Han var väldigt bra på att sms'a men kunde inte konversera överhuvudtaget.

Idag är det måndag! Vet ni vad det innebär? Ja, att alla människor som man vill slå på käften skriver jobbiga saker som "ny vecka, nya tag!" och "det är inte måndagar som suger, det är ditt liv!" i sina statusrader på facebook, tänker ni. Och det är förvisso sant. Men det innebär också att jag tänker dela med mig av vad vi åt förra veckan här i min blogg. Yes, förra veckans matsedel kommer här, för första gången sen i... juni?! Äh, vem bryr sig. Det är inte mitt blogguppdaterande som suger, det är ditt liv. Nu börjar vi:
 
Veckan inleddes med ledig dag för mig och Ofelia, vi drog in till stan och fixade de sista julklapparna, köpte lite smått och gott till oss själva och sen åkte vi hem och gick ut och lekte istället. På kvällen åt vi en återkommande gammal goding i vårat kök: Indisk vegpytt. Klyfta potatis, skala och dela morötter och släng detta på en plåt tillsammans med blomkål och quornbitar. Blanda med olja, garam masala och gurkmeja. In i ugnen ca 30 minuter på 225 grader. Servera med mango chutney, raita och kanske lite naan om du vill. 
 
I tisdags var det lucia. Ofelia hade efter många om och men (tack och lov!) ändrat sig från att vara Elsa till att vara pepparkaksgumma och jag hade fått byta skift på jobbet och jobbade därför till 18.30, så det var Jimmy som var middagsansvarig. Han har steppat up sitt game på sistone ska ni veta. Så i tisdags fick vi Majsstuvade makaroner och korv. Jag tycker ju lite om stuvade makaroner som jag tycker om pannkaka, men det kan ju faktiskt inte Jimmy hjälpa så jag åt snällt ändå. Det gjorde inte Ofelia.
 
Onsdagen hade jag återigen sena skiftet på jobbet så Jimmy gjorde Grönsakswok med Nudlar som stod på bordet och väntade när jag kom hem.
 
Det var precis samma sak i torsdags också, fast med skillnaden att Ofelia hade 40-graders feber när Jimmy hämtade henne på förskolan, så vi fick liksom äta och trösta barn samtidigt. Men det som Jimmy hade lagat var en Fransk Kycklinggryta med Ris. Ja, jag säger ju att han har steppat up sitt matlagnings-game, snart blir jag väl utslängd ur mitt eget kök.
 
 
Eftersom Ofelia var sjuk i fredags och Jimmy skulle med ett tåg till Malmö så jobbade jag bara halvdag, fördelen med att börja 5 på morgonen är ju att du kan gå hem klockan 9.30 och ändå ha jobbat 50%. Så resten av dagen gjorde vi inte mycket alls, men med en bortrest Jimmy passade vi på att äta en Kallrökt Laxpasta till middag. Sen när Ofelia hade somnat passade jag på att slå in massor av julklappar, titta på Criminal Minds och äta naturgodis. Och dreggla lite över Howlin' Pelle i buren. (Musikhjälpenburen alltså. Har inte stängt in honom i en bur här hemma. Ännu.)
 
På lördagen var Ofelia feberfri och lite uttråkad, så vi åkte in till stan och gick på bio. Pettson & Findus - juligheter såg vi. Den var tysk. Det märktes. Ofelia tyckte att den var bättre än Hitta Doris. Sen mötte vi upp Jimmy som kom med tåget och så åkte vi och handlade en himla massa goda grejer som vi skulle äta på kvällen då vi hade Tapaskväll. Det fanns ost & kex, oliver, chili drops, morötter & dip, charkuterier, jordgubbar, oliver, paprika, vitlöksbröd och andra goda grejer. Hälften av det ligger fortfarande kvar i kylen, det är inte så dumt att veta!
 
