Utan internet i 4 dagar försmäktar jag i denna by.

Det är charmig det här med att vara på landet. Poff så bestämmer sig telefonerna och internet för att sluta fungera och ingen bryr sig om att fixa det på 4 dagar. Men nu så, nu är det igång igen. Det gör förstås inte så mycket, jag har haft fullt upp med att umgås de senaste dagarna. Jag har umgåtts så mycket att jag inte behöver umgås igen förrän... Imorgon.

Vilka har jag umgåtts med då? Jo, på juldagen var det ju fest i Hosjö. Ida och Martin och några till hade fixat och donat. Så det var massa trevligt folk, frågesport, tävlingar, allsång, nattamat och sånt. Jag och Sandylicious ramlade inte hem förrän klockan 4 på morgonkvisten. Antal gånger vi gjorde ormen till I Gotta Feeling: 25. Typ. "CHRISTIAN! FINNS DET NÅGON CHRISTIAN HÄR?!" Taxichaufförer är lika skrämmande som poliser ibland. Och jag var så tööööt i mitt diadem. Tydligen var det fascinerande att jag och Sandy kunde så många låtar utantill också. "NEONTETRA ATTACK!" Jag bjussar på lite bilder som jag snott av Sandra:



Jag: "Han där i blåa skjortan har jag hånglat med, fast han kommer nog inte ihåg det..."
Sandy: "Klart att han gör!"
Jag: "Men det var ju över 5 år sen!"
Sandy: "Men kommer inte du ihåg alla du hånglat med då?"
Jag: "Jo, men jag har ju inte hånglat med så många..."
Sandy: "..."
Båda: "HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!"
Han kände inte igen mig. Och jag har faktiskt inte hånglat med så många. Lugn nu mamma.

På annandagen blev jag kvar hos Sandy hela dagen och på kvällen kom Maddyn och Lajjna dit och så gjorde vi tacos. Jag kan inte ens minnas när tacos var så gott senast? Efter flera dagar med julmat smakade det helt fantastiskt. Mitt i natten sladdade jag och Maddyn hemåt och blev som vanligt fast i hennes bil utanför vårat hus och pratade hur länge som helst om allt möjligt. Buddy Holly - JA!

I söndags åkte jag tillbaka till stan igen för att luncha med Jen och Skanky McSlut, även känd som Desirée - den hångelsugna mytomanen. Haha. Eller mest känd som Des. Vi konstaterade mest att allting är som vanligt i Falun och att folk inte förändras någonsin. Rent hypotetiskt så åt vi på American Take Away. Rent hypotetiskt så var det Des som valde fast hon egentligen ville äta på den mycket mysiga restaurangen Maestro. Dessutom har Jen fått en lastbil i julklapp av sin pappa. Fatta! En hel lastbil!

Sen gick Jen och Des till sina jobb och jag gick och fikade med Ello och Clara. För jag var ju så hungrig efter pizzan. Inte. Jag retades mest med Clara för hennes umgänge. Ja, hon umgås nu. Så fint ska det vara. Och Ello är kräsen. Det var kul att se de små liven, jag har inte träffat Ellen sen vi var och tittade på Håkan på Liseberg 2008. Clara har jag inte haft lika tur med, hon har ju hälsat på flera gånger sen dess. Haha.

Dagen avslutades med lite saft och filmtittning hemma hos Hanna och lite planerande inför morgondagen. Imorgon ska vi nämligen till Leksand och titta på hockey och äta finmiddag. Julklappar fick jag också. Fina muffins- & tårtböcker. Sånt uppskattas alltid! Idag har jag varit på Lager157 och hämtat jeans. Min jeanskille var inte där så vi blev oerhört besvikna, men det kändes bättre när en bebis i Armanimössa spanade in oss. Snickerskaka gjorde också det hela lite bättre. För att inte tala om Silent Night, Deadly Night. PUNISH! NAUGHTY! Vilken film!

Nu ska jag läsa ikapp massa bloggar. Tur att man inte behöver gå sysslolös. Chips har jag också. Sen ska jag läsa om Linas Kvällsbok. Både ettan och tvåan. Jag gillar Ivar bättre än Kevin.

Paul McCartney - Hope Of Deliverance

"Sa och SA! Det var ju MITT paket!"

Så var julafton över och julefriden har infunnit sig. Ja, Pippen har alltså åkt hem. Haha. Julafton var julafton, jag åt lax och potatissallad tills jag mådde illa. Sen åt jag lite till. Annars är julmat rätt överskattat tycker jag. Min morbrors potatissallad är det som gör det värt att ens slå sig ner vid bordet. Jag fick en ny elvisp och ett fint kakfat med flera våningar så jag är nöjd. Lite annat smått och gott fick jag också, mest varma saker. Jag tror att mina föräldrar tror att jag fryser väldigt mycket. Det gör jag ju också, så det var bra tänkt av dem. Fjärde säsongen av OC fick jag av Storebror också, så nu är serien komplett.

   

Pippen fick ett bäddset med Nalle Puh och skrek rakt ut: "DET HÄR VILL JAG JU INTE HA!!" Det är rart med barn. Så han och Cönny bytte, så Pippen fick ett blått med stjärnor på istället. Jag vet inte vad Storebror ska med ett bäddset med Nalle Puh på till, men han verkade nöjd. Annars var det som vanligt. Hemma hos oss är inte Kalle Anka så viktigt, däremot Karl-Bertil Jonsson Jul. Det är grejer det. "Vill du lukta på glöggen pojk?" Jag försöker få Jimmy att förstå att han måste se det någon gång men han förstår inte såna viktiga saker. Det är ju bara mina föräldrar som försöker lära Pippen & Pölsan det här med socialism nu. Det känner sig väl klara med sina egna barn så nu går de på barnbarnen. "Jag har närt en kommunist vid min barm!"

Nåja, själv var jag fruktansvärt söt igår. Även om inte min familj förstår såna saker. Bara Pippen, han sa att jag var snygg. Storebror börjar skratta när han såg mig och mamma undrade om jag hade ett nattlinne på mig. Det här med att vara snäll på julafton är ingenting som de eftersträvar.

 

Man måste ju ha prickig klänning och rosett om man ska vara fin! Förresten så ljög jag förut när jag skrev att jag ska sitta ensam för mig själv och dricka cube idag. Det ska jag såklart inte. Jag ska på fest med Sandylicious. Så jag ska dricka mina cube tillsammans med massa andra människor. Vilka de är vet jag inte riktigt, men Falun är ju inte världens största stad så jag skulle gissa på att jag känner igen de flesta. Såhär ska vi se ut:



Man skulle vara finklädd, så Sandy ska ha cylinderhatt och monokel och jag ska ha en sån där gammaldags pudrar vit peruk. Det är möjligt att det är jag som har bestämt det utan Sandys vetskap, men när hon inser hur snygga vi kommer att vara så kommer hon ju att tycka att det är ett alldeles utmärkt förslag. Nu ska jag gå och pudra peruken, sånt kan ju ta sin lilla tid.

Amanda Jenssen - I Choose You

(för det är en fruktansvärt, fruktansvärt fin bit. jag har lyssnat på den hela natten på repeat.)


Nicke, Snicke, Tippe Och Tapp har slått in paketen i kapp.

Nu är jag redo för julen tror jag. Idag har jag varit i Leksand och köpt Gula Cube, so bring it on! Nu ska jag kanske inte ha gula cube på julafton utan på juldagen. Det var ju som jag misstänkt att de flesta skulle jobba, alternativt inte hade några planer. Det är bara några av mina kompisar som inte tycker om mig, men det får jag väl leva med. Så nu ska jag dricka gula cube för mig själv i min ensamhet.

