Du är förlovad, jag är en levande människa.

Hejhej. Vad har ni gjort idag? Jag har förlovat mig. Med Jimmy. Och han vet om det också. Det här med att förlova sig är inte så dumt. Man får till exempel dricka skumpa, inte så dumt. Man får en fantastiskt fin ring, inte så dumt. Man får äta god mat, inte så dumt. Det är helt enkelt ingenting som är dumt överhuvudtaget. Nu är ju inte det största att vi förlovat oss, det största är ju att jag vetat om det i flera månader utan att berätta det för en enda människa. Det är stort! Ja, okej då. Det här med förlovningen är också stort. Tur att det är skottdag så vi har hela fyra år på oss att planera bröllop istället för sedvanliga ett år. Nu ska jag fortsätta dricka skumpa!

Underworld - Mmm Skyscraper I Love You

Sent på natten kommer det, som gnistrande is.

När till och med disken i diskstället tokmatchar så börjar man ju bli lite orolig för sin egen hälsa faktiskt. Men det ska vara fint. Till och med i diskstället. Så är det bara. Annars blir det inte så mycket bloggat nu för jag mår lite sisådär. Psykiskt mår jag tipptopp, det är det fysiska som är sådär. Sådär så att man inte kan äta någonting alls knappt. Och när man inte äter finns det inte så mycket att matblogga om. Men nu börjar jag piggna till, har till och med varit ute på promenad med Elin idag i det fina vårvädret. Efter det blev jag hungrig, så det ska nog ta sig det här också! Dessutom kommer Jimmy snart hem efter att ha varit bortrest i helgen, så då måste jag ju åtminstone mata honom även om jag inte är hungrig själv. Så länge kan jag fortsätta att betrakta mitt fantastiskt fina diskställ.

Simple Minds - Sweat In Bullet

Det är inte långt mellan ett löfte och en lögn.

Nej. Jag har inte joinat Club27, ni behöver inte oroa er. Jag har bara haft annat för mig än att blogga. Titta på teve till exempel.

Tack för alla superfina gratulationer! Ni behöver inte vara ledsna för att ni missade tårtan, det blidde nämligen ingen tårta alls. Jag hade bestämt att det var Jimmys tur att fixa tårta till mig eftersom jag alltid gör så fina till honom. Jimmy i sin tur gick runt halva stan i jakt efter en chokladtårta, men eftersom jag fick dela min födelsedag med äckeldagen så fanns det inga tårtor utan bara semlor på alla konditorier. Så istället fick jag såna där superfina sjukt dyra praliner från Flickorna Kanolds, ingen nöd på mig alltså. Och chips och Ballerina Pepparkaka. Så hade ni kommit förbi hade ni förstås kunnat få det, och så hade ni också kunnat få smaka på de här fina småkakorna som jag bakade häromsistens:

Kardemummasnittar

ca 50 st

150 gr mjukt smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 ägg
5½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk kardemumma

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör, socker och sirap poröst.
Blanda ner ägget.
Tillsätt mjölet, bakpulvret, vaniljsockret och kardemumman.
Arbeta samman till en deg.
Forma till fem rullar och lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader, ca 15 minuter.
Skär längderna i sneda bitar medan de ännu är varma.
Enjoy!

Och se till att timern verkligen är igång innan ni går ut ur köket så slipper ni kakor som är lite smått brända i hörnen som mina. Men gott är det! Kardemumma och kaka brukar ju inte vara en äcklig kombination. Och så är de lite sådär härligt sega också. Mmm.

Nu ska jag titta färdigt på Lyxfällan. En gång för några år sen på en fest så sa jag till en kille att jag hade haft en crush på hans lillebror. Och då sa den killen att det var många som blev kär i hans lillebror för att han var så ordningsam. Då började jag asgarva och tyckte det var helkul, för man blir ju inte kär i någon för att den är ordningsam. Nu är jag några år äldre och tänker att en av sakerna som jag verkligen älskar med Jimmy är att han är ordningsam. Orka ha en kille som man måste ta hand om, nej tack. Det är sånt man kommer underfund med när man tittar på Lyxfällan. Himla bra program det där.

