Gissningslek!

Den som kan gissa vad vi åt igår bara genom att titta på bilden vinner en uppblåsbar brödrost i valfri färg. Nej. Det kommer ni liksom inte att kunna göra. Så jag gör som vanligt och skriver under vad det är för nåt, okej?!



Rostad mandelpotatis i tomatsås

För 2 pers

6 stycken mandelpotatisar
1 burk krossade tomater
1 dl pinjenötter, naturella
½ dl riven parmesan
finrivet skal från en halv citron
timjan
oregano
mejram

Sätt ugnen på 200 grader.
Dela potatisarna i halvor på längden och stek dem gyllenbruna i rikligt med olja.
 Lägg dem i en ugnsform och ställ in i ugnen 15 minuter.
Finhacka nötterna. Blanda med parmesan, citronskal och kryddorna.
Ta ut potatisen och häll krossade tomater över. Strö över nötmixen.
Sätt in i ugnen 10 minuter till. Servera.

Gott att äta som det är, eller kanske som tillbehör till något kött. Nu packar jag och fixar inför kvällens tågresa upp till Dalarna. Jag ska på bröllop och Jimmy ska stanna hemma och jobba. Det blir en snabbvisit bara för jag åker hem igen på måndagmorgon. Det känns som att det räcker med två dagar. Undrar om Storebror vill vara min date på bröllopet? Jag lyckades i alla fall knåpa ihop en fin outfit trots att jag inte hade råd att köpa någon ny fin klänning. En kjol får nu istället göra jobbet som klänning. Ja, man får faktiskt göra så. Fint blev det också. Nu ska jag fruncha, sen ska jag fortsätta packa.

The Feeling - Fill My Little World

Kyckling-&baconlasagne.

Igår åt vi kyckling-&baconlasagne till middag. Receptet hittade jag hos Åsa som har bloggen En Sida Med Mat för några månader sedan och igår var det dags att laga det. Jag tycker det är så konstigt med vanlig lasagne för det kan antingen vara hur gott som helst eller bara väldigt tråkigt. Oftast blir det tyvärr väldigt tråkigt tycker jag, fast det är nog mig det beror på och att jag inte kan laga god lasagne. Men den här däremot lyckades jag göra riktigt god, jag gjorde några ändringar i receptet och såhär blev det:



Kyckling-& baconlasagne

ca 4-5 portioner

2 kycklingfiléer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paket bacon
1 gul paprika
1 liten burk majs
1 liten burk hela champinjoner
1 burk krossade tomater
1 burk hela tomater

Lasagneplattor
Ostsås
Riven ost

Tärna kycklingfiléerna. Skala och finhacka lök och vitlök.
Strimla bacon och paprika.
Fräs kycklingen i en djup panna. Tillsätt löken, bacon och paprika.
Låt allt bli genomstekt. Tillsätt majs, champinjoner och tomaterna.
Krydda med valfria kryddor. Låt koka ihop i ca 10-15 minuter.
 Varva kycklingröran, lasagneplattor och ostsås i en ugnsform.
Ha ostsås i botten.Toppa med riven ost.
Sätt in i ugnen i ca 35 minuter på 200 grader.

Ja. Jag vet att det inte ser ut som lasagne på bilden. Men man kan inte få allt. Gott var det i alla fall. Nu är jag mest trött men ska fixa lite så att jag håller igång. Idag har jag köpt en prickig kjol. Fina grejer. På Gina Tricot av alla ställen, det är mindre fint. Men en kjol för 49 kronor kan jag väl bju på. Speciellt en prickig sådan. Annars är jag fortfarande kär i KappAhls barnavdelning, de har sjukt fina grejer. Jag har ett prickigt linne på mig idag som jag köpt på KappAhls barnavdelning. Barnavdelningar is the shit. Nu ska jag sälja av lite saker i garderoben.

The Lightning Seeds - Lucky You

I'm sick of fuckin' goblins and shit!

Nu har jag nyss kommit hem från bion. Vi såg Harry Potter Och Halvblodsprinsen. Det här var det bästa med den filmen:


Den SKA vi se. Och om inte Jimmy vill följa med, han gillar inte svenska filmer, så tvingar jag med mig Evelina. Som jag inte alls kommer att behöva tvinga med, för hon gillar svenska filmer. Smala Sussie är ju toppklass, så det här blir ju dretbra det!

Näst bäst med Harry Potter är Bellatrix LeStrange, eller vad hon nu heter. Helena Bonham Carters karaktär, ni vet. Henne hejar jag på. Jaaa, jag har läst alla böckerna så jag vet hur det slutar redan men ändå. Helena Bonham Carter är alltid är sjukt bra. Och snygg är hon också. Och gift med Tim Burton. Det är hur många pluspoäng som helst på henne. Undrar om jag ska ha henne som frikort kanske?

De bästa stunderna upplever man tillsammans.

Min morbror gör världens godaste potatissallad. Jag vill ju gärna tro att jag ärvt lite av det och också kan göra god potatissallad, så idag gav jag det ett försök:



Färskpotatissallad

För 3-4 personer

ca 700 gr färskpotatis
1 vitlöksklyfta
1 knippe rädisor
3 st salladslökar
3 dl gräddfil
1 msk majonnäs
riven ost
grovmalen svartpeppar
timjan
körvel

Skär färskpotatisen i bitar och koka den tillsammans med en hel skalad vitlöksklyfta.
 Släng vitlöksklyftan när potatisen är färdigkokad.
Låt potatisen svalna.
Hacka rädisorna och salladslöken.
Blanda med gräddfilen, majonnäs, en näve riven ost och kryddorna.
Blanda ner potatisen. Låt stå i kylen ett tag och gotta ihop sig.
Servera med vad du vill.

Vi åt kotletter till. Dessutom kryddade vi till potatissalladen lite med 1 tesked sambal oelek och lite cayennepeppar eftersom Jimmy ville ha den lite hetare. Men det andra är ett bra grundrecept.

Annars har jag tillbringat kvällen hos Evelina. Vi bestämde att vi ska åka till Lysekil med Timo och Håkan. Ja, vi är snälla vi som tar med pojkarna på semester. Timo och Håkan kanske inte skulle ha så roligt med oss två fnissandes som två små skolflickor, men vi skulle ju ha roligt. Det är huvudsaken. De skulle få spela lite för oss också i våran lilla campingstuga. En liten trudelutt. Mmm. Fint ska det vara. Nu är det sovdags.

Timo Räisänen - About You Now

Jaahaa, nu fattar jag, du är från landet?

Idag på jobbet frågade en av de andra som jobbar där vad jag gör annars och så berättade jag om konditoriet. Då säger en liten unge, kanske i 3-årsåldern: "Jaha, konditori, då säljer du tårtor!" Vet man sånt när man är 3 år? Jag kan inte minnas att jag visste vad ett konditori var vid den åldern. Ett café, javisst, men ordet konditori? Kunde man det då? Han visste vad prinsesstårta var också. "En sån med grön marsipan och en ros!" Jag blev alldeles paff, men vad vet jag, man kanske kan sånt redan som 3-åring?

Fast sen kom jag på det förstås. Det är ju storstadskids jag har att göra med här. De går väl på konditori var och varannan dag. Själv är man ju uppvuxen i en liten by med 600 invånare, några konditorier fanns ju inte på flera mils avstånd. På födelsedagskalasen serverades det gräddtårta som våra mammor gjort med vaniljkräm/bananmos/sylt som fyllning. Och så lite NonStop och geléhallon som dekorering. Prinsesstårta? Hmpf. Ja, storstadskids. De är då verkligen ifrån en helt annan värld. På dagiset i min by där brukar barnen leka krog och dricka full. Det känns mer betryggande på något vis.

Zlatans nya kläder.

Idag har Jimmy tvingat mig att titta på när Zlatan skulle visa upp sin nya tröja. Det måste ha varit en väldigt fin tröja för det var tydligen 75 000 pers som ville se den. Där ligger ju alla modebloggerskor i lä måste jag säga. Det är inte direkt så att någon spansk kanal direktsänder så fort Kenza shoppat loss på Asos för fjärde gången på en månad. Men Zlatan i en ny tröja, det är viktigt det. Han dök aldrig upp heller. Det väntades och väntades och väntades och tjatades hejvilt om den där tröjan. Men nej...

