Det var här de gick, simmade, jagade, dansade och sjöng.

Jag har ju hyllat de fantastiska frukt- och grönsaksaffärerna som finns i praktiskt taget varje hörn av den här stan förut. Men det innebär ju inte att jag inte kan göra det igen. För jag tycker faktiskt det är ganska så otroligt att kunna gå in i en affär med bara frukt och grönsaker och köpa två askar tomater för 15 kr, 3 avokados för en tia eller lime för 1 krona styck etc. Men de har faktiskt annat än frukt och grönsaker också. Mölndals Frukthall som oftast blir den som jag besöker har också massa goda choklader, äkta fetaost och halloumi, olivoljor och balsamvinäger smaksatta på alla möjliga vis och så det som just för tillfället oftast råkar slinka med ner i korgen:

Kolsyrade fruktdrycker. Här i smakerna persika och citron, men min personliga favorit är grönt äpple. Jimmys favorit är granatäpple. Kanske inte så jättebilligt, 2 för 15:- och varje flaska är på 20 cl. Men himla gott är det och läskande under dagar som dessa då solen gassar för fullt. Och så kan man låtsas att man sitter bredvid poolen på ett hotell utomlands och lyxar sig istället för på sin egen bakgård.

Gårdagkvällen var riktigt rolig förresten. Alla utom Johan Rheborg som jag inte alls tyckte var underhållande, men det är nog mig det är fel på för när vi var på väg ut och alla pratade om vem de hade tyckt var roligast så sa alla som jag tjuvlyssnade på att de tyckte Rheborg. Pff. Han var bara jättegapig i mitt tycke. Jag tyckte såklart att Betnér ("djur är mat som råkar vara gullig") och Fredrik Lindström var roligast. Fast det kanske är för att både Lindström och jag är lika ordnördiga. Nu ska jag fortsätta sörpla isvatten och titta på Angels In America.

R.E.M. - Pilgrimage

Dyk i.

Jag lovade ju att visa upp efterrätten jag bjöd på i tisdags också, det skulle ha skett lite tidigare om det inte vore för att jag oftast är helt död om kvällarna efter 10-timmarspass på jobbet. Men nu är jag pigg, glad och utvilad så nu kommer det. Det var en väldigt somrig efterrätt som är enkel att slänga ihop. Om ni har minipajformar med löstagbar botten så gör en liten paj till varje person istället, det var min plan från början men då jag inte hann åka till stan och köpa såna så fick det bli en stor paj istället. Och det gick ju också bra.

Vit chokladmoussepaj med jordgubbar

Pajskal:
150 gr kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl socker
1 äggula

Mousse:
100 gr vit choklad
1 äggula
2½ dl vispgrädde

Garnering:
Jordgubbar, eller andra bär om du så vill

Blanda snabbt samman degen till pajskalet i matberedare eller för hand.
Tryck ut degen i pajformen.
Nagga med gaffel och ställ in i kylen i minst en halvtimme.
Grädda sedan pajskalet i ca 15 minuter i 200 grader.
Låt svalna och ta sedan försiktigt ur skalet ur formen.
Smält den vita chokladen.
Vispa äggulan lätt och rör ner i chokladen.
Vispa grädden ganska hårt.
Vänd försiktigt ner grädden i chokladen.
Häll moussen i pajskalet och ställ kallt i några timmar.
Dekorera pajen med jordgubbar strax innan servering.

Ja, den var inte dum alls den. Jag har varit jättedålig på att äta jordgubbar den här sommaren, så jag tror den där pajen behövdes för att åtminstone uppfylla kvoten lite grann.

Nu har jag en veckas (obetald) semester. Tjoho! Så fruktansvärt efterlängtat. Och för att fira det så skiner solen från en klarblå himmel och jag ska ta en promenad med min gitarr. Sen ikväll ska jag och Jimmy gå och skratta åt Magnus Betnér, Henrik Schyffert, Johan Rheborg, Fredrik Lindström och Peter Apelgren på Trädgår'n. Men först gitarr-promenad, poolhäng och en tur till fruktaffären.

Beirut - East Harlem

Överväg faran och tänk över ditt brott.