Anais Mitchell - Wilderland

Turn twentyseven, rock n' roll heaven.

Idag är det minsann en stor dag, en fin och fantastisk dag som kommer att firas av människor runtom i hela Sverige med lyxfika. Idag är det nämligen MIN FÖDELSEDAG! Hurrahurrahurra för mig. Ja, som ni vet så är jag ju lite blygsam av mig. Jag är inte alls den som gick när jag gick i skolan alltid entrade alla klassrum på min födelsedag med att säga till lärarna att jag minsann fyller år idag. Skulle jag aldrig göra. Jo. Klart jag skulle, det är ju för bövelen min födelsedag! Som synes är jag uppe med tuppen för att ta emot alla presenter, godsaker och gratulationer. Än så länge har jag bara skymtat ett litet paket men dagen har ju faktiskt bara börjat. Och vilken dag sen! Ha det så fint på min födelsedag hörni, vill ni ha en bit tårta så är det bara att ta svängen förbi Mölndal!

James Levy And The Blood Red Rose - Sneak Into My Room

Trasig, blåslagen och sprucken i sömmarna är jag, men det är du också.

Jag vet att jag brukar säga att det enklaste är det goda, och så är det ju oftast också. Men ibland är det verkligen värt att lägga ner den där extra tiden på någonting. Att köpa hem de där extra ingredienserna som man kanske inte har hemma så ofta och att låta någonting ta väldigt lång tid på spisen för att bli färdigt. Igår åt vi en av favoriträtterna här hemma, och den är precis en sådan. Det är några ingredienser extra, det tar lite längre tid att förbereda, men det är så himla värt det. Här har ni, den bästa chiligrytan någonsin, ska ni bara göra ett långkok under eran livstid så gör denna:


Världens Bästa Chili

För 4 portioner

ca 400 gr grytbitar av nöt
1 paket bacon
1 gul lök
8 st vitlöksklyftor
2 st morötter
5 selleristjälkar
2 st röda chilifrukter
3 tsk chipotle-sås
2 msk ingefära
2 burkar krossade tomater
1 stor burk (50 cl) ljus öl
2 msk oxfond med rödvin
1 msk honung
1 dl rödvinsvinäger
2 st lagerblad
oregano
spiskummin
1 gul paprika
1 röd paprika

Strimla bacon.
Bryn köttet och bacon i smör i en stor gryta. 
Skala lök och vitlök och finhacka.
Skala morötterna och skär i bitar.
Hacka sellerin.
Kärna ur och hacka chilin.
Ta ur köttet och bacon ur grytan.
Fräs vitlök, lök, morot, selleri och chili tillsammans med ingefära i grytan.
Lägg tillbaka köttet och bacon i grytan.
Häll över tomater, chipotle-sås, öl och oxfond.
Tillsätt kryddorna, honungen och vinägern.
Låt puttra i ca 1 timme.
Kärna ur och dela paprikorna.
Lägg ner i grytan och låt koka ca 2 timmar till.

Sen kan man servera med vad man vill. Vi hade som synes stekta majskolvar och tortillabröd som jag värmde i en torr grillpanna och sedan skar i trekanter. Men det går lika bra med ris, eller vanligt mjukt bröd, kokt potatis. Eller kanske tortillachips och en bönröra eller nåt. Vad vet jag, gör som ni vill. Men GÖR det.

Annars så var gårdagen som lördagar är mest nuförtiden. Lite skidor på teven, lite väldigt god frukost, en promenad i regnvädret, jag städade skafferiet och insåg att vi nog omedvetet är med i en sån där domedagssekt med tanke på hur mycket torrvaror vi har. Sen såg jag på Melodifestivalen för första gången för i år och tyckte det var roligt att de hade delat Eric Saade i fem och lät dem tävla med Manboy en gång till. Sen tyckte jag att Mattias Andréasson verkligen borde säga Förlåt Mig, till alla oss som var tvungna att ta del av hans Oscar Linnros-komplex. Men mest är jag fascinerad över att alla är upprörda över vilka som gick vidare, det är väl inte så konstigt att det blir fel. Det är ju samma människor som röstar på melodifestivalen som röstar i riksdagsvalen, det är väl klart att fel person vinner! Obvie!