Jag har ju aldrig varit speciellt förtjust i Zlatan. Jag tycker bara han är arrogant, divig, dryg och egoistisk. Idag hade han kunnat ändra på det. Jag tänkte mig att när de filmade den där dörren i evigheters evigheter i väntan på att Zlatan skulle komma ut, att om han då hade kommit ut genom den dörren i en vinröd morgonrock i sammet samtidigt som de spelade Zlatan-låten, då hade jag nog kunnat lära mig att gilla Zlatan. Då hade jag kunnat tänka att... Ja, han är nog rätt okej ändå. Det gjorde han såklart inte. Synd för Zlatan, nu kommer jag fortsätta att ogilla honom. Han som hade såna chanser idag, jag hade kunnat lägga allt gammalt groll bakom mig. Men icke.

Ett plus i kanten får han förstås för att han hade två oompa-loompas med sig på presskonferensen. Oompa-loompas är coola killar. Undrar om de är en del i hans nya löneavtal?

Låt mig presentera: Spaghetti.

Här händer det grejer ska ni veta. Idag åt vi för första gången spaghetti i den här lägenheten. Jag tror till och med det var första gången vi åt spaghetti tillsammans jag och Jimmy. Ja, där ser man att till och med efter 1½ år kan man hitta på nya spännande saker i förhållandet. Spaghetti är ju väldigt exotiskt. Vi åt det inte ens med köttfärssås. Det här åt vi:



Chorizo i tomatsås & spaghetti

För 3 pers

4 st chorizo
½ zucchini
1 förpackning Kelda Tomato Treat
200 gr kidneybönor
grovmalen svartpeppar
vitlökspulver
pasta rosso

Skiva korven. Tärna zucchinin. Fräs i en djup stekpanna eller en kastrull. Häll över tomatsåsen. Häll av bönorna och häll dem i tomatsåsen bara några minuter innan den ska serveras. Smaka av med kryddorna. Servera med spaghetti.

Ja. Det var ju inte så svårt. Men det var gott. Annars har jag mest lagat mat hela dagen idag då jag jobbar i köket på en förskola den här veckan. Makaroner och köttbullar är ju kanske inte det mest exotiska, speciellt inte i ett storkök då det bara är att ställa in i ugnen och slänga ner pastan i vattenkokaren. Men det är ju roligt att få jobba lite. Nu är det dock mindre roligt då jag har jätteont i magen som aldrig verkar vilja gå över. Jag vill ha en vetekudde!

Jordgubbs-&persikopaj.



Jordgubbs-&persikopaj

Ca 8 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 dl socker
175 gr margarin
1 äggula
2 msk iskallt vatten

Fyllning:
2 dl vaniljkräm
ca 200 gr frysta jordgubbar
1 burk konserverade persikor
strösocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Kör mjöl, socker, margarin och äggula i en matberedare.
 Tillsätt två msk vatten och kör till en jämn smet.
 Lägg i en plastpåse i kylen i 30 minuter. Tryck ut hälften av degen i en pajform.
 Bred ut vaniljkrämen i botten av pajen.
Dela jordgubbarna. Häll av lagen från persikorna och skär dem i tunna skivor.
 Blanda jordgubbar och persikor och häll i pajen. Strö över socker.
Ta resten av pajdegen och lägg remsor över pajen.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 40 minuter. Ät.

Jag är ju egentligen ingen pajmänniska. Fast det är mest smulpaj som jag inte tycker om så mördegspajer funkar riktigt bra. Men äppelpaj eller rabarberpaj går aldrig ner. Hu, vad äckligt. Men jordgubbar är alltid gott, och persikor är alltid gott så det här var en god paj. Som med alla pajer är den godast varm. Undrar varför folk ens äter kall paj?!

Annars har vi tittat på The Hangover och nu ska det packas inför helgen i Tidaholm. Jag hatar att packa. Det känns alltid som att man glömmer någonting, och så måste man alltid bestämma sig för vad man ska ha på sig flera dagar innan man ska ha det på sig. Hur tusan ska man veta vad man känner för att ha på sig på lördagen redan på torsdagkväll? Äh. Nu struntar jag i det och bara slänger ner något. Eller så kanske Jimmy får packa åt mig. Hm. Så gör vi nog.

Brainpool - Are You Happy Now?

Wrapplar!

Idag har vi mumsat wraps med köttfärsbiffar och goda grönsaker. Fast det är roligare att säga wrapplar. Som i Smala Sussie. Inte för att de någonsin säger Wrapplar i Smala Sussie, men det står så på pizzerian där de käkar hela tiden. Fast det kanske inte ens är wraps som det syftar på. Wrapplar kan ju lika gärna vara något värmländskt hittepå som inte alls är wraps. Jag vet inte. Jag gillar att säga wrapplar ändå. Så idag har vi ätit wrapplar.



Wraps med "köttfärsbiffar", grönsaker och vitlökssås.

För 2 pers

ca 300 gr blandfärs
1 gul lök
½ dl mjölk
salt
grovmalen svartpeppar
spiskummin

Skala och finhacka löken.
 Blanda lök, köttfärs, mjölk och kryddor till en jämn smet.
Forma till avlånga biffar och stek dem.
Servera i tortillabröd med strimlad isbergssallad,
hackad gurka & tomat, majs, feferoni och vitlökssås. Ät.

Ja. Det var våra wrapplar det. Nu gör vi mest ingenting. Om man bortser från att jag nyss skallade Jimmy då han började bära runt mig härinne, vilket han mest gjorde för att ge igen för att jag springer runt och låter som en ilsken katt hela tiden. Ja. Jag vet, vi borde komma ut mer. Därför ska vi åka på mini-semester till Tidaholm imorgon. Svärmor & co är på Mallorca så vi har huset för oss själva. FÖRÄLDRAFRITT! Ehm. Nej. Jimmy är mest extatisk för att han ska få dricka öl. Själv blev jag mest lycklig över att vi ska äta lunch hos Jimmys mormor. Jag gillar mormödrar.

Nu måste jag titta till pajen som står i ugnen. Törstig är jag också. Det är bara för att Jimmy tjatar om läsk hela tiden. När han inte blir skallad alltså. Det är jag och Zidane. Lika som bär.

Idag har jag lärt mig att hajar har två snoppar.

På tal om att lära sig något nytt varje dag alltså. Hajar. Två snoppar. Varför? Det frågade en av de som jobbar på Universeum alla barnen. "Varför har hajarna två snoppar tror ni?" Ganska uppenbart tycker jag och drar mig till minnes när Emil Portström som 7-åring inte kunde tänka sig att ha sex med två tjejer samtidigt för "man har ju bara en snopp!". Men nej. Så är det tydligen inte. Hajarna har en extra i reserv. Vadå i reserv?! Utifall att den ena råkar ramla av bara sådär? Fast det förstås. Hajar har ju sjukt vassa tänder, och det gäller nog även honorna. Så det kan ju vara bra ändå då att ha en i reserv.

Nu var det faktiskt inte alls detta jag hade tänkt blogga om från början. Jag hade nämligen tänkt tipsa om en blogg. Alla mat- och bakbloggare är ju sjukt duktiga, men den bästa bakbloggen måste ändå vara Bakpassion. Hon har varit frånvarande från sin blogg i några månader men nu är hon tillbaka och hennes recept är helt fantastiska. Gå inte in på hennes blogg om ni är lite sötsugna för då kommer ni att go bananas. Men gå in på hennes blogg om ni är intresserade av att baka och sånt för då kommer ni att bli galet inspirerade. Alternativt få prestationsångest.

Japp. Från hajsnoppar till bakbloggar på bara några minuter. Så kan det vara i min värld. Over and out.

En plats i solen.

Brittisk teve är ju allmänhet det tråkigaste som finns. Att vara hemma och vara sjuk i England är verkligen inte lätt, då det inte är nog med att man ligger och snörvlar och snorar utan dessutom också är tvungen att titta på tråkig brittisk teve. Det är Eastenders, Emmerdale och det ena värre än det andra. Fast så finns det ju också mitt favoritprogram: A Place In The Sun. Det visas i Sverige också på 8:an, varje vardag klockan 18.00 kan man se britter åka runt över halva jorden för att hitta semesterhus på de mest konstiga orter. För en hus-nörd som mig så är det rena euforin när de tittar på små kyffen i Mexico eller snobbiga hus med gigantiska pooler i Florida.

