Kotletter med senapssås.

Jag var ju bortbjuden på middag igår hos Evelina, dessutom var jag för en gångs skull jätteduktig och fotade alla rätterna. Men... De fotona ligger på min dator, och min dator får vila idag eftersom den verkar vara på dåligt humör så jag återkommer med dem imorgon. Om min dator vill funka då vill säga. Tills dess fortsätter jag att kidnappa Jimmys mac och bloggar om våran söndagsmiddag så länge. Det blev fläskkotletter med senapssås. Vi hade lite ont om potatis men jag vägde upp det med att göra alldeles för mycket sås istället.


Kotletter med senapssås

För 2 pers

2 fläskkotletter
2,5 dl vitt vin
3 dl grädde
2 msk senap
timjan
persilja

Stek kotletterna några minuter på varje sida.
Ta ur dem ur stekpannan och häll ner vitt vin.
Låt koka några minuter i pannan.
Vispa ner grädde och senap.
Smaka av med timjan och persilja.
Lägg tillbaka kotletterna i pannan och låt dem koka med i ca 5 minuter.
Servera med kokt potatis.

Lätt som en kotlett. Ja. Hej, jag har nog bott i Göteborg lite för länge nu. Börjar man ordvitsa så är det liksom kört. Nu ska jag sova. Försöka åtminstone. Jag sov ju så himla länge idag så det blir nog inte så lätt. Typiskt mig.

Nu är jag en hund själv, och någon borde skjuta mig.

Om jag var lördagspepp igår så är söndagsångesten idag ett faktum. Jag är inte bakfull eller så, det är bara en riktig skitdag. Eller så är det en skitvecka, kanske en skitmånad. Jag vet inte. Det har nog gått neråt ett bra tag, jag har bara varit duktig på att ignorera det. Jag är nog mest bara jävligt trött på hur fruktansvärt oförstående människor är inför varandras känslor. Det är nog lika bra att sluta prata om hur man mår och hur man känner överhuvudtaget och bara prata om... Trädgårdstomtar.

Som att inte det vore nog så vill inte min dator leva med mig längre. Den stänger av sig själv när den själv vill. Bara stänger av sig, ingen varningsruta, den hänger sig inte innan, den bara stänger av sig själv. Så nu sitter jag på en av Jimmys datorer. Vi kommer inte överens. Jag och datorn alltså. Jimmy blir nog mest trött för att jag inte kommer överens med den och sitter och pratar om hur himla mycket bättre min dator är. Om man bortser från det faktum att den inte fungerar alltså, men det är ju bara en liten detalj.

Vad gör man om man är ledsen då? Jo. Förutom att flamstramsa med Kalix och Ceebs på msn och facebook så bakar man såklart en kaka. Jag fick ju 2 finfina bakböcker av Hanna i julklapp, en med Mjuka kakor & tårtor och en med Muffins. Så idag invigde jag den med mjuka kakor och tårtor och bakade en riktig goding. Nu tycker jag att vi ignorerar den konstiga bilden, så fruktansvärt svårt att få fina bilder när det är mörkt ute, och fokuserar på själva smaken istället.


Kryddig chokladkaka med kolatopping

2 1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
en nypa salt
1 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
3 1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 dl solrosolja
2 ägg
1 1/2 dl gräddfil
3/4 dl äppelmos

Kolatopping:
2 1/2 dl ljust muscovadosocker
110 gr smör
1/2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 180 grader.
Sikta mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel, ingefära och socker i en skål.
Vispa upp äggen i en skål vid sidan om.
Vispa sedan ihop ägg, olja, gräddfil och äppelmos ordentligt i en annan skål.
Häll detta i skålen med mjölblandningen och rör om tills allt är välblandat.
Smörj en hålform och häll smeten i formen. Grädda i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna helt i formen och stjälp sedan upp den försiktigt.
Gör kolatoppingen genom att blanda socker, smör och grädde i en kastrull.
Hetta upp långsamt tills allting smält.
Låt koka upp och sedan sjuda i 5 minuter tills såsen är tjock och kolaktig.
Låt såsen svalna och blanda sen ner vaniljsockret.
Bre kolatoppingen över kakan.
Ät och njut!

Jimmy har stora problem nu för att kakan var så god så att han vill äta en bit till, men samtidigt så vill han inte att den ska ta slut. Här snackar vi verkligen om att  både vilja äta kakan och ha den kvar. Jag som alltid bara sett det som ett fint litet talesätt. Själv har jag en känsla av att även om den här kakan skulle ta slut så finns det säkert snart någon ny sorts kaka att äta på. Det händer ju faktiskt att jag bakar lite emellanåt. Typ... Några gånger i veckan.

Nu ska jag titta på Gordon Ramsay och dricka te. Sen blir det nog en tidig kväll, jag ska ju upp och jobba imorgon bitti. Jag får väl lov att slita ordentligt nu om jag ska bli tvungen att köpa en ny dator. Med min lön så blir det nog ett gameboy. Men det är ju inga fel med det, Tetris är tydligen väldigt bra för att träna upp sin IQ.

Skaka baby skaka, framåt och tillbaka.

Här kommer jag med en fredagsmiddag och lite lördagspepp. Vi börjar med fredagsmiddagen. Efter några månaders utsvävningar så gick jag tillbaka till Svensson-livet. Åtminstone halvvägs. Det blev inte tacos, men inte så långt ifrån. Det blev nämligen quesadillas.


Quesadillas med köttfärs


För 2 pers

4 tortillabröd
ca 300 gr köttfärs
1 burk chunky salsa
1 liten burk kidneybönor
riven ost

Stek köttfärsen.
Blanda ner salsan och kidneybönorna med köttfärsen.
Lägg ett tortillabröd i en stekpanna.
Lägg röran på en halvan av ett tortillabröd.
Strö över riven ost.
Vik ihop brödet och vänd på det när det fått en fin brun färg.
Servera quesadillas med dina favoritgrönsaker. Ät.

Det var gott det. Jag har lagat quesadillas förut med kycklingröra i, då misslyckades jag dock med att få dem att hålla ihop. Den här gången gick det vägen, nu har jag fått in snitsen. Bra det. Och lätt är det att göra också.

Idag har jag jobbat och nu är jag nyss hemkommen. Ikväll blir det middag och festligheter hos Evelina. Pepp pepp och jag peppar med min nya favoritlåt. På repeat, om och om igen. Skaka baby skaka, framåt och tillbaka! Tyvärr finns den inte på Spotify ännu, men det finns ju alltid MySpace. Tur det. För då kan jag pepp-fuldansa hur mycket jag vill här i köket. Fast nu ska jag pepp-fuldansa i duschen istället. Sweet.

Babian - Ingenting + Ingenting

Okej, förlåt, jag ljög.

Jag skrev ju igår att jag inte skulle laga röd mat mer den här veckan. Jag ljög. Eller, kanske inte direkt. Maten idag blev nog mer åt det rosa hållet och det sa jag ju faktiskt ingenting om. Man måste ju ha rosa om man ska vara fin, som min bästis Märta brukar säga.


Potatis- och rödbetssoppa


För 4 portioner

4 mjöliga potatisar
400 gr rödbetor
1 gul lök
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl matlagningsgrädde
salt
peppar

Skala och finhacka löken.
Skala och skär potatis och rödbetor i bitar.
Fräs lök, potatis och rödbetor i en stor kastrull.
Häll över vatten och smula ner grönsaksbuljongen.
Låt koka ca 15 minuter tills potatis och rödbetor mjuknat.
Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och blanda ner grädden.
Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd.

Nu kanske det här receptet låter lite bekant. Det är det också. Men det är för att det är ett sånt nedrans bra grundrecept på soppa ju. Bara att byta rotsaker så har man en ny soppa varje vecka. Det är inte alls dumt det faktiskt. Och så billigt också, som sagt.

Nu ska jag hälla upp resten av soppan i matlådor. Sen ska jag nog sova lite, jag är galet trött i både huvud och ben. Undrar om jag ska lära han jag bor med att gå upp tidigt på morgonen så han slipper sitta i skolan till efter tio på kvällarna också... Sen efter jag lärt honom det så ska jag lära mig själv att flyga. Det känns ungefär som samma svårighetsgrad på de uppgifterna. Jag skojar bara. Det är ju hundra gånger lättare att lära mig själv att flyga. Så jag kanske tar uti med det först.

Johan Borgert & Holy Madre - Make Up

Onsdagskycklingen vecka 4.

