Spräck inte min bubbla.

För jättemånga veckor sen var det nyårsafton. En nackdel med att vara först i bekantskapskretsen med att få barn (vilket vi är i Gbg i alla fall) är att alla inbjudningar till diverse galej helt plötsligt kommer bort med posten, så på nyårsafton satt lilla familjen Lindroos/Jonsson hemma i sin ensamhet och grät över champagnen. Eller så klädde vi oss fina och åt jättegod mat helt på egen hand och sedan somnade vissa i soffan framför nya Hobbit-filmen (men cheezes vad han länge han stod och tjötade med den där himla draken, jag var ju tvungen att vila ögonen lite).
 
Vi fokuserar på maten. Eller nej, vi fokuserar på desserten. Alla vet ju att nyårsdesserter är det bästa. Och alla vet ju att Roy Fares är den bästa på desserter. Och fördelen med att ingen vill fira nyår med en är ju att man får behålla hela desserten och äta den varje dag i typ en vecka efteråt också. Så, några veckor senare, våran nyårsdessert:
 
Choklad- & Hallonslices
 
10 - 12 bitar
 
Pajbotten:
100g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
1 ägg
3 1/3 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
 
Fyllning:
250g mandelmassa
100g rumsvarmt smör
1 ägg
3 st äggulor
½ dl kakao
 
Hallontryffel:
100g frysta och tinade hallon
200g mörk choklad, 64%
1 dl vispgrädde
½ dl socker
50g osaltat smör, rumsvarmt
 
Dekoration:
Färska hallon
Florsocker
 
 
Börja med pajbotten. 
Sätt ugnen på 190 grader.
Blanda alla ingredienser i en bunke.
Nyp först ihop till en smulig massa med fingertopparna.
Arbeta sedan snabbt ihop till en jämn deg med händerna.
Eller använd en matberedare.
Plasta in degen och låt den vila i kylen 20 minuter.
Kavla ut degen till en ca. 3 mm tjock rektangel och fodra en avlång sockerkaksform med den.
Fodra ända upp till kanten med skär sedan av degen på ca 3/4 höjd. 
Ställ formen i frysen i 30 minuter innan gräddning för att få snygg kanter.
 
Gör fyllningen: 
Riv mandelmassan och blanda den med smöret till en slät massa.
Rör ner ägg och äggulan lite i taget och blanda väl.
Tillsätt slutligen kakaon och rör om ordentligt.
Fördela fyllningen jämt i formen och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.
Låt svalna.
 
Mixa hallonen till hallontryffeln till puré med en stavmixer och passera genom en sil.
Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
Koka upp hallonpurén, grädde och socker och häll den över chokladen.
Tillsätt smöret och blanda med en slickepott ihop till en slät tryffel.
Vänd försiktigt ut pajen ur formen.
Häll tryffeln över fyllningen och låt stå i kylen tills tryffeln har stelnat.
Dekorera med hallon och florsocker före servering.
 
Vad har jag gjort annars på sistone då? Ja, det är ju mest en himla massa OS på teve. Så har jag varit på bloggträffa med tema Kärleksfullt Och Glutenfritt. Det var gott. Bejbinen har varit sjuk så det är fortfarande minus på sömnkontot. Och förra helgen sprang jag för första gången i livet en mil! EN MIL! Det är typ aslångt ju. Om man inte känner mig tänker man nu: "Jaha. Jaja." Om man känner mig så tror man troligtvis att jag ljuger. Det gör jag inte, det är det sjukaste. Jag har alltid trott att det bara är superslimmade extremt vältränade människor som kan springa en mil. Men lite snyggtjocka chipsmongon kan tydligen också göra det. Nu vet jag inte vad jag ska göra med resten av mitt liv, nu har jag ju liksom klarat av det omöjliga. Hoho. Lika bra att lägga ner. På fredag blir jag 29 år också. Dags att börja 30-årskrisa. Det kanske är det jag gör förresten, det förklarar ju det här med att jag plötsligt börjat motionera frivilligt...
 
Angel Haze - Deep Sea Diver

Dåliga saker händer väl aldrig någonsin goda människor.

