Ring in alla arbetare.

Förra helgen var ju mina föräldrar nere och hälsade på oss i några dagar, då jag skrev att vi mest åt och åt hela tiden. Och åkte runt till olika affärer. Jag är ju själv mest ett fan av ätandet, så det gjorde inte mig så mycket att vi mest åt. På lördagkvällen hade jag bokat ett bord på Jalla Jalla som ligger alldeles vid Vasaplatsen. Eftersom vi är typ sämst i världen på att gå ut och äta så är det väldigt få restauranger i Göteborg som vi vet någonting om, alltså blev det en vild chansning. Och vet ni vad? Det var väldigt bra chansat av mig!

Till huvudrätt åt jag:
tournedos i pepparsås med rotsaksgratäng, champinjoner, fetaost och sparris.
Så himla gott. Och inte blev jag äckligt mätt efteråt heller.
Tur det, för man måste ju få plats med dessert också.



Till dessert vankades det nämligen
chokladtryffel med persiko- & hallonsås och vispad grädde.
Efter det var jag däremot äckligt mätt, men det var det värt.
Sjukt mäktig var den där enorma tryffeln.
Men god. Så god.

Så om ni befinner er i Göteborg och är sugna på lite medelhavsmat, gå till Jalla Jalla vetja. Alldeles bredvid SevenEleven vid Vasaplatsen som sagt. Och sådär lagom dyrt. Bilderna är tagna med min mobilkamera, och gör inte alls maten rättvisa. Men livet ska inte vara rättvist, det brukar min mamma säga.

Nu ska jag sova lite. Jag är trött efter att ha varit på utbildningsmässa hela dagen och på yoga under kvällen. Mest trött efter mässan faktiskt, och lite besviken för de hade väldigt dåligt godis. Men jag blev några pennor rikare åtminstone, alltid något!

Roll The Dice - Dark Thirty

Och jag har hört att allt är förstört.

Såhär fint ser det ut i våran trappa för tillfället. Den är alltid fin förstås våran trappa, jag har ju en väldig förkärlek till att säsongspynta den. Så just nu är den pyntad för höst. Det kan ju vara bra så att man inte blir förvirrad tänker jag, dels när man går hemifrån så blir man påmind om att det är höst så att man klär sig ordentligt. Sen när man kommer hem så blir man påmind om att det är höst och att det är helt okej att kura ner sig under en filt i soffan och dricka varm choklad och äta alldeles för många kakor.

 

Nu är vi hemma igen efter en helg i Tidaholm, jag har fina bilder och sånt att bjuda på därifrån också men det kommer lite senare. Idag är jag fullt upptagen med att njuta av att jag har fått ett till fönsterbräde. Min inre tant är helt löjligt glad. Jag visste liksom inte om det för Jimmy och Michael köpte det och satte upp det när jag var på jobbet i fredags och sen har ingen av dem nämnt det under hela helgen. Mycket fin överraskning! Undrar hur normal man är när man blir överlycklig över ett fönsterbräde?

 

Tack för alla fina komplimanger om den nya bloggdesignen förresten. Jag är himla nöjd själv faktiskt. Dock är det faktiskt Jimmy som ska ta åt sig äran för den, för det är han som har fixat och trixat och fått det så fint. Jag satt mest bredvid och sa: "Prickigt! Prickigt!" Vilket förövrigt var mina första ord som bebis. Nu kan det hända att jag ljög lite igen. Och glöm inte att tävla förresten, en vecka kvar nu!

 

Den Svenska Tystnaden - I Baksätet


Det här är vad som äter mig; helt och fullt kan du aldrig bli min.

Jag har fått en award av Sofie på Mumsfillibaba. Tacktacktack! I den här awarden var det minsann inte bara att tacka och ta emot, nej man får minsann göra en vinnarintervju också. Så här kommer den:

1. Varför började du blogga?
Mest för att jag blir knäpp i huvudet om jag inte får skriva av mig med jämna mellanrum. Jag har skrivit dagbok sen jag lärde mig läsa & skriva i 4-årsåldern. På internet började jag skriva dagbok på min kusins hemsida som 11-12 åring. Sedan skrev jag dagbok på min skunksida som jag gjorde om varje dag på högstadiet, därefter följde ett intensivt bloggande på Lunarstorm (helt enormt långa inlägg varje dag i sex års tid, de är helt otroliga, jag funderar på att bjuda på ett här nångång) och sen när man slutade hänga på Lunarstorm hamnade jag här. Först var det en helt vanlig blogg, men sen blev det en matblogg för att jävlas med alla modebloggare. Mitt allra första matbloggsinlägg hittar du här.

2. Vilka bloggar följer du?
Många. Väldigt få storbloggare dock, tycker de är fruktansvärt ointressanta. Men de flesta hittar ni länklistan här på bloggen.