Sen har jag varit på Lager157 och försökt köpa jeans. Det slutade helt överraskande med att jag kom hem med en glittrig randig kofta och en regnbågsrutig ûberfantastisk klänning. Ja, jag vet. Jag är i chock. Men vem fan vill ha jeans på sig? Det är ju jättetråkigt. Jag vill ha klänning varje dag och rosetter i håret. Annars får det vara. Förresten ska jag få jeansen av mamma i julklapp, hon är en sån där människa som anser att man ska ha jeans och inte kan springa runt i fina klänningar hela tiden.

   

Jag och Pippen har klätt granen idag. Jag sa åt honom att han måste gå och hugga en gran innan vi kan klä den.
- Jag måste ha en häxa med mig om jag ska hugga en gran!
- En häxa?
- Ja, jag kan inte hugga ner granen utan häxan!
- En yxa?
- ... Ja.

Man kan säkert ha hjälp av en häxa när man hugger ner granar också. Turligt nog för Pippen behövde han varken häxa eller yxa för vi har plastgran.

- Jag blir för mätt!
- Va?
- Jag blir alldeles för mätt i den här mössan!
- Varm?
- ... Ja.

Det där lilla mongiset alltså. Vad skulle man göra utan honom? Vila ut. Ta igen sig. Såna där saker ni vet. Nu gör vi inte det. Nu leker vi med Pippen. Jag gjorde misstaget att lära honom äta BabyBel. Fuck. Han tjatar om det hela tiden nu. Ska jag lura i honom att de är slut? Att man inte får några julklappar om man äter för många? Att det bor monster inne i ostarna som äter upp en inifrån? Kanske alla 3. För säkerhets skull.


Kolasnittar med pepparkakssmak.

Jag och Pippen har haft lite julverkstad här under kvällen för att göra julgodis. Det slutade väl visserligen med att han lekte med bilar och jag bakade kakor, men det kanske var det bästa ändå. Lite hjälpte han förstås till, och då gjorde vi kolasnittar med pepparkakssmak.



Kolasnittar med pepparkakssmak

100 gr smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
Rulla ut degen till två längder, lika långa som plåten.
Lägg på en pappersbeklädd plåt och platta till dem.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter.

Pepparkakor på ett kick, skulle man kunna säga. Nu får vi se hur länge det finns några kvar för Pippen och Alva smyger omkring här i huset just nu och ser väldigt luriga ut.

Annars har jag lekt med Ceebs idag. Först sprang jag runt ensam och rädd på stan. Träffade Maddyn en snabbis och sen kom Ceebs och så försökte vi hitta julklappar. Det gick inte alls så vi gick hem till Ceebs och Böte och gosade med William istället. Jag vill också ha en bebis! En sån som William som kryper upp och ner i taket och leker Spiderpig, det skulle inte alls sitta fel. Rocky Road skulle inte heller sitta fel, såna får man också hemma hos Ceebs och Böte. Himla bra hem de har, både bebisar och Rocky Road.

Nu ska jag gå och äta bebisost. Jag älskar Babybel. Så pass mycket att det nog inte kommer finnas några kvar att ha på julbordet. Men det gör väl inget, vi har ju aldrig haft Babybel på julbordet förut så det är nog ingen som kommer att sakna det i år heller. Det hade ju varit värre om jag ätit upp alla köttbullarna eller hela skinkan.


Joyful, joyful life.

Vad är det viktigaste att göra när man är och hälsar på hos mamma och pappa? Jo, åka till CityGross och köpa på sig ett lager Sourcream&Cheese-chips. Så det är vad jag har gjort idag.





På CityGross hittade jag även den här sortens Pringles som jag och Jimmy velat testa i evigheter men inte hittat någonstans. Så nu måste jag väl erkänna att Falun har en bra sak, och det är CityGross. Jag skulle nog kunna traska runt därinne i evigheter. Gratis kundtoaletter har de också, så man kan likväl gå där en hel dag.

Annars har dagen mest varit lugn. Eller ja, lugn och lugn. Bror med brorsbarn har ju varit här och hälsat på så det kanske inte riktigt kan räknas som lugnt. Pippen är fortfarande kvar och lever rövare i vardagsrummet. Jag gömmer mig för att slippa lägga fler pussel.
- Pippen, kommer du ihåg när du var liten och snäll?
- Jaa, det gör jag...
- Gör du?
- Ja, men nu vill jag bara slåss!

Jag tycker om människor som är medvetna om sig själva. Som Pippen. Haha.

Ute är det -22 grader och min kappa gick sönder idag. Ingen större skräll då den är köpt på Gina Tricot, som kanske borde utses till världens sämsta affär. Men den var ju så fin, och Gina Tricot brukar ju bara ha fula kläder så jag blev förvånad och ville liksom ge dem en chans till. Det var sista chansen.

Nu ska jag småäta. Det är det bästa med julen. Att man får småäta konstant. Imorgon ska jag gosa med Ceebs och bebisen. Det blir fint det. Jag gillar Ceebs och jag gillar bebisar. 2 flugor på smällen.


Some crazy exorbitant cereals.

Nu sitter jag och äter frukost och laddar inför dagens extremt långa tågresa. Vad laddar jag med då? Jooo:

Som jag har saknat dessa sen jag bodde i Brighton. Onyttiga är bara förnamnet men så gott. Som att äta det underdelen av hemmasnickers med mjölk. Det är väl av den anledningen de inte finns i Sverige heller. Förutom på English Shop där vi var igår och jag såg dem och blev alldeles till mig. Så jag tyckte det var helt vettigt att köpa ett paket flingor för över 60 kronor. Ibland får man faktiskt unna sig. En gång var fjärde år sådär.

 

Extremt lång tågresa ja. Jag ska nämligen åka hem till mamma och pappa i Dalarna. Så det blir 6 timmar på tåg idag. Min mamma har redan börjat telefontrakassera mig och själv har jag mest packningspanik. Jag tycker inte om att packa, speciellt inte för 2 veckors tid. Efter 10 dagar i Sågmyra åker jag nämligen direkt till Karlstad för att fira Anns 25-årsdag och nyårsafton. Så det är många saker som ska packas. Jag frågade Jimmy hur många finklänningar han skulle ha med sig hem över jul och han skulle ha med sig 13. Jag är ju inte så extrem som Jimmy när det kommer till fina klänningar så jag nöjde mig med 4. En till julafton, en till nyår och två extra. Man vet aldrig vilka galej man hamnar på.

Mitt i allt detta slog det mig att ingen (0!) av mina kompisar har frågat mig om juldagsfirande. Jag låtsas för mig själv att det är för att alla jobbar, det är lättare att hantera än den hemska sanningen att de inte tycker om mig. Sanningen är att de säkert ska vara med Skanky McSlut och då stannar jag ju hellre hemma. Fast i min fantasi ska alltså alla jobba och det är därför som ingen ens har frågat mig om vad jag ska göra. Spräng nu inte mitt luftslott.

Nu ska jag packa färdigt. Vi får se hur mycket bloggande det blir av på mams och paps gamla ångmaskin till dator. Om man slår på den på morgonen så brukar den vara färdig att börja använda framåt kvällningen ungefär. Packa ja. Inte skriva en hel uppsats i bloggen. Sorry.

Patrick Wolf - Damaris

Kyckling på fredag det gillar jag mest.

Igår åt vi kyckling. Det är min nya fredagstradition istället för tacos. Man måste ju passa på att äta massa godsaker nu innan det är dags att stuffa i sig julmat i två veckor framåt. Julmat är ju ingen favorit hos mig. Så då fick det bli kyckling igår för att stilla mitt kycklingbehov tills julen är slut.


