Jag är vilsen och ensam och ingenting kan lätta upp mitt nedstämda sinne.

Alla kan ju inte vara i Ystad och gotta sig på matbloggsträffar, någon måste ju stanna hemma och blogga också. Och eftersom jag är en sån fin och generös människa så åtog jag mig den uppgiften denna helgen. Jag har ju dessutom fullt upp med att äta choklad, chips och se på franska filmer. Och att tvinga ut min sambo på nattliga promenader när jag fått ont i ryggen av att sitta stilla för länge. 
 
Igår och idag har jag dessutom frusit! Woohoo! Visserligen inga längre stunder, och det gick ju över så fort jag tog på mig nåt långärmat eller ett par strumpor. Men ändå! Efter att ha känt sig konstant svettig sen i maj så är det ju ett framsteg. Och när det är höst och man fryser så får man göra goda grytor med massor av olika saker i. Idag blev det visserligen inget långkok, men en riktigt god gryta blev det i alla fall. Och med hösten kommer även mörkret och något sämre bildkvalité men det får man leva med.
 
Fläskfilégryta med jordärtskockor och kabanoss
 
för 4 portioner
 
ca 300 gr jordärtskockor
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 300 gr fläskfilé
3 st kabanoss-korvar (eller annan korv om du hellre vill det)
3 dl hönsbuljong
3 dl matlagningsgrädde
3 msk dijonsenap
1 msk maizena
salt
peppar
några nypor gräslök
 
Skala jordärtskockorna, löken och vitlöken.
Dela jordärtskockorna i mindre bitar och finhacka lök och vitlök.
Fräs detta i smör i en gryta tills skockorna mjuknat lite.
Ta upp dem ur grytan och lägg bredvid på en tallrik en stund.
Strimla fläskfilén och slanta korven.
Bryn dessa i smör i grytan.
Tillsätt skockorna och löken i grytan igen.
Häll över hönsbuljong, grädde och dijonsenap.
Rör ner maizenan och låt koka i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar och strö över gräslöken precis innan servering.
Servera med kokt potatis och en sallad.
 
Riktigt gott och mättande! Perfekt höstgryta som inte tar alltför lång tid. Så får man massa matlådor också, det är alltid uppskattat. Ja, åtminstone när det är sån god mat som detta var.
 
Nu ska vi se en film till. Fast nu blir det inte en fransk, nu blir det en amerikansk. Lite måste man ju variera sig och om vi fortsätter att se så många franska filmer så kanske vi börjar prata franska här hemma snart. Och det vore ju väldigt jobbigt med tanke på att ingen av oss kan franska.
 
The Killers - The Way It Was

Mitt huvud klarar inte av att ta in så mycket mer.

"Pernilla, du gillar ju bara filmer som ingen har hört talas om!" Brukar min Storebror säga till mig. Det är faktiskt inte riktigt sant. Jag kanske oftast gillar filmer som är lite konstiga eller som inte handlar om någonting, och jag kanske kräks lite grann av romantiska komedier med Kate Hudson och Owen Wilson eller actionfilmer med... Actionskådisar. Men annars så är det faktiskt filmer som människor har hört talas om.
 
Men nu tänkte jag tipsa om en film som faktiskt inte alls är särskilt knasig, och som är en sån där film som ALLA kan tycka om. Den hade biopremiär förra fredagen och ska ni bara se en enda film på bio i höst så är det denna ni ska se. Tro mig!
 

En Oväntad Vänskap
har de valt att kalla den på svenska. Intouchables heter den i original. Den handlar om Driss som nyss kommit ut ur fängelset och mest söker jobb för att få sitt socialbidrag, men helt oväntat så väljer miljonären Philippe som är förlamad från nacken och ner att anställa honom som sin assistent. Det finns en scen i den här filmen när de är på operan, och jag skrattar fortfarande bara jag tänker på den. Men den är inte bara rolig filmen, den är väldigt fin också. Och helt enkelt bara skitbra. Det är 5 rejäla prickar av 5 på denna. Så maka er iväg till biograferna nu, ni kommer inte att ångra er. Och tycker ni inte om den så är det tamejtusan er det är fel på!
 

Ingenting här är värt att spara på längre.

Nu har jag börjat bli riktigt hemmastadd i hemmafru-rollen så nu gör jag ingenting annat än att köpa heminredning för Jimmys pengar och förberedda fina middagar om dagarna. Ibland lägger jag ansiktsmasker och målar naglarna också. Fast nu ljuger jag lite grann. Men idag har jag faktiskt ägnat mig åt att förbereda en 3-rätters middag som jag bjöd Evelina och Jolin på under kvällen.
 
Här ser ni förrätten som bestod av smördeg med parmesan på som jag helt enkelt skar i längder och serverade till en sallad. Till detta serverade jag en drink gjord på Bacardi Grand Melon blandat med passionsfruktjuice och massor av is. Ja, fast jag fick ju nöja mig med passionsfruktjuice, men det var inte heller så dumt faktiskt. Till huvudrätt blev det den här indiska grytan fast utan kyckling och hönsbuljong och så serverade jag den med ris, papadums, naan och massa annat smått och gott. Och till efterrätt blev det födelsedagstårta från gårdagen. Sen var vi galet mätta och nöjda. Jag var det åtminstone, jag vet ju inte hur de andra tyckte att det var men de såg mätta och nöjda ut. Jolin var nog mest fascinerad av papadums. Förståeligt, det är ju fantastiskt gott. Mer papadums åt folket! Jag skulle kunna äta papadums nästan varje dag, det är ju som gigantiska chips.
 

