Du, ja du.

Trots jobb och examensfirande och allt annat så är vi faktiskt inte helt förlorade på matfronten, men det är inte långt ifrån. Idag blev det världens enklaste recept, eller ett av de enklaste åtminstone. Nästan så att det är lite pinsamt att skriva ut det, men det är bra och enkel sommarmat då hela livet verkar komma ivägen för ens matlagningslusta.


Kasslergryta i örtsås och kokt potatis

För 2 pers

ca 300 gr kassler
1 rödlök
2 dl créme fraiche franska örter
1 vitlöksklyfta
1 dl mjölk

Skala och finhacka löken.
Tärna kasslern.
Fräs i smör i en djup stekpanna tills löken mjuknat.
Tillsätt créme fraiche och mjölk.
 Pressa ner vitlöksklyftan.
Smaka kanske av med salt och peppar.
 Låt koka ihop i några minuter.
Servera med en god sallad och kokt potatis.


För övrigt så är det inte alls min dag idag. Eller jo, det är det ju för det är ju faktiskt Pernilla-dagen. Men jag har mest känt mig snurrig och haft världens huvudvärk så jag sov in princip bort hela kvällen efter jobbet. Och jobb ska vi väl inte ens gå in på. Något restaurangjobb blir det inte och då min andra chef trodde att jag skulle få det jobbet så lovade hon bort min sommarjobbstjänst till någon annan. Så nu är det väl bara att gå ut och leta på en fin parkbänk att flytta in på... Yaay. Jimmy har åtminstone bjudit mig på glass idag. Delicatobolls-glass, har ni inte testat den så gör det. Sjukt gott! Nu ska jag sova och hoppas på att juni börjar bättre än maj slutade.

Kate Bush - Wuthering Heights


Var rädd om dina vänner.




Idag firar vi att jag har helg, hurra! Okej, lite grann (ganska mycket) firar vi att Jimmy tar examen också. Men att jag har helg är inte heller så dumt, speciellt inte efter att jag jobbat bort hela den riktiga helgen. Så jag har ätit på restaurangen hela helgen och knappt sett skymten av mitt hem. I fredags jobbade jag först på dagis mellan 7-14.30, och sedan på restaurangen mellan 17-22. Det var en härlig dag. Sedan när jag satt på spårvagnen hem från jobbet satte sig en väldigt full ung tjej bredvid mig och däckade på min axel. Så full att hon inte hade en aning om vart hon var eller varför, så jag fick följa (läs: släpa/leda) henne till bussterminalen och hålla henne vaken tills hennes buss hem gick. Jag måste sluta åka spårvagn, det är alldeles för äventyrligt för mig. Och så undrar jag varför inte folk håller koll på varandra på fyllan? När jag och mina kompisar var i våra värsta år så hade vi i alla fall alltid koll på varandra. Tur att man vuxit upp och blivit stor och har en pojkvän som tar examen. Hurra hurra hurra!

Morrissey - Ouija Board Ouija Board


Calm down, just let the empty calories work their way into your bloodstream.

Back in the days när jag var ung och... Ja, ung. Då bodde jag i Brighton så hade jag och Evelina en liten tradition som vi kallade fredagsmiddag. Vi kallade den så för att vi gick ut och åt middag på fredagar. Jo, det är sant. Så undersökte vi Brightons restauranger och efteråt strosade vi runt och hittade på vad som föll oss in. Åkte karusell nere vid piren, hoppade på en buss och åkte med den till ändhållplatsen och tillbaka eller promenerade på stranden.

En av de bästa restaurangerna hette Donatello's. Det var ett av de få ställen som serverade pizza med tunn botten, dessutom fick man välja två rätter för £4.50. Givetvis valde jag alltid huvudrätt och efterrätt, mest därför att Donatello's också hade den godaste efterrätten jag ätit i hela mitt liv: Profiteroles fyllda med chokladmousse. Så sjukt himla gott. Då ekonomin nuförtiden inte erbjuder så många fredagsmiddagar, och framför allt inte att jag åker till Brighton för att äta dem så får jag väl ta saken i egna händer. Så idag gjorde jag profiteroles här hemma och eftersom jag är världens snällaste så delar jag med mig av receptet till er här också:

Profiteroles

ca 12 st

1½ dl vatten
50 gr smör
1 dl vetemjöl
1½ ägg

Fyllning:
1 dl vispgrädde
½ dl chokladsås (sån på tub ni vet)

