna!" Sa jag då. Nä. Det sa jag inte. (Det sa däremot våran högstadierektor Göran till oss när vi var hos honom för att prata om hur bjursingarna tryckte ner oss konstant för att vi var från Sågmyra. Vilken jävla rövhatt.) Jag har av någon anledning tänkt att det är enklare ute på landet för då kan man bara släppa ut ungarna i trädgården, men ja... Så är det förstås inte. Att ha ett bibliotek är ju alltid fint. Vi hänger på vårat extremt ofta.
 
Gulliga kids på bibliotek.
 
När jag började skriva det här blogginlägget hade jag en tanke på vad det skulle handla om men den har jag tappat bort för längesen så jag tror jag avslutar nu. Ska lägga mig och läsa lite istället. Ofelia har tappat 3 tänder den senaste veckan och har nu bara en glugg istället för framtänder. Flora har bulimi. Jimmy låtsas vara nyttig. Jag är uttråkad och vill resa någonstans. Alternativt flytta till det här huset. Så, nu vet ni hur vi har det. Under His eye.
 
Alida - Something About You

Slösa inte bort dina känslor, ge all din kärlek till mig.

64 stycken böcker hann jag med att läsa under 2018 och det har varit allt från lättlästa ungdomsböcker till tunga klassiker. Biografier och fantasy. Finlitteratur och fulkultur. En salig blanding helt enkelt. Jag får väldigt ofta frågan: "Hur hinner du läsa så mycket? När läser du?" Och då svarar jag lite undvikande och typiskt svenskt men nu tänker jag säga som det är: Jag läser helt sinnessjukt snabbt. Jag lägger alltså inte flera timmar om dagen på att läsa, jag behöver helt enkelt inte särskilt mycket tid för att ta mig igenom en bok. Så om du sitter där och har dåligt samvete för att du inte hinner läsa så mycket så kan du släppa det nu, för det hinner inte jag heller. 
 
Nu blir det boktips på de sju bästa böckerna jag satte i mig förra året.
*Sätter mig i en koffert och flyger iväg*
 
En Droppe Midnatt - Jason Timbuktu Diakité
I den här boken söker Jason "Timbuktu" Diakité efter sina rötter då han aldrig riktigt känt sig helt svensk eller helt amerikansk. Han söker en familjehistoria som börjar i slaveriets USA och slutar i en förort till Lund, han reser tillbaka till USA och inser att rasismen där fortfarande är väldigt stark och försöker förstå hur det kommer sig att så många svarta röstade på Trump. För mig som är väldigt svensk, väldigt vit och uppvuxen i en väldigt liten by där 95% har efternamn som slutar på -sson är det här ingen igenkänningshistoria utan en aha-upplevelse. Och det är väl en anledning om någon till att läsa den här boken. 
 
 
Små Stora Saker - Jodi Picoult
Här fortsätter vi på temat rasism i en bok som handlar om Ruth som jobbar som barnmorska och en dag möter ett par som är vit makt-anhängare och inte vill låta en färgad person ta hand om deras barn. Så en dag när Ruth är ensam på avdelningen slutar deras bebis andas och Ruth vågar inte röra barnet, när hon väl sätter igång med räddningsförsöken är det redan försent och bebisen dör. Barnets föräldrar anklagar då Ruth för mord. Vi får följa Ruth, Ruths advokat och pappan till bebisen och deras tankar och känslor under rättegången. Väldigt bra bok, med lite fånigt slut. För er som inte orkar läsa så kommer den snart som film med bland annat Julia Roberts i en av rollerna.Men läs helst boken.
 
Ett Jävla Solsken - Fatima Bremmer
Ett jävla solsken är en biografi om Ester Blenda Nordström som jag inte hade en susning om vem det var innan jag läste den här boken. Vilket är jättesorgligt för hon gjorde så jäkla mycket bra och coola saker, under en tid då kvinnor verkligen inte fick göra bra och coola saker. Ester Blenda var journalist som låtsades vara piga på en bondgård för att skriva ett reportage om hur pigorna egentligen hade det, hon reste med tredje klasspassagerarna som emigrerade till Amerika för att se hur det var, levde ett halvår med samerna, räddade svältande människor i Finland under inbördeskriget och en massa andra grejer. Läs den bara och fascineras över hur en människa som gjorde allt detta kan ha blivit bortglömd. Hade hon haft snopp hade vi ju pratat om henne konstant på historie- och svenskalektionerna...
 
