Det är klart att det var kärlek.

Nu är jag mätt i magen på fasolakia. Vad är det? Tänker ni. Ja, det kan ni ju fundera på. Gott var det i alla fall. Roligt att säga också. Fasolakia. Okej. Okej. Fasolakia är en liten gryta med potatis och bönor som du tillagar på detta vis:


Fasolakia

För 4 portioner

ca 500 gr potatis
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
400 gr krossade tomater
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
2 tärningar grönsaksbuljong
persilja
salt
paprikapulver
svartpeppar
1 liten burk kidneybönor

Skala och tärna potatisen.
Skala och finhacka löken.
Fräs på lök, vitlök och potatis i en kastrull tills löken mjuknat.
Häll över krossade tomater, vatten, tomatpuré och buljongtärningar.
Koka tills potatisen mjuknat.
Blanda ner kidneybönorna och smaka av med kryddorna.
Servera med ett mjukt bröd.

Eftersom jag gillar lite starkare mat så hade jag i lite chilipulver också. Men bara pyttelite, det ska inte vara en het gryta den ska bara vara full av smak. Gott var det i alla fall. Troligtvis ännu godare mitt i vintern eller en regnig höstdag. Men den funkar väldigt bra en varm vårdag också. Nu är jag trött i fötterna efter dagens promenix och vill ha en kopp te. Och kanske en bulle till, man får äta hur många bullar man vill på sin namnsdag. Sådeså.

Kris Kristofferson - Same Old Song

Hurra hurra på Pernilla-dagen!

Idag är det min namnsdag. I min familj firar vi inte namnsdagar, och Jimmy verkar inte vara sådär jätteförtjust i att fira dem han heller. Bara för att han inte har någon. Snåljåpe. Det är väl inte mitt fel att inte han har en namnsdag? Ska jag behöva lida för det? Så jag firar min namnsdag för mig själv nu när Jimmy är på jobbet. Jag har bakat kardemummaknutar och såhär fint har jag det:



Ni kan få ett litet recept också, bara för att jag är så himla givmild såhär på Pernilla-dagen.


Kardemummaknutar

ca 25 stycken

200 gr smör
3½ dl mjölk
50 gr jäst
1 dl socker
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gr mjukt smör
½ dl florsocker
malen kardemumma

Garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Smält smör i en kastrull.
Smula jästen i en stor bunke.
Blanda ner mjölken med smöret och ljumma spadet.
Vispa ut jästen med lite av spadet.
Tillsätt resten av spadet och socker och salt.
Blanda till sist ner vetemjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.
Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord.
Kavla ut till en avlång fyrkant.
Blanda ihop fyllningen. Ta kardemumma efter smak.
Bred ut fyllningen över degen.
Vik ihop degen med långsidorna mot varanda.
Skär degen i ca 25 stycken remsor.
Sno ihop och snurra till knutar, försök gömma ändarna underst.
Lägg i pappersformar. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i ca 8 minuter.



Lägg märke till mina fruktansvärt tjusiga prickiga vinglas. Fast prickarna syns inte så väl när det är ljusa saker i glasen, men de finns där. Bara tanken på att de finns där gör ju allting så mycket bättre. Nu ska jag återgå till att sitta i solen och läsa lite bok. Det blir nog en bra vecka det här. Jag har åtminstone två dagars jobb som jag vet om, imorgon kväll vankas det tapasevent och på lördag är det American Pie-buffé på Råda Säteri. Sweet.

The Hold Steady - The Weekenders

Tillbaka till oljudet.

Söndag och jag har huvudvärk och blåmärken. Både huvudvärken och blåmärkena är nog självförvållade tyvärr, söndagen kan jag inte göra så mycket åt. Huvudvärken kommer troligtvis från vinet jag drack igår, och blåmärkena kommer från när jag efter att ha druckit upp vinet skulle ta någon slags genväg genom en skogsdunge med en inte alltför välbyggd trappa och inga gatlyktor. Lägg sedan till ett skrangligt trappräcke på ena sidan och en Evelina på den andra sidan och ni kan räkna ut resten ganska fort.

Innan blåmärkena var vi hemma hos Andreas där Ann hade fest. Hm. Ja, jag är medveten om att det kan låta lite konstigt. Men så var det. Ann bjöd på chips på festen, det är det som är så bra med Ann. Man kan alltid lita på henne när det kommer till chips! Annars diskuterade vi allt från hockeykillar till studentbaler och fuldansade till allt mellan himmel och jord. Efter trapp-incidenten åkte jag hem. Men det berodde mer på min borttappade lön och lite lätt illamående än trapp-incidenten.

Vi tittade aldrig på Amelie i fredags. Någon högre makt vill inte att vi ska se den. Varje gång vi har försökt är det någonting som har krånglat. Ljudet eller texten. Istället blev det Edward Norton kväll med Primal Fear följd av Rounders. Dessutom åt jag choklad. Jag har haft ett himla konstig sug efter choklad på sistone.

En av Werther's chokladsorter blev det. Dark Cream. Smaken var det väl inga fel på, men 20 kronor för 100 gram är lite väl att ta i tycker jag. Jag betalar gärna lite mer för finare mörk choklad, men den här kändes inte riktigt som finare mörk choklad. 3,5/5 får den i betyg av mig. Jag håller mig nog till min riktigt mörka choklad i fortsättningen. 45% kakao. Vilket trams. Nu ska jag riva ett fryst äpple.

Iggy & The Stooges - She Creatures Of The Hollywood Hills

Slakt, Sofia Coppola och Thérèse Raquin.

Jag måste sluta titta på frågesportsprogram tror jag. Jag blir bara irriterad när de inte kan saker. Nyss satt jag och skrek: "SOFIA COPPOLA! Sofia Coppola för fan! MEN! SOFIA COPPOLA!" för mig själv framför teven i flera minuter, och blev jättetrött på tjejen i heta stolen som inte hörde mig. Slösa alla livlinor på den. Hmpf. Jag kunde visserligen inte matfrågan som kom direkt efter, som man kanske tycker att jag borde kunna. Men jag kunde Thérèse Raquin! Se, man lär sig allt lite grann av att läsa litteraturvetenskap. Nu läste vi visserligen den redan i gymnasiet, så det hade kanske ingenting med att jag läst litteraturvetenskap att göra.

Nu struntar vi i det och fokuserar på våran mumsiga fredagsmiddag:


Skogspanna med fläskfilé och kokt potatis

För 2 pers

ca 300 gr fläskfilé
1 gul lök
8 st färska champinjoner
2½ dl matlagningsgrädde
1 tsk soja
1½ msk oxfond med rödvin
2 msk lingonsylt
timjan

Putsa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor.
Skala och finhacka löken.
Kvarta champinjonerna.
Bryn lök och fläskfilé i en djup stekpanna.
Tillsätt champinjonerna.
När fläskfilén är genomstekt, häll över matlagningsgrädden.
Blanda ner soja, oxfond och lingonsylt.
Låt koka ihop i ca 10 minuter.
Smaka av med timjan.
Servera med kokt potatis och en god sallad.

