Den här utvecklingen har inte förändrat mig.

 
Ett ösregn med bilder från Gränna. Vi har mest strosat runt, ätit enorma mängder glass, badat i den kalla Vättern, åkt över till Visingsö och funderat på varför ingen uppfunnit ett doftljus eller en parfym med doft av polkagrisbageri. Det vore något det. Om Jimmy blev lika kär i Gränna som jag är? Mjä. Det var för dåligt ölutbud tydligen. Varför det nu ska spela någon roll när han ändå brygger sin egen öl? Stöl. Vi möttes halvvägs och bestämde oss för en sommarstuga. Så nu ska vi bara vinna några miljoner så vi har råd med en. Och börja spela på någonting så vi kan vinna. Men nu är vi hemma och tvättar och packar om, för imorgon bär det av till Halmstad i några dagar. Vila hinner man göra efter semestern.
 
Muse - Take A Bow

Om jag visste varför jag ramlat skulle jag kunna resa mig upp.

Varma mackor är kanske inte det första man tänker på när man tänker på lite lyxigare lördagsmiddag, men om man kör lite "pimp my toast" och slänger på lite finare grejer på mackan, då är det inte så himla dumt ändå. Det var precis det jag gjorde i lördags, mat som kändes lite extra på något vis, utan att ta särskilt lång tid att fixa i ordning. I give you, *trumvirvel*, våra pimpade toasts:
 
Chevrétoast Med Rostade Nötter och Citronsirap
 
för 4 st
 
4 st rostbröd
smör
ca 200 gr chevré
150 gr blandade rostade nötter
 
Citronsirap:
2 st citroner
knappt 2 dl farinsocker
 
Börja med citronsirapen:
Pressa ur citronsaften i en kastrull.
Finriv citronskalet och tillsätt det tillsammans med farinsockret.
Rör tills sockret lösts upp. Låt sirapen koka upp.
Skumma väl och låt sjuda sakta ca 20 min, tills den blir simmig.
Låt sirapen svalna.
Sätt ugnen på 225 grader.
Bred mackorna med smör.
Skiva chevrén och lägg på mackorna.
Gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Strö över nötterna och ringla över sirapen.
 
Receptet kommer från Allt Om Mat där det var en förrätt. Men jag tänkte att man kan ju lika gärna göra två var så blir man ordentligt mätt. Vi hade baconlindade fikon till också (tack för tipset, Remsan!), bara linda in torkade fikon i baconskivor och gratinera i 225 grader ca 5 minuter. Svårare än så behöver det inte vara.
 
Idag har jag vandrat runt mellan olika båtar med Evelina. Varför inte liksom, finns det en massa olika båtar som man kan äta olika saker på så kan man ju lika gärna göra det. Nu sitter jag här och försöker undvika att packa, uppmärksamma läsare kanske har lagt märke till att jag alltid gör så när jag ska packa. Men det är ju så himla varmt så vi kommer ju inte att behöva ha några kläder på oss ändå, lite så tänker jag. Varför jag ska packa? Jo, jag ska ju åka till Gränna imorgon. Jippie! Hoppas Jimmy blir lika kär i den lilla staden som jag är så vi kan flytta dit och Ofelia kan börja prata småländska och bli polkagrisbagare.
 
Queens Of The Stone Age - In The Fade

Och jag kan bränna dig som du aldrig bränt dig, om du leker med mig.

Ibland snubblar man över såna där recept som man vet att kommer att bli en favorit redan innan man testat dem, våran tisdagsmiddag var en sån. Visserligen är det alltid ett säkert kort när man sett det på flera matbloggar innan, goda recept sprids snabbt som ordspråket säger, och det här har jag sett både hos Lilla Matdériven, Plommonet och Matrepubliken och säkert ännu flera. Och nu sprider jag det ännu vidare, för det här var lite för gott för att inte dela med sig av.
 
