Kärlek är så mycket mer än bara goda råd.

Jaha. Det här med fredagspastan ja. Vi lyckades i alla fall med det fyra fredagar i rad. Igår bytte jag däremot ut fredagpastan mot fredagspaj. Det får man göra ibland, paj är ju också fina grejer. Speciellt den här fina pajen som vi åt igår. Den är inte bara fin att titta på, den smakar väldigt bra också.
 
Medelhavspaj
 
Botten:
150 gr smör
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
 
Fyllning:
100 gr babyspenat
100 gr soltorkade tomater, hackade
1 kruka basilika
150 gr fetaost
8 st körsbärstomater
2 ägg
2 dl mjölk
salt
peppar
 
Blanda snabbt samman pajdegen i en matberedare.
Låt degen vila i kylen i 15 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda 10 minuter på 200 grader.
Lägg spenaten i pajskalet.
Toppa med hackad soltorkad tomat, basilika, fetaost i tärningar och körsbärstomater.
Vispa samman ägg, mjölk och kryddorna och häll över pajen.
Grädda i ca 25 minuter tills äggstanningen stelnat och fetaosten fått fin färg.
Servera med en sallad och kanske lite god salami och skinka.
 
Vi hade lite olika sorters salami och parmaskinka till våran paj. Det funkade finfint ihop. Det blev liksom lite plockmat över det hela, och alla gillar ju plockmat. Speciellt på fredagar när man kan sitta framför På Spåret och plocka med plockmaten.
 
Idag storstädar vi mest. Eller försöker åtminstone. Jag vill ju städa på mitt sätt och Jimmy vill städa på sitt sätt och Ofelia vill inte städa alls, hon vill bara vara med och göra vad nu vi gör. Så just nu städar Jimmy medan jag väntar på att pizzadegen ska jäsa färdigt och Ofelia tittar på Charlie & The Chocolate Factory. Okej. Jag tittar på Charlie & The Chocolate Factory och säger alla replikerna innan de säger dem i filmen. Kanske att jag ger mig på att dansa lite Oompa Loompa Dance också, det brukar ju alltid vara en succé.
 
Hookworms - I Have Some Business Out West

Återblickar från det liv som jag en gång hade.

Det finns många anledningar till att gilla Ungern. Till exempel hur rent det är på gatorna i Budapest, eller att deras offentliga toaletter är renare än toaletter jag varit på i hemma hos vissa människor. Man kan gilla deras billiga och enkla biljettsystem på tågen, och att hela landet är väldigt billigt överlag. Man kan gilla att det finns Tesco och KFC, Magnum Chocolate och Pepsi Twist. Man kan gilla utsikten över Balatonsjön och de gulliga små Mojitokioskerna som står uppställda lite här och där.
 
Men framförallt så kan man gilla hur de uppfann ett bröd, som man sedan friterar för att därefter pensla med smör, och sedan öser på gräddfil och ost på. Hur bakfull måste man vara för att ens komma på den idén? Själv var jag inte ett dugg bakfull när jag gjorde langós till middag förrförra lördagen, men fruktansvärt nöjd med mig själv efteråt.
 
Langós
 
4 st
 
2 stycken kokta potatisar
25 gr jäst
3 dl mjölk
6 dl vetemjöl

Mosa potatisen. Värm mjölk till 37 grader.
Lös upp jästen i mjölken.
Blanda mjöl med potatis och gör en grop i degen.
Häll ner jästblandningen där och arbeta ihop degen.
Låt jäsa i ca en timme.
Forma 4 tunna kakor av degen.
Fritera i olja tills de är gyllenbruna.
 
Sen kan man slänga på lite vad man vill. Vitlökssmör och gräddfil brukar väl vara grunden på de flesta. Sen gillar jag mest ost och skinka. Vissa gillar skaldjur. I Sverige betalar man 50-60 kronor för en som är lika stor som en assiett, i Ungern betalar man ca 20 kronor för en som är lika stor som en pizza. Puh. Den orkade jag inte heller äta upp...
 