Jojo. Man tackar. Det satt fint i magen. Speciellt som jag var jättehungrig och ilsken av mig. Jag blir sån när jag är hungrig. Riktigt farlig att umgås med när blodsockret är lågt alltså.

När vi var på väg hem från Hemköp idag så träffade vi Karin. Åååh, Karin! Karin är våran gamla hyresvärd som vi hyrde av i andra hand när vi bodde i Krokslätt. Hon är nog världens trevligaste människa. "Vad skönt att ni flyttat tillbaka hit, jag kände verkligen att... Ni ska inte bo därute!" Sa hon idag när vi träffade henne. Därute är alltså på Hisingen. Så kände jag också. Efter att vi mött henne var både jag och Jimmy ungefär 10 x gladare än innan, då jag som sagt var jättehungrig och Jimmy var jättetrött så vi gick mest och muttrade till varandra innan. Ja se Karin, hon piggar minsann upp!

Nu ska vi se på Amelie Från Montmartre, faktiskt Jimmy som har valt. Det trodde ni inte. Jag har aldrig sett den, konstigt nog. Jimmy har inte heller sett den, men det är inte lika konstigt för jag vet redan nu att han inte kommer att gilla den.

Me'Shell Ndegeocello - Bright Shiny Morning

Skölja över dig som ett varmt sommarregn.

Tyvärr är det inte ett varmt sommarregn ute. Det är ett kallt fult vårregn. Så jag dricker te och försöker rädda en krukväxt som mest är väldigt brun och ser ut som att den vill ramla isär. Den har nästan drunknat, så jag försöker torka ut den. Jag och krukväxter kommer inte så bra överens. Åtminstone inte den här, den har mått dåligt sen vi flyttade från Krokslätt i september. Jag försöker tala den till rätta; jag saknar också Krokslätt men att bara lägga sig och självdö är inte lösningen. Gilla läget! Krukväxten bryr sig sådär lagom mycket.

Äh. Här får ni en god och stark korvgryta istället:


Pasta med kryddig korvgryta

För 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 500 gr falukorv
400 gr krossade tomater
1-2 dl vatten
1 msk sambal oelek
2 tsk Hot Habanero- & Passionsalsa
150 gr fetaost

Skala och finhacka löken.
Strimla falukorven.
Fräs lök och korv i en djup stekpanna tills löken mjuknat.
Häll över krossade tomater och vatten.
Smaksätt med sambal oelek och salsa.
Låt koka ihop i ca 5 minuter.
Strö över fetaost-tärningar strax innan servering.
Servera med pasta och en sallad.

Tycker man att det blir för starkt är det bara att minska på sambal eller salsa. Jag gillar stark mat, så jag vill ha den stark. Därför har jag en tendens att ösa ner sambal oelek så fort det ingår i något recept.

Nej. Nu ska jag nog nörda lite serier, eller en film kanske. Jag får inte se Pans Labyrint för Jimmy. Är den läskig? Jag är inte rädd för monster och mördare och sånt, jag är rädd för spökbarn och läskiga gubbar. (Typ Thomás i Barnhemmet, och Kvådd under trappan.) Är det spökbarn med i Pans Labyrint? För isåfall kan jag hålla med Jimmy. Är det läskiga varelser så borde jag få se den för läskiga varelser skrattar jag bara åt. Nej. Nörda serier får det bli.

Band Of Horses - The End's Not Near

Ett huvud fullt av tvivel och en väg full av löften.


I tisdags åt vi vegburgare i ciabattabröd med stekt paprika, tomat, gurka, ruccola och samma gräddfilsås som jag gjorde till texmexsalladen dagen innan. Så himla gott. Jag ska nog aldrig äta hamburgare i hamburgerbröd igen, ciabatta är ju mycket godare. De senaste två dagarna har min väckarklocka ringt klockan 04.30 på morgonen. Sånt borde nästan vara olagligt. Så igår orkade jag faktiskt inte göra någonting annat än att sova på kvällen. Nu undrar jag mest var sommarvärmen tog vägen? 12 jävla grader och snålblåst är inte okej i slutet av maj.

The Avett Brothers - The Perfect Space

Vargöga.

Här är en av mina favoritlåtar just nu:



Den passar fint en regnig dag som denna. Här kommer den som Spotify-link också, om ni känner att ni vill lyssna en gång till. Fan, jag är så givmild. Det måste vara min socialistiska uppfostran som gör det.

Wakey!Wakey! - Dance So Good

Skogens eko.

Idag har varit en sisådär dag som mest tillbringats i soffan med en bok så jag har inte så mycket mer att komma med än den goda måndagsmiddagen vi åt alldeles nyss.



Texmex-sallad med kyckling


För 2 personer

2 kycklingfiléer
1 påse fajitamix

isbergssallad
ruccola
gurka
cocktailtomater
majs
avokado

3 dl gräddfil
1 citron
1 msk vitlökssås

nachochips
salsasås

Tärna kycklingfiléerna.
Stek kycklingen med fajitamixen enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla sallad, hacka gurka och tomat. Dela avokadon i bitar.
Blanda sallad, ruccola, gurka, tomat, majs och avokado.
Blanda gräddfil med saften från en citron.
Blanda ner vitlökssåsen i gräddfilen.
Värm nachochipsen i ugnen, ca 10 minuter på 150 grader.
Ringla gräddfilsåsen och salsa över salladen.
Stoppa in varma nachochips runt kanterna på skålen.
Servera salladen till fajitakycklingen.
Enjoy!

Lätt en av de godaste salladerna som finns här i världen. Bättre än så blir det liksom inte en måndag. Jo. En sak som faktiskt är lite bättre ändå är att jag äntligen hittade USB-kabeln till min mp3-spelare. Frosty The Snowman är liksom inte alls lika bra i slutet av maj som den var innan jul då jag senast kunde byta låtar i den. Den var inte ens särskilt bra innan jul, men då hade den åtminstone ett syfte. Nu ska jag dricka te.

Lisa O Piu - Traitor

Jag hoppas att jag dör innan dig.

Jag har ätit barnmat idag. Åtminstone nästan barnmat. Se så fint:


Kassler- & rislåda

För 4 portioner

4 portioner kokt ris
ca 400 gr kassler
½ purjolök
2,5 dl matlagningsgrädde
½ dl chilisås
1 dl majonnäs
riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Tärna kasslern. Strimla purjolöken.
Blanda grädde, chilisås och majonnäs.
Varva ris, kassler och purjolök i en ugnsform.
Häll över såsen. Strö över riven ost.
Gratinera i ca 20 minuter.
Servera med en god sallad.

Ja. Jag vet att det kan vara något av det simplaste någonsin. Men det är ju gott! Och så lätt att variera. Släng i lite broccoli eller champinjoner. Byt ut kasslern mot kyckling. Krydda med lite curry. Gör den vegetarisk med quornbitar. Och så vidare i all oändlighet. Idag blev det såhär, och det är både gott och barnvänligt. Jag vet för jag har testat på min brorson. Och Jimmy och DJ och de blev ju mätta och belåtna. Så det måste räknas som barnvänligt.