3. Vilken är din favoritfärg?
Är prickigt en färg? Annars gillar jag alla färger utom orange. Svart/grått/beige är jävligt tråkigt också.

4. Vilken är din favoritfilm?

Nu & För Alltid. Gilbert Grape. Edward Scissorhands. Finding Neverland. Juno. 500 Days Of Summer. Och några till. De flesta är gjorda av Tim Burton och har Johnny Depp och Helena Bonham Carter i huvudrollerna.

5. Vilket land/länder skulle du vilja besöka?

Cuba och Mexico ligger högst på önskelistan. Men jag är sugen på Canada också. Och så skulle jag gärna åka tillbaka till Sicilien och Skottland. Jag har en väldig förkärlek till Skottland.

Sen skulle man länka till några andra bloggare också, men nu har ju den här awarden redan hunnit gå några varv runt jorden och tillbaka igen. Fast jag tänker ändå länka några fina bloggar som jag läser som inte handlar om mat, inte bara om mat i alla fall:

Addspirit - En tjej med alla rätt i min bok: Hon bor i Gbg, klär sig mest i klänningar, är en seriejunkie och gillar bra musik. Allt detta bloggar hon om tillsammans med fina bilder.

Lis Hedlund - Har världens finaste lilla dockhus hemma som hon inrett med helt egengjorda möbler, och när man inte får kika in hos småfolket som bor där så skriver hon om andra fina saker som plåtburkar, klänningar och djur.

acarolina - Carolina bloggar visserligen om enormt goda godsaker emellanåt. men där finns också mycket humor, vardag och fruktansvärt tänkvärda texter kring kropp/motion/mattankar.

Malin - Malin är astronom (bara en sån sak!) och bor i Oxford och det i sig gör ju att det blir intressant att läsa om. Lägg sedan till att hon är fyndig och rolig också, så har ni väldigt fin läsning.

Så. Nu har ni fått lite fina bloggtips också. Nu ska jag gå och packa lite för imorgon åker jag till Tidaholm direkt efter jobbet. Där ska vi på 20-årskalas för Jimmys lillasyster Elin. Fast det är inte förrän på lördagen, imorgon ska vi bli osams om vem som ska vinna Idol. Trevlig helg hörni!

Ryan Adams - Ashes & Fire

Snälla, låt mig gå.

Mööööh. Jag var på yoga i måndags, och nu har jag sån fruktansvärd träningsvärk i magen. Så varje gång jag skrattar gör det asont, och som ni förstår så finner ju Jimmy detta jätteroligt och gör allt för att jag ska skratta hela tiden. Tur för mig att Jimmy är så himla tråkig då, annars skulle det ju vara jobbigt på riktigt. Hoho. Aj.

Här tänkte jag skriva någon fyndig övergång om magar och mat och sånt där. Men jag orkade inte hitta på någon så nu berättar jag bara att detta var en väldigt god soppa som vi åt i torsdags. Jag var själv lite skeptisk först, men sen när jag sörplade i mig första skeden (tog första tuggan kan man ju inte säga) så försvann alla tvivel. Testa!


Zucchinisoppa med pepparrot

För 4 portioner

600 gr zucchini
1 gul lök
3 dl mjölk
3 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl hackad gräslök
1½ dl matlagningsgrädde
3 msk pepparrotsvisp

Skala och hacka löken.
Skär squashen i skivor och sedan i bitar.
Fräs löken i smör i en gryta.
Tillsätt squash, vatten, mjölk och buljongtärningar.
Låt soppan koka ca 10 min.
Smaksätt med gräslök, salt och vitpeppar.
Tillsätt grädden och smaksätt med pepparrotsvispet.
Smaka eventuellt av med mer salt.
Servera med ett gott bröd.

Receptet är från arla från början, men jag byggde om lite. Tyckte det var lite väl mycket mjölkprodukter, så det fick ändras lite. Hursomhelst; väldigt gott och enkelt. Ingen torsdag utan soppa! Jo, imorgon blir det torsdag utan soppa för då ska jag på APT hela kvällen och Jimmy ska på hockey. Hur ska vi klara oss?

Nu ska jag dricka te och titta på Glee. Jag ligger så galet efter i alla mina serier. Till och med teven ligger före mig! Då är det tamejtusan illa.

Plaid - The Trampoline

(det här tyckte jag var bra. lugnt och skönt. precis vad jag behöver.)

Natt efter natt.

Nu tänkte jag gnälla lite om hur trött jag är. Men sen insåg jag att jag inte gör någonting annat nuförtiden. Tjata och tjata! Så nu tänker jag inte gnälla om det och gå och lägga mig istället. Godnatt! Nej. Vi är ju tillbaka i vardagen igen, föräldrarna har åkt hem, klockan ringer astidigt på mornarna och då blir det alltså... Kakor! Det här är förra veckans kvällskaka, jo för det blev faktiskt en till sist. Eller ja, det blev väldigt många kakor. Sisådär 50 stycken.