Som sagt så var det inte bara laxplanka jag bjöd på igår. Jag bjöd faktiskt på fördrink, tilltugg och efterätt också. Så nu tänkte jag dela med mig av fördrinken, den var faktiskt riktigt god och smakade ingen alkohol överhuvudtaget. Lite farligt alltså, men mest gott. Dessutom var den rosa och fin också, det är ju alltid ett plus. Som Märta brukar säga: "Man måste ju ha rosa om man ska vara fin."

747

1 drink

4 cl vodka
4 cl tranbärsjuice
½ citron, pressad
sprite
is

Släng i några isbitar i ett högt glas.
Häll över vodka och tranbärsjuice.
Pressa över citronsaft.
Häll över sprite tills glaset är fullt.

Medan vi drack fördrink och åt tilltugg (minikrustader fyllda med brie och svart vinbärsgelé som varit i ugnen 5 minuter på 200 grader, också jäkligt gott) så hade jag gjort en introtävling med dålig musik. Eller, det var ju kanske taskigt sagt eftersom det byggde på de 10 låtarna som svenskarna lyssnar mest på på Spotify just nu, så jag omformulerar mig. Musik som vi inte riktigt lyssnar på överhuvudtaget. Jolin vann med 3/20, det kanske säger en hel del. Jag satt mest och skrattade åt de uppgivna minerna som flickorna gjorde varje gång de hörde en ny låt. Min absoluta hatlåt just nu är den där "blablablabla What The Fuck". Varje gång jag hör den dör en liten bit av min själ. Tyvärr hör jag den ganska ofta då vi alltid har NRJ på på jobbet. Idag har jag nog hört den 15 gånger. Minst. Så om ni undrar varför jag börjar se mer och mer ut som Voldemort så är det för att jag snart inte har någon själ kvar.

Elias Krantz - Zizou

Du är verkligen vacker när du dricker ditt billiga rödvin.

Idag har jag bjudit Jolin och Evelina på Laxplanka. Det tyckte jag var trevligt. Det tyckte de också hoppas jag. Jolin var mest fascinerad över hur plankan lyckades hålla sig så varm så länge. Och nu kan jag berätta att planksteken har sitt ursprung i Ungern där det serverades redan år 1900 på en berömd restaurang i Budapest. Jag tycker faktiskt det räcker som förklaring till varför maten serveras på en planka, porslinet hade helt enkelt inte kommit till Ungern ännu på den tiden och därför åt de på plankor och sedan kom det väl någon von Schenken eller nåt sånt dit från Sverige och fann det oerhört pittoreskt. Okej, nu fabulerar jag hejvilt här men det där om att den har sitt ursprung i Ungern stämmer faktiskt, det var det enda jag fick fram på google. Det räcker väl så, Evelina?

 

Jag bjöd faktiskt på fler saker än laxplanka, men det andra återkommer jag med en annan dag. Nu ska jag dricka upp mitt te och sen ska jag gå och lägga mig så jag orkar jobba imorgon. Jo, jag är fortfarande sjuk, jag ignorerar det bara tillfälligt.

 

Steve Forbert - Complications


Jag saknar oss, de där två på bilden.

Jag bakade kokostoppar idag. Varför är dock lite oklart då jag inte kan känna någon smak överhuvudtaget. Jag tror att det beror på att jag försökte baka någon slags mandelmarängkakor först men misslyckades totalt, så jag blev mest förbannad och trött och bakade någonting som helt enkelt inte kan gå i stöpet. Ikväll har dock Jimmy fått kökstjänst då jag fortfarande är sjuklig. Det halsonda gick över och istället kom nästäppan, rethostan och örvärken på besök. Så himla kul! Nej. Nu är jag trött på det här, gör mig frisk så jag kan sova om nätterna, laga god mat, röra på mig och känna smaken på det jag äter. Tack på förhand! /Mvh. Trött & Bitter Dalkulla -85.

Mauro Scocco - Mina Tonårsvintrar

Min dörr står alltid öppen.

Jag har varit däckad av mitt halsonda i några dagar nu, så att visa upp vad jag ätit skulle vara sådär lagom intressant. En bild på en skål yoghurt bara, eller lite glass. Jag sög faktiskt på några ostringar igår också. Men innan det halsonda däckade mig och jag fortfarande kunde få i mig mat som inte bara var i flytande form så åt vi faktiskt en jättegod tacogratäng. Förmodligen har de flesta av er redan receptet på denna också, men det kan ju finnas någon som inte har det som vill testa för det var faktiskt jättegott.