Okej. Jag ska ge mig med onsdagskycklingen. Det bara blev så när jag slutade med fredagskycklingen. Eller... Varför ska jag ge mig med onsdagskycklingen? Det är ju gott med kyckling. Jag ska bara ge mig med att kalla den onsdagskyckling. Kanske. Eller så fortsätter jag bara för att irritera mig själv. Här är veckans onsdagskyckling i alla fall:


Mexikansk kycklinggryta


För 3 portioner

3 kycklingfiléer
1 rödlök
1 gul paprika
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
500 gr passerade tomater
½ påse burrito-mix
cayennepeppar
spiskummin
timjan
½ tärning kycklingbuljong
1 liten burk kidneybönor

Skala och finhacka rödlök och vitlök.
Strimla paprikan.
Tärna kycklingen.
Stek kyckling, lök och paprika i en djup panna tills kycklingen är genomstekt.
Häll över tomaterna i stekpannan.
Smula ner buljongtärningen och kryddorna.
Blanda ner kidneybönor några minuter innan servering.
Servera med ris.

Det var starkt gott och jag fick utslag. Så allt var som vanligt alltså. Jag känner att veckans tema är tomatsåser med vitlök. Jag tänker bryta veckans tema imorgon. Man kan inte äta röd mat varje dag. Ibland måste man äta grön eller gul mat också. Nu undrar jag mest varför jag sitter här och räknar upp vilka färger jag kan när jag ska upp klockan sex imorgon bitti. Så nu blir det sängen för mig så jag orkar jobba 7.30 till 17 imorgon.

Amanda Jenssen - Morninglight

Quornlasagne.

Idag har vi ätit lasagne. En vegetarisk sådan också. Varken jag eller Jimmy är särskilt förtjusta i vanlig lasagne, så jag försöker hitta något gott alternativ. Testar mig fram. Hittills är kyckling- och baconlasagne det alternativ som funkar bäst. Men om man är vegetarian så kan nog den här funka bra också minsann.


Quornlasagne med spenat och keso

För 5-6 portioner

250 gr naturell keso
2 morötter
ca 150 gr hackad bladspenat
1 frp quornfärs
2 burkar krossade tomater
2 vitlöksklyftor
timjan
oregano
200 gr fetaost
riven ost
lasagneplattor

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och riv morötterna fint. Hacka spenaten.
Blanda keso, morötter och bladspenat.
Stek quornfärs och häll över tomatkross. Skala och finhacka vitlök.
Blanda ner i färssåsen. Smaka av med timjan och oregano.
Smörj en ugnsform. Varva kesoröran, quornfärssåsen och lasagneplattor.
Toppa med smulad fetaost och riven ost.
Gratinera i ca 30 minuter. Servera med en sallad.

Galet mycket mat blev det och galet mätt blev man. Så nu vet jag vad jag får ha i matlådan resten av veckan. Jimmy försöker undvika de vegetariska matlådorna så gott det bara går. Det har börjat gå så långt att han paxar matlådor. Jag tycker att den som lagat maten i matlådan borde få bestämma vem som ska äta den... Men det är ju bara som jag tycker.

Annars har vi möblerat om halva lägenheten. Tvingat in sängen i sovalkoven så fötterna numera ligger mot den hemska luckan som jag brukar drömma mardrömmar om och som släpper in all kyla. Och flyttat Jimmys dator till andra änden av rummet så inte ljuset från skärmen stör mig när jag ska sova och han envisas med att titta på hockey hela nätterna. Jag tror han börjar ta mina hot om att rymma med en cirkusdirektör på allvar. Tur det. För annars hade jag ju fått lov att hitta en cirkusdirektör att rymma med, och såna finns det inte direkt gott om nuförtiden. Om det ens finns några alls? Och nej, jag vill inte rymma med någon av bröderna Bronett. Tack.

Och till Mim som undrade vart jag fått tag i det fina kakfatet i inlägget här under. Jag vet tyvärr inte, jag fick det i julklapp av mina föräldrar och jag vet inte alls var de lyckats få tag i det. Men det är fantastiskt fint så jag är väldigt glad över det!

Peter Von Poehl - The Story Of The Impossible

Ett hjärta av vanilj.

Så typiskt. Igår kände jag mig pigg och kry och sen inatt kom febern tillbaka. Jag låg och svettades som en gnu och drömde massor av konstiga feberdrömmar. Nu sitter jag med tofflor, tjocktröja och mössa på mig för att jag fryser så mycket och det enda som jag är sugen på är te. Men jag tvingade i mig lite yoghurt för att åtminstone orka med dagen. Sen fick jag för mig att jag skulle baka vaniljhjärtan. Dålig, dålig idé kände min kropp när jag börjat slänga ihop degen. Men men, har man börjat så får man avsluta det så med många vilopauser blev de till sist färdiga.


Vaniljhjärtan

ca 16 st

Botten:
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl strösocker
200 gr smör

Fyllning:
1½ dl grädde
1 äggula
2 tsk strösocker
1 msk potatismjöl
3 tsk vaniljsocker

Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker.
Finfördela smöret i blandningen.
Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i en halvtimme.
Blanda alla ingredienser till fyllningen utom vaniljsocker i en kastrull.
Sjud under omrörning tills krämen är tjock.
Låt krämen svalna och smaksätt den sedan med vaniljsocker.
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj hjärtformarna.
Kavla ut degen till en ca 2 mm tjock deg.
Klä formarna med hälften av degen.
Fyll formarna med vaniljkräm och täck med resten av degen.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
Stjälp försiktigt upp kakorna medan de fortfarande är varma.
Låt dem svalna. Garnera med florsocker. Enjoy!

De blev väl sådär fina. Men det var ju mitt första försök och övning ger färdighet. Det svåraste med de här kakorna var ju faktiskt att hitta hjärtformar överhuvudtaget. Till sist hittade jag några på Verner & Verner i Nordstan, men det var ungefär fjärde gången jag var där och frågade efter dem då. Jag antar att de tröttnade på mitt tjat och tog i några för att få tyst på mig, haha.

Nu ska jag bara ta det lugnt och dricka te och äta ibumetin resten av dagen. Tur att det snöar ute så man inte ens behöver ha dåligt samvete över att man bara sitter inne och är sjuk. Dessutom har den nya säsongen av Greek börjat. Fina grejer det där. Lätt bästa serien som visas på teve just nu. Lätt!

Baron Feat. Lemmy Kilminster & Dave Lombardo - Stand By Me

En liten middag innan läggdags.

Nu ska jag bara slänga upp receptet på dagens middag lite snabbt sen ska jag krypa ner i sängen. Återigen får jag be om ursäkt för den dåliga bildkvalitén, min kamera gör väldigt sällan som jag vill. Det kan faktiskt vara den sämsta kamera som världen någonsin skådat. Den är säkert köpt på Gina Tricot. (Två knappar föll av min kappa idag igen, är det bara meningen att man ska ha kläder från Gina Tricot i garderoben för att titta på men inte använda?) Nåja. Middag var det.


Mozzarellagratinerad Chorizo Med Klyftpotatis

För 4 portioner

4 st chorizo
75 gr mozzarella
400 gr krossade tomater
1 vitlöksklyfta
oregano
timjan
peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär ett snitt i korvarna och fyll med mozzarella.
Skala och finhacka vitlöken.
Fräs vitlöken i en djup panna.
Häll över krossade tomater och låt koka ihop i ca 5 minuter.
Smaka av med kryddor.
Häll tomatsåsen i en ugnsform.
Lägg korvarna i ugnsformen.
Gratinera ca 20 minuter.
Servera med klyftpotatis. Eller vad du vill.

Ja. Det var våran måndagsmiddag. Gott var det också. Mättande som tusan. Nu ska jag sova, man vet aldrig om de ringer och vill att jag ska jobba någonstans imorgon. Då gäller det att vara utvilad. Vi ses imorgon.

The Soft Pack - Nightlife

Bakom mina solglasögon.

Som en påföljd av min förkylning har jag fått mitt livs första ögoninflammation. Som jag kan minnas åtminstone, det är möjligt att jag haft det som barn också. Jag springer dock inte runt som Andreas Carlsson bakom ett par solglasögon, jag sitter mer och irriterar mig som fan på att ögat aldrig slutar rinna. Det är som ett konstant tårflöde från höger öga. En fördel är att jag kan se på sorgliga/fina saker utan att Jimmy börjar mobba mig för att jag gråter. En nackdel är att ögat är helt svullet och rött och att kinden också blir det för att jag torkar bort tårarna därifrån hela tiden. Jag hoppas det försvinner tills imorgon. Jag behöver jobba.

