Vi fortsätter att andas.
Nu blir det ännu ett fint fredagstips från mig till er (ja, jag försöker få ner er i seriejunkieträsket):
Jonathan Wilson - Can We Really Party Today?
Jonathan Wilson - Can We Really Party Today?
Jag gav dig mitt hjärta, nu har jag ingenting mer att ge.
Ikväll har jag anordnat minikalas för Jimmy med Citronmarängpaj och presentöppning. Vi (alltså jag) gillar ju att dra ut på det här med födelsedagsfirandet i det här hushållet. Fast mest var det för att Jimmys present från mig blev försenad och jag därför inte kunde ge honom den när han hade sitt riktiga kalas. Dessutom gillar jag ju att ha en anledning till att baka goda grejer. Då är minikalas bra. Jag tror jag ska införa minikalas varje torsdag. Det finns alltid något att fira, speciellt på torsdagar för då är det Robinson. Fast inte idag förstås, därför fick det bli minikalas för Jimmy istället. Men sen får det minsann vara slut med kalasandet, han är redan alldeles för bortskämd den där Jimmyn. Fortsätter det såhär så kan han ju få för sig att han är den viktigaste personen i det här förhållandet och så vill vi ju inte ha det.
The Drums - Please Don't Leave
The Drums - Please Don't Leave
Finns inga vinnare i lekar för två.
Nej men se go' vänner, om vi skulle ta och matblogga lite! Det vore väl något? Ja. Precis så känner jag också. En får ju passa på när man har lagat middag och allt. En god middag dessutom. Den ser kanske inte så mycket ut för världen, men den är god. Det lovar jag.
Quorn under basilikatäcke med zucchinipasta
För 2 portioner
1 kruka basilika
½ dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
½ msk citronsaft
300 gr quornbitar
1 tomat
färsk riven parmesan
ca 100 gr färskost med örter
1 zucchini
Sätt ugnen på 200 grader.
Kör basilika, olja, vitlök och citronsaft en sväng i mixern.
Häll ut quornbitarna i en ugnsform.
Skiva tomaten i tunna skivor och lägg ovanpå.
Bred över basilikaoljan.
Klicka ut färskosten över quornbitarna.
Riv över parmesan efter tycke och smak.
Släng in i ugnen i ca 15 minuter.
Hyvla zucchinin med en potatisskalare och koka i ca 2 minuter i saltat vatten.
För 2 portioner
1 kruka basilika
½ dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
½ msk citronsaft
300 gr quornbitar
1 tomat
färsk riven parmesan
ca 100 gr färskost med örter
1 zucchini
Sätt ugnen på 200 grader.
Kör basilika, olja, vitlök och citronsaft en sväng i mixern.
Häll ut quornbitarna i en ugnsform.
Skiva tomaten i tunna skivor och lägg ovanpå.
Bred över basilikaoljan.
Klicka ut färskosten över quornbitarna.
Riv över parmesan efter tycke och smak.
Släng in i ugnen i ca 15 minuter.
Hyvla zucchinin med en potatisskalare och koka i ca 2 minuter i saltat vatten.
Det här var första gången jag kokade zucchinipasta, annars brukar jag alltid steka den med lite chili och vitlök. Det är kanongott men inte särskilt neutralt, så till den här rätten hade det nog inte passat sig. Kokad däremot funkade finfint, och så går det så himla fort också. Toppen! Egentligen ska det vara lax där under basilikatäcket, men vid det här laget vet ni väl hur det är i det här hushållet...
I morse på spårvagnen bjöd en kille från SevenEleven på kanelbullar, det var fint. Och lite tråkigt för det var bara jag som smakade, alla andra var jättetråkiga och bara stirrade ut genom fönstren. Jag gillar inte ens kanelbullar, men jag tyckte det var så fint att han gick där och bjöd på bullar så jag tog en ändå. I kväll på bussen hem satte sig en man bredvid mig och åt en påse grillchips. Det tyckte jag inte var fint alls. Jag avskyr grillchips, och jag kan inte riktigt förstå varför man måste sitta och äta en påse chips bredvid någon på bussen överhuvudtaget. Och torka av flottet på byxorna sen. Huuuu. Och nu tror ni att det var en småtjock WOW-spelande kille med otvättat hår som satt där bredvid mig, men NEJ. Det var värsta kostymnissen med portfölj och grejer. Och med grejer menar jag såklart grillchips. Stackars den som fick lov att sitta bredvid honom på det viktiga mötet.
Säkert! - You'll Be On Your Own
(för att på svenska är det en av mina topp 10 bästa låtar tror jag. men den är fin på engelska också.)
I morse på spårvagnen bjöd en kille från SevenEleven på kanelbullar, det var fint. Och lite tråkigt för det var bara jag som smakade, alla andra var jättetråkiga och bara stirrade ut genom fönstren. Jag gillar inte ens kanelbullar, men jag tyckte det var så fint att han gick där och bjöd på bullar så jag tog en ändå. I kväll på bussen hem satte sig en man bredvid mig och åt en påse grillchips. Det tyckte jag inte var fint alls. Jag avskyr grillchips, och jag kan inte riktigt förstå varför man måste sitta och äta en påse chips bredvid någon på bussen överhuvudtaget. Och torka av flottet på byxorna sen. Huuuu. Och nu tror ni att det var en småtjock WOW-spelande kille med otvättat hår som satt där bredvid mig, men NEJ. Det var värsta kostymnissen med portfölj och grejer. Och med grejer menar jag såklart grillchips. Stackars den som fick lov att sitta bredvid honom på det viktiga mötet.