Chokladsås:
50 gr mörk choklad
½ dl vispgrädde
1-2 tsk kaffelikör

Koka upp vatten i en kastrull.
Tillsätt smöret, låt det smälta och få ett uppkok.
Rör ner mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens kanter.
Ta kastrullen av värmen och låt smeten svalna något.
Rör sedan när äggen, ett i taget.
Rör gärna några minuter mellan varje ägg för en luftigare smet.
Spritsa eller klicka ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.
Låt svalna på galler.
Vispa grädden ganska hårt och rör sedan ner chokladsåsen.
Klipp ett jack i varje profiterol med en sax.
Fyll dem med chokladgrädden med hjälp av en sprits.
Smält chokladen i en kastrull på låg värme.
Tillsätt vispgrädden och värm tills grädden nästan kokar.
Ta av från värmen och tillsätt likören.
Låt chokladsåsen svalna något.
Servera, ät och njuuut bara.

Man kan givetvis fylla dem med något annat än chokladmousse, men det vill man ju inte. Sist jag var på Donatello's fanns det inte profiteroles med chokladmousse, bara med vaniljmousse. Hu, vilken besvikelse. Det kan aldrig bli för mycket choklad, det är vad jag alltid har sagt! Så, ut i köket med er nu bara. Ni kan tacka mig senare.

Dan Sartain - Totem Pole

Men jag kommer aldrig att göra dig besviken.

Dagens middag: Tortellini med ricotta och basilika serverad med ärtkräm och parmesanchips. Riktigt goda grejer. Ärtkrämen gör du lätt genom att mixa ärtor med några droppar olivolja och två teskedar gräddfil. Sen kryddar du med goda kryddor som du gillar och så äter både du och din sambo glatt upp ärtorna fastän att ingen av er är särskilt förtjust i det egentligen. Det är alltså inte bara kidsen på jobbet som man ska försöka lura i grönsaker, jag måste dessutom försöka lura mig själv också. Inte det lättaste.

 

Annars så har jag varit ledig idag och inte gjort mycket alls, skrotat runt i pyjamasen halva dagen och sett på Princess Mononoke. Ja, det är den som James Cameron snott handlingen till Avatar ifrån. Se Princess Mononoke istället om ni inte sett Avatar ännu. Annars kan ni ju alltid se Princess Mononoke ändå. Nu är jag inte ledig igen förrän på måndag, så det var ju en himla tur att jag var ledig idag. Dessutom funkar blogg.se i firefox igen, det kanske märks på mitt lite snällare humör.

 

Alexi Murdoch - Through The Dark


Ene Nyame 'A' Mensuro.

Det är faktiskt inte alla gånger som jag lyckas med alla experiment som försiggår i köket här hemma. Ibland misslyckas man fatalt på grund av att saker bränns vid eller helt enkelt inte blir som man vill. Ibland så testar man att göra någonting nytt som man aldrig gjort förut och inser att det faktiskt inte är gott alls. Det sistnämnda hände mig igår och ha nu i åtanke att bilder kan ljuga och se goda ut även om det på bilden inte är gott.

Ja. Jag gjorde en Brylépudding. Jag hade ju aldrig smakat det innan, och tänkte att man måste ju testa innan man avfärdar det. Så jag testade. Skrapade vaniljstänger, brände mig på karamellsås och fumlade runt med vattenbad. Och vet ni vad? Det var inte värt det alls. Det kanske inte direkt är något fel på smaken, förutom att det är alldeles för sötsliskigt. Men konsistensen, huuu. Där stod puddingen och håndallrade mot mig och jag förstår inte alls grejen. Så om ni vill ha ett recept på brylépudding får ni googla fram det på egen hand, för jag tänker inte sprida såna här hemskheter vidare.

Och nej. Blogg.se fungerar fortfarande inte i firefox. Jag får krupp. Men är åtminstone lite gladare efter en rejäl långpromenad med Evelina och en delicatoboll framför Desperate Housewives.

Ebo Taylor & Uhuru-Yenzu - Love And Death

 

 


Den trettiotredje augusti.

Är det bara för mig som blogg.se inte fungerar i firefox? Det blir bara en helt vit ruta och så händer ingenting mer. Så nu sitter jag på explorer, och ni vet ju vad jag tycker om explorer. Hmpf. Nåja. Vad gör jag inte för eran skull, för att jag vet att ni knappt har kunnat sova inatt när ni inte fick veta vad jag åt till middag igår kväll. Så nu kommer gårdagens middag som var tokmättande:


Potatis- & Auberginegratäng

För 4 portioner

800 gr mjölig potatis
1 aubergine
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
herbes de provence-krydda
philadelphia rostad vitlök
riven ost

Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
Skär auberginen i tunna skivor och skölj dem hastigt under iskallt vatten.
Varva potatis och aubergine i en smord ugnsform.
Krydda med herbes de provence och klicka över philadelphia.
Häll över grädde och mjölk.
Strö över riven ost och gratinera ca 40 minuter.
Servera med en sallad eller som tillbehör till kött eller fisk.

