Han kommer för att ge dig allt du önskat dig under året som gått.

Söndag utan söndagsångest? Är det möjligt? Ja. Om man är ledig på måndagen så går det alldeles utmärkt. Det är som jag nämnt tidigare mitt bästa tips mot söndagsångest: skaffa ett jobb där du jobbar söndagar. Då kan du ha ångest konstant istället. Hoho. Nu blir det söndagslista!
 
Största bedriften i köket den här veckan?
Det får nog våra hyresvärdar stå för som fixade stoppet i avloppet som gjorde så att vi hade vatten i hela skåpet under diskhon i fredagskväll. Matmässigt? Jaha. Jag gjorde den alltid lika goda Rödbetsrisotton Med Chèvre och Sparris i torsdags. Den är fin den. Men roligast var det nog i tisdags på jobbet när jag gjorde champinjonsoppa som fyra (4!) olika lunchgäster kom fram och sa att var den godaste svampsoppa de någonsin ätit. Då var jag en riktig liten mallgroda resten av dagen vill jag lova!
 
 
 
Vad åt ni i helgen?
I fredags åt vi en lasagne med hasselnötskräm och champinjoner, i lördags var jag pillig och gjorde färska vårrullar fyllda med krispig tofu, risnudlar, salladslök, böngroddar och morot. Till det hade vi en jordnötsdip. Och idag är det söndag och jag har jobbat hela dagen och hade ungefär 0 energi till att laga middag, så det blev julskinkssmörgås på vörtbröd.
 
Vad bjöd du på för fredagsfika?
En kladdkaka med körsbär blev det till Jimmy och hans arbetskamrater. Själv var jag otrogen mot mitt och Ofelias stammisfredagsfika-café och gick istället till pizzerian bredvid jobbet eftersom vi på mitt jobb numera är bästis med pizzabagarna där. (Vilket alltså betyder gratis pizza. Yay!)
 
 
Några misslyckanden i köket den senaste tiden?
Lyckades bränna vid den första omgången hasselnötter till lasagnen i fredags när jag skulle rosta dem. Det luktar fortfarande brända nötter i hela huset. Rosta inte nötter samtidigt som du försöker bada ditt barn är mitt tips.
 
Vad du mest fram emot den kommande veckan?
Vi har inte gjort någon matsedel för jag tänkte vi skulle äta ur kylen innan det är dags för oss att åka upp till Sågmyra  så jag vet inte alls. Hoppas att jag ska drabbas av någon slags energiboost och orka göra lite julgodis eller julbaka någonting för lusten till det har försvunnit helt och hållet i år. Annars ser jag givetvis mest fram emot att få åka upp till Sågmyra. Och få julledigt! 
 
Justin Bieber & Boyz II Men - Fa La La
 
(så himla bra att Biebs har ett julalbum också. man behöver liksom aldrig någonsin lyssna på någonting annat! jimmy blev så helt fantastiskt glad när jag upptäckte det, nästan gladare än mig tror jag!)

Jag drar mig för att använda ordet Facebook i en text jag skrivit, men det var så längesen jag såg dig i verkliga livet.

Fredagkväll och sambon sitter parkerad framför hockey på teven och barnet sitter parkerat bredvid honom med sin platta. Själv törs jag inte sätta mig där för så fort jag råkar titta mot teven när det är hockey på teven så frågar Jimmy om jag tittar efter någon speciell. Nej. Loui Eriksson spelar inte i Leksand, så jag tittar väl liksom bara på teven i allmänhet. Det är ju en fin teve. Dyr var den också, så det är väl bra att jag tittar på den. 
 
Nu byter vi raskt ämne till något annat som är dyrt. Nämligen saffran. Tycker jag om saffran? Tycker jag inte om saffran? Jag vet inte. Jag är inte överförtjust, så mycket kan jag säga. Jag tycker bättre om det i mat än vad jag tycker om det i sötsaker. Men det är ju vackert och de flesta andra människor här i världen tycker ju om det så när vi hade MBT med jultema förra veckan så tyckte jag ändå att det var läge att göra något med saffran. Det blev en gammal välbeprövad klassiker eftersom alla vet att saffran + hallon = sant.
 