Nu ska jag sova. Jag kanske får jobba imorgon, det vet man aldrig. Så det gäller att vara utvilad!

David Fridlund Feat. Sara Cullen & Daniel Jansson - Diamonds & Photographs

Två av dig.

Det blev inget rosévin för mig igår. Istället satt jag i trädgården och läste bok i eftermiddagssolen. Det här med trädgård är inte så dumt inte. På kvällen förflyttade jag mig från trädgården till vardagsrumsfönstret och hade djupa diskussioner med Lucas som bor på våningen under. Han är 4 år och fick mig att lova att jag inte skulle klättra ner och stjäla hans leksaker. De har en enorm balkong som man kan sucka avundsjukt över. De som har lägenheten längst ner har inte bara en uteplats utan även en pool som man kan sucka avundsjukt över. Suck ja. Men vi har ju en brandstege! Icke att förakta!

Eftersom det inte blev något vin för mig igår har jag mått desto bättre idag. Tvingade med Jimmy ut i solen för att äta glass. Jimmy mådde inte lika bra som jag. Det kan han gott ha för att han kom hem inatt och störde mitt filmtittande genom att springa runt och gapa på engelska. "Waddup?! What ya lookin' at maaaan?!" Något som han helt glömt bort att han sysslat med i morse. Störa i min Stanley Kubrick-festival. Man blir ju upprörd!

Förutom att tvinga med Jimmy ut i solen så har jag också bakat kakor. Det blev någonting jag inte testat förut, och när jag smakade en var de kanske lite väl söta för min smak. Tur då att de är så små så att en räcker gott och väl. Men om man är en sötsaks-person så tror jag absolut att dessa går hem. Man kan inte lita på mig där riktigt, jag tycker att ljus choklad är för sött och att socker i te är för sött. Jag är mer salt. Men här är de i alla fall:


Apelsinsnittar

Mördeg:
150 gr kylskåpskallt smör
4 dl vetemjöl
2 msk socker
2 msk mjölk

Fyllning:
50 gr smör
3 dl socker
2 ägg
1 msk potatismjöl
2 dl malda hasselnötter
3 msk finhackade, syltade apelsinskal

Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk vatten

Garnering:

syltade apelsinskal

Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa.
Tillsätt kall mjölk och arbeta snabbt ihop i en deg.
Tryck ut degen i en smord "halv" långpanna.
Ställ formen kall medan du gör fyllningen.
Rör smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda ner potatismjöl, malda hasselnötter och finhackade syltade apelsinskal.
Bred ut fyllningen över mördegen i formen.
Grädda i ugnen ca 35 minuter.
Skär kakan i små rutor medan den fortfarande är varm.
Låt kakan svalna. Blanda ihop glasyren och bred över kakan.
Dekorera med syltade apelsinskal.


Sådärja. Och så ett litet VM-brons på det. Det var inte så dumt. Härlig payback där från Bengan att ta time-out med 0,7 sekunder kvar. Humor, ja.  Nu ska jag ösa upp mat i matlådor.

Tobias Fröberg - The Skyline

Totalt uppbunden.

Solen skiner, himlen är blå, åh vad det är skönt att leva då. Sen kommer jag inte ihåg något mer av texten. Jag funderar på att gå till Systembolaget och köpa en flaska rosévin utifall att kvällen bjuder på fest. Man vet ju aldrig vad som händer och man kan ju inte bara sitta hemma när det är 25 grader varmt och strålande sol. Nä!

I torsdags bjöd jag Jolin och Evelina på middag här hemma. Det var varmt. Men mest trevligt. Eller mest varmt, jag vet inte. Jag och Evelina planerade en alldeles underbar sommar i alla fall. Jolin ska ju åka till Oslo hela sommaren, så hon får inte vara med på alla våra helt underbara äventyr vi ska ut på i sommar. Kanske om vi åker och hälsar på henne. Det här bjöd jag i alla fall på:


Till förrätt blev det Mozzarellaknyten. Lite mozzarella i smördeg.




Huvudrätten bestod av bakad potatis med tonfiskröra och en sallad.




Efterrätten var jordgubbspiroger med vaniljglass.
Jo, men det är väl klart jag gjorde glassen själv!
Sen la jag den i en sån GB-förpackning bara för att det skulle vara lättare att dela upp den...

Det var torsdagen det. Igår jobbade jag och sen hade jag mest åsk-huvudvärk hela dagen så jag orkade inte göra någonting vettigt alls. Mer än att jobba alltså. På kvällen tvingade Jimmy mig att se någon konstig film där Denzel Washington sprang runt och vörnade om bibeln. Den var ungefär som The Road, fast istället för en jobbig liten unge som sprang runt och skrek: "PAPA!" hela tiden så var det Mila Kunis som ropade: "I wanna come with you!" Jag är tveksam till Jimmys filmsmak. Det må jag säga.

Nej. Nu blir det nog en tripp till systembolaget. Det får bli så. Dricks vinet inte upp idag så dricks det säkert upp någon annan dag. Fan, jag är så äcklig. Jag måste nog duscha innan jag visar mig utomhus. Så får det bli. Dusch, sen systembolag. Sen semifinal i hockey-VM!

Keane feat. K'NAAN - Stop For A Minute

Lite grekmat.

Idag har jag lagat lite grekmat. Blir all mat grekmat om man har tzatziki till? Eller hur räknas det till grekmat? Jag åt i alla fall grekiska köttfärsbiffar och bulgur till min tzatziki.


Grekiska biffar med bulgur och tzatziki

För 6 stycken biffar

ca 400 gr nötfärs
½ gul lök
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal från
oregano
spiskummin

Skala och finhacka löken.
Blanda färs, ägg och finhackad lök.
Pressa ner vitlöken. Riv ner citronskal.
Krydda med oregano och spiskummin efter behag.
Forma till 6 stycken biffar.
Stek dem på medelvärme tills de är genomstekta.
Servera med bulgur, tzatziki och en sallad.

Somrigt och gott. Jag vill ha en balkong. Att öppna alla fönstren på vid gavel är inte riktigt samma grej faktiskt. Så en liten balkong såhär på sommarkvisten skulle sitta fint. Nu går det ju rätt bra ändå. Jag har skippat det där med ångest och satsar på glädje istället. Gick och hämtade ut biljetterna till Håkan Hellström, så nu har vi något att se fram emot i novembermörkret också. Fint.