Tacogratäng med fläskfilé

För 4 pers

200 gr nachochips
ca 600 gr fläskfilé
1 påse tacomix
1 liten burk ananas i ringar
ca 3-4 tomater
1 burk tacosås (275 gr brukar de vara på)
½ tub naturell mjukost
riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Putsa fläskfilén och skär den i mindre bitar.
Stek fläskfilén tillsammas med tacomixen.
Smörj en ugnsform och strö ut chipsen i botten på den.
Skär ananas i bitar och skiva tomaterna.
Fördela fläskfilén, ananas och tomater ovanpå nachochipsen.
Klicka ut tacosås och mjukost ovanpå och toppa med riven ost.
Gratinera i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg.
Servera med goda grönsaker.

Vi hade inte så roliga och goda grönsaker hemma som ni ser. Och givetvis går det att byta ut fläskfilén mot köttfärs, kyckling eller vad tusan ni vill. Någon gång när jag blir stor ska jag lära mig att ta fina bilder på gratänger. Men nu ska jag sätta mig och äta lite yoghurt. Tack och lov mår halsen mycket bättre idag än igår, det känns fint. Jag hade lite halsböld-paranoia där ett tag. Det har jag visserligen varje gång jag har ont i halsen, men det är liksom lite svårt att glömma den där känslan av att sitta gapandes och få en skalpell nerkörd i halsen. Mm. Sorry. Förlåt. Matblogg var det ja, inte äckelblogg.

Susan Cadogan - Baby I Love You

Hals över huvud.

Vi har lite sjukstuga här hemma för tillfället och jag har mest skrotat runt i pyjamasen hela dagen, knaprat ipren och druckit enorma mängder te med honung för att halsen ska sluta göra ont. Det gör den inte. Men det är ju inte bara kroppen som behöver medicin, även själen behöver få sin del av kakan. (Oh, vilken snygg övergång!) Tur då att jag har råkat baka de godaste kakorna på riktigt länge att knapra på. Så oavsett om ni är sjuka eller bara behöver någonting riktigt gott att bjuda på under sommarens saftkalas så tycker jag att ni ska göra dessa. Så fruktansvärt goda!

Cookies med nötter och choklad

För ca 25 kakor

100 gr smör
1 dl socker
1 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
2½ dl vetemjöl
1 krm bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 dl havregryn
100 gr mörk choklad
50 gr vit choklad
½ dl hasselnötter
1 dl blandade rostade & saltade nötter (t.ex jordnötter, cashewnötter, pistagenötter)

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör, socker och muscovadosocker mjukt och poröst.
Tillsätt ägget under omrörning.
Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker och rör ner i smeten.
Hacka chokladen och hasselnötterna i grova bitar.
Rör ner havregryn, choklad, hasselnötter och de salta nötterna.
Klicka ut smeten på pappersbeklädda plåtar.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter.
Göm kakorna för din sambo så att du får några själv.

Ni måste faktiskt testa att göra dessa, det är nästan lag på det. Ni ser ju själva hur frestande de ser ut att vara. Jag får gå och slå mig själv på fingrarna för att inte äta upp allihopa på en gång.

I morse skulle jag titta på Taubes 50-årsjubileum på Gröna Lund på SVTplay tänkte jag. Och eftersom min dator stänger av sig själv så fort man vill göra någonting sådant på den så satte jag mig vid Jimmys dator istället. Slår igång programmet och högtalarna och möts av någon slags jamande techno. "Fan, vilket konstigt intro till en hyllning till Taube..." tänker jag och tror för ett ögonblick att det är något försök av SVT att bli lite hippa. Sedan inser jag att ljudet måste komma någon annanstans ifrån och börjar leta febrilt efter källan. Spotify? Nej. Winamp? Nej. Inte så troligt heller då jamande techno inte direkt är Jimmys musiksmak, men man vet ju aldrig. Någon jobbig app på facebook? Nej. Till sist hittar jag källan till ljudet på den här hemsidan. Som Jimmy alltså haft igång hela natten. "Varför?" Undrade jag när han kom hem från jobbet och fick bara ett gapskratt till svar. Helt friskt. Helt normalt. Jag tror det är allergimedicinen som gör det.

