Jag vet att du har svårt att tro på dessa ord då du hört dem så många gånger förr.

Ja. Det var väl ett himla tjat om Prag-resan och bokreleasefester och massa annat, tänker ni säkert nu. När kommer vi till de viktiga grejerna, som vad för sorts kaka har jag som kvällskaka denna veckan? Ja, det tänker jag faktiskt berätta nu. Såna viktiga detaljer går ju inte att ignorera hur länge som helst. Egentligen hade jag behövt städa lite här hemma, men det är ju tusen gånger roligare att baka. Så vad gör man då? Man bakar dammsugare förstås så slår man två flugor i en smäll, genialt!


Dammsugare

ca 15 st

100 gr smör
1 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3-4 dl kaksmulor
arraksessens efter behag

grön marsipan
smält mörk choklad

Blanda smör, florsocker, kakao och vaniljsocker till en jämn mjuk smet.
Rör ner kaksmulorna, blanda väl.
Tillsätt arraksessens efter egen smak och tycke.
Ställ in smeten i kylen, ca 30 minuter.
Rulla ut till ca 5 cm långa stockar.
Klä in dem i marsipan och doppa ändarna i smält choklad.
Ställ in i kyl och låt chokladen stelna.

Jag tog chokladmuffins och smulade ner för jag ville ha mycket chokladsmak, men eftersom de var så mjuka fick jag lov att ta lite extra mycket smulor så jag använde nästan 5 deciliter. Men använder du mördegssmulor och vanliga sockerkakssmulor räcker det nog med 3 deciliter. Det där märker du själv. Lite senare kommer du också att märka hur fruktansvärt duktig din sambo, om du har en sådan, är på att äta dammsugare. Tyvärr ger det inte samma resultat som varma mackor, så vi behöver fortfarande städa här hemma. Men man tycker ju att det borde bli rent av sig självt när man har 15 dammsugare i kylskåpet.

Nu sitter jag och väntar på att ett paket ska komma hem till oss. Mellan 17-21 skulle det levereras och jag ger mig tusan på att det blir klockan 21 bara för att jävlas. Jävla Schenker, hur svårt ska det vara att lämna paketet på Hemköp som alla andra gör?! Om de kommer klockan 21, då är det väl okej att öppna dörren i pyjamasbyxor? Bra. Då bestämmer vi det!

Josh T. Pearson - Sweetheart I Ain't Your Christ

Musiken är min baby och du får inte hålla den.

Igår var jag på finfint bokreleasemingel för att Michael precis släppt sin väldigt fina kokbok Mat Under Bar Himmel, festen hölls i Palmhuset i Trädgårdsföreningen och trots att jag var ganska dålig på att ta fram kameran så fick jag med mig några bilder och det såg ut såhär:







Sofie var också där och betedde sig som en matbloggare ska göra.



Charlotta var också där och firade in sin semester med lite bubbel
och förberedde sig inför sin kommande
HongKong-resa genom att gömma sig bland palmerna.

 

Om du vill beställa ditt eget exemplar av den fina boken så kan du göra det här och det vill du nog faktiskt, för de där små mördegsbakelserna med lemon curd-kräm var sjukt goda, och spenatplättarna gick inte heller av för hackor och det är stora ord från världens största pannkaks- och plätthatare ska ni veta. Jag har suttit och småbläddrat i boken från och till hela dagen faktiskt och är nu väldigt inne på att snarast testa aprikoskakan som fanns däri. 

Alexis Weak - Hon Kör

Vi kan väl göra det bästa av situationen innan jag blir helt galen.

Jag utlovade ju faktiskt ett litet blogginlägg om hur Jimmys Prag-resa såg ut också. Vi upplevde ju Prag på lite olika sätt. Därför kommer nu Jimmy-versionen av Prag:







Plus x antal likadana bilder till. Så går det om man gillar öl. Stöööl. Vi skulle visserligen kunnat ta kort på varje Pepsi Max jag drack också och kommit upp i samma antal bilder. Men det är en annan historia.

Hiss Golden Messenger - No Lord Is Free

Nu är jag på väg ut ur mörkret.

Man ska ju ta seden dit man kommer, så jag drack faktiskt tre stycken öl i Prag. Här är 2 av dem på bild. Och nu tänker ni som dricker öl på riktigt att det där verkligen inte ser ut som öl. Det är faktiskt öl-cocktails och det är faktiskt sjukt mycket godare än det låter. Den till vänster hette Museum Melon och innehöll veteöl, sprite och melonessens. Den till höger hette Museum Sunrise och innehöll veteöl, hallonlikör, sprite, hallonessens och lite annat. Den till höger var galet god, så jag fick lov att ta två såna och det var därför det blev tre öl. Jag är ganska stolt över att jag lyckades få i mig hela tre öl faktiskt, vilket kanske beror på att de inte smakade öl överhuvudtaget utan mera melon- och hallonsaft.

Primal Scream - Don't Fight It, Feel It

Du kommer lära dig att överleva mig.

Så flög den helgen förbi i en himla hastig fart och vi kom hem och möttes av ett snörusk. Det kändes lite sådär lagom roligt då vi mestadels kunnat gå utan ytterkläder i Prag och gärna hade velat se lite mer sånt i Göteborg också, men det kommer väl. Såhär har min helg sett ut i bilder:










Det var min Prag-resa det. Jimmys Prag-resa såg lite annorlunda ut, den kan ni få se en annan dag. Vad tyckte vi om Prag då? Jo. Sjukt fin och trevlig stad. Och priserna sen, bara dem är ju värda en skål. Jag och Jimmy har levt på mindre än 1000 kronor per person den här helgen, och då har vi ätit ute varje lunch och middag och jag har gått igenom hela Prags efterrätts-sortiment ungefär och såklart var jag tvungen att testa tjeckiska chips också. Det är ju lite av mitt kall här i livet. Sen har vi suttit på olika pubar och beställt in öl efter öl och drink efter drink. Dessutom har jag shoppat lite också, ska visa en annan dag. Lyxliv för under tusenlappen alltså, I like!