Men nu till lite viktigare nyheter: Jag har hittat paketet med chips! Efter två veckors intensivt sökande. Det var ju inte tack vare posten kan jag berätta, där fick man ju ingen hjälp överhuvudtaget. Det är inte deras fel att avin kommit bort. Om det inte är postens fel att posten inte kommer fram, vems fel är det då?! Ibland blir man så trött. Men nu står paketet här hemma och jag tänker aldrig någonsin släppa det ur sikte. Nu är ju frågan var i all världen jag gjort av Ofelia? Nåja. Hon dyker nog upp.
 
Miles Kane - Come Closer

Kanske kommer den där stjärnan som sken förr en gång att skina igen.

Det är inte klokt vad det är kallt ute. Och det spelar ingen roll om forskarna kommit fram till att -10 är lika kallt var man än är, -10 i Göteborg är sju miljoner gånger kallare än -10 i Sågmyra. Tur att det finns SM i längdskidor att titta på, och tur att jag faktiskt egentligen inte behöver gå ut om dagarna om jag inte vill. För er som inte gillar att titta på längdskidor men ändå inte känner för att gå ut så bjuder jag på ett finfint filmtips!
 
 
Darjeeling Limited. Den handlar om 3 bröder som ska hitta tillbaka till varandra efter att inte ha pratat på fler år genom att tågluffa genom Indien och det går väl inte riktigt som de tänkt sig. Owen Wilsons karaktär är så fruktansvärt odräglig så man bara vill krypa in i teven och ge på honom en smäll. Annars är det sådär som det brukar vara när jag gillar en film, inga dånande specialeffekter, inte särskilt mycket handling, bara knasiga karaktärer, snygga miljöer och bra dialog. 5 prickiga prickar av 5. Se den och bli glada vetja.
 
 
(ja, här lyssnar vi fortfarande på julmusik. ska det vara kallt kan man ju lika gärna låtsas att det fortfarande är jul. så får man äta julgodis också.)

Gå och häng dig.

Hej! Jag lever! Knappt. I fredags packade jag väskan och bebis och Jimmy och så övningsåkte vi tåg till Tidaholm. Det kändes som en lagom lång förstasträcka. Förutom att tågdörrarna var alldeles för smala så det inte gick att få på barnvagnen, så vi fick lov att skruva isär hela den medan konduktören fick ta hand om Ofelia. Yes. Det var vi som var paret som fick tåget att bli försenat, jag kände mig lite som ett löv på spåret.
 
Sen stannade vi i Tidaholm hela helgen så Ofelia fick träffa farmor, faster, gammelmoster och gammelkusin och gammelmormor och en hel massa gamla människor. Höhö. Och så blev hon fruktansvärt bortskämd och buren på och gosad med exakt hela tiden. Ja, ni förstår ju hur roligt jag har haft det igår och idag när jag varit ensam med henne och hon vant sig med att bli konstant buren på. Nej, inte alls faktiskt. Och som att inte det vore nog så har posten tappat bort mitt paket med chips. HUR TUSAN KAN MAN TAPPA BORT NÅT SÅNT?! Fruktansvärt upprörande.
 
För att lugna själ, rygg och öron och lindra chipsbristen i magen så kan man äta soppa. Det värmer alltid gott i magen. Den här godingen sörplade vi i oss igår.
 
Thailändsk Linssoppa
 
för 4 portioner
 
2 st morötter
1 purjolök
5 st vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk riven färsk ingefära
malen koriander
fänkålsfrön
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
1 burk kokosmjölk
1 dl röda linser
1½ msk fish sauce
2 msk pressad lime
2 nävar cashewnötter
 
Skala och riv morötterna grovt.
Strimla purjolöken.
Skala och finhacka vitlöken.
Kärna ur och finhacka chilin.
Fräs morot, purjolök, vitlök, chili och ingefära i smör i en stor kastrull.
Tillsätt kryddor, buljong, vatten och kokosmjölk.
Låt koka upp och tillsätt linserna.
Koka i ca 8-10 minuter tills linserna mjuknat.
Smaka av med fish sauce och lime.
Släng ner cashewnötterna precis innan servering.
 
