Allt det här kan gå sönder.

Igår var jag en hemsk människa och bröt ett löfte. Ja, jag skrev ju här i förrgår att jag skulle återkomma med vad det var för någonting gott som jag mumsade på framför Robinson nästa dag. Men det gjorde jag ju inte alls det. Fy mig! Nåja, bättre sent än aldrig. Här kommer, varsågod:

Chokladmunkar

ca 12 st

25 gr jäst
40 gr smör
1 ¼ dl mjölk
¼ dl socker
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
ca 5 dl vetemjöl

1 liter olja att fritera i

glasyr:
100 gr mörk choklad
1 dl vispgrädde

Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och blanda med mjölken till 37°.
Rör ut jästen med en del av degspadet.
Tillsätt resten av spadet och blanda ner socker, salt, vaniljsocker och äggula.
Arbeta in mjölet tills du har en blank och smidig deg.
Låt jäsa under duk i ca 1 timme.
Dela degen i 12 bitar och rulla ut.
Forma sedan till ringar och se till att skarvarna sitter väl ihop, annars lossnar de i friteringen.
Värm oljan i en kastrull och fritera munkarna tills de har en fin färg.
Smält chokladen och blanda med vispgrädde till en jämn, blank glasyr.
Doppa munkarna i glasyren och låt den stelna.
Ät och njuuuut som faen.

Alltså, jag älskar verkligen chokladmunkar. Helt galet mycket. När jag var liten och vi var på Gran Canaria åt jag chokladmunkar och apelsinjuice till frukost i två veckor. Jag får lov att springa förbi Jafaris Donuts i Brunnsparken varje gång jag är där för att inte köpa massor av munkar. Så ni förstår ju själva att det inte finns särskilt många munkar kvar här hemma nu. Men det finns faktiskt några och en av dem ska jag njuta av nu, framför Robinson. "Jag har för fan också barn hemma, jag längtar också efter mina barn! Det är väl ingen ursäkt?!" Heja Paolo! Ge dem vad de tål!

Laura Marling - New Romantic

(LYSSNA nu då. det är faktiskt en av världens bästaste låtar. en dag ska jag lära mig att spela den på min lilla gitarr.)

Hur ska vi kunna leva för alltid om vi dödar varandra?

Just Sayin'!

Joker feat. Jessie Ware - The Vision (Let Me Breathe)

Går sönder inifrån och ut.

Jag har ju nämnt världens enklaste tomatsoppa här på bloggen några gånger. Nu är jag rädd att den faktiskt måste byta namn till världens näst enklaste tomatsoppa. Idag lagade jag nämligen en som var ännu enklare, en sån där riktigt livräddare som vem som helst skulle klara av att laga. Och i nio fall av tio behöver du inte ens gå till affären för att få ihop sakerna som behövs till den. Såhär gör du:

Världens garanterat enklaste tomatsoppa

För 3-4 portioner

½ dl färsk basilika
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater (Muttis är för evigt alltid bäst)
4 dl vatten
1 msk vetemjöl
1 tärning grönsaksbuljong
1-2 msk tomatpuré
timjan
paprikapulver
cayennepeppar
en nypa strösocker

Strimla basilikan och finhacka vitlöken.
Fräs detta i smör i en kastrull en stund.
Häll över krossad tomat och vatten.
Smula ner vetemjöl och grönsaksbuljong.
Klicka i lite tomatpuré.
Låt koka upp och koka i ca 10 minuter.
Smaka av med kryddorna.
Servera med ett gott färskt mjukt bröd.

Det här är ungefär precis så jag brukar göra tomatsåsen till våra pizzor, minus vattnet då förstås. Man kan ju liksom inte göra fel med basilika, vitlök och tomat ihop. Om man vill kan man ju mixa soppan också så blir den lite slätare. Men Muttis krossade tomater är redan så fina och välkrossade så det behövs inte. Testa Muttis om ni inte har gjort det! Det negativa är ju att du aldrig mer kommer att vilja äta vanliga sunkiga krossade tomater igen, det positiva är att du får smaka jävligt goda krossade tomater.

Annars har jag tillbringat kvällen i soffan framför premiären av Robinson, Paolo är för Robinson vad Johnny Depp är för Pirates-filmerna. Den enda anledningen till att titta alltså. Dessutom åt jag något himla gott också, men det återkommer jag med imorgon. Nu ska jagur krupýr ner í min sängur. Godnattur! Bless bless. (Jag övar på min islendsk. Jag tycker själv att jag är väldigt duktig faktisktur.)

Other Lives - For 12

Jag är den jag är.