Säkert! - You'll Be On Your Own
(för att på svenska är det en av mina topp 10 bästa låtar tror jag. men den är fin på engelska också.)
Vi ses på måndag!
Mattias Alkberg - Frigjord, Pånyttfödd
Vart brukar du gå när du känner dig ensam?
Är det en vanlig dag? Är det en vanlig dag? Nej, det är ingen vanlig dag för det är Jimmys födelsedag, hurra hurra hurra! Jag försöker få Jimmy att förstå att det är min födelsedag också, eftersom vi är i ett förhållande och därför delar på allt. Men då måste jag ju dela med mig av min födelsedag också och det kanske inte är lika kul. Nu är det visserligen aldrig någon som bakar någonting gott eller fixar några fina middagar till mig på min födelsedag så för mig kanske det vore en fördel att dela min födelsedag med Jimmy...
Igår firade vi Jimmys födelsedag med hans familj, och då måste man såklart bjuda på någonting gott. Efter förra årets spektakel då jag stod och bakade, allergianpassade och fixade i tre dagar inför Jimmys kalas och de flesta sedan knappt smakade på det jag bakat så var jag inför årets kalas ganska motvillig till att baka någonting överhuvudtaget men sen insåg jag ju att Jimmy var en av dem som smakade och som gillar mina kakor, och det är ju faktiskt hans födelsedag. Så det blev en liten kompromiss och istället för tårta och massa olika sorters kakor bjöd jag på såna här gulliga små muffinsbakelser:
Igår firade vi Jimmys födelsedag med hans familj, och då måste man såklart bjuda på någonting gott. Efter förra årets spektakel då jag stod och bakade, allergianpassade och fixade i tre dagar inför Jimmys kalas och de flesta sedan knappt smakade på det jag bakat så var jag inför årets kalas ganska motvillig till att baka någonting överhuvudtaget men sen insåg jag ju att Jimmy var en av dem som smakade och som gillar mina kakor, och det är ju faktiskt hans födelsedag. Så det blev en liten kompromiss och istället för tårta och massa olika sorters kakor bjöd jag på såna här gulliga små muffinsbakelser:
Kladdiga chokladmuffins med bär
ca 16 st
2 ägg
2½ dl socker
2 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
100 gr smält smör
1 lime, rivet skal från
2 dl bär av valfri sort (jag hade blåbär, hallon, röda vinbär och björnbär)
Garnering:
vispad grädde
färska hallon
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner detta och limeskal i smeten.
Rör ner det smälta smöret.
Vänd försiktigt ner bären och blanda lite.
Häll smeten i muffinsformar.
Grädda i ca 10 minuter.
Vispa grädde och klicka ut över muffinsen.
Dekorera med färska hallon.
ca 16 st
2 ägg
2½ dl socker
2 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
100 gr smält smör
1 lime, rivet skal från
2 dl bär av valfri sort (jag hade blåbär, hallon, röda vinbär och björnbär)
Garnering:
vispad grädde
färska hallon
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner detta och limeskal i smeten.
Rör ner det smälta smöret.
Vänd försiktigt ner bären och blanda lite.
Häll smeten i muffinsformar.
Grädda i ca 10 minuter.
Vispa grädde och klicka ut över muffinsen.
Dekorera med färska hallon.
Idag är jag mest trött och trött. Det har jag visserligen varit hela helgen. Jag är fortfarande sådär tråkigt förkyld och bara hostar så det är svårt att sova ordentligt. Så idag ska jag mest göra ingenting annat än att ta det lugnt. Jimmy är på shoppingtur med sin familj och jag som har ett sjukligt behov av att vara ensam emellanåt för att kunna vara en trevlig människa passar på att ladda batterierna. Dricka te (fick massa nya goda tesorter av svärmor, tack tack!), titta på mina serier och lyssna på min musik. Så det ska jag göra nu.
The Ordinary Boys - I Luv U
(för att jimmy fyller år idag och jag har bestämt att det här är våran låt. hurrahurrahurra!)
The Ordinary Boys - I Luv U
(för att jimmy fyller år idag och jag har bestämt att det här är våran låt. hurrahurrahurra!)
Full och galen.
Som att det inte vore nog med att hon är finast i världen och kan skådespela så är hon med i ett väldigt bra band också. De heter She & Him och är så långt ifrån all äcklig RixFm-musik som man kan önska sig. Snygga videos gör de också. Titta här bara:
Så. Nu har jag tjatat färdigt om Zooey. Nu ska jag laga lite fredagsmiddag och titta på Idol.
Hur kan en enda människa vara mer värd än de tusentals som knackar på hans dörr?