Det var gott det. Värmande och väldigt starkt. Får ni tag i en väldigt stark chili, eller vill ha det lite mildare, så ta bara halva chilin. Annars så är det bara att hugga in, speciellt när det är kallt ute.
 
Nu ska jag lägga mig på soffan och bara göra ingenting, förhoppningsvis. Kanske att jag knaprar lite på en kaka. Men annars hoppas jag på att inte behöva göra något alls och att den lilla bebisen sover någon timme till.
 
Jag bju'r på en bild så att ni inte ska tro att hon alltid är arg.
 

På ett eller annat sätt ska jag hitta dig.

Idag är det dagen före fredag och man kan näääästan känna lukten av helg. Eftersom fredag i år innebär fredagspasta så tänkte jag dessutom vara snäll och bjuda er på ett fredagspasta-recept så att ni kan förbereda er lite inför morgondagen. Ja, jag vet att jag är alldeles för omtänksam. Det är bara sån jag är, jag finns där för er. Den här fredagspastan är superenkel att göra (om man nu inte vill vara superduktig och göra tortellinin själv) och dessutom vegetarisk.
 
Tortellinigratäng
 
4 portioner
 
500 gr färsk tortellini med smak av ricotta & basilika
1 tsk olivolja
70 gr babyspenat
1 purjolök
2½ dl matlagningsgrädde
2½ dl mjölk
1 msk maizena
1½ dl riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan efter anvisning på förpackningen.
Blanda sedan med olivolja och babyspenat och lägg i en ugnssäker form.
Strimla purjolöken.
Blanda grädde, mjölk och maizena i en kastrull och låt koka i 3 minuter.
Rör sedan ner purjolöken och osten i kastrullen.
Häll ostsåsen över pastan i formen och ställ in i ugnen i 20 minuter.
Servera med en god sallad.
 
Den var inte alls dum den. Receptet kommer ursprungligen från ett nummer av Buffé, och sen har jag byggt om det lite. Öst på lite mer ost till exempel, det kan ju aldrig vara för mycket ost. Ta en ost med lite smak i och riv ner för all del, det skadar inte.
 
På tal om ost så har jag denna veckan upptäckt mjuk getost på burk. Vilken grej! Här har jag gått i alla år och gjort getostkräm på hård getost och inte alls tyckt det blir lika bra som på restaurang och så, och så visar det sig att de använder sig av mjuk getost. Och hur gott är det inte sen då? Vi hade det på rödbetssoppa en dag och det var ett äktenskap som jag sent kommer att glömma. Mmm.
 
På tal om ännu mer ost så ska jag hem till Evelina ikväll och äta ostsufflé, tomatsoppa och ostbricka. Det vet jag eftersom det är jag och Jolin som fått bestämma vad hon ska bjuda på. Att bli bortbjuden på middag och dessutom själv få bestämma vad det blir för mat, det är inte klokt vad bra man kan ha det. Nu ska jag börja tänja ut magsäcken med lite frukost.
 

Om du ber mig så kan jag sitta här i tystnad i resten av mitt liv.

Efter förra veckans crème brûlée-katastrof (eller katastrof är väl att ta i, incident säger vi) så kände jag för att baka någonting som inte går att misslyckas med, och som är så jädra gott så det uppväger hela incidenten. Jag skulle vilja säga att jag lyckades väldigt bra med det. Men sen å andra sidan, vad kan bli fel med en kaka som innehåller 600 gram choklad och 375 gram smör? Nej. Jag menar det. Här får ni en riktigt jädra god, glutenfri, snabbgjord, makalös kaka.
 
