Nu går vi ut och letar på ett hav, för jag tror att vi behöver en simtur.

Idag hade jag tänkt ha en riktigt sån där göra ingenting-dag men så fick vi spontanbesök av svärfar med tillhörande fru, så istället blev den en tur på stan och lite kinamat i magen. Det var lika bra det, för jag behövde köpa ett par nya skor som jag kan ha på nya jobbet imorgon och det lyckades jag hitta ett par. Vilket jag ju knappast hade lyckats med om jag bara hade varit hemma hela dagen.

En del av det som göra ingenting-dagens planer innefattade hann jag med i alla fall, och det var att baka bullar. Jäklar i min lilla låda vad de jäser bra när det är 30 grader varmt ute. En del av bullarna blev riktigt gigantiska, och alla bullarna blev riktigt goda. Några vanliga kanelbullar blev det inte, istället blev det någon kardemumma-variant som jag hittade i ett av favorithäftena som kommit med mammas tant-tidningar. Såklart.


Bagar-Bertas Bullar

ca 45 st

1 pkt jäst (50 gr)
200 gr smör
½ liter mjölk
en nypa salt
2 tsk kardemumma
2 dl socker
ca 2 liter mjöl

garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
mandelspån

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°.
Häll lite av degspadet över jästen och rör ut det.
Tillsätt resten av degspadet och socker, salt och kardemumma.
Arbeta in mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
Låt jäsa under duk i 40 minuter.
Ta upp degen och knåda den blank.
Dela degen i bitar. Rulla varje del till en smal längd.
Gör en knut av varje längd och lägg i bullformar.
Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.
Sätt ugnen på 225 grader och grädda bullarna i ca 8 minuter.

Bagar-Bertas bullar. De är ju värda att baka bara för namnets skull. Och JA, det är en julstjärna ni skymtar i bakgrunden av kakfatet. Den vill liksom aldrig dö och jag kan inte med att slänga en växt som fortfarande lever. Den frodas och växer ju så glatt. Om den överlever ända till nästa jul så tjänar jag ju en slant på att slippa köpa en ny då, så jag ser det som en investering. Nu blir det en runda på berget som avslutas med ett dopp i poolen. Sweet!

The Black Lips - The Lie

Kommentarer
Postat av: Everlasting

Haha, vilket namn! Bagar-Berta! Men bullbak i 30 graders hetta känns lite sådär.

2011-07-03 @ 19:27:43
URL: http://kattisbiggestfan.blogg.se/
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

Så gott med bullar :-)

2011-07-03 @ 19:38:46
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/
Postat av: Mårtenssons kök

Som vi letade efter julstjärnan på bilden, fattade inget alls. Men så började vi titta efter den innan vi läste att det var blomman... vi kollade efter en julstjärna som man kunde tända...:)

2011-07-03 @ 20:56:20
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: sannas goda

Jättefina bullar!

Postat av: charlotta

HAHAHA. Jag kan inte FATTA att du har en julstjärna kvar! Åh, du underbara människa.

2011-07-04 @ 22:32:06
URL: http://www.matrepubliken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0