Du tror att jag är stark, att jag bara plockade upp bitarna och gick vidare som ingenting hänt.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger de senaste veckorna som vi har sett på Trolls-filmen här hemma men låt oss säga som så att jag 8 gånger av 10 får en av replikerna som svar på något jag säger och att jag in princip konstant har någon av sångerna från filmen på hjärnan. Jag är för övrigt Poppy, Jimmy är Kvist och Ofelia är Bäck. Hela tiden. När jag hämtade på förskolan idag ropade hon: "HEJ POPPY!" över hela gården och vägrade komma med hem förrän jag kallade henne Bäck. 
 
Bäck är (SPOILER ALERT. Och info för er som inte sett filmen) ett hippie-troll som i slutänden visar de onda (som blir lyckliga av att äta troll) var resten av trollen finns. Så när Ofelia envisas med att vara Bäck sa jag en dag: "Men han är ju dum?!"
- Varför då? Undrade Ofelia.
- Han visar ju Bergena var trollen finns?
Och då säger hon: "Men mamma, bara för att man gör en dum grej betyder inte det att man är en dum person!" Alltså... Va?! Kommer vi snart att vakna en morgon av att hon står och spikar upp kloka väggord som Happiness Is Not A Destination Its A Way Of Life i sitt rum? Vems barn är hon egentligen?! Och sitter vårat riktiga barn och gråter på de helvita väggarna hemma hos någon Carpe Diem-häxa i typ... Floda?
 
Såna här tragiska upptäckter kräva sin matpaj. Det blir till och med en favorit i repris. Men eftersom det var 5 år sedan jag bloggade om den senast så bestämmer jag att det är okej att blogga om den igen. Någon ny läsare borde ju ha hittat hit de senaste 5 åren? Eller?! Nåja. Det blir Ullas Köttfärspaj. Ulla var min hemkunskapslärare på högstadiet och det här receptet är väl ungefär det enda viktiga att minnas från högstadiet överhuvudtaget (förutom vad Zippen heter egentligen och vad affären som sålde Savann-byxor hette, men det verkar ju ingen ha någon som helst koll på). 
 
Ullas Köttfärspaj

Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 kokta kalla potatisar
50 gr smör
2 msk vatten

Fyllning:
ca 400 gr köttfärs
1 gul lök
1 morot
1 burk krossade tomater
salt
peppar
3/4 msk vetemjöl
oregano
1 vitlöksklyfta
1 msk soja

riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Mosa potatisen och blanda ihop all ingredienserna till pajskalet.
Tryck ut degen i en pajform. 
Skala och finhacka löken. 
Skala och grovriv moroten. 
Fräs köttfärsen och löken i smör i en stor kastrull.
Tillsätt krossade tomater, soja och morot. 
Strö över mjölet. 
Koka under omrörning tills färsen är grynig.
Pressa ner vitlöksklyftan och smaka av med kryddorna.
Lägg köttfärsröran i pajskalet. 
Strö över riven ost. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. 
Servera med en sallad.
 
Förra gången jag publicerade det här receptet fick jag 5 kommentarer om varför det ska vara potatis i pajdegen. Svaret är: jag vet inte. Men jag vet att det är en förbannat bra pajdeg så jag bryr mig inte så mycket om varför. 
 
Annars så är vattkoppe-karantänen över, jag och Ofelia har satt frön till paprika, physalis, morötter och lite olika blommor på balkongen, jag är helt insnöad i Kristina Sandbergs böcker om Maj (men fasen vad de fikar hela tiden!) och så har jag och Jimmy sett på Manchester By The Sea. Se den! Ja. Det var allt jag hade på hjärtat för nu. Muffins & regnbågar på er!
 

Det där är ingen plan, det är en önskelista.

Hallå, är det mig du väntat på? Nä. Det var väl det jag trodde. Men nu är jag här ändå. Jag tänkte vi skulle prata lite om Restaurangburken och hur det går med den. Eller #restaurangburken om man vill följa den på instagram. Nej, vi börjar från början tycker jag. Det här blev väl lite väl snurrigt.
 