Nåja. Nu var det faktiskt inte alls mitt hälsotillstånd jag skulle prata om egentligen. Det här är ju ingen hälsoblogg. Jag skulle faktiskt visa upp våran söndagsmiddag. Kalasgott-Jennie gjorde Boeuf Bourguignon för några dagar sen och då blev jag också sugen på det. Så det blev våran söndagsmiddag igår. Jag glömde ha i morötter, så går det när man är sjuk. Det blev såhär till sist:


Boeuf Bourguignon


För ca 4 portioner

ca 450 gr grytbitar av nöt
ca 200 gr färska champinjoner
150 gr sidfläsk
3 vitlöksklyftor
ca 150 gr smålökar
2 msk tomatpuré
4 msk vetemjöl
½ dl balsamvinäger
2 msk kalvfond
2 dl vatten
4 dl rött vin
salt
peppar

Dela champinjonerna på hälften. Strimla fläsket.
Skala och finhacka vitlöken.
Fräs grytbitarna, champinjonerna, fläsket, vitlöken och smålökarna i en stor gryta.
Rör ner tomatpuré och låt fräsa med.
Strö över vetemjöl och rör om ordentligt.
Häll över balsamvinäger, kalvfond, vatten och vin.
Låt grytan puttra  i ca 1,5 - 2 timmar under lock.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med potatismos.

Jag har faktiskt ingen aning om huruvida det var gott eller ej för jag känner ingen smak för tillfället. Men eftersom Jimmy sa att jag gärna fick göra det igen så antar jag att det var gott. Klart att det var gott. Herregud, är det ens någonting att diskutera? Nej. Jag menar det. Det sägs ju att man ska ha samma vin i glaset som i maten. Men jag har ju aldrig något rött vin i mitt glas, och jag tror faktisk inte att gula cube skulle göra sig så gott i en gryta så jag fick chansa lite på vinet. Men det verkar ju ha gått hem.

Jag lovade Jimmy att jag skulle skriva i min blogg att han lagade maten i lördags när jag var som sjukast. Så: Jimmy lagade chili con carne i lördags. Efter att han sprungit runt ett bra tag och varit hysterisk över att vi inte hade någon chili con carne - mix så upplyste jag honom om att vi har krossad tomat, bönor, grönsaker, köttfärs och en gigantisk kryddhylla så han borde klara av det utan mix. Jag visste inte ens om att det fanns chili con carne-mix innan jag träffade Jimmy. Vad fyller det för funktion? Nu kan Jimmy laga chili con carne utan mix och satt och berömde sig själv i evigheter för att det var så gott. När jag frågade honom om han ville ha en matdag i veckan tittade han dock på mig som att jag föreslagit att vi skulle gå ut och skära halsen av några kattungar tillsammans. Nåja. Det var ju värt ett försök.

Nu ska jag fortsätta torka mina tårar. Klä på sig kanske man ska göra också. Det kanske är dags.

Drums - Make You Mine

(där har ni också sjukt bra grejer. drums. jag tänker soliga sommardagar i prickiga bikinis och cider i en park. eller grillkväll där solen aldrig går ner. det är drums. jag gillar't!)

Att vara sjuk är överskattat.

Nu har jag praktiskt taget legat till sängs sen i fredags eftermiddag och nu är jag trött på det, så nu tänker jag sitta upp ett tag trots att jag känner att jag egentligen borde ligga ner. Jag skrev ju i fredags att jag hade blivit väldigt förkyld, men då var jag ändå pigg i huvudet. Medans jag fortfarande var pigg i huvudet så hann jag med att laga en fredagsmiddag. Efter fredagsmiddagen gick det utför, men den var väldigt god!


Fläskfilé i ananas- och passionssås


För 2 pers

ca 300 gr fläskfilé
ca 150 gr ananas i bitar + spad
1 röd chilifrukt
2 passionsfrukter
2 msk honung

Skär fläskfilén i tunna skivor. Fräs dem i en djup panna.
Kärna ur och finhacka chilifrukten.
Häll av spadet från ananasbitarna, spara spadet!
Ta ur köttet ur pannan och stek på chili och ananas i några minuter.
Dela och gröp ur passionsfrukten.
Häll passionsfrukt, honung och ananasspad i stekpannan.
Lägg ner fläskfilén och låt koka tillsammans i ca 10 minuter.
Servera med bulgur eller ris och en sallad.

Trots den dåliga bildkvalitén så var det väldigt gott. Lite åt det sötsura hållet, med en varning för passionsfruktskärnorna. Är man inte beredd så kan det vara lite obehagligt att få en sån mitt i en tugga. Men absolut en rätt vi kommer att äta flera gånger.

Efter middagen gick det som sagt utför, då slutade jag vara pigg i huvudet och var inte ens sugen på chipsen som vi köpt(!) och natten till lördagen var det bara feberfeber och huvudvärk. Så det var bara att ringa och sjukskriva sig i lördagsmorse. Sen har jag legat och knarkat ibumetin, druckit te och snörvlat. Jag har fobi för nässpray, det är verkligen något av det värsta jag vet. Jag har inte använt det på säkert tio år, sen igår övertygade Jimmy mig om det inte alls var så farligt som jag bestämt mig för. Fy fabian, vilken lögn! För det första är det asäckligt att spruta upp någonting i näsan, och sen när man väl har gjort det så gör det så ont att man bara vill gråta. "Det är bara för att du inte är van!" Säger Jimmy då, men jag vill då tamejtusan inte vänja mig vid någonting som gör sådär ont heller. Huu. Då är jag hellre snorig!

När man är sjuk hinner man med att se på filmer man velat se länge, det är en positiv sak. Igår såg jag 500 Days Of Summer. Ååååh, se den. Se den om ni är som jag och älskar filmer som egentligen inte handlar om någonting men som är fullproppad med bra musik och där ni känner igen er i huvudrollens knäppa tankar. Jag älskar mest scenen där han känner sig bäst i hela världen och allting blir som en musikal. Näst mest älskar jag Zooey Deschanels kläder.

Nu ska jag återgå till sängen. Jag hade en vision om att äta en smörgås, men jag känner ingen smak och då är det så fruktansvärt tråkigt att äta saker. Så det blir sängen igen.

Martha Wainwright - C'est á Hambourg

Gårdagens middag och dagens lunch.

Gårdagens middag och dagens lunch är faktiskt samma sak eftersom jag tog resterna med mig till jobbet idag. Det var lika gott både igår och idag, så det var ju bra gjort av mig.


Grekisk potatisgratäng

För 4 portioner

ca 800 gr kokt potatis
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (400 gr)
oregano
grovmalen svartpeppar
1 frp Kelda Simply Cheese

Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en ugnsform.
Skiva potatisen i tunt. Skala och finhacka vitlöken.
Fräs i en stekpanna. Häll över tomatkrosset och låt koka ihop.
Smaka av med oregano, peppar och andra valfria kryddor.
Varva potatis och tomatsås i formen. Häll över ostsåsen.
Gratinera i ugnen ca 20 minuter. Servera med en sallad.

Naturligtvis kan man använda den som tillbehör till någonting också. Jimmys kommentar var såklart just att det hade varit gott med en köttbit till. Fast också att det var godare än vanlig potatisgratäng. Så långt vet jag inte om jag vill sträcka mig, men väldigt gott var det i alla fall.

Nu har jag tagit helg tänkte jag skriva, men det har jag ju inte eftersom jag ska jobba imorgon igen. När klockan ringde vid sex i morse ville jag mest dö, men sen gick tiden väldigt fort på jobbet så det gick rätt så smärtfritt. Ja, förutom det faktum att jag lyckats bli väldigt förkyld så jag nyser hela tiden. Jättemysigt. Är det inte. Det tyckte nog inte kunderna heller. Nu blir det en kopp te så att jag inte somnar på köksbordet.

Johan Borgert & Holy Madre - Du Ville Betyda Något För Någon

(för att jag nyss fick reda på att han är från falun. och jag som trodde elias var den enda musikbegåvning som den staden någonsin lyckats pressa fram. där ser man. )

Cheesecake-day.

Igår gjorde jag en cheesecake. Mitt livs första faktiskt. Det kan ju tyckas konstigt men så var det. Jag är ju inte så mycket av en cheesecake-tjej. Visst, det är gott, men det är inte det första jag skulle välja på ett café. Men igår gjorde jag en, för det är ju alltid roligt att baka.


Cheesecake

För 8-10 bitar

Botten:
18 st digestivekex
150 gr smör

Fyllning:
3 ägg
2 dl florsocker
rivet skal av 1 citron
250 gr philadelphia
250 gr kesella

Gelé:
2 st gelatinblad
1 dl vatten
1 msk pressad saft från citron
1 msk socker
några droppar hushållsfärg

Krossa kexen i en matberedare.
Tillsätt matfettet i mindre bitar och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en smord form med löstagbar botten.
Vispa ägg och florsocker poröst.
Tillsätt citronskal, philadelphia och kesella.
Blanda till en slät smet och häll sedan smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter på 175 grader.
Låt svalna i formen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Värm vatten, citronsaft och socker i en kastrull till sockret löst sig.
Ta upp och smält gelatinbladen i vätskan.
Färga gelén med några droppar hushållsfärg.
Låt det svalna tills det blir trögflytande.
Skeda gelén över kakan och ställ sedan kallt 2-3 timmar.