En liten bit av himlen.

Är det en vanlig dag? Är det en vanlig dag? Nej, det är ingen vanlig dag för det är Jimmys födelsedag, hurrahurrahurra! Det är det vi roat oss med idag alltså, firat att Jimmy fyller år. Vad nu det ska vara att fira att jag inte längre kan kalla honom för lammkött eftersom vi nu är lika gamla i ett halvår framåt, men men... Vi firar väl ändå då. Lite grann såhär har det sett ut:
 
Ett konstigt stort paket stod på köksgolvet och väntade...
Och Babi hade födelsedagshatten på, bara en sån sak!
 
I paketet fanns det en supersnitsig kaffebryggare med inbyggd kaffekvarn, timer och grejer.
Som var sjukt jobbig att bära hem kan jag berätta, det är inte klokt vilken bra tjej han har den där Jimmy.
 
Jag och tårtbakandet kom inte alls överens idag men till sist blev det i alla fall en marängtårta med chokladfrosting som smakade betydligt bättre än den såg ut.
 
Ja. Så kan man ha det när Jimmy fyller år. Innan vi åt tårta så åt vi plankstek också, det var inte heller så dumt. Även om faktum är att det inte bara var tårtbakandet jag var oense med idag, det har verkligen lyckats vara en sån där dag då ALLT går fel. Jag lyckades kladda ner hela badrummet med hårfärg, blixtlåset i min klänning gick sönder när jag var och handlade, på vägen hem från affären gick påsen sönder så det ramlade ut varor överallt, tårtan blev bara fulare och fulare desto mer jag försökte snygga till den, moset till planksteken blev alldeles för löst osv. osv. osv.
 
Men det där är ju bara småsaker, för det har ju varit en himla fin dag ändå. Och eftersom jag har varit på språng hela dagen så kommer jag förhoppningsvis att sova riktigt gott i natt, det ser jag fram emot. Även fast det tar emot lite att inte längre ha ett lammkött bredvid sig i sängen utan bara en gammal get. Tur att han är gullig i alla fall, den där gamla geten.
 

Det var inte pengarna som förändrade mig, det var bristen på dem.

 
Finfina fredagsgrejer:
 
  • Thebeeroness.com - ibland snubblar man över bloggar som är sådär härligt knasigt genialiska. Det här är en sådan. Varenda recept innehåller öl. Vad sägs om Chocolate Mint Stout Ice Cream, Beer Braised Chicken Tacos eller Beer Soaked Apple Pie. Till och med jag som inte ens tycker om öl det minsta lilla vill testlaga ungefär hälften av hennes recept.

  • Moonrise Kingdom som vi såg alldeles nyss och jag tyckte att den var hur fin som helst.

  • Att det ringde en kille på våran dörr idag och hade ett paket till mig med massor av fina klänningar, kjolar, tröjor, rosetter, halsband och örhängen. Okej. Jag kanske hade beställt grejerna själv, men det var ju fint att få dem direkt hem till dörren 1½ dag senare, fastän paketet kom ända från Holland.

  • Chili Con Carne med ris. Pepsi. Vindruvor. Popcorn.
Nu ska jag fortsätta fredagshänga. Kanske se en till film. Kanske äta lite choklad. Kanske somna i soffan. Det får man se. Tänk att det kan vara så trevligt med fredag fastän man varit ledig hela veckan.
 

Hon gör mig så illa och sedan ger hon mig värktabletter.

Blogg schmogg. Så känner jag idag. Men jag åt en sån god auberginegratäng igår så jag tänkte att jag skulle vara trevlig och blogga om den i alla fall. Tyvärr insåg jag nu när jag förde över bilderna på den in i datorn att de ser ut som... Ja, inte ser de särskilt apitliga ut i alla fall. Men nu kan ni väl bara ignorera det och laga den här goda auberginegratängen i alla fall, ni kommer inte att ångra er. Jag lovar.
 
Auberginegratäng

för 4 port
 
1 aubergine (på ca 400 gr)
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
3 msk tomatpuré
oregano
paprikapulver
cayennepeppar
1 frp Kelda Mild Ostsås
 
Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg ut dem på hushållspapper och salta dem.
Låt ligga och dra i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs löken mjuk i smör i en kastrull.
Häll över krossad tomat, tomatpuré och krydda efter behag.
Låt koka ihop ett tag.
Varva tomatsås, aubergine och ostsåsen i en smord ugnsform.
Avsluta med ostsås.
Grädda i ca 45 minuter.
Servera med en god grönsallad.
 
Ja, receptet är från arlas hemsida från början. Det förstod ni kanske på ostsåsen. Gör egen ostsås om ni vill, så ambitiös orkade jag inte vara igår. Mest för att vi inte har så mycket ost hemma för tillfället. Men lite grann för att jag är lite lat av mig emellanåt också. Jag har byggt om receptet lite eftersom vi gillar saker som smakar lite mer här hemma.
 