Nu vägrar äckel-explorer sätta texten i mitten så nu får det helt enkelt vara fult tills det här går att fixa. Nu tycker ni kanske att jag verkar vara på ett himla stingsligt humör, och det har ni faktiskt rätt i. Det är jag. Så nu ska jag gå och vila lite istället för att ta ut mitt trötta humör på en stackars oskyldig blogg och dess läsare.

The Zombies - She's Not There

Det här så kallade livet är så fruktansvärt konstigt.

Söndagar med ösregn utanför fönstret och allmänt trötta människor innanför fönstren kräver enkel mat. Så trött så att det krävs så enkel mat som hämtpizza är jag dock inte, men det blev ändå bland det enklaste jag kunde hitta på. Med inspiration från ett recept ur Allt Om Mat såg söndagsmiddagen till sist ut såhär:

Ciabatta med mozzarella, mortadella och äppelröra

För 2 pers

2 ciabattabröd
2 skivor mortadella
lite blandad sallad
125 gr mozzarella
1 äpple
2 dl créme fraiche
1 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
några droppar olivolja
salt
peppar

Kärna ur äpplet och skär i små tärningar.
Blanda med créme fraichen.
Smaksätt med citronsaft, senap, olja, salt och peppar.
Dela bröden och lägg på sallad.
Skär mozzarellan i skivor.
Lägg på mozzarella och mortadella.
Toppa med äppelröran och lägg på brödlocken.

Det svåraste med det här är väl att äta sen för det kan bli lite kladdigt. Men det är det minsann värt. Den där äppleröran alltså, den var inte dum alls. Den skulle jag kunna äta imorgon igen.

Igår var jag hemma hos Evelina tillsammans med henne, Jenny och Hanna och lagade mat och försökte få ihop det så att alla vi ska bli släkt med varandra och diskuterade hur kvaliten på Max-restauranger tydligen skiljer sig från stad till stad. Och jag upptäckte att Dumle Liquorice är väldigt gott. Jag gillar inte vanlig Dumle så det kom lite som en chock för mig, men det smakar ju som sån där god lakritskola jag gjorde i julas. Idag har jag mest gjort söndagsgrejer, som att äta sen frukost, titta på Criminal Minds och ta en regnig promenad. Nu ska jag äta chips för det har jag kvar sen i fredags, hurra hurra hurra!

The Webb Sisters - 1000 Stars

(helt fantastiskt album. perfekt för såna här regniga lugna dagar. tänk massa värmeljus, en varm kopp te och regn som smattrar mot rutan. och så det här albumet till det. så himla fint.)

Världen står still utan oss.

När man har jobbat 10 dagar i sträck så måste man ju få koppla av lite, speciellt när det är fredag och man trodde att man skulle få helg nästa dag men nu tydligen ska jobba några timmar imorgon i alla fall. Så jag bad min bartender, vi kan kalla honom Jimmy, att blanda mig en fin drink och så fick jag mig en sån här goding:

43'an Deluxe

4 cl likör 43
iskall mjölk
kakao

Häll likören i ett stort glas.
Häll över mjölk och blanda om.
Pudra över kakaopulver.
Stick ner ett sugrör i glaset och drick upp vetja!

Det deluxiga är alltså kakaon, i en vanlig 43'a har man ju bara likör och mjölk. Men eftersom jag är hälften barn och hälften tant och troligtvis aldrig kommer att vara en vuxen så måste jag ju få ha lite kakao i så att det blir nästan som o'boy.

Annars så har vi besök av Hakim i helgen, så vi har bakat pizza och sen kom Robban förbi och så satt vi mest och snackade massa strunt och jag tvingade på alla mina kakor med ganska lyckat resultat. Nu har grabbarna åkt iväg till spontanfesten vid Näckrosdammen och jag ska nog krypa upp i soffan och slötitta lite på teve innan det är dags att sova så jag orkar att jobba imorgon. Eller ännu viktigare: Orkar att umgås imorgon kväll.

PS I Love You - Little Spoon

Det var annorlunda på den tiden.

Idag har jag bakat Mördegsformar med Lemoncurd-kräm. Jag satt och bläddrade i Michaels finfina kokbok Mat Under Bar Himmel och då grep inspirationsmonstret tag i mig och så var jag bara tvungen att baka dem. De är inte bara fantastiskt fina att titta på, de är nästan sådär olagligt goda också. "Jag ska bara ta en.." Jo tjena. En plåt då möjligtvis.