The Megaphonic Thrift - Moonstruck

Solen har gått ner och jag står utanför ditt fönster.



Hörni, det här med att jag köpte lösgodis för 84 kronor idag. Det behöver vi inte prata så mycket om va?! Jag skulle ju bara ha några lakritsdumle, eftersom dumma Ica Maxi bytt godisleverantör så finns det inte där längre. Så jag svängde in på Godis-Havet på Allum och skulle köpa några stycken där istället. Men sen fanns det så mycket annat också, så jag skulle bara ha en liten sån och en sån och några såna där också. Plus några såna där som Jimmy tycker om. Och så gick det som det gick. Men det är väl ingenting att prata om? Det är väl en helt normal summa att köpa lösgodis för? "Ja, om man ska anordna ett lågstadiedisco", tänker ni nu. Och det kanske jag ska också. Ett lågstadiedisco för mig och Jimmy. Först ska vi stå tryckta mot varsin vägg och möla i oss godis och dricka läsk ur glasflaska tills vi nästan kräks. Sen ska vi dansa tryckare till Bryan Adams. Sådeså. Skönt med fredag! Det var mest det jag ville säga.

Sharon Van Etten - In Line

Jag kunde inte se det som fanns precis framför näsan på mig.







Vill ni se på en bra film i helgen, eller när som helst, så tycker jag att ni ska titta på MicMacs. Det går inte riktigt att förklara vad den handlar om men den är sådär härligt skruvad, fantasifull och rolig. Den är gjord av Jean-Pierre Jeunet, samma kille som gjort den fantastiska Delicatessen, och så har han gjort Amelie Från Montmartre också men den har jag av någon anledning inte fallit lika pladask för som alla andra. Men MicMacs, hur bra som helst! Se den vetja. Och se INTE någon film som är gjord av Peter Magnusson. Någonsin. Uppmuntra honom inte. Låt honom inte få behålla sitt jobb. Han är inte rolig! MicMacs däremot, 5 prickiga prickar av 5 möjliga.

Damien Jurado - Sheets

Det var längesen jag kände såhär för någon senast.

Det är väl ingen hemlighet att vi är allergiska mot alla hjärtans dag i det här hushållet. Eller ja, mest är det jag som är allergisk och Jimmy som är glad över att slippa engagera sig i skiten antar jag. Jag tycker ju bara att det är ett himla jippo och ståhej. Så jag tänkte slå ett slag för de som inte får så mycket kärlek här i livet, eller ja, de får åtminstone inte vakna upp bredvid sin kärlek varje morgon. (Även om de kanske skulle hävda att deras kärlek finns runtomkring oss hela tiden, men sånt trams lyssnar vi inte på.) Så mitt bidrag till Valentin-hysterin blir: Munkar!

Äppelmunkar

ca 15 st

1 dl mjölk
25 gr jäst
5-6 dl vetemjöl
75 gr smör
2 msk socker
1 ägg
½ citron, rivet skal från
äppelmos

ca 1 liter rapsolja att fritera i

socker att rulla munkarna i

Värm mjölken till 37°.
Smula ner jästen i en bunke.
Häll mjölken över jästen och rör tills den är upplöst.
Arbeta in mjölet till en deg.
Rör smör och socker poröst i en annan bunke.
Blanda i ägget och tillsätt blandningen i degen.
Knåda ihop degen på bakbordet.
Kavla ut den till ca 1 cm tjock.
Ta ut ca 30 runda kakor med hjälp av ett kakmått eller glas.
Lägg en klick äppelmos på hälften av dem.
Lägg resten ovanpå och tryck försiktigt ihop dem.
Låt munkarna jäsa under duk i ca 1 timme.
Värm oljan till 180 grader.
Fritera munkarna tills de har en fin färg.
Låt dem rulla av på hushållspapper och rulla i socker.