Nötdelikatesser

ca 50 st

150 gr blandade nötter (t.ex mandel, hasselnöt, cashewnöt, valnöt)
150 gr mjukt smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 ägg
5½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka nötmixen grovt.
Rör smör, socker och sirap poröst.
Blanda ner ägget och nöthacket.
Tillsätt mjölet, bakpulvret och vaniljsockret.
Arbeta samman till en deg.
Forma till fem rullar och lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader, ca 20 minuter.
Skär längderna i sneda bitar medan de ännu är varma.
Enjoy!

Receptet kommer, nästan som alltid, från en gammal tanttidning. Eller ja, inte så jättegammal kanske. Men från 2005 i alla fall. Fruktansvärt goda är de. Som kolasnittar med nötter i ungefär. Nomnomnomnom!

Annars håller jag på att få krupp för att västtrafik bygger om spårvägarna så jag måste åka hemifrån ännu en halvtimme tidigare än vanligt för att komma till jobbet i tid. Hur det ska funka de dagar jag redan åker med den första spårvagnen som går blir ju spännande att se, ska jag kanske få lov att sova på jobbet de dagarna den närmsta månaden?

Dessutom har vi besök av Patric och hans kaffemaskin. Jag vet inte varför han åker runt med sin kaffemaskin, men det gör han. "Det blir ju så jävla gott kaffe i den!" Igår skojade jag med honom och tyckte han skulle ha en chailatte redo åt mig när jag klev upp tio i sex i morse. I morse när jag klev upp var han på riktigt uppe och gjorde en chailatte åt mig. Undrar om han gör samma sak åt mig imorgon när jag ska upp halv fem?

Och hörni. Glöm inte att tävla härunder! Hittills är det inte en enda seriös människa som skickat in någon historia, så det räcker ju om du skickar in en så vinner du. Någonting borde ju ha hänt i era kök? Skära av fingret på mixern/glömma spisen på så brandlarmet går/vispa grädde till smör. Eller är det bara jag som ibland misslyckas i köket?

Laura Marling - All My Rage

Sova för alltid.

Jag har mina föräldrar här på besök i helgen, det är därför jag är lite frånvarande. Jag har liksom fullt upp med att äta, äta och äta, samt att tvinga dem att skjutsa oss till City Gross och Freeport och sånt så jag kan köpa massor av nya ugnsformar.

Men vet ni vad? För att kompensera mitt dåliga bloggande så tänkte jag att vi skulle ha en liten tävling här. Jag vill helt enkelt höra om era äventyr ni råkat utför med era hushållsapparater. Det kan vara någonting läskigt/knasigt/roligt/dråpligt/misslyckat eller vad som helst. Och som tack för det kommer en av er som delar med er av någon historia att vinna ett presentkort på 500 kronor från whiteaway.se.


Själv stod jag som liten tulta och hjälpte min mamma att baka sockerkaka tillsammans med ett av hennes dagbarn. Han hade snaggat hår och tyckte att det blåste så roligt ut från ett hål i elvispen. Så jag ville ju också känna efter, mitt hår var dock inte snaggat utan fastnade såklart i visparna. Schwoom! Sa det, så var det sockerkakssmet över hela väggarna. En stor hårtuss hade ryckts loss från mitt huvud, och det håret som var kvar på huvudet var alldeles lockigt. Så om ni vill locka håret med elvispen är det alltså fullt möjligt, men det är ingenting som jag rekommenderar. I flera veckor efteråt gick jag runt och tjatad om hur "tjockad" jag blivit av denna upplevelse. Jag är nog lite chockad än idag, jag håller mig alltid på behörigt avstånd från elvispen.

Så, nu vill jag höra era historier. Tävlingen pågår t.o.m den 6 november!

Geoffrey Gurrumul Yunupingu - Wukun

Denna gången måste det bli annorlunda.

Vet ni vad jag gjorde igår? Jag gick och la mig 17.30. Sen vaknade jag visserligen vid åtta, tog en macka och en dusch och sen gick jag och la mig igen vid strax efter nio. Sååå himla skönt. Det var jag värd. En annan fin sak jag hann med där mellan 20-21 var att ta fram vintertäcket också, så ni må tro att jag har sovit gott i natt. Jag längtar nästan redan efter att få gå och lägga mig igen ikväll.