 

För att baka dessa kan du behöva mördegsformar, eller tartelettformar som det också kallas, och det är faktiskt ganska knepigt att få tag i these days har jag förstått. Min mamma hittade en hel bunt på loppis som hon köpte till mig efter att jag letat i hundra år på olika butiker som man tycker borde ha sånt. Du kan också behöva receptet, och det hittar du i kokboken som du kan beställa här. Annars kan du ju nöja dig med att sitta och titta på bilden på dem jag gjort, den är inte heller så tokig faktiskt om jag får säga det själv. Och det får jag ju.

 

Royal Bangs - Faint Obelisk Two


(för jäkla bra nytt album by the way. tokgilla!)


Smaken dansar fortfarande på våra tungor.

Titta; Köttfärs som inte är i form av biffar! Utan en helt vanlig Pastagratäng som vi åt till middag igår. Kokt fjärilspasta blandat med en köttfärssås. På med lite ost och in i ugnen en kvart sådär. Lätt som en plätt och tokgott. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: När det kommer till pasta och köttfärssås är avhållsamhet den bästa kryddan. Vi äter det ju kanske 2-3 gånger om året här hemma och de få gångerna som det sker så är det hur gott som helst.

Igår var jag dessutom hemma hos Evelina och spanade in hennes nya toalettstol. Det var ett riktigt Extreme Home Makeover-moment. Jag satte händerna för ansiktet, snyftade lite och skrek: "OH MY GOOOOD! OH MY GOOOD!" sisådär 100 gånger på raken samtidigt som jag hoppade lite på stället. Som sig bör. Inofficiellt kan jag ju berätta att vi tittade på Desperate Housewives också, men den viktigaste anledningen till att jag var där var ju den nya toaletten. Idag har jag mest bara jobbat, imorgon ska jag mest bara jobba. Kul tjej!

Smith Westerns - Be My Girl

Några hundra stycken.

Ja. Jag erkänner. Det slarvas rejält med middagarna här hemma nu när jag springer runt och jobbar både här och där under alla möjliga konstiga arbetstider. Här ovanför ser ni dagens middag. Nybakade scones och flingor med mjölk. Det känns lite som att vara sexton år igen. Fast nu ljög jag lite, för mitt 16-åriga jag skulle aldrig ställt sig och bakat scones. Då skulle jag gått till Godis-Britta och köpt en påse chips till middag istället. Men idag bakade jag scones. Hur gott det än må vara så går det ju inte att äta till middag varje kväll så nu har jag gjort en matsedel och skrivit en inköpslista, så från och med imorgon ska det bli ordning i stugan igen. This I promise you.

Jeniferever - Where The Hills Fall Towards The Ocean

Längre ner i Vasastan.

Efter att ha jobbat bort hela helgen så varvar jag nu ner i soffan framför hockey-VM. Eller... Varvar ner och varvar ner, när det står 1-1 så känns det ju inte direkt avslappnat. Men jag får åtminstone sitta ner och behöver inte stå eller gå. Så nu håller vi tummarna för svenskt guld. Om Finland vinner får den där fjärdedels finnen som jag bor ihop med sova på soffan i natt, det kan inte hjälpas att han hejar på Sverige, någon måste straffas! Finland är ett hockeybockeylag, hockeybockeylag, hockeybockeylag. Kämpa Sverige, in med pucken, hej hej!

Niclas Frisk - Callboy

Om jag rör mig riktigt snabbt hinner ingen ikapp.

Som ni säkert vet vid det här laget så brukar jag, Evelina och Jolin turas om att bjuda varandra på 3-rätters middagar med jämna mellanrum. Igår var det min tur att vara värdinna. jag gjorde en liten tävling där de skulle gissa vad det var jag skulle bjuda på, med hjälp av en liten ledtråd till varje rätt. Till efterrätt hade jag bestämt mig för att vara lite modig, eller galen, och bjuda på någonting som jag inte smakat innan och aldrig lagat själv. I efterhand är jag väldigt nöjd med det modiga beslutet för det var himla gott. Och ledtråden till efterrätten var "En Kent-låt." Kan ni gissa på den? Kan ni inte det så gör det inget, för svaret kommer här:

Äppelkräm med limeyoghurt

4 portioner

1 kilo äpplen
5 dl vatten
½ lime
1 dl socker
1 kanelstång
1 tsk kardemumma
2 msk potatismjöl utrört i lite vatten

Limeyoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk rivet limeskal
2 msk flytande honung

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.
Lägg i en kastrull med vattnet i.
Pressa över saften från en halv lime.
Tillsätt socker, kanelstång och kardemumma och koka tills äpplena mjuknat.
Det tar kanske 5 minuter.
Häll i potatismjölet utrört med vatten och låt krämen få ett uppkok.
Ta genast av från värmen och ställ den att svalna.
Blanda ihop ingredienserna till yoghurten.
Servera krämen med yoghurten och skorpor.