Nackdelen är ju hur sjukt sugen man blir på att åka ut och resa. Lite eller mycket. Så nu har jag suttit och spanat på lite resor, som vi inte kommer att ha råd med på flera år men ändå. Drömma kan man ju. Jag drömmer framförallt om Cuba och Mexico. Men även om Canada och Iran. Det sistnämnda är liksom inte ens någon idé att ta upp med Jimmy för han bara skrattar åt mig. Men Cuba är vi inne på båda två. Tur att det är så himla billigt att resa dit då. Mmm. Verkligen. Men det är bara att spara vidare. Synd att jag inte ens har några pengar att spara. Men om några år; Cuba.



Ida Maria - Morning Light

Åh, vad vi älskar grytor.

Fy fabian, vad gott det är med grytor. Igår satte vi i oss den här godingen:




Köttgryta med sting & kokt färskpotatis

För 2 pers

ca 300 gr grytbitar av nöt
1 gul lök
gurkmeja
kardemumma
grovmalen svartpeppar
5 dl vatten
1,5 dl rött vin
3 msk granatäppeljuice
1 röd chili
1 köttbuljongtärning
2 morötter
1 burk champinjoner
2 vitlöksklyftor
timjan

Fräs köttbitarna i en gryta tillsammans med kryddorna. Skala och skär löken i klyftor.
Tillsätt, vatten, vin, juice, en hel röd chili och buljongtärningen. Låt koka i en timme.
Skär morötterna i stavar. Häll av spadet av champinjonerna. Tillsätt detta i grytan. Låt koka i 30 minuter till.
Pressa i vitlöken och smaka av med timjan precis innan grytan ska serveras.
Servera med kokt färskpotatis.

Idag har vi dock ätit på Liseberg. Där vi har befunnit oss hela dagen med Pippen, Alva och Märta. Det var helt sjukt mycket folk så vi stod mest i kö hela tiden. Kö till barnkaruseller dessutom. För att bevisa för allmänheten hur mogen jag är så kan jag berätta att när vi stått och köat i ca 45 minuter till Flume Ride och precis var påväg att hoppa ner i en stock så kom Pippen på att han inte vågade åka med. Så det var bara för oss att gå direkt ut ur karusellen utan att få åka. Trött, grinig, hungrig och tålmodig som jag är började jag störtgråta när jag fick lov att gå ur med Pippen med Jimmy, Alva och Märta åkte iväg. I den ENDA ROLIGA karusellen jag skulle fått åka på hela dagen. Sånt tycker jag är värt att gråta för. Speciellt när jag är hungrig som faen. Nu har jag dragit in Pippens födelsedagspresent och tänker slänga ner honom till hajarna på Universeum imorgon. MINST!

Okej, till Pippens fördel ska nämnas att han ändå gjorde det roligaste på hela dagen. Efter att de åkt en karusell som snurrar hur mycket som helst så var han så yr när han kom ur karusellen att han snubblade och ramlade rakt över en stackars liten tjej som föll ihop som ett korthus. Haha. Jag önskar att jag hade kunnat filma det. Så jävla snyggt var det.

Nu ska jag läsa lite bloggar sen tänker jag varva ner framför teven med en kopp te.

Man lär sig något nytt varje dag.

Jag fick den här kommentaren som svar när jag beklagade mig över Faluns biograf:



Ja, det borde man ju ha förstått att det är de där jävlarna i Stockholm som bestämmer att det bara ska komma dåliga blockbuster-mainstream filmer till Falun som Harry Potter och Pirates Of The Caribbean. Jävla stockholmare! Varför ska de få bestämma vilka filmer jag ska vilja se och inte? Och sen undrar de varför vi ungdomar laddar ner filmer från internet? Fast å andra sidan så bor jag ju inte ens i Falun längre, så det spelar ju faktiskt inte mig någon roll. Jag tycker bara det är orättvist att några gubbar i Stockholm ska få sitta och bestämma vilka filmer som ska visas på biograferna i resten av Sverige. Jag skyller detta, som vanligt, på Alliansen! Varför vet jag inte, men de har säkert ett finger med i spelet.

My Sister's Keeper.

En av mina finaste och bästa böcker någonsin är Allt För Min Syster av Jodi Picoult. Det mesta av Jodi Picoult är bra, men Allt För Min Syster är allra bäst. Nu har den blivit till en film, som än så länge bara haft premiär i USA. Men jag antar att den kommer till Sverige ganska snart (om man inte bor i Falun, dit kommer den nog aldrig för de har någon konstig lag på att bara visa dåliga filmer på sin biograf, nej det är ingenting jag bara säger för att vara elak, det är faktiskt sant. de visar ALDRIG de filmer som jag vill se på den biografen.) och då ska jag se den. Här har ni en liten trailer om ni är nyfikna:


Det ska bli intressant att se Cameron Diaz spela en mamma istället för den förvirrade, snygga, lätt blåsta singeltjejen som hon alltid spelar annars. Jag har väldigt svårt för Cameron Diaz, men det här ska bli intressant. Indeed. Och har ni fortfarande inte läst boken så GÖR DET för sjutton gubbar. Bokar är fina grejer. I'm tellin' ya!

Smördegsinbakad kyckling med champinjoner och ost.

Ååååh. Vad god mat jag lagade idag. Stackars Jimmy som bara sover och sover och därför missade den här utsökta middagen. Det vet ju alla att uppvärmd mat inte alls är lika god. Egentligen skulle det vara brieost i de här små knytena, men då Willys tydligen säljer brie som går ut dagen efter man köpt den så Brie-osten ungefär lika mysig som... Ja. Jag vet inte. Den luktade äckligt i alla fall så den fick åka ner i soporna och ersättas med vanlig ost, men det blev ju gott ändå. Det här kan vara den onyttigaste maträtt som jag någonsin lagat, och jag älskade varenda liten kalori.



Smördegsinbakad kyckling med champinjoner och ost.

För 2 pers

2 kycklingfiléer
2 smördegsplattor
chicken & steak-krydda
grovmalen svartpeppar
vitlökspulver
1 burk konserverade champinjoner
ca 8 skivor ost
1 uppvispat ägg
sesamfrö

Sätt ugnen på 200 grader.
Stek kycklingen och champinjonerna och smaka av med kryddorna.
Kavla ut smördegsplattorna till kvadrater.
Lägg kycklingen och champinjonerna i mitten av kvadraterna.
Lägg över ostskivorna. Vik ihop plattorna.
 Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter, eller tills knytena fått en fin gyllenbrun färg.
Servera med potatiskroketter, bearnaisesås och en god sallad.

Nästa gång blir det med brie som sagt. Det är så konstigt med mig, jag kan så mycket. Mmm. Smördeg. Jag tror att jag kommer att vara mätt i ungefär en vecka framåt nu. Fast jag ska nog fylla på med lite chokladrutor och vispgrädde utifall att.

Lasse Lindh - Skönhetsmiss

Wok med lövbiff.

Just nu är jag så varm och proppmätt att jag knappt orkar skriva någonting. Hostar och harklar mig gör jag hela tiden också, har säkert börjat ärva min mammas allergi mot morötter. Här är i alla fall våran goda, och ganska heta, lördagsmiddag:



Wokad lövbiff med jasmineris

För 2 pers

Ca 300 gr lövbiff
250 gr wokgrönsaker
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk sambal oelek
ingefära

Strimla lövbiffen och purjolöken. Skala och finhacka vitlöken.
 Fräs detta i en wokpanna. Tillsätt wokgrönsakerna.
När allt är genomstekt tillsätt matlagningsgrädde och sambal oelek.
Smaka av med ingefära.
Låt puttra ihop i några minuter. Servera med jasmineris.

Det var riktigt gott, och rätt så starkt. Vill man ha det mildare så är det ju bara att ha i mindre sambal oelek. Annars blev det mest slöande igår. Det blir väl så när Jimmy jobbar helg och går upp halv fem på mornarna varje dag. Nu är han dock ledig i två dagar och tror att han ska få vila ut. Lycka till säger jag för imorgon kommer min mamma och pappa ner, och med sig i bagaget har de Alva, Märta och Pippen. Hoho. Det blir Liseberg och Universeum och ja. Utvilad går liksom inte riktigt ihop med den ekvationen.