Ett jävla jobb för en liten kaka egentligen. Fast man kan ju alltid skippa gelén på toppen så är det bara att hugga in när kakan svalnat sen. Min gelé blev orange i stället för gul som jag tänkt, men det kan ju bero på att jag hällde i halva flaskan färg. Måttfullhet vet jag inte vad det är.

Nu ska jag äta lite sen ska jag åka och jobba några timmar. Huvudvärken som störde hela dagen igår har jag sovit bort under natten. Skönt det. Tröttheten är dock fortfarande kvar, men den ska jag äta bort nu.

Mumford & Sons - Roll Away Your Stone

(det är bra grejer det här. mumford & sons. jävligt bra grejer. testa det.)

Onsdagskycklingen.

Idag blev det kycklinggryta till middag. Jag hittade receptet i Allt Om Mat från början och gjorde om det lite grann efter eget tycke och smak. Himla gott blev det i alla fall. Och väldigt mättande.


Kycklinggryta med morötter och basilika

För 2 port

2 kycklingfiléer
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 dl vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
1 msk balsamvinäger
1 kruka basilika

Skala och finhacka vitlöken.
Skala och tärna morötterna.
Skär kycklingen i små bitar.
Stek kyckling, vitlök och morot i en gryta tills kycklingen fått färg.
Häll över vin och grädde och låt koka i ca 15 minuter.
Blanda ner balsamvinäger och strö över grovt hackad basilika.
Servera med ris och en sallad.

Idag mår jag lite sisådär. Jimmy har ju varit sjuk i några dagar nu så det är möjligt att det är han som smittat av sig. Men förhoppningsvis är jag bara trött och har huvudvärk just därför. Jag försöker få Jimmy att förstå att jag är allergisk mot handboll och att det är därför jag är hängig. Handboll? Vem fan tittar på sån skit? När det är premiär av sista säsongen av Andra Avenyn på teve! Jimmy kan ju verkligen inte det där med att prioritera. Handboll? Jag vet inte ens vad det är. Någon ännu töntigare version av fotboll antar jag. Och fotboll är ju bara för killarna som var för mesiga för hockey. Handboll. Psö. Ge mig en paus.

Amanda Jenssen - The Rebounder

Början och slutet på en soppdiet.

Idag har jag bara levt på soppa. Fast inte direkt med mening. Först blev det fisksoppa där jag var och jobbade och sen när jag kom hem hade jag ju igår tagit fram ingredienser från frysen till en gulasch så då blev det ännu mera soppa. Men jag gillar ju soppa, och gulasch är bastant så jag klarar mig nog.


Gulasch

För 4 portioner

ca 400 gr köttfärs
2 st chorizo
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 gul paprika
1 röd paprika
1 dl tomatpuré
1 liter köttbuljong
spiskummin
cayennepeppar
paprikapulver

Finhacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla paprikan.
Skär korven i små bitar.
Stek köttfärs, korv, lök och paprika tills köttfärsen är genomstekt.
Tillsätt tomatpure och buljong. Låt koka i ca 15 minuter.
Smaka av med kryddorna.
Servera med en klick cremé fraiche och ett gott bröd.

Jag kan ju avslöja att soppdieten fick ett abrupt slut redan under kvällen då jag var hemma hos Evelina och åt kladdkaka med glass. Vi tittade av någon anledning på Mästarnas Mästare och av någon ännu konstigare anledning hejade vi på Stefan Holm. Men de är ju så söta de där forshagapöjkera. Sedan tittade vi på P3Guld. Gotta love Timo Räisänen. Vem annars kommer in i en kroppsmålad kostym och visar upp ett bildmontage på sig själv när han håller en pistol mot en varg? Hej självdistans!

Vi har inget vatten här hemma. Det bara försvann. Nyss blev jag jättekissnödig och glömde alldeles bort det och satte mig på toa ändå. Jimmy blev sådär lagom glad när jag plötsligt ropade: "JAG GLÖMDE BORT!" Men jag glömde faktiskt bort det. Och vad skulle jag göra, kissa i en pet-flaska? Måste man så måste man ju.

Tack för all positiv feedback om reportaget, det är jättekul att höra! Och om ni tycker att det ska bli en fortsättning kan ni ju alltid skriva ett mail till GP och berätta det för dem, det bestämmer ju nämligen inte jag. Fick jag bestämma skulle jag lätt kunna stå framför en kamera och laga mat varje dag. Jag är ju inte den som är den på det viset.

Trummor & Orgel - Ride

Gordon Ramsay, Jamie Oliver och jag.

För några veckor sedan kom det en reporter från GP hem till mig och filmade när jag ger tips på lite billig mat och lagar en soppa för 4 personer för 20 kronor. Nu har resultatet kommit upp på GP's webteve. Jag trodde att jag skulle vara så nervös som det bara går när vi skulle spela in, men det var bara hur roligt som helst. Lite mer nervöst var det att se det färdiga resultatet men jag är nöjd med det också.

Och om ni klickar här så kan ni också titta på reportaget.

Gör't vetja!

Livräddaren.

I morse vaknade jag av att telefonen ringde och ett dagis ringde och ville att jag skulle komma dit och jobba. Så det blev snabbt iväg och väl hemkommen var jag jättehungrig och att gå och handla på tom mage fungerar liksom inte. Så idag fick det bli Pasta Carbonara. Ingredienserna finns hemma, det går snabbt och är förbaskat gott.
Pasta Carbonara alltså. Vilken livräddare. Nu kan vi gå och handla med glatt humör.

Egentligen skulle jag ha gått och skrivit in mig på arbetsförmedlingen idag. Men att få jobba istället känns ju väldigt bra. Dessutom får jag komma tillbaka och jobba imorgon igen. Det är fint det. Bra mycket roligare än att sitta på en arbetsförmedling i 3 timmar och vänta bara för att få säga sitt namn och personnummer och få en lapp där det står att man ska träffa sin handledare igen om några veckor. Då jobbar jag hellre. När man får chansen liksom.

Json - Oh Lord

Det var ju roligt att se 16-bussen i alla fall...

Igår hade var Jolin och Evelina här på lite middagsbjudning. Som vanligt glömde jag att fotografera nästan allting jag bjöd på. Men jag kom ihåg att ta kort på efterrätten i alla fall. Efterrätt är ju den viktigaste rätten på en middag så det var ju bra gjort av mig. Det här bjöd jag på:


Melonsallad i lime- och myntamarinad


För 4 portioner

1 liten nätmelon
1 liten honungsmelon
1 dl vatten
½ dl strösocker
rivet skal och saft av 1 lime
½ kruka hackad mynta

Dela och kärna ur melonerna.
Ta ut kulor med hjälp av kuljärn eller skär fruktköttet i kuber.
Koka ihop vatten och socker till en simmig lag. Låt sockerlagen svalna.
Tillsätt limeskal och saft och den hackade myntan.
Häll lagen över melonbitarna.
Ställ i kylen och låt marinera minst 30 minuter.

Den här efterrätten smakar nästan som en mojito. Galet god och väldigt fräsch. Alldeles lagom efterrätt som man inte blir sådär tokmätt av. Dessutom är den bra för att man kan förbereda den innan så kan den bara stå i kylen och marineras medans man äter själva middagen.

Efter maten drack vi vin och cider och sen gjorde jag en Jimmy. Ja, fast Jimmy var också med och gjorde en Jimmy. Satte oss på bussen in till stan, klev av vid Grönsakstorget och tog bussen hem igen 6 minuter senare. En väldigt nödvändig bussresa. Evelina pratade innan jul om att hon skulle ha som nyårslöfte att hon skulle komma ut på krogen mer, vi är nämligen väldigt bra på att bli kvar på förfesten. Jag tror jag ska sno det löftet av Evelina faktiskt. Jag är helt hopplös på det där. Nåja. Det är ju ekonomiskt i alla fall. Det är ju bra nu när jag är arbetssökande och snart luspank. Phö.

Sharon Jones & The Dap Kings - My Man Is A Mean Man

Piccata Milanese.

Äntligen fredag! Mest för att det innebär att imorgon är det lördag och då får jag sova hur länge jag vill. Inatt kunde jag inte sova, och till på köpet blev jag mordhotad. Det händer grejer i den här lägenheten. Eller ja, jag kunde inte sova och mitt i natten vaknade Jimmy till och såg att jag var vaken och yttrade orden: "Du måste sova nu, annars dödar jag dig!" Gullig kille det där. Jag somnade inte ens under mordhot, så det hjälpte inte alls.