Nu ska jag göra ingenting. Möjligtvis kanske ta en rocky road-muffins. Jag kom nyss fram till hur skönt det är att vara en sån där människa som nästan aldrig går i jeans. Alltså äger jag inga "smal-jeans" och behöver aldrig någonsin tänka på att jag måste komma i "smal-jeansen" igen. Sug på den ni Aftonbladet!
 
Timo Räisänen - Endeavor
 
(för det känns så väldigt fint att timo äntligen släppt ett nytt album. det var bannemej på tiden och det behövde jag, tack timo!)

Jag klagar och gnäller fastän jag vet att det finns människor därute som inte ens har någon mat.

Okej, om man vill ha sin kvällskaka så kanske man får lov att ta tag i det på egen hand. Så det gjorde jag idag. Jag vet att det var lite konstigt att jag råkade tjuvstarta julen redan förra veckan, så för att göra det ännu värre så fortsätter jag den här veckan också. Fastän det här borde faktiskt knappt räknas som att tjuvstarta julen, för vad är det för en tråkig människa som bestämt att Rocky Road bara ska vara julgodis? Det är ju så gott så det borde vara ett året-om-godis.
 
Som med hemma-snickers, det har ju börjat sprida sig hejvilt nu de senaste åren, som JULGODIS?! Där jag kommer ifrån har det liksom funnits med jämt, det hör till de där första grejerna som du lär dig att baka. Chokladbollar, hemma-snickers, kladdkaka. Och man får äta det närsomhelst på året. Sen insåg jag när jag flyttade till Visingsö att folk från andra ställen i landet knappt ens visste att hemma-snickers fanns, och nu har det börjat sprida sig under namnet "Jordnötsrutor" "Vegan-snickers" "Snickerskakor" etc. och folk tror att det är julgodis. Det är det ICKE. Och Rocky Road borde inte heller bara vara julgodis, det är det alldeles för gott för.
 
Nu ska jag komma till saken. För det var faktiskt inte Rocky Road som godis jag gjorde idag, jag gjorde det i muffinsform. Och det gjorde jag så jävla bra. Kolla bara:
 
Rocky Road-muffins
 
12 st
 
115 gr rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
4 msk mjölk
ca 25 gr dumle
ca 50 gr minimarshmallows
ca 25 gr pistagenötter (eller andra nötter som du föredrar)
 
Garnering:
1 dl vispgrädde
100 gr mörk choklad
pistagenötter
dumle
minimarshmallows
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ihop smör och socker till en vit fluffig smet.
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Tillsätt mjöl, bakpulver och kakao och blanda väl.
Hacka nötterna och dela dumlen i bitar.
Rör ner nötter, dumle, marshmallows växelvis med mjölken.
Fördela smeten i muffinsformar.
Grädda i mitten av ugnen i ca 18 minuter.
Låt muffinsen svalna.
Bryt ner den mörka chokladen till glasyren i en skål.
Värm grädden i en kastrull, den får inte koka.
Häll grädden över chokladen och rör tills du har en jämn glasyr.
Låt glasyren svalna och tjocka på sig lite innan du brer på den på muffinsen.
Strö sedan över nötter, dumle och marshmallows.
 
Jag behöver inte säga så mycket mer om det va?! Det känns som att bilden och ingredienslistan talar för sig själva. Och vill du inte ha pistagenötter så ta en annan sorts nöt. Vill du inte ha dumle så använd vanlig choklad eller nåt.
 
Men jag har väl inte bara bakat muffins hela dagen? Nej. Jag har faktiskt varit på ultraljud också. Den där magen har inte riktigt vuxit som den ska de senaste veckorna (den har nämligen inte vuxit alls, fruktansvärt oförskämt av den med tanke på hur mycket gott den får!) så vi fick gå på ett extra ultraljud för att kolla att allt är bra med bebis. Och det var det minsann, även om den är lite mindre än den borde vara. Men huvudsaken är att den mår bra tänker jag och så var det skönt att få det bekräftat också för även om jag känner hur den buffar runt därinne mest hela tiden så blir man ju lite orolig när den inte vill växa. Nu kan jag oroa mig över att alla bebiskläderna kommer att vara för stora istället. Det finns alltid en anledning till att inte vara glad, det är det jag alltid har sagt! Jag och Melissa Horn.
 
The Maccabees - Feel To Follow

Han väntar på att hon ska förstå, men det förstår hon inte alls.

Ni trodde väl inte att jag glömt av löftet om att jag ska tjata sönder er när det kommer till soppor i höst? Nej, för det har jag verkligen inte. Här ska det minsann testas nya soppor, och återvinnas gamla favoriter, så att soppskålarna slits ut. Nästan i alla fall. Idag har vi ätit soppa fastän att det inte ens är torsdag, tur för er för då har ni ett fint sopprecept som ni kan testa på torsdag. Det här receptet kommer från början från Arla, och jag har knappt gjort om det alls för det var så bra som det var:
 
Jordärtskockssoppa Med Päron
 
för 2 portioner
 
400 gr jordärtskockor
1 gul lök
1 tsk fänkålsfrön
5 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
1 päron
salt
peppar
 
Skala jordärtskockorna.
Skala och finhacka löken.
Fräs löken mjuk i smör tillsammans med fänkålsfröna i en stor kastrull.
Tillsätt vin, buljong och jordärtskockorna och koka tills de mjuknat.
Mixa soppan slät.
Hacka päronet i bitar.
Tillsätt matlagningsgrädden och päronbitarna i soppan och låt få ett uppkok.
Smaka av med salt och peppar innan servering.
 