Okej då. Vi skippar det här med pendeltågsbloggandet, åtminstone idag. För idag slutade jag minsann tidigt och hann både med att handla och laga mat! Sen när jag kom hem från affären ringde Jimmy och frågade om han skulle handla med sig någon mat hem när han åkte från jobbet. Det var ju snällt av honom. Han måste vara snäll nu för jag har gått runt i tre dagar och fräst: "Jag är sur!" Och på frågan varför har han fått svaret: "Inte vet jag, jag är bara sur!" Då har jag fått följdfrågan om jag måste vara sur på honom. Och JA, det är väl klart. Det är ju inte som att det finns någon annan här i lägenheten att vara sur på. Så nu måste han vara snäll. Jo, jag är en väldigt lätt person att leva med.
Jag är åtminstone en himla snäll flickvän när jag är glad, för då lagar jag såna här goda soppor:
Jag är åtminstone en himla snäll flickvän när jag är glad, för då lagar jag såna här goda soppor:
Thaisoppa med nudlar och champinjoner
4 portioner
5 st salladslökar
ca 8 st champinjoner
1 kruka basilika
1 liter vatten
2 tärningar hönsbuljong
1 burk kokosmjölk
1-2 msk red curry paste
3 msk sweet chili sauce
ca 100 gr äggnudlar
Strimla salladslöken.
Kvarta champinjonerna och hacka basilikan.
Fräs alltihopa i smör i en stor kastrull tills champinjonerna fått fin färg.
Häll över vatten, buljong och kokosmjölk.
Låt koka upp och tillsätt nudlarna.
Koka i ca 10 minuter eller tills nudlarna är färdiga.
Smaka av med red curry och sweet chili sauce.
4 portioner
5 st salladslökar
ca 8 st champinjoner
1 kruka basilika
1 liter vatten
2 tärningar hönsbuljong
1 burk kokosmjölk
1-2 msk red curry paste
3 msk sweet chili sauce
ca 100 gr äggnudlar
Strimla salladslöken.
Kvarta champinjonerna och hacka basilikan.
Fräs alltihopa i smör i en stor kastrull tills champinjonerna fått fin färg.
Häll över vatten, buljong och kokosmjölk.
Låt koka upp och tillsätt nudlarna.
Koka i ca 10 minuter eller tills nudlarna är färdiga.
Smaka av med red curry och sweet chili sauce.
Det skulle varit gott med lite nötter till också tror jag minsann. Men nu hade vi inga nötter hemma och det visste jag ju inte i affären, men nu vet jag det till nästa gång. En liten nöt eller två i soppan gör det goda godare.
Nu ska jag dricka hostmedicin. Jag tyckte det var en himla bra idé att ta en liten promenad idag när det ösregnade ute för det är ju himla tröttsamt att bara vara förkyld och aldrig få röra på sig. Min hosta tyckte inte alls att det var en bra idé och nu låter jag som en säl med bronkit. Kul!
Jay-Z feat. Beyoncé & Kanye West - Lift Off
Nu ska jag dricka hostmedicin. Jag tyckte det var en himla bra idé att ta en liten promenad idag när det ösregnade ute för det är ju himla tröttsamt att bara vara förkyld och aldrig få röra på sig. Min hosta tyckte inte alls att det var en bra idé och nu låter jag som en säl med bronkit. Kul!
Jay-Z feat. Beyoncé & Kanye West - Lift Off
Vänd mig inte ryggen när jag talar till dig.
Och jag vet att jag är sämst i världen på att blogga nuförtiden. Det här med att jobba heltid alltså... När ska man ha tid att vara hemma egentligen? I måndags åkte jag hemifrån 05.40 och kom hem 20.30 för då hade vi planeringsmöte efter jobbet, igår kom jag hem strax efter sju för då hade jag stängningen. Det finns inte ens tid till att åka och handla mat, eller laga mat, eller baka roliga små kakor. Jag får sluta matblogga och börja pendeltågsblogga istället, fota och berätta om mina medpassagerare och tågvärden istället för att bjuda på recept. Ja. Så får det bli; Perfekta Prinsessan Pernillas Pendeltågstankar.
Patti Smith - So You Want To Be
Allt du rör vid går i bitar.




Lite grann såhär såg helgen ut. Och JA, jag gick på Håkan såklart. Men jag stod för en gångs skull ganska långt bak och blev mest underhållen av en kille med keps. Sandy var också förkyld så vi har ägnat helgen åt att hosta ikapp. Dessutom har vi blivit skrämda av en läskig toalett på Byns Bistro, diskuterat Burger King Vs. Max, tippat på hockeymatcher, druckit Peach Schnapps, sett Per shoppa upp hela Nordstan och haft ett knasigt disco i vårat kök där Robban var ljustekniker och stod och öppnade och stängde våran kylskåpsdörr för att få bra ljuseffekter. Fråga mig inte vad det var i den där whiskeyn som grabbarna drack. Whiskey kanske. På nedersta bilden ska Johan göra en läskig min. Ja, i Linköping kanske det där är läskigt, i Mölndal... Not so much. Men en topphelg var det och så fint att få träffa Sandra, det sker liksom alldeles för sällan nuförtiden. "Everyone is nineteen!"
Ladytron - Ghosts
Fatta grejen.
Jäkla förkylning till att vara envis alltså. Nu har den flyttat sig från näsan till halsen så jag kraxar lite. Men jag är väldigt mycket piggare än igår, igår låg jag mest på soffan och snörvlade. Idag känner jag mig rätt så pigg förutom att jag hostar och kraxar, men det kan man nog leva med i några dagar.