Det negativa med Prag är väl att det fortfarande är ett sånt där U-land där man får röka på pubar och restauranger. Jag är extremt känslig mot rök så för mig var det jättejobbigt, och jag förstår faktiskt inte hur man kan sitta med en gaffel och äta med ena handen och ha en cigg blossandes i den andra? Så jävla äckligt. Så nu är det tvätta-tvätta-tvätta kläderna som gäller. Men det var väl det som var negativt också, annars var det mest bara bra. 

Nu ska jag dricka te, äta choklad och titta på tv och försöka ignorera att mitt hår fortfarande luktar rök trots att jag är alldeles nyduschad. Uääh.

Cornershop - Topknot

Låt oss experimentera.

Nu sitter jag och mumsar frukost och ska bara packa ner det sista innan vi åker till flygplatsen. 14.15 ska vi landa i Prag. Fast både jag och Jimmy är så trötta så vi funderar på att stanna hemma. Å andra sidan känner jag att den här frukosten jag äter nu lätt skulle kunna överträffas av hotellfrukosten. Så vi åker nog ändå. +15 grader och solsken lockar lite också, det ska väl erkännas. Ha en fin helg, för det ska jag ha!

 

... And You Will Know Us By The Trail Of Dead - Summer Of All Dead Souls


(peppig musik där också. ehm. nej.)


En ö av solsken.

Okej. Så jag kanske inte ska klanka ner på min man för att han blir lyrisk över varma mackor. Alldeles nyss satt jag och kollade upp vad det fanns för olika restauranger i Prag och blev då alldeles till mig och lät ungefär såhär: "Jimmy, det finns KFC i Prag, KFC!!" Så jag är väl kanske inte så mycket bättre själv. Jag vet att KFC har skitdåliga villkor för sina anställda (nämn en snabbmatskedja som inte har det) och att det säkert knappt är någon kyckling alls i deras mat. Men ändå hörrni, Popcorn Chicken! Det är fan grejer det.

I Brighton brukade jag, Evelina och Martina köpa buckets från KFC och ha picknick ute i solen. Det var fint. Det var mindre fint att de som jobbade på KFC trodde att vi var retards. "What would you like to drink?!" Och låtsas dricka. "Do you wanna eat in?" Pekar på golvet. "Or take out?!" Pekar på dörren. "Oi! We are swedes and not retards, and the reason that we don't know what to order is that we don't have crappy restaurants like these in Sweden, you fucking wanker!" Sa vi. Inte. För man vill ju inte gå miste om sin Popcorn Chicken eller sin Favourite Bucket.

Ron Sexsmith - The Reason Why

Vem vet vad morgondagen har att erbjuda.

Nu ska jag berätta om min lördag. Eller egentligen mest min lördagsmiddag. För den var himla god och jag är ju som sagt sån som inte vill hålla inne med såna godsaker. Bildfokuset på den här bilden blev kanske lite knasigt, det är ju kycklingen vi ska fokusera på, men det såg så himla läskigt ut på den bilden där kycklingen var i fokus så nu får det bli en ofokuserad kyckling istället:

Pistagekyckling

För 2 pers

2 st kycklingfiléer
¾ dl rapsolja
3 st vitlöksklyftor
ca 1 dl pistagenötter rostade & saltade
spiskummin
paprikapulver

Hacka pistagenötterna grovt.
Skala vitlöksklyftorna och tryck till dem med en kniv eller nåt så de blir lite mosade.
Blanda olja, vitlök, nötter och krydda efter behag till en god marinad.
Lägg kycklingfiléerna i marinaden i låt marineras i några timmar.
Eller många timmar, ju fler desto bättre.
Lägg sedan kycklingen i en ugnsform och häll över marinaden.
Stek kycklingen i ugn på 225 grader i ca 30 minuter eller så tills kycklingen är klar.
Servera med ris, klyftpotatis eller något som du tycker är gott.

Vi hade ris och sweet chili-dip till. Förresten kan jag aldrig bestämma mig för om jag vill stava pistasch eller pistage. Jag brukar köra varannan gång. En gång försökte jag googla för att få fram den rätta stavningen, men då fick jag bara veta att båda var rätt så det hade jag ju inte så mycket hjälp av. Hm. Nåja. Testa detta i alla fall, jättegott!

Efter maten gick jag hem till Evelina och tyckte att jag var jätteduktig som drack varannan vatten. Sen gick vi till Sticky Fingers och tokdansade till halv fyra på morgonen och sedan åkte vi hem. Jag vaknade på söndagmorgon och mådde jättebra, var så himla nöjd med mig själv. Lovade Jimmy att gå och hämta pizza senare, dansade lite, fick sms från Evelina som mådde sådär och svarade att jag mådde sååå braaa. Tre timmar senare låg jag med huvudet över toalettstolen och allt var som en vanlig söndag igen. Hmpf. Nåja, jag fick ju må bra i några timmar åtminstone.

Idag är jag fortfarande mest sugen på fett och salt. Men det är nog bara sån jag är, jämt.

R.E.M - Oh My Heart

Dansa fastän hjärtat brister, dansa fast du inte är här.

Jag måste ju erkänna att det var lite roligare att vakna upp idag till strålande sol och all den där snön var bortsmält igen. Så jag började min dag med att ta en promenad på en timme eller två och sedan bänkade jag mig framför teven och tittade på skidor, funderade ett tag på att ringa min mamma och mobba henne för att de har typ 75 meter snö i Falun fortfarande men sen kom jag ihåg att jag är lite snällare än vad hon är så jag lät bli. (Min mamma älskar att gnälla på vädret i Göteborg, det spelar ingen roll om det är 25 grader varmt och sol här medans det är 8 grader och regn i Dalarna så är vädret i Göteborg ändå sämre.)

Men nu var det varken min mamma eller vädret jag tänkte skriva om, jag skulle ju skriva om våran goda fredagsmiddag vi åt igår. Egentligen var det mest tillbehöret som var gott, så det är det jag tänker skriva om. Sen kan ni servera det till vad ni vill som passar, vi hade vanlig enkel stekt fläskkarré.