Vad är restaurangburken?
Restaurangburken är en burk (nähä?!) som jag för strax över ett år sen la 20 lappar med namn på olika restauranger i. Det är restauranger vi vill testa, restauranger vi gillar, hamburgerhak, pizzaställen, michelinkrogar och ja... En salig blandning helt enkelt. Sedan har planen helt enkelt varit att vi drar en lapp ur burken när vi ska ut och äta och så går vi helt enkelt dit restaurangburken för oss.
 
Vilka restauranger har ni besökt hittills?
Från början var ju planen att försöka komma ut en gång i månaden och äta, men så är det ju det här med livet så riktigt som vi planerat har det inte blivit. Men än så länge har vi hunnit med:
Mexikanska Monarkin 
The Barn
Tugg Burgers
Familjen
Levantine
Koka
 
Vad händer med lapparna efter ni besökt en restaurang?
Det beror ju på vad vi tyckte om restaurangen, är det en restaurang vi vill besöka igen så sparar vi den i en annan burk som ska bli restaurangburken 2.0. Är det en restaurang vi inte vill besöka igen, eller åtminstone inte ha kvar den i burken så slänger vi den. Det behöver inte betyda att det är en dålig restaurang, det betyder bara att vi inte tycker den är tillräckligt rolig för att vilja ha kvar den i burken.
 
 
 
Så vilka restauranger har fått stanna kvar?
The Barn med sina goda burgare, sin trevliga inredning och väldigt goda dessert fick stanna kvar. En demonterad snickers liksom, vad finns det inte att gilla? 
Familjen, behöver jag väl inte ens säga att den fick stanna? Det är ju min absoluta favoritrestaurang här i stan så det var väl liksom ingen överraskning direkt. Här ovanför på bilden syns en björnbärsdrink som serverades tillsammans med lufttorkad skinka för att bli ultimat, bara att de hittar på såna grejer liksom.
Koka, ja, den har ju sin Michelin-stjärna av en anledning. 
 
 
Men de andra restaurangerna då?
Som sagt, att de inte får vara kvar i burken betyder inte att de är dåliga. 
Mexikanska Monarkin hade väldigt god mat, men känns mer som ett ställe man går till med kompisgänget för lite god mexikansk mat efter jobbet än för helhetsupplevelsen. Men enligt en mexikansk kille jag pratat med så är det den bästa mexikanska restaurangen i Göteborg.
Tugg Burgers är en kedja som finns lite varstans i Sverige nu och de har också väldigt goda burgare, men är inte särskilt mysigt och kanske inte ett ställe man hänger på en hel kväll. Däremot har vi faktiskt gått dit och ätit lunch flera gånger när vi varit på stan och Ofelia velat ha hamburgare. På bilden här ovanför är det just det ni kan se.
Levantine har också bra mat och är mysigt, men det är liksom... Ganska mycket samma, samma. Pommes frites och pommes frites och det finns ju så himla många andra restauranger kvar att upptäcka så den fick kliva åt sidan, men det var inget lätt beslut att fatta!
 
Vad kommer härnäst?
Just nu står Market på tur, hade egentligen planerat att vi skulle gått dit igår men så fick lilla Puppeluren vattkoppor så vi har suttit i karantän i en vecka. Så det får bli en annan vecka.
 
Ja. Nu vet ni hur det står till på restaurangburks-fronten. Vill ni fortsätta följa med på dens äventyr så heter jag @perfektaprinsessanpernilla på Instagram och så har den ju sin egen lilla hashtag #restaurangburken. Och alltså JA, jag förstår vilken fruktansvärd ynnest det är att ens ha 20 restauranger att välja på och då ändå få välja bort flera hundra. Jag är från Sågmyra, jag är fortfarande efter snart 9 år i Göteborg lycklig över att det går spårvagnar oftare än en gång i timmen. Nu ska jag laga pasta med camembert-sås!
 
Anna Ternheim - My Secret (Live)

RSS 2.0