Det känns som att alla våra vänner har gått vilse på vägen ner.

I början av hösten utlovade (eller hotade) jag visst att jag skulle bombadera den här bloggen med sopprecept. Såhär på höstens sista dag får jag väl erkänna att det gick lite sisådär med det... Men dels så råkade jag föda barn och sen så råkade jag ha sönder våran matberedare. Eller om jag först råkade ha sönder matberedaren och sedan råkade föda barn, jag minns inte riktigt ordningen. Och ja, man kan ju göra soppor utan matberedaren också men vi föredrar liksom släta soppor här, så det har inte riktigt känts lika lockande att göra soppa utan den. Sen är det väl inte riktigt rättvist att säga att det är Ofelias fel att vi inte ätit så mycket soppa som det var tänkt, men det är väl hon som är största anledningen till att jag inte bloggar lika flitigt längre.
 
Men igår så gjorde jag faktiskt en soppa som inte behövde mixas. En god, billig, mättande och snabbgjord sådan också. Så nu blir det sopprecept, och en fortsättning på följetongen som vi kallar "Hur fan får jag det här att se gott ut?" Tur att det smakade mycket bättre än det såg ut.
 

Grön Linssoppa
 
för 4 portioner
 
½ gul lök
3 st morötter
1 liter vatten
2 st hönsbuljongtärningar
2 dl gröna linser
½ citron, rivet skal från
koriander
salt
peppar
 
Skala och finhacka löken.
Skala och riv morötterna grovt.
Fräs löken och morötterna i smör i en stor kastrull tills löken mjuknat.
Häll över vatten och buljongtärningar och låt koka upp.
Tillsätt linserna och koka tills linserna mjuknat, ca 20 minuter.
Riv ner citronskalet och smaka av med kryddorna strax innan servering.
Servera med ett gott mjukt bröd till.
 
Nu är ju det roliga med detta att vi faktiskt i förrgår fick hem våran nya matberedare, så jag hade ju kunnat göra en slät soppa... Våran nya matberedare förresten, vilken grej! Den har liksom allt man kan begära... Massa olika skärskivor, mixer, degkrok, ballongvispar, juicepress, råsaftscentrifug, hårfön, you name it! Nu kan det vara så att jag ljög angående en av sakerna som jag påstod att ingick, ni får själva lista ut vilken.
 
Men idag äts det ingen soppa och används ingen matberedare i vårat kök. Istället står en gryta med apelsin & sugarsnaps och puttrar på spisen. Efterrätt finns det också! Bättre än så kan ju helgen knappast börja.
 
The Crookes - Hold Fast

Vi är som natt och dag, men ändå så lika.


Såhär års brukar jag ju drabbas av enorm snöabstinens och sitta och autistvagga på golvet och fråga mig själv om och om igen varför i hela friden jag fått för mig att bo i Göteborg. Men än så länge har det faktiskt gått riktigt bra i år, kanske för att jag inte riktigt hunnit med att uppfatta att det varit både oktober och snart hela november. Tydligen är det mindre än en månad kvar till julafton så jag har väl fått skriva en liten önskelista då. Med mycket möda och stort besvär faktiskt, för jag har ingen aning om vad i hela friden jag önskar mig för en gångs skull.
  • Den här fina lilla mössan
  • En baksten
  • Riktigt fina BRA knivar
  • Parfym: Vera Wangs Princess
  • Roy Fares bakbok Sweet
  • En decomax, en sån liten plastgrej som man spritsar smält choklad med
  • En prenumeration på Sonic
Ja. Det var väl det. Om någon undrar så önskar sig Ofelia barnkläder från Zara. Jo, det är sant, hon har sagt det till mig. Eller så är det jag som tycker att de har så fruktansvärt fina barnkläder samtidigt som jag inte riktigt känner att det är vettigt att lägga 500 kronor på en klänning/kofta/jacka/byxa som hon växer ur två veckor senare.
 
Nu ska jag äta hallonkaka, dricka granatäpple/hallon-te och titta på How I Met Your Mother. Sen ska jag sova tidigt för den lilla trollungen var vaken till två i natt för att sedan vakna igen vid fem. ZzzzZZZzz.
 