Söndagsmiddag: Vegburgare. För liksom, varför göra söndagslångkok när man kan äta halvfabrikat? Höhö. Nej då, det är nog snart dags att införa lite långkok igen. Det hör ju liksom hösten till, då kan man gott ha en gryta puttrandes på spisen hela dagen. Men just idag kändes vegburgare som ett fint alternativ. Jag har nämligen haft riktig slösöndag med Greek-maraton och gjort ingenting vettigt alls. Jag har inte haft någon lust att gå utanför dörren, igår var jag, Ann och Mauritz ute och flängde runt i Majorna i ösregn och jag hade varken jacka eller paraply med mig. Så idag kände jag att inomhus är roligt. Och torrt, framförallt torrt. Nu ska jag dra Jimmy i håret.

Peter Tosh - African

Berätta inte det här för någon imorgon.

Jag blev tillfrågad om jag ville testa Ben & Jerrys (ganska) nya smak Coconutterly Fair. Och eftersom jag är mänsklig så tackar jag ju aldrig nej till Ben & Jerrys. Som namnet indikerar så är glassen fairtrade-certifierad, vilket innebär att alla som arbetar med att odla fram det som smaksatt den här glassen får en skälig ersättning för det. Bara det är ju himla fint i sig. Att glassen sen är en chokladglass med kokoskolasås och chokladknäck i gör ju det hela ännu bättre. Jag är inte särskilt svårflirtad när det kommer till chokladglass så det här satt väldigt fint efter middagen igår. Alla smakerna gifte sig fint även fast jag, som är av åsikten att det aldrig kan bli för mycket choklad, kanske skulle föredragit en chokladkokossås. Det goda betyget blir 4 av 5 prickiga prickar.

Beyoncé - Love On Top

De svarta diamanterna.

Dagens fast food: Ryggbiff med pastasallad. Och någon kall sås historia. Det är alltså pasta det där ljusa avlånga och inte vit sparris. Det är fint med snabbmat när man knappt hinner med att komma hem förrän det är dags att gå och lägga sig. Det är ju faktiskt inte klokt vad fort tiden går när man jobbar heltid. Igår var det söndag och imorgon är det fredag, lite grann så känns det. Det är ju rätt dumt liksom, när man äntligen får en vettig lön så har man ändå inte tid att göra slut på den. Eller så käkar man helt enkelt biff till middag lite oftare.

Wu-Tang feat. RZA - Only The Rugged Survived

Låt oss börja från början.

Nu blir det chipstips! Eller det blir det inte riktigt, det blir tips om chips som kommer snart. Jag har inte ens smakat dem ännu, så jag har ingen åsikt. Men det är som så att de tre finalisterna i OLW's mysmatch har blivit utvalda och kommer i butik snart. Själv har jag fortfarande inte riktigt kommit över att den äckligaste smaken vann förra året. Då var finalisterna Creamy Pizza, Pickles & Mayo och Vilda Western BBQ. De två förstnämnad var goda, den sista smakade äcklig köpemarinad. Och den vann. Det är ju bara ännu ett bevis på att svenska folket inte borde få rösta i viktiga saker som riksdagsvalet, Idol och Mysmatchen. Nu tittar vi på årets finalister:

Kebabdrömmen med smak av kebabkrydda, lök och paprika. Det låter ju faktiskt lite spännande, kebab är ju liksom gott. Paprika är gott. Lök är mindre gott men kan nog funka.

 

Sourcream & Italian Cheese med smak av sourcream, parmesan och svartpeppar. Den här ser jag fram emot! Jag hoppas att den inte smakar Sourcream & Onion och att man istället verkligen känner parmesansmaken.

 

Salt & Vinegar. Alltså här lackar man ju ur lite. Man har alltså chansen att kombinera en helt ny chipssmak och sedan få den lanserad i butik. Svenska folket har chansen att rösta fram en ny spännande chipssmak. Och någon jävel tar fram Salt & Vinegar och ännu fler jävlar är så dumma att de röstar fram den till final. Vad är det för fel på folk?! Vill ni ha salt & vinäger-chips så gå och KÖP en påse. Nåja. Det är ju ett framsteg på ett vis, de hade ju lika gärna kunnit komma med någon ny variant på sourcream & onion, det finns ju bara fyra (vanliga, extra stora, ugnsbakade och Less Fat) redan så det kan ju behövas en till.

 

Från och med femte september finns de i butik och i november avgörs röstningen. Rösta rätt nu snälla, för en gångs skull!

 

Fionn Regan - For A Nightingale


(ni måste lyssna på hans senaste album alltså. ni kan lyssna på de andra också om ni vill. men det senaste är så fint och... ja. tänk tända ljus och regn som smattrar mot rutan.)