Mäktiga Mintchokladkakan
 
400 gr mörk choklad
200 gr mörk choklad med mintsmak
375 gr smör
4 st ägg
1 1/3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 170 grader.
Hacka chokladen grovt.
Smält chokladen och smöret på svag värme i en kastrull.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker till ett pösigt skum.
Rör ner den smälta chokladen lite i taget under omrörning.
Blanda tills du har en jämn smet.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant.
Baka i mitten av ugnen i 8-10 minuter, inte längre!
Den kommer att vara ganska lös när du tar ut den men det löser sig.
Låt kakan svalna och ställ sedan in i kylen för att stelna i några timmar.
Servera kakan med vaniljglass.
 
Vill du inte ha mintchokladsmak så ta bara helt vanlig choklad, eller testa med någon annan smak på chokladen vetja. Den är så mäktig den här kakan så jag har aldrig varit med om dess like. Att äta den utan vaniljglass är troligtvis en omöjlighet, och du behöver bara en yttepytte bit varje gång. Det är lite sådär så att jag börjar fundera på om den någonsin kommer att ta slut eftersom vi tar så lite av den varje gång. Fast det gör ju inget om den räcker länge eftersom den är så fruktansvärt god.
 
Nu ska jag fortsätta titta på den fina snön som faller utanför fönstren. Ni kan lika gärna sluta gnälla om att det ska bli vår för det blir aldrig någonsin vår i januari ändå, och då kan det lika gärna vara snö istället för äckelpäckelgöteborgsslask. Sådeså!
 
Jay-Z - I Just Wanna Love U (Give It 2 Me)

Det är annorlunda nu när jag är gammal och fattig.

Ni vet när man får en sån där briljant idé som ändå är så löjligt enkel så att man inte förstår varför man inte tänkt på det tidigare? Så var det för mig i veckan. Jag har varit näst intill kräkfärdig varje gång efter jag varit på Hemköp här i Mölndal de senaste veckorna för kunderna är sega, personalen är ännu segare och allt är bara så jävla segt. Så kom jag på att det ligger ju faktiskt ett Willys 50 meter bortanför Hemköp, så jag kan ju handla där i stället. Sjukt bra idé! Har inte varit så nöjd med mig själv sen jag var 16 och insåg att bara mådde dåligt efter varje gång jag läst Veckorevyn och så slutade jag läsa "tjejtidningar" och plötsligt kände jag inte alls att jag måste gå ner i vikt/köpa nya kläder/bli bättre i sängen/sminka mig si & så. Och nu alltså: Handla på Willys i Mölndal och du slipper vara på dåligt humör resten av dagen efter du handlat.
 
Men bäst av allt, på Willys hittade jag dessa nyheter i chipshyllan:
 
 
Hot Sweet Peppers Chips - Ja. Det är ganska starka chips som smakar chili och en gnutta ingefära. Ätes med fördel med en klick gräddfil till. Jag är inte så imponerad. Det är inte äckligt, absolut inte, men det är inte heller jättegott. Det är inte några chips jag kommer att gå och vara sugen på under veckorna om man säger så. Men det är inte heller några chips jag skulle låta bli att äta om det bjöds på dem. 3 prickiga prickar av 5 möjliga säger jag.
 
Cheez Heartz - Så himla gulligt! Små osthjärtan, hur kan man låta bli att gilla dem? Det kan man inte. De smakar som ostbågar, fast g o d a r e. De har fylligare smak och är riktigt mumsiga. Det här är en sån sak som jag skulle kunna gå runt och vara konstant sugen på. Nomnomnom! Det blir 4,5 prickiga prickar av 5.
 