The Maccabees - Go

Man kan inte göra alla nöjda.

Men det här var ju en rolig måndag. Måndagar brukar ju sällan vara jätteroliga, men när det regnar och samtidigt blåser så att regnet kommer vågrätt så är det ju ännu mindre roligt. Så jag tycker vi går tillbaka till torsdagen, för i torsdags var det ju snart fredag och det brukar vara lite mer upplyftande. Även om man brukar säga att det bästa med måndagar är att det är sju dagar kvar tills det är måndag igen.. Men nej. Vi återgår till torsdagen, för jag bjöd ju inte bara på läskigt grön fördrink då. Jag bjöd på andra saker också, till exempel en efterrätt som varken såg ut eller smakade läskigt. Och som nog kan pigga upp vilken måndag som helst.
 
Hallonkaka
 
100 gr smör
2½ dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ca 1½ dl färska eller halvtinade hallon
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form med löstagbara kanter.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Blanda alla ingredienserna utom hallonen i en bunk.
Häll smeten i formen och strö över hallonen.
Grädda i ca 40 minuter.
Servera kakan med mangosorbet.
 
Man kan säkert servera kakan med vaniljsås eller vaniljglass om man vill också. Eller så kan man äta den bara som den är. Men det var väldigt, väldigt gott med mangosorbet till. Hallon och mango är ju ett äktenskap som bara inte kan sluta i tårar. Lyckotårar möjligtvis.
 
I helgen har jag gjort Pulled Pork, plötsligt händer det, tänkte jag skriva, men... efter 7 timmar i ugnen händer det snararare. Och så hade vi ju besök först av svärfar med fru och sen av Jenny och Tobias. Vi har dessutom varit vilse i Partille på jakt efter ett vitrinskåp och jag har gått loss i polkagrisaffären på Liseberg. Som jag har tjatat om violpolkisar sen i somras, och nu har jag mig äntligen en liten strut! Ni som gissar på att jag nu inte alls är lika sugen på det längre gissar precis rätt.
 
Nu ska jag vika tvätt. Det är ju rätt skönt att veta att man faktiskt inte behöver gå ut i det här vädret åtminstone om man inte vill, vi kan ju faktiskt sitta inne och mysa hela dagen. Det är inte så dumt!
 
Willy Mason - Waiter At The Station (Live)

Du googlar allt du ser istället för att titta på det.

Idag är det fredag och jag är fredagspepp! Väldigt trött, men fredagspepp. Och vad passar väl då bättre än en liten fredagsdrink? Som visserligen var en torsdagsdrink då jag serverade den igår då jag hade middagsbjudning här hemma, men jag försäkrar er om att den går precis lika bra att dricka på en fredag också. Skräms nu inte bort av den läskiga färgen, det ÄR en god drink. Jag lovar.
 

 
2xT
 
för 1 drink
 
2 cl vodka
1 cl pepino cactus
1 cl blue curaçao
2 cl tranbärsjuice
passionsjuice
 
Blanda vodka, pepino, blue curaçao och tranbärsjuice.
Häll upp i isfyllda glas och fyll på med passionsjuice.
 
Man kan låtsas att det är en halloween-drink så blir det så bra så med den gröna färgen. Eller så kan man låtsas att det är någon slags hälsodryck, det är ju nästan ännu bättre. Som en broccoli-smoothie till exempel.
 
Här hemma blir det dock inga fredagsdrinkar ikväll, jag är mest lyrisk över att På Spåret har säsongspremiär. Ja, på riktigt till och med. Det blir fint det. Och imorgon får vi middagsgäster då Jenny och Tobias kommer och hälsar på. De kommer inte bara till Göteborg för att äta middag, det blir ju lite långt att åka från Uppsala bara för att få lite mat, men ja. Ni förstår ju. Jenny vill nog mest umgås med Ofelia tror jag. Så det blir nog en fin helg det här. Vinterstudion har ju premiär också! (Jag funderar starkt på att döpa om min blogg till Perfekta Pensionären Pernilla.)
 
The Rolling Stones - She Was Hot

Höj era glas och skåla för de liv ni slösat bort.