Men först blir det lite mat (kors i taket, vi har ätit mat!). Den här goda kycklinggrytan åt vi en dag tidigare i veckan och den kan jag verkligen rekommendera. Såhär gör man:

Kycklinggryta med selleri och paprika

För 2 portioner

2 st kycklingfiléer
½ gul lök
3 st vitlöksklyftor
3 stjälkar selleri
1 röd paprika
1 burk passerade tomater
4 dl vatten
timjan
paprikapulver
2 msk kycklingfond
2 msk brynt lök-fond
en nypa socker


Strimla kycklingen.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skär sellerin och paprikan i bitar.
Fräs kyckling, lök och grönsaker i smör i en stor gryta tills kycklingen fått fin färg.
Häll över tomater, vatten, fond och socker.
Låt koka i ca 20 minuter.
Smaka av med timjan och paprikapulver.
Servera med ris, pasta eller varför inte bara bröd.

Vi åt det med bara ciabatta till som ni ser på bilden. Ciabatta som någon redan tuggat på till och med! Har folk ingen hyfs nuförtiden? Gå och tjuvsmaka på brödet redan i affären... Man blir ju upprörd.

Ikväll har jag ätit soppa, haft Ann på snabbvisit och nu sitter jag här och väntar på Robinson. Och lite på att Jimmy ska komma hem från sin sista arbetsdag (kväll) på IKEA. Första november börjar han nämligen på sitt nya jobb, som är ett sånt där himla bra jobb med arbetsdagar mellan mån-fre och arbetstid mellan 8-17. Jag vet inte vem som är gladast, Jimmy som nu får jobba som det han utbildat sig till eller jag som får en kille som jag får se skymten av på vardagskvällarna och helgerna. Vi är nog lika glada båda två, förutom det att Jimmy nu verkar tro att vi ska ha det som i Mad Men i fortsättningen då han nyss ringde och sa att whiskeyn skulle stå på bordet när han kommer hem. Hmpf. En skål couscous med broccoli, det är vad som kommer att stå på bordet.

Active Child - I'm In Your Church At Night

Du gav mig ännu en vink.

Det här med att sluta med kvällskakorna det blir det då absolut ingenting av med. Det märker väl jag det. Vad är väl ett liv utan kvällskakan? Nej, just det. Förra veckan bjöd jag ju på planeringskaka på jobbet, och sedan på moussetårta här hemma en kväll. Men alla andra kvällarna behövdes det ju också kvällskaka, så då bjöd jag på dessa söta godingar:

Muffins med kristyr och pärlströssel

12 st

100 gr smör
1½ dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk

kristyr:
1 äggvita
ca 2 dl florsocker

pärlströssel

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten.
Tillsätt mjölken.
Fyll muffinsformarna och grädda i ca 15 min.
Låt muffinsarna svalna.
Vispa ihop kristyren till en jämn, fluffig smet.
Bred på muffinsarna och strössla ovanpå.

Ibland är det så fruktansvärt skönt att bara slänga ihop någonting som bara kräver en skål och elvisp. Baka någonting enkelt som inte tar mer än en halvtimme. Om man göra såna enkla saker ganska sällan så blir de dessutom väldigt goda när det väl händer. Men det var förra veckan det, nu är det en ny vecka och en ny kvällskaka som vankas.

När det blir får vi dock se. I morse gick jag upp klockan 04.00, vilket jag ska göra imorgon också. Så nu ska jag faktiskt gubbsova lite på soffan innan Desperate Housewives börjar. Gubbsova = det bästa sättet att sova. Varför sover man aldrig så bra i sängen för?

M83 - Echoes Of Mine

Det här är villkoren.

Nu ska vi snacka vin! Som jag ju skrev senast igår att är blä. Oftast är det ju faktiskt blä. Men vissa viner, som inte smakar vin är ju goda. För några veckor sen fick jag hem två vinflaskor från Kiviks Musteri. Det ena var ett Päronvin som ni ser på bilden här ovanför. Det fick agera fördrink på middagen jag bjöd på i torsdags, och så hällde jag i en liten liten skvätt fruktsoda så att det skulle bli lite bubbel i glasen. Vi hade det som sagt som fördrink, men det ska även passa till pärondesserter eller grönmögelost. Smaken då? Jo, det smakade ju som cider fast inte lika sötsliskigt. Så till och med jag fick i mig ett glas. 3.5/5 prickiga prickar blir betyget.

Det andra vinet var ett vin som heter Höstvin med smak av blåbär och tranbär. Helst ska det serveras väl kylt med lite lingon och blåbär i glaset som en liten aperitif innan maten. Jag försökte dricka det det precis som det är men gav upp efter bara två klunkar. Ingenting för mig alltså. Vinet gav jag istället till Robban, som tyckte det var hur gott som helst och satte i sig hela flaskan. Så om ni är såna som gillar rött vin så skulle ni säkert tycka om detta jättemycket. För mig blev det inget lyckat möte alls, men så är jag ju heller ingen vindrickare.