Okej. En sak som jag gjort om med receptet är att enligt arla ska det här receptet räcka till fyra personer. Och om de personerna är smurfar så går det säkert skitbra, men om personerna är människor så räcker det faktiskt bara till två. Åtminstone om man vill bli mätt, och det brukar man ju vilja bli av mat. Och herregud, vad man svär mycket när man skalar jordärtskockor. Jag hade nästan glömt av att jag kan så många fula ord. Tur för dem att det är värt det i slutänden!
 
Nu ska jag äta något gott. Men det är ingen som har bakat någon kvällskaka till mig, vad är det för stil? Jag blir så trött på att ingen tar ansvar för min kvällskaka. Ska man behöva göra allting själv? Jag är faktiskt ingen värphöna, jag handlar på Champagne!
 
The Cure - Friday I'm In Love

Slösa inte dina ord på mig, jag behöver ingenting som du kan ge mig.

Det är söndag, klockan är 13.12 och jag har precis klivit upp ur sängen och sitter och äter en skål flingor med mjölk. Så kan det vara när man är ung och galen och är uppe och rumlar hela nätterna. Och så kan det tydligen också vara när man inte är jätteung, inte alls galen och ja... "rumlar" vet jag inte riktigt om jag skulle kalla det när man mest ligger och vrider och vänder sig och försöker hitta en ställning som går att sova i. Så vad gjorde jag för helt crazy lördagsfun igår då?
 
Jag åt Risotto Med Parmalindad Fläskfilé, en helt okej alldeles utmärkt finfin lördagsmiddag om ni frågar mig. Sen åt jag godis och tittade på Straw Dogs (originalversionen från -71. vi verkar ha snöat in på Dustin Hoffman i sina unga år här hemma och jag trodde det skulle vara någon slags komedi, men inte ens jag har så sjuk humor). Jimmy tittade också på filmen men han snörvlade mest och drack te mot sin onda hals istället för att äta godis.
 
Vildare än så var det alltså inte. Och det blir nog inte så mycket vildare än så idag heller, jag ska börja med att göra mig en kopp te så att jag kanske vaknar till liv. Sen får det nog bli en söndagspromenad, gärna en lång så att jag kan somna av ren utmattning ikväll. Fast just nu känns det som att det inte skulle vara några problem alls att somna med huvudet på tangentbordet vilken sekund som helst...
 
The Killers - Mr. Brightside

En oupptäckt värld.

Jag har skickat iväg min fästman på pokerkväll (kodord för att de ska få ha kostym, röka cigarrer, dricka whiskey och känna sig viktiga medan de sitter och gubbljuger) och har fredagskvällen för mig själv. Innan jag skickade iväg Jimmy lyckades jag tappa bort ett korvbröd, när jag för första gången i hela mitt liv "lagar" korv med bröd till "middag" så lyckas jag alltså tappa bort ett korvbröd. Det har fortfarande inte kommit fram så om ni besitter några siarförmågor och kan se korvbrödet framför er så får ni hjärna hojta till, jag vill inte gärna hitta det alldeles grönt och luddigt om en månad i städskåpet eller nåt... Ja. Det var väl mest det jag hade på hjärtat. Ha en fin fredag och må erat fredagsmys bli förskonat från borttappade korvbröd!
 
Giant Giant Sand - The Sun Belongs To You

Du har nått din topp och livet blir inte bättre än såhär.

I måndags tjuvstartade jag julen. Det var faktiskt inte med flit, jag tänkte bara testa att baka en kaka och sen när jag satte igång så visade det sig att smeten smakade pepparkaka. Och när jag ställde in den i ugnen så doftade det pepparkakor i hela lägenheten. Det borde jag visserligen kanske kunna ha räknat ut när det stod kryddnejlika i receptet, men så långt tänkte jag visst inte. Eller så var det mitt undermedvetna som är så himla trött på att jag är så varm hela tiden som saknade vinter och kyla så att jag bara ignorerade det.
 
Men nu till kakan, som inte var dum alls. Så himla saftig och god! Fortfarande idag 4 dagar senare så är den jättesaftig. Så vill du ha en mjuk, god och saftig kaka som räcker länge så kan jag rekommendera denna. Du kommer inte att bli besviken!
 