Nu ska jag titta på Greek. Åh. Greek. Jag börjar misstänka att jag och Foppa är de enda i hela Sverige som tittar på Greek. Men det struntar jag i. Eran förlust liksom.

Morrissey - Hairdresser On Fire

Amerikanska Chokladrutor.

Efter att ha gått runt i flera dagar och varit sugen på chokladkakor så gjorde jag idag slag i saken och bakade dessa, som enligt boken Sju Sorters Kakor kallas för Amerikanska Chokladrutor.



Amerikanska chokladrutor

Ca 20 stycken

100 gr hasselnötskärnor
150 gr smör
1 dl kakao
3 ägg
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj och mjöla ett bakplåtspapper. Lägg det i en halv långpanna.
Hacka nötterna grovt. Smält smöret och tillsätt kakaon, rör om tills smeten är slät.
 Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
 Rör ner chokladblandningen och vetemjöl och bakpulver i äggsmeten.
Tillsätt nötterna.
 Bred ut smeten i långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.

Mmm. Bakverk med choklad är ju lite av en svaghet för mig. Vanliga chokladkakor av marabou-typen är jag inte särskilt förtjust i. Och kakor, tårtor och liknande tycker jag mer om att baka än att äta. Men just bakverk med choklad kan jag sätta i mig hur mycket som helst. Så de här godbitarna är nog slut snart. Godast är de förstås varma med en klick vispgrädde till. Mums.

Nu tittar jag på Revolutionary Road. Jag har verkligen inte tålamod till att se filmer längre. Jag tycker ju att filmen är bra, ändå orkar jag inte sitta ner och titta på hela utan att bli rastlös. Nåja. Nu ska jag återgå till soffan.

Världens enklaste tomatsoppa.

I torsdags hade vi fredag. Vi åt massor av chips och dip och var lata och köpte färdiga drumsticks som vi bara slängde in i ugnen. Därför hade vi torsdag igår och åt soppa till middag. Världens enklaste soppa blev det.



Världens enklaste tomatsoppa

För 4 pers

2 vitlöksklyftor
2 burkar passerade tomater
2 dl matlagningsgrädde
salt
grovmalen svartpeppar
ingefära
pasta rossa-krydda
färsk basilika (finhackad)

Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs dem i en kastrull.
Häll över tomaterna och matlagningsgrädden. Krydda efter behag.
Låt soppan koka i 10 minuter. Smaka eventuellt av med mer kryddor.
Servera med ett gott bröd.

Ja. Så svårt var det. Gott och mättande var det också.Vi var nere i Saluhallen och köpte SanPellegrino-juicer tidigare under dagen, vid en liten italiensk bod där kostar de bara 10 kronor styck så vi köpte på oss några stycken. På ett italienskt café som ligger bredvid kostar de 18 kronor styck, man kan ju undra hur de tänkte där...

Igår kväll var jag hos Evelina och åt ost och kex. Vi tittade på Jägarna och tyckte att filmen skulle vara mycket bättre om ingen dog. Om polisen var lite mer hjälpsam. Om de inte våldtog filippinskan. Om de bara satt på puben och drack lingondricka istället för hembränt. Om de inte tjuvjagade renar. Om alla bara var kompisar istället och det slutade med ett stort kalas i en park där alla satt och drack saft och åt chokladbollar. Lennart Jäkhel brukar ju vara så snäll! Någonting säger mig att min och Evelinas version av Jägarna inte skulle vara särskilt spännande, men oh så fin!

Nu är det nog dags att klä på sig lite. Ta itu med disken och kanske få sig någonting i magen. Åtminstone en kopp te.

Shrag - Fourty-Five 45's

Fyra steg närmare mitt mål med livet.

Jag och Jimmy brukar skoja om att vårat mål med livet är att ha alla Santa Marias Finest. Vi hade liksom inte kommit så långt med det målet då vi bara hade två stycken av dem, nämligen dessa:



Nu har Hanna och Hanna åkt hem, och som tack för att de fick bo hos oss de här dagarna (även om jag knappt sett skymten av dem tycker jag) så hjälpte de oss några steg vidare med vårat mål i livet då vi fick dessa:



 

Sju stycken till och sen har vi allihopa. Tyvärr har vi inte plats för allihopa i våran kryddhylla så det kanske är lika bra att vi aldrig uppfyller vårat mål med livet. Och nu tänker ni att det var ju inte så mycket att ha som mål i livet. Nej, men man ska inte satsa för högt för då blir man bara besviken. Så har jag alltid tänkt. Och se så glad och positiv jag är jämt. Höhö. Pasta Rossa och Chicken & Steak luktar hur gott som helst, så nu är det väl bara att sätta igång och laga lite mat så vi får proväta dem.

Fast inte just nu, just nu ska jag äta en liten smörgås och sen har jag fullt upp med att hålla Jimmy vaken så jag ska nog dra med honom ut i solen lite. Ja. Jimmy är faktiskt min pojkvän och inte en bebis. Men eftersom han är för snål för att ge mig en bebis så brukar jag låtsas att Jimmy är min bebis istället. Man tager vad man haver!

Den vilda jakten på chipsen.

Mina favoritchips har jag inte ätit på flera år. Ett tag trodde jag att Estrella tagit bort dem ur sitt sortiment, men det har de inte. De finns bara inte att få tag i någonstans. Jag har letat och snokat och suktat och längtat. I förra veckan blev jag så desperat att jag skrev ett mail till Estrella och frågade var sjutton man kan få tag i de här skönheterna.



Jag fick ett svar efter några dagar, där stod de att de flesta stora affärskedjor inte har dem i sitt sortiment och att jag skulle leta i mindre butiker. Eller be någon mindre butik som har större valmöjligheter över sitt sortiment att ta in dem. Då kan man ju undra varför i hela friden inte större affärskedjor har dem i sitt sortiment? Varför ha ALLA ANDRA sorter utom just denna? Vad är meningen? Så idag skrev jag en lapp på Ica Maxi och bad dem att ta in Sourcream&Cheese-chips. Vi får väl se om jag får något gehör.

Bäst av allt skulle ju vara om Estrella hade på sin hemsida såsom Systembolaget har på sin. Man fyller i vilken produkt man letar efter, och vips! så kommer det upp en lista på vart i Göteborg just det man vill ha finns. Det vore någonting det. Tills dess får jag väl fortsätta leta, vänta, längta och sukta. Och ja, jag vet redan att de finns på CityGross i Falun, jag har mången gång tvingat mina föräldrar att åka dit just bara därför. Men nu är Falun 60 mil bort och man tycker ju på något sätt att de borde vara lättare att få tag på dem i Göteborg? Bara en tanke liksom. Med tanke på att det trots allt är Sveriges näst största stad. Men som sagt, det är ju bara en tanke.

Orson - Bright Idea

2 hemgjorda hamburgare senare...

Nu är jag mätt, trött och har en hemsk huvudvärk. Hanna och Hanna har anlänt och redan också begett sig ner på stan för konsert. Innan det hann vi med att äta hemgjorda hamburgare med rostad färskpotatis. Jag hann däremot inte med att baka innan gästerna kom för de stod utanför dörren nästan i samma stund som jag skrev det. Det går nog ingen nöd på oss för det då vi har både tårta och kärleksmums i våra gömmor. Lite socker skulle sitta fint just nu. Men jag tar en kopp te istället. Håller hårt på mina nyttiga vardagar. Uhm. Nej, okej då, kanske inte hårt men... Lite småstramt sådär. Man måste ju faktiskt leva också, som vi brukar säga. Nu blir det tekoppen.

Scars On Broadway - 3005

I'm Harry Potter, Harry Harry Potter.

Idag är det premiär för den nya Harry Potter-filmen. Jag är inte så förtjust i Harry Potter, men om jag måste så föredrar jag filmerna framför böckerna faktiskt. I böckerna handlar det så mycket om hur Harry tycker synd om sig själv, det hinns ju inte med att gnälla så mycket i filmerna så därför föredrar jag dem. Men mest föredrar jag Potter Puppet Pals.



Där har ni fina grejer. Nu funderar jag starkt på att baka någonting gott innan gästerna anländer. Stackars gäster, vi som leker Kalla Kriget här hemma. Nåja. Det behöver ju faktiskt inte gästerna lida av. De ska ju ändå ut och roa sig ikväll. Mmm. Roa sig. Jag minns knappt hur det känns längre...