Asiatisk sallad

För 2 pers

ca 2 cm färsk ingefära
3 st kokta potatisar med skal
ca 200 gr wokgrönsaker
1½ dl teriyaki
rivet skal från 1 lime

Skala och finhacka ingefäran.
Slanta potatisarna.
Fräs på ingefära och potatisar i olja i en stekpanna tills potatisen fått lite färg.
Tillsätt wokgrönsakerna och låt dem bli genomvarma.
Häll över teriyaki och låt puttra ihop i några minuter.
Riv över skalet från limen strax innan servering.

Han som jag bor med var helt överlycklig för det var så gott, men så är han å andra sidan alltid överlycklig så fort det är teriyaki i någonting. Han har ju dessutom köpt en liten special-teriyaki som ser ut såhär:

Ja. Ni förstår ju själva vilken lycka det är för en whiskeytönt som Jimmy. Han hittade den på The English Shop och den kostade multum, men det var den tydligen värd. Det funkar alldeles utmärkt med helt vanlig teriyaki i den asiatiska salladen också, jag skulle ändå inte tro att det är särskilt många japaner som sitter och sippar Jim Beam om lördagskvällarna.

 

Lördagkväll ja. Jag var rätt inställd på att ta det lugnt framför teven, men sen insåg jag att det är ganska tråkigt att sitta hemma när alla andra roar sig. Så nu är det andra planer. Men det tar vi så småningom, nu ska jag laga lite middag här till att börja med. Sen ska jag väl försöka göra mig lite fin också, inte för att det spelar någon roll, man ser ju ändå att det är jag. Men det kan ju vara värt ett försök...

Those Dancing Days - Can't Find Entrance

Låt mig få stanna där och då.

Jaaa. Jag inser det ironiska med att jag gör en hejdå till vintern-gryta och vaknar morgonen efter till en helt snövit värld, vi har alltså haft barmark här i Göteborg i några veckor så det var inte riktigt vad jag räknat med. Men nu har vi lärt oss det, det går alltså inte att muta bort vintern med grytor. Jag har aldrig försökt muta bort vintern förut för jag är ganska mycket en vintertjej faktiskt, så det är kanske inte så konstigt att det gick som det gick. Men om det är vinter utanför så har man en bra anledning att stanna inne och baka, så det är vad jag har gjort idag. Man måste ju ha nåt gott till helgen. Idag blev det muffins, och de ser ut såhär:


Chocomockamuffins

12 st

100 gr mörk choklad
150 gr smör
1 ¾ dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 ²⁄³ dl vetemjöl
40 gr chokladöverdragna kaffebönor
1 msk starkt kaffe

Glasyr:
100 gr smör
ca 2-3 dl florsocker
1 msk starkt kaffe

Garnering:
Kakao
Chokladöverdragna kaffebönor

Sätt ugnen på 180 grader.
Smält den mörka chokladen och låt den svalna.
Vispa ihop smör och socker till en vit fluffig smet.
Tillsätt äggen, ett i taget under vispning.
Rör sedan ner den avsvalnade chokladen och kakao.
Tillsätt mjölet och rör till en jämn smet.
Tillsätt till sist kaffebönor och kaffe och blanda väl.
Klicka ner smeten i muffinsformar.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt muffinsarna svalna.
Blanda ihop ingredienserna till glasyren till en jämn smet.
Bred glasyren över muffinsarna.
Pudra över kakao och dekorera med kaffebönor.

Och sen äter ni alla 12 precis innan ni ska gå och sova sen så blir det kanoners. Eller njae, kanske inte. Jag är ju inget fan av kaffe, men choklad och kaffe tillsammans i kakor och sånt. Det gillar vi! Undrar om jag ska börja äta en sån här till frukost varje morgon så kanske jag är lite piggare på jobbet?

Nu har jag absolut ingenting mer på hjärtat, vilket kanske är tur för allt jag skriver nuförtiden verkar ju naturen vända emot mig, så nu ska jag fortsätta att gå och smygäta på kaffebönorna som blev över, de är så himla bra på att småäta på. Knapriga och lagom stora. Knaperi-knaperi-knus.

Pete MacLeod - To Stay By Your Side

Men jag vill inte sjunga om gitarrer.

Vad blir det för jävla soppa idag då? Tänker ni nu. Men tji fick ni, för det blir minsann ingen soppa alls! Det blir gryta istället. Jag serverade den dock i soppskålarna för att vi inte skulle bli alltför förvirrade. Det är ju trots allt torsdag, det vill man ju inte glömma bort. Grytan har dock en lite vintrig smak, men den får bli mitt farväl till vintern helt enkelt. Lite sådär: Tack för i år, du behöver inte skynda dig tillbaka.

Tack och hej vinter! - Grytan

För 4 pers

4 portioner couscous
ca 200 gr färska champinjoner
3 st chorizo-korvar
1 burk krossade tomater (400 gr)
4 dl vatten
1 apelsin
½ msk flytande honung
kanel
salt
peppar

Koka couscous efter instruktioner på förpackningen.
Dela champinjonerna i fyra delar. Slanta chorizon.
Fräs på detta i en djup stekpanna.
Häll över tomatkross och vatten.
Riv över skalet och pressa ner saften från apelsinen.
Låt puttra ihop i ca 5 minuter.
Blanda ner den färdigkokta couscousen i grytan.
Smaka av med kryddorna.
Servera gärna med créme fraiche och lite mjukt bröd.

Kaaaanske kan man minska ner lite på apelsinen, apelsinsmaken tog lite överhanden. Grundreceptet kommer från Allt Om Mat men sen har jag byggt om det efter eget behag. Man ska slösa friskt med kanelen, kanel är nyttigt!

Nu ska förresten explorer-problemet vara fixat, det var tydligen just explorer det var fel på (ingen större skräll där) och ni kanske får trycka på uppdatera-knappen för att det ska synas. Och ja, i morse syntes det inga cupcakes i någon webbläsare för då var allting knasigt. Men nu ska det vara fixat, och jag fixade det helt på egen hand också. Duktiga jag! Men ni som fortfarande kör med explorer borde faktiskt verkligen tänka över att be någon som kan lite om data hjälpa er att fixa en riktig webbläsare, jag satt ju lite på explorer idag när jag skulle fixa med designen och jeeeez, jag fick krupp på en gång.