I söndags skulle vi gå upp tidigt för att åka och veckohandla och sedan fixa med granen och klä den. Men så blev Jimmy sjuk och 13.30 gick hela familjen fortfarande runt i pyjamas. Så jag fick helt sonika ta barnet under armen och så fick vi åka och veckohandla själva. Om det gick bra? Well, vi överlevde båda två. Sen åkte vi hem, släpade upp granen ur förrådet och klädde den. Julkänslan är fortfarande på villovägar dock. Så vi tog en tripp till Thailand istället och åt Mussaman Curry med Ris till middag. Det var gott och välbehövligt för nu kommer det väl några veckor med julmat och det är ju... Inte särskilt kul alls faktiskt.
 
Idag är jag mest trött eftersom det kom ett hostande litet knytt in till mig vid midnatt ungefär och jag skulle upp vid 04.30 i morse. Det slutade med att jag sov i Ofelias säng, Jimmy sov på soffan och Ofelia låg ensam i våran 1.80-säng. Härligt! Nåja, hon sover faktiskt i sin egen säng och hela nätterna 98 nätter av 100, så jag ska faktiskt inte klaga. Eller så får jag klaga eftersom det betyder att jag inte är van vid såna här nattliga äventyr? Hm... Det tåls att funderas på. Nu ska jag mixa smoothie, städa köket och andra roliga kvällssysslor Om vi inte hörs innan så säger jag redan nu: God Jul & Gott Nytt År!
 

Jag önskar att du la märke till min frånvaro.

Jaha, då var det fredag igen då. Jag har bloggat 4 gånger på en vecka nu! Det är ungefär lika mycket som jag bloggat allt som allt under resten av året. Man kan ju tycka att jag borde ha någonting vettigare saker för mig med bara 8 dagar till julafton, men det ligger en liten kotte med 40-graders feber och slumrar i soffan så det har jag faktiskt inte. Så nu sitter jag här med en kopp te och undrar om den där fredagskänslan tänker infinna sig. Eller julkänslan, den skulle också gärna få titta in på besök faktiskt.
 
Förra fredagen var det lite mera fredagskänsla, med #flamingofredag och grejer. Det tvivlar jag på att det blir någon idag då Jimmy är bortrest och jag väl kanske kommer att få ångra att jag låter Ofelia sova middag 4 timmar innan läggdags, men å andra sidan kan man ju behöva all vila man kan få när man har så hög feber. Vill ni ha lite #flamingofredag kan jag rekommendera den här drinken som vi drack förra fredagen, den är mer sommar än jul, men om det ändå bara ska regna kan man ju lika gärna låtsas att det är midsommar tänker jag:
 
Tango & Cash
 
1 drink
 
2 cl vodka
2 cl bols sour apple
2 cl passõa
tranbärsjuice
sprite
lime
 
Klyfta limen.
Skaka ihop vodka, sour apple och passõa i en shaker.
Häll över ett isfyllt glas.
Häll över tranbärsjuice och toppa med sprite.
 
Annars då? Jovars. Jag var uppe 3.45 i morse och jobbade några timmar innan jag bytte av Jimmy i vabfabriken och det börjar väl kännas lite nu. Och så har jag blivit lite nyförälskad i Howlin' Pelle, hade liksom glömt bort honom lite grann men nu när han är med i Musikhjälpen så kommer jag ihåg hur bra vi brukade ha det (en mailkonversation på facebook räknas väl som ett förhållande? ja, jag menar det).
 
Jag och Ofelia gjorde Rocky Road tidigare idag när hon var lite piggare en stund, det kan hända att det blir det enda julgodiset jag hinner göra i år så vi får hoppas att vi inte äter upp det innan julafton. Annars kan ju männen ordna med julgodiset. HAHAHAHAHAHAHAHAHA! Skojar bara. "Det finns ingen jämställdhet!" Svarar Ofelia när jag säger åt henne att tänka på jämställdheten be sin pappa om hjälp emellanåt istället för att bara ropa på mig. 4 år gammal och redan så medveten om hur världen fungerar. Det är både hoppfullt och tragiskt på samma gång. Lite som Bonde Söker Fru.
 
Ryan Adams - Shake It Off
 

Jag ville bara känna, nu kan jag inte andas.