Sötpotatisfalafel och kebabsås
 
en hel plåt full
 
1 stor (eller 2 mindre) sötpotatis
1-2 dl kikärtsmjöl
spiskummin
paprikapulver
2 st vitlöksklyftor
½ pressad citron
salt
peppar
ev. sesamfrön
 
Dela sötpotatisen på längden och baka på 225 grader i ugnen i ca 45 minuter.
Ta ut den och låt den svalna något.
Gröp ur potatisen och mosa i en bunke.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda ner vitlöken och pressad citron i potatismoset.
Blanda ner kikärtsmjölet lite i taget tills du har en bra konsistens och rör sedan ner kryddorna.
Ställ in i kylen i ca 30 minuter.
Rulla små bollar av smeten och platta till dem något.
Doppa sedan i sesamfrön om du vill.
Baka i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.
Servera hur du vill men en god kebabsås kan vara gott till.
Den kan du slänga ihop såhär och smakar enligt säkra källor:
"bättre än den du får på många kebabställen."
 
Kebabsås
 
2 dl matyoghurt
2 msk majonnäs
1 msk chilisås
Italiensk salladskrydda
Cayennepeppar
Paprikapulver
Kebabkrydda
 
Det här gick hem hos hela familjen. Och då menar jag hela familjen. Ofelia satte sig fem stycken till middag, sen satte hon i sig fyra stycken till lunch nästa dag. Så, ut med er i köket och sätt igång nu. Ni kommer inte att bli besvikna.
 
På tal om ut i köket så ska jag också bege mig dit nu och fixa lite lunch. Sen ska vi ut i solen och hitta på nåt. Fira att Foppa fyller 40 år idag kanske. Det kan väl vara värt att fira med en drink eller två.
 
Håkan Hellström - Du Kan Gå Din Egen Väg

Du är natten, du är havet, du är solen bakom molnen.

Förutom de där uppenbara sakerna med att det är skönt att vara hemma igen, som att sova i sin egen säng med sin egen fästman (det blir lätt dålig stämning om man sover i nån annans säng med nån annans fästman...), ha tillgång till alla sina saker, få välja själv vad som ska ses på teven och sånt så är det väldigt skönt att här inte finns några kräsna barn som börjar gråta så fort de får se något på matbordet som de inte sett förr (vilket är typ ALLT utom pannkaka och mamma scans köttbullar med snabbmakaroner och 3 kilo ketchup). Jo, jag vet att Ofelia troligtvis också kommer att ha en period i livet när hon vägrar äta det mesta, men just nu äter hon glatt allt som serveras. Och mer därtill.
 
Det var visserligen inga större utsvävningar på maten jag lagade i fredags, det var ju egentligen bara kött och potatis. I bröd. Men det var himla gott.
 
Tunnbrödsrullar med citrusmarinerad entrécôte och färskpotatissallad
 
till 4 rullar
 
ca 300 gr entrécôte
½ apelsin
½ lime
½ citron
½ dl ljust muscovadosocker
1 tsk malen chipotlechili
½ tsk anisfrön
 
Färskpotatissallad:
500 gr färskpotatis
½ purjolök
½ dl dijonsenap
2 dl creme fraiche
salt
peppar
 
4 st rektangulära tunnbröd
 
Finriv skalet och pressa ur saften ur citrusfrukterna.
Blanda med sockret, chilin och anisfrön.
Strimla köttet och lägg ner i marinaden.
Ställ in i kylen och låt stå några timmar.
Borsta av potatisen och koka den.
Låt den svalna och tärna sedan.
Strimla purjolöken och blanda potatis, purjo, senap och creme fraiche.
Smaka av med kryddor.
Stek köttet.
Fyll tunnbröden med kött, potatissallad och grönsaker efter eget tycke och smak.
Rulla ihop och ät upp!
 
Finfin sommarmat. Perfekt att ta med på picknick om man råkar ska gå på någon sådan. Det ska nog inte jag den närmsta tiden då hela stan invaderats av barn och damer som spelar fotboll. Och föräldrar och supporters som ska titta på när barn och damer spelar fotboll. Inte ens i Mölndal går man säker. Det är väl nackdelen det då med att vara hemma igen, i Sågmyra spelas det liksom inte så många fotbollscuper eller EM-matcher.
 