Idag har vi ätit Piccata Milanese. Eller skinkschnitzel. Men det låter ju inte alls lika flott. Så vi säger Piccata Milanese.


Piccata Milanese


För 2 portioner

2 skinkschnitzlar
1 ägg
ströbröd
finriven parmesan
salt
peppar

Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 frp Kelda Tomato Treat
oregano

Banka ut schnitzlarna. Vispa upp ett ägg i en skål.
Blanda ströbröd, ost och kryddor på en tallrik.
Doppa schnitzlarna först i ägget sedan i ströbrödsblandningen.
Låt det stelna. Stek i smör tills paneringen fått en fin färg.
Finhacka lök och vitlök och fräs i en kastrull.
Häll över tomatsåsen och låt koka upp. Smaka av med oregano.
Servera schnitzlarna med såsen och klyftpotatis eller ris.

Vi hade klyftpotatis. Och jag lyckades som vanligt inte få paneringen att sitta kvar under stekningen. Inte så mycket av den i alla fall. Någon som har ett bra tips på hur man lyckas med det? Dela gärna med er isåfall!

Det roligaste jag hört idag var när 3 kostymnissar i 50-årsåldern kom in och skulle fika och när jag tagit betalt så frågade jag om de ville ha kvitton. Två av dem sa nej men den tredje sa ja. De andra tittade lite förvånat på honom och någon av dem började mumla: "Men det här kan du ju inte dra av vet du, vad ska du med kvittot till?"
- Jag ska lägga in det i min blogg!
Svarade han glatt. Jag har en känsla av att han hade tonårsdöttrar hemma... Vet inte alls vad jag grundar det på. En vild gissning bara.

Fast egentligen är det roligaste jag hört idag som är roligast utan att vara humoristiskt att Håkan Hellströms nya skiva kommer i oktober. Fina grejer! 2010, det är ett bra år det. Alla år som Håkan Hellström släpper nya skivor är bra år. Det stämmer faktiskt. 2008, ett jävligt bra år. 2005, ett jävligt bra år. 2002 var faktiskt också ett förbannat bra år. År 2000 minns jag inte så mycket av, men det var säkert fint! Det måste det ju ha varit.

Nu tittar vi på hockey. Leksand - Malmö. Helt galen match är det. Det är mål x 6, spelare som bärs ut på bår, straffar och ja. Och det är bara första perioden som spelats ännu. Jag hoppas att Leksand vinner, för husfridens skull. Annars bryr jag mig inte så mycket.

Eels - Fresh Feeling

Tillbaka till husmanskosten.

Nu har vi tröttnat på att vara etno och gått tillbaka till svensk husmanskost. Åtminstone idag. Och själv är jag också så trött att jag nyss somnade i soffan. Så det blir ett snabbt recept på kvällens goda köttgryta och sen ska jag krypa ner i sängen. Ska upp och jobba tidigt imorgon bitti igen.


Köttgryta med morot, vitkål och bönor


För 3 portioner

ca 400 gr grytbitar av nöt
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 liter vatten
1 tärning köttbuljong
spiskummin
2 msk tomatpuré
2 morötter
1 gul paprika
1 röd paprika
ca 250 gr vitkål
1 liten burk kidneybönor

Skala och finhacka lök och vitlök.
Skala morötterna och skär i slantar.
Fräs kött och lök i en gryta tills köttet fått färg.
Krydda med spiskummin efter behag.
Tillsätt tomatpuré, vatten och buljongtärning.
Tillsätt morötterna. Låt koka i ca 50 minuter.
Strimla paprika och vitkål.
Lägg i grytan och koka 20 minuter till.
Blanda ner bönorna några minuter innan servering.
Servera med potatismos.

Jag hittade receptet på tasteline från början och sen fick det lite finjusteringar av mig. Såklart. Jag har kommit fram till att jag är lite allergisk mot någonting. Efter att vi ätit vissa maträtter får jag kliande röda utslag i ansiktet och blir alldeles rödblommig om kinderna. Det är förvisso väldigt sexigt men jag skulle ändå vilja veta vad det är som orsakar det. Jag har med hjälp av uteslutningsmetoden kommit fram till att det är antingen tomater i tillagad form (som krossad eller puré) eller spiskummin. Det lutar åt spiskummin för jag får inga utslag av korv stroganoff eller köttfärssås. Däremot i tisdags och idag. Fast jag kan ju äta tacos hur mycket som helst? Men det är väl bara e-ämnen i de där tacomixarna och inga riktiga kryddor kanske... Jag får väl fortsätta testa mig fram helt enkelt.

Tindersticks - Tiny Tears

Är det inte födelsedag snart?


Jag har hört rykten om att jag fyller 25 år snart. Om sisådär 5 veckor och några dagar. Jag har också hört rykten om att utifall att de här örhängena inte ligger i något av paketen jag får så tänker jag lägga mig på golvet och skrika och sparka hejvilt omkring mig. Kanske ingenting man bör göra när man fyllt 25 år. Men hur ska man kunna bete sig vuxet utan ett par pyttesmå burkar med polkagrisar i öronen? Just det.

Danny & The Champions Of The World - Still Believe

Men gud, vad etno!

Jag känner att jag och Jimmy är så etniska den här veckan. Vi har liksom ätit både italienskt och indiskt och så idag blev det thailändskt. Helt wild n' crazy! Undrar vilken kontinent vi ska förflytta oss till med hjälp av en maträtt imorgon? Ehm. Nej. Jag skojar bara. Men vi åt faktiskt thailändskt idag. Inte lite gott var det heller. Och inte lite starkt heller. Ja, vi gillar ju stark mat. Idag blev det ännu starkare än igår. Men inte lika mastigt. Här har ni en enkel, nyttig och lite roligare vardagsrätt:


Green curry-gryta med fläskfilé

För 2 port

ca 250 gr fläskfilé
3 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
½ zucchini
ca 150 gr wokgrönsaker
½ tärning grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 tsk green curry-paste
rivet skal från 1 citron

Skär fläskfilén i bitar. Tärna zucchinin.
Strimla salladslöken. Finhacka vitlök och chili.
Stek fläskfilé en djup panna tills den fått färg.
Tillsätt zucchini, lök, vitlök, chili och wokgrönsakerna.
Fräs i några minuter.
Smula ner buljongtärningen. Häll över kokosmjölk.
Blanda ner currypaste. Riv ner skalet från 1 citron.
Låt koka ihop i ca 10 minuter. Servera med jasmineris.

Jimmy var besviken över att jag inte hade teriyaki i grytan. Han har fortfarande inte slutat tjata om teriyaki. Idag ställde han fram den lite demonstrativt på köksbänken medans jag lagade maten. Men nej. Jag tror jag ska gömma den eller slänga den när han inte ser och hoppas på att det är en sån där: Out of sight, out of mind-sak.

Det näst roligaste jag hört någon säga idag är: "I thought you were gonna say something important like: In Holland it's like really hard to get a bagel..." Det var ett helt gäng med småkillar som var kanske 9-10 år och en av dem var helt hysterisk för att han köpt en bagel men inte kom ihåg var han hade lagt den. Och hela gänget var helt involverade i letandes efter hans bagel, samtidigt som de inte riktigt kunde förstå varför den där bageln var så viktig för honom. Det roligaste jag hört någon säga idag var när en killarna i gänget plötsligt med omtänksam röst säger: "But, I can make you a bagel..!" Det blev sådär så att alla på bussen började småfnissa för sig själva men ingen ville visa att de tjuvlyssnade.

Nu ska jag krascha i soffan framför en film. Sen ska jag vara duktig och gå och sova tidigt för jag ska upp klockan sex imorgon bitti och jobba. Det var riktigt roligt att vara tillbaka på jobbet idag igen. Roligt och frustrerande, för jag var så sötsugen. Men det gick bra, jag motade bort det med massor av te. Mm. Te. Måste ha lite nu också för att smälta maten.

Malory - She Has Gone

Indisk quorngryta.

Alltså, de där indierna. De kan ju inte gå hungriga direkt. Inte om de äter sånt som vi åt idag i alla fall. Fast jag gissar att indisk mat i Indien inte är som indisk mat i resten av världen. Jag är så jädrans mätt just nu. Jag kände mig som den där pojken i Mathilda som blir tvingad att äta upp en hel chokladtårta när jag åt de sista tuggorna. Det är inte ofta det går så tungt. Men det var så gott så jag ville inte slänga det heller. Man ska inte låta mat förfaras, det har min far lärt mig.


