Visa mig lite tillgivenhet och jag kommer att sälja min själ till dig.

Hej! Det är jag igen. Jag ber om ursäkt om jag börjar bli lite påstridig, men jag tänkte att jag gör en Håkan och "passar på när solen står i zenit". Sen kanske det blir lite som nordisk vinter och solen går ner i några veckor, det vet man aldrig, men just nu står alla planeterna i linje med varandra och energin flödar ut ur mina fingertoppar ner på tangentbordet. 
 
Vill ni veta en sak som jag nästan aldrig gör? Bakar bröd. Alltså hemma. Bakar bröd hemma ungefär 2-3 gånger om året. Tänker skylla det på min handledare i bageriet under min lärlingstid som så fort jag ens nämnde att baka på fritiden fräste (på ett inte otrevligt sätt): "Vi bakar inte hemma!" Fast jag bakade ju knappt bröd hemma innan jag utbildade mig heller så det räknas egentligen inte som ursäkt. Det blir helt enkelt inte av.

MEN! För några veckor sen slängde jag faktiskt ihop ett (en?) focaccia när vi skulle äta soppa en dag. Det var så enkelt och blev så gott så nu tänker jag dela med mig av receptet till er. Det jag gillar med focaccia är att du inte behöver hålla på och fläta det, eller slå upp en limpa eller rundriva degen utan du behöver bara slänga upp det i en långpanna. Smidigt!
 
Focaccia
 
25 g jäst
2 dl vatten
1-2 msk olivolja
2 dl durumvete
ca 3 dl vetemjöl
½ tsk salt

Topping:
Fetaost
Soltorkade tomater
Flingsalt
Timjan
Eller vad du nu tycker är gott
 
Smula jästen i en stor skål.
Värm vatten och olja till ca 37°.
Lös upp jästen med lite av vattenoljan.
Tillsätt sedan resten.
Tillsätt durumvetet och knåda ihop,
tillsätt sedan vetemjölet lite i taget och knåda tills du har en smidig deg.
Stjälp upp på mjölat bord och låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
Nu knådar du in saltet i degen.
Sen trycker du ut degen i en bakpappersklädd halv långpanneform.
Pensla degen med oljan från tomaterna.
Tryck ner med fingertopparna ner till botten över hela kakan.
Strö över fetaost och soltorkade tomater och tryck ner dem lite i degen.
Pensla lätt med olja och strö över salt och timjan.
Grädda i 250 grader, 10-12 minuter. 
 
Du behöver naturligtvis inte ha fetaost och soltorkade tomater på. Rödlök och oliver brukar väl folk ha, men mina sambos gillar inte oliver och jag gillar inte rödlök så värst mycket så jag hoppade över det. Rosmarin är ju poppis, men det är inte heller någon favorit så jag tog timjan istället. Det där gör man som man vill. Vad du däremot inte ska hoppa över eller byta ut mot "vanligt mjöl" är durumvetet. Durumvete är det som gör italienska bröd så himla goda. Köp! Använd det. Ha det i pizzadegen, det blir tokbra! Ha det i annat bröd! Det du kan ha i åtanke är dock att durumvete har en högre proteinhalt än vanligt vetemjöl vilket innebär att du kan behöva tillsätta lite mera vätska om du byter ut en del av vetemjölet mot durumvete i ett bröd där inte durumvete finns med i ingredienslistan från början. 
 
Okej, enough med nördigt bagarsnack. Nu ska jag gå och göra lite smoothie till morgondagens frukost. Ha det fint tills vi hörs igen. Kanske imorgon, kanske om någon månad. Vem vet!?
 
New Order - Unlearn This Hatred

Flaska efter flaska men törsten blir aldrig stillad.

Hej mina små kycklingar! Hur har ni haft det den senaste... Eh, månaden? Nej, jag tänker inte ens komma med några ursäkter. Nu är jag här, det är väl huvudsaken. 
 
Vad har jag gjort den senaste månaden då? Jo, jag har firat påsk! Vi skickade iväg Jimmy till London och så kom mina föräldrar och min brorson hit och hängde med mig och Ofelia. Min brorson är i mitt huvud fortfarande ca 4 år och kallas Pippen, i verkligheten heter han Phillip, fyller 12 år i sommar och kan själv googla fram aktiviteter han vill göra när han är i Göteborg. Därför firade vi påskafton på Naturhistoriska och sedan tog han hand om nattningen av Ofelia två dagar på raken, inte dumt alls. Okej, nu är Ofelia väldigt lätt att natta då hon somnar själv så allt man behöver göra är att läsa en saga eller två, säga godnatt och sen gå ut ur rummet och stänga dörren (bästa beslutet vi tagit som föräldrar tror jag, att lära henne somna på egen hand, älskar't!), men ändå!
 
Annars har väl vardagen mest rullat på som vanligt, vi hänger en del på balkongen soliga dagar som dessa, jag är som vanligt upprörd på OLW och Estrella som alltid slutar tillverka mina favoritchips, vi binge-tittar på American Horror Story och i lördags var vi ute och åt på The Barn, rekommenderas! Efteråt var Ofelia lite hög på socker och rusade in i Domkyrkan som ligger nästan mittemot, ställde sig mitt i gången och utropade: "När börjar showen?!" Det gjorde showen inte, så hon hade lite egen show för mig och Jimmy utanför Saluhallen sen istället. 
 
I måndags åt vi min nya favoritsallad, det finns mat som är god, mat som är väldigt god och mat som är beroendeframkallande. Den här salladen är av den senaste sorten. Tror det är det söta ihop med det salta och det mjuka ihop med det knapriga som gör det. Håll i er nu, nu kommer den:
 
Couscoussallad med Picklade Päron, Chevré och Kanderade valnötter.
 
4-5 portioner
 
3 dl kokt couscous
1 förp kokta svarta bönor (ca 400 g)
1 päron
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk flytande honung
1 påse blandsallad (ca 150 g)
1 dl kanderade valnötter
½ dl strösocker
½ msk honung
100 g chevré
olivolja
salt, peppar

Börja med att koka couscous:
Häll okokt couscous i en skål.
Koka upp 3 dl vatten med 1 tärning grönsaksbuljong.
Häll det kokande vattnet över couscousen och täck skålen med plastfolie.
När couscousen sugit åt sig vattnet lägger du ner en klick smör och rör om i couscousen.
Låt couscousen svalna.
Skölj bönorna och låt dem rinna av.
Skär päronet i tunna runda skivor.
Rör ihop vinäger och honung i en skål. 
Blanda ner päronskivorna och låt dem ligga där medan du fixar resten av salladen.
Nu ska vi kandera nötter:
Smält strösockret i en stekpanna tills det har en gyllene färg.
Tillsätt honungen och nötterna.
Rör snabbt runt tills sockret täcker alla nötter.
Upp med nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Nu blandar du ihop couscous, bönor, lite olivolja, salt och peppar.
Sen rör du ner blandsalladen.
Toppa med päronen, chevré och de kanderade nötterna.
 
Så jädra god. Recpetet hittade jag ursprungligen i ett nummer av Buffé, men där var det hirs istället för couscous och ädelost istället för chevré. Men kombinationen chevré, päron och kanderade nötter går ju liksom inte att slå tycker jag. De kanderade nötterna är ju inte bara goda i den här salladen utan lika goda att strö över glass, toppa en kladdkaka eller en chokladmousse med, eller släng ner i vilken vardagssallad som helst för att göra den lite festligare.
 
Nu ska jag titta på Gympaläraren! Ha det gott! /Glenn
 
Meilyr Jones - Strange Emotional

RSS 2.0