Dadelkaka
 
200 gr urkärnade dadlar
1¾ dl kokande vatten
200 gr smör
280 gr (knappt 5 dl) mörkt muscovadosocker
3 st ägg
450 gr (ca 7½ dl) vetemjöl
1½ tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
½ tsk malen kryddnejlika
1 tsk kanel
2¼ dl gräddfil
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa dadlarna tillsammans med det kokande vattnet i en matberedare tills du har en grov puré.
Låt purén svalna.
Under tiden kan du vispa ihop smör och muscovadosocker till en fluffig smet.
Tillsätt sedan äggen ett i taget, vispa ordentligt mellan varje ägg.
Tillsätt sedan alla torra ingredienserna växelvis med gräddfilen.
Vänd till sist ner dadelpurén och rör försiktigt ihop med en slickepott.
Häll kaksmeten i en smord och bröad hålform.
Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme tills kakan är helt genomgräddad.
(Jag fick lov att ha min inne i 1h 15 min för att den skulle bli helt torr.)
Låt kakan svalna helt i formen innan du vänder upp den.
Pudra eventuellt med florsocker.
 
Så himla bra kvällskaka. Vissa kakor passar bara bättre som kvällskaka än andra, det här är en sådan. Det är nog för att den blir så god ihop med en kopp te. Den är nog väldigt god med en kopp varm choklad också...
 
Det är faktiskt Internationella Chokladdagen idag så egentligen borde man frossa i choklad. Det har jag tyvärr inte gjort, inte ännu i alla fall. Hittills har jag haft fullt upp med att hälsa på barnmorskan och mäta magen, och sedan har jag storstädat hela lägenheten och strykit dukar och gardiner och bytt såna. Jag fick för mig att vi skulle ha såna där fina hissgardiner, men tänk att när jag satt upp mina, rullat upp dem och försökt knyta fina rosetter så ser det inte alls så fint ut som det gör på bilderna i katalogen där vi beställde gardinerna... Det ser mer ut som att en 5-åring tröttnat på sina rullgardiner och försökt göra om dem till nåt annat. Hmpf. Nåja, jag har säkert nåt annat jag är bra på!
 
The Kinks - God's Children

Den där tjejen tror att hon är så smart.

I söndags var vi ju på matmarknad på Gunnebo Slott och där åt vi troligtvis den dyraste pizzan jag ätit i hela mitt liv, åtminstone med tanke på att hela pizzan var något mindre än en papperstallrik. 75 kronor fick vi betala för den, och nu var den ju visserligen helt ekologisk och gräddades direkt utomhus i en sån där gullig vedeldad liten stenspis, så det var kanske inte så konstigt. Och JA, den var god. Men tyvärr inte särskilt mättande, så när vi promenerat hem så var vi liksom hungriga igen. Så vi fortsatte väl på samma spår och slängde i oss lite kebab också. Fast inte vilken kebab som helst, istället serverades den på det här viset:
 
Bakad potatis med kebabröra
 
Kebabröra:
400 gr kebabkött
1 knippe salladslök
1 gul paprika
2 dl turkisk yoghurt
1½ dl bostongurka
1 vitlöksklyfta
paprikapulver
mexikansk kryddblandning
kebabkrydda

Stek på kebabstrimlorna och låt dem svalna.
Finhacka löken och paprikan.
Blanda med yoghurt och bostongurka.
Pressa ner vitlöken.
Blanda ner kebabstrimlorna.
Smaka av med kryddorna.
Servera i bakad potatis.
 
Sen var vi minsann mätta resten av dagen! Kanske också för att det blev rätt så sent då potatisen verkligen aldrig ville bli färdigbakad. Inte ens efter 1½ timme var den ena potatisen helt färdig, men då gav jag liksom upp och Jimmy var så hungrig så han åt upp den ändå. Hur länge ska man behöva baka den nedrans potatisen egentligen? Någon som har något bra baka-potatis-knep så det slipper ta 7 miljoner år?
 
Vi avslutar med en liten bild på mig med minipizzan.

Stevie Wonder - Overjoyed

Mitt försvar sover skavfötter med din succé.

Vi har inte bara ätit scones och gått på matmarknad i helgen, vi ägnade oss också åt en annan av mina favoritsysslor; Vi testade en ny sorts chips! Double Hot Chili & Sourcream var det som stod på testmenyn. Jag har ju haft en tillfällig svacka inte alls känt för chips med stark smak nu i några månader, dillchips med vanlig enkel gräddfil till är det enda som jag varit sugen på. Men nu börjar det ge med sig lite för de här chipsen tyckte jag faktiskt att var goda! Du sitter ju inte och smäller i dig en påse på en gång, det hörs kanske på namnet. En mild dip eller lite gräddfil och en enorm mängd läsk till kan rekommenderas. Men annars så: Gott! Kul med en ny chipssmak som inte är någon slags matsmak eller ännu en version av grillchips.
 
Estrella kunde naturligtvis inte bara släppa denna nyheten, de fick ju lov att släppa två nya versioner av lättsaltade och en ny version av sourcream & onion också, för tänk om de 4 olika versionerna av sourcream & onion som finns redan liksom inte räcker till! VEM är det som sitter och fattar dessa dåliga beslut på Estrella? Och varför har de fortfarande inte förstått att det är mig de ska anställa som chipsexpert?
 
Lower Than Atlantis - Frankie Goes To Hemel

Lämna mig inte i fred utan ta med mig hem. Jag är inte världens bästa, men jag är inte alltför dålig.