Häromdagen var jag på kvällsfika hemma hos Charlotta tillsammans med Sofie och Michael. Det blev lite knytis så Charlotta stod för tak, pålägg, te, hemmaodlade tomater och hennes pappas inlagda gurkor som var galet goda. Michael hade köpt massa fina goda ostar, som luktade betydligt värre än de smakade. Och Sofie bjöd på väldigt gott bröd. Men jag då? Hade inte jag med mig någonting? Jodå, jag bjöd på pumpamuffins:
Häromdagen var jag på kvällsfika hemma hos Charlotta tillsammans med Sofie och Michael. Det blev lite knytis så Charlotta stod för tak, pålägg, te, hemmaodlade tomater och hennes pappas inlagda gurkor som var galet goda. Michael hade köpt massa fina goda ostar, som luktade betydligt värre än de smakade. Och Sofie bjöd på väldigt gott bröd. Men jag då? Hade inte jag med mig någonting? Jodå, jag bjöd på pumpamuffins:
Pumpamuffins
12 st
1¼ dl farinsocker
1¼ dl solrosolja
2 ägg
1,5 dl grovriven pumpa
1 citron, rivet skal från
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
150 gr vit choklad
Sätt ugnen på 180 grader.
Häll upp sockret i en skål och krossa eventuella klumpar med en gaffel.
Slå i oljan och äggen.
Vänd ner den rivna pumpan och citronskalet.
Rör om smeten.
Blanda mjöl, bakpulver och kanel och tillsätt sedan i smeten.
Blanda smeten väl.
Skeda över smeten i muffinsformar.
Grädda i ca 18 minuter, känn efter med sticka så att de är torra.
Låt muffinsen svalna.
Smält vit choklad och doppa muffinsarna i den.
12 st
1¼ dl farinsocker
1¼ dl solrosolja
2 ägg
1,5 dl grovriven pumpa
1 citron, rivet skal från
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
150 gr vit choklad
Sätt ugnen på 180 grader.
Häll upp sockret i en skål och krossa eventuella klumpar med en gaffel.
Slå i oljan och äggen.
Vänd ner den rivna pumpan och citronskalet.
Rör om smeten.
Blanda mjöl, bakpulver och kanel och tillsätt sedan i smeten.
Blanda smeten väl.
Skeda över smeten i muffinsformar.
Grädda i ca 18 minuter, känn efter med sticka så att de är torra.
Låt muffinsen svalna.
Smält vit choklad och doppa muffinsarna i den.
Höstigare än så blir det väl inte. Och jag vet inte vad pumpan heter, men jag använde sån där vanlig orange som man gör halloweenlyktor av. Det funkade minsann utmärkt det. Butternutsquash går säkert också finfint.
Eftersom jag är lite krasslig så har jag beställt hit en sjuksyster som ska ta hand om mig i helgen. Det känns himla fint det. När jag gick på högstadiet brukade samma sjuksyster ta med extra matsäck på friluftsdagar eftersom hon visste att jag var väldigt dålig på att ta med nåt mer än kexchoklad och coca-cola, hon brukade också ta med extra vantar och sockor till mig eftersom jag inte är så himla bra på att klä mig vettigt heller. Så nu förstår ni varför jag är förkyld, det är för att Sandra bor så långt bort och inte kan se till att jag klär mig ordentligt. Men nu sitter hon i bilen på väg hit tillsammans med sin Manboy och de ska komma och leka med mig och Jimmy hela helgen. Yay!
Håkan Hellström - Vi två, 17 år (Way Out West 2010)
(för att jimmy säger att jag är för sjuk för att gå på håkan ikväll. men jag svarar: "blablablabla, du fattar ingentiiiiiiiing.")
Eftersom jag är lite krasslig så har jag beställt hit en sjuksyster som ska ta hand om mig i helgen. Det känns himla fint det. När jag gick på högstadiet brukade samma sjuksyster ta med extra matsäck på friluftsdagar eftersom hon visste att jag var väldigt dålig på att ta med nåt mer än kexchoklad och coca-cola, hon brukade också ta med extra vantar och sockor till mig eftersom jag inte är så himla bra på att klä mig vettigt heller. Så nu förstår ni varför jag är förkyld, det är för att Sandra bor så långt bort och inte kan se till att jag klär mig ordentligt. Men nu sitter hon i bilen på väg hit tillsammans med sin Manboy och de ska komma och leka med mig och Jimmy hela helgen. Yay!
Håkan Hellström - Vi två, 17 år (Way Out West 2010)
(för att jimmy säger att jag är för sjuk för att gå på håkan ikväll. men jag svarar: "blablablabla, du fattar ingentiiiiiiiing.")
Vi bryr oss inte om gamla bekanta, så länge vi har varandra.
Saint Etienne - Only Love Can Break Your Heart
Magi överallt.