Big Talk - Under Water

Det är ingenting särskilt med mig, jag är faktiskt ganska tråkig.

Jag antar att jag och Jimmy kanske är sist i världshistorien med att se Livet Är Underbart (eller La Vita è Bella som den heter i original), men nu har vi i alla fall sett den och det är jag himla glad för att vi gjorde. Vilken helt fantastisk film.






Om det nu råkar finnas någon mer därute som missat den här filmen så handlar den om en judisk familj som hamnar i koncentrationsläger och för att inte skrämma sin son så hittar pappan på att det bara är en rolig tävling som de är med i där man till exempel får poäng för varje dag som man lyckas gömma sig för nazisterna. Den är både fin, hemsk, knasig, rolig och sorglig i ett enda härligt virr-varr. Se den vetja och sluta se på Johan Falk för tusan, ni kan få bättre än så.

Kaiser Chiefs - Little Shocks

Allt är gratis.

Japp. Plötsligt händer det. Biff med couscoussallad och bearnaisessås. Som tillagats på vår egen spis. Av mig. Ledig dag för mig idag alltså. Jag har en känsla av att jag behövde det då jag sov till 12.30. Jag trodde att jag såg fel på klockan när jag vaknade och förstod ingenting, men ibland behöver man tydligen sova 12 timmar. Sen lekte jag med Ann på eftermiddagen. Vi åt chips och dip och spelade yatzy. Jag vann! Det var viktigt att få det sagt tycker jag. Speciellt som det inte ens var vanligt yatzy utan maxi-yatzy, då får man använda sex stycken tärningar och så är det med massa konstiga saker som "hus" och torn". Så det förstår man ju att det är bra mycket större att vinna maxi-yatzy än vanligt yatzy. Nu känner jag mig lite som en klasskompis på Visingsö som skröt om att han var så "bra på bingo". Men hey, det är ju också nåt att skriva i sitt CV.

Blood Orange - Sutphin Boulevard

Många bäckar små blir en stor å.


Varje gång jag träffar, eller hör, en dansk nuförtiden så kan jag inte låta bli att tänka på den här sketchen. Igår kom det in ett gäng killar på jobbet varav en var dansk och jag började liksom fnissa lite för mig själv när han pratade och fick verkligen bita mig i tungan för att inte utropa: "TUBORG!" när han beställde en kanna öl. Som han skulle ha ensam. Medans resten av sällskapet delade på en annan. Hm. Ja, danskar ja.

Jag är ledsen för att det är dåligt med recept och uppdateringar här these days, men jag jobbar som ni förstår mest hela tiden och äter mest bara på jobbet. Igår åt jag oxfilé, hehe. Idag när jag serverade några herrar så frågade en av dem plötsligt: "Är du från dalarna?"
"Ja..." Svarade jag.
"Det hörs inte!" Sa han då. Ehm. Nähä? Varför frågade han då kan man undra? Frågar han alla han möter om de är från dalarna? Som en liten statistisk undersökning. Undrar var han ska publicera den undersökningen sen och vilket syfte den har. Det skulle man ju ha frågat om, kunde ju ha varit roligt att få se resultet...

Gillian Welch - Revelator

Mitt hjärta fortsätter att slå trots att jag vet allt om det där.

Igår hade jag en sån där riktig blä-dag. Ingenting var roligt, allting var bara blä. Inte ens sånt som annars brukar vara helt idiotsäkert för att göra mig på bättre humör fungerade. Inte ens att baka kakor hjälpte. Då förstår ni på vilken nivå av dålig dag det var. Men på den positiva sidan så fick vi två kakburkar fulla med kakor och de smakade faktiskt gott även om de inte direkt bakades med kärlek. Fina att titta på är de också. Speciellt när man lägger upp dem i världens finaste köksvåg. Vill ni också ha fina skorpor att lägga i köksvågen så kan ni göra såhär:

Anna-Lenas Nötskorpor

ca 60 st

200 gr smör
200 gr strösocker
4 ägg
ca 8½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk hjorthornssalt
2½ dl rostade hasselnötter

Börja med att rosta hasselnötterna.
Släng dem helt enkelt i en varm torr stekpanna tills de får lite färg.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop smör och socker till en porös smet.
Tillsätt äggen, ett i sänder, medans du vispar.
Blanda mjöl, bakpulver och hjorthornssalt och rör ner det i smeten.
Hacka nötterna grovt och rör ner dem också, vispa ej!
Forma fem rullar och lägg på bakpappersklädda plåtar.
Grädda i 15 minuter.
Skär rullarna i sneda bitar medan de är varma.
Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåten.
Sänk värmen i ugnen till 100 grader.
Låt skorporna eftertorka i ugnen i ca 25 minuter.