Så. Nu har jag gett lite kärlek till munkarna i världen på denna dag också. Det var väl snällt av mig? Det hjärtformade fatet har jag fått av svärmor. Oroa er inte om munkarna ser ut som hej kom och hjälp mig precis när ni tryckt ihop dem, det går över när de jäst och tjockat på sig lite. Sen går det över ännu mer när man friterat dem. Sen är det bara att äta och njuta. Nomnomnom.

Jag är lite sur och tvär idag så nu ska jag slänga mig i soffan och äta en sån här liten godbit samtidigt som jag tittar på puckade brudar i Top Model Sverige. Det är möjligt att det gör mig ännu mer sur och tvär, eller så blir jag bara glad för att jag inte är som dem. Jag hoppas på det sistnämnda. Tack och hej från en bitter tjej.

Azari & III - Infiniti

Alla borde inte helgonförklaras.

På tisdag nästa vecka fyller jag år. Det där med att bli 27 bekommer mig faktiskt inte så mycket, jag har haft mycket värre åldersnoja tidigare år. Däremot är det lite störigt att någon har bestämt att det ska vara äckliga semmeldagen på min födelsedag i år, inte okej! Och så är det ju det där med att de nära och kära bor så himla långt borta så att det faktiskt inte märks alls att man har födelsedag. Men om nu någon skulle känna för att skicka mig nåt litet paket på posten så önskar jag mig detta:
  • Ett körkort och en bil
  • En resa till Kap Verde
  • Ett par mintgröna converse, stl. 37 tack
  • En glassmaskin
  • En baksten
  • En tårtsåg, finns på IKEA
  • Säsong 2 av Greek
  • Parfym: Escadas Rockin' Rio eller Sexy Graffiti som de äntligen återlanserar!
  • Rosa & vita dessertskålar från Jelly Bean
  • En prenumeration på Sonic

Alltså, om ni tycker det är tråkigt att läsa samma önskelista år in och år ut så kan ni ju tänka er hur tråkigt det är för mig att nästan alltid önska mig samma sak. Speciellt punkt nummer två tycker jag ju att någon borde kunna ge mig. Det behöver inte ens vara en två veckors-resa, det går så bra med bara en. Jag är inte krävande på det viset. Fast jag antar att jag får vara glad om jag slipper äta semlor.

 

Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - Home


(har ni inte hört den här fantastiska biten ännu så kan jag berätta för er att: 1, ni har missat en av de bästa låtarna på länge. 2, ni borde sluta lyssna på reklamradio omedelbums.)


Man hör ljudet av banjos och surret från hästflugor.

Det finns söndagar som bara bjuder på ångest och trötthet, och så finns det söndagar som man faktiskt bara njuter av. Idag var det den senare sorten. Frukost framför skidorna på teven, promenad i solen och så har jag haft ett långkok på spisen hela eftermiddagen. Fast nu när jag skrev ner det så fick jag bara en lätt känsla av att jag är en pensionär och lika gärna kunde ha skrivit att jag ägnat dagen åt att virka mössor till barnbarnen och löst melodikrysset med en mandelkubb i ena näven och en påse bröstkarameller i den andra... Men då hade jag ju faktiskt ljugit, för det har jag ju inte. Så vi återgår till långkoket, vi är ju löjligt förtjusta i långkok här hemma. Och det här, det var ett riktigt gott långkok:

Försvenskad Gulasch

för 4 portioner

ca 400 gr grytbitar av nötkött
½ gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 röd chili
paprikapulver
3-4 st färska champinjoner
3 msk tomatpuré
2 msk viltfond
5 st enbär
vatten
2 st palsternackor
2 st morötter
ca 4 st potatisar
1 äpple
1 röd paprika

Skala och finhacka lök och vitlök.
Kärna ur och finhacka chilin.
Fräs grytbitarna, lök, vitlök och chili i smör i en gryta.
Pudra över paprikapulver efter egen smak och tycke.
Kvarta champinjonerna och släng ner i grytan.
Tillsätt tomatpuré och viltfond.
Stöt enbären lite lätt och tillsätt dem.
Häll över vatten så att det täcker köttet och låt puttra i ca 1½ timme.
Skala rotfrukterna och potatisen och tärna dem.
Kärna ur och tärna äpplet.
Strimla paprikan.
Tillsätt sedan detta i grytan.
Häll ev. över mer vatten och låt puttra ca 1 timme till.
Smaka av grytan med salt och peppar.
Servera med en klick gräddfil och mjukt bröd om du vill.