I lördags var jag en sån där utomordentligt fantastisk flickvän och klev upp ur sängen någon timme innan Jimmy och slängde ihop någonting gott att ha till lördagsfrukost. Sen att det jag gjorde kanske inte var särskilt komplicerat alls utan någonting som tar knappt en halvtimme att fixa har inte med saken att göra, det är tanken som räknas! Hade jag varit en sån där organiserad människa så hade jag ju slängt ihop ett kalljäst bröd i fredagskväll och haft det stående över natten så det bara hade varit att göra färdigt i lördagsmorse, men nu är jag inte en sådan. Så det fick bli scones till lördagsfrukost istället, och det är faktiskt inte heller dumt alls:
 
Kardemummascones
 
3 dl mjöl
3 dl havregryn
1 msk bakpulver
en nypa salt
1 msk kardemumma
2 dl gräddfil
75 gr smält smör
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Smält smöret och låt det svalna något.
Blanda ner gräddfil och smör och arbeta ihop till en deg.
Platta med mjölad hand ut degen till två platta rundlar på en bakpappersklädd plåt.
Skåra dem med kniv i fyra delar.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt scones svalna något och servera dem med kanelsmör.
 
Kanelsmör? Ja. Ta smör och blanda med lite flytande honung och kanel efter behag och bred på dina ljumma scones. Sen tar du en tugga, blundar och tänker: "Fy fabian vad gott, jag tror jag dör lite!" True story. Och sen är du på glatt humör resten av lördagen för att du fick sån bra start på dagen. Bra va?!
 
Nu ska jag sätta mig i soffan och vila mina små fötter. Jag och Jimmy har varit till Gunnebo Slott på matmarknad, 4 kilometer med nästan bara uppförsbacke är lagom bra söndagspromenad. Sen var det ju 4 kilometer med nästan bara nedförsbacke hem förstås, men då var ju fötterna redan trötta så det hjälpte inte så mycket. Tur att det är Top Chef - Just Desserts på teven snart så jag har något att göra när jag vilar fötterna!
 
Cat Power - Sun

Jag sjunger fram mina frågor men du har stulit alla svar.

Igår serverades det fredagsburgare här hemma, det är egentligen ingen större skillnad på fredagsburgare och vanliga hamburgare, mer än att fredagsburgaren serveras på fredagar. Igår såg den ut såhär och tillagades på detta viset:
 
Fredagsburgaren
 
4 st
 
ca 400 gr nötfärs
1 äggula
2 msk tomatpuré
1 msk brynt lök-fond
1 msk riven pepparot
½ tsk vitvinsvinäger
massor av persilja
en lagom mängd salt
ganska rejält med peppar
 
Blanda ihop alla ingredienserna.
Ställ in i kylen i ca 15 minuter.
Forma till 4 biffar.
Stek dem på svag värme tills de är genomstekta.
Servera med tillbehör som du gillar!
 
Ja. Jag kanske har snöat in lite på pepparrot för tillfället, men det blir ju sånt härligt riv av den! Funkar alldeles utmärkt i hamburgare också. Sen hade jag på lite av Hellmanns Majonnäs med smak av karamelliserad lök och det var inte tokigt alls, så det kan jag ju rekommendera som tillbehör till.
 
Igår kom jag på ännu ett ord som jag avskyr, jag har ju nämnt förut att vi här hemma inte säger att vi "unnar" oss saker, men ett annat ord jag avskyr är folk som säger att de "syndar" när de äter någonting de tycker att är gott. Att säga att man syndar när man äter nåt gott är som att säga att man syndar när man sover för att man är trött. Värst är ju LCHF-människorna. Hur tråkigt måste inte ens liv vara om man ser det som att man syndar när man äter pasta? Om jag skulle hinka i mig 10 mojitos och sen bada i en jacuzzi fylld med smält choklad tillsammans med hela svenska hockeylandslaget och sedan avsluta det hela med en orgie, då skulle jag nog se det som att jag har syndat. Men äta pasta, bröd eller potatis? Nej. Tycker du att det är att synda, då måste du fan komma ut lite oftare och skaffa dig lite livserfarenhet.
 
Nu tror jag minsann att jag ska hoppa ur pyjamasen och ta tag i den här dagen innan den tar slut.
 
Kasabian - By My Side

Innan för alltid ens hade börjat.

Igår var det sådär alldeles perfekt väder med solsken hela dagen och sen framåt kvällen så började regnet att ösa ner. Vad som är perfekt med att regnet öser ner? Jo, det är perfekt för nu drar vi igång soppsäsongen! Ni trodde väl inte att jag tänkt att sluta tjata om soppor? Nej, det har jag verkligen inga planer på. Ett litet sommaruppehåll bara, men nu börjar det dra ihop sig mot höst och då är det bannemej soppor som gäller. Vi börjar med den här lilla saken som kostar ca 6-7 kronor per portion att tillaga:
 
Morots- & äppelsoppa
 
för 4 portioner
 
1 gul lök
1 st vitlöksklyfta
ca 600 gr morötter
2 stora äpplen
8 dl vatten
2 msk kycklingfond
ca 1 cm färsk ingefära, riven
2 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
cayennepeppar
 
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skala äpplen och morötter och hacka i mindre bitar.
Fräs vitlök och lök mjuka i en stor kastrull.
Tillsätt vatten och kycklingfond.
Lägg ner äpplen och morötter och riv ner ingefäran.
Låt koka tills morötterna mjuknat.
Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
Tillsätt grädden och låt få ett uppkok.
Smaka av med kryddorna innan servering.

