En sång som följer mig in i mörkret.

Gjorde du något i år som du aldrig har gjort förut?
Säkert massor av saker; åkte till ställen jag inte varit på förut, lagade och bakade saker jag inte testat förr, serverade mat till Leif "Loket" Olsson, tyckte det var skönt att jogga, det har jag verkligen aldrig gjort förut.

Höll du några av dina nyårslöften?
Mitt nyårslöfte var att äta mera kakor, så det har jag nog hållt tror jag.

Fick någon du känner barn?
Jajamensan!

Dog någon som stod dig nära?

Nej, tack och lov inte. Jag var ledsen nog när Stefan Liv dog.

Vilka länder besökte du?
Tjeckien.

Är det något du saknade 2011 som du vill ha 2012?
En bebis, ett hus och ett café tack. Precis samma saker som förra året alltså, haha.

Vilket datum kommer du alltid att minnas?

Oj, jag vet inte. 4'e juni kanske. Det var en fin Håkan-konsert.

Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Att jag fick ett heltidsjobb, helt klart skönt att inte behöva vända på varenda liten krona längre.

Vilket var ditt största misstag?
Jag har nog inte gjort så många misstag tror jag, jag börjar lära mig att undvika dem!

Vilket var ditt bästa inköp?
Ingen aning, kanske teven. Fast den köpte ju Jimmy. Men den är fin!

Vad spenderade du mest pengar på?
Mat skulle jag tro. Mat och hyra. Inredningsgrejer och matlagningssaker.

Vad gjorde dig riktigt glad?
Att få ett heltidsjobb som sagt. Och när Jimmy också fick ett heltidsjobb.

Har du varit sjuk eller skadat dig?
Nej, inte värre än vanligt.

Vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2011?
Timbuktu - Resten Av Ditt Liv
Florence + The Machine - Shake It Out
Thomas Stenström - Detsamma
Dolorean - Country Clutter
Those Dancing Days - Can't Find Entrance
Lykke Li - Sadness Is A Blessing

Mådde du bättre eller sämre under 2011 än vad du gjort tidigare år?
Första halvan mådde jag nog lite sämre för då var det mycket ångest, men det senaste halvåret har jag mest mått bra hela tiden.

Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Jag säger väl städa i år igen då, det är jag fortfarande inte bra på.

Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
Att fundera på tråkiga saker.

Hur var din julafton?
Fin. Började med frukost på Lager157 med några av de bästa vännerna och sen hem och fira med hela familjen.

Blev du kär?
Jag blidde kärare.

Vilket program har varit det bästa på tv?
Greek! Hart Of Dixie. Robinson. Top Chef - Just Desserts.

Hatar du någon som du inte hatade förut?
Nej. Jag fortsatte att hata samma människor som året innan, det blir enklast så.

Vilken var den bästa boken du läst under året?
Jag har läst Hungerspelen nu under jul och de är fruktansvärt bra! Så har jag läst alla Johan Theorins böcker också, och de är också himla bra.

Vilken var din största musikaliska upptäckt?

Oj. Jag vet inte. Jag tycker det var ett ganska halvdant musikår faktiskt, upptäckte nog inga nya favoriter alls...

Vilken var årets bästa film?
De bästa filmerna jag såg under 2011 var Flipped, An Education, A Single Man och MicMacs. Men ingen av dem är ju från 2011 och jag tror inte jag har gillat någon film som kom ut 2011 särskilt mycket alls faktiskt...

Vad gjorde du på din födelsedag?
Jag jobbade, kul kul!

Vilka var de bästa människorna som du träffade?
Samma som var de bästa förra året. Plus några nya härliga människor som jag träffat tack vare den här fina lilla bloggen, inte dumt alls. (Det svaret står kvar sen förra året, men det var ju ett bra svar.)

Hur skulle du beskriva din klädstil?
Mycket prickigt och randig och sjömansklänningar. Stora rosetter och saker med bakverk på fick också följa med hem till garderoben.

Vad fick dig att må bra?
Jimmy. Och att baka kakor. God mat. Roliga människor. Fin musik.