Nu ska jag dricka godaste Granatäpple Hallon-téet och mysa i mina tofflor. Igår var det 17 grader varmt i Prag, det tycker jag låter fint.
Jag: "Jag ska nog ha min sjömansjacka i Prag!"
Jimmy: "Men inte bara väl?"
Jag: "Jo, bara den och ingenting mer. Jag ska gå runt där som Kalle Anka!"
Jimmy svarade inte på det. Han gav mig bara den där trötta blicken som jag älskar så mycket.

Burial - Ghost Hardware

Mandelmassenasse.

Vi tar väl lite efterrätt också innan det är dags att sova. Idag blev det smördegsbakelser som är väldigt lätta att slänga ihop på bara sisådär 20 minuter. Och frasigt mumsig smördeg tackar man ju aldrig nej till.

Smördegsbakelser med blåbär

För 2 bakelser

1 uppvispat ägg
4 st frysta fyrkantiga smördegsplattor
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk florsocker
ca 50 gr mandelmassa
blåbär

Sätt ugnen på 250 grader.
Ta ut 4 st runda bottnar av smördegen med hjälp av rundmått eller glas.
Ta två av dem och ta ut mindre cirklar inuti dem med hjälp av mindre glas.
Släng den mindre rundeln, så du får en ihålig cirkel.
Pensla kanterna på de större rundlarna med uppvispat ägg.
Lägg på de ihåliga bottnarna och pensla dem.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter tills de är gyllenbruna.
Vispa grädden med vaniljsocker och florsocker.
Riv mandelmassan grovt och blanda med den vispade grädden.
Klicka ut mandelmassegrädden på bakelserna.
Toppa med blåbär.

Du behöver givetvis inte toppa med just blåbär, du kan toppa med hallon, jordgubbar, björnbär eller vad du vill. Väldigt gott var det i alla fall. Och okej, väldigt mäktigt. Jag mådde lite illa efter att jag satt i mig hela min. Kanske borde ha gjort dem lite mindre för jag gjorde dem efter största temuggs-måttet. Det blev liiiiite stora bakelser. Men vad tusan, ska det vara så ska det vara annars får det vara.

Just det. En liten grej till bara. Jag har insett att min blogg är sjukt ful i explorer och att man inte alls ser hur den ser ut egentligen om man använder sig av den webbläsaren. Fast jag vet inte om det bara är i explorer eller om det är olika från dator till dator. Så, berätta gärna om ni ser den fina bloggen med cupcakesbakgrunden och fint typsnitt eller om ni ser den tråkiga fula typ bara rosa/lila bloggen med fult typsnitt där allt är lite huller om buller och berätta också gärna vad ni har för webbläsare för jag måste ju lösa det här på nåt sätt. (Läs: Jimmy måste ju lösa det här på nåt sätt.)

Iness Mezel - Respect

Världens ögon.

Fantastiskt vilken bra dag. Jag fick vara ledig och sova ut och solen har strålat från en klarblå himmel så det var inte dumt alls. Jimmy har också varit ledig idag så vi har rensat upp lite här hemma, sen tog vi en jättelång promenad och så har jag tittat på sprinten med öppet fönster och bara varit nöjd. För att göra det till en riktigt bra dag så gjorde jag en god middag också, en sån där som man vet att alltid går hem. Oftast äter vi den vegetarisk men idag slängde jag i lite kassler också:

Pasta med zucchini- & skinksås

4 portioner

1 zucchini
400 gr kassler
½ dl färsk basilika
3 st vitlöksklyftor
2 dl créme fraiche tomat & basilika
ca 8 st cocktailtomater
4 portioner kokt pasta

Dela zucchinin på längden och skär sedan i tunna skivor.
Skala och finhacka vitlöken.
Hacka basilikan.
Tärna kasslern.
Fräs zucchinin, vitlöken, kassler och basilikan i en djup panna.
Tillsätt créme fraiche .
Dela tomaterna på hälften och blanda ner dem.
Häll av pastan och blanda ner den i pastasåsen.
Servera direkt.

Gott, gott. Vilket man ju förstår direkt man läser ordet basilika. Basilika är givet på min 10-lista. Längre än så har jag inte kommit med den. Jag kanske är nöjd med bara basilika? Behöver man så mycket mer egentligen?

Jag har gjort smördegsbakelser till efterrätt också, men dem återkommer jag med lite senare. När jag har ätit upp min troligtvis så jag vet om jag ska skriva om det var gott eller ej. Fast det säger ju sig självt att det är gott, allt jag bakar är gott. Förresten blev jag överlycklig idag när vi fick ett nummer av Buffé på posten, och så var det pannkaksspecial. Snacka om antiklimax. Pannkakor. Uäääck. Jag hoppas på en förbättring till nästa nummer. Chipsspecial kanske? Nu ska jag titta på Pretty Little Liars.

Rainbow - Ain't A Lot Of Love In The Heart Of Me (Alternative Outtake)

Flyg som en örn.

Nu är det vår och på våren ska man äta lätt och snabblagad mat så att man är riktigt hungrig sen när grillsäsongen börjar. Det är väl det de menar på alla löpsedlar när de skriver att man ska komma i form inför sommaren? För att dra mitt strå till stacken så gjorde jag en slags omelett idag, receptet kommer från början från arla och är annars jättesvårt att komma på själv. Jag tyckte mest att det var ett roligt namn, det var därför jag lagade den:

Chilisofritas

För 4 pers

1 gul lök
1 gul paprika
ca 6 st cocktailtomater
100 gr Keso Chili Chipotle
6 st ägg
1 dl vatten
salt
peppar

Skala och hacka löken.
Fräs den mjuk i olja i en stekpanna.
Skär paprika i bitar och halvera tomaterna.
Klicka ut keso mellan grönsakerna.
Vispa ihop ägg, vatten och kryddorna.
Häll över grönsakerna och lyft dem lite så att äggsmeten når överallt.
Stek tills omeletten stelnat, ca 15 minuter.
Servera med sallad och mjukt bröd.