Jag tyckte att idag var en jättebra dag att gå runt i gullig tunika med små hjärtan och små sailorshorts med guldknappar och knästrumpor med ankare på. Jimmy tyckte att han inte ville gå ut med mig om jag inte bytte om. Det gjorde jag inte, och Jimmy följde med ut ändå. HA! Sen när vi var på Hemköp så tittade tydligen folk på mig och pratade om mig. Enligt Jimmy. Jaa, men det är väl klart att de tittar och pratar om mig. Jag var ju lätt sötast på det där stället. Jag tror att Jimmy egentligen inte vill att andra ska se hur söt jag är för då blir de avundsjuka på honom som har så söt flickvän och så blir det liksom... Tryckt stämning. I hela Mölndal.

Nu ska jag äta kärleksmums och dricka te. Imorgon ska jag JOBBA! Det ni.

NEU! - E-Musik

Parasiter.

Jag måste sluta ha sån jävla ångest hela tiden. Eller hela tiden var väl att ta i. Men varje dag som jag inte jobbar så får jag världens ångest. Men det blir ju så när man vet att man verkligen behöver varenda liten krona och man varje månad får gå och fundera på om man kommer att ha råd att betala nästa hyra ens. Speciellt nu de senaste månaderna när vi haft dubbla hyror att betala, en liten nätt summa på sisådär 10 000 kronor i månaden. Inga pengar alls för en studerande och en arbetslös utan rätt till a-kassa. Hööhöö. Men nu har vi åtminstone bara en hyra att betala i fortsättningen.

Och jag vet ju att jag inte kan göra så mycket åt saken. Jag är inskriven i en vikariepool, ringer de så ringer de, ringer de inte så är det ju så. Men just nu så behöver jag ganska mycket att de ringer. Gärna varje dag. Jag skulle så hemskt gärna vilja kunna... Äta någonting i sommar. Högre krav än så har jag inte på mina sommarplaner nuförtiden. När jag var yngre brukade jag flänga runt på festivaler och åka utomlands om somrarna. Nu är jag nöjd om jag har råd med mat i magen. Jag ska åtminstone jobba imorgon och på fredag, och två dagar som jag vet om nästa vecka. Jag lugnar min ångest med det.

Så. Mat då. Vi pratar om mat istället. Det är roligare. Det hjälpte faktiskt inte alls att skriva av sig om min ångest, nu har jag bara ännu mer ångest. Så då skriver jag om mat istället. För det är gott och ger inte ångest. Det här åt vi igår:


Pasta med lövbiff i vitlökssås


För 2 pers

2 portioner pasta

200 gr lövbiff
2 dl lätt créme fraiche
100 gr créme bonjour vitlök
½ kruka färsk basilika

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla lövbiffen och bryn den.
Häll över créme fraiche och färskost.
Hacka basilika och blanda ner.
När pastan kokat färdigt, blanda med lövbiffsåsen.
Servera.


Så. Veckans enklaste recept. Varsågoda. Gott och enkelt. Och kladdigt. Det är roligt att kladda med mat.

Nu borde man ju gå ut i solskenet. Sooool liksom. 23 grader varmt och sooool. Det får nog bli en tur runt berget. Men först lite frukost i magen. Jag har fått för mig att jag gillar havregrynsgröt. Det gör jag inte, så varje morgon när jag sitter där med gröten så håller jag på att kräkas för att det är så äckligt. Sen glömmer jag bort det igen tills nästa dag och så sitter jag där med min gröt igen. Men det är ju billigt med gröt, då kan man ju ta lite kräks.

The National - Afraid Of Anyone

Hoppet är det sista man förlorar.


Här är en middag vi åt igår: omelett fylld med ost, grillad paprika och cocktailtomat med chorizo och melon. Kanske inte det mest hälsosamma eller lyxiga som man kan äta, men det var gott. Jag vet inte varför jag har en fix idé om att alltid servera melon till omelett. Jag har säkert sett det på någon av mina amerikanska serier och fått för mig att det är skitcoolt.

Nyss försökte jag ta itu med den där bloggutmaningen jag fått av Ann. Det gick sådär. Förlåt Ann. Jag blir bara hemskt uppkäftig när jag ska skriva om kläder. Det slutade med att jag skrev att min stilikon är Mimmi Pigg, att jag influeras av kidsen på dagis och att jag uppfann min klädstil igår kväll när jag rökt för mycket braj. Det enda jag egentligen kan svara på när det gäller min stil och varifrån jag fått den är att jag gillar fina kläder som gör mig glad.

Nu måste jag äta någonting. Min uppkäftighet kan också bero på hunger.

Gogol Bordello - Trans-Continental Hustle

(för att det svänger och jag gillar när det svänger, katten.)

En orkester av bubblor.

Vad besviken Ann kommer att bli nu när även det här blogginlägget handlar om mat. Jo. Ann har nämligen gett mig en sån där bloggutmaning. Nej, inte en sån där hon snackar skit om mig med sin mamma och sen skriver ett blogginlägg om det i nåt slags försök till ett bloggkrig, utan en sån där med frågor som man ska fylla i. Jag ska faktiskt ta itu med den också. Men jag måste skriva om det vi åt i söndags först.

För det var så gott. Sådär jättegott. Sådär så jag skulle kunna äta det igen idag. Och imorgon. Och kanske resten av veckan. Men det kan jag inte, för det var så gott så vi åt upp allting redan i söndags. Även Jimmy tyckte det var jättegott nämligen. Vilket kanske inte hade varit någon större grej om det inte vore för att det var vegetarisk mat vi åt. SÅ gott var det.


Quorn Italiano med rostad potatis

För 2 pers

4 st quornfiléer
2 vitlöksklyftor
8 st cocktailtomater
½ kruka färsk basilika
2½ dl matlagningsgrädde
1 msk kycklingfond
1 msk balsamvinäger

Klyfta tomaterna. Skär vitlöken i tunna skivor. Hacka basilikan.
Fräs quorn, tomat, vitlök och basilika i en djup stekpanna
tills quornfiléerna är genomstekta.
Häll över matlagningsgrädde.
Blanda ner fond och balsamvinäger.
Låt koka ihop i ca 5 minuter.
Servera med rostad potatis och en god sallad.

Så enkelt var det. Och sååå gott var det. Såsen var egentligen till 4 pers, men man ska alltid ha mycket sås så jag gjorde dubbel sats av den. Det vet ju alla att det alltid står för liten mängd sås i recept. Inte i det här receptet alltså, så det behöver ni inte dubbla. Det var kanske ingen skräll att jag skulle tycka det var jättegott med tanke på att det är färsk basilika i. Mmm. Basilika.

Nu är jag lite mindre sur och tvär. Har reserverat 6 sittplatsbiljetter till Håkan och har ett gäng veliga kompisar som inte alls vet någonting. Men det är lite som vanligt när det kommer till såna här saker. Det är ju faktiskt hela två dagar kvar tills onsdag då de måste hämtas och betalas. Sen blev jag dessutom lite trött på mig själv som blir sur för att jag får sitta och se på Håkan, inne i värmen, mätt och varm, vilket problem alltså. Verkligen. Inte. Herregud. Bete mig!

Elizabeth Cook - Times Are Tough In Rock N' Roll

Please, don't make my feel good go away.