Min dotter har fått narkolepsi och jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. Ja, alltså, hon har ju inte fått narkolepsi på riktigt. Hon har bara varit väldigt förtjust i att sova de senaste dagarna, så jag har inte riktigt vetat vad jag ska göra med all tid jag haft över helt plötsligt. Det har mest blivit att jag suttit helt paralyserad och trott att hon ska vakna snart, så har jag ändå inte fått något vettigt gjort.
 
I söndags till exempel gjorde jag ju söndagsstek, en del av den planen var att eftersom steken sköter sig så bra själv så skulle jag kunna ta hand om Ofelia under tiden. Men vad gör ungen? Jo, hon slocknar ungefär i samma stund som jag stoppar in steken i ugnen och sen sover hon i över 4 timmar. Det var ju fint, för då skötte sig både barnet och steken på egen hand. Det här med söndagsstek alltså, när jag var liten uppskattade jag det inte alls, men nu så! Lite såhär gjorde jag:
 
Söndagsstek med viltsås & potatismos
 
1 kg stek av nötkött (viltkött går också bra)
salt
peppar
 
Sås:
2½ dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
2 msk viltfond
1 msk soja
ca 2 tsk timjan
sky från steken
 
Granatäpple
 
Sätt ugnen på 125 grader.
Krydda steken med salt och peppar och bryn den runtom i en stekpanna.
Lägg steken i en ugnsform och stek i mitten av ugnen i ca 2 timmar.
Låt sedan köttet vila i ca 10 minuter innan du skär upp det.
Vispa ihop grädde, mjöl, fond, soja och timjan i en kastrull.
Låt såsen koka upp och koka i ca 5 minuter.
Vispa ur ugnsformen med vatten och tillsätt skyn i såsen.
Låt den koka upp och smaka ev. av med mer timjan.
Garnera köttet med lite granatäpple.
Servera med såsen, potatismos och en god sallad.
 
Jag lånade inspiration till såsen från arla. Gott var det i alla fall, det brukar ju vara det med mat. Ja, kanske inte all mat, men det mesta som inte heter blodpudding, pannkaka eller skaldjur.
 
Nu har den lilla narkoleptikern vaknat, så nu är det väl hon som ska ha mat innan vi ger oss ut på promenad och frimärkesjakt. Jag har glömt att köpa frimärken i ungefär 3 veckor nu, det är minsann inte dåligt! Men om jag bara ska handla frimärken så borde jag ju komma ihåg det... Förhoppningsvis. Det är inte lätt det här med att börja bli gammal och glömsk.
 
Richard Hawley - The Wood Colliers Grave

Känslan av att inte ha någonstans att ta vägen.

Jag blev tillfrågad om jag vill testa Sias nya sorbet med smak av Äppelcider som de tagit fram i samarbete med Kiviks Musteri. Och det ville jag såklart, man tackar väl inte nej till sorbet? Nej, precis. Så igår passade vi på att testa den som efterrätt. Jimmy var lyrisk och åt upp ungefär hela förpackningen själv och tyckte att det var det godaste som han ätit på länge. Jag tyckte också att den var god, men inte sådär så att jag blev alldeles lyrisk av den. Men så är jag ju inte heller så jätteförtjust i saker som smakar äpple, förutom just äpple. Så det beror ju mer på mig än på sorbeten. Tycker du om äppelcider så kommer du absolut inte att bli besviken, och dessutom finns det lite fina drinktips på Sias hemsida som du kan använda sorbeten till om du känner för att lyxa till det lite. Jag ger den 3 av 5 prickiga prickar.
 
Nu ska jag gå och gulla lite med söndagssteken som jag har i ugnen. Just det, vuxenpoängen på det liksom. Söndagsstek. Ni vill inte veta hur många gånger jag sagt orden: "Söndagsstek, som en RIKTIG FAMILJ!" idag. Det är många gånger. Konstigt det där med att mat som helt och hållet lagar sig själv är det som får en att känna sig som mest vuxen...
 
Timo Räisänen - Reign Over It
 
(för det är en fin bit. lyssna!)

När rann all vår vänskap ut i sanden?

