Hon kommer och går.

För några veckor sen utlyste Ann en tävling på facebook om vem som ätit den godaste middagen den dagen, sen utlyste hon sig själv till vinnare också med broccolisoppa och äppelpaj till efterrätt. Vad vi åt till middag just den dagen minns jag inte, men vi hade äppelkaka till efterrätt. Det minns jag för att Ann då tyckte att jag var så lustig som bakar äppelkakor fast jag inte ens tycker om det.
 
Ja, det är ju lite lustigt men jag tänker som så att eftersom alla andra i världen tycker om det så måste det ju vara mig det är fel på. Alltså fortsätter jag att testa olika sorters äppelkakor i jakten på någon som jag kommer att gilla. I somras gjorde jag ju en äppelkaka med honung och valnötter som jag faktiskt tyckte om, och den här lilla äppelkakan jag gjorde senast var faktiskt också helt okej. "Den är så fluffig!" som Jimmy sa. Det var den också. Fluffig och fransk. Hur bra låter inte det?
 
Fransk äppelkaka
 
1 msk citronsaft
1 msk socker
2 dl vatten
4-6 st äpplen (beroende på hur stora de är)
 
Mandeltäcke:
100 gr smör
1½ dl socker
1 citron, rivet skal från
2 äggulor
2 dl sötmandel
2 äggvitor
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och halvera äpplena.
Häll citronsaft, socker och vatten i en vid kastrull.
Lägg ner äppelhalvorna också.
Låt äpplena mjukna i citronvattnet på svag värme.
Lyft sedan över äppelhalvorna i en smord pajform.
Skålla, skala och mal mandeln.
Vispa smör och socker till mandelsmeten poröst.
Tillsätt citronskalet och en äggula i taget under vispning.
Tillsätt den malda mandeln.
Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan bunke.
Vänd sedan ner dem i mandelsmeten.
Bred ut mandelsmeten över äppelhalvorna.
Grädda i 15 minuter.
Servera äppelkakan med vaniljsås eller vaniljglass.
 
Lite mer pill än en vanlig smulpaj, men ni vet ju vad jag tycker om vanlig smulpaj. Inge kul! Då pillar jag hellre lite mer och får en god fransk äppelkaka istället. Men så är jag ju lite knäpp också.
 
Inatt till exempel drömde jag att jag var en tecknad björn i Djungelboken som skulle bli kompis med Baloo, eftersom Baloo var deprimerad och behövde en kram. Mycket har jag drömt i mina dagar, men en tecknad björn har jag då aldrig varit förut. Nåja. Det är ju bättre än att drömma mardrömmar och vakna skrikandes.
 
Imorgon är det fredag! Då får ni inte missa att titta när Calle kör hem ett VM-guld till Sverige i stafetten. Han är från Sågmyra. Just sayin'. Vi är ju ganska bra på det mesta vi som kommer från Sågmyra. Det är vi faktiskt. Just jag kanske inte är så himla bra på att åka längdskidor, men jag är väldigt bra på bingo! Nu ska jag dricka te, äta kvällskaka och titta på How I Met Your Mother.
 

Det gör ont när jag pratar, det gör ont när jag andas.




 
 
Lite grann såhär har det sett ut de senaste veckorna i Sågmyra. Nu är vi hemma i Mölndal igen, jag vet inte riktigt vart de där 18 dagarna tog vägen. Vi har åtminstone hunnit med en hel del, förutom att baka snickerskaka så har vi gått massor av promenader, lärt mina föräldrar att hemgjorda hamburgare är mycket godare än köpta skosulor, ätit tårta hos Sandra och Per och spanat in deras nya hus, varit avundsjuk på alla som har hus överlag, fikat och hejat på Calle i VM hemma hos Yoshi tillsammans med Jen och Des, köpt väldigt mycket lakritsdumle hos Godis-Britta och massor av andra saker.
 