Ni får ursäkta bilden, men det fanns liksom inte tid till världens längsta fotosession. Eric Saade var ju på teve! Och ja, jag är medveten om att Kent-låten inte heter Äppelkräm med Limeyoghurt, den heter ju bara Kräm men man kan ju inte vara hur övertydlig som helst med ledtrådarna.

Nu ska jag äta lite frukost och fortsätta skrota runt här hemma. Jag börjar inte jobba förrän 16.00 idag, så jag kan skrota runt i pyjamasen ända till klockan tre om jag vill. Varför jag nu skulle vilja det, det är lite oklart.

Svante Thuresson - Mina Drömmars Stad

Fast då var då och nu är sen.

Idag har jag faktiskt varit helt ledig, och det var fruktansvärt skönt. Jag hann ju med att göra roliga saker som att dammsuga och städa här hemma, och gå och handla lite. Men viktigast av allt, jag hann med att baka lite kakor. Det går ju inte att ha ett hem utan kakor, så det var då för väl att jag hann med det. Det är fortfarande småkakor som lockar mig mest för tillfället, därför fick det bli såna idag också. Små nötgömmor som är alldeles för goda och onyttiga för mitt eget bästa, men jag mumsar glatt i mig dem ändå.

Nötgömmor

16 st

Deg:
2½ dl vetemjöl
100 gr kallt smör
½ dl socker

Fyllning:
ca 50 gr hasselnötter
100 gr smör
1 dl strösocker
2 msk mjölk
½ dl vetemjöl

Blanda snabbt ihop degen för hand eller i matberedare.
Forma den till en rulle.
Linda in i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva och tumma ut degen i aluminiumformar.
Lägg några nötter i varje.
Blanda resten av ingredienserna till fyllningen i en kastrull.
Koka upp under omrörning.
Fördela smeten över nötterna i formerna.
Grädda i ca 13 minuter tills nötgömmorna fått fin färg och ser knäckiga ut.

Och så var det med det. Receptet har jag hittat i någon tanttidning för massa år sen. Det bästa med recept från tanttidningar är att de alltid håller. Det är för att tanter vet hur det ska vara. Mest är det nog för att tanter är så sjukt bra på det här med småkakor, men det är ju inte så konstigt. Det har ju massa års erfarenhet, när jag blir tant kommer jag också vara expert på småkakor. Jag är ju nästan där redan nu för tusan.

Nu är det hockey-VM. Jag hejar på Brent Burns för han har världens bästa namn. Brent Burns, hetare än så blir det inte. Höhö. Nu har jag bott i Göteborg för länge...

Veronica Maggio - Mitt Hjärta Blöder

Inne i mitt huvud spelas all musik fortfarande, men baklänges.

Den här veckan är det mycket att stå i, förutom mitt vanliga jobb så provjobbar jag dessutom på en restaurang. Långa dagar och trötta fötter, men det är fruktansvärt roligt. Så nu håller ni alla tummar för att jag ska få fast anställning på restaurangen när provjobbsperioden är över, okej? Bra. Lite mat har jag dock hunnit med att laga och äta här hemma också och jag är ju inte den som är den så här får ni också se:

Tortillapizza. Allra bäst när man har tacorester över förstås. Tortillabröd som pizzabotten, bred på med tacosås, på med tacofärs och riven ost. Toppa med grönsaker/såser som du gillar. Eller så använder man tortillan som botten och har på vad tusan man vill sen. Det är helt okej för mig.

Roligast idag var att Jimmy gjorde en Stefan Liv, då jag såg att jag hade ett missat samtal från honom (Jimmy alltså, inte Stefan Liv) och ringde upp utan att få ett svar. Fortsatte att ringa honom utan svar (jag stalkar honom inte, jag behövde bara få tag på honom) och efter en och en halv timme ringde Jimmy upp med ursäkten: "Jag la en grej i kylen och hade mobilen i handen samtidigt, så den har legat där ett tag..." Ja, varför inte. Det var ju trots allt en himla varm dag och även mobiler kan ju behöva svalka av sig emellanåt. Själv har jag premiärbadat i poolen, först av alla i huset i år. 17 grader var det i den och jag kan fortfarande simma. Skönt att få det bekräftat.

Sister Crayon - Stem

Jag har mina böcker och min poesi att skydda mig med.

