Grattis till julen!

 
"Ulf vände foten upp och ner. Nu är julen slut." 
Har ni inte sett Kvarteret Skatans julspecial ännu så tycker jag att ni ska göra det. Finns på SVT Play. Har ni sett den så kan ni se den igen. 
 
Vi har kommit hem från vårat julfirande i Tidaholm. Där var det full rulle sådär som det blir med fem barn. De två stora är förstås ganska självgående men med den lilla tjejligan med en 13-månaders, en 9-månaders och en 4-månaders var det alltid någon som skulle sova, äta, byta blöja eller bara bäras på. Som det ska vara alltså, men man hade ju liksom glömt det sen sist vi hade bebis. Nåja, det gick bra ändå förstås. Alla fick mat och julklappar även om inte alla fick dem på samma gång. Ofelia tyckte det var bästa julen EVER då hon fick en barbiedocka.
"Tror du att Flora också tycker att det är bästa julen EVER?!" 
Jo, jag skulle gissa på det faktiskt.
 
Tomten fick sparken. Det kom en liten tomtenisse och skulle dela ut alla paket istället, så tomten fick snällt lämna över paketen till henne och gå vidare. Ofelia missade detta spektakel då hon var och köpte tidningen just då, typiskt. Själv missade jag Karl-Bertil Jonsson Jul då jag var tvungen att mata och natta bebis just då. Vad sa du att du gjorde sa du? Jo. Det är sant.
 
Och nu är vi hemma och jullovar oss. Ofelia peppar för nyårsafton så hela lägenheten är helt glittrig. Inklusive Flora. Hon ser ut som en discokula i huvudet. Eventuellt struntar vi i att bada henne innan vi åker till Jönköping så att det verkligen syns att hon ska fira nyår. Min plan för dagen är att vi ska befinna oss på systembolaget redan klockan 10 så vi slipper trängas. Så nu ska jag börja klä på barn och sucka stressat framför Jimmy så han får panik. Ät upp nu så vi kan tacklas sen.
 
CHINAH - Away From Me

Den här natten har varat i flera dagar.

Nu har vi jullov! Trodde knappt att vi skulle komma iväg på julavslutning då Ofelia legat och snörvlat som en gnu hela natten och kändes väldigt varm, men hon skuttade upp ur sängen i morse och började prata om "flackelds"-tåget som de skulle ha i skolan så iväg kom vi. Nu ligger hon dock i soffan och tittar på Kapten Kalsong och fryser. Hon fryser ALDRIG annars så det verkar som att hon tänker ha sin vanliga feber-innan-jul-sjuka. Hon har haft 40 graders feber den 23 december varenda år i livet förutom förra...
 
Men nu pratar vi om nåt roligare. Nu blir det receptblogg! JA! HURRA! Jag la ut en bild på instagram på polkabollarna jag gjort till julgodis och alla mina hundratusentals följare (det där är antingen ett räkne-exempel eller så har jag och Blondinbella samma statistikräknare) bad om receptet så nu kommer det. 
 
Polkabollar
 
ca 30 st
 
125 g smör
1 dl mjölk
3 st ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
några droppar pepparmintarom
 
Glasyr:
75 g smör
1 dl kaffe
1 dl kakao
3 dl florsocker
några droppar pepparmintarom
 
300 g smält mörk choklad
krossade polkagrisar
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Ta av från plattan och tillsätt mjölken.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
Vänd ner i smeten växelvis med smör- & mjölkblandningen.
Blanda till en slät smet. 
Smaka av med pepparmintsarom tills smeten är så mintig som du vill ha den.
Häll i bakpappersklädd halv långpanna.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. 
Låt kakan svalna helt.
 
Smält smöret till glasyren.
Blanda ihop med resten av ingredienserna till glasyren.
Smaka även här av med pepparmintsaromen.
 
Smula ner den helt svalnade kakan i en bunke.
Blanda med glasyren till en krämig men ändå formbar massa.
Rulla till bollar. 
Ställ in i kylen någon timme.
Doppa bollarna i den smälta chokladen och sprinkla över lite polkagriskross.
 
Mums! Är lite avundsjuk på mig själv som har en hel burk med de här godingarna i kylen. Det var väl ungefär det enda jag hade att vara avundsjuk på också. I övrigt har jag ett jättestökigt hem, väldigt ont om pengar, en rethosta som aldrig ger med sig, smutsigt hår och så har jag varit vaken sen 04.30. Men jag tror att jag är färdig med julklapparna åtminstone. Alltid något. 
 