Ja. Det är kanske dumt att bjuda på chipstips på en söndag, men då vet ni inför nästa fredagsmys tänkte jag. Det är förresten möjligt att det kommer fler chipstips här inom en snar framtid. Matbloggsåret hade nämligen en finfin start för min del. Utan att avslöja för mycket kan jag berätta att vissa har förstått nu var chipsskålen ska stå, så att säga. Dreams are coming true, osv. osv. Men mer om det en annan dag, nu ska jag sätta igång med söndagslångkoket.
 
Interpol - Obstacle 2

Mums, mums, vad gott.

Här är våran torsdagsmiddag. Tortillapizza. Idag är det ju fredag och då äter vi fredagspasta, det är det som gäller 2013. Ska ni äta texmex får ni göra det någon annan av veckans dagar. Som torsdag till exempel. Därför åt vi tortillapizza igår. Ni vet, tortillabröd. tacosås, tacofärs, riven ost och så in i ugnen en sväng. Toppa med grönsaker och såser efter eget tycke. Jag toppade min med 300 kilo fetaostkräm, för det blir man alltid glad av. Ofelia blev jätteglad och sjöng: "Tacos, tacos, jag vill äta tacos" till Manboy-melodin, sådär som barn ska göra.
 
Eller så hade Ofelia en av sina dåliga dagar och var mest arg hela kvällen och den enda som sjöng var jag som sjöng den här lilla strofen från Les Mis: "I dreamed a dream my life would be, so different from this hell I'm living..." Men idag är det fredag och den lilla krabaten som igår betedde sig som Damien i Omen är idag mer som ett rosigt litet Elsa Beskow-barn som ligger på golvet och skrattar och jollrar för sig själv hela tiden. Det är möjligt att hon skrattar för att hon smider ondskefulla planer inför kvällen, men det får vi ta då. Just nu är hon i alla fall världens gulligaste. Gullegullegullegull!
 
Mando Diao - Gråbergssång

Ikväll kanske jag kan sluta drömma och börja tro på evigheten igen.

 
Hjälp! Jag behöver tips och råd från Crème Brûlée-akuten. Igår var nämligen första gången i livet som jag både lagade och åt den gamla klassikern. Vi kan säga såhär, hade jag fått en sån här crème brûlée på en restaurang så hade jag blivit grymt besviken och undrat vad alla tycker är så gott med det här. Nu är jag desto mer säker på att det är jag som gjort något fel. Till att börja med ser ni ju att jag bränt sockret, men det ville liksom inte alls smälta sådär fint som det gör på teve. Nej, det ville bara bli svart och börja brinna. Jepp, stora lågor som en flambering. Hur kommer detta sig?
 
Sen när man skrapat bort det där brända och skulle äta själva puddingen så var den inte alls sådär len och krämig som jag fått för mig att det ska vara. Det var visserligen inga fel på smaken, men konsistensen var typ... Äggröra. Det är väl ändå inte rätt? Vad har jag då gjort för fel? För länge i ugnen, för kort tid i ugnen? Vispat för mycket/för lite? Behövs det mer vatten i vattenbadet? HJÄLP MIG! Mvh. CrèmeBrûlée_förvirrad_85.
 
The XX - Tides

För varje stjärna finns det ett svart hål.

Fy fabian vad skönt det är att inte ha några töliga nyårslöften om att inte äta godis, äta hälsosammare och träna mer som man ändå inte håller och som i slutänden bara ger en dåligt samvete för att man inte håller det. Tror jag, jag har aldrig haft något sådant nyårslöfte men jag kan tänka mig att det är så. Nej, här fortsätter vi med att äta varierat, promenera hit och dit och en och annan kvällskaka för att man blir snäll av det. Det har ju funkat finfint tidigare år så varför ändra på ett vinnande koncept?
 
Det här med att äta varierat ja, här går jag och jublar över hur skönt det är att äntligen slippa all julmat. Och vad är det första jag gör? Köttbullar. Ja. Sån är jag. Men nu var det ju inte julköttbullar, nu var det ju köttbullar i vitvinssås och det är ju en helt annan sak. Det vet ju alla.
 