Men nu är vi hemma igen. Här hemma hade vi fått ett nytt vitrinskåp och jag fick gigantiska Jelly Bean-skålar av Jimmy i födelsedagspresent för han tyckte att jag måste äta mina chips med stil. Tack för alla födelsedagsgrattis förresten.
 
Nu ska jag äta valnötsbröd med mjuk getost på. Mmm. Dessutom har jag tagit steget in i 2010-talet och skaffat Instagram. ChibiDibiDoo heter jag där om ni är nyfikna på vad jag gör om dagarna. (Och det är ni ju uppenbarligen eftersom ni är härinne och läser.)
 
 

Och jag var 18 år, 18 år för 10 år sen.

 
Hurra hurra hurra hurra! Idag är det min födelsedag. Hittills är det ganska skralt med uppvaktning, presenter och gratulationer men klockan är ju bara barnet. Till skillnad mot mig, som verkligen inte är någon ungdom längre. Bah, 18 år för 10 år sen. Det känns ju som att det var igår som jag låg där på köksgolvet och hade 18-årskris. 28-årskris verkar det som att jag ska hoppa över, det känns ju bra. Jag tror att bebis är en bra medicin mot ålderskriser. Trots att bebis är jätteförkyld och håller oss båda vakna hela nätterna med hosta. Men men, det gör inget. Det är ju min födelsedag idag! Och så börjar ju Skid-VM också, sicken bra födelsedagspresent. Nu ska jag baka en tårta! Nej, det ska jag inte. Jag ska dricka en kopp te. Någon måtta får det allt vara.
 
My Bloody Valentine - When You Sleep

Den mätta dagen är aldrig störst.

Vissa av er minns kanske hur hemskt det var för mig och Jocke i somras när det inte fanns någon snickerskaka på Lager157 då vi skulle dit och fika. Vi var traumatiserade i flera veckor efteråt, så ni må tro att vi var pepp i måndags när vi skulle dit och fika igen. Tji fick vi, för då fick vi minsann veta att de slutat med snickerskakor för all framtid. Med tunga steg och död blick gick vi istället vidare till nästa café, där de inte heller hade någon snickerskaka. "Nu får det fan vara nog! Nu bakar vi våran egen snickerskaka!" Sa jag, ringde min mamma och bad henne köpa hem ingredienser till snickerskaka. (Det finns alltså ingen mataffär i Sågmyra.) Så idag gjorde vi slag i saken och bakade våran egen snickerskaka. Ett tag funderade vi på att ta med hela plåten ner till Lager157 och sätta oss där och glufsa i oss allihopa, men sedan nöjde vi oss med att fika hemma. Och de var SÅ mycket godare än Lager157's töntiga snickerskakor. Ska man få någonting gjort så får man minsann göra det själv och Lager157 kan behålla sina äckliga icke-snickerskakor för sig själva!
 
Frankie Goes To Hollywood - Rage Hard

Det är någon som smygit sig in i mitt liv.

Min pappa frågade mig igår om jag fortfarande håller på med bloggen, och hur i hela friden jag kommer på nya saker att blogga om hela tiden för han kan knappt hitta på något nytt att äta någonsin. Själv har jag mer problemet hur jag ska hinna med att laga och äta allt som jag vill smaka på... Men folk brukar ju tycka att det är vardagsmaten som är svår att variera och att festmat inte är några problem att hitta på. Så därför får ni nu ett fint litet vardagsrecept av mig som ni kan variera er med, jättegott är det också.
 
Kasslergratäng med palsternacka
 
400 gr palsternacka
500 gr kassler
1 dl mango chutney
2 dl vispgrädde
½ dl chilisås
ca 1 dl riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala palsternackan och skär den i bitar.
Koka palsternackan i vatten i ca 5 minuter tills de mjuknat lite.
Lägg palsternacksbitarna i en ugnssäker form.
Tärna kasslern och lägg ovanpå palsternackan.
Klicka över mango chutney på kasslern.
Vispa grädden ganska hårt och blanda med chilisås och ost.
Bred ut i ett jämnt täcke i ugnsformen.
Gratinera i ugnen i ca 15 minuter.
Servera med ris och en sallad.
 