Det var du som sa att du ville bort.

Idag har jag varit väldigt hipp och inne. Jo, för en har ju förstått nu att det är väldigt inne med franska bakverk. Jag är ju ganska seg på det här med att ta till mig trender och moderna saker. Mest för att jag alltid ska vara kärringen mot strömmen förstås. Men nu har jag förstått det här med att det ska vara franska bakverk. Fast jag vägrar fortfarande att göra macaroons, det överlåter jag till de som är lite mer pyssliga av sig. Jag har gjort en savarin. Och gått runt hela kvällen och utalat det savaräääng (med skorrande r såklart), fastän jag vet inte alls om det uttalas så. Jag vet dock hur man bakar det, och det gör man såhär:

Fransk savarin med frukt och bär

50 gr smör
½ dl grädde
15 gr jäst
½ dl socker
en nypa salt
3 ägg
ca 4 dl vetemjöl

Indränkning:
1¼ dl socker
1¼ dl vatten
1 bit hel kanel
½ dl ljus rom

Fyllning:
mango
ananas
päron

Smält smöret och blanda ner grädden.
Ljumma blandningen till 37 grader.
Smula jästen i en bunke.
Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet, socker och salt.
Vispa ner äggen.
Arbeta in mjölet tills du har en slät och smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Fyll sedan degen i en välsmord liten kransform.
Låt jäsa i formen under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
Koka under tiden upp socker, vatten och kanel och låt koka några minuter.
Låt svalna något och tillsätt sedan rom.
Häll den ljumma indränkningen över den ljumma kakan medan kakan är kvar i formen.
Låt väskan sugas upp riktigt ordentligt.
Stjälp upp kakan på ett serveringsfat.
Lägg mango, ananas och päronbitar i savarinens mitthål.
Servera med vispad grädde.

Naturligtvis behöver du inte ha mango, ananas och päron i mitten. Vill du ha andra frukter eller bär så får du faktiskt det. Men det är väl liksom så att ananas och rom passar himla fint ihop. Det upplyste Jimmy mig om när jag frågade om vi hade tillräckligt med rom för att göra den där indränkningen och han svarade med: "Ska det vara ananas i kakan?" Och jag blev väldigt förvånad över att den frågan, men tydligen så är rom och ananas en fin kombo. Jag är nog inte så bra på det där med sprit, häromdagen frågade jag vad det är i en GT. Men HUR ska jag kunna veta? Jag är från dalarna, det närmaste en drink vi kommer är HB blandat med mammas hemgjorda vinbärssaft.

Big Talk - Living In Pictures

Vilka är alla dessa bortskämda barn och varför får de så mycket uppmärksamhet?

Vi försöker krama ur det allra sista ur sommaren och har idag därför ätit en sallad med fetaost, nektariner och parmaskinka. Lite somrig mat kanske kan locka sommaren att stanna kvar några veckor till. Jag tror det fungerar ganska bra då solen under eftermiddagen/kvällen har strålat på riktigt bra.

 

Annars var dagens finaste kanske när en mamma sa till mig idag på jobbet: "Vad fina kläder du har, du känns lite Håkan Hellström-inspirerad..."
- Tack, svarade jag.
- Gillar du Håkan Hellström?
- Ja, det gör jag!
- Vad bra, då känns det tryggt att lämna barnet hos dig!


Helt rätt tänkt. Så ska jag också tänka när jag skaffar barn. Man vill ju inte lämna bort sitt barn till någon som gillar Lady Gaga eller David Guetta eller sån musik, det kan ju smitta av sig! Fast mest hade jag ju tänkt fixa in mina barn på samma föräldrakooperativ som Håkans barn går på, om vi snabbar oss och får en dotter blir hon ju i alldeles lagom ålder för att bli ihop med Julius sen när de blir lite äldre. Mmm. Vilka mysiga jular vi skulle ha...

 

The Dead Trees - Punch For Punch


Gamla vulkaner.