Jag säger som Märta: "Jag HATAR livet!"

Nu är jag på inte alls bra humör. Jag var glad när jag vaknade i morse men sen har det gått konstant nedåt. Nu är jag så arg att jag inte tänker laga någon middag. Jag åt rester av pastagratängen från igår istället, och den var konstigt nog ännu godare idag. Kanske för att den fått ligga och gno ihop sig lite. Den riktiga anledningen till att jag inte tänker laga middag är visserligen den att jag inte kan, för vi skulle ha gått och handlat idag. Men handla är tydligen tråkigt, så då gör vi ingenting istället. Jag hatar livet. Jag skulle kunna räkna upp 304 saker som jag hatar just nu.

Mest hatar jag folk som gnäller på sina jobb. "Uääh, jag vill inte gå till jobbet." Nej. Gud vad synd det är om er som har råd att betala hyran, köpa nya kläder när ni vill, kunna äta ute lite titt som tätt, åka utomlands på semester eller bara en sån liten sak som att gå ut och ta en öl. Skitsynd om er alltså. Verkligen. Speciellt när 7 av 10 ungdomar (alltså under 25) går arbetslösa i sommar. Jag förstår att ni inte alls är några tacksamma 30%. Idioter. Jag hatar livet. Jag hatar unga människor. Jag hatar folk som har jobb. Fuck you very, very much. Som Lily Allen säger.

Oj. Ja. Här var det hatiskt. Man skulle nästan kunna tro att jag befinner mig i Falun. Det gör jag inte. Jag hatar livet ändå just nu. Fy fan vad jag vill ha chips och choklad. Mest choklad. Och ett jobb. Ett riktigt jobb som är anslutet till facket alltså, inte ett jobb där jag får 40 kronor i timmen efter skatt som det jobbet jag har nu. Och ändå är jag glad att jag har ett jobb, för lite pengar är bättre än inga pengar. Jag hatar livet. Jag ska nog ge mig nu. Förlåt, nu slutar jag.

Ett liv i sus och dus.

Jag har nyss ätit toast. Undrar när det hände senast? En kvällsmacka. Det var gott. Konstigt att ett vanligt tråkigt vitt bröd med smör och ost kan bli så gott. Jag tror att vi ska ta bort middagar helt och hållet och äta toast varje dag istället. På Viktor Rydbergsgatan åt vi toast. Gärna mitt i natten med min Svampbob Fyrkant-smörgåsgrill. Idag använde vi Jimmys lite mer vuxna smörgåsgrill. Den som även gör paninis. Men Svampbob Fyrkant-smörgåsgrillen har ändå första platsen i mitt hjärta, för man kan matcha den med min Svampbob Fyrkant-mugg. Jag har allt känt igen mig mest i Bläckward. Han är en tragisk och bitter liten bläckfisk. Hade jag haft grannar som Svampbob och Patric Stjärna skulle jag också vara det.




Mina blommor har dött.

Nu när min balkongblomma har gått vidare till den andra sidan så vill jag ha en ljuslykta. Men det måste ju vara en riktigt fin ljuslykta, och en sån som hänger fint på min balkong. Visserligen har vi bara balkong i 6 veckor till, sen är det ju dags att flytta, men någon gång i livet kanske vi får en balkong igen. Då är det bra att ha en ljuslykta. Jag tänker mig någonting i den här stilen:



Fast kanske platt under så att den kan stå. Det kan vara bra, så kan den stå någonstans tills vi får en balkong igen. Egentligen borde man sluta surfa runt så mycket, man hittar bara massor av saker som man vill ha. Som fina ljuslyktor, och massor av andra fina saker till hemmet. Kanske också en fin kamera som tar fina bilder. Eller någonting fint att ta fina bilder på. Lite mer fint i livet helt enkelt. Som en ljuslykta på balkongen. Det är fint det.

Distance - Feel Me

Den där om att vara hungrig.

Hu, vad hungrig jag var tidigare idag. Hungrig och bitter som fan. Det där hör lite ihop ibland, jag är inte alls snäll när jag är hungrig så bitterheten kom nog på grund av hungern. Så jag begav mig av till Willys och handlade lite. På vägen hem fick jag en ny kompis. Han var kanske 65-70 år och vi pratade om att veckohandla och andra viktiga saker. Äldre människor älskar mig. Jag tror att de känner av min inre tant. När jag kom hem från Willys var jag glad igen, det var nog tack vare min nya kompis. Så jag tog tag i matlagningen och fixade ihop detta:



Vegetarisk pastagratäng

För 3 pers
(fast det skulle vara för 2 men det blev en portion över för mig & Jimmy iaf)

2 portioner pasta
½ zucchini
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 liten burk majs (200 gr)
1 tsk sambal oelek
riven ost

Sätt ugnen på 250 grader. Koka pastan.
Tärna zucchinin. Strimla salladslöken. Skala och finhacka vitlöken.
Låt puttra i en kastrull tillsammans med krossade tomater,
majs och sambal oelek tills grönsakerna är mjuka.
Blanda grönsaksröran med pastan i en ugnssäker form.
Strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Oh. Det var alldeles lagom starkt och gott och krämigt. Det är så konstigt med mig, jag kan så mycket. Jag kan nästan allting. Utom slalom förstås... Det har jag ett 2 decimeter långt ärr på höger knä som bevis för. Haha.

Samtidigt Som - Bankar I Mitt Bröst

"Varför blir du alltid så full?" Säger jag och jag är fullare.

Idag fryser jag. Det känns konstigt. Jag vet inte riktigt när jag frös senaste. Jag har frusit hela natten, så i morse gick jag upp jättetidigt (nåja, i alla fall kvart i nio) för att jag frös så mycket. Jag föredrar att frysa framför att svettas, för om man fryser kan man alltid klä på sig lite till eller röra på sig så blir man varm. Om man svettas så svettas man bara. Och om man fryser så kan man krypa upp i soffan under en filt med en bra bok, alternativt en bra tv-serie, och dricka massor av te.

Jag fick te på posten idag. Eller nej, paketet var ju till Jimmy faktiskt men eftersom det oftast är jag som dricker te så är det nog jag som har mest nytta av det. Det är svärmor som skickar såna bra paket, min svärmor alltså, inte Jimmys. Så får man testa massor av nya goda tesorter och sen kommer det konstiga människor och hälsar på och frågar om vi inte har vanligt pås-te. Den konstiga människan var min far. "Har ni inte vanligt pås-te?" Det är som att gå in på en lyxig restaurang och fråga om de inte har Felix Pytt-i-panna. Vi har visserligen vanligt pås-te längst inne i skafferiet. Och nej, jag vet inte heller varför jag jämför vårat hem med en lyxig restaurang. Det är väl någon slags önsketänkande.

Nu ska jag fortsätta att dricka te. Det är en lagom jobbig måndagsaktivitet.

Mando Diao - Long Before Rock N' Roll

Jag förstår dom, som gör sig själv till en bomb.





Det här tycker jag är en jättefin bit. Tyvärr kunde jag inte hitta den med bättre kvalitet än såhär så det får helt enkelt duga så. Det är en fin bit ändå. Jag tänker lite på Jimmy när jag hör den. Fast säg det inte till någon. Vi håller nämligen hårt på våran stenhårda image. Man vill ju inte vara det där snuttegullegulliga-paret som alla vill kräkas över liksom. Så vi säger helt enkelt att jag tycker att det är en fin bit.

Florence Valentin - Jag Är Hellre Blind Än Ser Mitt Liv Utan Dig

Är det inte dags att det blir en positiv upplevelse att väga sig?

Jo. Tamejfan. Om jag hade en sån här våg så skulle det alltid vara lika roligt att väga sig.






Då skulle man liksom kunna skylla på bakelserna att vågen visar några kilo för mycket. Det är bakelserna! De ligger där på vågen och... Väger. Och så skulle man bli glad av att titta på de små sötsakerna också. För vem blir inte glad av en bakelse? Då betyder ju ett kilo hit eller dit ingenting. 550 kronor kostar den tyvärr. Men det kan det väl kanske vara värt för att göra vägningen till en positiv upplevelse?!