Örtkyckling med klyftpotatis

För 2 portioner

2 kycklingfiléer
2 dl créme fraiche franska örter
2½ dl vatten
½ tärning kycklingbuljong
salt
grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär en ficka i kycklingfiléerna och fyll med 2 msk créme fraiche.
Fäst ihop med en tandpetare och bryn kycklingen i en stekpanna.
Krydda efter behag. Lägg kycklingen i en ugnsform.
Pensla på med ca 1 msk créme fraiche.
Häll kycklingbuljongen runt kycklingen i formen.
Sätt in i ugnen ca 35 minuter.
Lyft sedan ur kycklingen och vispa ner resterande créme fraiche i skysåsen.
Servera kycklingen med såsen och klyftpotatis.

Receptet hittade jag från början hos arla och sen gjorde jag om det lite. Gott var det. Idag har jag lovat Jimmy att följa med honom och köpa julklappar. Jag som hatar att gå på stan. Speciellt när det är mycket folk på stan. Vilket det ju verkligen kommer vara idag. Så jag tyckte att vi kunde gå upp tidigt och kanske hinna med det innan resten av Göteborg kom ner på stan. Det tyckte inte Jimmy. Synd för Jimmy, det är han som får dras med en jävligt tjurig tjej. Det konstigaste med detta är ju att han vet att jag blir sån varje gång vi är på stan, och ändå vill han ha med mig? Tycker han om att plåga sig själv? Eller mig kanske? Jaja. Nu ska jag tjata på honom att vi ska ge oss av så jag får komma hem nångång och hinna fixa allt som måste fixas innan morgondagen.

Framing Hanley - Alone In This Bed

Sånt man borde få på posten varje dag.

En sån här liten sötsak fick jag på posten idag. Sånt borde man få på posten varje dag. En liten chokladkaka och så blir man snäll och glad resten av dagen. Visserligen tar det roliga slut ganska fort, men det är ju roligt så länge det varar. Vad tyckte jag då? Jo, som jag sagt tidigare så är ju inte ljus choklad det bästa jag vet. Men den här var inte så dum ändå. Jag gillade att det var salt i som bröt av lite mot det alldeles för söta som är det jag ogillar med ljus choklad och mandlarna var väldigt goda. På en betygskala får den: 3.5 av 5.
För er vanliga dödliga kommer den att finnas i butik från och med februari nästa år.

Igår när vi var på Kontiki spelade DJ'n Beyonces Single Ladies och jag försökte få sällskapet att förstå hur rolig den låten är. Jag bara skrattar varje gång jag hör den nuförtiden. Men för att förstå det måste man ju ha sett detta:

 

Gotta love Glee. Men så har jag ju alltid varit en sucker för allt som har med musikaler och folk som plötsligt brister ut i sång och dans också. Det är därför jag alltid måste ha kompisar med mycket självdistans som står ut med att jag plötsligt börjar dansa och sjunga mitt på gatan utan anledning. Nu ska jag fortsätta plåga Jimmy med min närvaro. Jag försöker få honom att förstå att han ska ha fluga på nyårsafton. Det är ju så flott!


Nina Walsh - Maybe


(för nu har jag fått en egen spotify av världens bästa kalix!)


"Vi ska bli bjudna på mat, av en kock!"

Titta vad fin mat jag lagade igår! Nej, nu ljuger jag. Jag blev faktiskt bjuden på mat igår. Av en kock! Det var Jolins kompis Sebastian som bjöd på middag. Bara han och jag och några levande ljus. Nej, nu sitter jag här och ljuger igen. Jolin och Evelina och Tobias var också med. Det blev fisk. Åh, vilken lycka! Torsk inlindad i rotsaker och någon potatisgrejsemojs till. Jag testade musslor för första gången i livet också. Trodde det skulle vara slemmigt, men det var gott. Hela middagen var väldigt god.

Vi blev satta i arbete direkt när vi kom dit också. Jag, Jolin och Evelina skulle tydligen klä granen. Jolin var lyrisk över discokulorna och Evelina skulle ha allting estetiskt korrekt. Själv slängde jag mest på julgranspyntet och hoppades på att det skulle bli fint. Det blev fint också, men det har jag ingen bild på tyvärr.

Efter middagen gick vi till Kontiki där några kompisar till Jolin skulle spela. Kontiki alltså, vilket ställe. Där missade vi allt nåt den gången Clara glömde sitt leg i Falun så att vi inte fick komma in. Fast nu var jag ju där igår, så då fick jag ju se det då istället. Där satt vi och tävlade i att säga dummast saker.

Tjej på scenen: "Jag tycker det är så fint när man ser gamla par som hållt ihop hela livet, om de hållt ihop av kärlek alltså och inte på grund av andra saker..."
Evelina: "Vad menar hon?"
Jag: "Att det är tråkigt med par som håller ihop av fel anledningar..."
Evelina: "Jaha, jag trodde hon menade att hon varit ihop med någon som är gammal."

Tobias: "Är det hennes egna låtar?"
Jolin: "Ja."
Tobias: "Som hon skrivit själv?"
Jag: "Nej, det är hennes egen musik som hon lånat av Amanda Jenssen!"
Förlåt. Mamma har sagt att jag inte ska vara så kaxig, men ibland kan jag bara inte låta bli.

Tobias: "Är det störigt när jag sitter och vibrerar såhär hela tiden?"
Jag: "Nej, det är lugnt jag är van!"
En stund senare:
Tobias: "Nej, nu måste jag gå."
Jag: "Nej men gå inte, du vibrerar ju så skönt!"
Jag skyller på att Evelina lagt någonting i Aquatinin hon bjöd mig på. Varför skulle hon annars bjudit på den?

Nu ska jag laga mat för Jimmy håller på att svälta ihjäl. Och så blir det inte ens tacos! Stackars Jimmy. Nej. Det är inte så synd om honom faktiskt. Mig däremot är det synd om. Inatt fick jag lov att sova med dubbla täcken för att det var så kallt i lägenheten. DUBBLA TÄCKEN! Fy fabian.

Hellsongs - Run To The Hills


(jimmy har reclaimat sin spotify så jag är old-school och spelar såna där... vahettere... mp3-filer. någon som har en spotify-invite över så får den gärna bju'.)

Som sig bör; tryfflar med likör.

Tänkte bara slänga upp en bild och visa hur kaffelikörstryfflarna blev när jag spritsat ut dem och dekorerat med lite silverkulor för extra julig feeling. Receptet är som jag skrev tidigare samma som till pepparkakstryfflarna, fast med kaffelikör istället för pepparkakskryddor. Yammi!

Annars är idag en riktig skitdag. Jag är trött, arg och ledsen. Såpass att jag började gråta på bussen ner till stan. Sen kom en tant och frågade hur det var med mig och då blev det ju ännu värre. Ni vet sådär som det blir när man är ledsen och någon är snäll mot en. Snörvel snörvel snörvel. Så jag snörvlade runt på både UB och stadsbiblioteket sen. Funderade på att snyta mig i vanten men tänkte att det är nog bäst att låtsas att man har någorlunda hyfs i alla fall. Vad nu det ska vara bra för. Hyfs alltså. Nu ska jag snörvla in i duschen.

Tryffelverkstad.

Som sagt har jag ju haft julgodisverkstad här idag. Jag gjorde vit chokladfudge som jag skrev om tidigare, och sen gjorde jag 2 olika sorters tryfflar också. Pepparkakstryfflar och kaffelikörstryfflar.


Pepparkakstryfflar

2 dl grädde
100 gr florsocker
50 gr smör
250 gr mörk choklad
2 msk pepparkakskryddor

Koka upp grädde och florsocker.
Tillsätt smör och choklad i bitar.
Låt smälta på svag värme.
Blanda ner kryddorna. Låt svalna.
Låt sedan halvstelna i kylen.
Forma till bollar och rulla dem i kakao.
Ställ in i kylen för att stelna.