Puh. Jag trodde jag var mätt igår efter middagen, men idag är jag faktiskt ännu mättare. Det blir ju så när man äter någonting som är väldigt gott så att man måste äta upp hela portionen fast man redan är mätt. Det blev ju inte heller direkt bättre av att Jimmy satt och kastade över all sin broccoli på min tallrik. Han är ju inte klok någonstans, ge bort broccoli som är så gott. Jag hittade receptet på dagens middag hos fina fina Malin och den såg ut såhär:

Krämig kasslergratäng med champinjoner och broccoli

För 2 portioner

200 gr kassler
6 st färska champinjoner
ca 100 gr broccoli
1½ dl vispgrädde
2 msk chilisås
2 msk dijonsenap
2 vitlöksklyftor
salt
peppar

Sätt ugnen på 225°C.
Strimla kasslern.
Kvarta champinjonerna.
Hetta upp en stekpanna och fräs kassler och champinjoner,
tills kasslern fått lite färg och champinjonerna vattnat ur sig.
Lägg över i en ugnsfast form.
Koka broccolin i några minuter tills den är nästan mjuk.
Låt rinna av och lägg sedan över i formen.
Vispa grädden ganska hårt och blanda ner senap och chilisås.
Pressa ner vitlöksklyftorna och smaka av med salt och peppar.
Bred blandningen över kasslern, svampen och broccolin.
Strö över riven ost och gratinera i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter,
tills osten fått fin färg.
Servera med en god sallad och kokt potatis, ris eller pasta.

Det var verkligen gott! Testa vetja. Helt perfekt vardagsmiddag, som vi åt på en söndag. Men man kan ju inte äta söndagsstek varje söndag. Jag har visserligen aldrig lagat söndagsstek en enda söndag i hela mitt liv men jag har nog ätit det en sisådär 988 gånger så jag känner att jag fått min beskärda del ändå.

Annars så har jag besökt den internationella matmarknaden som varit här på besök under kulturkalaset idag. Tyvärr var det så mycket folk så det gick inte ens att ta sig fram till stånden, och när en gubbe klev på min fot och drog med sig min sko i steget utan att ens be om ursäkt efteråt så kände jag att... Jag hatar människor. Har folk inget bättre för sig på söndagar än att gå på marknad? Har de ingen söndagsstek att ta hand om? Vet de inte att söndagar är vilodagen? Så det bidde ingen mat köpt, det bidde ingenting!

Warm Brains - Painting 2FT Tall Lines

Skäms på er allihopa.

Jag har ju nämnt de där goda fyllda tomaterna som Evelina brukar göra till förrätt några gånger här i bloggen. Nu i veckan bestämde jag mig för att det var dags att utveckla det receptet från förrätt till huvudrätt. Om en liten fylld tomat är jättegod som borde ju en gigantisk fylld tomat vara ännu bättre. Sagt och gjort; Jag köpte bifftomater och gröpte ur. Fyllde Jimmys med skinkröra och min med kantarellröra, strödde över lite ost och skjutsade in i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Rörorna gjorde jag aslätt genom att blanda skinka/kantareller med créme fraiche parmesan & vitlök. Det var den lördagsmiddagen det. Och det räcker gott och väl med en bifftomat per person. Himmel och plättar vad mätta vi blev.

Baskery - The Queen And Drone

(har ni lyssnat på Baskery? om inte så tycker jag att ni ska göra det. de är himla poppis i england men inte här i sverige fastän gruppen består av tre systrar från stockholm. lyssna nu vetja, de förtjänar lite uppmärksamhet.)

Allt är inte förlorat.



Om ni sitter där hemma och bara regnar bort och tycker att allt är tråkigt så ska ni trycka på play och titta på det här. Sjukt roligt är det från 3.30, men roligt är det från start. Förutom att klippet är roligt så finns det faktiskt en anledning till till att jag delar med mig av det här klippet, och det är att vi åt nästan-tacos till middag idag och det kan jag ju inte erkänna för det vore ju lite konstigt med tanke på hur mycket jag brukar göra ner tacos. Till mitt försvar ska sägas att jag gjorde köttfärsen i form av... *trumvirvel*... BIFFAR! och sedan serverade dem i tortillabröd. Så egentligen var det ju inte tacos. Alltså är det hela det här blogginlägget helt onödigt. Men det spelar ingen roll, jag tycker att ni ska titta på klippet ändå. "Look at me Jack, I'm an angry tree!"

Thomas Dybdahl - That Great October Sound

Luften blir tunnare var gång vi pratar.

Jaja. Jag kanske var lite elak mot Jimmy i förra blogginlägget. Han är faktiskt jättestark och tuff. Förresten så är jag kanske världens bästa flickvän nästan jämt. Kanske inte på det sättet som Anna Anka vill att man ska vara, men jag har minsann andra knep som gör så att Jimmy blir på glatt humör på morgonen. Igår kväll när han låg och sov så trollade jag lite så att han möttes av den här synen när han öppnade kylskåpsdörren i morse:

Red Velvet Mini Cake

Tårtbottnar:
50 gr mjukt smör
2¼ dl socker
2 ägg
2 msk röd karamellfärg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3½ dl vetemjöl
en nypa salt
1½ dl créme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk bakpulver