Inspirationen till den här grytan kommer från arla, men jag har byggt om det väldigt mycket. "Jävligt gott!" Sa Jimmy och jag kan bara instämma. Perfekt söndagsmiddag!

Jag är väldigt nöjd med den här helgen överlag. Igår följde jag med Jimmy och köpte en finkostym till honom, jag tyckte mest det var roligt att det fanns en skräddare i butiken så när Jimmy stod där och provade kostymen så frågade butikspersonalen: "Ska jag hämta skräddar'n?" Det var tjusigt tyckte jag. Mest för att skräddare är ett ord man hör alltför sällan nuförtiden tycker jag. Sen på kvällen var jag hemma hos Evelina och tittade på när andra människor åt räkor. Det är också en trevlig lördagssysselsättning. Nu ska jag avrunda helgen med att titta på Hart Of Dixie och dricka Chai latte.

Just det, var vi åt i torsdags där de klantade sig så mycket: Novotel. Bortanför Sjömagasinet alldeles bredvid Älvsborgsbron nästan. Så nu vet ni det.

Etzia - Act Simple

Kom inte här och säg att jag inte varnade dig.

Nej, middagen med jobbet blev inte så vild så att jag varit sängliggande de senaste två dagarna. Jag hade liksom bara fullt upp med att ligga i soffan och göra ingenting igår kväll. Titta på På Spåret och äta chips är ganska tidskrävande ju, då har man inte tid att ägna sig åt sidosysslor som att blogga. Inte ens en fin fredagsmiddag har jag att bjuda på. En väldigt fin onsdagsmiddag däremot, för i onsdags var det pajonsdag, den bästa sortens onsdag!

Ruccolapaj med soltorkade tomater

4-6 portioner

Pajdeg:
2½ dl dinkelmjöl
75 gr smör
¾ dl kesella

Fyllning:
3 st vitlöksklyftor
150 gr ruccolasallad
ca 100 gr soltorkade tomater
2 dl vispgrädde
2 st ägg
salt
peppar
riven ost

Blanda snabbt ihop mjöl, smör och kesella till en jämn smet.
Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Skala och finhacka vitlöken.
Strimla tomaterna.
Fräs vitlök, tomat och ruccola i smör i en stekpanna i några minuter.
Vispa ihop grädde och ägg.
Krydda med salt och peppar.
Lägg i salladsfräset i pajskalet.
Häll över äggstanningen.
Toppa med riven ost.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Servera med en god sallad.

Älska matpaj! Receptet kommer från arla, och jag har knappt gjort om det alls faktiskt. Det var liksom redan gott, så jag var så nöjd ändå. Kan tänka mig att det skulle vara väldigt fint med en god liten salami till, på ett buffébord sådär.

Så lyckades jag ju glömma kameran hemma i torsdags så det blev inga foton på restaurangmaten. Som väl var helt okej, men jag tror inte att Gordon Ramsey var kökschef på det stället direkt. En bordsgranne fick inga parmesanchips till sin förrätt vilket alla vi andra fick. De frågade inte hur vi ville ha köttet så alla fick ganska rejält blodigt, vilket är helt okej för mig men kanske inte för alla. Jag fick dessutom ingen sallad till och så hade de lagt fel kryddsmör på min så jag fick kryddsmöret som hörde till fiskrätten. Är dill och oxfilé en god kombination? Ja, det funkar ju, men kanske inte det jag själv skulle ha valt. Till efterrätten fick jag världens pyttehög med kanske fyra hallon till, och min bordsgranne fick ungefär 25 hallon till sin. Det är såna små enkla misstag egentligen, men det gör ett sånt himla slarvigt intryck. Fast på det stora hela var det ju gott, så tråkigt bara när det blir sån skillnad på vad som egentligen ska vara samma rätter.