Jag vet inte vem Anna-Lena är. Receptet är från ett sånt där Allas-häfte och där hette de Anna-Lenas nötskorpor, så jag kände att det inte var riktigt rätt att själv ta cred för dem. Det är ju trots allt Anna-Lenas recept, antar jag. Tack för skorporna Anna-Lena, de smakar gott.

Idag har jag varit på betydligt bättre humör än igår, så jag antar att man bara får ta de där blä-dagarna emellanåt och låta dem vara för det de är. Jag tänkte shoppa mig lite nya fina kläder idag, nu när jag för första gången på 2 år har pengar till mer än hyra, räkningar och mat. Det gick inte alls det, istället kom vi hem med en jäkligt snygg ny väggklocka och det är ju inte heller så dumt. Den var tamejtusan så fin att ni ska få se en bild på den också. Så glatt humör är jag på idag. Så medans jag dricker te och äter skorpor framför teven så får ni titta på vår nya klocka, varsågoda!

Little Barrie - How Come

Vissa färger matchar inte.

Nu är det äntligen dags att berätta vad det var för äventyr vi var ute på
i torsdags på Marstrand.
Vi började med att titta lite på segelbåtar.
Eller ja, jag och Michael tittade mest på Peter Johansson
(han som hade (har?) huvudrollen i London-musikalen We Will Rock You).
Men de andra tittade på båtarna innan det var dags att bestiga röda mattan.
Det var nämligen Santa Maria som hade lanserings fest för sitt nya texmex-tapas sortiment och det var därför vi var där.






Vi fick välkomstdrinkar och så fick vi mingla runt och kika lite
innan det var dags för Marcus Samuelsson att presentera det nya sortimentet som han varit med och utvecklat.



Här sitter Calle, Charlotta, Jennie och Adam i festens bästa soffa som vi givetvis skyndade oss att lägga beslag på.




Det fanns en gratis bar med fantastiskt goda caipirinhas.
Och fantastiskt goda alkoholfria drinkar också för oss som inte kunde dricka hur mycket gratis-sprit som helst eftersom vi skulle köra alternativt jobba nästa dag.






Sen åt vi massor, massor av tapas.
Godast var de halva röda chilisarna fyllda med chevrékräm och toppade med valnötter.
Till dessert fick vi en liten muffins med avokadoskum på som inte heller var dum alls faktiskt.
Det nya tapas-sortimentet kommer att finnas i butiker från och med augusti
och vi fick också med oss ett recepthäfte hem som faktiskt var riktigt bra,
så det kommer jag nog att använda mig av både en och två gånger.





Den finfina mingelkvällen avslutades med att Tove Styrke kom och sjöng några låtar.
Inte för att vara den som är den men... Hon var ju så himla söt när hon var med i Idol.
Nu ser hon ut som när man gör parodi på tjackpundare för öststaterna.
Till och med den misslyckade blonderingen och en tofs mitt på skallen hade hon fått med.
Vad hände? Nåja. Hon hade åtminstone en sjukt söt trummis.
Och överlag var det en superfin och trevlig kväll så det får man ju minsann vara nöjd med.

Annat jag är nöjd med är att jag nu är ledig ända till klockan 16.30 på fredag. Och att Jimmy också är ledig imorgon och på torsdag, så vi tar liksom helg nu istället. Så nu ska vi se på film och imorgon ska jag soooova länge. Sådeså.

Sophie Ellis-Bextor - Bittersweet

Och må dina hårddiskar förevigt alltid krascha.



Eftersom blogg.se vägrar gå med på att ladda upp bilder så jag inte kan berätta om våran fina kväll på Marstrand så får ni en fin bit att lyssna på istället. Älskar texten, tänk om man hade haft den här biten att nynna på sommaren/hösten 2007. Det hade suttit fint. Fast nu nynnar jag på den nu istället och tycker mest att den är rolig istället. Annars jobbar jag mest hela tiden och igår var det en sån där himla jobbig dag igen. För att citera Jimmy: "Din släkt borde inte vara i trafiken..." Sant sant. Tack och lov gick det bra.  Nu blir det en kopp te och sen ska jag sova så jag orkar jobba imorgon igen. Psö.

