En stormig måndag.

 

Så var midsommarveckan över, Jimmy har åkt hem och jag och Ofelia stannar i Sågmyra några veckor till. Vi har haft fullt upp med majstångsresningar (en välte nästan!), fikande, god mat, promenader, fotbollsspelande, ölprovning, femkamp, silltårta, grill, gamla godingar och nya bekantskaper. Och nu går vi mot mörkare tider igen... Hoho. Förlåt, jag kunde inte låta bli. Vi får hoppas på sommar i några veckor till i alla fall innan det är dags att börja stoppa julkorven, lägga in julsillen och stöpa ljus. Själv har jag mest tänkt sitta i mina föräldrars trädgård med näsan i en bok och kanske umgås med någon emellanåt innan jag beger mig nedåt i landet igen.
 

Vet du inte att löften är till för att brytas?

Hur det går med vårat lilla fisk- & ölprojekt undrar du? Ja. Jag skulle väl vilja säga att det går bra. Åtminstone för mig. Eller så är det Jimmy det går bra för, det beror på hur man ser det. Jag skulle vilja säga att det går bra för mig, för Jimmy har hittills bara kommit hem med en öl till mig. Fast å andra sidan smakar jag ju på nästan varenda öl han dricker också, så det borde ju räknas som att jag druckit typ... 50 i alla fall. Hur går det för Jimmy med fisken då? Jodå, han har lydigt ätit upp sina portioner.
 
 
En dag åt vi pangasiusfilé i citron- vitlök- & basilikasås med potatismos.
Jimmy tyckte det var okej eftersom det knappt smakade fisk.
Ofelia tyckte att det var jättegott och mumsade glatt i sig sin portion och försökte sedan ge sig på min.
Det brukar hon visserligen alltid göra, även om hon inte ens vet vad jag äter så det kanske inte är någon tillförlitlig källa...
 
En annan gång åt vi bakad potatis med en röra gjord på varmrökt lax. Varmrökt lax alltså.
Hade glömt bort hur sjukt gott det är. Alltså... Mmm. Helt fruktansvärt gott.
Skulle kunna äta det varje dag. Åtminstone i några veckor tills jag tröttnat på det.
Det skulle inte Jimmy för han tröttnade redan efter en portion. Men vi jobbar på det!
 
Och jag har druckit en Orval. Var det gott? Mjä. Fick jag i mig hela? Jadå. Till sist så.
Blev den godare ju mer jag drack? Nej, det var nog tvärsom. Man blir så... Mätt på öl.
Eller vad man nu blir. Törstig på andra grejer. Pepsi Max till exempel.
Det var väldigt gott efter jag satt i mig hela den där ölen.
 
Jag sa ju att jag skulle hålla er uppdaterade! Vi jobbar vidare på det här lilla projektet, snart ska ni se att jag sitter med farbröderna i parken och halsar Sofiero och Jimmy står nere i hamnen iklädd sydväst och skepparkrans med en rå makrill i mungipan.
 
Men inte idag, idag har vi nämligen fullt upp med att packa. Imorgon åker vi nämligen upp till Sågmyra för att fira midsommar i massor av dagar. Man gör så i Dalarna. Mest när man är ung, sen orkar man inte mer. Så det blir kanske mest Ofelia som firar midsommar hela veckan, vi får se. Nu ska jag återgå till att hitta på ursäkter till att inte packa.
 
Och apropå ingenting alls, kolla vad vi hade i trädgården i morse. Gullegulle, så söt.
 

Inatt har Gud skonat Hisingen, men kärlek skonar ingen.

Hittills har vi ju haft en väldigt fin och solig sommar, men eftersom midsommar närmar sig så kommer det väl att bli ändring på det och det kommer att bli en vanlig svensk sommar igen. Då kan det vara fint att ha lite filmtips på lut. Vi har knappt sett några filmer alls de senaste månaderna, men en film som vi har sett är The Perks Of Being A Wallflower.
 
 
Vad handlar den om då? Ingenting såklart! Eller jo, den handlar ju förstås om Charlie som är en ganska udda och ensam figur sen hans bästa vän tog livet av sig året innan. Nu ska Charlie börja High School och där träffar han Patrick och Sam som tar honom under sina vingar och med på en massa roliga fester och grejer. Den handlar väl om hur det är att växa upp helt enkelt. Jag ger den 5 prickiga prickar av 5 möjliga. Så se den! Men låt oss för all del hoppas att ni inte behöver göra det förrän framåt september och att vi kan få vara utomhus mest hela dagarna fram tills dess!
 
 

Jag vill lämna landet och ha en månad av söndagar.