Fyllning:
125 gr vit choklad
100 gr philadelphia
½ dl grädde
1 tsk vaniljsocker
200 gr mjukt smör
ca 4 dl florsocker

strössel och gulliga grejer att dekorera med

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och socker till bottnarna vitt och fluffigt.
Vispa ner äggen ett i taget.
Blanda ner karamellfärg, kakao, vaniljsocker, mjöl och salt.
Vispa ner créme fraichen och se till att allt är väl blandat.
Ta fram en liten skål och blanda ihop vinägern och bakpulvret däri.
När det bubblar som bäst, blanda ner det i smeten och rör om ordentligt.
Häll smeten i en smörad sockerkaksform.
Grädda i ugnen i ca 30 minuter, känn med sticka så att den är torr.
Gör fyllningen såhär medans bottnarna svalnar:
Smält chokladen och låt den svalna något.
Vispa ihop philadelphia och smör krämigt.
Häll i grädden lite i taget.
Tappa ner chokladen och vispa.
Tillsätt vaniljsockret och sedan florsockret lite i taget.
När fyllningen har en bra bredbar konsistens är den färdig.
Dela kakan på mitten och bred på fyllningen emellan och runtom tårtan.
Dekorera med fint strössel och sånt.

Fast jag ljög lite för er nu faktiskt för när Jimmy öppnade kylskåpet i morse var tårtan fortfarande hel. Det här fotot tog jag i eftermiddags när han hade smakat en bit. De jättegulliga mini-geléhjärtanen som sitter runtom tårtan har jag fått i present av Jenny och anledningen till att det är en minicake är att den är ganska liten. Men naggande god.

Annars så är jag mest nöjd med att det är fredag imorgon. Då ska jag vara fredagsfin så nu ska jag stryka en kjol. För det viktigaste för en tjej är att vara snygg!

Death Cab For Cutie - Monday Morning

Saker och ting har blivit dåliga, men det kommer säkert att bli ännu sämre.

Dagens snabbmat: Kycklingfilé med wokade nudlar. Man får äta snabbmat när man jobbat ganska länge och sen måste storhandla direkt efter jobbet så man aldrig kommer hem. Speciellt om snabbmaten är hemlagad, då är det helt okej. Jag testade såna där instant wok noodles som man inte behöver koka utan slänger ner direkt i wokpannan, för att göra det ännu enklare för mig. Fast jag kan ju inte direkt säga att det blev så mycket enklare, jag var ju ändå tvungen att hälla på lite vatten i wokpannan för att få nudlarna färdiga. Men det sparade ju på disk åtminstone, alltid något! Nu är det visserligen inte ens jag som diskar i det här hushållet, men man måste ju vara snäll mot sin pojkvän ibland också. Varför man ska vara det vet jag inte riktigt, men det kan kanske vara så att man behöver hjälp med att bära någonting tungt någon gång. Och då kanske pojkvännen har en stark kompis som han kan ringa till som kan komma och hjälpa en med det.

Steve Forbert - It Isn't Gonna Be That Way

Godnattsagor och stora planer.

Just nu packar och fixar jag det sista för att alldeles snart åka till Nääs Slott. Där ska jag äta gott, sova gott (förhoppningsvis) och imorgon tänkte jag äta ännu mera gott. Ja, så ska vi väl jobba, planera och ehm... Teambuilda också antar jag. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Det här med fast jobb, inte så himla dumt alltså. Annars har jag mest ägnat dagen åt att göra illa mig själv. Som att springa alldeles för långt så det gör ont i benen och spela gitarr så att fingrarna är alldeles röda med stora hack i efter strängarna. Tur då att man får åka till ett slott. Där måste det väl finnas tjänare som masserar mina stackars små ben och pysslar om mina små fingrar medans jag ligger på en divan och slurpar belgiska chokladpraliner. Eller?

Mauro Scocco - Hela Mitt Liv

Segerdans.

Ni vet att det finns filmer. Och så finns det filmer. Såna som man har sett hur många gånger som helst och kan varenda replik utantill. Såna där filmer som betytt jättemycket för en under ens uppväxt. Som Nu & För Alltid:













Ni vet när folk pratar om sina favoritfilmer och säger: "Det är min favoritfilm jag har säkert sett den fem gånger!" Jag har sett den här filmen minst 200 gånger. På riktigt. Nästan varje dag efter skolan när jag gick på mellanstadiet tittade jag på den. Det är kanske inte den bästa filmen jag vet, men det är absolut den som betyder mest.