Köttbullar i vitvinssås med pasta
 
för 4 portioner
 
Köttbullar:
300 gr köttfärs
2 st pressade vitlöksklyftor
½ citron, rivet skal från
½ dl finhackad färsk persilja
1 msk kalvfond
1 ägg
salt
peppar
 
Sås:
1½ dl vitt vin
1 msk smör
1 msk vit balsamvinäger
2 dl matlagningsgrädde
½ dl finhackad färsk persilja
1 kruka färsk basilika
 
Blanda färsen med resten av ingredienserna till köttbullarna.
Rulla till köttbullar.
Stek dem i smör i en stekpanna.
När köttbullarna fått lite färg häller du över vin, smör,
balsamvinäger och matlagningsgrädde i stekpannan.
Rör runt och låt puttra i ca 8-10 minuter.
Precis innan servering häller du över hackad persilja och basilika.
Servera med pasta och färskriven parmesan.
 
Faktiskt jättegott, och inte ett dugg juligt. Där har ni en fin kandidat till fredagspastan. I år är väl ändå året då fredagspastan slår ut fredagstacon? Kan vi inte bara komma överens om det allihopa? Och nu snackar jag inte snabbmakaroner med ketchup utan goda, lite lyxigare pastarätter med 4 kilo parmesan till. Mmm.
 
Annars är jag mest trött på regn, dimma, grått och Mölndal och vill åka upp till Sågmyra ett tag. Jag måste bara komma över min skräck över att åka tåg med liten bebis, barnvagn och tågbyten. Plus att man aldrig ens kan vara säker på att komma fram med tåg överhuvudtaget, och det är ju jobbigt nog när man bara har sig själv att tänka på, men att vara med om samma sak med liten plutt är jag inte alls sugen på. Fast å andra sidan, det är väl som att åka spårvagn fast mycket längre, och att åka spårvagn brukar ju gå bra. Om man bortser från den lilla detaljen att jag avskyr det och oftast vill döda alla mina medresenärer... Men annars så går det ju bra.
 
Metz - Headache

Mot dig förlorar jag alltid, jag ger upp redan innan matchen har börjat.

Eftersom vi glömde bort att äta nyårsdesserten på nyårsafton så fick vi äta den på nyårsdagen istället. Och dagen efter det, och igår och jag tänker faktiskt äta av den idag också. Så bra kan man ha det om man gör massor av dessert till bara två personer. Och det gör man ju, speciellt när det är så god dessert som detta är. Sjukt gott, nästan sådär så att jag vill ligga med mig själv igen. Eller åtminstone ligga med Emma Hamberg och Anette Rosvall eftersom receptet från början kommer från deras bok "Kärleksmums".
 
Chocolat Creamdream Pie
 
Pajskal:
1 dl kakao
350 gr digestivekex
100 gr smält smör
 
Fyllning:
4 äggulor (spara vitorna!)
1 dl strösocker
½ dl mörkt muscovadosocker
1 dl grädde
200 gr mörk choklad
100 gr smör
 
Marängtopping:
4 äggvitor
1 msk maizena
1 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa kakao, kex och smör till en grynig massa.
Tryck ut degen i en springform och grädda i ca 15 minuter.
Ställ den åt sidan för att svalna helt.
Under tiden gör du chokladfyllningen.
Blanda äggulor, strösocker, muscovadosocker och grädde i en kastrull.
Låt sjuda under omrörning tills du får en tjock kräm.
Dra av den från spisen och klicka ner chokladen lite i taget.
Sedan gör du samma sak med smöret och låter allting smälta ihop.
Häll krämen i den avsvalnade botten och ställ den i kylen i minst två timmar för att stelna.
Precis innan servering vispar du ihop marängen.
Klicka ut över kakan och bränn av med en brännare.
Eller på högsta värmen på ugnens grillfunktion,
men passa den isåfall väldigt noga!
 