Vilken kändis var du mest sugen på?
Jimmy Lindroos. Han är välkänd i hela våran lägenhet...

Vem saknade du?
Jag tycker att min familj och de flesta av mina vänner bor alldeles för mycket i Dalarna med omnejd.

Vilken var din bästa månad?
Mars och Juni tror jag...

Finns det något som du skulle kunna ha gjort bättre?
Att ta tag i saker, det måste jag bli bättre på. Och så var det ju det här med städningen...

Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
Det får vi väl se, jag tror det blir ett fint år. Det är ju skottår, bara en sån sak!

Nu ska vi avsluta året på samma sätt som vi gjorde förra året, vi ska hem till Rickard och Sofia och äta god mat och ha det trevligt. Jag är efterrättsansvarig och slår på den största trumman jag har tror jag. Nu ska jag bara bestämma mig för om det blir sjömansklänning eller blommig klänning som ska få fira in det nya året med mig.

Gott nytt år på er!

När djävulen är på fri fot.

Är det någonting som man absolut inte är sugen på såhär års så är det ju julmat. Faktum är att jag knappt är sugen på julmat ens på julafton, men lite prinskorv, potatissallad och gravad lax går ju alltid ner. När man har tröttnat på att äta rester och rester så kan man göra någonting roligt med resterna istället. Så under en av mellandagarna bjöd jag mina föräldrar på detta:

Pasta med dill- & gravlaxssås

För 4 portioner

2 msk smör
2 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
2½ dl grädde
ca 250 gr gravad lax i strimlor
dill
salt
peppar

Smält smöret i en stor kastrull.
Rör ner vetemjölet.
Häll i mjölk och grädde och låt sjuda ca 5 minuter tills såsen har tjocknat.
Rör ner laxen och dill efter smak.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta!

Mums, vad gott! Tänk när man var liten och inte åt gravad lax, då var livet inte så roligt inte.

Och nu sitter jag hemma i Mölndal och är trött efter en lång arbetsdag. Höhö. Eller inte, en halv arbetsdag blev det då vi bara hade 4 barn varav 2 gick direkt efter lunch. Jag var faktiskt inte alls färdig för att åka hem igen igår kände jag, jag hade velat stanna kvar i Sågmyra ett tag till. Men nu när jag väl är hemma igen känns det lite bättre. Nu är jag mest inte alls redo för nyårsafton imorgon. Hur gick det här till? Hur kunde det bli ett nytt år redan? Jag har ju varken hunnit bli rik, smal eller gift med Howlin' Pelle ännu! Men jag har ju faktiskt morgondagen på mig, så ännu är det inte försent.

Victoria Bergsman - As Young As Yesterday

Sa och sa, det var ju min tallrik!











Lite glimtar från min julafton. Som inleddes med julfrukost på Lager157 med Jenny, Desireé, Johanna och Sarah. Jag åt faktiskt en smörgås innan jag satte i mig brownien, så ni behöver inte vara oroliga. Sen var det allt det där vanliga därhemma som skulle avklaras. Mat, otåliga barn, tomten, julklappsöppning, Karl-Bertil Jonssons Jul och lek med julklapparna. Jag gav min bror en get i julklapp, det var kul, speciellt som han satt i torsdags vid middagsbordet och sa att det var den sämsta julklappen man kunde ge någon och att han inte förstod hur någon kunde hitta på nåt så dumt. Geten bor hos en familj i Afrika, det var mest det som min bror var arg över.

Min brorsdotter Elsa kunde bara titta med ett öga när man tog kort på henne eftersom hon har ont i halsen, det var logiskt. Sedan var hon ganska bekymrad över vart min familj var någonstans, för hennes farmor kunde ju inte vara min mamma... Nej, jag får hålla med om att det är lite konstigt. Så jag lärde henne att ropa: "Heja Foppa!" istället. Sen gick min mamma och handlade och strax efteråt kom tomten. Tomten gick precis innan min mamma kom tillbaka också, det var ju lite tråkigt. "Det här paketet fick jag av dig när du var en tomte, farmor!" Sa Elsa några sekunder senare och visade upp ett paket. Yes. Så himla värt det.