Vill ni köpa vinerna så finns de på Systembolaget och kostar mellan 60-70 kronor. Om jag vore ni skulle jag köpa päronvinet. Tror det skulle sitta himla fint till en ost- & kexkväll. Nu ska jag duscha och sen ska jag titta på första avsnittet av Pan Am som jag missade igår.

Pajama Club - Golden Child

Phonebox.

Såhär fina kan man vara strax innan man ska iväg på 50-årskalas.
Nej, jag vet inte heller vad han håller på med. Jag liksom låter honom hållas mest.



Vi gick på fin restaurang och jag mumsade på pasta med oxfilé, kantareller, pesto & parmesan.



Jimmy åt entrecote med rödvinssky och klyftpotatis.
Det gjorde nästan alla andra i sällskapet också, utom barnen som fick annan mat.

På tal om barn så drack jag cola till maten, eftersom vin är blä och cider inte är gott till mat. Lite senare på kvällen så fick jag frågan om hur jag mår, sådär extra omtänksamt frågat också. Först tyckte jag att det var lite underligt men när följdrepliken blev: "För man kan ju må väldigt dåligt när man är precis i början som du är..." Då klickade det. Ingen alkohol = gravid. Sen visade sig att hela sällskapet trott att jag var med barn. Jag undrar om det är en hint om att jag ska sluta med kvällskakorna, eller om jag helt enkelt bara måste lära mig att tycka att det är gott med alkohol till mat.

Så nu har jag sett Lidköping också (det hade jag troligtvis gjort innan också som liten, men jag minns bara Läckö Slott från den gången), ätit massor av god mat och tårta, skämts framför Idol, förlorat i TP (för killarna fick bara barnfrågor och vi tjejer fick geni-frågor) och nästan överdoserat på Pepsi Max. Men bara nästan. Nu springer jag som en liten tetting mellan tv-soffan, datorn och väskan som jag håller på att packa upp. Det sistnämnda var en lögn. Väskan som jag borde packa upp står mest där den står faktiskt.

Neon Indian - Suns Irrupt

Ställ mig i ett led och ge mig ett nytt namn.

Den här tårtan bjöd jag på till efterrätt i går när det var min tur att bjuda Ann, Evelina och Jolin på 3-rätters. Jag fuskade och köpte färdiga sockerkaksbottnar. Sen fyllde jag den med citronmousse, hallonmousse och hallon. Täckte den med grädde och pyntade med jordgubbar. Precis innan jag tog fram tårtan höll Ann en utläggning om hur mycket hon avskyr tårta. Höhö. Fast nu visste jag faktiskt redan att Ann inte gillar tårta, jag är ju inte heller särskilt tårtig av mig. Åtminstone inte vaniljkräm/sylt/bananmos-tårtor. Huu. Därför fyllde jag den med mousse. Det blir ju så kalasig stämning av tårta, det är det som är fint med dem!

På tal om kalasig stämning så ska jag packa färdigt min väska nu. För snart ska vi hoppa på tåget till Lidköping, där vi ska vara över helgen och fira Jimmys pappa som fyllt 50. Jag tyckte vi skulle ge honom ett barnbarn i 50-årspresent, det tyckte inte Jimmy. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Tölig kille! Just det, packa väskan var det ja. Trevlig helg på er!

Biting Tongues - Troublehand

Välj mig och lämna alla andra bakom dig.

Jag nämnde ju igår att vi faktiskt hade ätit riktig mat då, och det var inte ens ljug. Jag gjorde hamburgare, och jag vet att jag säger det här varje gång vi gör hamburgare men det här var så himla gott! Jag brukar ju testa lite olika sorters recept på burgarna, och varje gång blir jag lika glad i magen. Den här gången gjorde jag såhär, och det var huuur goooott soooom heeeelst:

Rökiga hamburgare med cheddarost och coleslaw

för 4 st burgare

ca 400 gr nötfärs
½ finhackad gul lök
1 äggula
2 msk smokey bbq-sauce (jag använde ica selections hickory smoke)
1 pressad vitlöksklyfta
paprikapulver
timjan
persilja
grovmalen svartpeppar

cheddarost
sallad
gurka
tomat

ciabattabröd

coleslaw

Blanda ingredienserna till burgarna.
Forma till fyra biffar.
Stek dem i smör i grillpannan. 
Lägg burgarna i ciabattabröden och toppa med cheddar och grönsaker.
Ha på lite senap, chilisås och sånt om du vill det.
Servera med coleslaw.

Så gott. Den där bbq-såsen i smeten var inte dum alls. Och så har jag väl antagligen sagt detta också hur många gånger som helst men hamburgare i ciabatta alltså. Skippa de där äckliga färdiga hamburgerbröden och köp ciabatta istället, det är så värt det så det går inte ens att beskriva med ord.