Hallongrottor med saffran
 
ca 25 st
 
1 pkt saffran (0,5 g)
1 dl florsocker
200 g kallt smör
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
 
hallonsylt
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Nu ska ni få ett hemligt tips av mig: häll en liiiten skvätt vodka i en skål.
Ner med saffran i vodkan bara.
Låt den ligga där och bli lite lullig medan du börjar med mördegen.
Arbeta ihop samman florsocker, smör, potatismjöl och vetemjöl i en matberedare,
eller med händerna.
Tillsätt din lilla saffransvodka.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Rulla kulor av degen (ca 25 g per boll blir bra) och lägg på bakpappersklädd plåt.
Gör en fördjupning i varje kula och fyll med lite sylt.
Grädda i ca 12-15 minuter.
 
Jaha. Varför i hela friden ska jag supa ner min saffran? Tänker du nu. Jo, för att om du blandar din saffran med vätska så ger den så förbannat himla mycket mer smak än när du bara slänger ner den direkt i degen. Det går bra med konjak också. Eller rom eller ja. Ni fattar grejen.
 
Så. Fredag var det ja. Jag har glömt bort #flamingofredag igen. Varför blir det alltid så? Imorgon är jag liksom till och med ledig! Jobbar visserligen på söndag, men det är ju en annan historia. Imorgon ska vi klä granen och slå in paket. Jag trodde att jag var färdig med julklappsinköpen och så får man plötsligt veta att Pippens julklapp är slutsåld. Bah. 13-åriga killar är ju så himla lätt att hitta julklappar till liksom. Eh. NÄ! De är ju inte det. 13-åriga killar kanske inte heller vill bli kallade för Pippen längre. Å andra sidan vill 32-åriga tjejer inte bli kallade för Prillan heller men det är då ingen av mina fastrar, mostrar, morbröder eller farbröder som bryr sig om det så då kan väl inte jag vara sämre. Pippen it is.
 
Nu ska jag äta chips!!
 
R. Kelly - Ignition (Remix)
 
('cause it's the freaking weekend!)

Stukat har jag gjort min fot, snubblat på en jäkla rot. Och skoskav hade jag förut, jag står snart inte ut.

Jag borde egentligen ligga till sängs nu eftersom jag ska upp klockan 4 imorgon bitti och packa typ 3000 lussekatter. Varför måste alltid alla fira och fika på samma dagar? Kan vi inte dela upp det lite? Idag är det kanelbullens dag för alla som börjar på K, idag är det lucia för alla som börjar på M, idag är det fettisdagen för alla som börjar på X. Fettisdagen borde bara finnas för de som börjar på X faktiskt. 
 
Men nog om det nu. Nu ska vi prata om daal. För att det är den mest ultimata skafferirensar-maten som finns. Där står du sent en tisdagkväll och har inte hunnit handla på flera veckor, då kan du alltid laga daal. För det innehåller in princip bara sånt som du alltid har hemma i skafferiet. Den här varianten gjorde jag för någon vecka sen då jag hade exakt det problemet faktiskt. Så till den milda grad att vi inte hade någon spenat hemma, som det egentligen ska vara i, men jag hade grönkål. Så det blev en försvenskad juligare variant av daal helt enkelt.
 
Daal med Grönkål
 
För 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
kanel
kardemumma
ingefära 
gurkmeja
garam masala
1 burk krossade tomater (400 gr)
1 burk kokosmjölk
2 dl röda linser
1 dl vatten
ca 200 g grönkål

Finhacka lök och vitlök.
Fräs på i en stor gryta tills löken mjuknat.
Krydda med kryddorna. 
Häll över tomat och kokosmjölk. 
Tillsätt linser och vatten.
Låt koka i ca 15 minuter, eller tills linserna mjuknat.
Tillsätt grönkålen och låt koka ihop.
Smaka eventuellt av med mer krydda.
Servera med naanbröd och en klick matyoghurt.
 
Gott, varmt och mättande. Och billigt. Så du kan lägga alla dina pengar på roligare saker. Julklappar till mig till exempel.
 