Nu ska jag fortsätta att sitta med näsan i en bok och äta choklad tror jag. Det är väl sånt man ska ägna sig åt såhär i juletider. Även fast det är väldigt dåligt med choklad i det här hushållet... Böcker däremot, det finns det. Det är fint!

Thee Spivs - Your Time


Hej mitt vinterland!




Jag är i Sågmyra. Här finns det snö och minusgrader och jag har tillbringat hela dagen med min Storebror. Vi har mest betett oss som två jobbiga småbarn och gjort julgodis. Klätt granen har jag hunnit med också. Så jag är nöjd med det mesta faktiskt. Det enda jag är missnöjd med är att SJ har äcklig frukost. Undrar när restauranger och andra branscher i Sverige ska upptäcka att det finns andra tesorter än Earl Grey och English Breakfast? Nu väntar sängen under min Edward Scissorhands-affisch som bor kvar här i väntan på att Jimmy ska förstå hur fin den är.  Snö hörni, mer än så behövs inte för att julstämningen ska komma på plats.

Jag dansar på din skalle.

Julstämnings-barometern står fortfarande nere på noll kan jag berätta, det verkar inte spela någon roll vilka knep jag tar till med. Det är klart att när det har regnat nästan konstant i flera månader så är det lite svårt att få tag i den där julkänslan, det känns lite som att vi har stannat i oktober och inte kommer längre. Igår tog jag till med julgodisverkstad-knepet, det hjälpte inte alls. Men nu har vi åtminstone ett gäng jävligt goda pepparkakstryfflar i kylskåpet, har ni inte gjort pepparkakstryfflar ännu så finns det gott om tid kvar innan julafton:

Pepparkakstryfflar

100 gr florsocker
2 dl vispgrädde
50 gr smör
250 gr mörk choklad
2-3 msk pepparkakskryddor

Koka upp florsocker och vispgrädde på svag värme.
Klicka ner smöret lite i taget och bitar av chokladen.
Rör om tills allt smält och du har en slät smet.
Blanda ner pepparkakskryddor efter tycke och smak.
Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills smeten halvstelnat.
Forma till bollar och rulla dem i kakao.
Ställ in i kylen för att stelna helt.

Gottegott. Jag har tänkt många gånger att jag ska orka vara så ambitiös att jag orkar doppa dem i vit choklad när de stelnat, men sen kommer ambitionen på villovägar. Mest för att de är så goda att jag tänker att det går lika bra som det är. Nomnomnomnom.

Idag köpte jag två hyacinther för att försöka peppa upp julstämningen. Sen är jag kom hem insåg jag att det vara ganska dumt eftersom jag ju åker tidigt tidigt på torsdagmorgon och då kommer de nog inte ha börjat blomma ännu, sen kommer Jimmy glömma att vattna dem så när jag kommer hem igen så har de dött. Nåja, Jimmy får ju njuta av dem i några dagar åtminstone.

Nu ska jag krypa till sängs och sova lite så jag är pigg och glad på min sista jobbdag innan jullovet. Semestern kanske man säger nu när man är vuxen och har ett fast heltidsjobb. På tal om vuxen så fyller jag 27 år om 2 månader, när jag tänkte på det häromdagen fick jag lov att lägga mig på gatan och hyperventilera lite. Nästan. Jag fick i alla fall lov att gå in på Hemnet och titta på radhus i Partille och vanliga hus i Leksand. Sova var det ja.

Kate Wax - Echoes In The Light

Jag tar en dag i taget, det är det enda jag kan göra för att komma över dig.

Jag har nästan börjat räkna timmarna tills det är dags för mig att åka till Sågmyra nu, nästan alltså. Jag åker ju tidigt på torsdagmorgon, så än så länge räknar jag fortfarande dagarna. Men imorgon kanske jag ska börja räkna timmar. Eftersom jag ska åka bort så blir det lite kylskåpsrens som middagar denna veckan, men ibland kan kylskåpsrens bli riktigt goda grejer. Som när kylskåpsrens blir den här jättegoda morotssoppan, med lite inspirationshjälp från ett recept jag hittade i Allt Om Mat.