Alldeles perfekt vardagsmat. Mätt blev man också. Mat som man blir mätt av är ju alltid populär.
 
Annars så fortsätter snön att vräka ner här utanför, det har snöat sen vi kom ungefär, och vi har skickat hem Jimmy till Göteborg igen. Så nu har semestern börjat på riktigt, hoho. Åtminstone verkar Ofelia tycka det för hon sov till 11.30 idag. Men å andra sidan måste hon ju vara pigg för idag ska vi ut på snickerskaka-jakt med Jocke, och det vet man ju att det kan sluta på alla möjliga vis. Lika bra att vara utvilad alltså. Dessutom har en busschaufför backat sönder mina föräldrars brevlåda och mutat dem med 100 kronor för att hålla tyst. Och där sitter ni och tror att det inte händer nåt på landet, in your face säger jag, in your face!
 
I Am Kloot - Some Better Day

Hej, mitt vinterland!

 
Se så mycket snö det kommit i Mölndal i natt! Nej, nu ljuger jag igen. Uppmärksamma läsare ser ju att det står Sågmyra på skylten. Vi åkte upp igår kväll och här finns det snö minsann! Jimmy testar skidspåren och jag och Ofelia har varit på låååång vinterpromenad och det bästa av allt; man slipper slita upp henne ur vagnen när hon sover som bäst när man kommer hem utan man kan låta henne ligga kvar och sova så gott på verandan. Sweet! Älskar att det är vinter när det är vinter. Så vi stannar kvar här i några veckor och åker hem igen när vi vill ha vår i slutet av februari. Men oroa er inte, jag kommer nog baka och laga mat här också. Annars finns det ju förhoppningsvis en och annan snickerskaka att blogga om. Nu ska jag fortsätta njuta av massor, massor med snö och att det faktiskt är behagligt att vara utomhus fastän det är -9 grader. Bebisost finns det också! Kan det bli bättre?

Ditt inre odjur sliter hjärtat ur kroppen på dig.

Jag förstår att ni blir lite oroliga över hur mycket chips jag äter och tror att jag kanske inte riktigt får i mig allt det som jag behöver. Men det behöver ni absolut inte vara oroliga för, jag har ätit kvällskaka också så det går ingen nöd på mig! När vi var hos Kim på tantträff i torsdags så började vi av någon anledning diskutera cocktailbär och huruvida någon överhuvudtaget använder dessa läskigt färgglada väldigt sockriga bär nuförtiden. Då kunde jag minsann glatt berätta att jag använt såna tidigare under veckan, men det ska erkännas att det nog var första gången i hela mitt liv. Vad bakar man då när man har användning för såna konstigheter undrar ni. Jo, såna här godingar:
 
Schwarzwaldmuffins
 
12 st
 
115 gr smör
1¼ dl socker
2 ägg
2 1/3 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 msk mjölk
90 gr hackad mörk choklad
50 gr torkade körsbär
 
Glasyr:
100 gr mörk choklad
1 dl vispgrädde
12 glaserade körsbär (cocktailbär)
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ihop smör och socker till en vit, pösig smet.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Rör ner mjöl och kakao.
Häll i mjölken och blanda väl.
Vänd till sist ner den hackade chokladen och de torkade körsbären.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda i 20 minuter.
Låt muffinsen svalna.
Hacka chokladen till glasyren och lägg i en skål.
Värm grädden i en kastrull tills den nästan börjar koka.
Häll grädden över chokladen i skålen och rör till en slät smet.
Låt glasyren svalna och tjocka på sig lite.
Garnera muffinsen med glasyren och glaserade körsbär.
 