Indisk quorngryta

För 2 portioner

ca 150 gr quornbitar
400 gr passerade tomater
2 msk flytande honung
½ liten burk majs
ca 50 gr cashewnötter
cayennepeppar
garam masala
ingefära
spiskummin

Stek quorbitarna en djup stekpanna eller en gryta.
Tillsätt tomaterna och honung. Krydda efter behag.
Tillsätt majsen och cashewnötter några minuter innan servering.
Smaka eventuellt av med mer kryddor.
Servera med naan-bröd.

Svårare än så var det inte. Men ändå så gott. Och så galet mättande. Jag gjorde min gryta ganska stark, men det är ju förstås en smaksak. Fast indisk mat ska ju vara lite stark. Både barnen i min värdfamilj i Brighton och den äldsta flickan som jag hade hand om på Nordirland var helt galna i stark indisk mat. Sånt ser man inte ofta i Sverige. Här skriker ju barnen om det är lite citronpeppar på fiskpinnarna. Hmm... Jag blir nog tvungen att föda upp mina barn i Storbritannien. Eller lära dem att äta stark mat från början. Jag och min Storebror gillade ju stark mat även som små, så det är kanske en vanesak. Mina barn ska gilla stark mat, annars lämnar jag bort dem!

Nu ska jag fortsätta dricka vatten. Senare kommer Evelina hit så ska vi ta en kvällspromenad. Jag vet, helt galet romantiskt. En månskenspromenad nere vid vattnet. Undrar om hon tänker fria... I vilket fall som helst är det bra att hon kommer och rastar mig lite. Jag är inte så bra på att få sånt gjort på egen hand.

The Irrepressibles - The Tide

Något så ovanligt vanligt.


Vi åt köttfärssås och pasta idag. Det äter vi nästan aldrig. Sist vi åt det var innan vi flyttade ifrån Krokslätt i augusti, och gången innan det var... Aldrig. Det blir väldigt mycket godare när man bara äter det två gånger om året. Det är mitt bästa tips när det kommer till köttfärssås. Ät det lite mer sällan så blir det godare. Avhållsamhet är bästa kryddan. Eller hur är det nu man brukar säga?

Kevin Coyne - Dog Latin

Mumsar på kärlek.

Idag har jag och Jimmy tagit vuxenpoäng galore. Vi åkte nämligen till Willys vid Wieselgrensplatsen och storhandlade som bara den. 4,5 kilo köttfärs, 2 kilo kyckling, 1 kilo lövbiff och lite fläskfilé och pasta och ris och andra saker. På vårat Coop här bredvid har de nämligen inga storpack. Störigt, tycker vi. Men nu har vi frysen full och behöver inte storhandla på flera månader. Förhoppningsvis.

Jag var lite rädd på Willys, det var en himla konstigt upplagd affär. Det går inte riktigt att förklara. Mer än att direkt man kom in så var det en lång korridor med godis, de hade olika chipshyllor utställda lite här och där, ingenting var direkt sorterat, bredvid mjölkdisken låg lösgodishyllorna och ja. Jag vet inte. Det kändes bara fel. Lite som när jag var liten och ljög ihop en historia för en av mina kompisar att ett av husen i Sågmyra var byggt felvänt och att de hade köket i badrummet och tv-rummet i tvättstugan. Nej, jag vet inte heller varför jag ljög ihop en sån totalt meningslös historia. Men sån var jag som barn. Full av skit.

Nu är det dags för måndagsmys. Det är fint att man kan ha mys varje dag. Varje dag är en unnardag!


Jag har bakat Kärleksmums idag. Ja. Idag får det faktiskt heta så. Jag orkar inte bestämma mig för vad jag ska kalla det. På jobbet heter det kärleksmums, så det har liksom fastnat lite nu. Det är fina grejer hursomhelst. En gammal goding som håller i alla lägen. Så det ska jag måndagsmysa med. Undrar om jag ska vara vuxen och bara ta en? Haha. Ha. Ha. Hahahaha!

Kevin Coyne - Nasty

En sjua som skulle kunna vara en åtta.

Idag lagade jag en rätt som man blir törstig av. Den var inte stark eller salt, men ändå blev jag väldigt törstig av den. Det kanske var att den var sur, fast det låter väldigt konstigt att säga att en maträtt är sur. Gott var det i alla fall. Lite grekiskt och lite kyckling och så är söndagsmiddagen klar.


Kyckling i citronsås och couscous

För 2 portioner

2 kycklingfiléer
½ gul paprika
½ röd paprika
1 vitlöksklyfta
3 salladslökar
5 st soltorkade tomater
1 dl vitt vin
1 dl citronsaft
oregano
salt
ca 100 gr fetaost

Tärna kycklingfiléerna.
Strimla paprikan, tomaterna och salladslöken. Finhacka vitlöken.
Stek kycklingbitarna i en djup stekpanna.
Tillsätt paprikan, tomaterna och löken. Fräs i ca 5 minuter.
Häll över vin och citronsaft. Låt sjuda tills såsen tjocknar.
Smaka av med oregano och salt.
Smula över fetaost strax innan servering.
Servera med couscous och en sallad.

Gör inte som jag och råka tillsätt fetan samtidigt som de andra grönsakerna. Det blir väldigt smält fetaost och lite bränd botten på stekpannan. Jimmy tyckte att maten var en sjua som skulle kunna vara en åtta om man hade någonting annat än couscous till. Det är ju lite lustigt, för jag tycker ju att Jimmy är en åttiofemma som skulle kunna vara en åttioåtta. Hoho. Nej. Jag skojar bara. Jag håller nog faktiskt med Jimmy på den punkten, lite ris till skulle nog höja rätten ytterliggare ett snäpp.

Nu ska jag tjata på Jimmy om att vi ska se en film. Men han vill bara titta på Zlatan. Uuuh. Jag ryser. Vem vill titta på Zlatan egentligen? Han sitter ju ändå bara på en bänk och tuggar tuggummi. Då kan han ju lika gärna titta på mig när jag bloggar. Jimmy alltså, inte Zlatan. Zlatan får inte komma in i mitt hem. Han kommer bara att lera ner golvet med sina skitiga fotbollsskor och äta upp all bostongurka.

Kevin Coyne - Marlene

Quornfilé i ananas- & kokossås.

Igår åt vi en av mina favoriträtter, fast då ska den vara med lax. Det är meningen att den ska vara med lax från början, men igår bytte jag ut laxfilé mot quornfilé istället. Bilden är inte alls bra och ger inte den här rätten rättvisa alls, men det är som det är. Detta är faktiskt hur gott som helst, så testa det. Helst med lax, gärna med quorn och kanske kan det funka med kyckling eller fläskfilé också. Det är mycket möjligt.


Quornfilé i ananas- & kokossås.

För 2 portioner

4 st quornfiléer

Såsen:
2 dl matlagningsyoghurt
1 liten burk krossad ananas
kokos
2 st vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 225 grader.
Stoppa in quornfiléerna i ugnen i ca 25 minuter.
Blanda ihop yoghurt och krossad ananas. Ta med spadet från burken.
Pressa ner vitlöksklyftorna.
Blanda ner kokos efter behag,
beroende på hur tjock du vill ha såsen och hur mycket kokos du vill att den ska smaka.
Ta ut quornfiléerna och häll såsen över.
Sätt in i ugnen ca 15 minuter till.
Servera med klyftpotatis eller ris och en sallad.

Den här såsen är faktiskt precis lika god att servera kall så om man vill kan man skippa att ta den i ugnen och bara ta den bredvid istället. Väldigt gott på sommaren om man grillat laxen. Till och med Jimmy sa att det var gott och åt upp allt med glad min. Då förstår ni ju själva hur gott det är!

Igår kväll satt jag och sällskapade med Jimmy, Robban och Martin när de förfestade i vårat vardagsrum. Själv drack jag bara te och skrattade åt dem när de tvingade i sig själva Fernet. Bara för att det är årets innedryck 2010. Vem fan har bestämt det? Fernet är ju det äckligaste mänskligheten hittat på sen whiskeyn. Sen försvann de ut i natten och jag lekte med mina kompisar i OC. Idag ska jag fortsätta bråka med massa dumma teoretiker. Jag hatar teoretiker. Kanske att jag tar itu med disken först... Undanflykter är jag bra på. Det skulle jag kunna skriva en b-uppsats om.

Martha Wainwright - L'Accordéoniste

Biff Teriyaki.