Vadstena Folkhögskolas Morotssoppa
(Den Pernillifierade versionen)


2 st stora soppskålar

4 st morötter
2 msk brynt lök-fond
paprikapulver
timjan
oregano
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1½ dl mjölk
2 dl creme fraiche
8 st cocktailtomater
2 st vitlöksklyftor

Skala och riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet.
Fräs morötter med brynt lök-fond i olja i en stor kastrull någon minut.
Tillsätt paprikapulver, timjan och oregano och låt det fräsa med en stund.
Tillsätt vatten, buljong, mjölk och creme fraiche.
Låt puttra i ca 10 minuter på ganska svag värme.
Dela tomaterna på hälften och tillsätt i soppan.
Pressa ner vitlöksklyftorna.
Smaka av med salt och peppar.
Servera!

Har man bröd till så räcker det säkert till fler än två portioner, men vi hade ingenting mer än bara soppan att äta så då fick det bli två stora portioner istället. Två mycket goda stora portioner. Den här soppan lägger jag till i favoritsoppe-högen. Väldigt len och god. Testa den nu vetja, innan magen ska proppas full med julemat.

Annars är jag mest nöjd med att äntligen vara färdig med alla julklapparna, inslagna är de också. Fint inslagna dessutom, det är inte varje jul! Sen att det inte kommer att synas alls efter en 5-timmars tågresa är en annan historia, de är fina nu åtminstone. Dessutom köpte jag lite nya böcker idag så jag har något att roa mig med på tåget. Åksjuke-armband måste vara en av världens bästa uppfinningar, tack Jolin! (Nu menar jag inte att Jolin uppfann dem, jag menar att jag fick mina av Jolin en gång för att jag blir så himla lätt åksjuk nuförtiden.) Så nu är jag helt redo att åka till Sågmyra. Kan vi hoppa över tisdag och onsdag den här veckan kanske? Det vore nåt det!

Och det här med byxdressen alltså, vi kan ju inte ha det så att ni tror att jag går runt i en sån där äcklig one-piece. Nej, vet ni vad, då skulle jag hellre äta bajs. Om ni klickar här så kommer ni till en bild på min fina byxdress. Som mest ser ut som en klänning, tack och lov.

Hank 3 - Ray Lawrence Jr.

Jag ber om ursäkt, sånt här händer hela tiden.

Den här flaskan med Fireball Cinnamon Whisky tog jag och Jimmy med oss och gav till Johan och Robban i inflyttningspresent igår kväll. Jag är ju ingen whiskytönt men... Det här var faktiskt gott! Kanske för att det inte smakade whisky alls, det smakade pepparkaksdeg med väldigt mycket ingefära i. "Det var som att få hela julen i en shot!" Var det någon som sa, och det var en träffande beskrivning. Så den kan jag rekommendera, även till er som inte är whiskytöntar.

 

Förutom kanelwhiskyn bestod gårdagskvällen mycket av intro-tävlingar och en strid ström av förolämpningar. Hoho. Dessutom hade jag byxdress vilket var väldigt fascinerande, jag var nog själv mest fascinerad faktiskt. Mest för att jag kallade det byxdress, vilket jag inte tror att man ska göra these days. Jag är inte så bra på det där med mode, jag köpte den mest för att den är prickig och har en jättesöt krage.

Idag ligger jag och Jimmy mest i varsin ände av soffan och gör så lite som möjligt. Men jag har faktiskt inte kräkts en enda gång på hela dagen! Så nu ska jag sätta igång en pizzadeg, på söndagar ska man äta pizza det står i lagen.

Drake feat. Rihanna - Take Care

Säg inte till mig att det här är dåliga tider.

Ja, jag vet att det här är lite i senaste laget men jag måste göra lite add-ons (det betyder tillägg, mamma) på min önskelista. Jag kom på att jag har glömt lite saker som jag önskar mig.