Idag är det måndag och jag är sur och tvär. Jag återkommer till det senare. Först fokuserar vi på lördagen.


I lördags åt vi Piccata Milanese med ris och så skippade jag löken i tomatsåsen och pressade ner två vitlöksklyftor istället. Himla gott är det. För en gångs skull lyckades jag få nästan hela paneringen att sitta kvar också. Applåder, applåder. Panering och jag kommer inte så bra överens annars.

På kvällen åt vi 300 kilo chips och hade film-maraton. Det kändes som en lagom bra lördagsaktivitet efter fredagens partajande. Först tittade vi på Platoon (3/5, jag gillar inte krigsfilmer och Johnny Depp hade alldeles för få repliker), sedan blev det La Haine (3/5, stundtals väldigt rolig men mest rörig och... vad handlade den om?) och sedan avslutade vi med United States Of Leland (4/5, för det var en fascinerande historia) och sen var det Jimmys tur att välja film så då gick jag och la mig. Haha.

Idag är jag sur och tvär. Kom med nåt nytt, du är ju jämt sur. Ja. Idag är jag lite sur för att jag inte får jobba. Morr. Men mest sur är jag för att ståplatsbiljetterna till Håkan redan är slutsålda. En halvtimme tog det och sen var de slut. AH! Nu kommer vi säkert att få sitta längst bak, längst upp och se Håkan som en liten prick på marken. Innan man hunnit få tag i alla som ska vara med och de bestämt sig om de verkligen ska vara med osv. Klart ni ska med! Å andra sidan försöker jag låta bli att vara sur och tänker att det inte är så mycket jag kan göra åt saken och att jag faktiskt redan sett Håkan typ 15 gånger... Men ändå. Lite sur och tvär måste man ju få vara.

Nu ska jag äta melon. Sen ska jag ringa massa samtal om betyg hit och dit. Jag försöker låtsas att jag är en hemmafru och att Jimmy tjänar apmycket pengar så det är okej att jag går hemma och gör ingenting. Det gick skitbra när jag stod och strök våran bordsduk, men gick åt pipsvängen när jag skrev inköpslista och fick pengaångest. Jag ska nog ta och dammsuga lite och se om det blir bättre igen.

Richard Walters - Crawl Up To My Room

Är det någon där?

Vi åt sån fruktansvärt god sallad i fredags. Det kan ha varit för att vi gått på stan hela dagen och var ashungriga också, men jag tror mer det var så fruktansvärt gott. Jag är inte ens en salladsmänniska, jag tycker inte alls man blir mätt av det. Men den här var inte dum alls. Jag hittade receptet på tasteline från början, eller snarare inspirationen till receptet. Det blev en kycklingsallad med indisk touch.


Indisk kycklingsallad

För 2 pers

2 kycklingfiléer

Marinad till kyckling:
2 msk rapsolja
2 msk tandoori-paste
2 msk sweet chili-sås

1 påse blandad sallad
1 röd paprika
1 liten burk majs
½ gurka
10 st cocktailtomater
150 gr fetaost i kuber
1 lime

Dela kycklingfiléerna i stora bitar.
Blanda ihop marinaden.
Häll över kycklingen och låt marinera minst 1 timme. Gärna över natten.
Stek kycklingen tillsammans med marinaden.
Strimla paprikan. Hacka gurka och tomat.
Blanda sallad, paprika, majs, gurka, tomat och fetaost med kycklingen.
Ringla över marinaden som kycklingen stekts i.
Klyfta lime och dekorera salladen med.
Det är nämligen gott att spruta saften från limen över salladen.
Servera salladen med ett gott bröd.

Det bästa var att man var mätt av den ett bra tag efteråt. Det kan bero på att jag åt massor av bröd till också visserligen. Men det spelar mindre roll, för nu fokuserar vi på salladen och att den var god.

Nu låter det som att det går bra för Sverige i hockey-VM så nu struntar jag i det här. Det är ju bara VM en gång om året! Nu är visserligen varken Foppa, Zäta, Stefan Liv eller Lundqvist med så det är lite brist på favoriter. Men jag hittar på jättetråkiga skämt om att Wallin ser ut som en flicka istället. Inte en tjej, utan som en liten flicka. En sån där med rosiga kinder och långa täta ögonfransar. Och jag är inte alls avundsjuk!

Frankie Goes To Hollywood - Born To Run

Göteborg, jag älskar dig, men du drar bara ner mig.

Regn och regn och regn. Ska det kanske sluta regna snart? I väntan på att det ska sluta regna och jag ska bli lite piggare så vi kan gå till Ica Maxi och köpa chips så bjuder jag på en liten grönsaksgryta som vi åt tidigare i veckan.


Grönsaks- & böngryta med bulgur

För 4 portioner

1 gul lök
200 gr fänkål
200 gr vitkål
1 röd paprika
1 burk stora vita bönor
½ dl tomatpuré
400 gr krossade tomater
2 dl créme fraiche
spiskummin

Skala löken. Skär fänkål och lök i klyftor.
Strimla vitkål och paprika.
Fräs lök, fänkål, vitkål och paprika i en djup stekpanna.
Krydda med spiskummin.
Häll över tomatpuré och krossade tomater.
Koka upp och låt koka tills löken mjuknat.
Blanda ner créme fraiche och bönor.
Puttra tills bönorna är varma.
Smaka eventuellt av med mer spiskummin.
Servera med bulgur.

Egentligen räcker det nog nästan till sex portioner för man blir så mätt av den här grytan. Jag orkade en halv portion, och då äter jag ändå mycket. För att vara tjej tänkte jag skriva nu. Men det tänker jag fan inte göra. Jag hatar när folk säger så. "Vad du äter mycket för att vara tjej." Hmpf. Jag äter väl mycket för att vara människa. Eller så äter andra tjejer lite för att vara människor. Det kanske är så det är, det har ni inte tänkt på! Jag tycker det är så jävla osexigt med folk som äter lite och petar i maten.

Igår var vi på gayfest på ett museum. Fest på ett museum liksom, det är man inte ofta. Jag tyckte mest det var konstig musik och inga killar. Inte så att jag var på jakt efter en gaykille, utan mer så att nu när jag tänker på det så såg jag kanske 2 killar på hela stället. Den ena satt i inträdet och den andra hade klänning. Annars tappade jag mest bort alla hela tiden.

Idag regnar det som sagt bara. Jag har fortfarande pyjamas på mig. Det är fint det. Fast nu ska jag nog ta på mig vanliga kläder och tvinga med mig Jimmy till Ica Maxi. Mölndal kan man inte köpa chips i, de har ett förskräckligt dåligt chipsutbud. Jag sitter här och skäms. Nästan lika mycket som jag skäms över att jag inte märkt att Evelina bytt gardiner hemma hos sig. Förlåt.

The Colourfield - Hammond Song

Sånt man hittar i kakburken...