De sjöng en Avicii-låt på Ofelias julavslutning. Hade velat se Gösta gå med på det på vår tid. Pompompompom. Gul gul gul är min undervattensbåt. Vi brukade ha någon slags introtävling där han spelade låtar på piano så skulle vi i klassen gissa vilken låt. Det var bara det att han hade en repertoar på typ 10 låtar så efter ett tag hade jag och Malin lärt oss den utantill och utklassade resten av klassen varje gång. Åh, kondor. Bröderna Cartwright. Gamle svarten. Gul är min undervattensbåt. Singing in the rain. Sen kommer jag faktiskt inte ihåg vilka fler det var men jag ser det som något positivt, att min hjärna lämnat plats för någonting som faktiskt är viktigt att kunna i livet... HAHAHAHAHA!
 
Jumper - Våran Hemlighet
 

Ännu en dag i paradiset.

Vad spännande att dagen efter jag skriver i min blogg att jag inte orkar bry mig om huruvida det kommer snö eller ej så kommer det snö. Visserligen bara pyttelite, men tillräckligt för att marken ska bli vit och det ska kännas lite ljusare ute. Nu kommer den väl att regna bort imorgon igen men idag, idag är det minusgrader! Ja. Jag gillar minusgrader. Speciellt när man varit ute och promenerat i dem i en timme och sedan får komma in i värmen. Då gillar jag verkligen minusgrader.
 
När jag gick på låg- & mellanstadiet var -18 grader gränsen för att vi skulle få vara inomhus på rasterna. Var det kallare än så fick vi vara inne, annars var det utelek som gällde. -18 är ju jättekallt. Och barn är sämst i världen på att ha ytterkläder på sig. Hur överlevde vi? Det gjorde vi inte. Det var därför det gick så få barn i Sågmyraskolan, hälften låg döda i snödrivor på skolgården. Jag börjar bli gammal nu så jag har börjat ljuga ihop skrönor om hur hemskt det var när jag gick i skolan.
 
Jag skickade den här bilden till min pappa för ett tag sen:
 
 
Min pappa hade liksom 25 mil till skolan och det var alltid 3 meter snö och -30 grader. Det visste ni kanske inte att Svärdsjö hade polarklimat på 60-talet. Men så var det alltså innan klimatförändringarna. Och att Svärdsjö hade en radie på 25 mil på den tiden, det var en stormakt då.
 
Nähäpp. Nu ska jag rulla polkabollar. Två morgnar kvar, sen är det jullov och vi kan dra oss hur länge som helst. Okej, nu var det kanske Flora som vaknade först i morse. 06.10 började hon pladdra i sin säng och gav ifrån sig väldigt glada utrop, så vad det än var hon diskuterade med sin snutte så var det tydligen väldigt kul. Just fan, tvätten.
 
 

En liten julgran kan lysa upp hela världen så de som är vilsna hittar hem.

Jag har upptäckt att jag efter 10 år i Göteborg väntar jag inte ens på snö till jul längre. Jag har liksom till sist gett upp och förlikat mig med att det är såhär. Jag kommer ju att bli överlycklig om det kommer snö i vinter, men jag sitter inte längre och autistvaggar på golvet för att jag längtar så mycket efter snö. Det blir som det blir. Allra troligast +4 grader, regn och blåst mest hela tiden. Den här vintern ska vi inte upp till dalarna överhuvudtaget så jag bara ignorerar tanken på att det överhuvudtaget existerar snö.
 
Nog om detta. Nu blir det söndagslista!
 
Största bedriften i köket den här veckan?
Ah, jag minns knappt vad vi ätit? Men i onsdagseftermiddag var det ganska fullt upp då Ofelia skulle baka muffins till sitt luciafirande på skolan samtidigt som jag hade ett långkok med asiatisk högrevssoppa på spisen och skulle göra steamed buns. Samtidigt som Flora skulle underhållas. Då hade jag gärna haft typ 6 armar till. Men det löste sig fint!
 
Vad åt ni i helgen?
I fredags åt vi en kikärtsgryta med pumpa och dadlar, till den hade vi bulgur, grönsallad, oliver och créme fraiche. I lördags preppade jag middagen tidigare på dagen så åkte vi till Liseberg lagom tills det blev mörkt ute för att få lite julstämning. Det fick vi inte, vi fick bara klaustrofobi. Men till middag åt vi min favoritsallad med couscous, chévre, svarta bönor, picklade päron och karamelliserade pekannötter. Idag har vi ätit en färsgryta med sötpotatis, palsternacka och morot och till den hade vi ris. Ofelia åt två portioner!!! Hundra utropstecken.
 