Ibland Är Man Lessen Ibland Är Man Glad - Martina Montelius
Ibland är man lessen ibland är man glad handlar om 32-åriga Rakel som har så mycket issues så hälften vore nog. Hon är konstant rädd för att hennes kropp ska lägga av, hon avskyr sitt jobb och sina kollegor och hon skriver brev till någon som aldrig svarar. Jag älskar Martina Montelius sätt att skriva, det är ett konstant gapskratt som fastnar i halsen på något vis och är du inte van att läsa den här sortens böcker så kommer du nog bara att tänka WTF (det betyder What The Fuck, mamma) men jag tycker att det är en av de bästa böckerna jag läst.
 
Pappaklausulen - Jonas Hassen Khemiri
Pappaklausulen handlar om en pappa som är en son som söker bekräftelse konstant, en pappa som är en farfar som en gång om året kommer hem till Sverige och vill få allt serverat, en syster som är en dotter men inte längre någons mamma. Den handlar om en familj helt enkelt och allt som det innebär. När jag läste recensioner om den här boken var det någon som hade gett den ett lågt betyg med motiveringen att vardagsskildringarna från den föräldrarlediga pappan är alldeles för tråkiga och likt hennes eget liv för att hon skulle orka läsa det, men jag gillade just det. Kände igen mig så mycket i det här med att stå vid en lekplats och bara vilja dö av uttråkning och att vilja ta upp sin mobil och titta på den istället men samtidigt veta hur mycket man avskyr andra föräldrar som bara glor på sina mobiler istället för att passa sina ungar. 
 
I Vilt Tillstånd - Roxane Gay
I vilt tillstånd handlar om Mireille som kommer från en rik familj på Haiti men numera bor i USA med man och barn. När de är och besöker hennes föräldrar på Haiti blir Mireille kidnappad. I 13 dagar kämpar hennes man för att få henne fri medan hennes pappa vägrar betala lösensumman på 1 miljon dollar. Boken utspelar sig i 2 delar, första delen som handlar om kidnappningen och andra delen om hur Mireille ska försöka återvända till sitt vanliga liv igen efter kidnappningen. Jag kan egentligen inte rekommendera någon att läsa den här boken för den är så jävla hemsk. Rå, brutal och totalt ångestframkallande. Jag hade ont i magen konstant när jag läste den. Men det är ju en jävligt bra bok.
 
Comedy Queen - Jenny Jägerfeld
Comedy Queen handlar om 12-åriga Sasha vars mamma har tagit livet av sig så Sasha skriver en lista med punkter för att inte bli som sin mamma. En av punkterna är att bli comedy queen, alltså vara en sådan som får människor att skratta istället för att gråta som hennes mamma fick människor att göra. Det jag gillar med Jenny Jägerfeld är att hon tar jobbiga ämnen och skriver om dem på ett självklart sätt. Fastän den här boken är väldigt sorglig så fick den mig också att skratta högt flera gånger. Borde vara obligatorisk läsning i alla mellanstadieklasser. Eller ja, borde vara obligatorisk läsning för alla faktiskt.
 
Så. Det var de sju bästa böckerna jag läste under 2018. Alltså de sju som jag gav 5/5 i betyg. De sämsta böckerna jag läste var Zack av Mons Kallentoft & Markus Lutteman och Gengångare av Jo Nesbø. Tänker att jag inte ska läsa några deckare i år. Åtminstone inte några deckare som handlar om macho män som löser brott och ligger med kvinnor som har midjor som de kan nå runt med händerna. Snark. Borde inte den genren vara utdöd snart? Vi låter den dö ut tillsammans med KD och SD. Tack.
 

De säger att jag är ute alldeles för sent och inte har någonting i skallen.

Det är hockey på min teve, Ofelia följde med sin mormor och morfar för att sova på hotell och Flora ligger och snusar i sin säng så jag tänkte fira in det nya året med en liten årskrönika. Häng med vetja!
 