Mmm. Så himla gott. Okej, just de glaserade körsbären är kanske inte så himla goda. De smakar mest sött och konstgjort, men de är fina att titta på. Jag hittade torkade körsbär bland annan torkad frukt, russin och sånt på Ica Maxi. De glaserade körsbären finns bland bakgrejerna.
 
Idag är det en sån där dag då man mest vill sitta inne under en filt och göra ingenting. Hu, vilket trist väder. Snöblandat ösregn. Och när jag säger sitta inne under en filt menar jag lägga mig i sängen och sova i 3 dygn. Ofelia har fått en ny ovana med att vakna 05.00 och tycka att det är läge att diskutera krisen i Mali. Eller vad det nu är hon pratar om, jag förstår inte hennes Mölndalsdialekt riktigt. Men jag antar att det är någonting sådant viktigt eftersom hon så nödvändigt måste prata om det vid den tiden på dygnet. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: INGENTING är så viktigt att det måste diskuteras innan 10.00 på dagarna.
 
My Bloody Valentine - Only Shallow

Snart är sommaren här.

Som ni förstår så har jag varit upptagen hela veckan med att sitta och klappa på mitt paket med chips som till sist äntligen kom till rätta. Jag har legat som Gollum och klamrat mig fast vid kartongen och väst: "My Precious..." och blängt på Jimmy för att han inte skulle ta chipsen ifrån mig. Ungefär så. Det var åtminstone väldigt längesen jag var så engagerad i något som jag var i jakten på det här paketet. Eller som Jimmy sa: "Om du la ner lika mycket tid på din dotter så skulle hon kunna prata nu..." Ja. Men man får ju prioritera.
 
Nu skarvar jag faktiskt lite, för jag har naturligtvis inte lyckats hålla mig ifrån att äta upp chipsen. Man måste ju provsmaka, så förra helgen satte jag tänderna i Estrellas nya Popped Chips.
 
De kommer i två smaker: Sourcream & Onion och Salt. Var de något att ha då?
 
Sourcream & Onion - Har ni hängt på den här bloggen i mer än någon vecka så vet ni vad jag tycker om Sourcream & Onion. &#¤%#& som Kalle Anka skulle ha sagt. Jag är så fruktansvärt less på den här chipssmaken. Sur lök är inte gott. Varför måste det släppas en ny sorts Sourcream & Onion-chips en gång i månaden? Nåja. De här var åtminstone godare än de vanliga sourcream & onion-chipsen, de var ju krispigare liksom. Och tycker man om den där söndertjatade chipssmaken så tycker man säkert om den här också. Jag ger dem 1½ prickiga prickar av 5.
 
Salt - Jag vet inte riktigt vad jag tycker om dessa riktigt. När jag smakade dem först så tänkte jag: "Jaha". Det smakade salt, men med konsistensen av papadums eller räkchips kanske... Inget särskilt liksom. När jag smakade dem igen dagen efter så tyckte jag att de var jättegoda och nu har jag till och med kommit på mig själv med att ha gått runt i veckan och varit lite sugen på dem. Så de är ju goda, absolut, jag kan bara inte bestämma mig för hur goda de är. Jag ger dem svajiga 3½ prickiga prickar av 5.
 
Ostbågarna har jag inte hunnit provsmaka färdigt ännu, så dem återkommer jag med en annan dag. Dessutom testade jag ännu en ny chipssmak igår, men det tänker jag också återkomma med en annan dag.
 
Vad har jag sysslat med hela veckan då som varit så viktigt? Ja. Inte vet jag. Jag har bakat nästan varje dag, promenerat, ätit vegetarisk lasagne, hatat pregzilla-bloggar, varit på tantkalas hos Tant Russin och sett på alldeles för många avsnitt av Pretty Little Liars. Idag tittar jag på skidor och dricker te. Det är fint det!
 
Ducktails - Timothy Shy

RSS 2.0