Jag hade nog egentligen kunnat använda mer Keso, det hade kanske inte skadat alls. För att uppväga (den egentligen inte alls) nyttiga middagen så gick jag sedan hem till Evelina och bakade chokladbollar som vi åt upp framför Desperate Housewives. Jag kan inte ens minnas när jag bakade chokladbollar senast innan idag? Konstigt, för det är ju faktiskt sjukt gott. Men men, man hinner ju faktiskt inte baka allt. Tyvärr måste man ju göra andra saker också.

Nu måste jag till exempel sova, jag är troligtvis ledig imorgon men man kan ju aldrig vara riktigt säker.

Dutch Uncles - Lovebone

Evigheten är här.

Om någon vecka ska jag och Jimmy rymma iväg till Prag över helgen, på en sååå himla romantisk lyxig liten weekendtrip, myyyyys! Ehm. Ja. Nej. Skämt åsido, jag råkar ju veta att några av er har varit där till skillnad från oss. Jimmy vill nog mest dit för att dricka öl och själv är jag ju ingen öldrickare. (Eller alkoholdrickare överhuvudtaget verkar det som these days.) Så nu vill jag har Prag-tips! Vad ska man göra? Vad måste man se? Vad behöver man inte se? Var ska man äta? Vad ska man äta? Kan de engelska i Prag eller måste jag lära mig tjeckiska? Men framför allt, kommer jag att få tillfälle att dra världshistoriens roligaste skämt?
- Kan jag betala med check?
- Ja...
- Här ta honom, han är tjeck!


Steve Miller Band - The Joker

(för att musikalavsnittet av That '70s Show är ett av de roligaste.)

Vi har båda förändrats till det bättre och är mycket snällare nuförtiden.

Igår när jag låg på soffan och mådde som värst så var Jimmy gullig och gick och hämtade ut ett paket på posten åt mig. Paketet kom från Santa Maria och innehöll årets grillnyheter. Bland dessa nya sorters snacks och dip att småäta på medans man väntar på att grillen ska bli varm.

Vi hade ju ingen grill hemma igår, men grabbarna skulle ju äta tacos innan Melodifestivalen så jag tyckte det var ett bra tillfälle att provsmaka dessa. Alltså, få gratis chips och dip hem på posten. Det är ju som en barndomsdröm som går i uppfyllelse för en chipsoholic som jag. Så vi hade lite provsmakning hemma alltså.

Chipsen kom i smakerna havssalt och barbecue och var formade i fyrkanter för att vara extra lätta att dippa. Och dipperna var Salsa/Paprika, Smoky Sourcream och Salsa/Chipotle. Det var väldigt delade meningar kan jag säga, speciellt om dipperna. Chipsen tyckte alla om överlag, barbecue var godast att äta för sig själva medans havssalt var godast att dippa. Min favoritdip blev Salsa/Chipotle, medans jag inte alls gillade Smoky Sourcream. Den var däremot Robbans favorit, medans Jimmy mest gillade Salsa/Paprika för att sedan ändra sig och härma mig. Martin och Måns åt nog lika glatt av allting. Sen använde jag chipotle-dipen som tacosås också och det gick också himla fint. Tummen upp alltså, förutom Smoky Sourcream för min del, den kommer jag inte att köpa hem. Det andra som var i paketet får jag återkomma med en annan dag, för det har vi inte smakat på ännu.

Annars har jag bara gått runt och varit pigg och glad idag, bara glad för att jag mådde bra. Den där eftermiddagspromenaden i +9 grader och solsken gjorde ju inte saken sämre direkt. Nu blir det nedvarvning i soffan innan det är dags att sova så jag är lika pigg och glad på jobbet imorgon.

Marianne Faithfull - Gee Baby

Jag kan inte be om ursäkt.

Jag blev inte förgiftad av Jimmys och Patrics korvgryta. Däremot så gick vi direkt hem till Frida efter att jag jobbat i fredags, där jag bara drack 4 glas vin (en flaska alltså) och sen drack massa vatten och så gick vi hem för att jag inte skulle bli lika dålig som jag blev efter vi varit i Sågmyra. Jo tjena, jag blev ännu sämre. Jag har aldrig haft sån huvudvärk som jag hade igår, ett tag låg jag och grät för det gjorde så ont. Illamående är jag ju alltid, men den här huvudvärken... Asså shiiiiet. Kul att Jimmy bjudit in sina kompisar på fest en sån dag, klockan 18 skulle de komma och laga tacos tillsammans innan Melodifestivalen (Svenne-Måns krav), ungefär tjugo i sex släpade jag mig ur soffan och klädde på mig. Så medans de andra drack sig fulla drack jag mig nykter på Pepsi Max och idag mår jag bra igen.

Men nu var det ju inte min bakfylla jag ville skryta om. Jag skrev ju i torsdags att jag bakat tårta som Jimmy skulle bjuda på på sin sista dag på praktiken, jag tänkte att jag gör en jättegod så måste de anställa honom sen när han är färdig med skolan. Jag kanske skulle tänkt på att göra den lite finare också, men man kan inte få allt. Plus att jag utvecklat en allergi mot alla jävla sugarpastemakefakecupcakebake-bloggar så jag orkar fan inte se fler fina tårtor. Här är min goda tårta i alla fall utan en enda jäkla sugarpaste-dekoration som dessutom får bli mitt bidrag till Månadens Sötsak hos Söta Saker där temat är just frukt:

Ananastårta

Bottnar:
200 gr krossad ananas (utan spad)
180 gr banan
4¼ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk malen kanel
4 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
2¼ dl solrosolja

Glasyr:
175 gr philadelphia
50 gr smör
ca 2½ dl florsocker
1 msk citronsaft

Dekoration:
bananchips
torkad ananas

Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj och bröa en rund bakform, ca 20 cm i diameter.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och kanel i en stor skål.
Rör ner muscovadosockret och gör en grop i mitten av blandningen.
Mosa banan och lägg ananas, banan, ägg och olja i gropen.
Blanda samma alla ingredienserna ordentligt.
Rör ihop med en träsked eller så, vispa inte.
Häll ut smeten i bakformen och bred till ett jämnt lager.
Grädda kakan i 30-35 minuter tills ytan känns fast.
Låt kakan svalna något innan du lossar den från formen.
Låt sedan kallna helt innan du delar den till två bottnar.
Vispa samma glasyren och ha i florsockret lite i taget tills du har en jämn tjock glasyr.
Bred ut glasyren på ena bottnen och placera den andra ovanpå.
Bred resten av glasyren på och runt kakan.
Dekorera med bananchips och torkad ananas.
Servera tårtan rumstempererad.