Igår hade jag fullt hus här hemma med massor av bebisar och mammor som kröp runt på golvet. Ja, mammorna också, det blir ju liksom så. Medan bebisarna drog varandra i hår och öron och slogs om leksakerna så försökte vi vuxna få oss både mat och fika. Jag bjöd på Sofies Grönkål- & Ädelostpaj till lunch och till efterrätt ville jag bjuda på någonting somrigt, så jag experimenterade fram en mandelbotten som jag täckte med massa färska bär på det här viset:
 
Somrig dessert på mandelbotten
 
400 gr mandelmassa
4 ägg
½ dl koncentrerad jordgubbssaft
½ dl hallonmarmelad
färska frukter och bär
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassan grovt på rivjärn.
Vispa samman med äggen och saften till en fluffig smet.
Häll smeten i en välsmord form med löstagbar botten.
Grädda i ca 25 minuter.
Låt kakan svalna.
Smält marmeladen på svag värme.
Pensla kakan med marmeladen.
Garnera med frukterna och bären.
Servera gärna med vispad grädde.
 
Jo, jag vet. Så enkelt så att det blir löjligt. Men ibland behöver det inte vara komplicerat för att vara gott. Jimmy har stuckit iväg över helgen för att cykla Vätternrundan så jag och Ofelia får rå om oss själva tills på söndag. Så nu ska vi måla varandras naglar, fläta varandras hår och dricka rosévin framför Sex & The City, tihi. Jobbigt att Ofelia knappt har några naglar eller något hår och jobbigt att jag varken tycker om rosévin eller Sex & The City... Vi får helt enkelt hitta på någonting annat istället. Äta Cheez Heartz och titta på Mad Men till exempel. Fint nog blev det dessutom lite kaka över från igår, så nu ska jag ta mig en bit av den och äta samtidigt som jag tittar på nåt program på trean om hur tjock man blir av att äta goda grejer.
 
Hot Chip - I Feel Better

Dags för nedräkning.

Idag är en sån där dag då jag verkligen förtjänar mig en liten drink. Jag har städat, putsat och fejat sen jag gick upp i morse känns det som. Med en liten paus för barnvagnspromenad och lite jordgubbsätande i en park. Annars har det bara varit ett himla städande och fixande. Även om det känns lite meningslöst då det blir smutsigt lika snabbt igen, speciellt när jag är så dum så jag ger min dotter chili sin carne & ris till middag... Puh. Att städa ris är ungefär lika kul som att skala jordärtskockor.
 
Men nu var det ju varken ris eller jordärtskockor vi skulle prata om, det var ju drinkar. Nej, jag har faktiskt inte tagit mig någon idag. Men för några veckor sen när jag hade Evelina och Jolin här på 3-rätters så bjöd jag för ovanlighetens skull på efterrättsdrink istället för fördrink. Såhär såg den ut:
 
Dooley's Espresso Martini
 
för 1 drink
 
3 cl Dooley's
2 cl vodka
4 cl starkt kaffe
2 tsk florsocker
is
 
Skaka alla ingredienserna i en shaker.
Häll upp i martiniglas.
 
Till det serverade jag en chokladkaffekaka som var så mäktig så att man nästan sprack sen. Men det fick det väl vara värt. Ja, det fick det absolut.
 
Hur var Håkan då? Undrar ni. Jo tack, han var finfin som vanligt. Det var mest tant själv som inte är 17 år längre. Jag var helt förstörd i söndags, förstår inte hur jag orkade åka på festivaler i typ en vecka i min ungdom och härja hela nätterna. Nu åkte tant hem med bussen halv tolv och var ändå trött som en gnu. Tant tyckte också att vissa ungdomar på konserten var lite jobbiga. Men förutom det, en finfin Håkan med jättehärliga mellansnack och sån fruktansvärt bra blandning av gamla och nya låtar. Mix Megapol kan slänga sig i väggen i jämförelse! (Mix Megapol kan alltid slänga sig i väggen visserligen.)
 
Nu ska jag dricka lite te och se vad resten av bloggosfären ätit de senaste dagarna.
 
Blur - Coffee & TV

Våra hjärtan är fulla av tvivel.

Jag skrev minsann här för några veckor sen att jag skulle bli bättre på att baka småkakor eftersom det är så gott. Har jag blivit bättre på det då? Nja. Jag bakade visserligen kakor häromsistens, men egentligen är de kanske för stora för att kallas småkakor. Fast å andra sidan är de ju alldeles för knapriga och för små för att få kallas för mjuk kaka också, så det får nog helt enkelt vara en småkaka. Det är massa goda grejer i dem också, som t.ex lakrits. Tycker ni inte om lakrits? Ja, antingen utesluter ni det eller så ger ni det en chans. Jag har bjudit flera stycken lakritshatare på dessa och de har minsann glatt glufsat i sig dem. Så det kan vara värt att testa. Just sayin'.
 