För att göra kaffelikörstryfflar gör du precis likadant, fast byter ut pepparkakskryddorna mot 3 matskedar kaffelikör. Jag har inte gjort färdigt dem ännu så bild kommer imorgon. Kan inte riktigt bestämma mig för vad jag ska garnera dem i. Eller om jag rent utav ska spritsa ut dem i små formar. Vi får se hur jag gör. Tryfflar är nog i alla fall det bästa julgodiset. Galet lätt att göra, och galet gott att äta. Så kan man smaksätta dem lite hursomhelst. Det är fint det. Nu ska jag borsta tänderna och sova lite. Godnatt!

Järpar, järpar, järpar.

När man gick i skolan fanns det ju 3 ständigt återkommande rätter som serverades varje vecka fast under olika namn. Panerad fisk och potatis som också gick under namnen: Panerad sej, panerad torsk, fiskpinnar, flippersej, torskflippersej och fick vi bröd till så hette det fiskburgare. Sen var det en pasta med skinksås som förutom det hette: Pasta tricolore, Trollsländans pastasås, Husets pasta och säkert något mer fint som jag glömt. Sen var det järpar som också hette: Jägarjärpar, torparjärpar, oxjärpar och viltjärpar. Men det var alltid samma sak förstås.

Då kan man ju tänka sig att en normal människa inte frivilligt ställer sig och lagar järpar efter att ha gått 12 år i skolan. Det kan man tänka sig, sen kan man tänka vidare att jag inte är särskilt normal. Men att jag åtminstone gjorde mina järpar från grunden och att de inte var halvfabrikat uppvärmt i en värmeugn.


Järpar i svampsås med kokt potatis

För 2-3 port

ca 400 gr köttfärs
1 ägg
svartpeppar
timjan
2 smålökar
1 burk Arla Skogssvampspanna
1 tsk soja
1 msk oxfond med rödvin

Blanda köttfärs med ägg och kryddorna.
Forma till ca 8 stycken järpar.
Skala och finhacka löken.
Stek på löken och järparna i en djup panna tills järparna är genomstekta.
Tillsätt skogssvampspannan, soja och fond.
Låt koka ihop i ca 5 minuter. Smaka av med timjan.
Servera med kokt potatis och lite gröna saker.

Sådärja. Idag har jag ju julgodisverkstad här hemma. Det kommer lite mumsiga recept senare. Men en sak som jag gjort är Malins Vita Chokladfudge. Mmm, den riktigt smälter i munnen. Inte dumt alls. Fast någonting måste jag gjort fel för min blev mest smulig och gick inte alls att skära i fina bitar. Men smaken är det då inte alls några fel på! Nu ska jag fortsätta med julgodiset. Ingen ro och ingen rast.


Du ska inte följa med upp och smaka på korven?

Nu kom jag att tänka på en dag när jag och Sandy var på väg till skolan från bussen och sprang över en äng och dansade runt och sjöng: "You and me, me and you, we're the only ones in our song..." Den var väl med i den reklamen där det slutar med att killen frågar om hon inte ska med upp och smaka på korven? Kolbasz, Salsiccia och Picaro. Hm. Ja. Nej, nu var det inte gymnasieminnen vi skulle snacka om utan mat. Korv.


Bulgursallad med kolbasz och sambal-sås


För 2 port

2 dl bulgur
4 dl vatten
1 tärninggrönsaksbuljong
1 klick smör
½ zucchini
1 röd paprika
1 stjälk selleri
1 liten burk kidneybönor.

Sås:
1 burk kesella
2 tsk sambal oelek

Koka upp vattnet med buljongtärningen. Tillsätt bulgur.
Koka på svag värme tills bulguren är mjuk och vattnet är bortkokat.
Klicka ner lite smör, blanda om och låt stå några minuter.
Tärna zucchinin. Strimla paprikan. Hacka sellerin.
Fräs på detta i en stekpanna.
Krydda gärna lite med valfria kryddor.
Skölj av bönorna. Blanda grönsaker, bönor och bulgur.
Blanda ihop såsen. Servera bulgursalladen med kolbasz och sambal-sås.

Anledningen till att jag var så fruktansvärt pedagogisk nu var att det tog hur många månader som helst innan jag lärde mig koka bulgur så att det blev gott. Men så lärde jag mig buljongtricket, sen lärde jag mig smörtricket och nu tycker jag att det är mumma! Vad Jimmy tycker behöver vi ju inte gå in på.

Under kvällen har jag varit på julfika på jobbet och ätit och ätit. Sen gick jag hem till Evelina och åt och åt. Till slut fick jag inte plats i min kjol längre. Nästan i alla fall. Så nu har pyjamasbyxorna åkt på istället. Jag är sugen på te men då kommer jag att få en koffeinkick och börja speeda runt här som Gunde Svan på ecstasy. Så jag ska nog lägga mig i sängen istället. Imorgon blir det julgodisverkstad. Det blir fint det!

Nina Walsh - Sweetest Cure

Ribbolita.

Ribbolita är nog en av favoritsopporna här i hushållet. Det är därför det är ungefär ett år sedan jag lagade den sist. Haha. Nej då, men det är lätt att glömma bort även favoriter faktiskt. Igår dammade jag dock av receptet och lagade den igen. Den är billig, nyttig och god. Fastän den är fullspäckad av nyttigheter så tycker till och med Jimmy om den. Då är det verkligen full pott.


Ribbolita

4 port

1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 morötter
2 stjälkar selleri
1 burk krossade tomater
ca 100 gr savoykål
1 liter grönsaksbuljong
timjan
1 burk stora vita bönor
riven parmesan

Hacka löken och vitlöken. Skiva sellerin och morötterna.
Fräs detta i en stor kastrull i några minuter.
Häll i tomaterna och timjan. Låt sjuda i 5 minuter.
Strimla savoykålen i grova strimlor och ha i detta i soppan, tillsätt också buljongen.
Låt sjuda i 15 minuter.
Skölj av bönorna och blanda i, koka några minuter till.
Smaka av med salt och peppar.
Strö över riven parmesan när soppan hällts upp i skålar.
Servera med ett gott bröd.

Gör till 4 portioner även om du bara ska ha 1 eller 2, för det här är en sån soppa som bara blir godare dagen efter. Så den är perfekt för matlådor eller dagen efter-lunch.

Just nu är jag bara avundsjuk på alla som har snö. Här regnar det som vanligt och jag är alldeles dyngsur om fötterna. Annars har jag varit i skolan och fått reda på att jag klarade hemtentan och att jag har ett helt fantastiskt ämne att skriva b-uppsats om. Ja. Jag är ju helt fantastisk så det säger ju sig självt. Nu ska jag försöka få Jimmy att förstå att det är dags att kliva upp ur sängen och gå och handla lite. Ikväll ska jag på avslutningsfika på jobbet och sen blir det tisdagskul hos Evelina.

My Robot Friend feat. Zombie Nation - The Short Game

Morgontenta har guld i mund.

I morse skrev jag tenta efter att ha fått hela 3 underbara timmars sömn. Så nu gör jag allt för att hålla mig vaken tills ikväll så jag kan somna tidigt och ta igen det inatt. Hur tentan gick vet jag inte, men jag har åtminstone en känsla av att den gick bättre för mig än för en kille som satte sig bredvid mig i tentasalen. Ungefär 20 minuter in i tentatiden så upptäcker den killen att han har satt sig i fel sektion. Hur fungerar man då? Tänkte han inte på att ingen av de som satt runt omkring honom gick i hans klass? Tänkte han inte på att alla andra satt där och pratade med varandra och ingen ens hälsade på honom? Jag kan inte påstå att jag är direkt bästis med de i min klass, men jag vet ju åtminstone hur de ser ut. Snacka om att han måste ha tänkt att han har pluggat på helt fel saker när han fick sin tenta. Fast att det tog 20 minuter innan han insåg att han fått fel tenta, är inte det lite ett tecken på att man kanske borde... Hoppa av skolan och söka till Paradise Hotel istället?