Gjorde du något 2018 som du aldrig har gjort förut?
Åt bipollen! Det känns som att jag alltid svarar att jag ätit någonting jag aldrig testat förut på den här frågan. Jag födde barn helt utan bedövning också, det rekommenderar jag inte. Sa några dagar innan förlossningen att jag inte trodde lustgas gjorde särskilt mycket till eller från. Jag tar tillbaka det uttalandet. 
 
Höll du några av dina nyårslöften?
Nä. Verkligen inte. Hade som nyårslöfte att gå på fler föreställningar, pjäser, musikaler, konserter och jag har inte varit på en endaste på hela året så... Nej. Tur att jag utnyttjar den här stadens nöjesliv så mycket när jag alltid använder det som argument till att inte flytta härifrån. Hoho.
 
Fick någon du känner barn?
Var det någon jag känner som INTE fick barn? Har fan aldrig varit med om en sådan babyboom. Alla i mitt gamla högstadiegäng fick barn, halva vårat MBT-gäng fick barn, in princip halva min bekantskapskrets fick barn. Och de som inte fick 2018 ska ju ha 2019... Håhåjaja.
 
Dog någon som stod dig nära?
Nej.
 
Vilka länder besökte du?
Inte ett endaste. Så sjukt less på alla kändisar och influencers som koketterar om att de ska ha ett flygfritt år som att de gör världens största jävla uppoffring. De flesta år i mitt liv har varit flygfria, kan man få ett jävla diplom eller? 
 
Är det något du saknade 2018 som du vill ha 2019?
Lugn och ro. Tid. Fritidsplats till Ofelia, haha. 
 
 
Vilket datum kommer du alltid att minnas?
1-3 juni när mina Sågmyratjejer var nere och hälsade på, det var tokvarmt och soligt och vi badade i poolen, åt massa god mat och bara hade det jättebra hela helgen. 7 juli när Martina och Kim gifte sig i 30 graders värme precis vid strandkanten av en sjö. 27 augusti när Flora kom till världen.
 
Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Flora såklart. Hon är ju så himla gullig. Speciellt nu när hon sover.
 
 
 
Vilket var ditt största misstag?
Kanske när jag köpte hem en kanelbulle till Jimmy och tog en brownie till mig själv. Det var tydligen helt fruktansvärt av mig. Idag tänkte jag safe'a och köpte både en kanelbulle och en brownie till honom, men det var tydligen helt fruktansvärt av mig det också då det fanns semlor...
 
Vilket var ditt bästa inköp?
Jimmys körkort! Helt klart väl investerade pengar. 
 
Vad spenderade du mest pengar på?
Läs svaret på föregående fråga. Annars: mat. Pysselböcker till Ofelia. 
 
Vad gjorde dig riktigt glad?
Mat. Chips & dip. Är det meningen att man ska svara någon specifik händelse som hänt under året på denna frågan? Har aldrig förstått den riktigt?
 
Har du varit sjuk eller skadat dig?
Nä. Var höggravid i den varmaste sommaren på 200 år, men det räknas ju inte. Även om det var ganska okul. Har ni tänkt på vad länge folk är höggravida nuförtiden förresten? Jag tänker att man är höggravid typ vecka 36-40, men andra människor bara: "Jag är höggravid!" Och man bara: "Fast det är januari nu, du ska ha barn i mars/april?" Måste vara jättejobbigt att vara höggravid i typ sexton veckor? Tungt framför allt...
 
(obligatorisk gravidbild: hippie på fält.)
 
Vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2018?
Maia Hirasawa - Aldrig
Säkert! - Modifiering
Johannes Räihä - Sjöarna I Idaho
Albin Lee Meldau - Same Boat
James Smith - T-Shirts
Brother Leo - Strangers On An Island
HUMAN - TOMORROW
 
Mådde du bättre eller sämre under 2018 än vad du gjorde 2017?
Mådde nog bättre... Var ju väldigt trött där i början på graviditeten och tyckte det var jättejobbigt psykiskt också, vågade liksom inte vara sådär "wooho! vi ska ha bebis!"-glad förrän väldigt långt in på graviditeten men annars mådde jag bra.
 
Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Nä? Jo, men kanske skulle ha skrivit lite mer. Och bakat lite mer. Med mina arbetstider blir det ju aldrig att jag hinner baka eller laga mat hemma och nu när jag är mammaledig och hinner göra såna saker inser jag hur mycket jag saknar det. 
 
Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
Tjata. Städa. Underhålla barn. Är så trött på att försöka bräcka fritids i roliga grejer att göra varje eftermiddag. Sjukt jobbigt att stå och höra alla Ofelias kompisar och lärare stå och babbla om allt roligt de ska göra på fritids varje dag vid hämtning och så ska man försöka trösta henne för att hon inte får vara med och försöka bräcka det roliga med nåt ännu roligare. Bah. Och säga åt andras barn! Det är jag också så jävla trött på.
 
Hur var din julafton?
Den var bra! Läs föregående blogginlägg för en mer ingående beskrivning.
 
Blev du kär?
 
Nä. Fortsatte vara kär i Jimmy fast han är en douchebag. Men har man satt Fan i båten får man ju se till att ro den i land. Bara att hålla ut i ca 50 år till. 
 
Vilket program har varit det bästa på tv?
Vi har ju ingen linjär TV, men tittar ju på desto fler tv-serier ändå. Vi kollade igenom hela Sopranos, det var bra. The Deuce. Sharp Objects. New Girl. Top Of The Lake. Narcos har vi kollat på också. Jag är lite kär i Jorge. 
 
Hatar du någon som du inte hatade förut?
Jag är för gammal för sånt där.
 
Vilken var den bästa boken du läst under året?
Jag läste 64 böcker 2018, tänkte skriva ett separat blogginlägg om vilka jag tyckte var de bästa. Inte för att någon bryr sig, finns inga instagraminlägg som får så få likes som de om vilka böcker jag läser, men eftersom det är min blogg så bloggar jag om vad jag vill. Sådeså.
 
Vilken var din största musikaliska upptäckt?
Oj, ingen aning. Albin Lee Meldau. I våras!! Innan Så Mycket Bättre! VIKTIGT!! Har också gått och repeat-lyssnat på någon Brother Leo och sen fick jag reda på att det var Idol-Ola som var Brother Leo. Foudbåll! Det gör inget, jag gillar Ola. 
 
Vilken var årets bästa film?
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Get Low
The Killing Of A Sacred Deer
Isle Of Dogs
 
Vad gjorde du på din födelsedag?
Eh, jag vet inte? Jag var ledig minns jag. Köpte fika på Brogyllen och typ.. åt fikat?
 
Hur skulle du beskriva din klädstil?
Har ju varit gravid och inte alls orkat köpa några gravidkläder så... I somras hade jag typ inga kläder på mig överhuvudtaget? Annars har det varit gulliga klänningar som vanligt. Har lämnat det prickiga lite och gått in lite mer på paljetter. Lite varning för 50+are på finlandsfärja men vafan. Det bjuder jag på.
 
Vilken kändis var du mest sugen på?
Här hade jag ett bra svar förut men det har jag glömt nu. 
 
Vem saknade du?
Same old, same old. Alla som bor alldeles för långt borta. Sluta med det. Alla borde flytta till Mölndal!
 
Vilka var de bästa restaurangerna du åt på?
SK. Bhoga. Piga. Björk & Bambu.
 
Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
Jag vet inte riktigt. Mitt nyårslöfte är att jag ska välja glädje! Jimmys nyårslöfte är mer luder och ladd, och det är ju också att välja glädje på sätt och vis så jag tror det blir ett väldigt glatt år. 
 
Mina riktiga nyårslöften är att skippa onödiga mejeriprodukter och läsa mer lyrik, sen insåg jag att jag kan vara världens mest pretentiösa människa så jag la till att jag ska skriva mer. Allså inte blogga mer utan skriva mer epik. Ehm. Oklart om detta gör mig mer eller mindre pretto, det märker vi väl om ett år!
 
DJ Khaled feat. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper & Lil Wayne - I'm The One
 
(kul att det är andra året på raken jag har en justin bieber-låt som mest lyssnade... det om något måste väl dra ner på det pretentiösa?)
 

RSS 2.0