I min kakburk kan man hitta Kärleksmums som jag bakat idag. Eller Mockarutor, Chokladrutor eller vad man vill. Jag bakar dem efter ett nytt sorts recept varje gång, för att hitta det som passar mig bäst. Fast jag tror redan jag hittat min favorit. Idag bakade jag efter ett recept som hette Barnens Kokosrutor. Jag tror det barnsliga var att det inte skulle vara kaffe i glasyren, men det hade jag i ändå. Annars får det bannemej vara.

Ikväll har jag varit i Kungälv och tittat på när Anna spelade teater. Evelina hade lurat med sig halva Göteborg. Ungefär. Sen skrämde hon upp oss hela bussresan med något snack om en mördarbacke. Själv tyckte jag att Kungälv var mest pittoreskt, sen hittade jag ett hus som jag ville knacka på och köpa. Frida hittade massor av motorcyklar utanför vandrarhemmet som hon ville köra. Eller inte. Jag tyckte vi skulle attackera Bohus Fästning med käpphästar och hammare. Det skulle allt vara en syn det.

Nu vill jag sova. Men min tvättmissbrukare till sambo har tvättat våra sängkläder och då vi bara har ett underlakan som passar i dubbelsängen så måste jag vänta tills det torkat. Kul kille!

JJ - You Know

Skaka hand med djävulen.

Jag är bara sjukt trött jämt nuförtiden, det spelar ingen roll hur mycket eller lite jag sover. Jag känner mig ändå som en urvattnad trasa. Är det det som är vårtrötthet? Men nu bjuder jag på lite soppa, det är ju trots allt torsdag. Nu åt vi visserligen denna soppan i tisdags, men det är ju en annan historia.


Soppa med smak av rostad paprika

För 4 portioner

6 st röda paprikor
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
2 tomater
7 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
Salt
Peppar

Sätt ugnen på max och grilläge.
Dela paprikorna i fjärdedelar och lägg med skalet uppåt i en ugnsform.
Grilla i ugnen till skalet är nästan helsvart och får blåsor.
Stoppa paprikorna i en plastpåse och låt dem vila i några minuter.
Dra av skalen från paprikorna.
Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka tomaterna.
Fräs lök och tomater i en kastrull.
Häll tomatfräset tillsammans med paprikorna i en matberedare och mixa.
Häll tillbaka i kastrullen.
Tillsätt vatten och hönsbuljong.
Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
Servera med mjukt bröd.

Ja. Det är lite meckigt. Man bränner nästan sönder fingrarna när man drar av skalet från paprikorna. Men rostad paprika är sjukt gott och ger soppan jättegod smak. Så det fick väl vara värt det tycker jag.

I tisdags jobbade jag, åt soppan, gick hem till Evelina och tittade på DH och åt skruvar. Igår jobbade jag, åt Biff Stroganoff och sen tittade jag och Jimmy bara på film och åt jordgubbar och chips. Ja. Beach 2010 får vänta några år till. Och bara trött är jag. Så tråkigt. Vi såg i alla fall Kick-Ass igår. Nu ska jag bli som Hit Girl, då blir jag nog piggare. Sjukt rolig film. Fast för mig räcker det visserligen att se "McLovin'" för att jag ska börja skratta. Vad heter han egentligen? Skitsamma. Han kommer alltid att vara McLovin'.

Nu ska jag duscha, det kanske piggar upp lite. Ikväll ska jag på teater. Min inre kulturtant behöver det, det är nog därför jag är så trött. Brist på teater. Tur att jag har Evelina som tar med mig ut på lite kulturella evenemang. På tal om evenmang så släpps biljetterna till Håkans spelningar i höst på måndag. Jag är som vanligt värst av alla på att tjata om att vi måste köpa biljetter. På en gång liksom. Vi måste ju stå längst fram. Titta. Nu blev jag genast piggare!

Katie Melua - The Closest Thing To Crazy

Härmed inviger jag paprika-veckan!

Idag har jag...


Gått till fruktaffären och köpt alldeles för många paprikor som nu bor i våran fruktskål.


Ätit köttfärssås och pasta för första gången på evigheters evighet. Mest för att jag har tappat bort matlagningsfantasin och hoppas att den kommer tillbaka snarast möjligt.


Satt upp gardiner i våran lilla pyttehall. Det är det enda fönstret i hela lägenhet som har gardinstänger. Och det ligger egentligen inte ens i lägenheten utan en trappa ner. Gardinerna har min lilla mamma sytt. Själv kan jag inte ens trä en symaskin, men jag är fruktansvärt bra på att hitta på konstiga saker som jag sedan tvingar min mamma att sy.

Nu är det nog dags för en kopp te och lite slöande i soffan. Det är ingen lätt sak det där med att sätta upp gardiner. Eller köpa galet mycket paprika. Så jag är nog värd att ta igen mig lite. Det är jag förstås alltid.

Kris Kristofferson - Sugar Man

Och jag vet att du är glad, det har jag sett på din statusrad.



Det är så skönt med facebook. Man behöver liksom inte kommunicera längre. Allt finns redan där. Tänk vad jobbigt det var förr i världen när man fick lov att berätta om man var sur på någon. Eller fick lov att ringa eller träffa folk för att få reda på hur de mår. Nu slipper vi allt sånt. Nu har vi Facebook.

Kris Kristofferson - Best Of All Possible Worlds

Söndagstårta.

Eftersom det är förkylningstider så blev det här den lugnaste helgen på väldigt länge för min del. Idag känner jag mig dock mycket bättre så därför bjuder jag på tårta. Jag tillhör ju dem som inte tycker att det behöver vara fest för att bjudas på tårta, utan snarare dem som tycker att man kan bjuda på tårta så blir det till fest. Och festligare än såhär blir det ju inte för mig den här helgen.


Chokladmoussetårta med nötbottnar

ca 6 bitar

Tårtbottnar:
1½ dl hasselnötskärnor
1½ dl florsocker
2 äggvitor

Chokladmousse:
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
200 gr mörk choklad

Garnering:
Jordgubbar
Florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Mal nötkärnorna och blanda med florsockret.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Blanda ner nötmixen.
Bred ut till två lika stora bottnar på smort bakplåtspapper.
Grädda i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna.
Vispa grädden.
Blanda ner grädde, äggula och vaniljsocker i chokladen.
Bred ut moussen mellan och över tårtbottnarna.
Dekorera med jordgubbar och florsocker.
Låt stå kallt i 2 timmar innan servering.


Det var riktigt gott det. Påminner lite om min faster Maggans hasselnötstårta, och det är den godaste tårtan som finns i hela världen. Enligt mig. Och det här var också himla gott. Sen kanske det inte blev den finaste tårtan som världen har skådat, men det fina sparar vi på tills en annan gång.

Nu har jag äntligen, efter nästan två år, tagit mig hem till Elin också för att inspektera hennes och Mickes lägenhet. Det går ju betydligt enklare nu när vi bor med bara 10 minuters gångväg ifrån varandra. Jag fick använda finporslinet till mitt te också. Det är minsann inte dåligt det. Nu måste jag bara lära Elin att hitta hem till oss också, så nästa gång är det väl min tur att bjuda på te i finporslinet. Har vi något finporslin?