Vad bjöd du på för fredagsfika?
Inget alls. Jag har min vanliga decemberdipp och tycker inte att någonting alls är roligt, plus att jag blivit förkyld igen så jag orkade inte göra något fredagsfika. Men jag själv fikade en salt karamell-latte och en kolasnitt på mitt och Ofelias stammisfik. 
 
Och vad blev det för helgsnacks?
Cheez crunchez, de där extraknapriga ostbågarna ni vet. Köpte också några konstiga limited edition-chips med smak av pulled pork & honung, men de behöver ni då rakt inte testa för de var knappt ätbara överhuvudtaget. Hu då. Köpte också två kilo choklad i fredags då det var erbjudande på 10 marabouchokladkakor för 100 kronor på affären. 200 grams chokladkakor. Cray-cray. 
 
Några misslyckanden i köket den senaste tiden?
Jo, det var ju där i onsdags när jag skulle göra allt samtidigt. Så när jag stod där och skulle göra steamed buns-degen så lossnade locket på saltkaret och ja. Ni fattar. Det sjuka är att det här var kanske femte gången jag lagade denna rätten och VARJE gång har jag misslyckats med första omgången steamed buns. Det sjukaste är väl att jag fortsätter att envisas med att göra dem...
 
 
Vad ser du mest fram emot den kommande veckan?
Det kan vara så att jag och Jimmy har lurat i Ofelia att alla köttbullar i affären är helt slut för att alla köpt dem till sina julbord för att vi är så jäkla trötta på köttbullar efter att ha ätit det varje tisdag sen romarrikets fall ungefär, så då valde Ofelia fiskpinnar och potatismos till tisdagsmiddag istället. Hurra! Dessutom ska jag ha julgodisverkstad. Tänker mig att jag bland annat ska göra pepparkakstryffel och saltine toffee (a.k.a Christmas Crack). 
 
Idag har vi klätt granen och tittat på längdskidor. Nu hoppas jag kunna slita Jimmy från sina hjullastare så vi kan se färdigt på Sharp Objects. Ja, ni vet ju hur Jimmy är. Han älskar ju hjullastare och stora maskiner. Snus och hembränt. En rejäl köttbit och Eddie Meduza. Lever efter mottot: Riktiga män luktar diesel. Ha de gôtt! 
 
Billy Eckstine - Christmas Eve

För även om vi vill att du flyttar hit så blir det bra att du stannar kvar, så vi har någon att komma hem till.

Med tio dagar kvar till julafton tänkte jag att det var dags att dela med mig av min önskelista. Min yngsta dotter är av annan åsikt och sitter just nu i mitt knä så vi får väl se hur bra det går. Den äldsta sitter dessutom i stolen bredvid mig och spelar nåt spel som låter så att man får krupp men låt oss göra ett försök.
 
  • Lite saker till våran uppkommande tavelvägg. Till exempel den här, den här eller den här.
  • Dessertvinglas, alltså såna där små gulliga gulliga glas som man får moscato d'asti i på Familjen. Ni som vet ni vet. ("De ligger i det röda paketet där borta...")
  • En resa till Edinburgh
  • Jättetaggig stjärntyll
  • Pelargoner (man måste ju rå om sin inre tant)
  • En gul kappa (det har jag ingen aning om var man kan hitta, men jag vet att jag vill ha en och att jag har letat efter en i flera år. tyvärr finns det ju bara kappor som ser ut som att man är prostituerad i öststaterna nuförtiden så det blir nog till att fortsätta leta. leopardmönstrat alltså. det går ju inte att ta på allvar? och det här jävla fluffet på allt? jag är ingen furby.)
Ja. Sen önskar jag mig bara såna där omöjliga saker som lugn och ro, socialism och att O.C ska gå börja finnas på någon streamingtjänst igen. 
 
I morse på morgonpromenaden fick jag upp en notis från spotify att Håkan släppt ett nytt album. Så klickade jag bort notisen och lyssnade inte på albumet. Vad händer härnäst? Kommer jag att börja rösta blåbrunt? Ha väggord? Skaffa en Michael Kors-väska? Kalla mina döttrar för prinsessorna? Äta LCHF? Börja gilla sourcream & onion-chips? Ingen vet. 
 