Idag är det lucia, vilket innebär att släpa upp barnet i ottan, klä ut det till nåt konstigt och tvinga det att sjunga konstiga sånger medan vi vuxna tittar på och äter magsjuke-pepparkakor. Förra året försökte jag förklara lucia-traditionen för en italienare, när man ska förklara det på engelska inser man ännu mer hur konstigt det är. "You can dress up as a lucia with a crown with candles, tärna with sparkle in your hair or stjärngosse with a cone that has stars on it on your head. Or you can be a gingerbread man or one of santas elfs..." Sen när man ska förklara VARFÖR vi gör det så blir det ju ännu konstigare, han förstod verkligen ingenting. Och då är ändå lucia från Italien...
 
På tal om lucia så gjorde jag häromveckan en gryta där jag slängde ner hela jävla lucia, som Ove i En Man Som Heter Ove skulle ha uttryckt sig. Den här vintern har jag kört långkok nästan varje söndag och den här goda grytan kan jag verkligen rekommendera, passar bra även när det inte är lucia.
 
Marockansk gryta med saffrans-couscous
 
ca 6 portioner
 
700 gr högrev
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 tsk malen kanel
1½ tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
en nypa chiliflakes
ca 8 dl vatten
½ msk kinesisk soja
1 tärning köttbuljong
10 st torkade aprikoser
1 dl rostade mandelspån
 
3 dl couscous
3 dl vatten
1 pkt saffran
1 klick smör
 
granatäpple
matyoghurt
 
Tärna köttet i bitar, ca 3x3 cm.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn köttet i smör i en stor gryta tillsammans med lök, vitlök, kryddorna och tomatpuré.
När köttet fått fin färg och löken mjuknat häller du över vatten, soja och köttbuljong.
Låt koka 2-3 timmar tills köttet är mört.
Strimla aprikoserna och tillsätt i grytan, låt koka några minuter till.
Häll i mandeln precis innan servering.
Lägg 3 dl okokt couscous i en skål.
Koka upp 3 dl vatten tillsammans med saffran.
Häll det kokande vattnet över couscousen.
Täck skålen med plastfolie i ca 10 minuter eller tills couscousen sugit i sig allt vatten.
Släng i en klick smör och fluffa upp couscousen med en gaffel.
Servera grytan med couscousen, granatäpple och matyoghurt.
 
Receptet kommer ursprungligen från arla men jag har byggt om det en hel del, som vanligt. Så de där måtten på kryddorna är väl en aningen ungefärliga, smaka er fram! Smaka av! Smaka av!
 
Nu är jag äntligen färdig med julklappsinköpen. Köpte till och med en till mig själv för att vara på den säkra sidan. (Det är en Sailor Moon-mugg, men berätta inte det för mig.) Vidare så köpte jag och Ofelia nya skor till henne bara för att komma hem och upptäcka att de glömt att ta bort stöldskyddet från dem. Så nu måste jag ialla fall åka in till stan en lördag. I julrushen. Jag som gjort allt för att undvika det. Buhu. Stackars mig. Meanwhile in Syria... Nä. Nu ska jag skärpa mig. Idag fick jag beröm av en av sveriges bästa konditorer för att jag gjort så fina äpplemazariner. Den ni! Glad lucia på er!
 
Jackson C. Frank - Blues Run The Game

Små barn med gnistrande ögon kommer inte att kunna somna ikväll.