Nu har ju jag inte smakat på tårtan, men enligt Jimmy var den väldigt god. Ja, sån är jag. Bakar och bjuder på tårtor som jag inte har en aning om huruvida de är goda eller ej. Men man måste ju få experimentera lite. Och vem tusan vill ha tråkig gammal prinsesstårta? Inte jag i alla fall.

Det var väl för himla väl att Eric Saade vann, vi kanske lärde oss någonting förra året. Lillgammal tjejkärring - funkar inte. Mumsigt lammkött - funkar. Nu var det ju visserligen skrämmande många som röstade på Sanna Nielsen, men det är väl de som har en lite förkärlek till lillgamla tjejkärringar. Och varför, varför, varför vet jag om att Dannys mamma är från Polen? Extra fint att Eric Saade vann också eftersom det var honom jag "köpte" i våran vadslagning, så jag vann 100 spänn. Jag undrar vart han tog vägen förresten? Jag trodde han skulle komma till mig sen när de andra gått ut på krogen så vi kunde fira segern tillsammans, men jag har inte sett till honom ännu... Jag ska gå och titta under sängen, han är ju trots allt ganska liten så han kan ju ha gömt sig där.

The View - Beautiful

(för att det är himla fint att the view släppt ett nytt album, de är ju himla bra. och så sjunger de med skotsk accent, och det gör ju bara allting ännu finare. jag älskar skottland, om nu någon kanske råkat missa det.)

När du är här...

Titta! Jimmy och Patric lagade mat till mig idag. Det blidde Korvgryta. Jag fick bara sitta i soffan och titta på och kanske på sin höjd svara på någon liten fråga ibland. Det gjorde de himla bra. Jag har trippeljobbat idag och sedan ägnat kvällen åt att baka tårta som Jimmy ska ha med till sin praktikplats imorgon, så det var riktigt skönt att slippa laga maten faktiskt. Imorgon ska jag bara dubbeljobba, ett kort litet pass mellan 7-18, så nu tänker jag faktiskt gå och lägga mig så jag orkar med morgondagen. Förresten så hittade jag äntligen ett tårtfat i plast med lock till på Ica Maxi idag, vet inte hur många år jag letat efter ett sånt. Men nu så, nu kan jag frakta tårtor till både hit och dit. Säg till om du vill ha en vetja!

 

Wretch 32 feat. Ghetto - Ina Di Ghetto


(undrar vad det var i den där korvgrytan egentligen? det här är inte riiiktigt min musik...)


Solen går upp och allting börjar om igen.

Jag nämnde ju igår att jag inte gjort semlor, utan min egen version av semlor. Det var ju inte ens en version av semlor egentligen, men bakverk som man fyller med grädde det är ju typ som semlor... Lite grann... Kanske... Okej, inte alls. Helt enkelt mycket godare än semlor, och inte alls lika mastigt. Det är nog det jag tycker minst om med semlor, att det är så himla mastigt. Så här hemma blev det petit chouxer istället, med lite olika sorters fyllningar. Såhär gjorde jag:




Petit Chouxer

ca 15 st

3 dl vatten
100 gr smör
2 dl mjöl
3 st ägg

Koka upp vatten i en kastrull.
Tillsätt smöret, låt det smälta och få ett uppkok.
Rör ner mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens kanter.
Ta kastrullen av värmen och låt smeten svalna något.
Rör sedan när äggen, ett i taget.
Rör gärna några minuter mellan varje ägg för en luftigare smet.
Spritsa eller klicka ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 25-35 minuter i 200 grader.
Öppna absolut inte ugnsluckan de första 15 minuterna.
Låt kakorna svalna och skär sedan av toppen och fyll dem med vad du vill.
Grädde och färska bär eller sylt. Mandelmassa och grädde.
Bara fantasin sätter gränser!

Ah. Jag älskar när man får baka in små klichéer i recepten också. Jag använde 3 olika fyllningar till mina: vispad grädde och en klick apelsinmarmelad, lemoncurdgrädde och nutellagrädde. Jimmy fick givetvis lov att provsmaka alla sorterna på en gång och tyckte att den med lemoncurdgrädde var godast. Fastän alla var goda. Själv har jag bara testat den med lemoncurdgrädde och den var sjukt god. När jag läste receptet trodde jag att det skulle vara ganska meckigt det här, men det var det verkligen inte. Jättelätt var det, och så bra att bara fylla dem med lite vad som helst som man gillar. Tummen upp!

Just det, tummen ja. Den har slutat blöda, men det gör så ont att använda tummen så det har tagit mig en kvart varje gång jag skulle knäppa min kappa idag. Aj aj. Vissa saker är sjukt svåra att göra utan tumme helt enkelt. Tur att jag bara jobbade halvdag idag och så hoppas vi att den läkt ihop lite mer tills imorgon. Nu ska jag laga middag, det kanske låter gott.

Ladytron - Evil

Om du ens tänker tanken att stampa på mig så kommer jag att stampa över hela dig.

Jag är lite trött på våran spaghetti för tillfället, så jag försöker hitta på lite rätter så att den ska ta slut någon gång. Jag tycker ju om spaghetti egentligen, det är bara det att jag är lite trött på det och vill köpa någon ny pastasort. Men jag är för snål för att köpa en annan sorts pasta medan vi har spaghetti hemma. Vi har snäckor också visserligen, men dem är jag också ganska less på. Så idag slängde jag ihop lite ditten och datten och det blev faktiskt riktigt gott, sådär så att jag blev glad i spaghetti igen. Såhär gjorde jag:

Pasta med röd veggiesås

För 4 portioner

4 portioner pasta
rapsolja
piripiri-krydda
paprikapulver
½ zucchini
½ röd paprika
ca 8 st soltorkade tomater
1 burk krossade tomater
2 dl créme fraiche paprika & chili
ca 100 gr fetaost

Koka pastan efter instruktioner på förpackningen.
Hetta upp olja i en djup stekpanna.
Tillsätt kryddorna och fräs dem i oljan.
Tärna zucchini och paprika.
Dela de soltorkade tomaterna på mitten.
Tillsätt dem i kryddfräset och låt fräsa en stund.
Häll över tomaterna och créme fraiche och låt puttra några minuter.
Blanda ner den färdigkokta pastan i pastasåsen.
Smula över fetaost precis innan servering.