Nu måste jag nog diska här hemma innan Jimmy kommer hem. Jag känner att han kommer att ge mig den där trötta blicken annars. Och den vill man ju inte ha. Nu ljög jag. Jag lever ju för att få den där blicken av honom, det finns ingenting roligare än att säga någonting helt konstigt eller dansa en ful dans eller någonting och sedan få den där blicken. Nu är jag inte ens ironisk, det är faktiskt kul på riktigt. Så jag kanske struntar i disken ändå.

The Hold Steady - Hurricane J

Spitzenqualität.

Igår hade jag fredagsmys mest hela dagen. Eller ja, jag var mest förkyld helt enkelt. Så det blev inte alls särskilt mycket gjort. Men det är ju så det ska vara när man är lite sjukling, annars blir man ju aldrig frisk igen. Så på kvällen blev det också bara lugnt. Först blev det fredagsmiddag, en variant på någonting som vi annars brukar äta med fläskfilé, igår fick det bli med kyckling:


Limekyckling med ris

För 2 portioner

2 kycklingfiléer
2 dl lätt créme fraiche
1 lime, saften och rivet skal
1 tsk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk flytande honung

Skär kycklingen i bitar.
Bryn dem i en djup stekpanna.
Tillsätt créme fraiche.
Riv ner limeskal och pressa ner saften.
Blanda ner soja, sambal och honung.
Låt koka ihop i ca 10 minuter.
Servera med ris och en sallad.

Lätt som en plätt. Och gott var det också. Inte för att jag kände sådär jättemycket smak förstås, men om Jimmy tyckte att det var gott så var det troligtvis det. Han brukar ju vara den av oss som är kinkigast med maten.

På kvällen tittade vi på Das Experiment, för den hade min filmtipset sida sagt att jag skulle tycka om. Om ni inte har gjort det ännu så gå in på filmtipset.se och bli medlem där. Sen får man sätta betyg på filmer man sett och utifrån det kan man sedan gå in under "Mina Sidor" och trycka på Filmtips, så kommer det upp en hel lista på filmer som man borde tycka är bra utifrån de filmer man betygsatt. Hittills har jag gillat varenda film på min lista. Så behöver man aldrig mer slösa flera timmar av sitt liv på att se en dålig film. Det är bra för mig som är så sjukt kräsen på den fronten.

Jag tyckte om den också, Das Experiment. Eller tyckte om och tyckte om, det var ju en otäck film. En sån där som man satt och hade ont i magen av och blev förbannad. Jag tyckte att den var bra, även om det inte direkt var en feelgood-film. Sen drömde jag mardrömmar i natt, men det är ju mer Jimmys problem än mitt.

Nu ska jag dricka ännu mer te mot min onda hals. Så kanske jag vaknar till liv också, jag har inte vaknat riktigt ännu idag känner jag. Men det kommer nog.

The Futureheads - Hounds Of Love

Tycker du om pissa, Jimmy?

Idag blev det pizzamiddag. En pizza i veckan håller doktorn borta. Även om det är omöjligt att få det att se gott ut på bild. På min halva hade jag tomatsås, skinka, färska champinjoner, mozzarella och röd pesto. Yammi yammi. Angående rubriken så är det ett citat från Pippen. Av någon anledning säger han inte pizza utan pissa. Så när han var och hälsade på en gång och vi skulle äta pizza utropade han: "Tycker du om pissa, Jimmy?!" Så nu måste jag säga så varje gång vi äter pizza. Pippen fyller 6 år i sommar, så han får säga pissa. Han har betydligt värre vanor. Som hans farbror Cönny lärt honom. Själv är jag helt oskyldig. *vissel, vissel*

The National - Mistaken For Strangers

Från oxfilé till pasta och korv.

Från oxfilé i tisdags blev det pasta och korvgryta i onsdags. Så kan det vara här i världen. Men man kan ju inte äta oxfilé varje dag. Då skulle man ju tröttna. Därför är det fint att bryta av med lite korv. Dessutom kan det också vara gott om man har lite fantasi. Den här korvgrytan till exempel. Inte dum alls. Såhär såg det ut:


Korvgryta med aubergine och grillad paprika

För 4 portioner

3 st Santoreggia-korvar
2 st grillade inlagda paprikor
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 dl vatten
400 gr passerade tomater
oregano
paprikapulver


Slanta korven.
Strimla paprikan och purjolöken.
Skär auberginen i bitar.
Skala och finhacka vitlöken.
Fräs alltsammans i en djup stekpanna.
Häll över vatten och passerade tomater.
Låt koka ihop i ca 10 minuter.
Smaka av med kryddorna.
Servera med pasta och en sallad.

Igår kväll var jag sådär galet trött. Sådär trött att man inte ens kan förstå hur trött man är och varför. Sådär trött att om någon säger fel sak så börjar man gråta. Det gjorde ingen tack och lov. I morse vaknade jag och var alldeles tung i huvudet, snorig och hade ont i halsen. Så det förklarar ju kanske varför jag var så galet trött. Plus en massa fula utslag i ansiktet nu igen. Men det beror nog mer på att det var kryddig korv i maten igår. Tack och lov blev det bättre när jag fått i mig lite te och smoothie till frukost. Med förkylningen alltså, utslagen är det inte så mycket bättre med. Nu har jag mest ont i halsen. Det har jag inte tid med, för det är ju helg imorgon. Så nu gör vi såhär... Halsen, du slutar göra ont. Tack.

Nu ska jag däcka i soffan. Jag vill ha KanJang, det tar bort förkylningar på ett kick. Ge mig. Nej. Det är för dyrt. Jag får ta en apelsin istället. Och massor, massor av te. Det är fint för halsen det.

Bear In Heaven - Lovesick Teenagers

Dude, people are dead now!



Det var ju precis det här vi också satt och funderade på. Tur att det finns flera kloka människor därute. Så att man åtminstone får svar på vissa av sina frågor. Tur för mig också att jag aldrig sitter på youtube så jag har ungefär hela youtube kvar att upptäcka. Som det här till exempel. How the movie should have ended.

Dina våtor är strumpa.

Idag har vi mumsat oxfilé i rödvinssås med champinjoner och potatismos. Inte så dumt för en tisdagsmiddag. Vi skulle ätit det i helgen egentligen, men saker kom emellan. Och man kan ju inte låta oxfilé förfaras, så därför fick den agera tisdagsmiddag. Det behövdes efter den här dagen vill jag lova.

Jag har varit på krigsstigen idag. Jag blir inte arg så ofta, men när jag blir arg så blir jag riktigt arg. Och är det någonting som gör mig riktigt arg så är det att bli anklagad för massa trams. Så idag har jag varit arg. Så arg att jag tänkte lämna ifrån mig min jobbnyckel och aldrig mer komma tillbaka. Jag stod till och med med nyckeln i handen medan jag sa vad jag tyckte och tänkte. Men efter en ursäkt lugnade jag ner mig. Saknar dock fortfarande en ursäkt från ett annat håll. Men men, man kan inte begära allt. Ta ingen skit! Grynet är klok.