Det har tydligen börjat dra in någon liten orkan mot oss här. Det märks. Regnet går både lodrätt och vågrätt samtidigt och det blåser så att det skallrar i rutorna. Helt okej tycker jag som sitter inomhus. Mindre okej kommer jag att tycka imorgon bitti när jag ska till jobbet tror jag, men det får vi ta då. Nu blir det lite måndagsmiddag, som egentligen skulle varit lördagsmiddag men då var jag ju inte hemma så det fick bli idag istället:
Det var gott det. Sådär lagom jobbigt för att vara en måndagsmiddag. Jag tror det kan vara gott med ris till också. Eller vad man vill egentligen.
Jag har varit utan internet på min mobil i över två veckor nu, och det har ju varit lite jobbigt tycker jag. Mest för att jag betalar för det och då vill att det ska funka, speciellt spotify. Så idag efter jobbet begav jag mig in på en teliabutik för att reda ut problemet. Lite sådär lagom irriterad var jag också, för det var i Nordstan och jag hatar Nordstan, och så var jag hungrig. Så jag stövlade in och berättade för dem att mitt internet inte fungerade och att jag faktiskt betalar dyra pengar för det så det är tamejtusan inte okej att det inte funkar på flera veckor. Tjejen i kassan tog mobilen, tryckte på några knappar och gav tillbaka den och förklarade sedan för mig att det var jag själv som stängt av internet. Åh, jag ska aldrig mer himla med ögonen åt min mamma när hon inte förstår sig på datorn. Och det ska ni veta ungdomar, att en dag kommer ni också att fylla 26 och då är det faktiskt inte så lätt att hänga med i all ny teknik längre. Nästa gång ska jag gå till teliabutiken vid Kungsportsplatsen istället.
Kreayshawn - Gucci Gucci
Medelhavsgryta med fläskfilé
För 2 portioner
ca 200 gr fläskfilé
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
½ aubergine
1 röd paprika
1 burk créme fraiche tomat & basilika
1 dl vatten
1 dl kokta vita bönor
timjan
Skär köttet i bitar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skär aubergine i bitar.
Kärna ur och strimla paprikan.
Fräs kött, lök, vitlök, aubergine och paprika i smör.
Häll på vatten och créme fraiche.
Låt koka ihop.
Tillsätt bönor, låt det bli varmt.
Smaka av med timjan.
Servera med pasta.
För 2 portioner
ca 200 gr fläskfilé
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
½ aubergine
1 röd paprika
1 burk créme fraiche tomat & basilika
1 dl vatten
1 dl kokta vita bönor
timjan
Skär köttet i bitar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skär aubergine i bitar.
Kärna ur och strimla paprikan.
Fräs kött, lök, vitlök, aubergine och paprika i smör.
Häll på vatten och créme fraiche.
Låt koka ihop.
Tillsätt bönor, låt det bli varmt.
Smaka av med timjan.
Servera med pasta.
Det var gott det. Sådär lagom jobbigt för att vara en måndagsmiddag. Jag tror det kan vara gott med ris till också. Eller vad man vill egentligen.
Jag har varit utan internet på min mobil i över två veckor nu, och det har ju varit lite jobbigt tycker jag. Mest för att jag betalar för det och då vill att det ska funka, speciellt spotify. Så idag efter jobbet begav jag mig in på en teliabutik för att reda ut problemet. Lite sådär lagom irriterad var jag också, för det var i Nordstan och jag hatar Nordstan, och så var jag hungrig. Så jag stövlade in och berättade för dem att mitt internet inte fungerade och att jag faktiskt betalar dyra pengar för det så det är tamejtusan inte okej att det inte funkar på flera veckor. Tjejen i kassan tog mobilen, tryckte på några knappar och gav tillbaka den och förklarade sedan för mig att det var jag själv som stängt av internet. Åh, jag ska aldrig mer himla med ögonen åt min mamma när hon inte förstår sig på datorn. Och det ska ni veta ungdomar, att en dag kommer ni också att fylla 26 och då är det faktiskt inte så lätt att hänga med i all ny teknik längre. Nästa gång ska jag gå till teliabutiken vid Kungsportsplatsen istället.
Kreayshawn - Gucci Gucci
Du påstår att det är så enkelt men ändå lyckas du aldrig vinna.
Söndagar är ju den dag som oftast är pizzadagen. Åtminstone när det kommer till köpepizza. Men här blir det ingen pizza idag, för vi åt nämligen pizza i fredags. Hemmagjord. Min pappa har alltid öl i sin pizzadeg (det är ju dumt att gå miste om ett tillfälle att få i sig öl liksom) så jag tänkte att det var dags att vi testade på det här hemma också. Det var en fin tanke, för det blev helt fantastiskt mycket godare pizzadeg än den jag brukar göra. Mycket fylligare smak och krispigare botten. Så nu tänker jag vara snäll och dela med mig av receptet på mumsig pizzadeg:
Sen fick jag också ett tips om att istället för att göra tomatsåsen på krossade tomater så ska man blanda ut tomatpuré med vatten och smaksätta med valfria kryddor, så det gjorde jag också. Och JA, världens bästa tips. Nu fattas det bara en baksten så kan vi ju göra världens bästa pizzor här hemma. Svärmor & svärfar, Jimmy önskar sig en baksten i födelsedagspresent. Han vet bara inte riktigt om det själv, men han gör det. Han önskar sig också en glassmaskin. Och en fonduegryta.