Idag har vi blivit med gardin! Eller, gardinen har vi haft ett tag men idag blev vi med gardinstång så nu sitter gardinen i fönstret. Det är ju trevligt med gardin. Nu har jag ju dock insett att vi bara har en gardin som passar så vi måste köpa fler gardiner. Så jag tjatar om julgardiner och Jimmy tittar inte ens upp för det är hockey på teven. Just ja, det var Jimmy som gjorde coleslawn och den var hur god som helst. Jag skulle skriva det i min blogg sa han. Vad jag får för det vet jag inte riktigt, men det är väl bäst att göra som han säger. Min biologiska klocka tickar så högt nuförtiden så att jag känner mig som Kapten Krok, så det är väl bäst att fjäska lite. Nu ska jag ringa till min Storebror!

Little Roy - On A Plain

Alla är på rymmen.

Nu är det tillbaka till vardagen igen. Alltså; Ingen mat, bara kakor. Eller åtminstone receptet på kakan som jag bjöd på när vi hade planeringsmöte på jobbet igår kväll. Det blev en vetekaka, för vetebröd går ju alltid hem. Plus att det är enkelt och man kan göra massor av andra saker när degen jäser. Planeringskakan alltså:

Vetekaka med citron och russin

½ pkt jäst
½ dl vatten
1½ dl kaffegrädde
1 ägg
2 msk socker
en nypa salt
1 citron, rivet skal från
1 dl russin
6-7 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Värm vatten och kaffegrädde till 37 grader.
Lös upp jästen i vätskan.
Knäck ner ägget i degspadet.
Tillsätt socker, salt, finrivet citronskal och russin.
Arbeta in mjölet, lite i taget tills du har en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Kavla ut till en rektangel.
Rulla ihop till en längd.
Snurra degen i en smord rund form från mitten och utåt.
Klipp några jack i degen.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda på nedersta falsen i 20 minuter på 225 grader.

Det var gott. Tyckte jag och kollegorna. Kollegorna kan visserligen ha ljugit, men jag tyckte det var gott på riktigt. Inte så himla sött och så fräscht av citronskalet. Finfint. Och SOM vi kunde planera sen. Vi fick faktiskt hur mycket som helst gjort och jag har bestämt att det var kakans förtjänst. Klart att det var.

Nu ska jag duscha och sova, fastän jag alldeles nyss kom innanför dörren känns det som. Men jag har faktiskt hunnit laga väldigt goda hamburgare också, återkommer med recept imorgon, och fixat med lite finfint höstpynt här hemma. Slappna av och vila, det gör hinner man med i graven.

Noel Gallagher's High Flying Birds - (I Wanna Live In A Dream In My) Record Machine

(nämen! det låter ju som... oasis! vad härligt att noel vågade ta ett kliv ut ur sin trygghetszon. verkligen.)

Ännu en frukost med dig.

Idag är det söndag och på söndagar äter vi mat! Resten av veckan lever vi ju på kakor, chips och glass men på söndagar.... Då är det minsann lyxigt värre med riktig hemlagad mat. Åtminstone så kan man tro det om man läst den här bloggen på sistone, det har bara varit kakrecept, chipstips och serienörderi. Plus middag en gång i veckan då. Jag lagar faktiskt mat alla andra dagar i veckan också, men det har mest blivit gamla godingar på sistone. Idag blev det riktigt mustig höstmat, inte alls fel då taket är på väg att blåsa av och regnet piskar på fönsterrutorna.

Höstig viltragu med potatismos

för 2 portioner

1 pkt viltmästareskav
2 dl créme fraiche
1 tsk kinesisk soja
1 msk kalvfond
4 msk svarta vinbärsgelé
timjan

Bryn köttet i en djup stekpanna.
Rör i crème fraiche, soja, kalvfond och gelé.
Låt koka ca 5 min.

Smaka av med timjan.
Servera med potatismos, grönsaker och kanske lite mer gelé vid sidan om.

Hur lätt som helst alltså. Mätt blev man också. Potatismos är fina grejer. Viltragu också förstås. Jag tror jag måste ta mig i kragen och göra lite långkok snart. Nu är det ju faktiskt höst på riktigt, jag har till och med haft höstjacka på mig i helgen för första gången i höst. Och där satte jag nog nytt rekord i hur många gånger man kan nämna ordet höst i en enda mening också.