Echo & The Bunnymen - The Back Of Love

Quorn? På en jävla lördag!

Idag har vi ätit quorngryta. Det var göttans. Såhär såg den ut:



Quorngryta med ris

För 2 pers

150 gr quornbitar
1 röd paprika
½ zucchini
3 dl vatten
1 msk ajvar relish
1 msk grönsaksfond
paprikapulver
grovmalen svartpeppar
vitlökspulver

Strimla paprikan. Tärna zucchinin.
Stek grönsakerna och quornbitarna tills grönsakerna är mjuka och quornen genomstekt.
 Tillsätt vatten, ajvar och grönsaksfond. Smaka av med kryddorna.
 Låt koka i 15 minuter. Servera med ris och en grönsallad.

Fast vi hade ingen sallad så det blev bara gurka. Och självklart var det Jimmy som hävde ur sig kommentaren: "Quorn? På en jävla lördag!" Fast det sa han för några dagar sen när han frågade vad vi skulle äta i helgen. Idag åt han bara snällt och tyckte att det var gott. Jag ger honom bara quorn för att ge igen för att han ätit upp allt frukostbröd i morse. Mouwahahaha.

Idag har vi varit på stan i regnvädret och sett på Ice Age 3. Nu gör vi ingenting. Jag tjatar om att det är Ondskan på teve ikväll. Danny är ju med! Och Skitenhielm. Det känns som att jag har sett Ondskan några gånger i livet redan. Nåja. Vi har chips. Det är det viktigaste. Det skulle vara roligt att ha såna där... Vad heter det? Pengar ja! Så man kunde göra någonting roligt. Nåja. Roligt får vänta några år. Tills dess har vi ju chipsen som sagt.

Pesto Calabrese.

Att jag är heltokig i pesto är väl ingen nyhet. Det går att ha på mackor, till pasta, i annan mat och ja. Man blir alltid glad. Det ska vara den klassiska gröna då förstås. Jimmy är inte lika förtjust i den gröna så häromveckan köpte vi den här sorten istället:



Pesto Calabrese med paprika och ricotta och lite, lite chili. Så igår när jag skulle göra den klassiska kycklinggrytan med pesto så var det den här lilla burken som fick åka ner i grytan. Jag trodde först att den skulle vara ganska stark, men eftersom det var ricotta i så var den inte alls särskilt stark utan bara väldigt god och krämig. Så vill ni testa något annat än den klassiska basilikapeston, eller den nästan lika klassiska Pesto Rosso så testa denna. Går man in på barillas hemsida får man dessutom en kupong med 10 kronors rabatt på valfri pesto. Inte dumt alls! Såhär gjorde jag till sist min pestogryta:



Kyckling Pesto Calabrese med tagliatelle

För 2 pers

2 kycklingfiléer
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 burk Pesto Calabrese
1 dl créme fraiche
Chili Explosion-krydda

Skala och skiva vitlöken i tunna klyftor.
Kärna ur och skala chilifrukten.
Tärna kycklingfiléerna.
Stek löken, chilin och kycklingen i en djup panna eller en gryta.
När kycklingen är genomstekt häll över peston och créme fraiche. Låt koka ihop.
Smaka av med Chili Explosion. Eller någon annan krydda om du vill.
Servera med tagliatelle och en liten grönsak.

Efter vi ätit middag igår gjorde vi som alla 24-åriga par bruka göra på fredagarna. Vi städade lägenheten. Och inte började vi en normal tid heller, runt halv nio började jag skrubba badrummet medan Jimmy gick loss med dammsugaren. Ungefär vid 23 hade vi städat klart. Nåja. Nu är det gjort i alla fall och det känns väldigt skönt. Nu ska jag äta frunch och sen blir det kanske en promenad, eller apoteket. Det blev aldrig apoteket igår, det blev Ica Maxi istället.

Kasabian - Underdog

Limetårta med kokos.

Igår bakade jag en liten tårta att ha som fredagsfika. Eftersom man får äta kaka efter maten på fredagar och söndagar. Det har jag bestämt, som en liten kompromiss på hela det här försöket till att vara nyttiga på vardagar och bara äta godis och chips på lördagar. Men man måste ju få känna att det är helg på fredagkvällen och ha någonting att trösta sig med under söndagsångesten också, därför får man äta kaka då. Nu är det den här fina tårtan som blir fredagsfika:



Limetårta med kokos
 
6-8 bitar

Tårtbottnar:
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
75 gr smör
finrivet skal av 1 lime
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl grädde
1 sats limecurd

Limecurd till fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
rivet skal och saft från 3 lime
1 burk kesella 10%

Limeglasyr:
100 gr rumsvarmt smör
2½ dl florsocker
2 msk grädde
1 msk pressad lime
1 msk finrivet limeskal

riven kokos till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form.
 Vispa ihop ägg och socker. Värm mjölken och låt smöret smälta i den.
Häll ner det i äggvispet och rör i limeskalet.
Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter.
Låt kakan svalna och skär den sedan i tre bottnar.
Gör i ordning limecurden: Vispa ihop ägg och socker i en bunke som tål värme.
Koka upp vatten i en kastrull som skålen passar i.
Sätt skålen över kastrullen och vispa i limen.
Vispa HELA TIDEN tills äggsmeten tjocknar. Det tar ca 10-15 minuter.
Ta bunken från värmen och rör ner kesellan. Låt curden svalna.
Vispa grädden och bre hälften över den understa delen på tårtan.
Bre sedan över hälften av limecurden.
Lägg på nästa del och bre på resten av fyllningen.
Gör glasyren: Vispa smöret med florsocker tills det är fluffigt med hjälp av elvisp.
Tillsätt grädde och limesaft och skal.
Bred glasyren på tårtan och garnera med riven kokos.

Det är Jimmy som har varit och tjuvsmakat på tårtan. Tårta är tydligen nyttigt så han får äta det på torsdagar också. Enligt Jimmy var den god men väldigt mäktig. Det borde den vara, om man delar den i 8 delar så är det 649 kalorier i varje bit. Inga dåliga grejer! Mmm. Jag längtar redan tills efter maten när jag får sätta i mig en egen tårtbit. Nu ska vi hämta tvätten och sedan blir det apoteket. Enjoy!

Falukorvs-onsdag.

I onsdags var vi riktiga Svenssons och åt falukorv. Med potatismos. Titta bara:



Korv- & böngryta med potatismos

För 4 pers

ca 500 gr falukorv
1 gul paprika
1 gul lök
1 burk hela konserverade tomater
2 dl créme fraiche
curry
200 gr kidneybönor (en liten burk)
200 gr majs

Strimla falukorven och paprikan. Skala och klyfta löken. Fräs detta i en gryta tills löken blivit mjuk.
Krydda med curryn. Tillsätt tomaterna och créme fraiche. Låt koka upp.
Häll av bönorna och majsen och tillsätt detta. När bönorna är varma är grytan färdig att serveras.
Smaka eventuellt av med ännu mera curry. Servera med potatismos.

Det var mättande. Kanske för att vi åt det med potatismos, potatismos brukar vara mättande. Och så gott, så gott. I torsdags åt vi en riktig favorit; nämligen Mexikansk bönsoppa. Det var faktiskt Jimmy som ville ha det mest, trots att rätten är helt vegetarisk. Men det är ju så himla gott. Har ni inte testat den ännu så GÖR DET! Det går liksom inte att bli besviken. Lätt en topp 10-favoriträtt. Mums.

Idag vet jag inte riktigt vad jag är på för humör. Jag vaknade vid halv elva och hade då sovit ungefär 12 timmar så jag var pigg och utvilad. Sen gick jag ut och gick i en timme och när jag kom hem så fick jag ett anfall och började störtgråta. Helt utan anledning. Nu har Jimmy bestämt att man inte får vara ledsen i vårat hem om man inte vet varför man är ledsen. Det låter bra. Det konstiga är att nu är jag inte alls ledsen längre, nu är jag bara jag. Mest hungrig, så nu ska jag gå och leta på mig någonting att äta. Är ni riktigt snälla så kanske jag visar upp vad jag bakade för fint igår lite senare idag.

La Roux - In For The Kill

Chilibiffar med het sås.