Jag är mycket medveten om att det jag kommer att visa nu inte ser särskilt gott ut, men det är det faktiskt så låt er  inte avskräckas av bilden. Vissa saker går ju bara inte att få dem att se goda ut, och dessa saker är ofta väldigt goda så ibland ska man faktiskt låta bli att äta med ögat. Idag är en sån dag.

Auberginegratäng

4 portioner

1 kg aubergine
salt
3 st vitlöksklyftor
1 kilo tomater
oregano
chilipulver
250 gr mozzarella
riven parmesan

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär aubergine i tunna skivor på längden.
Strö över salt och låt dem ligga och dra i ca 20 minuter.
Rosta sedan i ugnen 20 minuter, vänd på dem efter halva tiden.
Skala och finhacka vitlök. Grovhacka tomaterna.
Fräs på tomaterna och vitlök i lite olja i en stor kastrull.
Låt koka tills vätskan från tomaterna kokat in och du har en tjock tomatsås.
Smaka av med oregano och chilipulver.
Smörj en ugnsform.
Varva aubergine, tomatsås och mozzarella i formen.
Toppa med riven parmesan.
Baka i ugnen ca 30 minuter.
Servera med en god sallad.

Jag tyckte det var jättegott. Han som jag bor med är föga förtjust i aubergine och satt mest och petade i maten. Nåja, så kan det vara ibland. Man kan inte tycka om allt. Huvudsaken är ju att jag blir nöjd. Höhö.

Annars har det inte gått i många knop idag. Fast det är ju så det ska vara på söndagar, speciellt kanonvarma söndagar som denna. Det var till och med folk som badade i Stensjön när jag tog en promenad runt där tidigare idag, och i tisdags snöade det. Det är kontraster det. Sen huruvida vattnet i Stensjön var varmt eller ej kan man ju fundera på. Själv funderar jag mer på hur varmt vattnet i poolen är, för jag tänker nog doppa mig i den innan jag doppar mig i sjön eller havet. För att kolla om jag fortfarande kan simma liksom, det var ju en lång vinter och mycket kan ha fallit i glömska...

Simon & Garfunkel - Patterns

Någonting skrivet.

Nu blir det chipstips! Igår hittade jag nämligen en ny sorts favoritchips. Så himla goda.


Ica Delikatesschips Lagrad Cheddar. Himmel och plättar vilka godingar. Ända sedan Estrella tog bort Sourcream & Cheese (som verkligen inte är samma sak som OLW's Cream Cheese så sluta blanda ihop dessa omedelbums era himla chipsnoviser) har jag saknat dem oerhört. Och vet ni vad? De här smakar nääästan likadant, fast dessa är mer krispiga och inte räfflade. Men SÅ goda. Så nu måste jag ju gå till Ica Maxi varje gång jag vill ha chips i fortsättningen, men det är det absolut värt!

Green Day - East Jesus Nowhere (Live)

Dröm dröm drömmer.

Dagar som dessa när man kommer hem ganska sent och mest vill slänga sig i soffan och göra ingenting så krävs det snabb mat. Inte snabbmat. Men snabb mat. Då brukar pasta vara ett alldeles utmärkt alternativ och så gör man någonting jäkligt enkelt till så blir man mätt och glad på ett kick. Idag utgick jag från ett recept jag hittade på tasteline från början, och som i slutänden kanske inte blev särskilt likt ändå:

Pasta med sambal oelek-pesto

För 2 pers

2 portioner pasta
1 dl skållade mandlar
1 vitlöksklyfta
½ msk rapsolja
1 msk sambal oelek
1 dl färsk basilika
2 st tomater

Koka pastan efter anvisningar på förpackningen.
Mixa mandlar, vitlök, olja och sambal oelek.
Finhacka basilikan och hacka tomaterna.
Blanda ihop med mandelpeston.
Rör ihop med den kokade pastan.
Servera med riven parmesan.

Svårt va? Nej. Jag menar det. Är ni inte så förtjusta i stark mat så minskar ni bara på sambal oelek och tar mer olja istället. Om man vill kan man smaka av med salt och peppar också, men det gjorde inte jag för det smakade redan så mycket ändå. Sen rev jag över lite parmesan också strax innan servering.

Efter jag jobbat färdigt idag så mötte jag upp Jimmy så gick vi till Ica Maxi. Det var en dålig idé. Här är tre små saker jag funderade över på Ica Maxi:

1. Om man ställer sig vid en provsmakningsstation, varför ställer man då sin vagn på tvären tvärsöver gången så att resten av affären måste köa bakom en tills man smakat färdigt? Vi var seriöst 6 stycken som stod där i kundvagnskö.