Lite starkt blir det förstås, men det tycker vi ju om. Förutom att låtsas-chilin i créme fraichen gav mig utslag. Men det borde jag ju ha lärt mig vid det här laget. De utslagen var ju förresten ingenting mot skärsåret jag lyckas ge mig själv på tummen. Försök inte öppna en marmeladburk med en jättevass kniv. Det gjorde jag för ca 3 timmar sedan och det blöder fortfarande. Finns det verkligen så mycket blod i en liten tumme? Och nej, några semlor har jag inte ätit på hela dagen. Mest för att jag inte gillar semlor. Däremot gjorde jag min egna lilla version av semlor. Men det får ni se imorgon, för nu ska jag fortsätta pyssla om min tumme, dricka lite te och mumsa i mig det som jag bakat.

Anna Calvi - Desire

Kärlek utan lust.

Dagens middag bestod av Gulaschsoppa och varma mackor. Ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta åt min käre pojkvän, när jag frågade honom hur många varma mackor han ville ha blev han helt lyrisk, rusade ut i köket och var överlycklig. "Ska vi äta varma mackor?! Varma mackor?!" Han till och med studsade upp och ner på stället av lycka. Här står man vid spisen och lagar finfin hemlagad mat till honom dag efter dag och han blir överlycklig över varma mackor. Kul kille. Risken finns ju att det faktiskt är så att jag lagar jätteäcklig mat och anledningen till att han blev överlycklig var att inte ens jag kan misslyckas med varma mackor. Eller så borde han bara få på plytet. Fast just nu dammsuger han, så jag väntar med att ge honom på plytet tills han dammsugit klart. Det är alltså varma mackor man ska muta med om man vill få lägenheten städad, bäst att lägga det på minnet. Varma mackor = dammsugning. Sweet.

Lykke Li - I Know Places

Jag är sjutton år och det här är vad jag vet:

Mmm. Pytt i panna, stekt ägg och dijoncreme. Det löjliga är att jag sett fram emot det här sen jag bestämde i måndags att vi skulle äta det idag. Mest det stekta ägget och dijoncremen. Jag har nog dåligt med kolesterol eller vad det nu är för någonting onyttigt i ägg i kroppen. Pytt i pannan fick bli frysrens med chorizo, fläsk och lövbiff. Och råstekt potatis förstås. Kanske inte den lyxigaste söndagsmaten, men nog så gott.

Jag fick en fråga från Elle som undrade om mina rubriker på inläggen och om de har någon djupare mening. Nej, det har de ju faktisk inte. Jag är ju en musiknörd och har alltid musik på (och har inte jag det så har alltid Jimmy musik på) så jag brukar faktiskt bara snappa upp den första meningen jag hör när jag ska skriva rubriken och är det musik på engelska så översätter jag till svenska, sen är jag ju även lite av en ordnörd och älskar att leka med ord så det brukar inte bli översättning rakt av utan jag brukar snygga till det lite. Djupare än så är det inte.

Nu ska jag fortsätta mumsa vindruvor och sen är det väl dags att sova så man är pigg och utvilad på jobbet imorgon. Måndag. Psöö.

Amos Lee - Violin

(en fin bit. lyssna!)

Vakar över nycklar och lås.

Titta vilka fina och goda grejer jag fick i ett paket på posten igår. Det var en försenad födelsedagspresent från Jenny, och jag som älskar att dra ut på det här med födelsedagen så länge som det går tycker att det var en alldeles utmärkt present. Jag funderar på att använda marmeladerna som fyllning i någon slags godis eller muffins. Någon som har nåt bra tips eller förslag? Chokladen får göra mig sällskap ikväll då jag har Jimmy-fritt. Jimmy ska ut och dricka öl, men jag behöver verkligen använda hela helgen till att vila upp mig. Dessutom måste jag ju vara utvilad inför Vasaloppet imorgon, man klarar inte av 9 mil på skidor om man är bakfull. Inte ens att titta på.

Andreas Mattsson - Jazzmaster

Jag hatar att tigga som en hund.

Här har vi inte direkt fredagsmys men jag är glad ändå, dels för att det är fredag och jag kommer att få sova hur länge som helst imorgon men mest för att vi åt så sjukt god middag. Inte nog med att den var helt galet god, den är också rolig att säga. Jag har sprungit runt hela eftermiddagen och utropat: "Chimichangas!" Av någon anledning med kinesiskt uttal, det är helt fel. Chimichangas är ju mexikanskt. I'm so white. Så, nu är det slut på tråkiga tacos och fajitas, nu tvingar jag alla er att laga chimichangas istället. Såhär gör man:


Chimichangas

För 4 st

4 tortillabröd
2 st kycklingfiléer
2 msk tacokrydda
ca ½ dl philadelphia
1 röd chili
riven ost
tacosås
ca 25 gr smält smör

Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla kycklingen och bryn den tillsammans med tacokrydda.
Bred philadelphia på tortillabröden.
Kärna ur och finhacka chilin.
Fördela kyckling, chili, riven ost och tacosås i mitten av tortillabröden.
Vik ihop dem och lägg i en ugnsfast form med ändarna neråt.
Pensla med smält smör.
Ställ in i ugnen och låt dem stå där tills de fått fin färg.
Servera dina chimichangas med goda grönsaker och valfria tacotillbehör.

Sjukt vad gott det var. Fett och kolhydrater i en härlig symbios. Yumyum. Det blev inte så starkt heller, trots chilin. Jag antar att philadelphia-osten och den andra osten mildrar hettan lite. Men om man vill kan man ju skippa chilin helt och proppa i lite tomat eller paprika eller så istället.