Idag har jag lagat biff teriyaki för första och sista gången. Inte för att det var äckligt, det var jättegott, men ända sedan Jimmy fick veta vad vi skulle få för mat i förmiddags så har han gått runt och hittat på Teriyaki-sånger och ramsor och sagt Teriyaki med indisk dialekt i varenda mening. Det hjälpte inte att jag berättade att teriayki är japanskt, han fortsatte ändå med argumentet: "De kanske äter teriyaki i Indien också, vi äter väl inte bara falukorv?!" Så nu tänker jag aldrig mer laga Biff Teriyaki, det är helt enkelt för roligt för att Jimmy ska kunna hantera det. Men om ni vill laga det så kommer receptet här:


Biff Teriyaki

För 3 portioner

ca 400 gr strimlat nötkött
2-4 st färska champinjoner
150 gr wokgrönsaker
1 burk kokosmjölk (400 gr)
1 dl teriyaki-sås
2 msk soja
2 msk sambal oelek

Skiva champinjonerna.
Stek köttet i en djup panna.
Tillsätt wokgrönsakerna och champinjoner när köttet är genomstekt.
Fräs på detta.
Tillsätt kokosmjölk, teriyaki, soja och sambal oelek.
Låt koka ihop i ca 10 minuter. Servera med nudlar eller ris.

Annars har jag hängt på vinden med hyresvärden idag. Hyresvärden tog med sig Evelina också. Ja, det var Andreas som kom förbi för att hämta sitt Playstation. Varför han tvingade med sig stackars Evelina vet jag inte, för att hon skulle få frysa på våran vind kanske? Sen anordnade Jimmy en parfymprovning för Andreas så nu stinker det parfym i våran soffa. Eller, Andreas soffa, så det är kanske inte mer än rätt. Sedan försvann våra långväga gäster iväg för att spontant köpa lite vin till en spontan kväll. Väldigt spontant.

Nu ska jag och Jimmy se på film. Sånt som inte lika spontana människor gör på fredagskvällarna. Förresten, om man läser en blogg som tillhör en människa man inte ens känner men ändå tror att allt den skriver handlar om en själv, vad är man då? Egocentrisk eller paranoid?

Amanda Jenssen - Sing Me To Sleep

(jag vet att jag är lite tjatig med amanda jenssen nu men hennes nya album är ju faktiskt rent ut sagt jättebra. och den här låten är så fin att jag nog till och med skulle kunna ha den på min begravning. sorgliga låtar som gör ont i det lilla pophjärtat sitter liksom aldrig fel.)

Vi har fått ett brev från en M'Bulu i Kenya...

Inatt vaknade jag av att det var en skitäcklig grej som svävade ovanför mitt huvud. Den såg ut ungefär som en manet fast lite mer ihopskrynklad. Så jag blev jätterädd och satte mig upp för att försöka se vart den äckliga grejen tog vägen och så satt jag där i mörkret och tittade in i väggen bakom sängen.

Jimmy: "Vad gör du?"
Jag: "Det är en grej där!"
Jimmy: "Vadå för grej?"
Jag: "Jamen... En grej!"
Jimmy: "Ja, men vad för grej?"
Jag (som vid det här laget börjar bli lite irriterad): "Men en GREJ!"

Sen tyckte jag att Jimmy var himla dum som inte tände lampan så att jag kunde se vart grejen tog vägen, och kvar i sängen ville jag ju inte ligga så jag gick in i badrummet och började fundera på vad det var för en konstig grej. Som en ihopskrynklad manet, och vart tog den vägen, och hur har den hamnat i våran lägenhet? Ungefär här inser jag att det inte finns någon grej utan att det är jag som drömt någonting konstigt. Så jag går snällt och lägger mig igen.

Jimmy: "Vart tog grejen vägen?"
Jag: "Jag kom på att det inte finns en grej... Att det nog var en dröm..."
Jimmy: "Det var nog det ja..."

Nu tror Jimmy att champinjonerna jag la på pizzan igår inte var svampar avsedda för matlagning. Personligen tror jag att jag drömmer såna där saker för att jag känner mig mobbad och utsatt i hemmet. Flera gånger under resten av natten har Jimmy satt sig upp, stirrat in i väggen och sagt: "Det är en GREJ där Pernilla, en GREJ!" Ni ser ju själva. Mobbad och utsatt i hemmet. Inte underligt att man drömmer om läskiga saker.

Mr. Chop - Intermezzo 2

En pizza i veckan...


Idag har vi mumsat hemmagjord pizza. En pizza i veckan håller som bekant doktorn borta. Speciellt en pizza med färska champinjoner, mozzarella och massa annat gott. Det var inte dumt alls det. Tidigare under dagen gjorde jag en soppa också när jag lekte TV-kock. Men mer om det i slutet av januari. Nu känner jag mig som en gammal tant för jag tänker faktiskt gå och lägga mig redan. Känner mig helt slut i både kropp och själ. Tur att det är fredag imorgon. Vad nu det gör för skillnad såhär i tider som dessa när det är varken lektioner eller jobb på schemat...

Sharon Jones & The Dap Kings - All Over Again

Escape to the country.

Jag är en riktig husnörd. Jag har varit det ända sen jag var liten. Jag minns att jag åkte med min morbror som körde lastbil och att åka till Hälsingland var roligast, för där fanns de där fina hälsingegårdarna som jag alltid använde som stoff för att skriva ännu en berättelse om en flicka som flyttar till ett enormt gigantiskt gammalt hus. Nuförtiden är det oftast på Hemnet som jag hänger. Spanar på konstiga hus med tinnar och torn, balkonger på balkongerna, burspråk, snickarglädje och kakelugnar och ropar på Jimmy att han måste komma och kolla på ännu ett hus som ligger mitt ute i ingenstans, kostar nästan ingenting och som jag tycker är helt fantastiskt.

Här är 3 av mina fynd jag gjort på Hemnet idag:





Det understa är min favorit. Det är helt trasigt och stökigt men det har ju ett torn. Ett äkta torn! Ett flertal balkonger och en inglasad veranda. Det ligger någonstans utanför Sundsvall och kostar ingenting i jämförelse med en etta i Göteborg. Sen att jag är helt hopplös på allt vad hantverk och byggarbete heter det ignorerar jag totalt. Precis som det faktum att Jimmy hellre skulle amputera både ben och armar än att flytta in i ett sånt här spektakel. Ett torn ju! Alla prinsessor behöver ett torn!

Jag har den senaste veckan också upptäckt världens bästa program. Jag älskar ju A Place In The Sun där britter åker till varma länder och letar hus. Nu har jag upptäckt att det finns en annan version: Escape To The Country. Där Londoners åker ut på den engelska landsbygden för att hitta sitt drömhus på landet. Där går de runt i små engelska stugor som de inte ens kan stå raklånga i för att taket är så lågt och det är plotter och hemska tapeter och bjälkar i taket. Helt fantastiskt. Jag kan knappt slita mig. Kanal 8 visas det på. Lite närsomhelst verkar det som. Som öppettiderna på affärerna på Visingsö: Då och då.

Eels - Mr. E's Beautiful Blues

Veckans skräll: Köttfärsbiffar.

Jag har insett efter lite runtkikande i min egen blogg att vi äter väldigt mycket köttfärsbiffar av olika slag. Biffar hit och biffar dit. Men det är inte så dumt. Man blir ju mätt. Jag har känt mig konstant hungrig de senaste dagarna, även när jag nyss ätit så idag känns det bra att vara riktigt ordentligt mätt. Husmanskost är inte så dumt ibland. Jag hittade receptet hos Arla från början och gjorde sedan om det efter egen smak och tycke.


Köttfärsbiffar med lingonsås

För 3 portioner

400 gr köttfärs
½ dl matlagningsgrädde
½ liten rödlök
2 msk lingon
salt
peppar

Sås:
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk soja
3 tsk kalvfond
½ dl lingonsylt

Skala och finhacka rödlöken.
Blanda köttfärs, grädde, rödlök, lingon och kryddor.
Forma till 6 st biffar.
Stek dem några minuter på varje sida tills de är genomstekta.
Lyft ur biffarna ur pannan.
Vispa ihop grädden, sojan, fond och lingonsylt i stekpannan.
Lägg tillbaka biffarna och låt koka ihop i ca 5 minuter.
Servera med kokt potatis, lingonsylt och morotsstavar.

Idag städar och tvättar vi. "Måste du matcha när vi bara ska ner i källaren för i helvete?!" Sa Jimmy med sin allra kärleksfullaste stämma när jag drog på mig mina röda ballerinaskor tidigare idag. Ja. Det säger väl sig självt att jag måste. Man vet aldrig vem man kan träffa i trappuppgången. Eller så tog jag bara de skor som stod närmast och var lätta att dra på sig, men hur roligt är det att erkänna det? Det är ju roligare att låta Jimmy tro att jag är en psykopat med tvångstankar. Nu blir det en kopp te.