Perfekt om du har äppelträd hemma i trädgården, då blir det ännu billigare för dig. Gott var det också, men det tycker ju jag om nästan alla soppor jag lagar. Blygsam som jag är. Så, ut i köket med er nu och laga lite soppor, det är sånt man gör på hösten. Det är nyttigt också och skrämmer bort förkylningar, bara fina grejer det här med soppa!
 
Nu ska jag ta och hoppa in i duschen och sen ska jag äta lite lunch. Sen tar vi fredag tycker jag! För jag har ju jobbat så hårt denna veckan, hrm hrm. I onsdags var vi faktiskt på sån där föräldragruppsgrejsemojs. Jag som vid såna tillfällen alltid drabbas av ställa-dumma-frågor-tourettes är väldigt stolt över att jag klarade mig igenom hela dagen utan att räcka upp handen och fråga: "Hur kommer bebisen in i magen egentligen?!" Vi får se om jag kan vara lika duktig nästa gång också...
 
Deerhoof - There's That Grin

Jag vill inte vara med i någonting som tar in en sån som mig.

För någon vecka sen satt jag i ett väntrum på vårdcentralen och bläddrade i en tidning, och i den tidningen fanns det en lista på "bra" filmer som handlar om att få barn och vänta barn. Tidningen var ganska ny, kanske från i somras, men mannen som hade sammanställt filmtipsen... Han är nog inte lika ny. På listan fanns knappt en enda film gjord efter 95, istället fanns det med gamla godingar som "3 män och en baby" och den där filmen med Magnus Härenstam med det fantasifulla namnet "Jag är med barn" som inte är gjord i år direkt...
 
"Var fan är Juno?!" Tänkte jag direkt, som alltid tjatar om den filmen. Men man kanske inte vill uppmana till tonårsgraviditeter i såna där tidningar, så då kommer jag till nästa filmtips som absolut hade behövt vara med på den där listan:
 
Away We Go handlar om ett par som snart ska ha barn och bestämmer sig för att ta en liten tur runt i USA för att hitta ett bra ställe för deras barn att växa upp på. Du behöver faktiskt inte vara gravid för att se den här filmen, du kan se den bara för att se Maggie Gyllenhaals karaktär som fruktansvärd überjobbig hippiemamma. Ett litet filmtips från mig alltså, en sån där film där det inte händer så mycket men med bra karaktärer och roliga scener så det går så bra ändå. Utan läskiga skurkar och superhjältar och mord och blod.
 
The Kinks - The Village Green Preservation Society

Vad är det som får dig att le mot främmande människor?

Här inleder vi veckan med Chokladfondue och kiwi, banan, apelsin, ananas och jordgubbar att doppa i den. Något mumsigt måste man ju ha framför Robinson. Sen såhär i efterhand kanske själva chokladfonduen var lite onödig då nästan allt finns kvar av den och jag mest åt massor av frukt, men hur ska man kunna veta sånt i förväg? Säsongens sista omgång av jordgubbar blir det nog i alla fall då de knappt smakade någonting alls.
 
Annars är jag mest trött då någon har som ny favorithobby att köra upp fötterna i revbenen på mig mest hela nätterna. Och nej, det är inte Jimmy, då hade jag sparkat tillbaka. Och på vårdguiden.se kan man läsa: "Nu kan det vara svårt att andas, sitta, stå och sova." Ja. Men dåså. Då låter jag väl bara bli att andas, sitta, stå eller sova då. Det är ju inte särskilt viktigt ändå. Hmpf. Tur att det finns chokladfondue att trösta sig med. Eller ja, färsk frukt att trösta sig med. Och chokladfondue som står där i mitten och ser dekorativ ut.
 
Deee-Lite - What Is Love?

Jag kan inte sova när jag märker att du inte mår bra.

Okej, jag förstår ju att det är dags att gå vidare nu. Jag kan inte hålla på och titta tillbaka på tider som flytt och drömma om det som har varit. Ibland måste man bara släppa det och gå vidare. Jag kommer liksom inte få smaka på den där rödbetsbollen igen på väldigt länge, så då får man helt enkelt lov att äta någonting annat.
 
Kocken som presenterade maten för oss på den där provsmakarlunchen var dock lite förvånad över att vi alla hade det vegetariska alternativet som favorit, men berättade också att om man äter helt vegetariskt bara en dag i veckan under ett års tid så har man sparat in motsvarande utsläppet från 220 000 bilar. Det är inte lite det. Jag försöker att lägga in 2-3 vegetariska maträtter i veckan på våran matsedel här hemma, vissa veckor blir det bara 2 men andra veckor kan det bli kanske 5 stycken. Och vet ni vad? Det är faktiskt inte särskilt svårt alls. (Människor som äter kött varje dag kan ibland bete sig som att det är världens svåraste grej att inte göra det, men det är liksom bara att... Låta bli.)
 