Hallå? Är det någon kvar därute? Nej. Jag misstänkte väl nästan det. Har stor förståelse för det också. Ibland vet jag inte ens om jag är kvar här i bloggosfären. Jo, det verkar ju faktiskt som att jag är det. Även om dagarna går lite för fort för att jag ska hinna med dem. På sistone har jag kommit på mig själv med att stå i duschen och försöka få vattnet att skölja ur mitt hår lite fortare. Vattnet är inte så samarbetsvilligt på den punkten...
 
Någon annan som oftast inte är så samarbetsvillig är ju den där lilla bebisen som flyttat in hos oss. Eller ja, man kan ju se det som att hon är väldigt samarbetsvillig eftersom hon helst alltid ska vara med och ligga i någons famn när hon är vaken. Jag har också insett att hon inte är särskilt morgonpigg, vilket innebär att om man vill få någonting gjort så får man gå upp och göra det på morgonen. Funkar väl sådär bra eftersom det där med att vara morgonpigg inte är min starka sida heller.
 
Men i söndags var det ju Fars Dag, så då fick jag väl pallra mig upp i ganska så arla morgonstund och slänga ihop en liten kaka i alla fall. Vi har liksom aldrig firat Fars Dag i min familj så jag vet inte riktigt hur det går till. Jimmy har gått runt och låtsats vara förorättad för att han inte fick någon present, men det där får han ju ta med Ofelia tycker jag, han är ju faktiskt inte min pappa. Jag gjorde ju en kaka! Vill man ha något mer så kan man ju BYTA EN BLÖJA EMELLANÅT!!! (Just sayin'.) Kakan var väldigt god i alla fall, och jag gjorde den såhär:
 
Chokladkaka med kokos
 
100 gr smör
2 dl socker
3 st ägg
2½ dl vispgrädde
1 dl kakao
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokosflingor
 
Garnering:
2 dl vispgrädde
1-2 msk kaffelikör (eller kallt kaffe)
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smöret och sockret pösigt.
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Blanda grädde och kakao i en kastrull och låt koka upp.
Ta sedan genast av från plattan och låt svalna något.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kokos.
Rör ner mjölblandningen i smeten växelvis med grädden.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i ca 40 minuter.
Vispa grädden till garneringen och smaka av med kaffelikören/kaffet.
Garnera kakan med grädden.
Servera!
 
Jag gräddade kakan i 45 minuter och det blev liiite för torrt tyckte jag, så 40 minuter är nog alldeles lagom. Så bröade jag formen med kakao, det blir liksom snyggast så när man bakar chokladkakor tycker jag.
 
Vi äter mat ibland också, bara så att ni vet, så att ni inte blir oroliga. I söndags åt vi till exempel en galet god gryta, som jag tyvärr inte tog kort på. Det var synd för den vill ni allt ha receptet på! Nåja, vi kommer nog att göra den igen så jag får komma ihåg att fota den då. Sådärja. Nu vet ni att jag lever, och att jag äter. Så nu ska jag återgå till att ställa mig vid spisen och föda barn.
 
The Crookes - The I Love You Bridge

Du var aldrig min på riktigt.

Förutom att det är helt legitimt att vara inne och se på film hela dagarna under hösten så tycker jag också att en himla bra sak är höstmaten. Det här med sommarmat är inte riktigt min tekopp, jag är inte lika förtjust i grillat som resten av sveriges befolkning och hur roligt är det egentligen med sallader? Inte lika roligt som mustiga långkok, varma lena soppor och rotfrukter på alla möjliga sätt. Igår tog jag mig an "rotfrukter på alla möjliga sätt". Kanske har jag sett lite för mycket på Masterchef, kanske är jag bara desperat efter att få i mig alkohol, hursomhelst så kokade jag mig lite palsternackor. I äppelcider. Lite grann på det här viset:
 
Äppelciderkokta palsternackor
 
för 2 portioner
 
2 st schalottenlökar
ca 400 gr palsternacka
5 dl torr äppelcider
1 tärning hönsbuljong
1 äpple
persilja
 
Skala och finhacka löken.
Skala och dela palsternackan i bitar.
Fräs lök och palsternacka i olja i en stor kastrull tills löken mjuknat.
Häll över äppelcidern med hönsbuljongen.
Låt koka i ca 10 minuter.
Klyfta äpplet och tillsätt det och persiljan.
Låt koka ca 5 minuter till.
Ät som tillbehör till vad du vill.
 