Ja. Och jag mår som jag förtjänar idag. Men jag har haft betydligt värre söndagar faktiskt, så jag tänker inte klaga alltför mycket. Nu kan jag ju faktiskt sitta upp och grejer, så det är absolut inte dåligt. Det kanske är dags att försöka få sig någonting i magen också, det brukar ju kunna hjälpa. Matlagning och Idol härnäst alltså.
Wakey!Wakey! - Got It All Wrong
En väldigt bra pizzadeg
räcker till 1 långpanna
1½ dl ljummet vatten
½ paket jäst
1 äggula
1 dl öl (jag hade oppigårds amarillo)
1½ msk olja
ca 4 dl vetemjöl
en nypa salt
Smula ut jästen i en stor bunke.
Lös ut jästen i vattnet.
Tillsätt äggula, öl, olja och salt.
Arbeta in mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
Låt jäsa under duk i ungefär en halvtimme.
räcker till 1 långpanna
1½ dl ljummet vatten
½ paket jäst
1 äggula
1 dl öl (jag hade oppigårds amarillo)
1½ msk olja
ca 4 dl vetemjöl
en nypa salt
Smula ut jästen i en stor bunke.
Lös ut jästen i vattnet.
Tillsätt äggula, öl, olja och salt.
Arbeta in mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
Låt jäsa under duk i ungefär en halvtimme.
Sen fick jag också ett tips om att istället för att göra tomatsåsen på krossade tomater så ska man blanda ut tomatpuré med vatten och smaksätta med valfria kryddor, så det gjorde jag också. Och JA, världens bästa tips. Nu fattas det bara en baksten så kan vi ju göra världens bästa pizzor här hemma. Svärmor & svärfar, Jimmy önskar sig en baksten i födelsedagspresent. Han vet bara inte riktigt om det själv, men han gör det. Han önskar sig också en glassmaskin. Och en fonduegryta.
Ja. Och jag mår som jag förtjänar idag. Men jag har haft betydligt värre söndagar faktiskt, så jag tänker inte klaga alltför mycket. Nu kan jag ju faktiskt sitta upp och grejer, så det är absolut inte dåligt. Det kanske är dags att försöka få sig någonting i magen också, det brukar ju kunna hjälpa. Matlagning och Idol härnäst alltså.
Wakey!Wakey! - Got It All Wrong
Nej, jag vill inte ha ditt nummer.
Jaha. Så vi hade provsmakning på chipsen i OLW's mysmatchen igår. Tyvärr tog batteriet i kameran slut precis då så några bilder tog jag inte. Nu hade jag visserligen kunnat fota dem idag istället för skålarna står fortfarande rätt så fulla därute. Ja, nu anar ni kanske vartåt det barkar... Vi bestämde oss för att bara testa två av dem, eftersom vi tycker oss veta hur Salt & Vinegar smakar redan. Alltså:
En riktigt värdelös chipsprovning alltså. Det känns som att de på OLW tycker att de har etblerat fredagsmyset såpass nu att de inte behöver anstränga sig mer. Men de får tamejtusan ta och skärpa till sig, för nu är de så långt ifrån Estrellas galet goda Double Cheese & Chili som de bara kan vara.
Nu ska jag gå och göra mig lite fin, blanda en häxblandning på alla olika sorters likörer vi har i barskåpet och sedan åka hem till Evelina, dricka full och leka krog. Jag har aldrig druckit häxblandning förut, så det ska bli spännande!
Zun Zun Egui - El Ehupakabra
En riktigt värdelös chipsprovning alltså. Det känns som att de på OLW tycker att de har etblerat fredagsmyset såpass nu att de inte behöver anstränga sig mer. Men de får tamejtusan ta och skärpa till sig, för nu är de så långt ifrån Estrellas galet goda Double Cheese & Chili som de bara kan vara.
Nu ska jag gå och göra mig lite fin, blanda en häxblandning på alla olika sorters likörer vi har i barskåpet och sedan åka hem till Evelina, dricka full och leka krog. Jag har aldrig druckit häxblandning förut, så det ska bli spännande!
Zun Zun Egui - El Ehupakabra
Känner mig som ett litet barn, det gör jag.
Idag är det en ny dag med nya tag. Fast fortfarande med lite ledsamhet kvar i kroppen. Men idag har jag åtminstone lust att laga mat och blogga om den. Jag lagade faktiskt mat igår också, fast då kändes det inte lika kul och så fick Jimmy lov att komma och klappa lite på mig ibland. Idag jobbar Jimmy kväll så jag är hemma ensam och eftersom det är torsdag så vankas det soppa. Idag blev det småfusksoppa som såg ut såhär:
Linssoppa med fläsk
För 2 portioner
1 dl röda linser
2 dl vatten
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
100 gr rökt sidfläsk
1 paket Knorr Organic Vegetable Soup
timjan
Koka linserna i vattnet enligt instruktioner på förpackningen.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Strimla fläsket.
Fräs på lök och fläsk i smör i en stor kastrull tills fläsket fått fin färg.
Häll över soppan och de kokta linserna.
Låt koka upp och smaka av med timjan.
Servera med en god ostsmörgås.