Annars har jag haft en halvproduktiv dag. Jag låg i sängen till efter klockan ett, fastän jag inte ens var ute igår, men sen tog jag mig faktiskt ut och sprang några kilometer och så fixade jag fika till planeringsmötet på jobbet imorgon kväll. Så avslutade jag kvällen med en Zoo-klubba och en film i soffan. Flipped hette filmen och den var så himla bra! Tyckte jag, som älskar filmer som utspelar sig på 50 - 60-talet och inte har så mycket handling. Se den! Jag vill se den igen, typ nu. Men det ska jag inte för nu ska jag borsta tänderna och sen ska jag sova.

The Horrible Crowes - Last Rites

Jag kommer inte att ringa dig om du inte ber mig.

Ni har väl inte missat att det är dags att nominera eran favoritmatblogg i stora matbloggspriset? Om ni känner till någon, någon kan vara vem som helst, behöver inte vara någon särskild alls nejnejnej, som har en fin matblogg som ni vill nominera så kan ni göra det här. Själv känner jag till hur många finfina matbloggar som helst, får man nominera allihopa? Om ni har svårt att bestämma er för vem ni vill nominera kan ni ju alltid välja den första som dyker upp i huvudet. Se er omkring bara, kan vara vilken matblogg som helst. Vilken som helst alltså. Nu tar vi helg hörni, hej-puss-ses!

Ladytron - Deep Blue

Gör om, gör rätt!

Banansmak är ju som sagt inte riktigt min grej. Så jag överlät alla bananbakelserna till han som jag bor med, och mumsade själv på chokladglass med browniebitar och chokladsås framför Robinson. "Ska du ha chokladsås på chokladglass?" Sa Jimmy som om det vore något brottsligt. Eh, ja! Självklart. Det finns ingenting som heter för mycket choklad. Ljus choklad möjligtvis, men inte mörk. Och chokladsås räknas väl som mörk choklad? Den är ju nästan svart, så det måste den göra.

Megafaun - Second Friend

Kan du göra mig en kopp te så att jag orkar öppna ögonen.

I morse när jag kom till spårvagnshållplatsen klockan 04.45 var det en farbror där som blev helt lyrisk över att se en annan människa där. Så han pratade och pratade och pratade. Eller nej, nu ska jag rätta mig: Han tjôtade. Som bara en äkta göteborgsk farbror kan. Och jag pratar ju som sagt inte före klockan tio på förmiddagen så jag svarade mest väldigt enstavigt. Häromdagen på jobbet när jag sa till ett barn att det åtminstone kunde smaka på potatisen så spände barnet ögonen i mig och sa: "Tjata å tjata!" Lite grann så hade jag lust att säga till farbrorn också.

Framåt eftermiddagen var jag piggare och pratgladare, orkade åka till Panduro och köpa bananessens och sedan kunde jag baka mig såna här (inte så) fina bakelser:


Bananbakelser

6 st

Petit Choux-smet:
¾ dl vatten
ca 40 gr smör
¾ dl mjöl
1 st ägg

Fyllning:
1½ dl kaffegrädde
1 äggula
½ msk socker
1 msk maizena
2 dl vispgrädde
1 stor, mogen banan
2 tsk vaniljsocker
½-1 tsk bananessens (eller 2 msk bananlikör)

Glasyr:
½ dl florsocker
1 msk vatten
någon droppe gul karamellfärg

Koka upp vatten i en kastrull.
Tillsätt smöret, låt det smälta och få ett uppkok.
Rör ner mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens kanter.
Ta kastrullen av värmen och låt smeten svalna något.
Rör sedan när ägget och rör kraftigt.
Spritsa eller klicka ut degen i avlånga kakor på pappersklädd plåt.
Grädda i 20 minuter på 200 grader.
Öppna inte luckan under gräddningstiden!
Låt kakorna kallna och skär sedan av lock på dem.
Blanda kaffegrädde, äggula, socker och maizena i en kastrull.
Sjud på svag värme tills krämen tjocknar, rör hela tiden!
Låt krämen kallna helt.
Vispa grädden till hårt skum och mosa ner bananen i grädden.
Blanda ner gräddmoset i äggkrämen.
Smaka av med vaniljsocker och bananessens.
Fyll bakelserna med banankrämen och lägg på locken.
Rör ihop glasyren och ringla över bakelserna.

Jag var lite för ivrig och lät inte krämen kallna ordentligt, så när jag blandade det med den vispade grädden så smälte grädden. Alltså: Inte så fyllig kräm och inte så vackra bakelser. Men de smakar gott! Nu är jag visserligen inte så förtjust i banan, men om man gillar banan så smakar de jättegott. Nu nöjer jag mig med att de smakar gott.

Idag lyckades jag somna på soffan när jag skulle ut och springa. Hoho. Det var skönt. Kanske det bästa jag gjort på hela dagen. Det känns nästan som att jag har lite träningsvärk efter det också. Jo. Det har jag nog. Tur att jag har sovmorgon till klockan sju imorgon bitti, då hinner min kropp vila upp sig.