Vi åt stekt rimmat fläsk till. Det funkade himla bra. En annan sak som var himla bra med detta var att palsternackshataren Jimmy också tyckte att det var gott. Ett bra betyg alltså. Så nu vet ni vad ni ska göra nästa gång ni står där med en bit kött eller nåt och inte vet vad ni ska servera till. Koka palsternacka i äppelcider, det blir fint det! Det funkar säkert med morötter eller potatisar och sånt också.
 
Den här lilla krabaten blev en månad igår också. Jag förstår verkligen inte vart oktober tog vägen? Vi firade det genom att gå till familjerätten och skriva på pappa-papper och skicka in papper till skatteverket om vad hon ska heta. Ofelia Elin Connie bestämde vi oss för. Som ni ser så brydde sig Ofelia lika mycket som vanligt.
 
Nu ska vi ta oss en liten promenad, när det är dags att ta på sig ytterkläder brukar hon bry sig lite mer... Jag hoppas på att kunna hitta fredagspeppen där under promenaden, tror att den kan ligga där ute efter vägen någonstans och vänta på att bli upphittad.
 

Vi kan skynda oss fram så att inte skuggorna hinner ifatt oss.

 
Nu är det november och då får man sitta inne och se på film hela dagen om man vill. Då kan man titta på Moonrise Kingdom tycker jag. För det är en sån fruktansvärt snygg och bra film. När vi hade sett ungefär 10 sekunder av filmen sa Jimmy: "Det märks redan nu att det här är en typisk Pernilla-film." Helt sant. Inte så konstigt kanske när allt är så fint. Miljöerna, kläderna, de knasiga karaktärerna, handlingen. Fint fint! 5 av 5 prickiga prickar alltså och har ni inte sett den ännu så GÖR det. Helst igår!
 

Så ensam och helt utan kontroll.

Okej, jag lärde mig faktiskt en läxa förra veckan när jag kämpade med de där citronbakelserna i 9 timmar. Det finns ju faktiskt roligare saker att göra än att stressa fram bakelser samtidigt som man ska hinna med... Ja, allt det där som ska hinnas med. Så den här veckans kvällskaka fick bli av den lite enklare sorten, och framförallt den lite mer snabbgjorda sorten. 45 minuter tog detta mig allt som allt, och då gjorde jag ändå halva arbetet med bara en hand eftersom den andra armen var upptagen med att hålla i arg bebis. Så, en sjukt enkel och snabb kaka med ingredienser som du i 9 fall av 10 har ingredienserna till hemma.
 
Snabba syltkakan
 
100 gr smör
¾ dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl valfri sylt (jag hade hallonsylt)
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör smör och socker mjukt.
Tillsätt ägget.
Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda ner det.
Arbeta snabbt samman till en deg.
Tryck ut degen i en smord form, gärna med löstagbar kant.
Bred över sylten.
Tryck ner degen en aning över sylten.
Grädda i ca 20 minuter.
 
Tar man hallonsylt blir det som en gigantisk hallongrotta. Och vem tackar nej till en sådan? Inte jag i alla fall. Nu vet jag inte riktigt om detta är en paj, eller en gigantisk småkaka eller en mjuk kaka. Men i recepthäftet som kommer från en av mammas tanttidningar så är det en mjuk kaka, så jag får väl lita på tanterna då. De brukar ju kunna sina grejer.
 
Vad har jag gjort sen sist då? Ja, jag har varit på BVC, tittat på Modig, åkt spårvagn med Ofelia för första gången, hängt med min barndomsbästis Malin, varit åskådare på en ölprovning, ätit pizza, haft besök av Martin, Johan och Robban, ätit mer pizza och vaknat två dagar i rad av att jag fått en spya i håret. Och så har jag köpt mig en biljett till Håkan Hellströms konsert på Slottsskogsvallen i sommar. Tjoho! Allt är som det brukar alltså. Det är väl för väl det.
 
Nu ska jag äta mellanmål och titta på gamla repriser av One Tree Hill. (Läs: Gubbsova i soffan.)
 
Peter Morén - Opportunistens Klagan
 
(där har ni er allt en fin bit!)

RSS 2.0