3OH!3 - Richman

Och din mamma är lesbisk.

Idag är det lucia. Jimmy väckte mig inte i morse med lussesång och frukost på sängen som han borde. Jag försökte engagera mig i luciatåget på teve nu istället men det gick sådär. Så jag hamnade här. Jag tänkte visa våran fina söndagsmiddag. Fast den är inte så fin, det är ännu en sån där "hur fan får jag det här att se gott ut?"-rätt.


Lamm- & linsgryta

För 2 port

ca 250 gr benfri lammstek
1 gul lök
ingefära
chilipulver
1 msk soja
2 dl vatten
2 dl créme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 dl gröna linser

Strimla lammköttet i tunna skivor.
Skala och finhacka löken.
Tillaga linserna enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kött och lök i en djup panna.
Blanda ner soja, vatten, kryddor och en pressad vitlöksklyfta.
Låt koka ihop i ca 10 minuter. Blanda ner créme fraiche.
Smaka eventuellt av med mer kryddor.
När linserna är färdigkokade, blanda ner dem i lammgrytan. Servera.

Linser alltså. Himmel vad mätt man blir av dem. 3 tuggor senare så känner man sig som att man ätit en hel söndagsstek ungefär. Det är inte klokt. Men det blir ju billigt och bra på det viset. Hoho.

Igår var vi på julmarknad på Liseberg. Jag frös som en gnu och råkade elda upp mina vantar. Ungefär. Jag konstaterade mest att om man är över 9 år så är det inte så himla roligt där på julmarknaden. Så jag drack mest varm choklad och funderade på att tjuvträna på alla spelsaker inför sommarens femkamper.

Under kvällen var det meningen att jag skulle plugga inför omtentan imorgon. Men sen hamnade jag på fest istället. Konstigt hur det kan bli. Efter den festen hamnade jag sedan på en annan fest. Där bjöds det på browniecheesecake. Mmm. Men det var ju inte det bästa, det bästa var ju att Maya som spelar Liv i Andra Avenyn var på festen och att jag fick hälsa på henne! OMG! Jag får ju lov att skriva om det efter att Evelina rasade när jag glömde skriva om den gången Mathias Holmgren var på Gretas samtidigt som oss. Evelina rasade över en hel del saker igår. Idag rasar jag över att dagens löpsedlar inte var: Eriks flickvän ber om ursäkt. "Jag borde ha gått ner från scenen." Haha. Förresten är jag bäst för min brorsa är chef över Annas brorsa. Oj, vad chul med chalas!

Jackson 5 - Frosty The Snowman

Skämskudde sökes!

Jag återkommer om det där med skämskudden och börjar med fredagsmiddagen. Jag tog en liten genväg med en färdig sås, men det blev så gott så jag tycker det är okej ändå. Dessutom gick det ju lite snabbare så, och ibland är det skönt att få middagen på bordet snabbt. Speciellt när man är hungrig och har stått på jobbet och suktat efter kakor och tårtor utan att få smaka en endaste liten en.


Citronkycklinggryta med ris


För 2 portioner

2 kycklingfiléer
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 frp Kelda Lovely Lemon
2 tsk sambal oelek
ingefära
chili lime-krydda

Strimla kycklingfiléerna och paprikan.
Skala och finhacka löken. Fräs i en djup panna.
Häll över citronsåsen. Pressa ner vitlöksklyftor.
Blanda ner sambal oelek. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
Smaka av med ingefära, chili lime-krydda och andra kryddor som du själv föredrar.
Servera med jasmineris.

Jag vet. Ibland är jag så galet bra på att klura ut snabba, enkla, goda rätter. Lite starkt var det också. Det gillar vi. Gillar man inte det så kan man bara utesluta sambal oelek. Men då blir det mest lamt tror jag.

Efter maten kom Evelina hit och så tittade vi på Idol-finalen. Jag är fortfarande upprörd över att Eriks flickvän aldrig gick ner från scenen. Det var så fruktansvärt pinsamt att hon bara stod där med honom under hela vinnarlåten. Vad ville hon? Jag har inte skämts så mycket sen den där Camilla hörde fel och trodde att hon gått vidare under kvalveckan. Det här var ju nästan ännu jobbigare. Jag ville nästan byta kanal så jobbigt tyckte jag att det var. Låt grabbhalvan ha sin stund i rampljuset medans den varar för tusan, det vet ju alla att den blir ganska kort för idol-vinnare!

Förresten:

Vad är det där för jävla stolpskott? Var är Johan Palm?

 

Dam Funk - 10 West

Att aldrig vara rik är väl inte ett liv?

Nillan. säger:
ja absolut, man måste ju veta hur det är in da hood, jimmy är alldeles för adlig

Joakim säger:
Får han inte brieost på dagligbasis så blir han väl lite cranky?

Nillan. säger:
brieost är för billigt för honom, han ska ha rysk kaviar och hummer i champagnesås varje dag och så måste han klappa på en guldtacka från det nedärvda naziguldet några gånger om dagen för att inte tappa fokus

Joakim säger:
HAHAHAHA!!!
jag kunde just tänka mig att han tryckte på lite guld från andra världskriget

Nillan. säger:
ja för fan, han har en hel garderob full med guldtackor och en och annan guldtand som blivit utdragen från diverse judar

Joakim säger:
jävlar i min lilla låda, inte illa alls

Nillan. säger:
nej, det är fan inte så dumt!
fast han är jävligt snål med det, delar inte med sig alls
och vill bara ha dem att titta på, han använder det aldrig

Joakim säger:
det vore inte så adligt att dela
du vet dom gillar inte sånt

Nillan. säger:

nej jag vet, det är ju bara socialdemokrater som gör sånt...

Joakim säger:
jävla kommunister!
att dela är ett jävla påhitt...

Jag ska leka med Jocke som fan när jag är i Sågmyra över jul. Word.

När katten är borta...


Jimmy har lämnat mig så jag är lat och äter toast till middag. Jag kanske borde passat på att äta lax, men jag var så hungrig och kom inte hem från skolan förrän vid 17 så jag orkade faktiskt inte laga någonting roligare än toast. Det känns lite som när vi bodde i Johanneberg och jag åt fiskpinnar och mos varje dag och Evelina åt linser. Sen kom vi på att jag hade ett toastjärn och sen var det toast som gällde ett tag. Det hade varit något att blogga om det. Fiskpinnar & mos-bloggen. Toastbloggen. Chips & dip-bloggen. Nej. Nu blev jag sugen på chips så nu måste jag hitta på någonting för att skingra tankarna. 5% av min vakna tid tänker jag på Håkan Hellström. De övriga 95% tänker jag på chips & dip. Jag skojar bara. Jag tänker jättemycket på chailatte också. Och mina söta vänner. De är ju för knasiga alltså. Tihi. Puss på er!

Jimi Tenor & Tony Allen - Cella's Walk

Kakor kan man inte leva på.

Man kan faktiskt inte leva på bakelser, hur goda de än är. Därför fick jag lov att laga lite middag till oss idag också. Det blev en gryta. Vad gör man inte för att göra Jimmy lycklig? Lite långkok och sen är han snäll resten av kvällen. Tur för mig, för pepparkakorna har han ätit upp så nu kan han inte äta några sådana för att hålla sig snäll längre.