För 2 portioner
1 dl röda linser
2 dl vatten
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
100 gr rökt sidfläsk
1 paket Knorr Organic Vegetable Soup
timjan
Koka linserna i vattnet enligt instruktioner på förpackningen.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Strimla fläsket.
Fräs på lök och fläsk i smör i en stor kastrull tills fläsket fått fin färg.
Häll över soppan och de kokta linserna.
Låt koka upp och smaka av med timjan.
Servera med en god ostsmörgås.
Receptet kommer chockerande nog från Knorr och jag har faktiskt knappt gjort om det alls. Den smakade faktiskt riktigt gott, men det var nog tilläggens förtjänst. Att bara äta den färdiga soppan som den är smakar nog knappt någonting tror jag. Som grönsakssoppa man fick i skolan som var buljong med morotstärningar i.
Nu ska jag ladda upp inför Robinson. Sen ska jag gå och lägga mig för jag måste gå upp klockan 04.00 imorgon bitti. Jag tröstar mig med att efter arbetsdagen väntar helg, och då blir det provsmakning av finalisterna i Mysmatchen. Så nu vet ni vad ni har att vänta er också. Vi kan väl provsmaka allihopa och diskutera smakerna sen? JA! Vilken kul idé! Jag vet att ni vill.
Russian Red - January 14th
(det här är också ett himla bra album faktiskt. det kan ni lyssna på under provsmakningen tycker jag.)
Nu ska jag ladda upp inför Robinson. Sen ska jag gå och lägga mig för jag måste gå upp klockan 04.00 imorgon bitti. Jag tröstar mig med att efter arbetsdagen väntar helg, och då blir det provsmakning av finalisterna i Mysmatchen. Så nu vet ni vad ni har att vänta er också. Vi kan väl provsmaka allihopa och diskutera smakerna sen? JA! Vilken kul idé! Jag vet att ni vill.
Russian Red - January 14th
(det här är också ett himla bra album faktiskt. det kan ni lyssna på under provsmakningen tycker jag.)
Tysta nätter och tomma gator.
Duffy - Too Hurt To Dance
Jag är pank fast jag är en lokalkändis.
Ibland misstänker jag att jag har någon lite lätt bokstavskombination. Mest för att jag är så himla förtjust i rutiner, eller ja tvångstankar, men rutiner är ju ett sånt mycket bättre ord. Kvällskakan är ju en av mina tvångstankar rutiner. Det är ju så himla fint att koppla av med en liten kaka och en kopp te som avslutning på dagen. Det borde alla människor göra, då tror jag det skulle vara färre bråk här i världen. Igår gjorde jag den här finfina kakan:
Apelsinkaka med grand marnier-glaze
Kakan:
240 gr mycket mjukt smör
2 2/3 dl strösocker
4 ägg
5½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salet
1 apelsin, rivet skal och saften
Grand marnier-glaze:
120 gr smör
¾ dl strösocker
5 msk grand marnier (eller annan apelsinlikör, eller apelsinsaft)
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg alla ingredienser till kakan i en stor bunke.
Rör om eller vispa på lägsta hastighet tills smeten är slät och välblandad.
Smörj en sockerkaksform väl.
Häll smeten i kakformen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter, känn med sticka så att den är torr.
Låt kakan stå kvar i formen ca 5 minuter efter att den tagits ur ugnen.
Gör glazen så länge; blanda smör, socker och grand marnier i en kastrull.
Värm försiktigt upp tills blandningen har smält.
Vänd upp kakan på ett serveringsfat och stick hål i den med steknål/tandpetare/nåt liknande.
Fördela glazen jämnt över kakan och låt den svalna.
Servera kakan med vispad grädde.
Kakan:
240 gr mycket mjukt smör
2 2/3 dl strösocker
4 ägg
5½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salet
1 apelsin, rivet skal och saften
Grand marnier-glaze:
120 gr smör
¾ dl strösocker
5 msk grand marnier (eller annan apelsinlikör, eller apelsinsaft)
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg alla ingredienser till kakan i en stor bunke.
Rör om eller vispa på lägsta hastighet tills smeten är slät och välblandad.
Smörj en sockerkaksform väl.
Häll smeten i kakformen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter, känn med sticka så att den är torr.
Låt kakan stå kvar i formen ca 5 minuter efter att den tagits ur ugnen.
Gör glazen så länge; blanda smör, socker och grand marnier i en kastrull.
Värm försiktigt upp tills blandningen har smält.
Vänd upp kakan på ett serveringsfat och stick hål i den med steknål/tandpetare/nåt liknande.
Fördela glazen jämnt över kakan och låt den svalna.
Servera kakan med vispad grädde.
Jag köpte ju en flaska grand marnier till nyår då jag skulle marinera apelsiner till efterrätten i det. Sen var jag ganska övertygad om att den skulle stå kvar där i barskåpet för resten av evigheten, men tamejtusan. Den har gått åt! Det har alltså blivit en del bakande med den, men en del drinkar också. Det är nästan så att jag kommer att sakna den, jag kanske får lov att investera i en ny. Jag var faktiskt på systembolaget idag för första gången sen i juni, det var en upplevelse. Eller kanske inte, det var precis som det var sist jag var där. Kanske att folkmängden hade minskat något då det var dagen innan midsommarafton jag var där sist...