2. Varför som småbarnsförälder tar man en vagn själv och ger sedan två små vagnar till sina barn, och ställer alla de 3 vagnarna på tvären i chipsgången när alla i familjen ska välja varsin chipspåse? Och om man nu måste låta sina barn i 3-årsåldern välja chips själva, måste man då sedan ta ifrån dem de chips de valt och säga att de måste välja några andra? Var inte själva grejen att de skulle få välja... Ehm, själva?

3. Om man köpt en trisslott, kan man inte vänta med att skrapa den tills man kommer ut ur affären åtminstone? Måste man göra det direkt efter att man betalat och ställa KUNDVAGNEN PÅ TVÄREN bredvid kassan så att ingen kan komma förbi?

Mest undrar jag kanske varför i hela friden göteborgare älskar att ställa sina kundvagnar på tvären i gångar i affärer. Nu har hockeyn börjat igen så nu ska jag titta på den. Sen blir det chips och film. Yay!

Metronomy - We Broke Free

Lyser som stjärnor.

Kvällens middag blev Kycklingsallad. För att göra kycklingsallad så blandar du kyckling med grönsaker som du tycker om och sen äter du upp det. Tillaga helst kycklingen först. Jag tänkte att det var bäst att klargöra det. Sen upptäcker du att du inte har någonting i kylskåpet att göra någon god sås av så du springer du till Pressbyrån på sjukhuset och köper det. Ja, det ska erkännas att det kan kännas lite konstigt att gå in på ett sjukhus för att expresshandla, men är det det som finns närmast så får det liksom bli så. Nu blir det duschen innan det är dags för Criminal Minds: Suspect Behavior. Imorgon ska jag jobba drömpasset 7-18. Perfekt sätt att avsluta veckan.

Glasvegas - Stronger Than Dirt (Homosexuality, Pt. 2)

(och så är det lite roligt att tjejen på omslaget till glasvegas nya album ser precis ut som jolin. hur hamnade hon där liksom? och helt ovetandes om det också.)

Månens skurkar.

Det verkar vara en återvinningstrend i matbloggsvärlden just nu, och jag vill ju inte vara sämre än någon annan så jag kör också på ett recept som jag bloggat om förr. Fast för flera år sedan när kanske Kalix var den enda som läste min blogg, och hon gillar ju inte ens soppa så det vore ju faktiskt för synd om jag inte skrev ut receptet igen. Nu när det faktiskt finns såna som gillar soppa som läser min blogg.

Bönsoppa med rostad paprika

För 4 portioner

4 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 burk krossade tomater
4 dl vatten
1 msk tomatpuré
250 gr stora vita bönor

Börja med att rosta paprikorna.
Kärna ur dem och skär varje paprika i fyra delar.
Lägg dem med skalet uppåt i en ugnsform.
Sätt ugnen på max och grilläge.
Sätt in paprikorna högst upp i ugnen tills de skalet blivit svart och fått blåsor.
Låt paprikorna svalna lite och dra sedan av skalet från dem.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Kärna ur och finhacka chilin.
Skär paprikorna i mindre bitar.
Fräs på lök, vitlök, chili och paprika i lite olja i en stor kastrull.
Tillsätt krossade tomater, vatten och tomatpure.
Blanda till sist ner bönorna och låt puttra ca 5 minuter.
Mixa soppen slät med stavmixer eller i matberedare.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med en god ostmacka.

De rostade paprikorna kan man gott och väl förbereda innan. Eller så kan man faktiskt köpa rostad paprika på burk om man vill. Och bli nu inte alltför förvirrade över att jag serverar soppa på en onsdag, ibland behöver även jag spexa till vardagen lite. Med lite menar jag just lite, att byta soppdag är sådär alldeles lagom spexigt.

Nu ska jag göra mig redo för kvällens hockeymatch. Måla ansiktet gult & blått, ta på mig en sån där vikingahatt, hälla upp en öl och tatuera in tre kronor-loggan på överarmen. Eller någonting liknande. Jag saknar Foppa. Det är ju Foppas fel att de förlorade mot Norge. När Foppa var med i Landskampen så sa han: "Jag fattar inte vad de andra snackar om, jag har då aldrig förlorat mot Norge!" Och så fort han lägger av med hockeyn så förlorar Tre Kronor mot Norge för första gången på 61 år. Jävla Nicole som fick honom att sluta. Men mest jävla Nicole som har snott min framtida man. Fy dig!

Kurt Vile - In My Time

Nu skrämmer du mig.