En gång i tiden var jag lite av en sopp-mogul här i matbloggsvärlden. Det var sopprecept i långa rader och jag förespråkade mer soppa till folket mest hela tiden. Vad hände? Undrar jag nu när jag inser att jag inte bloggat om soppa sedan april förra året. Så kan man ju faktiskt inte ha det. Vi äter ju fortfarande soppa nästan varje vecka, så det kan ju inte bero på det. Nu ska jag återta mitt sopp-kungarike. Fortsätta tjata på er om att laga och äta mer soppa. För det är billigt, det är enkelt och det är himla gott och värmande. Eftersom jag dessutom också tjatar om att ni ska äta mer vegetariskt så kommer här ett recept på världens enklaste (och godaste!) pumpasoppa, receptet har jag hittat hos Lilla Matdériven  och inte ändrat på det överhuvudtaget, förutom att vi hade naturella pumpakärnor till för jag tänkte inte på att rosta dem.
 
Världens Enklaste Pumpasoppa
 
6 port

1 stor butternut squash
1 dl ekologiskt sockerfritt jordnötssmör
1 gul lök, hackad
1 burk kokosmjölk

Skala, dela och kärna ur squashen.
Skär den i bitar.
Fräs löken i olja tillsammans med en rejäl nypa salt i en stor kastrull.
Tillsätt squashen och täck med 1,5 l vatten.
Koka upp.
Sänk därefter värmen och låt puttra tills squashen är mjuk.
Tillsätt kokosmjölk och jordnötssmör och smaka av med salt.
Mixa soppan.
Toppa med pumpakärnor och en nypa flingsalt.
 
Alltså. You had me at jordnötssmör, skrev jag till Ann-Louise när jag läste om denna. Den är så god i sin enkelhet så det går inte att förklara. Och väldigt mättande. Jag skulle kunna tänka mig att servera den i pyttesmå skålar som förrätt om man ska bjuda på asiatiskt nångång. Men den är fantastiskt som huvudrätt också. Den är säkert fantastisk att bada i också, simma runt i och ta en klunk då och då. Ja. Ni förstår ju själva. Ni bara måste testa den. 
 
Imorgon är det fredag igen, tycker det är måndag och fredag mest hela tiden. Den här helgen ser jag däremot ovanligt nog mest fram emot söndagen. Då ska jag och Jimmy ha barnvakt. Fast nej, vi ska inte ha barnvakt, Ofelia ska ha barnvakt. Jag och Jimmy ska för första gången sedan den där lilla plutten kom till världen för 16 månader sedan göra någonting ensamma tillsammans. Vi ska gå ut och äta och sen ska vi kolla på Magnus Betnér och Soran Ismails - En Skam För Sverige. Det ska bli fint. Tror jag. Tänk om vi inte alls vet hur vi ska bete oss ensamma tillsammans längre? Just nu till exempel, sitter Jimmy framför sin dator och tittar på hockey och jag sitter i soffan med min dator och hörlurar och nyss sa han någonting till mig och jag hörde inte ett ord. Tänk om det blir så? Sjukt ovärt att gå på stand up och sitta med varsin dator framför sig. Vi får försöka komma ihåg att lämna datorerna hemma helt enkelt så ska det nog gå bra. 
 
We Are Scientists - Dumb Luck

De gömmer sig som gengångare i snön.

HJÄLP! Jag vet att jag sa att jag skulle kärleken till Windows8 varligt växa fram, men seriöst... Hur fasiken redigerar man bilder i det här himla operativsystemet? Jag är ju lite för lat för att lära mig photoshop, så det där bildredigeringsprogrammet som fanns med i förra windows var som alldeles lagom för mig. I det nya windows är det enda som går att göra i det programmet att rotera bilderna... Och en lite grådaskig, tråkig bild blir inte så himla mycket roligare för att du lägger in den upp-och-ner. Så, om det är någon som vet hur man gör (för enligt google ska det gå att göra det...) när man redigerar bilder, HIT ME! 
 
Nu försöker vi glömma det genom att ta till flaskan. Det blir ju en hel del drinkar här nuförtiden. Och med en hel del så menar jag en drink i veckan, men det har spårat ur på det viset att vi vill testa någon ny sorts drink varje vecka. Vilket i sin tur leder till att jag köper någon ny slags likör/sprit varje vecka. Vilket leder till att vårat barskåp ser ut som en bardisk på Ibiza. Fast lite renare. Nåja. Eftersom jag är lika bra på att blogga som jag är på att... Eh, insätt valfri tråkig aktivitet här... Så tänkte jag att vi går igenom en hel månads drinkar på samma gång. En ny liten happening här på bloggen helt enkelt: Månadens drinkar. Trumvirvel!
 