Nu tycker jag att Leksand ska göra ett mål, eller gärna fyra, så att jag får lite lugn, ro och fredagsmys här hemma. Tidigare år har det varit jobbig nog med kvalserie, men nu ska det liksom kvalas till kvalserien också och det innebär att årets jobbigaste månad plötsligt blir årets 6 jobbigaste veckor. Jag tycker att Leksand borde börja tänka lite på oss anhöriga också och göra lite mål bara för våran skull, det är så jobbigt att behöva gömma sig i gästrummet varje gång det är match. Gör mål för fan! Jävla hockeybockey-lag.

Wanda Jackson - Like A Baby

Våra hjärtan har fel.

Eller våra smaklökar kanske. Idag tänker jag faktiskt blogga om någonting som varken jag eller Jimmy tyckte var särskilt gott, det var inte äckligt heller. Det var bara inte våran smak, det borde jag egentligen ha förstått från början. Kål är ju inte någon favorit hos någon av oss, men för dem som gillar grönkål så kan nog det här vara en riktigt bra middag. Speciellt som den var väldigt enkel att göra och inte kostar särskilt mycket heller. Dessutom ser det ju gott ut, och det kan man komma långt på.

Grönkålssoppa med halloumi och rostade anisfrön

För 4 portioner

1 gul lök
1 liter vatten
2 tärningar hönsbuljong
500 gr fryst grönkål
30 gr smör
1 msk vetemjöl
salt
peppar

200 gr halloumi
2 msk rostade anisfrön

Skala och finhacka löken.
Fräs i olja i en stor kastrull tills löken mjuknat.
Häll över vatten, buljong och grönkålen.
Låt sjuda tills grönkålen är genomvarm.
Mosa ihop smör och vetemjöl och klicka ner i soppan.
Låt soppan tjocka på sig lite.
Smaka av med salt och peppar.
Grilla halloumin eller stek den i grillpanna.
Rosta anisfrön i en het stekpanna.
Häll upp soppan i skålar, lägg ner halloumiskivor och toppa med rostad anis.

Receptet hittade jag på tasteline från början. Så; gillar ni grönkål så testa. Gillar ni inte grönkål så kan ni ju också testa, det bestämmer inte jag. Själv åt jag snällt upp min soppa men gillade mest halloumin. Ingen större skräll förstås då jag oftast gillar halloumin bäst så fort den är med i någon maträtt.

Annars har jag mest jobbat idag och ser verkligen fram emot fredag imorgon. Speciellt som jag ska jobba då också och det är alltid extra skönt med fredag när man jobbar först, för då får man riktig fredagskänsla och blir jätteglad när man får gå hem. På tal om att ta sig hem så lyckas jag alltid hamna bakom riktigt sega människor på väg från pendeltåget till spårvagnen på eftermiddagarna, och så går det ju inte att gå om dem heller eftersom det är så packat med folk, så jag lyckas alltid missa spårvagnen med bara några meter. Får man knuffa dem? Eller ska jag tunnelkrypa mellan knäna på dem? Fast å andra sidan går spårvagnen var nionde minut, och jag som Sågmyra-tjej bör väl inte klaga. Det är ju klart bättre än en gång i timmen på vardagar och en halv buss om dagen om helgerna. Men ändå, kunde de bara inte gå bara liiiite snabbare? De sega människorna alltså, inte spårvagnen.

Jessica Lea Mayfield - Tell Me

Ungdomen känner ingen smärta.

Seså, lugna och fina. Jag har inte tagit en överdos hamburgare, ej heller dött av abstinensbesvär. Jag mår alldeles utmärkt. Däremot hade jag en muffins-incident igår som gjorde mig lite smått aggressiv. Jag skulle baka finfina muffins, och allt gick jättebra tills att jag hällde smeten i muffinsformar och ställde dem i ugnen. Nästa gång jag tittade in i ugnen hade alla formarna vikt sig, vilket gjort att smeten runnit ut över hela plåten och i ugnen och allt var förstört. Såklart lyckas Jimmy pricka in att ringa precis samtidigt och jag började såklart stortjuta (För er som undrar så; Ja, jag uttrycker alla mina känslor genom att börja gråta.) och skulle minsann aldrig baka någonting mer igen i hela mitt liv! Det höll i ungefär 10 minuter, sen satte jag igång med en ny sats som till sist faktiskt blev såhär bra:


Lingon- & Blåbärcupcakes

12 st

3½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
en nypa salt
125 gr smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
½ dl lemon curd
1½ dl mjölk
1 dl lingon
1 dl blåbär
1 dl lingonsylt

Frosting:
1 dl cream cheese
1 dl marshmallowfluff
en näve lingon

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, bikarbonat, salt och bakpulver i en bunke.
Vispa ihop smör och socker så det blir fluffigt i en annan bunke.
Tillsätt äggen, ett i taget medans du vispar.
Tillsätt vaniljsocker och lemon curd.
Tillsätt mjölken och mjölblandningen lite i taget.
Lägg undan vispen och rör ner lingon och blåbär.
Fördela smeten i muffinsformar.
Toppa med en liten klick lingonsylt på varje muffins.
Ställ in i ugnen i 20 minuter.
Rör ihop frostingen.
Låt muffinsarna svalna och bred sedan på frostingen.
Ät och ha det bra!

Andra omgången stoppade jag formarna i en muffinsplåt först, sedan läste jag på förpackningen och där stod det minsann pyttelitet på den att man måste göra så för att de ska "behålla formen". Jag tänkte ju att en muffinsform är en muffinsform liksom, och ska hålla för muffins. Jag är så dum! Receptet kommer från boken Kärleksmums förresten, tyvärr har de i boken glömt bort att skriva ut när mjölblandningen ska ner i smeten så jag chansade lite. Den kanske inte ska vara med i smeten alls, den kanske bara ska stå där i en skål i all evighet, vad vet jag.

Jag vet faktiskt massor av saker. Som att jag ska äta lite apelsin nu så att jag står mig tills det är dags för middagen. Om jag orkar hålla mig vaken vill säga, nu är det riktigt sömnigt.

Lykke Li - Sadness Is A Blessing

(för jag var inte alls förtjust i hennes första album och förstod aldrig hajpen, men det här är ju så himla mycket bättre! bra där!)

RSS 2.0