Nu ska jag laga kikärtsgryta med pumpa och dadlar. Det vet jag åtminstone. 
 
Daniel Norgren - I Waited For You

För jag har inte allt som du behöver och Gud vet, du har inte allt för mig.

Hurra! Idag är det fredag! Vilket betyder absolut ingenting då jag är mammaledig och fredagsmyset nuförtiden oftast består av att natta barn. Meeeen... Nä. Jag har inget men. Den här familjen är i stort behov av jullov. Från varandra. Nä. Jullov i stort tror jag. Lite sovmorgon. Lite mindre stress. Lite mindre saker att behöva hålla reda på. 
 
Förut idag var jag på väg att stoppa in en napp i Ofelias mun. På riktigt. Hon stod bredvid mig och jag stod och fixade med nåt och plötsligt kommer jag på mig själv med att försöka peta in en napp i munnen på henne. Det har varit lite ont om sömn denna veckan. Inatt "sov" jag på soffan med Flora sittandes i mitt knä.
 
Här kommer ett tips om ni vill ha god sömn fastän ni måste sova i vardagsrummet: Bo inte granne med en sjukhusparkering. Det är ett jävla liv. Backande lastbilar, saker som körs på lastkajen, personalen som står och gapar till varandra på lastkajen och nu håller de dessutom på att bygga någonting där så klockan sex drar de igång en stor jävla strålkastare och lite grävmaskiner som bakgrundsljud. Plus att hela den här stan är byggd på lera så huset skakar konstant. 
 
Nä. Men KUL att jag är så positiv tänker ni. Pernilla, hon är alltid så himla glad. Googla på optimist så kommer det en bild på mig. Hoho. Hehe. Jag tror det blir bra med lite helg faktiskt. Vårat äldsta barn har varit ganska påfrestande denna veckan också så jag hoppas på att det är lite helg hon behöver för att lugna ner sig. Så. Nu ska jag laga lite melonsallad med rostad potatis, svarta bönor och fetaost. Sen tar vi helg och hoppas på att nästa vecka blir bättre.
 
 
Jag har köpt chips. Utifall att barnen kanske tänker sova i rimlig tid ikväll. Annars får jag väl hetsäta dem på toaletten medan jag låtsas kissa. Trevlig helg på er kompisar!
 
Ella Rammelt - Måndag
 

Jag ska göra ett blandband till dig där varje sång påminner om något du gjort.

Äntligen stod prästen i predikstolen! Nej. Jag skulle skriva att jag äntligen blivit av med min förkylning, för det var så det här blogginlägget började när jag började skriva på det för en vecka sen. Men det känns ju lite inaktuellt nu. 
 
Det har kommit till min kännedom att mina fans är missnöjda med mitt bloggande och så kan vi ju inte ha det. Det är bara det att Flora inte bryr sig så mycket om min blogg och vill inte alltid sova middag. Så när hon väl sover middag måste det ju städas, tvättas osv osv. (Jimmy bara: "Eh va? När städar och tvättar hon NÅGONSIN om dagarna?") Nä, okej då. Jag måste baka och titta på PLL. Äta måste jag göra också. Man måste äta mycket när man ammar. Ska därför amma Flora tills hon är 25.
 
Angående det här med att skriva så har Ofelia kommit på det enklaste sättet att bli författare. Hon kom nämligen på häromdagen att hon ville bli det. Så hon skrev en bok. Nu ska hon bara ta med sig boken till biblioteket och ställa boken där så att folk kan låna den. Först ska vi framkalla en bild på henne på fotoaffären för längst bak i böcker brukar det ju alltid vara en bild på författaren och stå lite om den. Men när hon är färdig med den sista sidan så ska hon ta med boken till biblioteket så är hon författare sen. Ja, varför krångla till det? 
 
Annars har det blivit december och jag har inte alls blivit färdig med julklapparna redan i november som jag ska bli varje år. Men pengarna tar ju alltid slut innan julklapparna är färdigköpta. Så nu har jag bestämt mig för att sälja Jimmys julklapp på blocket. Eller Flora. Istället för att ha en bebis kan man ju bara lägga ut pyttesmå strumpor lite här och där i lägenheten och låtsas att man har en bebis som sparkar av sig strumporna konstant.
 
Nu ska jag göra färdigt en tårta som jag ska ta med när jag ska på jul-MBT ikväll. Wiieee! Ska få träffa andra vuxna! OCH äta goda grejer. Vilken grej. 
 
Linn Brikell - Without You

RSS 2.0