Nej fy, vad tråkig och gnällig jag lät nu. Nu ska jag nog äta mig lite frukost så jag blir snäll igen. Lördagsfrukost, det brukar ju vara fina grejer.

First Aid Kit - To A Poet

Sluta låtsas att vi sitter i samma båt.

Det man inte orkade äta igår får man äta idag, som man brukar säga. Så chokladsåsen och glassen åts idag istället. Den mådde säkert bara bra av att mogna till sig lite i frysen, för den var hur god som helst. Man får passa på när det finns glass i våran frys, oftast ser jag bara till glassen när jag ställer in den i frysen och sen ser jag liksom inte skymten av den igen. Förutom kanske som en tom förpackning i soporna. Men nu så, nu är magen full av glass. Det var en bra uppladdning inför i morgon kväll då jag ska ut på finmiddag med jobbet och äta 3-rätters. Det jag la mest på minnet från morgondagens meny var orden oxfilé och mörk chokladtarte. Vad mer behöver man veta? Nej, just det, ingenting!

Eldkvarn - Den Sorgliga Orkestern

Himlen under oss.

Jag har nyss ätit väldigt god mat. Det är helt förjävligt. Jag blir så förbannad! Varför? Jo, för att jag gått runt hela dagen och varit sugen på chokladsås. Så jag köpte glass, för man kan tydligen inte bara äta chokladsås. Sen tänkte jag alltså äta glass och chokladsås (eh, chokladsås och glass) efter maten. Men NEJ, då lagar jag så sjukt god mat så att jag är proppmätt och inte alls är sugen på chokladsås längre. Fast egentligen är det inte mitt fel. Nej, för det är faktiskt Malin på Cannolis Blogg som ska anklagas för detta, för det var hos henne jag hittade receptet på den fruktansvärt goda maten.

Bulgogi med currystekt ananas och nudlar

för 4 pers

ca 400 gr lövbiff

marinad:
2 st vitlöksklyftor
3/4 dl japansk soja
½ dl olja
1 msk sesamfrön
1 tsk sambal oelek

ca 250 gr haricots verts
1 stor burk ananasringar (eller två små)
curry


Strimla lövbiffen.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda alla ingredienser till marinaden och häll över köttet.
Lägg in i kylen i en plastpåse eller en skål.
Låt köttet marineras några timmar, gärna över natten.
Dela ananasringarna i bitar.
Pudra dem med curry och stek dem i olja i någon minut.
Ta upp köttet från marinaden och stek det i wokpanna.
Häll över resten av marinaden och tillsätt haricots verts.
Låt allting puttra i några minuter tills bönorna är genomstekta.
Servera sedan tillsammans med ananasen,
nudlar eller ris och gärna mango chutney.

Det var så gott så att jag ångrade att det bara var tisdagsmat. Det borde ha varit helgmat. Fast å andra sidan så får jag ju njuta av helgmat flera gånger den här veckan nu istället. Det är faktiskt inte dumt alls!

Annars så är det personalbrist på jobbet, kallt om fötterna och Reinfeldt är dum i huvudet. Så allt är precis som vanligt alltså. Men jag är glad ändå! Eftersom jag ätit sån himla god mat. Och nu känner jag nog ett liiitet sug efter chokladsås ändå... Ja, det gör jag nog bestämt.

Xeno & Oaklander - Years Before

För mycket information, för mycket att ta in.

Trifle med bitar av bananmuffins, chokladkolasås, vispgrädde,
banan och toppad med krossad daim.


Här ser ni lördagens dessert. Mycket god, mycket mycket mäktig. Jag älskar trifle just därför att det är så enkelt att bara slänga ner olika goda grejer och så blir det tio gånger så gott. Lägger man dessutom upp det i snygga glas så blir det ju vackert att titta på också. När jag gör trifle brukar jag tänka att jag ska ha någon slags mjuk kaka, någon slags sås, vispgrädde eller glass, någon bär eller frukt och så någonting krispigt som bryter av det hela. Sen är det bara att blanda hejvilt hur man vill. Det kan liksom inte gå fel. Denna dessert tycktes till och med om av den mest kräsne dessertätaren jag känner; Ann (ni måste gå in och läsa hennes blogg, speciellt om ni bor i Karlstad med omnejd för hon ska snart öppna en vintagebutik där!). På tal om trifle så önskar jag mig fortfarande en trifleskål, och så fyller jag år om 2 veckor. Vilket trevligt sammanträffande!