Jag är fortfarande lika trött som jag var igår. Hela kroppen känns tung och jävlig. Jag vet inte om jag ska lyssna på min kropp och bara lägga mig ner eller om jag ska ignorera det och försöka ge mig ut på en promenad så kanske jag blir piggare. Det kan ju förstås vara så att jag är trött eftersom vi hade ett åskväder alldeles ovanför oss inatt så att det inte gick att sova då det mullrade och bullrade som bara den.

Igår åt vi chilibiffar med ris och en het sås, det var gott även om biffarna inte alls var så starka som jag trodde att de skulle bli. Såhär såg det ut i alla fall:



Chilibiffar med het sås och ris

För 2 pers

ca 300 gr blandfärs
1 röd chili
1/4 dl chilisås
1 ägg
1 msk potatismjöl

Sås:
1 dl créme fraiche
1 dl stark ajvar relish

Blanda till såsen och ställ den i kylen. Kärna ur och hacka chilin.
Blanda med färsen, chilisås, ägg och potatismjöl. Forma till biffar och stek i en grillpanna.
Servera biffarna med ris, den heta såsen och en god grönsallad.

Nu sitter jag här med min tekopp och försöker pigga upp mig. Jag har säkert vitaminbrist. Eller svininfluensa. Eller så kan det bero på att våran lägenhet ser ut som ett bombnedslag och jag har fulla lungorna med damm. Hur orkar man städa på sommaren? Jag orkar inte göra någonting just nu, så jag tänker återgå till horisontalläge.

Ike & Tina Turner - Baby Get It On

Jag följer med strömmen.

Efter att ha läst om krämiga pastasallader både här (Birrans matblogg) och där (Hallon&Blåbär) så blev även jag inspirerad och gjorde min egen version av det i måndags. Måndag är en bra dag att rensa kylskåpet på diverse smått och gott som blivit kvar sen föregående vecka eftersom vi alltid brukar veckohandla på måndagar. Yes, vi är pensionärer. Veckohandla, det kan vara veckans höjdpunkt faktiskt. Men nu var det ju min krämiga pastsallad som jag skulle visa:



Krämig pastasallad

För 2 pers

2 portioner pasta
½ ask cantadou vitlök&örter
ca 10 st cocktailtomater
½ gurka
isbergssallad
1 näve cashewnötter

Koka pastan. Häll av den och lägg i en skål.
 Blanda ner färskosten och rör om tills osten smält.
Dela tomaterna på mitten. Hacka gurka och sallad.
Blanda ner grönsakerna och nötter. Servera.

Ja. Vi hade inte så roliga grönsaker hemma. Hade vi haft fler grönsaker så hade de också åkt ner i salladen. Men det här blev inte heller så dumt. Den där osten piggade verkligen upp. Krämigt är ju alltid godast.

Annars händer det inte så mycket. Jag är fruktansvärt trött hela tiden och vet inte alls varför. Jimmy har börjat jobba på IKEA. Och såklart ska han jobba den helgen som vi ska på bröllop. Så nu ska vi inte på bröllop. Men jag ska. Det är ju trots allt min kusin som ska gifta sig. Och jag har ju bara 20 stycken så man får väl passa på när det bjuds, höhö. Dessutom fyller Pippen år dagen efter och Elsa tidigare under veckan så jag måste ju upp och fira dem också. Det blir dock inte några 11 dagar den här gången för det orkar jag inte med, det blir 2 dagar bara. Någon måtta får det väl vara!

Nu ska jag dricka te. Och den där äckliga mongo-bonden är på teve också. Huuu. Jag ryser. "Nu kastar vi stenen som representerar våran åldersskillnad i vattnet." Skjut mig. Skjut mig bara. Hm. En kopp te var det ja.

Rolling Stones - Mixed Emotion

Tomtebolycka.

Jag har hittat mitt drömhus. Tänk att det kan finnas så gulliga fina små hus. Hade jag haft 4 miljoner så hade jag slagit till direkt! Ja, jo, så var det ju det här med att Jimmy inte alls tyckte att det var lika fascinerande som jag tyckte. Ingen större skräll direkt, vi har inte riktigt samma smak när det kommer till hus och inredning. Eller något annat heller för den delen. Men vi tycker ju om varandra i alla fall, vi får leva på det. Plus att vi aldrig någonsin kommer att ha 4 miljoner till att köpa världens gulligaste hus, så vi behöver inte ens bekymra oss om det. Men ååååh, om man fick ha det där fina huset. Då skulle jag aldrig vara bitter igen. Då skulle jag bara koka marmelad och baka bullar i ett blommigt förkläde hela dagarna. I det där drömköket. Mmm.


Ryggbiff med chilismör.

Ja. Idag lyxar vi minsann till det! Men vi får det, eftersom det är söndag. Då får man äta god mat. Det får man alla andra dagar också, men det bör nästan vara söndag för att få lyxa till det med ryggbiff. Vilket kändes jättelyxigt tills min mamma ringde och berättade att de åt oxfilé igår. Såklart de gjorde. Storebror fyllde ju år, då ska det minsann lyxas till det. Och nu är det inte bara oxfilén jag syftar på. Hmpf. Ursäkta. Jag har issues med mina föräldrars sätt att prioritera sina barn för tillfället. Bäst att jag visar er våran fina söndagsmiddag innan jag blir alltför bitter:



Ryggbiff med chilismör och linssallad

För 2 pers

2 ryggbiffar

chilismör:
50 gr smör
1 tsk sambal oelek
1 tsk saft av pressad lime

linssallad:
2 dl röda linser
½ zucchini
ruccola

Blanda ihop kryddsmöret och ställ det i kylen.
Koka linserna. Skölj av dem och blanda med strimlad zucchini och ruccola. Smaka av med kryddor.
Stek biffarna några minuter på varje sida. Servera med chilismöret och linssalladen.

En fråga bara: Hur tusan gör man för att inte linserna ska bli en enda mjuk sörja? Idag blev det bara som en enda barnmatspuré för min del. Det smakade visserligen gott, men det såg verkligen inte aptitligt ut alls. Och man vill ju gärna att det ska fresta ögat också, inte bara magen. Inte minst för att man då slipper höra Jimmy säga: "Uäääääh, det ser ut som spya, fan vad äckligt!" Ja. Han är snäll min man. Inte mot mig kanske, men säkert mot någon annan. Nu ska jag dricka te och äta kärleksmums. På söndagar får man ta en kaka efter maten. Så att de inte blir förstörda. Ni vet.

Rolling Stones - You Got Me Rocking


ja. jag har en stones-period. ni vet, it's only rock n' roll but i like it.

Lördagsgodis.

Förutom dillchips, dip, chili cheez doodles, lösgodis och glass så har vi faktiskt ätit mat idag också. Nu när vi lever nyttigt på vardagarna så gäller det ju att smälla i sig så mycket som det bara går under lördagen. Det går sådär må jag säga. Men vi jobbar på det. Medans vi jobbar på det så får ni se på lördagens middag:



Fläskfilé med sås och ugnsrostade grönsaker

För 2 pers

ca 250 gr fläskfilé
2 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
½ zucchini
1 rödlök
timjan
rosmarin

sås:
2½ dl matlagninsgrädde
2 vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap

Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta potatisen.
Skala morötterna och palsternackan, skär i stavar.
Skala löken och klyfta den. Tärna zucchinin.
 Lägg i en ugnsform, ringla över olja och krydda med timjan och rosmarin
 Sätt in i ugnen i ca 40 minuter.
Blanda ihop ingredienserna till såsen.
Putsa och skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor.
Stek dem i en stor stekpanna, häll över såsen och låt koka ihop i ca 10 minuter.
Servera med grönsakerna.

På Willy's trodde de tydligen att våran palsternacka var en pepparrot så vi fick betala 15 kronor för den. Det var nog den dyraste palsternacka jag någonsin ätit, så den åt jag med andakt. Fast jag tycker ju att om man jobbar i kassan på ett matvaruhus så är det bra om man vet vad man säljer. Nej, tacka vet jag fruktaffären vid Johanneberg. Nu ska jag återgå till våra chips och se hur det går för Richard Gere nu när han mördat hustruns älskare.

Rolling Stones - Angie

Märker du hur fort det går...