Alltså nyårsdesserter, dem kan man lita på! Ehm ja, det kan ju också bero på att de senaste fyra åren i mitt liv är det jag själv som stått för nyårsdesserterna. Men jag gör det ju förbannat bra, det måste jag ju ge mig själv plus i kanten och en stor guldstjärna för. Det behöver faktiskt inte vara nyår för att ni ska testa denna, det räcker så bra med att det är fredag, som det ju råkar vara idag. Tur för er!
 
Nu blev jag hungrig bara av att skriva om den här pajen, så nu måste jag nog göra nånting åt den saken. Paj räknas väl som mat oavsett vad den innehåller, eller?
 
Tracey Thorn - Hard Candy Christmas

Jag vill inte vända om.

Nu har jag äntligen återhämtat mig från vårat vilda nyårsfirande. Puh, det tog några dagar. Så blir det när man är ute och rumlar som aldrig förr. Nej, nu sitter jag här och ljuger igen. Vi var faktiskt hemma bara jag, Jimmy och Ofelia och klädde oss fina, åt god mat och vissa vägrade gå och lägga sig. Den där jävla Jimmy. Hrm.
 
Jag nämnde ju att jag skulle dra en biff, och med det menar jag alltså att jag skulle göra Pulled Beef. Den smorde jag in med en marinad som jag såg på Jamie Olivers julprogram, en marinad som var så stark så vi gick runt här hemma och nös, hostade och kliade oss i ögonen medans maten stod i ugnen. Men det var det värt, för när maten väl var färdig fem timmare senare så var det så gott, så gott!
 
Pulled Beef med Jamies Jerk Marinad och Världens Bästa Potatisgratäng
 
för ca 4 portioner
 
1,2 kg högrev
 
Marinad:
6 st lagerblad
2 tsk kanel
2 tsk kryddpeppar
1 tsk nejlikor
2 tsk färsk riven muskotnöt
salt
peppar
8 st vitlöksklyftor
2 st rödlökar
ca 5-6 st chilis i blandade färger
2½ dl mörk rom
2½ dl balsamvinäger
1 kruka färsk timjan
 
Sätt ugnen på 125 grader.
Mixa lagerblad, kanel, kryddpeppar, nejlika, muskotnöt,
salt, peppar och vitlöksklyftor till en paste i matberedaren.
Skala rödlöken och ta bort toppen från chilisarna, tillsätt dem och mixa lite till.
Sedan häller du ner rom och vinäger och mixar ännu lite mer.
Till sist ska du i med timjan och mixa en sista gång.
Lägg högreven i en lergryta eller annan gryta som klarar av att vara i ugnen.
Ta på dig ett par gummihandskar eller ta två plastpåsar över händerna
och gno in högreven med marinaden.
Du vill INTE göra detta utan någonting på händerna.
Ställ in i ugnen i ca 5 timmar tills köttet är så mört så att det faller isär.
 
Ingen förrätt hade vi och efterrätten glömde vi bort att äta. Ja, jag har ingen aning om vad vi gjorde som var så viktigt att vi glömde bort det när det bara var vi tre men roligt måste vi ju uppenbarligen haft. Vi lyssnade på lounge metal och försökte få en bebis att sova när det smällde massor av fyrverkerier utanför fönstret. Men då hade vi ju efterrätten kvar till en annan dag istället, och det var ju inte heller fy skam! Ni ska också få ta del av den en annan dag, och det vill ni inte missa. Nyårsdesserter är ju alltid extra allt, och i år är inget undantag. Eller förra årets var inget undantag? Eller hur blir det nu?
 
Jaja. Whatevs. Nu ska jag ägna resten av dagen åt att sitta framför teven och heja på Calle när han åker skidor och småkronorna när de spelar hockey. Heja heja!
 
Nick Cave & The Bad Seeds - O Children

RSS 2.0