Arctic Monkeys - Brick By Brick

Varje gång vi träffas slutar det med att du följer med mig hem.

Nu tycker jag att jag har hållt er på sträckbänken länge nog, så nu tycker jag att vi hugger in på förrätten från gårdagen också. Jag ber om ursäkt för fruktansvärt suddig bild, jag bara fotade den jättesnabbt utan att ens titta på resultatet igår och insåg idag att det var lite dumt. Jaja, så kan det gå när hungern är större än förståndet. Alltid alltså. Mitt förstånd har aldrig övergått min hunger, kommer aldrig heller att göra.

Mozzarellamuffins

för 6 st

3 st frysta smördegsplattor (såna där rektangulära)
1 pkt mozzarella
1 ägg
1 dl mjölk
½ frp fryst gräslök
ca 4-5 st soltorkade tomater
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Låt smördegsplattorna tina lite och dela sedan på hälften.
Dela mozzarellan i mindre bitar och hacka tomaterna.
Blanda mozzarella, ägg, mjölk, gräslök och soltorkade tomater.
Salta och peppar efter smak.
Smörj en muffinsform och tryck ner smördeg i fördjupningarna.
Fördela röran i smördegen
Vik över flikarna och pensla med vatten.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Det var gott. Smördeg är alltid gott, mozzarella är alltid gott. Det kan inte gå fel. HCHF-mat när den är som bäst. Huvudrätten har jag tyvärr inga bilder på, men jag fortsatte HCHF-temat med att bjuda på pizza. Alla gäster fick kryssa för vad de ville ha för topping på en liten meny så fick de sedan varsin liten pizza. Och pizzasallad såklart. Som det sig bör på en riktig pizzeria. En liten fråga har jag bara; hur FAN gör man pizzorna runda? Det är sånt jag borde fått lära mig på restaurangen i somras, istället för att lära mig hur man viker servetter rätt.

Hur störigt är det förresten inte att den mystiska mördarmannen ser ut precis som Becks kollega? Jag har blandat ihop dem i en timme nu och hänger inte med alls. Uhm. Nej, det kan ju bero på att det är Wallander jag kollar på och inte Beck förresten... Jag behöver nog koncentrera mig lite bättre på filmen tror jag. Bäst att sluta blogga och göra det då.

Childish Gambino - You See Me

Det har alltid funnits där.

Igår kväll hade jag de här tre tjejerna hemma hos mig på middag. Det var ett väldigt smart sätt att slippa gå ut i kylan, bjud hem folk till dig istället! Som ni ser hade Jolin tagit klädkoden mest på allvar. Nej, det var faktiskt ingen klädkod, även om det nästan borde vara konstant klädkod "Prickigt" hemma hos oss. Vi leker att det var klädkod "klänning" istället, för då hade alla full träff. Utom Jimmy, därför fick han vara fotograf.

Nu går vi till fördrinken! Som kanske egentligen inte alls var särskilt passande när det är -15 utomhus utan skulle passat bättre att svalka sig med nere vid poolen en sommardag. Men ni vet hur det gamla ordspråket lyder: "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga groggar!"

AD:s Droppar

för 1 drink

3 cl ljus rom
3 cl vaniljlikör (likör43 hade jag)
½ apelsin (fruktköttet)
½ vaniljstång
grapefruktjuice

Muddla apelsinköttet och vaniljstången i glaset.
Häll över rom och likör.
Fyll på med grapefruktjuice och lite is om du vill.
Garnera med en apelsinskiva.

Väldigt svalkande drink alltså, och spännande smak. Det är ju inte varje dag jag står och blandar drinkar med vaniljstång i. Nu gjorde jag inte det igår heller för det var Jimmy som blandade drinkarna, men det var ju jag som bestämde vilken drink han skulle blanda till.