För ett tag sen var det någon (jag har glömt vem, förlåt) som skrev och tyckte att jag skulle lämna tips på saker som går snabbt och enkelt att baka och som man kan slänga ihop trots att man inte har så mycket grejer hemma. Den vanligaste nödlösningen brukar ju bli kladdkaka eller sockerkaka, men om man vill ha någonting som håller lite längre så är småkakor det ultimata. Och vill man göra en småkaka som går enkelt att göra utan knappt några ingredienser alls, då gör man dessa små sötnosar:

Vaniljhorn

ca 20 st

2½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk strösocker
100 gr smör

strösocker att doppa kakorna i 

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda snabbt ihop alla ingredienserna till en deg.
Har du en matberedare så gör det i den så går det ännu fortare.
Plasta in degen och låt den vila i kylen i 15 minuter.
Rulla ut degen till fingertjocka längder, ca 7 cm långa.
Böj varje längd lite grann så de ser ut som horn.
Grädda i mitten av ugnen ca 13 minuter.
Vänd kakorna i strösocker direkt de kommer ur ugnen.



Och så var det med det. Svårare än så behöver det inte vara. På en halvtimme har du ett helt gäng goda kakor. Som dessutom kan stå i en skål på bordet och se hemtrevliga ut också. Det är fint det.

Idag verkar vädergudarna ha bestämt sig för att vi har haft alldeles för ensidigt väder de senaste veckorna så de slog till med alla väder på samma gång. Började morgonen med snö, sen tog vi solsken, sen tog vi liten hagelskur och massa regn och nu är vi tillbaka på solsken igen. Lite åska på det här kanske? Då har vi ju fått med det mesta och så kan vi återgå till det där ensidiga soliga varma som vi vant oss vid. Annars har jag plåster på hela händerna ungefär för jag river mig på allting som går att riva sig på. Min mobiltelefon till exempel, det är ju helt normalt.

Alessi's Ark - Must Have Grown

Handmålade blommor i taket och galopperande hästar i mitt hjärta.

Jag insåg att nästan varenda matrecept jag lagt in på sistone har varit köttfärsbiffar eller någonting med klyftpotatis, eller allra helst i kombination. Vad det beror på vet jag inte, men jag är ju inte den som ändrar på ett vinnande koncept så nu blir det köttfärsbiffar! Den här gången med rödbetor i, och utan klyftpotatis till men ändå.

Färsbiffar med rödbetor

För 4 pers

400 gr nötfärs
2 st rödbetor
2 vitlöksklyftor
1 äggula
salt
peppar
persilja
2½ dl matlagningsgrädde
1-2 tsk soja
50 gr fetaost

Skala och finhacka vitlöken.
Skala och riv rödbetorna grovt på rivjärn.
Blanda färs, rödbetor, vitlök, äggula och kryddor till en jämn smet.
Forma 8 st biffar av smeten.
Stek dem på låg värme tills de är genomstekta.
Häll över matlagningsgrädde och soja och låt puttra ihop några minuter.
Smula över fetaost strax före servering.
Servera med vad tusan du vill till; pasta, potatis, ris eller lättstekta grönsaker.

Jag serverade en stekt grönsaksblandning till. Med lite zucchini, tomat, champinjoner, paprika och kikärter. Det gillade vi. Något jag däremot inte gillar så mycket är att fotografera brun mat, det blir aldrig fint. Har ni förresten varit inne på den finfina bloggen Den Bruna Maten? Kika in där vetja! Helt fantastisk blogg om en familj som lagar sig igenom en sån där receptlåda från 70-talet. Hu, vilka äckliga grejer de lagar ibland men det är så fruktansvärt roligt att läsa om.

Idag har jag motvilligt städat undan påsken. Tydligen får man inte ha gulliga kycklingar och prickiga påskägg framme längre. Suck. Jag fick dekorera med porslinscupcakes och rosa dukar istället. Min senaste obsession är att jag vill ha en servetthållare, gärna en sån där i snygg 50's diner stil. Fast då måste man tydligen ha en speciell sorts servetter och det vill jag ju inte, jag vill ju kunna ha mina servetter. Så, servetthållar-tips mottages tacksamt. Jag tar för givet att ni känner till min stil nuförtiden: More is more.

Alela Diane - White Horse

Ta inte mitt liv ifrån mig.

Jag tittade aldrig på Nu & För Alltid i fredags, istället tittade jag på den här finfina filmen:







A Single Man med bland annat Colin Firth och Julianne Moore. Den var så himla fin och bra. Dessutom var den så snygg, den utspelar sig på 60-talet och alla i filmen är så sjukt snygga. Jag ger den 5/5 prickiga prickar och var tvungen att sminka mig sådär 60-talssnyggt igår kväll när jag skulle till Jolin på valborgsmiddag. Så nästa gång ni är sugna på en bra film, se denna!

Tune-Yards - Wolly Wolly Gong

RSS 2.0