Porter-gryta med bulgur

För 3 portioner

ca 400 gr grytbitar av nöt
1 gul lök
2,5 dl porteröl
2-3 dl vatten
1 tärning köttbuljong
1 msk soja
2 msk tomatpuré
rosmarin
timjan
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 palsternacka

Skala och finhacka löken.
Fräs köttet och löken i en gryta.
Häll över öl och vatten.
Blanda ner buljong, soja, tomatpuré, kryddor och pressade vitlöksklyftor.
Låt koka ihop i cirka 45 minuter.
Skala och skär morot och palsternacka i bitar
och lägg ner i grytan när ca 20 minuter återstår av koktiden.
Servera med bulgur och lite grönt.

Palsternacka. Det är grejer det. Helst rostad i ugnen förstås men kokad är inte alls dumt det heller. Den här grytan var inte dum. Grytor är sällan dumma, de är oftast snälla. Dels för att de sköter sig själva men också för att de mättar förbannat bra.

Idag har jag och Jimmy varit på stan och försökt hitta julklappar. Det går sådär. Det är mamma och pappa som är krångligast konstigt nog. Idag hittade jag julklappar till Pippen och Storebror men vad som ska köpas till mor och far är oklart. Och Jimmy förstås, Jimmy är alltid svårast. Det är himla orättvist faktiskt för jag är nog lättast i världen att köpa julklappar till. Det sa till och med Sandy till Jimmy när hon var här och hälsade på: "Är det inte skönt att det är så lätt att köpa presenter till Pernilla?" Eller nåt liknande. Fast det tycker inte Jimmy. Han är konstig. Det räcker ju med att det är rosa, prickigt, gulligt, färgglatt eller har med Håkan Hellström att göra för att göra mig lycklig. Som idag, då kunde man köpa hans live-dvd signerad på Rock House. Köpte Jimmy någon? Icke. Han hade ju kunnat ha min julklapp färdig som i ett nafs. Nu ska jag sluta skriva och sova istället.

The Amazing - Deportation Day

En lite juligare chokladbakelse.

Idag är pepparkakans dag. Tydligen, det här har jag bara läst lite här och där och bestämt mig för att tro på. Så jag bestämde mig för att baka någonting lite juligare. Rättare sagt, så bestämde jag mig för att göra chokladbakelser och själva piffa upp dem lite med hjälp av Marabou Vinter.



Det är ju en av de få ljusa choklader som jag tycker om så jag tyckte inte det var mer än rätt att den fick göra lite nytta. Så då blev den en del av de här ljuvliga godsakerna:

Chokladbakelser med julsmak

12 stycken

Botten:
125 gr smör
2½ dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk florsocker

Fyllning:
60 gr smör
ca 60 gr marabou vinter
4 msk kakao
2 ägg
1½ dl socker

Blanda samman degen till botten i en matberedare.
Eller för hand om du inte har nån matberedare.
Ta upp smulorna och forma en deg.
Tumma ut i aluminiumformar, eller pappersformar som du sedan sätter i muffinsplåt.
Nagga och ställ i kylen 1 timme.
Smält smör, choklad och kakao i en skål över vattenbad.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner chokladblandningen i äggsmeten.
Fyll formarna med chokladsmeten och grädda i 200 grader, ca 12 minuter.
Ät och ha det bra!

Nu ska jag dricka te och äta dessa godsaker medans jag tittar på teve. Man måste ju passa på medans de är färska, man ska inte låta mat förfaras. Dessutom måste jag tröstäta för att jag inte är bjuden på Hannas glöggkväll. Jag är så grymt besviken, hon är så jävla dålig, jag skulle kunna ge på henne en smäll; Det är sant det! Eller så är jag bjuden, bara det att jag bor 60 mil bort. Men hur kul är det att tänka så?

The Amazing - The Kirwan Song

Sillprovning på Sjömagasinet.

Igår kväll var jag ju på sillprovning på Sjömagasinet. Det var inte dumt alls det. Till att börja med är restaurangen hur mysig som helst, det fanns öppen spis och bjälkar i taket och massa fina juldekorationer. Det kändes nästan som att man satt i en fjällstuga, eller hemma hos någon och åt. Eller på en after-ski, haha.

Jag kan ju erkänna att sillen inte är det som jag först kastar mig över på julbordet (ska vi vara helt ärliga så kastar jag mig inte direkt över julbord överhuvudtaget, det blir himla kladdigt och folk blir upprörda.), men jag kan ju alltid ändra mig. Det fanns över 20 olika sorters sill att testa, så visst kunde man lätt hitta en favorit. Det svåra var ju att inte blanda ihop alla sillsorterna på tallriken, vilket jag såklart lyckades med. Nu i efterhand har jag räknat ut att den sillen som jag tyckte allra bäst om var kaviarmatjesillen, konstigt eftersom jag inte tycker om kaviar, men den var salt och god. Som god tvåa kommer currysillen. Inte bara för att den var gul, utan även för att den var god.

Förutom sill testade jag också att äta ål, som mest smakade rökt, olika sorters strömming (ja, mamma, jag åt strömming och det var till och med gott!) och lax i massor. Det enda som jag tyckte mindre om var tomatsillen, den smakade makrill i tomatsås och det är jag inte så förtjust i. Men annars var det idel tummen upp.

Sällskapet var det inte heller något fel på, det visade sig när vi satt oss ner att jag satt mig vid Jennie som driver den fina bloggen Kalasgott, som jag ju brukar kika in på titt som tätt. Det är ju inte varje dag man får träffa andra matbloggare så det var jätteroligt. Jag fick också träffa Katja, som höll i trådarna tillsammans med Tastecasting, och dessutom driver bloggen Kaffekokarkokboken där hon lagar all mat i sin kaffekokare. Titta in där så får ni se nåt ni inte ser varje dag, det är ju inte alls som blir kallade "lite lätt efterbliven" av självaste Timo Räisänen liksom. Haha. Vi hade jätteroligt där vi satt och testade sill och diskuterade mat och bloggar och allt annat.

Lite bilder tog jag förstås, även om min lilla digitalkamera inte riktigt gör saker rättvisa. Den kändes sig lite felplacerad bland alla andra systemkameror, men nu mår den nog bra igen.





En himla massa sill, strömming och sallader fanns det.


Jag var ju tvungen att testa ålen.


Laxtartar


Det här skulle bli en fin bild på ljuskronan.


"Ta lax det är dy... Gott!"

Jag fick ju passa på att äta lax när jag hade chansen, är man sambo med en fiskhatare så blir det ju alldeles för sällan. Men nu så, ni fick jag ge rum för mitt lystmäte. Säger man så? Ja. Vi bestämmer det. Nu ska jag inte bli långrandig här. Det var en mycket trevlig kväll och jag är väldigt glad att jag fick gå på den här sillprovningen. Nu ska jag dricka te och titta på Glee.

I Close My Eyes And I'm Still There.

Jag är alldeles hiskeligt trött idag. Fick inte sova i mer än högst fyra timmar inatt. Det var tur att det bara var trevliga kunder på jobbet idag, hade någon kommit in och varit otrevlig hade jag nog börjat gråta. Jag var så trött att jag verkligen mådde illa. X antal koppar te senare kändes det något bättre. Men nu är jag trött igen. Uh. Ingen bra dag alltså. Men å andra sidan så har väl den här dagen på året inte varit bra på extremt många år. Tur att jag inte har tid att känna efter idag...

Igår hade vi däremot ett ypperligt bra adventsfirande. Jag gjorde julig mat, sen drack jag hinkvis med Chai-te och åt pepparkakor och julebröd så det stod härliga till.