Sedan åt vi förrätt, huvudrätt och efterrätt också. Men det återkommer jag med lite senare. Ah, vilken cliffhanger! Jomenvisst. Nu ska jag äta frukost och titta på Criminal Minds nämligen.

We Are Augustines - Under A Country Moon

Ljudet av förlåtelse.

Dagens middag: bulgur, stekt halloumi och sallad. Av någon anledning skar jag halloumin i jättetunna skivor, vilket gjorde att den största delen av den brände fast i stekpannan. Det var en aning jobbigt, men det som gick att rädda var riktigt gott förstås. Sådär som halloumi alltid är.

En annan sak som var en aning jobbig idag var när jag var på Systembolaget, och efter att ha ringt Jimmy för lite ölkonsultering tappade mobilen och den gled rakt in under en hylla. Vet ni hur trångt det är i glipan mellan hyllorna och golvet där? Alldeles precis lagom för en mobil att glida under men inte mer. Vet ni vad som står framför hyllorna på Systembolaget? Enorma mängder med backar och flak med öl. Farbrorn som fick den äran att flytta på alla dessa för att jag skulle kunna få fram min mobil var sådär lagom munter. Jag kände mig mest som världens största dumbom och tänker nu inte besöka Mölndals Systembolag på en väldigt lång tid. Kanske törs jag gå dit om sisådär 10 år när den där farbrorn har gått i pension...

En mindre jobbig sak var att jag fick en bukett tulpaner gratis på fruktaffären. De älskar mig där. Undrar om de kanske kan tänka sig att köpa ut till mig från Systembolaget?

Fools Gold - Poseidon

Ett varmt leende gör dig inte välkommen hit.

Eftersom jag totalt misslyckades med att äta miljoner wienerbröd i Köpenhamn så måste jag ju ta igen det i efterhand istället. Tyvärr är wienerbröd jäkligt svårt och tidskrävande att baka, och jag är inte den som är den som införskaffar köpekakor särskilt ofta. Så jag tar igen det med andra sötsaker istället, för att en kaka om dagen gör dig glad i magen. Och förhoppningsvis skrämmer den bort förkylningar också!

Apelsinchokladkaka

100 gr smör
1¾ dl socker
½ dl kakao
2 ägg
½ apelsin, rivet skal och saft
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vispgrädde
100 gr mörk choklad

Glasyr:
100 gr mörk choklad
2 dl florsocker
1 msk vatten

små chokladlinser att dekorera med

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt kakaon och apelsinsaft och rivet skal.
Rör sedan ner äggen ett i taget.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Vispa ner mjölblandningen växelvis med grädden.
Grovhacka chokladen och rör ner den i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad rund form.
Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.
Ta ut kakan och låt den svalna.
Stjälp upp kakan.
Smält chokladen till glasyren.
Vispa ihop florsocker med vatten.
Rör ner den smälta chokladen och rör till en jämn glasyr.
Bred glasyren över kakan och toppa med små chokladlinser.

Mäktig? Jadå! Men jag har ju haft fruktansvärda cravings efter riktig mäktig chokladkaka på den sista tiden (och med det menar jag de senaste 26 åren) så det passar mig utmärkt. Nu har jag bara smakat den som den är, men det passar säkert fint med en klick vispad grädde eller lite vaniljglass till också om man är på det humöret.

Dessutom känner jag att jag måste tydliggöra en liten sak angående bilderna från Köpenhamn här nedanför, det är alltså inte lösgodis som ni ser där på den översta bilden. Det är Lego, i en Legobutik på Strøget sålde de nämligen Lego på lösvikt. Hur smart?! Och JA, det är dessutom byxor jag har på mig när jag ligger i fönstret och vilar. Jag har nämligen en liten obsession för mintgrönt för tillfället, så när jag fick se dessa var jag tvungen att köpa dem. Och använda dem dessutom. Plötsligt händer det, som man brukar säga.

Nu ska jag titta på På Spåret som jag missade i fredags.

Lamb Of God - Laid To Rest

RSS 2.0