Mauro Scocco - In I Djungeln Igen
Mauro Scocco - In I Djungeln Igen
Jag kan känna hur du ler när jag ser på dig.
Här hemma inleder jag veckan med meat-free monday, det känns bra. Det känns bra att laga ordentlig mat också. Det här receptet hittade jag inuti mitt eget huvud då jag funderade ut det på vägen hem från jobbet. Eller ja, så mycket att fundera ut var det ju inte. Jag bara tänkte på saker som vi har hemma som är gott och så blev det en sån här god wok:
Inga kulinariska konstigheter här alltså. Men ack så gott! Om man inte vill ha det så starkt så kan man skippa chilipulver eller sambal oelek, eller båda två. Men man vill ju ha det starkt så att förkylningarna försvinner. Nu har jag visserligen ingen förkylning, men med tanke på att det är en av mina jobbförmåner så får jag nog en snart. Det kan man minsann alltid lita på.
Imorgon har jag öppningen på jobbet. Det innebär att jag måste åka hemifrån 04.50 och sedan sitta på jobbet i 45 minuter innan vi öppnar eftersom det inte går någon buss eller något pendeltåg som passar. Så himla roligt! Tur att jag är en sån morgonmänniska då. Ehm, just det ja. En gång sa en av mina klasskompisar till mig: "Det är så skönt att umgås med dig innan klockan 10 på morgonen Pernilla, för då pratar du inte..." Nej. Vad i hela världen kan vara så viktigt att man måste prata om det innan klockan 10? Ingenting, I tell ya! Ingenting!
Stockholmssyndromet - Norrmalmstorg
(jag kan känna hur jimmy slänger mördande blickar mot min nacke när jag lyssnar på detta. jag får lite lust att mörda mig själv också faktiskt.)
Vegetarisk wok med mango och ingefära
För 4 portioner
2 vitlöksklyftor
300 gr quornbitar
ca 200 gr wokgrönsaker
ca 100 gr fryst mango
1 burk créme fraiche
½ - 1 dl sweet chili sås
2 tsk sambal oelek
1 cm riven färsk ingefära
chilipulver
1 lime, rivet skal från
Skala och finhacka vitlöken.
Fräs vitlök, quornbitar och wokgrönsaker i olja tills de är genomstekta.
Tillsätt mangon.
Häll över créme fraiche och sweet chili-sås efter smak.
Riv ner ingefära och limeskal.
Smaka av med sambal oelek och chilipulver.
Servera med jasminris.
För 4 portioner
2 vitlöksklyftor
300 gr quornbitar
ca 200 gr wokgrönsaker
ca 100 gr fryst mango
1 burk créme fraiche
½ - 1 dl sweet chili sås
2 tsk sambal oelek
1 cm riven färsk ingefära
chilipulver
1 lime, rivet skal från
Skala och finhacka vitlöken.
Fräs vitlök, quornbitar och wokgrönsaker i olja tills de är genomstekta.
Tillsätt mangon.
Häll över créme fraiche och sweet chili-sås efter smak.
Riv ner ingefära och limeskal.
Smaka av med sambal oelek och chilipulver.
Servera med jasminris.
Inga kulinariska konstigheter här alltså. Men ack så gott! Om man inte vill ha det så starkt så kan man skippa chilipulver eller sambal oelek, eller båda två. Men man vill ju ha det starkt så att förkylningarna försvinner. Nu har jag visserligen ingen förkylning, men med tanke på att det är en av mina jobbförmåner så får jag nog en snart. Det kan man minsann alltid lita på.
Imorgon har jag öppningen på jobbet. Det innebär att jag måste åka hemifrån 04.50 och sedan sitta på jobbet i 45 minuter innan vi öppnar eftersom det inte går någon buss eller något pendeltåg som passar. Så himla roligt! Tur att jag är en sån morgonmänniska då. Ehm, just det ja. En gång sa en av mina klasskompisar till mig: "Det är så skönt att umgås med dig innan klockan 10 på morgonen Pernilla, för då pratar du inte..." Nej. Vad i hela världen kan vara så viktigt att man måste prata om det innan klockan 10? Ingenting, I tell ya! Ingenting!
Stockholmssyndromet - Norrmalmstorg
(jag kan känna hur jimmy slänger mördande blickar mot min nacke när jag lyssnar på detta. jag får lite lust att mörda mig själv också faktiskt.)
Långsamma toner.
Resten av dagen har också ägnats åt mycket vettiga saker faktiskt. Som en fruktansvärt lång promenad som innefattade upphittande av en mans plånbok så vi fick ringa honom och vänta på att han skulle komma och hämta den, efter det var jag verkligen värd en glass tyckte jag (fast det är jag ju visserligen alltid) och sen kom jag hem med gigantiska blåsor över hela fötterna. Lite förrådsstädning på det och sen middag och mitt nya favoritprogram: Top Chef - Just Desserts. Har ni inte sett det, så GÖR det. Mellan 18-19, på kanal8 på söndagar. Ni hör ju på namnet hur bra det är. Nu är det dags att gå med lite papper till pappersåtervinningen. Livin' the dream!
Les Big Byrd - Zig-Smile
Alla du känner och älskar kommer att dö.
A Plastic Rose - Sun's A Shadow