Timbuktu - Resten Av Ditt Liv

Trädgårdsarbete på kvällstid.

Kära vänner. Har ni testat denna? Om inte, så GÖR det. Oh my gosh alltså. Mörk choklad med citronmousse i. Det är faktiskt precis lika fantastiskt som det låter. Stora tjocka chokladbitar fyllda med en liten bit av himmelriket. Det är som att de tagit alla Håkan Hellströms låtar och gjort choklad av dem. Eller som att de malt ner Jordan Catalano och gjort choklad av honom. Eller som att de gjort en chokladkaka av alla Foppas mål. Om prickiga klänningar vore en choklad så skulle det vara den här. Som att alla Tim Burton-filmer bakats in i en chokladkaka. Inte för att höja era förväntningar eller så. Jag ville liksom mest säga att den är god och att ni borde testa den.

R.E.M. - So. Central Rain

Aldrig någonsin.

Jag går av någon anledning runt och tror att det är fredag idag och att jag ska få vara ledig imorgon, vilket är helt befängt för även om det vore fredag idag så skulle jag ändå inte få vara ledig imorgon eftersom jag ska jobba på lördag. Men jag antar att det är för att jag gjorde min sista arbetsdag på mitt andra jobb idag, jag firade det genom att gå runt och ha sönder massa saker på jobbet och säga: "Ha! Det skiter jag i!" Eller kanske inte. Det kan mest ha varit någonsin jag gick runt och påstod att jag skulle göra också. I verkligheten var det nog mest mina arbetskamrater som firade att de äntligen skulle bli av med mig. Hoho.

Efter att jag jobbat färdigt så åkte jag hem och bakade bullar. Nej, det är inte lussebullar fastän att det lite ser ut så. Det är kringlor, jag bakade inte bullar, jag bakade kringlor. Vaniljkringlor.

Vaniljkringlor

ca 30 st

6 dl mjöl
150 gr smör
50 gr jäst
1 dl mjölk
2 ägg

Fyllning:
100 gr smör
1 dl socker
1½ msk vaniljsocker

Garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Smula ner smöret i mjölet.
Lös upp jästen i den kalla mjölken.
Vispa upp äggen.
Blanda ner äggen och mjölkblandningen i mjölsmeten.
Arbeta snabbt samman till en smidig deg.
Ta upp och knåda på mjöligt bakbord.
Kavla ut till en rektangel.
Rör ihop fyllningen och bred ut över bulldegen.
Vik ihop degen på långsidan.
Forma till kringlor.
Lägg på pappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda ca 10 minuter på 250 grader.

Alltså. Jag vet ju att det där inte är riktiga kringlor, men jag förstår faktiskt inte hur man formar dem till riktiga kringlor. Det är alldeles för komplicerat för mig. De blev ju ganska gulliga ändå och väldigt goda. Speciellt nu när de är alldeles färska. Faktum är att jag ska skynda mig ner med några stycken till våra hyresvärdar innan vi äter upp allihopa. Vi fick en ny hylla till kylskåpet idag, det känns bra.

Men nu måste jag kila. Snart kommer Michael och plockar upp mig, Charlotta och Calle och så ska vi åka till Marstrand. Men vad vi ska göra där, det får ni allt veta en annan dag. Troligtvis imorgon. Ah, vilken spänning! Hur ska ni stå ut?

Alex Clare - Treading Water

Vem kan berätta.