Benjy Ferree - Hollywood Sign

Grönsaksgratäng.

Idag blev det enkelt och vegetariskt. Fast om man vill kan man använda den här rätten som tillbehör och servera något kött till. Det gjorde inte jag idag för jag försöker hålla på 2-3 vegetariska rätter i veckan. Gömma grönsakerna i maten som man brukar säga när man pratar om småbarn. Och motvilliga pojkvänner. Nästan alla kvinnliga matbloggare som man pratar med har sambos/män/pojkvänner som ogärna äter vegetariskt. Mitt tips till dem är: Lyssna inte på deras gnäll. Kör på bara. Till sist orkar de inte gnälla längre.


Grönsaksgratäng

Ca 3-4 portioner

½ zucchini
½ aubergine
1 röd paprika
1 gul paprika
timjan
rosmarin
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
1½ dl riven ost
1 vitlöksklyfta

Sätt ugnen på 250 grader.
Tärna zucchini och aubergine. Kärna ur och strimla paprikan.
Lägg i en ugnsform.
Ringla över olivolja och krydda med timjan och rosmarin.
Stek i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Blanda samman ägg, grädde, ost och pressa ner en vitlöksklyfta.
Sänk värmen i ugnen till 200 grader.
Häll äggstanningen över grönsakerna.
Sätt in i ugnen 30 - 40 min, tills äggstanningen stannat.
Servera.

Det var ju tur att jag gjorde en äggstanning, för precis när jag gjort det ringde Sandylicious och frågade hur man gör en äggstanning. Nu hade jag kanske kunnat berätta det för Sandra ändå när hon ringde men det var ju lättare när jag hade det färskt i minnet. Haha. Egentligen tror jag mest att hon ringde för att skryta om sin Soda Stream, som jag var livrädd för när vi skulle montera ihop den. Vi har ju också en Soda Stream, som Jimmy pratar om mest hela tiden. Så nu ska han och Sandy bilda en Soda Stream-klubb.

Nu ska jag fortsätta titta på bronsmatchen i hockeyn. Sverige leder med 5-0. Efter första perioden. Det blir ju spännande det här... Det kan det faktiskt bli. I hockey kan allt hända. That's why I lööööv it.

The Durutti Column - U.S.P

Äppelkaka.

Jag försökte få Jimmy att förstå att vi får äta chips idag eftersom det är röd dag imorgon. Han gick inte på det. Men en kaka däremot, det måste man ju få äta. Dels för att det är röd dag, men också för att stå ut med pluggandet. Min handledare är knasig och påstår att jullovet är slut. Så han skrev ut en lång lista med böcker jag skulle låna på biblioteket och läsa igenom. Himla motsträvig kille det där. Jag hann inte ens berätta om min korv stroganoff. Så nu har jag bakat en kaka att tröstäta till pluggandet.



Äppelkaka


Ca 12 skivor

200 gr mjukt smör
2 1/4 dl strösocker
3 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 äpplen
kanel
pärlsocker

Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner.
Kärna ur och klyfta äpplena tunt.
Häll smeten i en smord och bröad form. Gärna med löstagbar botten.
Sätt äppelklyftorna "tegelpannevis" i formen. Strö över kanel och pärlsocker.
Grädda i ca 40 minuter på 175 grader.
Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den.

Har ni hängt med i bloggen ett tag så vet ni att jag inte är så förtjust i äppelkaka. Det är bra, då vill man bara ha en liten bit. Så lurar man kroppen att man tröstäter kaka fast man äter inte så mycket eftersom man inte tycker det är gott. Sen har jag ju en Jimmy som äter upp resten. Det är tacksamt att ha en Jimmy.

Här kommer lite fler bilder från nyår som jag snott av Ann (utan att ens ringa och fråga!).




Den understa är nog den första pussbild som tagits på mig och Jimmy någonsin. Åtminstone den enda jag sett. Så Jolin borde vara stolt som lyckades få oss till detta! Vi har ett foto där jag pussar på Jimmy men han spelar luftgitarr. Spela luftgitarr när man får pussar av en sån som mig? Ja, jag säger då det...

 

På den här bilden hade Ann kommenterat: "Jimmy får utstå lika mycket IRL som på bloggen." Jag förstår inte alls vad hon menar. Jag är ju alltid lika gullig mot Jimmy. Både IRL och i bloggen. Det ser ni ju här på bilden. Jag är ju världens bästa och snällaste flickvän!

 

Badly Drawn Boy - Welcome Me To Your World


4 saker är allt du behöver.

Vi har ätit korv stroganoff idag. Jag känner inte att ett recept är nödvändigt. Korv Stroganoff är ju en sån där rätt som de flesta kan laga. Du behöver korv, lök, matlagningsgrädde och tomatpuré. Sen var det inte så mycket mer med det. En stekpanna kan du behöva också. Kanske lite ris till. Men matlagning ska inte vara svårare än så egentligen. Det blir inte godare eller roligare för att du har 45 ingredienser i en maträtt. Jag kryddar alltid min med timjan. Det är pricken över i.

Idag har jag mest ringt hit och dit och gått fram och tillbaka till Lindholmen några gånger. Sånt är ju alltid spännande. Pluggandet? Nja. Det går sådär. Jag ska sätta mig i någon timme nu och försöka läsa lite. Jag tror min handledare skulle uppskatta om jag har någonting att komma med när vi ses imorgon. I värsta fall får jag väl berätta om min korv stroganoff. Det tror jag att han som lyrikdoktorand skulle finna oerhört intressant.

Martha Wainwright - Une Enfant

Söndagssoppa.

Ah. Det är så härligt att vara hemma igen och efter att ha stått och lagat mat ett tag sedan servera maten, fråga Jimmy vad han tyckte och få en rynkande näsa och ett skeptiskt: "Sådär..." till svar. Det blev soppa till söndagsmiddag. Kanske inte riktigt vad man tänker på när man hör ordet söndagsmiddag, men efter två veckor av julmat och festmat och annat stabbigt så kändes det faktiskt helt rätt med söndagssoppa.


Palsternackssoppa

För 4 port

1 gul lök
500 gr palsternacka
1½ dl vitt vin
6 dl vatten
1½ tärning grönsaksbuljong
2½ dl matlagningsgrädde
salt
peppar

Skala och finhacka löken. Skala och tärna palsternackan.
Fräs löken i en stor kastrull. Tillsätt palsternacka, vin, vatten och buljong.
Låt koka tills palsternackan mjuknat. Mixa soppan slät.
Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Servera!

Det krävs en del salt för palsternackan är ju ganska söt. Men jag gillar det. Palsternacka alltså. Det är nog favoriten bland rotfrukter. God i soppa och god i ugnen och god och god. Att soppan går på ca 7 kronor per portion sitter ju inte heller helt fel. Det var gott alltså, tyckte jag. Det viktigaste är ju vad jag tycker, tycker jag.

Allt är som vanligt i och med att det är kallt här hemma också. Trots tofflor och tjocktröjor. Imorgon ska jag ringa fastighetsskötaren och beklaga mig lite. Imorgon är det också dags för ett rejält tag med b-uppsatsen. Kanske ska jag bestämma mig för vad jag ska göra med mitt liv också. Om jag ska plugga engelska i vår eller försöka hitta mig ett riktigt jobb. Varför kan ingen bara berätta för en vad man ska göra och inte göra. Det här med att fatta beslut har aldrig varit min grej. Det är ju sånt jag har Martina till!

Maskinen - Bränner

Efter 2 veckor utsocknes är hemma ändå bäst.

Det här är faktiskt första gången sen jag flyttade till Göteborg som jag inte har längtat hem när jag varit uppe i Dalarna. Annars brukar jag längta hem redan efter 1 dag, men den här gången gick det riktigt bra. Att göra en avstickare till Karlstad på vägen hem var inte alls dumt det heller. Ann hade 25-årsfest på nyårsafton och vi rumlade runt till halv sex på morgonen. Bilder säger mer än ord så jag bjuder på dem istället. Jag blev av någon anledning tårtansvarig. Efter förflyttning på bussar och lite annat så blev det väl sådär fint, men gott var det tydligen.

 



Idag har vi mest åkt buss i flera timmar. Väl hemma har jag och Jimmy kastat julklappar på varandra. Jag fick den jättefina klockan med en cupcake på från ASOS som jag önskade mig, så jag är hur glad som helst och frågar Jimmy hela tiden om han undrar vad klockan är. Det gör han inte, men när han väl undrar, då är jag beredd!

Nu blir det mera mys i soffan. Imorgon är det nog dags att ta tag i den där vardagen igen med plugg och matlagning och allt annat som det innebär. Men än så länge är det jullov. Det är fint det.


RSS 2.0