  • En BRA digitalkamera. Gärna en med lite objektiv. Absolut inte en helt platt. Platt = kass.
  • Parfym: Vera Wang Princess
  • De superduperfina pajformarna och andra porslinssakerna med cupcakes på som finns på Josephsons, har tyvärr absolut ingen som helst aning om vilket märke det är.
  • En decomax, alltså en sån lite plastgrej som man kan spritsa smält choklad med.
  • Mintgröna prickiga kakburkar, plåtburkar och sockerströare från Strömshaga

 

Ja, det var väl det. Nu har jag säkert glömt någonting igen, men det är ju inte så många dagar kvar till julafton så det är väl lika bra det. Om en vecka befinner jag mig i Sågmyra, jag längtar som en gnu. Där finns det massor av snö och sånt som Pernillor behöver om vintern för att må bra.

 

Motivet på bilden känner ni väl igen vid det här laget, våran trappa i julekläder. Nu ska jag gå och hålla span på ugnen, för i den står ett experiment som om det lyckas ska få följa med hem till Charlotta på matbloggsträff ikväll. Håll tummarna!

 

Peter Broderick - And It's Alright


Alla som jag känner lider lika mycket som jag.

Såhär såg jag ut i fredags när jag och Jimmy trotsade stormen för att äta god mat och gå på bio. Ibland måste man ju leva lite farligt och springa ute i stormvindar. Fem minuters promenad från spårvagnen till biografen räckte dock gott och väl i det där vädret, sen kändes det skönt att veta att vi skulle vara inomhus i några timmar.

Det var faktiskt värt den där lilla promenaden när maten kom till bordet. Vi åt på Danilo som ligger i Filmstaden Bergakungen, där fanns det god mat till ett rimligt pris. Jag åt en Steak Sandwich som serverades med criss-cross potatis och sallad. Jimmy åt en hamburgare som inte finns på bild, men den var god och jäkligt mättande. Sen när det var dags för bion så var det bara gå ner en trappa och in till biosalongerna.

Den här filmen såg vi. Moneyball. Den var helt okej bra. Ingen superdupermåsteses-film. Men helt okej. Maten var bättre än filmen, om vi säger så. Och så hade vi det under den stormiga fredagen då stan översvämmades, vägar rasade och saker blåste all världens väg.

Cass McCombs - Mystery Mail

Ett oändligt slut.

En dag i förra veckan bjöd jag Jimmy på Sej Under Medelhavstäcke och bulgur. Sist jag gjorde det så gjorde jag det med quorn istället, så det står quornfilé i receptlänken. Men från början är receptet med fisk och denna gången testade jag det med fisk också. Mycket godare och smakrikare än med quorn kan jag berätta. Och med bjöd Jimmy på så menar jag givetvis att jag tvingade i honom det, veckan innan det tvingade jag i honom cornflakespanerad hokifilé. Han föredrog nog det sistnämnda, hoki smakar ju inte lika mycket fisk som sej. Det är mitt nya projekt detta, att få Jimmy att börja tycka om fisk. Får Pernilla Ingen Bebis Så Får Jimmy Äta Fisk, kallar jag projektet. Min förhoppning är att det ska bli lika lyckat som "Röstar man blått får man inte ligga"-projektet. Risken är ju att det slutar med Jimmy Letar Nytt Boende-projektet, så nu ska jag nog låta honom ha några fiskfria veckor. Åtminstone en.

Azure Blue - Long Way Down

Det du behöver mest av allt kan inte köpas med guld.

Imorgon är det tredje advent (jo, det är säkert!) och jag har knappt hunnit med att haft någon julgodisverkstad överhuvudtaget. Jag tror att det kan vara det, och såklart det pissiga vädret, som gör att det inte finns någon som helst julkänsla i mig överhuvudtaget. Men lite julgodisverkstad har jag ju faktiskt haft, förra söndagen slog jag till och gjorde den här fudgen:

Jordnötsfudge

5½ dl strösocker
1½ dl mjölk
2 msk ljus sirap
½ dl jordnötssmör

 

Blanda socker, mjölk och sirap i tjockbottnad kastrull
och värm långsamt under lock.
Ta av locket och fortsätt koka massan till 112 grader.
Sätt kastrullen i kallt vatten,
när temperaturen närmar sig 45 grader är det dags att röra ner jordnötssmör.
Vispa fudgen ljus och lätt stel och häll upp den i oljad form.
Markera bitar, låt stelna och klipp eller skär loss bitarna.
Förvaras svalt i lufttät burk.