Texas Fudge
 
4 cl Butterscotch-likör
2 cl bourbon
1 cl sockerlag
vispad grädde
 
Skaka likör, bourbon och sockerlag med is.
Sila upp i whiskeyglas.
Toppa med lättvispad grädde.
 
Butterscotch-likören hittar du i Systembolagets beställningssortiment, om du klickar däruppe så har jag länkat till den eftersom jag är så omtänksam, så om du vill ha en sån här goding får du vara ute någon vecka i förväg. Vi drack den som efterättsdrink under trettondagshelgen då mina föräldrar var här och vi tyckte alla att den var god. Väldigt söt, men god. Absolut en efterrättsdrink alltså, ingenting du vill dricka innan maten. Jag ger den 3/5 prickiga prickar.
 
Vanilla Currant
 
3 cl vaniljvodka
sprite
pressad lime
svarta vinbär/blåbär till garnering
 
Blanda i höga glas med massor av is.
 
Här gäller det återigen att vara lite förutseende för Sourz Blackcurrant hör också till Systembolagets beställningssortiment, men det är värt det när du väl fått hem den. Jag tycker inte om svarta vinbär och jag tycker inte om vanilj. Men det här var ändå en av de godaste drinkar jag druckit i hela mitt liv. Så jädra frisk och fräsch. En väldigt varm sommardag, då vill jag sitta och sippa på denna! Jag vill sitta och sippa på den en kall januarikväll också. 5/5 prickiga prickar. Ska du bara göra en enda drink i år, gör denna!
 
X Coffee
 
2 cl kaffelikör
2 cl xanté
kaffe
vispad grädde
 
Brygg kaffe och låt det svalna lite.
Blanda ihop kaffe, kaffelikör och Xanté i ett vinglas.
Toppa med grädden.
 
Xanté och kaffe? Kaffe med päronsmak? Funkar det verkligen? Så stod vi och funderade hemma när vi skulle göra denna drinken. Jag som knappt gillar kaffe var nog mest skeptisk. Men vet ni vad? Det funkar. Kaffe och päron funkar finfint, jag kan se dem bli kompisar på andra områden också. (Läs: I kakor.) 4/5 prickiga prickar för den här lilla kaffetåren.
 
Mai Tia
 
3 cl tia maria
3 cl mörk rom
1,5 cl disaronno (eller orgeat syrup om du råkar hitta nån sån nånstans...)
pressad lime
 
Skaka och häll upp i ett glas med is.
 
När jag skrev om denna på instagram kallade jag den något helt annat knasigt för att jag är förvirrad och blandar ihop saker. Mai Tia är alltså rätta namnet. Orgeat Syrup? Ja, det är visst någon jättesöt mandelmjölkssyrup som inte är sådär jättelätt att få tag i för oss dödliga människor. Så då får man ta disaronno istället. Sprit med sprit och sprit alltså? Japp. Funkar det? Japp. Första klunken tänker du: "Aah, starkt." Sen tänker du: "Mmm, vad gott." Sen somnar du jättegott i soffan. 4/5 prickiga prickar.
 
Creamy Heaven
 
3 cl dooleys
1 cl cognac
3 cl grädde
kanel
 
Skaka alla flytande ingredienser med is och häll upp i cocktailglas.
Toppad med kanel.
 
Återigen; väldigt mycket efterrättsdrink. Jimmy tyckte att den smakade kanelbulle. Jag tyckte att den smakade gräddkola. Vi kan väl enas om att den smakade gott. Och mättande. Mest är det roligt att vi nu har en flaska cognac hemma, det är... Mer än vuxenpoäng, det är pensionärspoäng. "Nu kan vi ha middag och dricka kaffe och cognac på maten!" Sa jag glatt och fick mest en trött blick till svar av Jimmy. 3/5 prickiga prickar på den conjagaren.
 
Så. Är ni fulla nu? Fulla av inspiration till kommande #flamingofredagar menar jag. Vad bra. Då kan jag gå och dricka te och äta citronmarängmuffins nu så hörs vi en annan dag. 
 
 
(ni kan gott lyssna lite på snowbird också, det gör er bara gott.)

RSS 2.0