Min mamma ringde mig i förrgår och frågade vad jag önskar mig i julklapp.
Jag: "Jag har lagt upp en önskelista på bloggen..."
Mamma: "Jaaa... Meen... Jaaa, det var ju så konstiga saker..."
Jag: "Så jag skriva saker jag egentligen inte önskar mig bara för att du tycker att jag önskar mig fel saker?"
Mamma: "Ja!"
Förstår faktiskt inte ens varför hon frågar för jag kommer ju bara få vad de nu fått för gratisgåva av Postkodlotteriet i alla fall precis som jag fått de senaste åren. Abba-boken och Carola-boken ligger väldigt fint i en låda under sängen thank you very much.

Nä. Nu ska jag faktiskt sova. Idag har jag kokat risgrynsgröt för ett helt kompani för någon idiot på jobbet fick för sig att vi skulle ha det som Dagens Lunch imorgon lucia till ära. Den idioten kan ha varit jag. Varför kan jag aldrig bara hålla tyst?
 
Emil Jensen - Saknar Du Mig?

Tänk på allt roligt jag har missat och alla läppar jag aldrig fått kyssa.

Idag är det 2 veckor kvar till julafton och jag är osedvanligt pepp. Tror det beror på att jag för första gången på x antal år är ledig alla mellandagarna och nyår. Vilket betyder att vi ska åka till Sågmyra och fira både jul och nyår, yay! Nä. Nyår ska vi faktiskt inte fira i Sågmyra, då ska vi befinna oss på hemlig ort och fira min mammas födelsedag. Men det kommer att vara någonstans där det finns snö i alla fall. Hoppas jag. 
 
11 dagar i Sågmyra innebär ju också att jag kommer att hinna med att träffa kompisar, grilla korv i skogen, gå på hockey, åka till Tomteland och fira juldagen på Harry's i Falun! Ett av ovanstående påståenden kan vara hittepå, ni får själva gissa vilket. Förresten har jag hört att det senaste är att man går ut på annandagen istället för juldagen? Finns det någon ungdomsmänniska därute som vill bekräfta eller dementera detta?
 
Nog om detta. Nu ska vi prata om det viktigaste som finns att prata om såhär års: Tomten! Nä. Skojar bara. Vi ska prata om vad jag önskar mig i julklapp. Är ni redo? Fram med anteckningsblocken.
 
 
  • En fin tavla med det här utomordentliga Morrissey-citatet. Finns på Grandpa.
  • En mugg med Göteborgs-motiv, finns lite här och var här i stan. Porslinsbutiker etc.
  • En snygg klänning från Lindex som jag kan hänga i garderoben
  • Kokboken Mitt Barn Äter Allt eftersom mitt barn numera är 5 år och äter ingenting
  • Nu när jag blivit en True Belieber behöver jag såklart en tröja med det eminenta "My Mama Don't Like You And She Likes Everyone"-trycket. Stämmer dock inte alls då min mamma knappt gillar någon.
  • Och ja, den där muggen i högra hörnet behöver ju inte ens beskrivas. Finns här.
Önskar mig också en pyjamas, men jag vet inte vilken, bara att den inte ska vara av satin och inte ha skjorta utan typ linne/t-shirt och byxor. Som vanligt önskar jag mig också mattor till vardagsrummet och matsalen men jag vet aldrig vilka jag vill ha så det kommer väl att förbli tomt och kallt på golven där några år till.
Sedan önskar jag mig också lite andra bakböcker men det är samma som jag aldrig fick förra året så ni kan ju bara klicka på önskelista-kategorin så kommer de upp. 
 
Sådär. Det var allt jag hade på hjärtat för idag. Nu ska jag klä på mig och tvinga med mig min familj till Liseberg. Det är väl kanske mest Jimmy som måste tvingas, Ofelia blir nog lättare att få med. Ja. Ha det så fint tills vi hörs igen ärade publikum. Kom ihåg att det blir jul även om ni inte hinner med allt ni tror att ni måste hinna med. 
 

RSS 2.0