Idag har jag lagat mat! Ja, det är så där nu igen när jag jobbar både på restaurangen och ute i Partille att jag inte riktigt hinner med att laga mat alla dagar. Men imorgon är allra sista dagen i Partille (någonsin, det känns lite sorgligt faktiskt) och sedan är det bara restaurangen som gäller en månad framåt så då ska jag bättra mig igen. Fast det är ju inte så att det går någon nöd på er, ni har väl fullt upp med semestrar och grillande och sånt där. Det är ju lite mer synd om han som jag bor med som aldrig får någon mat utan istället måste leva på bullar. Men idag fick han minsann mat, god och färgglad sådan, se bara:


Sydfransk vegetarisk gryta

För 4 portioner

ca 500 gr quornbitar
1 purjolök
1 fänkål
3 dl hönsbuljong
2 dl créme fraiche saffran & tomat
½ apelsin, rivet skal från
1 vitlöksklyfta
timjan

Strimla purjolöken och skär fänkålen i bitar.
Fräs purjolök, fänkål och quornbitar i smör i en djup stekpanna.
Häll på buljong och crème fraiche.
Låt det koka upp.
Krydda med apelsinskal, vitlök och timjan.
Servera med kokt färskpotatis, vitlöksbröd och en god sallad.

Fint va? Egentligen är det en fiskgryta som ska innehålla 500 gr fiskfilé av valfri sort och sedan pyntas med massa räkor också. Sånt jobbar vi inte med i det här hushållet tyvärr. Tyvärr på fisken åtminstone, inte på räkorna. Men om ni är såna som jobbar med fisk och räkor så testa att göra den här grytan med det vetja, för den var faktiskt himla fräsch och god!

Nu ska jag titta på ännu ett avsnitt av My So-Called Life. Det är min sommarserie i år har jag bestämt och nu är jag alldeles kär i Jared Letos rollfigur Jordan Catalano. Det bästa med 90-talsserier är att det inte går så fort med allting. Nu är jag på avsnitt 9 och hittills har Angela och Jordan bara hunnit hångla två gånger och tittar lite blygt på varandra i korridoren. Hade det varit Gossip Girl så hade de redan hunnit göra slut 3 gånger, legat med varandras bästisar och deras kusiner, småsyskon och fastrar, haft trekant med den gifta granntanten och sin plastsyster, deras föräldrar hade hunnit gifta sig med varandra och skilja sig och så hade hunnit komma fram 5 stycken undangömda mord också under de 9 avsnitten. Åh, Jordan. Tänk att det finns människor som ser bra ut i rutig flanellskjorta.

The Horrors - Scarlet Fields

Jag vet vad du skulle erbjuda mig.

Alltså. Den här bilden. Jag tycker den är hur kul som helst. Undrar om de har samma frisör Håkan och Siw? Ännu mer undrar jag om det är han Bobby som är deras frisör. Jag vet inga andra kändis-frisörer. Fast mest roligt är det nog att Håkan ser ut sådär för att han inte klippt sig överhuvudtaget på ett tag, medan Siw säkert fixat håret jättemycket för att få det sådär. Nu ska jag låta bilden tala för sig själv istället och fortsätta att titta på Håkan och Siw på allsången. Deras hår var ännu mer likt på teven. Idag har jag fått två blommor, en av min chef och en från Elin som nyss var här och fikade och tittade hur vi bor. Elin bor 5 minuter härifrån, så det är mest pinsamt att hon inte varit här innan. Men NU så!

Joshua Idehen - I Know

Nu går vi ut och letar på ett hav, för jag tror att vi behöver en simtur.

Idag hade jag tänkt ha en riktigt sån där göra ingenting-dag men så fick vi spontanbesök av svärfar med tillhörande fru, så istället blev den en tur på stan och lite kinamat i magen. Det var lika bra det, för jag behövde köpa ett par nya skor som jag kan ha på nya jobbet imorgon och det lyckades jag hitta ett par. Vilket jag ju knappast hade lyckats med om jag bara hade varit hemma hela dagen.

En del av det som göra ingenting-dagens planer innefattade hann jag med i alla fall, och det var att baka bullar. Jäklar i min lilla låda vad de jäser bra när det är 30 grader varmt ute. En del av bullarna blev riktigt gigantiska, och alla bullarna blev riktigt goda. Några vanliga kanelbullar blev det inte, istället blev det någon kardemumma-variant som jag hittade i ett av favorithäftena som kommit med mammas tant-tidningar. Såklart.


Bagar-Bertas Bullar

ca 45 st

1 pkt jäst (50 gr)
200 gr smör
½ liter mjölk
en nypa salt
2 tsk kardemumma
2 dl socker
ca 2 liter mjöl

garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
mandelspån

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°.
Häll lite av degspadet över jästen och rör ut det.
Tillsätt resten av degspadet och socker, salt och kardemumma.
Arbeta in mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
Låt jäsa under duk i 40 minuter.
Ta upp degen och knåda den blank.
Dela degen i bitar. Rulla varje del till en smal längd.
Gör en knut av varje längd och lägg i bullformar.
Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.
Sätt ugnen på 225 grader och grädda bullarna i ca 8 minuter.