Glöggryta med rostade rädisor och morötter


För 2 port

ca 300 gr grytbitar av nöt
1½ dl glögg (jag använde Dufvenkrook Chili & Choklad-glögg)
1 rödlök
1 msk oxfond med rödvin
1 msk soja
1 tsk sambal oelek
2 dl créme fraiche
½ dl skållade sötmandlar

1 knippe rädisor
4 morötter
olivolja
kryddor

Marinera köttet i ½ dl glögg i minst en timme innan maten tillagas.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala morötterna och skär dem i stavar.
Skölj och dela rädisorna på mitten. Ringla över olivolja.
Krydda i sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
Skala och klyfta löken.
Bryn på löken och köttet tills köttet är genomstekt.
Tillsätt resten av glöggen, fond, soja, sambal och créme fraiche.
Låt koka ihop i ca 10 minuter.
Tillsätt mandeln och låt koka ihop i ca 5 minuter till.
Servera grytan med de ugnsrostade grönsakerna och vörtbröd med ost.

DET var gott. Rekommenderas starkt. Nu mår jag illa igen. Jippie. Nej, inte direkt. Jag ska nämligen strax iväg till Sjömagasinet på sillprovning. Då vill man ju inte må illa. Då vill man ju må bra. Undrar vad man har på sig på en sillprovning? Sjömagasinet är ju ändå ett fancy place, då måste man väl vara någorlunda finklädd antar jag. Nu ska jag göra mig någonting att äta. Jag återkommer efter den lilla sillprovningen, om jag orkar hålla mig vaken när jag kommer hem vill säga.

Spiritualized - The Individual

Pulver är också mos.

Jag tänkte bara visa upp våran lördagsmiddag lite snabbt innan jag ska krypa ner i sängen. Det blev snabbmat, på det snabbaste sättet man kan göra mat hemma nästan utan att bara värma någonting i micron.


Köttfärsgratäng

För 4 port

4 portioner pulvermos
1 ägg
ca 300 gr köttfärs
½ rödlök
2 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
1 tsk sambal oelek
timjan
riven parmesan

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka moset enligt anvisningar på förpackningen.
Vispa ner ett ägg i moset så att det får fin färg i ugnen.
Skala och finhacka löken.
Fräs lök och köttfärs i en stekpanna.
Tillsätt tomater och sambal oelek.
Låt koka ihop i ca 5 minuter. Smaka av med timjan.
Klicka ut moset längs kanterna i en smord ugnsform.
Häll köttfärsröran i mitten. Strö över riven parmesan.
Gratinera i ugnen ca 15 minuter. Servera med en sallad.

Nu får ni tycka att jag är helt knäpp om ni vill men jag tycker faktiskt det är godare med pulvermos när man ska gratinera moset. Japp. Sån är jag. Det här var oerhört mättande, som det mesta med mos är. Det var ju bra förstås, för då blev det över till matlådor och såna är ju alltid välbehövda.

Nu ska jag sova, jag ska upp och jobba klockan sex imorgon bitti. Dessutom måste jag försöka komma på någonting vettigt att skriva B-uppsats om. Jag hoppas att det ska komma till mig i en dröm. Alternativt i en bloggkommentar om någon därute har en bra idé inom ämnet epik = prosa alltså = skönlitteratur alltså = romaner alltså. Man vet ju aldrig vad ni sitter därute och klurar på så det kan ju vara värt ett försök. Men nu blir det sova.

Britney Spears - What It's Like To Be Me

(britney? huh? jag har väl börjat med rökheroin utan min egen vetskap eller något.)

Ett wild n' crazy fredagsmys.

Nu är det ju inte fredag idag, men jag har ju inte bloggat under helgen så då får vi ta det nu istället. Det kan ju pigga upp en annars ganska grå söndag. Fredag är ju taco-dagen, även om vi är ganska dåliga på att följa den traditionen i det här huset. Åtminstone i den här lägenheten, jag har faktiskt ingen aning om huruvida våra grannar i huset äter tacos varje fredag eller ej. Men vi brukar ju äta lite andra versioner på tacos. I fredags blev det en ganska stark taco-kycklinggryta med ris.


Taco-kycklinggryta

För 3 portioner

3 kycklingfiléer
1 burk (400 gr) hela tomater
1 påse tacomix
1 dl vatten
1 liten burk majs
1 liten burk kidneybönor
jalapeños efter eget tycke och smak

Srimla kycklingen och bryn det i en djup panna.
Tillsätt tomaterna, vatten och kryddmix.
Låt koka ihop i ca 10 minuter.
Tillsätt majs, bönor och jalapeños och låt koka tills bönorna är varma.
Servera med ris och en sallad.

Jag behöver väl inte ens skriva att det var gott? Det var gott. Tycker man inte om stark mat så skippar man bara jalapeñosarna, eller så serverar man det med en klick créme fraiche eller gräddfil. Lite värma nachochips kan säkert också funka bra till.

Helgen har varit väldigt lugn och skön. Det behövdes nog för igår kväll när jag la mig och läste så somnade jag för första gången i hela mitt liv med boken i handen, ni vet sådär som de gör på film. Det har aldrig hänt mig förut, men helt plötsligt stod Jimmy bredvid mig och frågade om han skulle lägga undan boken eftersom jag sov. Sen var jag ju visserligen uppe klockan 7 igår morse också eftersom jag skulle jobba också, så det hade nog en del med saken att göra.

Nu ska jag ta en söndagsgrå promenad så har jag åtminstone gjort någonting vettigt idag. Visserligen ska man inte göra vettiga saker på söndagar, men jag ska ju alltid vara lite tvärtemot.

Amy Winehouse - He Can Only Hold Her

Pernillas julbröd.

Jag har konstigt nog inte alls något sug efter att göra julgodis i år. Det finns ingen lust alls överhuvudtaget. Nu är det visserligen 20 dagar kvar till julafton så det kanske kommer så småningom. Men jag har ju alltid lust att baka, så jag bakar lite julekakor istället. Igår bakade jag två fina vetelängder med lite lagom julkänsla. Från början skulle det vara ett italienskt påskbröd, men jag gjorde om receptet som jag själv ville och så blev det ett Pernillas Julbröd istället.


Pernillas Julbröd

Till 2 längder

½ dl ljummet vatten
1 pkt jäst
1½ dl mjölk
2 dl socker
100 gr smör
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 apelsin
ca 14 dl vetemjöl
1 dl syltade apelsinskal
1½ dl russin

Till garnering:
1 äggula
2 msk mjölk
kanel
socker

Smält smör tillsammans med mjölk och socker i en kastrull.
Rör tills sockret smält helt. Låt svalna.
Lös upp jästen i vattnet.
Vispa äggen pösiga i en stor skål.
Tillsätt apelsinskal och jästlösningen.
Rör ner hälften av mjölet och vaniljsocker.
Blanda ner smörblandningen.
Arbeta in resten av mjölet lite i taget tills du får en smidig deg.
Arbeta in russin och apelsinskal.
Låt degen jäsa under handduk i 2 timmar.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Ta upp degen och dela den i två delar.
Dela sedan varje del i två delar till och snurra dem runt varandra till en längd.
Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla längderna med äggula uppvispat med mjölk. Strö över socker och kanel.
Grädda i ca 15 minuter.

Man får hålla lite kolla på dem i ugnen så att de inte blir för mörka. Det går ju undan det här med vetebröd. Ni får ursäkta den dåliga bilden. Jag cuttar nog min kamera snart. En systemkamera, det vore något det. Det där var inte det enda jag bakade igår för sen under kvällen kom Jolin och Evelina hit så bakade vi pepparkakor i mängder.




Nu borde vi ha pepparkakor så att det räcker fram till jul, men med tanke på att Jimmy verkar knarka pepparkakor så får vi väl se hur det blir med den saken. Nu ska jag äta upp min "frunch" och sen ska jag till skolan för introduktion om B-uppsatsen. Det blir ju spännande. Skönt med lite skola såhär på fredagen så man verkligen får känna att det är helg sen. Haha.