Lakritscookies
 
ca 25 st
 
225 gr rumsvarmt smör
2½ dl farinsocker
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 st Kick Lakritskola
75 gr vit choklad
75 gr blandade nötter
1 msk kakao
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör, farinsocker, socker, ägg och vaniljsocker.
Blanda ner vetemjöl, bakpulver och kakao.
Hacka lakritskolan, chokladen och nötterna och blanda ner.
Dela upp degen i 25 delar.
Rulla små bollar och lägg på bakpappersklädd plåt.
Platta till bollarna något (lägg dem inte alltför tätt!).
Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.
Låt kakorna svalna på galler.
 
Det här är såna kakor som försvinner av sig själva när man lägger dem i kakburken. Mystiskt värre, men det är väl ett gott betyg om något. Antagligen är det Snöskovelmannen som äter upp dem. Snöskovelmannen är våran inneboende som äter oss ur huset. Är jag ensam hemma så äter han väldigt ofta upp chipsen om vi har såna hemma och när Jimmy är ensam hemma så är det oftast frysen som blir länsad på glass. Han är snabb också Snöskovelmannen, hinner slänga i sig en hel chipspåse medan man står i duschen eller hämtar posten... 
 
Nu ska jag början Håkan-peppa! Pepp pepp! Peppelipepp Peppe Eng-Pepp!
 
Hästpojken - Samma Himlar
 
(så jädra fin bit. ni måste faktiskt lyssna på den. MÅSTE!)

Det är alltid bättre där du är.

För 100 år sen, eller i alla fall ett halvt, fick jag ett kilo älgfärs av min svärmor. Eftersom det var ett helt kilo visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med det, det är ju sällan jag och Jimmy äter ett kilo färs på en gång och jag ville inte riktigt bara slänga ner det i en köttfärssås eller chili con carne. Men sen kom ju mina föräldrar och min Storebror på besök för några veckor sedan, och eftersom jag försöker få dem att förstå att de ska sluta plåga sig själva och sin omgivning med färdiga hamburgare från frysdisken så bjöd jag dem på älgfärsburgare med massa goda tillbehör.
 
Älgfärsburgare med Lingonchutney, Pepparrotsdressing & Rotfruktschips
 
för 8 burgare
 
1 kilo älgfärs
1 pkt bacon
2 äggulor
1 msk viltfond
1 finhackad gul lök
timjan
salt
peppar
 
Lingonchutney:
250 gr frysta lingon
½ rödlök
1 lagerblad
1 kanelstång
1 cm färsk riven ingefära
3 msk flytande honung
1-2 tsk sambal oelek
 
Pepparrotsdressing:
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 msk riven pepparrot
 
Tillbehör:
Bondbröd
Västerbottenost
Rotfruktschips
Gurka
Tomat
Sallad
 
Strimla baconet till burgarna.
Blanda alla ingredienserna till burgarna.
Forma 8 lika stora burgare och stek dem i smör.
Skala och hacka löken till lingonchutneyn.
Fräs löken i olja i en kastrull.
Tillsätt lingon, lagerblad, kanelstång och ingefära.
Låt koka ihop i ca 10-15 minuter tills vätskan försvunnit och det börjat tjockna.
Smaka av med honung och sambal oelek.
Blanda ihop ingredienserna till pepparrotsdressingen.
Servera burgarna i rostat bondbröd tillsammans med chutneyn, dressing, västerbottenost och grönsaker.
Servera gärna rotfruktschips vid sidan om.
 
Väldigt gott, om jag får säga det själv. Och det får jag ju. Naturligtvis går det lika bra med någon annan sorts färs om ni inte har några svärmödrar som ger er älgfärs. Det är ju inte alla som har en sådan ynnest.
 
Vad har jag roat mig med sen sist då? I lördags grillade vi och hängde i trädgården hela kvällen, i måndags var Hakim och Maria här och hälsade på så då hängde vi på stan hela dagen och åt middag på Pinchos bland annat och sen blev jag sjuk. Eller ja, jag fick bara feber och inga andra symtom alls. Så i tisdags låg jag mest på soffan hela dagen och försökte få Ofelia att förstå att det är jätteroligt att bara ligga still och göra ingenting alls, det förstod Ofelia inte alls utan hon var mest på jakt efter att dra ur alla kontakter, dra ner sin pappas playstation i golvet och stoppa allting i munnen som vanligt...
 
Nu börjar det dock gå åt rätt håll (med mig alltså, Ofelia kryper fortfarande mest omkring och pillar på allt hon inte ska) och det är då för väl det. Det är ju för bövelen dags för Håkan-konsert på lördag, då måste man vara pigg och kry! Idag är det nationaldagen och vi ska baka pizza, bara så att ni vet.
 
Stor & Juice BC - Zattla Doft

RSS 2.0