Bagar-Bertas bullar. De är ju värda att baka bara för namnets skull. Och JA, det är en julstjärna ni skymtar i bakgrunden av kakfatet. Den vill liksom aldrig dö och jag kan inte med att slänga en växt som fortfarande lever. Den frodas och växer ju så glatt. Om den överlever ända till nästa jul så tjänar jag ju en slant på att slippa köpa en ny då, så jag ser det som en investering. Nu blir det en runda på berget som avslutas med ett dopp i poolen. Sweet!

The Black Lips - The Lie

Sträck ut din hand och rör vid mig.

Kvällens middag bestod av Ostpaj med blandade cocktailkorvar och lite annat smått och gott. Och mycket mer än så orkar man väl inte riktigt med en dag som denna. Fy sjutton, vad kvavt det är! Så fort man rör sig några meter så är man svettig som en gnu sen. Lite åska och regn skulle sitta fint, tack. Eller några grader svalare och svalkande vindar, det funkar också. Bara det slutar vara så himla kvavt.

Nu tar vi de goda nyheterna också: I torsdags ringde de från restaurangen där jag provjobbade och hade insett vilken awesome fantastisk människa jag är så i fredags var jag dit och skrev anställningskontrakt och på måndag börjar jag mitt första arbetspass, med lön! Det är tamejtusan inte dåligt. Just den där lön-delen tilltalar mig väldigt mycket. Jag har för mig, om jag minns rätt, att det var ganska roligt att ha lön. Jag har vaga minnen av att äta ute, fika med kompisar, shoppa nya kläder oftare än en gång om året, strumpor som det inte är hål i och kanske typ ta en drink på krogen emellanåt. Men det är inte alls säkert att det har hänt i verkligheten, jag kan ha fantiserat ihop det.

Alex Winston - Locomotive

Låt mig berätta om allting som jag förlorat.

Nu borde jag egentligen äta frukost och klä på mig och andra såna där saker som man ska göra, eller ha gjort, såhär dags. Fast faktum är att Jimmy är och handlar frukost just nu, så jag har ju faktiskt en anledning till att sitta här istället. Så medans jag väntar på Jimmy så kan jag ju dela med mig av gårdagens middag. Det blir köttfärs, i form av biffar! Ja, jag vet, jag är också lite i chock. Receptet kommer från en mjölkkartong från början:

Heta färsbiffar i grönpepparsås

För 4 portioner

500 gr köttfärs
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk chilisås
2 dl créme fraiche
1 msk soja
timjan
grönpeppar
1 dl vatten

Blanda vitlöken, färs och chilisås (ta en riktigt stark vetja!) till en jämn smet.
Forma till 8 biffar.
Stek biffarna några minuter på varje sida, tills de är genomstekta.
Ta upp dem och lägg åt sidan.
Rör ner créme fraiche, soja, timjan, grönpeppar och vatten i stekpannan.
Koka upp och lägg ner biffarna i såsen.
Låt dem puttra med ett tag och servera sedan med ris och en god sallad.

Biffarna var jättegoda och saftiga. Ja, såsen var ju också god förstås. Men biffarna var verkligen extra goda med den där chilisåsen i. Vi gillar ju stark mat i det här hushållet, det är väl ingen hemlighet direkt. Gör man inte det ska man nog använda sig av en mild chilisås.

Nu har Jimmy kommit hem med frukost så nu ska jag äta den och klä på mig lite. Sen kommer svärfar på besök och ikväll ska vi på vernissage och titta på den här fina utställningen. Fast dagens största händelse är nog att det är Negativa Dagen, Ann hon kan hon! Fast det där lät ju lite väl positivt...

Frank Turner - Wanderlust


(och har ni inget bättre för er så tycker jag att ni kan lyssna på hela Frank Turners album England Keep My Bones, för det är tamejtusan inte dåligt någonstans. så gör det.)

(ps. han hade köpt wienerbröd till frukosten! wienerbröd!! fy fabian, vad fin han är den där jimmy.)

RSS 2.0