Kalix är också klok och jävligt bra på att peppa och stötta. Thank you. Nu ska jag dricka te och titta på DH. Om jag orkar hålla mig vaken vill säga. Det gör jag nog, den här stolen är alldeles för hård för att kunna somna på.

Serj Tankian - Saving Us

Marmeladmarinad, spontanbesök och Avatar.

I lördags åt vi kycklingklubbor som jag marinerat i apelsinmarmelad och lite annat i över ett dygns tid. Så länge måste man förstås inte marinera dem, men det blev så eftersom jag aldrig var hemma i fredags. Det räcker gott och väl med några timmars marinerande så får man en sötsyrlig smak på kycklingen.



Marmeladmarinad till kyckling

½ dl apelsinmarmelad
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
2 pressade vitlöksklyftor
Santa Maria Chili Explosion

Blanda alla ingredienserna. Häll över kycklingen. Låt stå i ca 2-4 timmar.

Till maten serverades också Knorr Sweet Chili, som du bara blandar ut i créme fraiche. Alldeles säkert är den fullproppad med E-nummer och sånt där men det struntar faktiskt jag i. För den var hur god som helst. Så god att vi åt den idag igen. Den kommer säkert att bli ett populärt inslag under sommarens grillkvällar. Testa den vetja om ni känner för att testa någonting nytt i såsväg.


I söndags fick vi spontanbesök av Storebror. Min alltså. Det spontana ligger väl mest i att han bor över 50 mil bort. Så idag har vi traskat runt i Göteborg. Storebror tjatade mest om att han ville se havet, så vi gick ner till Operan så han fick se havet och det där konstiga hjulet de håller på att bygga. Vi såg Patrik Sjöberg också, det var bra för nu kan Storebror tjata om att han sett en kändis. Själv ville jag mest springa fram och sparka honom på knäet. Sjöberg alltså, inte min bror. Han var halt nog ändå efter att ha suttit fastklämd under sin lastbil.

I går kväll tittade vi på Avatar. Jag har så många frågor efter att jag sett den känner jag. Hur kom människan till den där planeten överhuvudtaget? Varför var den där stenen så mycket värd och vem hade bestämt det? Hur kom det sig att alla träd på planeten var värsta high-tech medans de där blå typerna fortfarande levde som stenåldersmänniskor? Var det meningen att de där blå figurerna skulle se tecknade ut? Varför var planeten full av nästan-hästar, nästan-apor och nästan-hundar? Är Avatar en barnfilm? Vad handlar Avatar om? Och varför, varför, varför om man ska hålla någon som är rullstolsburen fången, låter man den ha tillgång till sin rullstol?!

Det är många som tycker att Avatar har ett fint budskap som tydligen ska vara att man ska vara snälla mot varandra. Make love, not war bla-bla-bla. Om man inte förstått innan man sett Avatar att man ska vara snälla mot varandra... Då vetefan om man förstår det efteråt heller. Finns det inte ungefär 247923783734 miljoner andra mycket bättre filmer som har det budskapet också? Nu känns det sådär igen. Som att jag missat någon detalj som alla andra förstått. Tack och lov att jag såg den med Storebror och Jimmy. Det hade varit jobbigt att se den med någon som förstod den där detaljen som tydligen gör det till världens bästa film.

Nu ska jag sluta vara bitter. Det finns så mycket som jag inte förstår i världen, det är ingen idé att vara bitter över det. Det är bara att acceptera.

Seabear - Wolfboy

Ett försenat löfte om en nötkaka.

Jag lovade ju att bjuda på nötkaka redan igår, men jag var ju knappt hemma på hela dagen så det blev inte så riktigt som jag tänkt. Därför kommer den idag istället.

Nötkaka

100 gr smör
2 dl socker
2 ägg
3 droppar bittermandelarom
6 st sötmandlar
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2½ dl gräddfil

Fyllning:
50 gr smör
1½ dl brun farin
2 tsk kanel
2 msk vetemjöl
100 gr hasselnötskärnor

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en avlång form.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Mal sötmandlarna.
Tillsätt bittermandelarom och sötmandel.
Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Rör ner mjölblandningen växelvis med gräddfilen.
Gör fyllningen: Smält smöret.
Blanda smör, farinsocker, kanel och vetemjöl.
Grovhacka nötterna. Blanda ner det i fyllningen.
Bred hälften av kaksmeten i formen.
Fördela fyllningen på smeten och häll sedan över resten av smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.
Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp.

Så var det med det. Jag gillar fyllningen starkt. Skulle nog kunna äta bara fyllningen och skippa själva kakan. Fast det kanske blir lite väl sött. Jag vet inte, jag har inte testat. Men jag vet att det är fyllningen som är grejen. Det brukar vara så. Fyllningar och glasyrer som är grejen. Faktiskt.

Igår var det valborgsmässoafton, då får man supa sig redlös. Men det gjorde jag inte. Efter jag slutat jobba gick jag hem till Evelina som bakat pizza och bjöd på. Det var fint det! Det var fetaost på pizzan, allt med fetaost är ju fina grejer. Sen gick vi ut i ösregnet och tittade på cortégen. Men den var ganska seg och det var ganska blött, och vi insåg snabbt att ingen vagn skulle slå en av dem första som hade Sheep Kebäääb från Tidaholm och en kille som stod med motorsåg och slaktade låtsasfår så det flög blodig bomull överallt. Roligare än så blir det ju inte. Finns att beskåda här.

Så blöta om fötterna gick vi hem till Evelina igen och så kom Jolin dit så satt vi där och försökte komma fram till vad som menas med att vara rödhårig och Jolin har någon konstig uppfattning om att det är ett problem när åldergränsen på Jazzhuset är 19. 19 är ju den ultimata åldern, det vet väl alla! Efter 2 cider var jag så redlös att jag åkte hem. Eller så åkte jag hem för att jag var helt sjukt trött och egentligen hade tänkt åka hem direkt efter cortégen. Men att åka hem vid halv tolv är nääästan direkt efter cortégen.

Nu ska jag hoppa in i duschen. Ikväll får ni inte missa Kvarteret Skatan - I Nöd och Lust på Svt1 (eller 2?) klockan 21. Jag har ju redan sett den live, men ni som inte gjort det måste titta. Man måste alltid titta när det är Kvarteret Skatan på teve. Alla måste titta!

Lonely Drifter Karen - Something's Scorching

(och alla måste lyssna! på hela albumet. det här är bra grejer! ni måste lyssna! om ni har bra musiksmak alltså. gillar ni lady gaga och r'n'b och sånt där konstigt måste ni inte lyssna för det är liksom ingen idé. eller så kan ni lyssna och lära er att få bra musiksmak. helt okej med mig. lyssna bara!)

RSS 2.0