För några veckor sedan köpte vi en sån här:



Jag är ju lite småkär i Jamie Oliver och dessutom väldigt förtjust i indisk mat så det var nog jag som tjatade till mig den i affären. Däremot tycker jag inte att indisk mat i lika god i Sverige som den indiska maten i England eller Nordirland. Fast det kanske är för att första gången jag åt indiskt var när jag bodde i Brighton, så då tycker jag alltid att den ska smaka som den gjorde där. Nåja, nu efter att den hade stått på hyllan i några veckor efter att jag glömt bort den vecka efter vecka så var det igår dags att tillaga den. Såhär blev resultatet:



Det var ju inte alls lika enkelt som det stod på förpackningen att det skulle vara, även om det inte var några större ansträngningar heller som behövdes. Smaken var dock lite av en besvikelse, det smakade mest som kyckling i tomatsås och vad som hände med kryddmixarna vet jag inte riktigt. Jag vet dock att man inte ska försöka lukta på dem för då får man kryddmix i hela näsan och det var inte skönt alls. Det var inte äckligt, det smakade bara inte alls indiskt. Förutom papadumsen, men dem hade ju inte Jamie med att göra, de var ju Santa Marias verk. Nästa gång köper vi nog en sån där färdig burk med Tikka Masala eller Garam Masala istället, det blir dessutom billigare. Det blir 3/5 i betyg från mig.

Igår kväll var vi ute på Hisingen och tittade till våran nya lägenhet. Eller så var vi där och umgicks med Evelina och Andreas, så kan man också se på saken. Andreas ska berätta för oss vilka grannar som är farliga och inte så att vi vet det tills det är dags att flytta in, än så länge har han bara skrämt upp oss över en granne. Men det hinner säkert bli fler innan september är här. Jag är mer uppskrämd över att Andreas hotar med att sätta upp bilder på Kikki Danielsson överallt i lägenheten innan han flyttar. Jag ska byta ut dem mot bilder på Johan Palm. Mmm... JOOOHAAAN!

Idag blir det nog mest slappande. Nu ska jag nog äta jordgubbsfrukost, jag köpte jordgubbar igår för att vi skulle fira att Jimmy har fått jobb. På IKEA också, inte dumt alls. Sen åt vi aldrig jordgubbarna för vi åkte till Andreas istället. Så nu kan vi äta dem idag istället. Och fira att Jimmy har fått jobb idag också. Han börjar på måndag, så vi kan fira varje dag tills dess. Yay.

Rolling Stones - Under My Thumb

Jag kan i alla fall inte kalla det för pytt-i-panna.

Enligt Jimmy kan jag inte kalla maten som jag lagade till middag idag för pytt-i-panna, då den aldrig ens varit i en panna. Det struntar jag totalt i, radikal som jag är, och kallar det för pytt-i-panna ändå.



Vegetarisk pytt-i-panna med indisk touch

För 2 pers

4 potatisar
2 morötter
½ aubergine
fryst blomkål
2 vitlöksklyftor
quornbitar
gurkmeja
garam masala

Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i slantar.
Skala morötterna och gör samma sak med den.
Tärna auberginen. Hacka vitlöken. Lägg ner en näve fryst blomkål.
 Lägg allting i en ugnsfast form och krydda med gurkmeja och garam masala.
Ringla över olivolja. Ställ in i ugnen. Efter 30 minuter, ta ur formen och lägg i quornbitarna.
Rör om och ställ in formen i ugnen ca 15 minuter till.
 Servera med raita, eller någon annan god kall sås.

Idag har jag jobbat, sen blev det en tur till IKEA med Jimmy och svärfar. Där införskaffades det nya stolsdynor (rosa med vita prickar såklart), en frityrkorg, glasskopa, en skål att använda till vattenbad och lite annat smått och gott. De nya stolsdynorna sitter finfint på stolarna som Jimmy och hans pappa målat vita som vi ska ha till vårat vita köksbord. Och matchar finfint med de rosa prickiga kökshanddukarna, de rosa prickiga tekopparna, de rosa ljusen och allt annat som är rosa och vitt i mitt lilla kök. Stackars Jimmy argumenterar inte ens emot längre. Kort koppel. Höhö.

Nu ska jag äta vattenmelon och titta på Kvarteret Skatan. Sen kommer jag nog att somna som en liten bebis, förhoppningsvis svalt och skönt då Jimmys pappa tog med sig en fläkt hit också som vi kan ha i sovrummet. Nu står den där instängd och fläktar för fullt. Götta.

The Rolling Stones - The Last Time

Kärt barn har många namn.

Idag var det jag som tjatade på Jimmy om att vi skulle gå och köpa glass och Jimmy som var duktig och sa ifrån. Så istället åkte vi ner på stan och köpte böcker, massa Ramlösa i olika smaker och frukt. Sedan åkte vi hem och åt en gammal klassiker, nämligen hemmagjord kebab. Det var precis lika gott som vanligt, om inte ännu godare då jag gjorde en egen sås till som var väldigt god.

Efter maten gick det inte så bra med det där nyttiga ändå. I något svagt ögonblick i lördags så lovade jag nämligen att jag skulle baka Mockarutor. Eller vad man nu vill att det ska heta: Kärleksmums eller chokladrutor kan man också säga. I min mammas handskrivna lilla receptbok heter den "Mors Godaste Kaka". Men roligaste namnet har nog ändå min morbror på denna kaka. Han kallar den för Kissemurra-kaka. Vad han har fått det ifrån vet jag inte riktigt, men han håller stenhårt fast vid det namnet i alla fall. Det receptet som jag följde nu hette i alla fall Mockarutor.



Mockarutor

ca 40 st

2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 gr smör

Glasyr:
4 msk smält smör
250 gr florsocker
3 msk kakao
3 msk starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker

riven kokos

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken.
Blanda ner vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggvispet.
Smält smöret och rör ner det i smeten.
Häll smeten i en långpanna som klätts med bakplåtspapper.
Grädda kakan i 15 minuter.
Gör glasyren. Blanda det smälta smöret med florsocker, kakao, kaffe och vaniljsocker.
Bred glasyren över kakan medan den fortfarande är varm och strö sedan över kokos.
Skär kakan i bitar.

Nu kommer jag att ha Evelina här ringandes på dörren inom en halvtimme tror jag. Så extatisk blev hon i lördags när jag sa att jag skulle baka mockarutor någon gång i veckan. Jimmy som gått runt och beklagat sig över att morotskakan är slut är nu nöjd igen och allt är frid och fröjd. Nu är det filmdags, vi får se om jag orkar se en hel film då jag ska upp klockan sex imorgon bitti och jobba. Men jag kan se början i alla fall, sova går ju ändå inte i den här värmen.

The Rolling Stones - Gimme Shelter

Eftersvettas.

Mmm. Här sitter jag och eftersvettas efter en powerwalk i skogen. Powerwalk skulle kunna vara ett av de töntigaste orden som finns. Inte för att vara den som är den nu men... Jag skulle faktiskt kunna ta lite regn nu. Bara en dag så min kropp får svalka ner sig lite. Det finns två tillstånd som min kropp och mitt humör inte klarar av, det ena är hunger och det andra är värme. Jag får huvudvärk varenda eftermiddag när det är varmt, idag var den där redan när jag vaknade till och med. Nu ska det tilläggas att det har blivit 100 gånger bättre än när jag var yngre, när jag var yngre var jag praktiskt taget död så fort det var över 22 grader varmt. Jag blev sur och vresig och vägrade både att äta och dricka, vilket såklart gjorde det hela ännu värre.

Igår när vi var på Willys var jag både hungrig och varm och det var helt sjukt mycket folk där, så när vi hade stått i kön till kassorna jättelänge och kom fram så stod det en "Nästa Kassa Tack"-skylt där och jag trodde jag skulle dö. Så jag lät nog inte trevlig alls när jag böjde mig fram mot den stackars killen och kassan och fräste: "Är du SERIÖS med den här skylten?!" Det var han tack och lov inte, den hade bara hamnat där av någon anledning. Hade han varit seriös med skylten så hade jag nog lagt mig ner och gråtit och skrikit i typ en kvart.

Nu ska jag gå och fortsätta svettas. En dusch vore ju på sin plats förstås. Så det får nog bli det. JAG VILL HA GLASS! Och en pool. Och ett hav. Och ett stort glas cola med is och en citronskiva. Men först kan jag ta en glass, om vi nu ska drömma helt fritt alltså.

The Pretenders - Hymn To Her

RSS 2.0