Jag och mina kompisar praktiskt taget levde efter den här filmen under mellanstadietiden. Vi gjorde pakter om allt, vi lekte Sanning & Konsekvens, vi drack Black House och tvingade våran gympalärare att vi skulle få leka samma lek som barnen i kvarteret leker i filmen. Jag kan fortfarande inte sätta mig på en cykel utan att börja sjunga på de låtarna som de sjunger när de cyklar i filmen. Nu har jag visserligen inte suttit på en cykel på säkert 5 år, men OM jag skulle göra det och helt plötsligt börja skråla: "Oh my darling, KNOCK THREE TIMES on the ceiling if you waaaant meee" så vet ni varför. Nu & För Alltid alltså. Se den.

My Morning Jacket - Outta My System

Jag är fortfarande hemsökt av de spöken som krossade mitt hjärta innan vi möttes.

Jag sitter i soffan och dricker te och äter limemuffins med fläderfrosting samtidigt som jag tittar på The Killing. Det känns lite som att jag knappt hinner med att se mitt eget hem och han som jag bor med. Igår kom jag hem från jobbet, bytte om och åkte hem till Jolin. Idag jobbade jag sent och överlevde mitt livs första föräldramöte. Så nu är jag uppe och äter muffins fastän att jag egentligen borde sova. Men jag måste ju hålla igång teven ibland också, annars kanske den möglar. Och det vill man ju inte. Nu ska jag återgå till teven. Imorgon är det fredag!

Laura Marling - Blackberry Stone

(för laura marling är helt fantastisk. hennes låt "new romantic" kan vara en av de bästa låtarna någonsin. bara så att ni vet.)

Stora illusioner.

Ah. Det är så jobbigt att jobba så jag har redan gått in i väggen. Neeej. Nu sitter jag här och ljuger igen. (Uppmärksamma läsare märker att det händer ganska ofta.) Jag lever, mår finfint och borde lära mig att gå och lägga mig i tid om kvällarna bara. Men jag tänker att jag hinner med att lära mig det under hösten. Nu ska jag lära er någonting finfint istället. Nämligen världens mest lättlagade efterrätt. Och god är den också:

Jordgubbar i limemarinad

1 liter jordgubbar

Limemarinad:
1½ dl socker
1½ dl vatten
1 lime, skalet och saften

Rensa jordgubbarna och dela dem i bitar.
Koka upp socker, vatten, limeskal och -saft i en kastrull.
Låt koka i ca 5 minuter till en simmig lag.
Låt den svalna och häll sedan över jordgubbarna.
Ställ i kyl och låt stå och dra i ca 15 minuter.
Servera!


"Men vilka sjukt snygga dessertskålar du har Pernilla!" Tänker ni nu. Ja, jag vet, det var därför jag var tvungen att lägga upp två bilder på dem. Jag har ju tjatat om de där dessertskålarna från Jelly Bean i flera år nu, så jag tänkte att det var dags att göra slag i saken och börja köpa dem. Så nu har jag börjat med två turkosa. Fortsättning följer med nästa lön. Efterrätter blir fruktansvärt goda i de där skålarna kan jag berätta, och så fick jag ta igen lite på jordgubbsätandet också. Bra där. Och tack allihopa för era fina jobbgratulationer!

Ford & Lopatin - The Voices

Du har byggt ditt eget fängelse.

Idag är ingen vanlig dag. Nej, idag är det minsann en stor dag. En annorlunda dag, en särskild dag. En dag som ingen annan. En sån där dag som man kommer att minnas för all framtid. Idag tog Jimmy nämligen två portioner paj. Helt frivilligt. Det har aldrig hänt förr. Han nämnde inte ens att pajen var vegetarisk, eller någonting om hur tråkigt det är med paj överhuvudtaget. Han liksom bara... Åt. Två portioner! Jag vet inte om han var väldigt, väldigt hungrig eller om han blivit utbytt mot en utomjording. Jag struntar totalt i vilket och tänker helt och hållet fortsätta lura mig själv att det berodde på att pajen var så fruktansvärt god. Såhär gjorde jag pajen:

Medelhavspaj

Pajdeg:
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
125 gr smör
1 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 200 gr bladspenat
1 vitlöksklyfta
250 gr naturell keso
150 gr fetaost
3 ägg
1 dl mjölk
spiskummin
1 burk peperconcino farciti al formaggio

Blanda snabbt samman pajdegen för hand eller i matberedare.
Plasta in och kyl i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut degen i en pajform och nagga den.
Förgrädda skalet i 10 minuter.
Täck botten av pajskalet med bladspenat.
Bryt sönder fetaosten.
Blanda fetaost, keso, ägg och mjölk.
Pressa ner vitlöksklyfta och krydda med spiskummin.
Häll över bladspenaten.
Toppa med peperconcino.
Grädda i ca 35 minuter.
Servera med en god sallad.