Eftersom det är så fruktansvärt många (nej, det är det faktiskt inte, men jag tänker att det är för att de kanske inte riktigt vågar fråga eftersom jag är så himla cool och sånt) som har frågat mig vad jag önskar mig i julklapp så tänkte jag dela med mig av min önskelista här. Helt ärligt så blir jag väl glad om jag får någonting överhuvudtaget, förra året hade jag ju tydligen inte varit det minsta snäll så en får ju hoppas att jag var lite snällare i år. Om det nu finns någon därute som tycker att jag varit snäll så skulle jag gärna vilja ha:
  • Små gulliga frityrkorgar som man kan servera t.ex pommes frites i. Äter ju så himla ofta pommes frites liksom. Hrm hrm. Nä. Men jag kanske börjar göra det om jag får såna här fina korgar!
  • En kavel med dalahästar på. Finns att köpa här.
  • Ett litet mini-nintendo med alla inbyggda spel på. Oklart när jag ska hinna använda det men det kan väl stå där under teven och samla damm annars.
  • Och så lite bakböcker: Tea Malmegårds Desserter, Jenny Warsens Baka Med Godis och Baka I Långpanna av inte vet jag. Det är lite oklart när jag ska hinna använda dessa också, men jag tror de skulle göra sig fina ihop med resten av de knappt använda bakböckerna i bokhyllan.
Annars vill jag ha en matsalsgrupp, vet inte riktigt vilken men jag är himla sugen på pinnstolar. Och så vill jag ha mattor. Fina stora mattor. Och snö! Ge mig snö! Eller sluta lägga upp bilder på internet på hur mysigt och fint ni har det i snön när jag bor i en stad som har evig höst mellan oktober - mars. Konstant +7 grader, regn och blåst. Och vet ni vad de säger? "Jag hatar snö!" Pff. Ni vet inte ens vad snö är. Slask är inte snö. Lita aldrig på folk som äter lussekatter utan saffran. JA! Det är en grej härnere. En stor grej också. Jag säljer fler utan saffran än med. "2 lussekatter tack!" Säger de och så börjar jag packa ner i påsen. "Nej, vanliga! Utan saffran!" Vanliga lussekatter är MED saffran. Vad är det för fel på er?! Nu ska jag sova innan jag blir alldeles för upprörd. *Muttrar upprört på väg mot sängen.*

The Beach Boys - Auld Lang Syne

Har du mer att ge så kommer jag att ta det också.

Herregud kompisar. Den här tiden på året alltså. Jag har insett att jag oftast mår rätt pissigt såhär års och det har väl lite olika anledningar, förutom ledsamma årsdagar så är det också rätt stressigt i vardagen överlag (inte riktigt tid för avkoppling och eftertanke i bageribranschen såhär års, om man säger så) och ganska lätt att tro att resten av världen har det superduperjulmysigt konstant medan man själv står och dunkar huvudet i väggen och undrar när fan man ska hinna med att göra allt som man vill och måste göra. 
 
Lägg sedan till den här förbannade jobbhetsen som vissa personer i min omgivning dras med. Jobb, jobb, jobb är det enda som är viktigt och det enda det frågas om. Helst ska man jobba mer än heltid så att man får massa pengar så man kan shoppa massa skit man inte behöver och aldrig behöva träffa sitt barn mer än nån vecka om året när man åker utomlands. Bah. Det första Charlotta brukar fråga mig när vi träffas är: "Har du ätit något gott på sistone?" Det är fan det enda viktiga man borde fråga varandra. 
 
Så, vad gör man då när livet känns allmänt mähä? Man super bort sina bekymmer såklart! Det är ju det enda rätta. Man kan dricka utan att ha roligt, som vi brukar säga där jag kommer ifrån. Så jag har ännu en gång återinfört #flamingofredag. Tror det är tredje gången i år nu. Vill ni också återuppliva #flamingofredag? Klart ni vill! Då kan ni göra det med den här lilla godingen:
 
GTC
 
1 drink
 
4 cl gin
2 cl creme de cassis
tonic
 
Häll alla ingredienser i ett glas med is och rör om.
 
Ska vi fokusera på något roligt istället då? Ja! Eh... Jag ska till Borås imorgon, det ska bli spännande! En annan bra sak är att det är fredag och jag är ledig i helgen! Och på måndag! Nu ska jag gå och titta till barnet som sitter i köket och dekorerar pepparkakor, och så ska jag koka lax. Och potatis. Och citronsås. Det är gott det! Jag är allergisk mot livet, det är för stort. 
 
Bob Dylan - I Want You

RSS 2.0