Amy Winehouse - Help Yourself

Det känns väldigt konstigt.

Någonting känns väldigt konstigt. Jag har redan skrivit klart min hemtenta som ska lämnas in imorgon, och det gick väldigt lätt också. Det börjar lite kännas som om jag gjort allting helt fel, för såhär lätt ska det väl inte vara? Jag ska väl inte vara klar redan? Sitta här och titta ut genom fönstret och ha ingenting att göra, det kan väl inte vara rätt? Nåja. Då kan jag ju passa på att berätta vad jag önskar mig i julklapp. Förutom ett walk in-skafferi och en sköldpadda alltså, det känns som att ingen riktigt tar mig på allvar angående de önskningarna.

  • En ny elvisp
  • Ett bakbord + en degskrapa
  • Jäskorgar till bröd
  • En vetekudde
  • Ett 3-våningskakfat, helst i vitt (alternativt rosa).
  • Säsong 4 av OC eller Säsong 1 av Greek
  • Håkan Hellströms Live-dvd som släpptes igår
  • Den här finfina klockan från ASOS
  • En prenumeration på Sonic
  • En glasskål på fot, typ en Trifle-skål
  • Parfym: Escada Ocean Lounge / Vera Wang Princess
Ja, det var väl ungefär det. Presentkort på Balders Hage sitter inte heller helt fel. Eller en liten hockeymatch mellan Frölunda - Modo, kan man få det med Foppa-garanti? Det borde de införa. Nu ska jag gosa lite med min vetedeg som stått och jäst här de senaste två timmarna. Men nu är den färdig att gosas med. Mmm.

Frank Sinatra - Where Or When

Fylld aubergine.

Färskare än så här blir det inte för det här åt vi för ungefär 20 minuter sedan. Jag testade någonting helt nytt, då jag försöker se till att vi äter vegetariskt 2-3 gånger i veckan men det känns som att quorn börjar bli lite tjatigt. Så då fick det bli någonting helt annat, nämligen fylld aubergine. Det var verkligen hur lätt och smidigt som helst.


Fylld Aubergine

För 2 pers

1 st aubergine
6 st körsbärstomater
½ rödlök
2 vitlöksklyftor
2 skivor vitt bröd
1 msk olivolja
½ kruka färsk basilika
1½ dl riven parmesan

Sätt ugnen på 200 grader.
Dela auberginen på längen. Gröp ur fruktköttet och tärna det.
Dela tomaterna på mitten. Finhacka lök och vitlök.
Hacka basilikan. Riv brödet i små bitar.
Lägg allting i mixer eller matberedare. Tillsätt olivoljan.
Mixa ihop tills det blir finhackat, inte mos.
Tillsätt parmesan och blanda om.
Fyll aubergine-halvorna med röran.
Gratinera i ugn ca 25 minuter. Servera med en sallad.

Jag tyckte det var gott och Jimmy tyckte att "det smakade lite konstigt". Om ni undrar varför jag alltid skriver vad Jimmy tycker om det vi äter så är det för att då kan man tänka såhär: Har du någon som är kräsen därhemma så kommer den antagligen inte tycka om sånt som inte Jimmy tycker om. Är du som jag och äter nästan allting så kommer du att tycka om det jag tycker om. Fast det gäller inte när det kommer till bakverk, för där är det jag som är den kräsna och Jimmy som tycker om nästan allting.

Nu ska jag dricka lakrits-te och titta på teve. Kanske äta lite pepparkaka också. Jag har haft pepparkaksverkstad här idag. Det blev lite grisar, bockar, hjärtan, älgar och dinosaurier. Men det finns fortfarande hur mycket pepparkaksdeg som helst kvar i kylen, så om någon är sugen på att baka några små kakor så är det bara att titta förbi. Gärna med en pepparkaksform, för såna har vi inte så många av.

Them Crooked Vultures - Gunman

Pasta med zucchini & skinka.

Jag ska alldeles strax sätta igång med dagens pluggande, det går inte så bra det där med att gå upp samtidigt som Jimmy. Varken igår eller idag. Jag brukar säga att en superkraft jag skulle vilja besitta är att vara morgonpigg, för i mina ögon är det faktiskt en superkraft. Jag förstår inte folk som kan vakna av sig själva vid halv åtta och vara pigga och gå upp fastän de är lediga. Jag borde kanske sitta och plugga om nätterna istället för det är ju då jag är som piggast.

Nåja. Nu blir det en liten titt på gårdagens middag som bestod av pasta med en god sås:


Pasta med zucchini & skinka


För 4 portioner

4 portioner pasta
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
½ dl färsk basilika
ca 300 gr rökt skinka
1 burk créme fraiche tomat & basilika
ca 8 körsbärstomater

Koka pastan.
Dela zucchinin på längden och skär sedan i tunna skivor.
Skala och finhacka vitlöken. Hacka basilikan. Strimla skinkan.
Fräs zucchinin, vitlöken, skinkan och basilikan i en djup panna.
Tillsätt créme fraiche . Dela tomaterna på hälften och blanda ner dem.
Häll av pastan och blanda ner den i pastasåsen. Servera direkt.

Nu måste jag skriva lite hemtenta. Tänk om det gick lika lätt som att blogga, då hade ju hemtentan varit klar på en halvtimme ungefär. Nåja. Allt kan ju inte gå lätt här i livet. Är det förresten jag som börjar bli gammal eller har det inte gått lite väl långt när man kan attenda någons begravning som ett event på facebook? Vem är det ens som kommer på att den ska göra en persons begravning till ett event? Ibland förstår jag mig verkligen inte på dagens samhälle.

Maskinen - Maskinen För Alltid

(för att jag är hip-hop'are i smyg när inte jimmy är hemma.)

Lördagsmiddag.

Yaaay. 1'a december. Jag sitter och klurar lite på vad jag vill ha i julklapp. Ju mer jag klurar desto mer inser jag att jag är en tant. Jag borde väl önska mig märkeskläder och prenumerationer på Veckorevyn och sånt, fast det är så långt ifrån min önskelista man kan komma. Nåja, jag kanske återkommer med den lite senare. Nu tar jag lördagens middag istället, för att det var kycklinggryta och det gillar vi.


Kycklinggryta med torkade aprikoser & matvete


Till 4 portioner

4 kycklingfiléer
8 st smålökar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk soja
1,5 msk kycklingfond
timjan
ca 10 st torkade aprikoser

Dela kycklingfiléerna i ganska stora bitar.
Skala smålökarna. Fräs lök och kyckling i en djup panna.
Tillsätt grädde, soja och kycklingfond.
Låt koka ihop i ca 10 minuter.
Lägg i aprikoserna och smaka av med timjan.
Servera med matvete.

Med på bilden finns också min Caipirinha. Det kan vara den godaste drinken som finns när den är rätt gjord. Eller nja, näst godaste. White Russian är svårslagen. Det var väldigt viktigt för mig i lördags att drinken var med på bilden. I söndags ångrade jag att jag druckit någonting överhuvudtaget. Jag är fortfarande inte alkoholsugen. Tur för mig att det bara är tisdag och det enda jag behöver vara sugen på är coca-cola hemma hos Evelina ikväll.

Nu har jag nyss kommit in från en promenad nere vid vattnet i vintersolen. Yes, jag älskar minusgrader. Åtminstone några minusgrader och sol som vi har idag. Lite snö på det här också så blir jag snäll sen. Nu ska jag duscha och ni ska få se en fin liten idolbild jag hittade på internet. Det är humor, det är humor:

Mumford & Sons - Sigh No More

RSS 2.0