Älska paj! Peperconcinon jag pratar om har jag hittat på Willys bland oliverna och soltorkade tomater och sånt. Receptet är ursprungligen från arla och då är det svarta oliver istället för peperconcino, men oliver gillar vi inte så värst mycket här hemma så jag bytte ut dem helt enkelt. Bra gjort, peperconcino är nämligen himla gott. Speciellt när de är fyllda med ost. Jodå, fina grejer.

Annars så har jag gjort min sista dag på restaurangen idag. Och imorgon börjar jag på mitt nya jobb som jag inte ens berättat om här. Jag har nämligen fått fast heltidsjobb som barnskötare under hösten, så från och med imorgon och fram tills nyår så är jag proffslekare. Inte så himla dumt. Lön, inte så dumt. Att ha en arbetsplats som alltid är samma arbetsplats, inte så dumt. Arbetskamrater, inte så dumt. Hinna lära känna barnen i barngruppen, inte så dumt. Så nu ska jag ta en kopp te, titta på Cold Case och sen ska jag gå och sova så jag är pigg och alert på min första arbetsdag.

Peter Tosh - Jah Man Inna Jamdung (Outtake)

Försvinn härifrån.

Efter att ha letat runt hela stan efter torkad lavendel fick jag idag kapitulera och köpa mig en färsk liten kruka på blomsteraffären. Hur kan alla kryddaffärer och sånt ha slut på torkad lavendel samtidigt? Vad ska alla jädra göteborgare med torkad lavendel till just nu? Nåja. Nu har jag åtminstone min lilla kruka, så ska jag torka min lavendel själv. Sådeså. Och idag fick jag helt enkelt nöja mig med färsk lavendel i maten, det blev inte så mycket smak av den men det såg ju om inte annat trevligt ut.

Lavendelkyckling med ris

För 2 portioner

2 st kycklingfiléer
3 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsgrädde
2 tsk kycklingfond
½ citron, skalet och saften
1-2 krm lavendelblommor
persilja
solroskärnor

Skär kycklingfiléerna i stora bitar på längden.
Skala och finhacka vitlöken.
Bryn kyckling och vitlök i en djup panna.
Tillsätt matlagningsgrädde, fond, pressad citron och lavendelblommor.
Låt koka ihop i ca 10 minuter.
Strö över rivet citronskal, persilja och solroskärnor strax innan servering.
Servera med ris och en god sallad.

Vit mat är ju inte heller så himla lätt att fota. Den är ju liksom bara ljus och vit. Hur man än gör. Ja, alltså om man inte gör den typ rosa i photoshop. Men då förlorar det ju lite poängen. Nåja, gott var det iaf. Även om det inte smakade särskilt mycket lavendel. Det smakade mest citron, men jag gillar ju citron så jag klagar inte.

Idag har jag haft snabbvisit av Storebror, kusin-balten, Adam och Åsa. Jag vet inte riktigt vad de ville. Låna toaletten tror jag. Jag försökte bjuda dem på skorpor och saft men det ville de inte ha. Då försökte jag bjuda dem på grogg men det ville de inte heller ha. Så jag skickade iväg dem till Lysekil istället, det blir liksom lugnast så. Nu ska jag och Jimmy äta chips för det är sånt man gör på fredagar. Plus att jag har gjort rent spiskåpan idag, och är man inte värd chips då... Ja, då vet jag fanimej inte när man är värd chips.

Thin Lizzy - Just The Two Of Us

Mexikanska politiker.

Igår mumsade vi på hemmagjorda hamburgare i ciabatta till middag. Jag strimlade bacon och slängde ner i hamburgersmeten, sjuk gott blev det. Och för er som suttit hemma och funderat på att kanske lägga lite brie på hamburgaren istället för annan ost så kan jag bara säga: Sluta fundera, bara gör't. Så jädrans gott. Ibland lagar jag så god mat så jag får lust att ligga med mig själv. Just sayin'.

Idag har Jimmy också varit ledig och vi har haft besök av svärfar med fru, så nu har vi bytt klockan och tittat på tv-apparater och ätit god lunch i (på?) Bäckebol. Nu väntar jag mest på att Jimmy ska bli färdig med lite fix så att vi kan gå till sjön och bada. Det är tydligen, enligt löpsedlarna, bara 13 dagar kvar av sommaren i Göteborg, så det gäller väl att passa på. Nu ska vi bada, grilla, dricka rosé, spela kubb, sitta på uteserveringar och äta jordgubbar dygnet runt under dessa dagar. Helst alltihopa samtidigt också. Bada i rosé och äta grillade jordgubbar samtidigt som vi spelar kubb med uteserveringens möbler. Typ.