 

Jimmy tyckte att det smakade socker smaksatt med jordnötter. Ingen fudge-människa den där killen. Det är inte jag heller egentligen och tyckte faktiskt som Jimmy när de var alldeles nygjorda. Dagen efter däremot var de mycket godare! Jag tog med med en burk till jobbet och där gick de åt som Springsteen-biljetter på Ullevi. Nu funderar jag på om man skulle ta och använda samma recept men byta ut jordnötssmöret mot nutella. Nutellafudge, det kan väl ändå inte gå fel?

Nu ska jag klä på mig och fortsätta titta på skidorna. Det regnar ute, som vanligt. Jag håller på att få krupp, det ska ösregna i en vecka framåt nu enligt vädret. Hur fan kan folk säga att de föredrar det här vädret framför snö? Regn och blåst så man är konstant blöt och kall ända in i märgen, nej fy hulingen. Jag vill bara krypa ner under täcket och vakna nästa torsdag när jag ska åka upp till Sågmyra. Ge mig snö, vindstilla, sol och ungefär -5. Då blir jag snäll.

Israel Nash Gripka - Four Winds

De är framtidslösa.

Vilken dag är veckans bästa dag? Pajdagen såklart! Tyvärr inträffar den inte varje vecka, men emellanåt dyker den upp. Och okej, den är kanske inte alltid veckans bästa dag, men ganska ofta. Senast vi hade pajdag var i söndags, och söndagar brukar ju vara sådär. Men det var en fin matdag! Världens bästa frulle och sen matpaj till middag. Den här gången blev det ingen traditionell paj utan en lite annorlunda sort, men den var väldigt god så jag tycker ni ska testa denna:

Köttfärs- & majsbrödspaj

för ca 4 portioner

ca 500 gr köttfärs
1 röd chili
1 rödlök
ca 8 st färska champinjoner
2 msk tomatpuré
paprikapulver
spiskummin
1¼ dl majsmjöl
1¼ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1½ dl creme fraiche
1 ägg

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och finhacka löken.
Kärna ur och finhacka chilin. Kvarta champinjonerna.
Bryn grönsakerna och färsen.
Tillsätt tomatpuré och smaka av med kryddorna.
Häll över i en pajform.
Blanda majsmjöl, vetemjöl och bikarbonat.
Rör ner creme fraiche och ägget i torrvarorna till en slät smet.
Klicka ut över färsen i formen.
Grädda i ugnen i ca 15 minuter, känn med sticka så att "majsbröden" är torra.
Servera med en god sallad och créme fraiche.

Enkelt och så väldigt gott! Jimmy gillade den också, kanske för att det inte var som en traditionell paj. Finfin mat när det stormar utanför, vilket det verkar göra mest hela tiden i dessa dagar.

Den fina snön som jag var så glad över är såklart bortregnad igen. Natten till i onsdags åskade det till och med. Hur normalt är det i december? Så jag var sådär lagom pigg när klockan ringde klockan fyra i onsdags morse efter en hel natt med åska och hagel. Igår gick jag och la mig halv nio men var ändå lika trött när klockan ringde 04.00 i morse igen. Blaaah. Imorgon har jag sovmorgon ända till klockan 06.00 och så är det ju fredag också!

Nu sitter jag och väntar på att våran nya soffan ska dyka upp. Vi köpte ju en förra hösten men den kändes lite omodern nu så vi köpte en ny. Det är så kul att man bara kan köpa en ny soffa sådär när man känner för det! Nej. Nu skojar jag bara. Den vi köpte förra hösten har blivit missfärgad, så vi ska faktiskt få en ny på garantin. Jag bakar pepparkakor i väntan på soffan, undrar om budkillarna skruvar ihop soffan åt oss om jag bjuder dem på några? Jag är inte så förtjust i att vara i samma rum som Jimmy när han skruvar ihop/isär saker nämligen, han kan så väldigt många fula ord då helt plötsligt. Lite som jag när jag är hungrig.