I torsdags åt vi den här lilla maträtten, som går att ha som tillbehör till kött också om man nu absolut måste det men som funkar precis lika bra på egen hand:
 
Rostad Mandelpotatis I Tomatsås
 
för 2 pers
 
ca 600 gr mandelpotatis
1 burk krossade tomater
1 dl pinjenötter
½ dl riven parmesan
1 citron, rivet skal ifrån
timjan
oregano
mejram
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela potatisarna i halvor på längden.
Lägg dem i en ugnsform och häll över olja.
Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.
Finhacka nötterna.
Blanda med parmesan, citronskal och kryddorna.
Ta ut potatisen och häll krossade tomater över.
Strö över nötmixen.
Sätt in i ugnen 10 minuter till.
Servera med en sallad.
 
Gott, gott. Den där nötmixen med parmesanen och citronen alltså. Den är krispig och fin. Fast det är ganska varmt när man precis tagit ut den ur ugnen, så den kan gärna stå en liten stund och svalna av lite, det gör absolut ingenting.
 
Annars då? Jo, jag har ägnat dagen åt att peppa inför säsongsstarten av Top Chef - Just Desserts. Det missar ni väl inte? Söndagar 17.00 på 8:an. Jäklar, vilka grejer de hittar på! Man blir liksom både imponerad och deprimerad på samma gång. Imponerad för att de är så duktiga, och deprimerad för att man aldrig kommer att kunna göra såna saker själv. Men jag kan ju så mycket annat... Ehm... Typ... Texten till nästan alla Markoolios låtar utantill. Det kan bannemej inte de som är med i Top Chef - Just Desserts!
 
Reptar - Water Runs
 
(jag säger det igen; reptar är bra grejer. och hör sen!)
 
 

Hur det än går så måste vi hålla humöret uppe.

Igår inledde jag helgen på bästa möjliga sätt då jag och resten av matbloggsgänget blivit inbjudna av Fazer Culinary Team till att få provsmaka deras 5-rättersmeny som de ska tävla med i matlagnings-OS lite senare i höst. Menyn hade temat: Genom Djupa Hav Och Gröna Skogar och var gjord mest på svenska råvaror. Tänk att svensk mat kan vara så god alltså. Jag tror att det kommer att ta några veckor innan jag kan lyckas övertyga mig själv om att någon mat jag lagar är jättegod igen. Det här åt vi:
 
Jordärtskocksoppa med räkor, kålrot och jordärtskocka vända i räkolja och dill.
Här ska jag erkänna att jag inte åt räkorna som skulle vara till, jag är ju inte kompis med skaldjur. Men soppan i sig alltså; MUMS! Den satt fint i magen. Skulle sitta helt fint som ensamrätt också.
 
Rödbeta- och Matkornboll Fylld Med Getost, Bakad Pumpa och Hjortonkvarg.
Det här var festens höjdpunkt, det var vi nog överens om hela bordet. Helt fruktansvärt god, den där getostcrémen som var inuti bollen var som, varning till känsliga läsare för nu tänker jag uttrycka mig vulgärt, en munorgasm. När tävlingen är över har vi blivit lovade att få receptet på denna, så jag tror den kommer att dyka upp på ungefär varenda matblogg i hela Göteborg inom några månader. Och det är den värd den lilla rödbetsbollen.
 
Strömming marinerad i Senap & Gräddfil med Potatispuré, raspad pepparrot, rårörda lingon och brynt smör.
"Men inte åt väl du strömming?" Tänker min mamma nu. Men jodu mamma, det gjorde jag faktiskt. Smaka måste man ju. Det ska erkännas att strömming inte är min favoritfisk i världen, men den var helt okej. Potatispuré, pepparroten och det andra som var till var förövrigt jättegott.
 
Renstek serverad med Kantarellfylld Rulle med Vita Rotfrukter, Västerbottenostfras och Messmörssås.
 
Vet ni vad? Det här har jag ingen aning om hur det smakade. Eftersom rensteken bara var uppvärmd till 33 grader så fick inte min gravidmage smaka på den, men den kantarellfyllda rullen var kanongod! Och kockarna ska förresten ha ett stort plus för att de hade sån bra koll på vad man får äta som gravid eller inte, det är väldigt ofta man bara får en axelryckning och en fnysning när man är ute och äter och hör sig för tycker jag men de här var bara hjälpsamma och trevliga. Fint!
 
Chokladmousse med Mintchoklad, varvad med Havtorn och Marinerade Päron, Valnötscrunch och Lakritscrisp.
Jag drömde om den här moussen inatt. Och det var inte en sån dröm som Jimmy brukar väcka mig från för att jag skriker och gråter. Jag drömde helt enkelt att jag åt den, och nu är jag så sugen på mintchoklad så jag vet inte riktigt vart jag ska ta vägen. Fruktansvärt gott. Så len och fin mousse, alldeles lagom med mintsmak och den där lakritscrispen. Nomnomnom!
 
Alla bilderna har jag lånat av Fazer. Förlåt för världens längsta blogginlägg. Och förlåt för att ni antagligen är jättehungriga och sugna nu, jag känner precis likadant. Men det var lite svårt att hålla sig kort när det fanns så mycket att berätta om. Så, tack för maten! Jag ställer gärna upp och testsmakar några menyer till om det ska vara så, inga problem. Jag är inte alls besvärlig på det viset.
 
The Very Best - Rudeboy

RSS 2.0