Ed Sheeran - Give Me Love

(åh, vad det här albumet var bra tyckte jag. ja, det tyckte jag. det kommer ni också att tycka om ni lyssnar.)

Jag har sett mig i spegeln, rädd att inte se mig själv titta tillbaka.



Alltså, jag vet att det är över två månader till julafton. Men om någon undrar så vill jag ha den här dvd'n i julklapp. 2 Steg Från Håkan. Om jag inte hinner att köpa den själv innan förstås, risken finns ju. Fast å andra sidan har jag fortfarande inte pallrat mig iväg för att köpa live-dvd'n och fotoboken som jag önskat mig i två år, så man vet aldrig. Om det förresten finns någon som inte förstått att jag skulle vilja ha den här dvd'n så kan den ju inte ha känt mig i mer än... en kvart. Nu är dagens stora i-landsproblem om jag ska lägga det här blogginlägget i kategorin musik eller önskelista. Det är nästan så att Håkan borde få en egen kategori här i bloggen, fast då kanske alla mina andra killar blir avundsjuka. Som Howlin' Pelle, Foppa, Henke Lundqvist, Zäta, Michael Cera, Russell Brand och... Vad heter han nu igen? Mörkt hår, blå ögon, gnäller så fort han får broccoli. Ja, skitsamma. Ni fattar vem jag menar.

Throwing Muses - Hook In Her Head

Precis som svalorna.

Vi har ätit Raggmunk med fläsk och lingonsylt till söndagsmiddag idag. Och nu tänker ni att min lingonsylt ser väldigt konstig ut. Det beror mest på att det är äppelmos, för jag är inget större fan av lingonsylt. Och tycker ni att raggmunkarna också ser lite konstiga ut så är det för att det var första gången i mitt liv som jag gav mig på att göra någon slags pannkaksmat överhuvudtaget. Jag avskyr ju pannkakor, plättar och våfflor och har därför aldrig lagat till någonting sådant förr. Alltså hade jag absolut ingen aning om hur i hela världen man gör...

Hur kom det sig då att jag ens lagade till raggmunk? Jo, jag tänkte som så att jag har ju bara ätit det i skolmatsalar och då är det ju ganska självklart att det är äckligt. Så jag måste ju testa att göra själv. Och Jimmy hade aldrig ens ätit raggmunk överhuvudtaget. (Jag blir mer och mer säker på att han är från en annan planet för var dag som går.) Så vi testade. Och ja, det funkade väl. Inte det godaste jag lagat, men helt okej. Receptet som jag använde mig av hittade jag här. Nu blir det en kopp grönt te och lite citronmarängpaj.

Paul White feat. Marv Won - Run Shit

Med enkla medel.

Jag förstår att ni tycker att jag är lite elak. Lägga upp en bild på citronmarängpajen och sedan inte skriva ut något recept. Fy mig! Så nu kommer det ett recept, det här var ett av de enklaste recepten på citronmarängpaj som jag stött på och så blev det en väldigt god paj av det också:

Citronmarängpaj


Pajdeg:
3 dl mjöl
125 gr kallt smör
2 msk kallt vatten

Citronkräm:
2 citroner
3 äggulor
1½ dl socker
1½ msk maizenamjöl
100 gr mjukt smör

Marängtäcke:
3 äggvitor
1½ dl socker

Blanda mjöl, smör och vatten i en matberedare eller snabbt för hand.
Tryck ut degen i en smord pajform.
Ställ in i kylen i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll rivet skal och saften från citronerna i en kastrull.
Vispa i äggulor (spara vitorna!), socker och maizena.
Värm allt på svag värme under ständig omrörning.
Krämen får inte koka.
När krämen börjar tjockna tar du av den från värmen.
Tillsätt smöret i klickar under omrörning.
Bred den släta krämen över pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Vispa de sparade äggvitorna till hårt vitt skum.
Vispa ner sockret lite i taget tills du har en fin marängsmet.
Klicka ut marängen över pajen.
Grädda i ca 15 minuter i ugnens övre del.

I boken där jag hittade receptet stod det att pajen skulle serveras med vaniljglass till. Men nej. Den här pajen är så himla god som den är, och dessutom väldigt mäktig så vaniljglass till blir faktiskt alldeles för mycket. Tror jag, nu har jag förstås inte ens testat. Men det känns verkligen så.

Nu kom jag nyss hem efter att ha suttit några timmar med Ann, Mauritz och deras danskompisar på en restaurang och druckit lite cider. Eller ja, en cider drack jag. Sen satt vi mest och diskuterade chips, vintagefynd, bloggar och facerapes. Så nu ska jag kolla upp lite bloggtips som jag fick.

Black Milk feat. Royce Da 5'9 & Elzhi - Deadly Medley

RSS 2.0