Florence + The Machine - Never Let Me Go

Min skugga på väggen sätter sig ner.

Vet ni vad som låg på marken när jag tittade ut genom fönstret i morse? Massor av chips i stora högar! Nej, riktigt så bra var det inte. Men nästan! Finfin vit snö såklart. Jag gick från att ha varit på argt morgonhumör till att bli überpepp och gick till med och sjöng på vägen till vagnen (ja, jag är uppvuxen i en pytteby där det är helt okej att sjunga högt på gatan om man känner för det och jag har inte riktigt vant mig av med det ännu). Snön är fortfarande kvar, det gillar vi! Hela världen blev så himla ljus och fin helt plötsligt, och så luktar det så gott av snö också.

Så nu när snön har kommit så är väl hösten helt över, och jag måste erkänna att jag har varit fruktansvärt dålig på långkok den här hösten. Annars brukar jag ju långkoka både till höger och vänster, men den här hösten har det bara blivit av två ynka gånger. Fy fabian! Men en av de gångerna var i fredags, och då åt en jättemumsig gryta som jag delar med mig av nu:


Köttgryta med sugar snaps och apelsin

4 portioner

ca 500 gr grytbitar av högrev
4 msk kalvfond
ca 1 liter vatten
1½ msk honung
spiskummin
cayennepeppar
koriander
1 msk majsstärkelse
ca 100 gr sugar snaps
4 st salladslökar
1 apelsin

Bryn köttet i smör i en gryta.
Häll på fond, vatten, honung och kryddor.
Låt sjuda under lock i ca 2 timmar, du kan ev. behöva tillsätta mer vatten.
Rör ut i majsstärkelsen i lite vatten.
Rör ner det i grytan och låt koka upp.
Skiva salladslöken.
Skär apelsinen i klyftor, skär bort allt det vita och skalet.
Blanda ner salladslök och sugar snaps i grytan och låt koka några minuter.
Smaka av med salt och peppar om du vill.
Tillsätt apelsinklyftorna precis innan servering.
Servera med couscous och en klick matyoghurt.

Jag gjorde såklart våran gryta ganska stark, men det där gör man som man själv vill. Gott var det i alla fall. Jag måste hinna långkoka lite mer i vinter, man blir ju så glad av den lilla grytan som står där och puttrar på spisen hela dagen. Ehm. Ja, det är tur att man är lättroad.

Nu ringde Jimmy och sa att min bloggtid är slut, så nu måste jag sluta. Jag åker och handlar lite mat istället, sen ska jag laga lite mat. Sen ska jag sova för imorgon är det sån där rolig stiga upp klockan 04.00-morgon. Woop, woop!

Israel Nash Gripka - Fool's Gold

Kalla dagar i fågelhuset.

Finfin söndagsfrukost: Naturell yoghurt & müsli, ostfrallor med rökt kalkon och Boxholms chiliost, riskakor, paprikakex med brie, sweety lemon-te och Brämhults jordgubb- & limejuice. Mmm. Kolhydrater. Efter att jag tyckte att vi inte hade någon rolig frukost hemma i lördags så tog vi oss faktiskt iväg och köpte massa goda grejer att ha till frukost idag. Har ni inte testat Boxholms chiliost så tycker jag att ni ska göra det, en hårdost med chili i. Så gott! Finns i osthyllan på de flesta mataffärer. Efter den här frukosten var vi mätta ända tills alldeles nyss, tänk om man hade sån här frukost varje dag då skulle till och med jag tycka det var roligt att äta frukost.

Nu ska jag julklappspyssla lite. Jag insåg att det kanske är bäst att börja ta itu med det där lite grann... Sen insåg jag att eftersom jag avskyr att gå på stan mest av allt i hela världen så kanske det är dags att börja ta itu med det hemifrån. Så nu är det bara att börja. Jag tänkte hyvla fram en smörkniv till Jimmy och virka en mössa till min mamma.