Big Talk - Getaways

Så du siktar mot himlen.

Eftersom de flesta verkar vara tillbaka i vardagen och tycka att sommaren är slut så blir väl jag också lite vardaglig igen. Fast nej, sommaren är verkligen inte slut. Men lite vardag har vi ju faktiskt här hemma nu också igen då jag för första gången på en månad skrivit en veckomatsedel och vi har varit och storhandlat istället för att gå och köpa nåt litet varje dag på exorbitant dyra Hemköp. Så vad äter man då när man är tillbaka i vardagen? Soppa såklart!

Minestronesoppa

4 portioner

½ gul lök
3 vitlöksklyftor
1 purjolök
2 morötter
1 palsternacka
1 dl färsk basilika
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 burk (ca 400 gr) tomatsås
3 msk tomatpuré
200 gr pasta

Skala och finhacka lök, vitlök, morot och palsternacka.
Strimla purjolök och hacka basilikan.
Fräs på detta i smör i en stor kastrull tills löken mjuknat.
Tillsätt vatten, buljong, tomatsås och tomatpuré.
Låt koka upp.
Tillsätt pastan och koka i ca 10 minuter eller tills pastan är färdig.
Servera med ett gott bröd.

Plätt som en lätt och så blir man mätt. Gott var det också. Kanske lite väl varmt för dagar som dessa, men det gick ner ändå. Med massor av citronvatten till.

Det är 25 varma grader och klarblå himmel ute, så därför sitter jag inne framför datorn för det hinner jag ju inte göra hela hösten och vintern sen. Nej. Jag äter faktiskt frukost och ska plocka lite tvätt, sen ska jag gå ut. Mest för att gömma mig för Jimmy som tycker att jag ska åka till stan och byta klockan mot en som inte går alldeles för fort. Jag tycker att jag hatar att gå på stan och att Jimmy som tycker om att gå på stan kan byta klockan istället. Jag trivs bättre här, där jag kan lukta på blommorna.

Warm Brains - Worried Seed

Jag såg dig först.

Idag har jag haft en riktigt bra jädra semesterdag. Sovit tills jag vaknat, gått upp och ätit frukost i lugn och ro, bakat en kaka, spelat gitarr, sprungit ett varv på berget och sedan tillbringat några timmar i och bredvid poolen. Mycket mer än så begär jag inte. Eller ja, det är klart det hade varit skönare att slippa den där springturen och bara slöat hela dagen istället. Men nu kan jag ju gå runt och vara mallig över att jag sprungit istället och skriva någon irriterande statusrad om det på facebook.

En sak som faktiskt inte var så bra idag var att hur jag än försökt så har kameran inte velat samarbeta med mig. Det kan också vara så att kakan i sig inte är en sån kaka som ser särskilt god ut, men den är väldigt god. Och nu när äppletiderna börjar närma sig kan det ju vara väldigt fint med någonting annat än smulpaj på längden och tvären, så här har ni ett tips på någonting gott ni kan göra med era äpplen:

Äppelflarn med pecannötsströssel

Botten:
1 rulle smördeg
(eller 3 plattor fryst smördeg)

Fyllning:
200 gr mandelmassa
2 äggvitor
50 gr finhackade pecannötter

Garnering:
2-3 äpplen
50 gr grovhackade pecannötter
½ dl flytande honung

Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en halv långpanna med bakplåtspapper.
Kavla ut eller skär till smördegen så att den passar i långpannan.
Riv mandelmassan och rör ihop med äggvitorna och de finhackade nötterna.
Bred smeten på smördegen.
Lämna ca 1 cm deg fri runtom och vik upp kanterna på degen.
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor.
Lägg dem omlott över mandelmassefyllningen.
Strö över de grovhackade nötterna.
Ringla över hälften av honungen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Ta ut kakan och ringla över resten av honungen.
Skär upp kakan i rektangulära bitar.

Nu har jag bara ätit kakan som den är, men jag kan verkligen tänka mig att den är väldigt god om man äter den med vaniljglass till när den fortfarande är varm. Som en fin liten efterrätt. Istället för smulpaj med vaniljsås. Förlåt, men jag är så less på smulpaj med vaniljsås. Det är ungefär lika roligt som tacos. Snabbmakaroner och bacon är fan mer exotiskt än tacos these days. Alltså: Nästa gång ni står där med era äpplen och funderar på att göra en paj, så gör den här kakan istället. Det var mest det jag ville säga. Nu ska jag laga tacos. Int'.

Givers - Words

RSS 2.0