Just det, jag försökte göra gnudi igår. Men antingen hann de inte torka ordentligt eller så var jag för snål med mjölet för de smälte när jag skulle koka dem. Då blev det tomatsoppa med smält ricotta & parmesan i istället och det funkade ju förstås också bra. "Det smakar som på restaurang!" Sa Jimmy. "Ba! Baba! Bapp! Ba!" Sa Ofelia. På't igen bara, tänker jag. Nästa gång ska jag lyckas!
 
The Killers - Jenny Was A Friend Of Mine

Att dö gammal och ensam skrämmer inte mig.

På sistone har vi ätit en hel del av det som min pappa kallar "tacoslams" (uttalas helt och hållet på svenska. Slams ska det vara, inget släääms). Mmm, visst låter det gott... Tacoslams är alltså långkok i olika former som sedan serveras i tortillabröd med tacotillbehör, som lite roligare alternativ till den töliga tacofärsen. Vi har till exempel testat både Sofies och Lottas varianter av Taco Carnita och så gjorde jag en dag en variant på högrev på det här viset:
 
Tacoslams På Högrev
 
4 portioner
 
ca 800 gr högrev
5 vitlöksklyftor
1½ röd chili
3 torkade fikon
1 paket bacon
1½ msk tomatpuré
2-3 msk chilipulver
½ msk spiskummin
½ dl inlagda skivade gröna jalapeños
3 msk kalvfond
½ liter ljust öl
1 dl vitt vin
1 lagerblad
3 msk paprikapulver
1 msk oregano
 
Dela, kärna ur och strimla chilin.
Skala och finhacka vitlöken.
Skär fikonen i grova bitar.
Putsa och skär köttet i grytbitar.
Strimla baconet.
Bryn kött och bacon i omgångar i olja i en gryta.
Ta sedan ur köttet ur grytan och lägg åt sidan.
Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i olja i grytan någon minut.
Lägg i kött, bacon, strimlad chili, fikon, inlagd jalapeño,
fond, öl, vin, lagerblad, paprikapulver och oregano.
Tillsätt lite vatten om inte allt kött är täckt.
Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet faller isär, det tar ca 3–4 timmar.
Rör då och då, så att det inte bränner fast i bottnen.
Servera med tortillabröd, grönsaker, gräddfil, guacamole och riven ost.
 
Riktigt gott var det. Och starkt. Så ha gärna rikligt med gräddfil till. Och så tar jag gärna emot tips angående vad jag ska göra med alla torkade fikon jag fick över efter detta kok. Jag åt ett som det var och nej, det var verkligen inte min grej. Så, kan man baka något med det? Kan jag göra nåt nyttigt snacks till den lilla bebisen av det? Hit me!
 
Och så är vi tillbaka i Mölndal igen. Eller ja, det har vi varit sen i tisdagskväll men jag fick med mig min mamma, Pippen och Märta ner så vi har hunnit avverka Universeum, Liseberg, Naturhistoriska och Slottsskogen. Så nu behöver jag aldrig mer göra någonting med Ofelia igen i hela hennes liv för nu har hon sett allt värt att se, om hon inte kommer att komma ihåg det när hon blir äldre är ju liksom inte mitt problem. Men nu har de åkt hem till Sågmyra igen och så har Jimmy fått semester. Trots att jag är mer av en vintertjej så måste jag ju ändå säga att det är himla fint det här med sommar!
 
City And Colour - Two Coins

Du gör sönder mig, jag måste gå.

 

Förra helgen tog vi vårat pick och pack och åkte till mina föräldrars sommarstuga utanför Svärdsjö. Där hade "mitt" sovrum förvandlats till ett förråd, lite upprörande. Bara för att jag inte haft vägarna förbi på 4 år så kan man ju inte bete sig hursomhelst... Efter några timmars bärande, slängande och städande var det beboeligt igen och resten av tiden gjorde jag ungefär samma saker som i Sågmyra. Ingenting alltså. Jag har blivit väldigt bra på det där med att göra ingenting måste jag säga. Jag har dessutom börjat prata så mycket dalmål så jag misstänker att Ofelia inte förstår vad jag säger och så har jag börjat springa fram till fönstren så fort en bil stannar till här utanför för att titta vem det är. Men annars mår jag bra. Idag ska jag gå till Godis-Britta och köpa riktigt mycket fredagsgotte. Det blir dagens stora äventyr!
 

RSS 2.0