The Twilight Sad - That Summer, At Home I Had Become The Invinsible Boy

(den som vet vilken film repliken som gett namn åt den här låten kommer ifrån vinner... min eviga respekt. eller ja, jag blir jäkligt imponerad i alla fall.)

Jag minns varenda vägskylt.

På mitt jobb äter vi nästan bara pasta. Pasta i skruvar, längder, makaroner och alla möjliga former. Det är pasta 4 dagar av 5 nästan. Mest för att våra småknoddar nästan bara gillar pasta, och det är lättast för dem att äta. Men det är ju sällan som man hinner bli riktigt sugen på pasta själv. Vi brukade inte äta pasta särskilt ofta hemma innan heller, men nu är det nog ännu mer sällan. Men i onsdags lagade jag faktiskt pasta, till en rätt som det inte ens skulle varit pasta till från början. Men jag tyckte det behövdes, och det tyckte jag rätt i för det var väldigt gott. Så servera den som den är med en sallad, eller med lite pasta till.

Kasslergryta med parmesan, babyspenat och vita bönor

2 portioner

ca 300 gr kassler
2 dl créme fraiche
80 gr färsk babyspenat
2 st vitlöksklyftor
½ dl finriven parmesan
1 burk stora vita bönor

Skär kasslern i bitar och bryn i en djup stekpanna.
Rör ner créme fraichen och pressa ner vitlöksklyftorna.
Blanda ner spenaten och parmesan.
Låt koka ihop i ca 5 minuter.
Skölj av bönorna och blanda ner dem.
Låt bönorna bli varma och servera sedan med eller utan pasta.

Vilket härligt väder jag vaknade upp till idag! Ösregn i vågrätt och så blåste det så man trodde att huset skulle lyfta. Verkligen supermysigt decemberväder, vilken julkänsla som spred sig i hela kroppen. Eller så låg jag kvar i sängen till klockan 11 innan jag förflyttade mig till tevesoffan och svor över att vi inte hade köpt någon god lördagsfrukost. Sen satt jag kvar där i några timmar och tittade på Pan Am och sprint. Men vädret blev inte så mycket bättre för det, så resten av dagen har jag ägnat mig åt att sätta upp julgardiner och vika tvätt. Kul! Nu ska jag däremot börja med lördagsmiddagen. Det blir inte pasta, det blir kyckling.

Paul Simon - Spirit Voices

Det här är inget krig, bara slutet på vår kärlek.

Jaha. Så blev det plötsligt december då. Och då kan det ju vara lägligt att berätta för sina nära och kära vad man önskar sig av tomten. Eftersom jag i mitt naiva lilla huvud tror att alla mina nära och kära läser den här bloggen så delar jag med mig av min önskelista här:

  • Ett par turkosa converse. Stl. 37 blir jättebra. Eller 4 heter det kanske i converse-storlekar.
  • En baksten
  • Säsong 2 av Greek på dvd
  • De gamla vanliga Håkan Hellström-grejerna. Fotoboken och filmen och lite sånt.
  • Den här fina tischan från Avanna.se
  • En glasskål på fot, det har jag önskat mig i massor av år nu.
  • En prenumeration på Sonic
  • En glassmaskin

Ja. Det var väl ungefär det. Om ni undrar varför jag alltid önskar mig samma saker år efter år så är det för att mina nära och kära uppenbarligen inte alls läser min blogg, men jag vill gärna låtsas att de gör det.

 

Och det lilla huset på bilden är inte min och Jimmys sommarstuga, även om man skulle kunna tro det, utan Royal Pavilion i Brighton. Det var det närmaste jag kom lite julstämning idag. Eller nja, det näst närmaste kanske. Jag gjorde nyss färdigt pepparkaksdegen som jag började med igår, så det var väl det juligaste. Nu ska jag sätta igång med ett långkok på spisen. Fredag, tjoho!

 

Paul Simon - The Sound Of Silence


RSS 2.0