Ingen kommer att älska dig som jag gör.

Gjorde du något i år som du aldrig har gjort förut?
Jag lagade säkert massa maträtter och bakade massa nya sorters bakverk som jag aldrig testat förut. Men jag gjorde nog ingenting superawesome som att surfa ner för Mount Everest eller så...

Höll du några av dina nyårslöften?
Hade jag ens några nyårslöften?

Fick någon du känner barn?
Nepp. Men nästa år kommer det bebisar!

Dog någon som stod dig nära?

Nej, tack och lov inte.

Vilka länder besökte du?
Typ... Norge?

Är det något du saknade 2010 som du vill ha 2011?
En bebis, ett hus och ett café tack.

Vilket datum kommer du alltid att minnas?

Ingen aning, och kommer jag inte på något nu så lär det ju inte finnas något...

Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Att jag sa upp mig från slavjobbet på konditoriet och att vi fick förstahandskontrakt på den här fantastiskt fina trean som vi bor i nuförtiden.

Vilket var ditt största misstag?
Att jag var naiv nog att tro att gammal vänskap rostar aldrig och sånt. Gammal vänskap rostar jävligt fort om du lägger den i ruttet vatten. Akta er för ruttet vatten. It stinks.

Vilket var ditt bästa inköp?
Soffan! Fast det var ju visserligen Jimmy som köpte den, men han gjorde ett bra jobb.

Vad spenderade du mest pengar på?
Köksgrejer och matlagningssaker och sånt, skulle jag tippa på. Chips & dip.

Vad gjorde dig riktigt glad?
När vi fick lägenheten som sagt, att det varit ett riktigt fint Håkan-år och fina små saker.

Har du varit sjuk eller skadat dig?
Jag har varit väldigt mycket förkyld och sånt under hösten, har aldrig varit sjuk så ofta som jag varit det senaste halvåret. Hoppas på en bättre vår!

Vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2010?
Daniel Adams Ray - Dum Av Dig
Håkan Hellström - Jag Vet Vilken Dy Hon Varit I
Joel Alme - When Old Love Keeps You Waiting
Steget - Vad Ska Jag Göra
Säkert! - Dansa, Fastän
She & Him - In The Sun
Cee Lo Green - Fuck You

Mådde du bättre eller sämre under 2010 än vad du gjort tidigare år?
Ungefär samma som -08 och -09 skulle jag nog säga.

Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Att städa kanske, haha.

Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
Att fundera över saker som man ändå inte kan göra något åt...

Hur var din julafton?
Ganska tråkig faktiskt... Eller ja, lugn liksom. Det var ju bara jag, Storebror, mamma och pappa så vi tittade mest på teve. Det var som en helt vanlig dag.

Blev du kär?
Jag blidde kärare.

Vilket program har varit det bästa på tv?
Robinson! Eller. Jag vet inte. Men jo fan, Paolo!

Hatar du någon som du inte hatade förut?
Nej. Jag fortsatte att hata samma människor som året innan, det blir enklast så.

Vilken var den bästa boken du läst under året?
Oj. Ja. Det blir ju en del böcker på ett år. Sputnikälskling var ju bra. Och Det Är Så Logiskt Alla Fattar Utom Du, för jag är en riktig sucker för ungdomsböcker.

Vilken var din största musikaliska upptäckt?

Eric Saade! Haha. Nejdå, men; Steget. Och Joel Alme och She & Him, där var jag några år sen men jag har tagit igen det med råge!

Vilken var årets bästa film?
Alice i underlandet.

Vad gjorde du på din födelsedag?
Skickade hem min mor och far som varit och hälsat på över helgen, det var snöstorm ute så de fick sitta 11 timmar på tåget till Falun som annars brukar ta 5-6 timmar. Eller 12 för min del.

Vilka var de bästa människorna som du träffade?
Samma som var de bästa förra året. Plus några nya härliga människor som jag träffat tack vare den här fina lilla bloggen, inte dumt alls.

Hur skulle du beskriva din klädstil?
Prickig. Och ganska mycket mer prickig. Rosetter, volanger och fina sailor-inspirerade saker är också ett genomgående tema i garderoben. Och så gillar jag 50-talsinspirerade kläder. Och tyll, ju mer tyll och desto större rosetter desto bättre blir det.

Vad fick dig att må bra?
Jimmy. Och att baka kakor. Fantastiskt fin musik och bra människor.

Vilken kändis var du mest sugen på?
Det var väl de gamla vanliga; Howlin' Pelle och sånt. Ni vet.

Vem saknade du?
Jag tycker att min familj och de flesta av mina vänner bor alldeles för mycket i Dalarna med omnejd.

Vilken var din bästa månad?
Ingen aning, alla var säkert fina på sitt sätt. Juni och november kanske.

Finns det något som du skulle kunna ha gjort bättre?
Att ta tag i saker, det måste jag bli bättre på.

Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
Hur i hela friden ska jag kunna veta det? Jag återkommer med svar på det om ett år.

Nu ska jag göra glasyr till efterrätten. Det blir någon slags apelsinchokladkaka med apelsiner marinerade i Grand Marnier och vispgrädde. FLOTT NYTT ÅR!

Elvis Presley - I Need Your Love Tonight

Jag är glad att du överlevde detta.

Bara för att man är efterrättsansvarig på nyårsafton betyder ju inte det att man inte kan göra efterrätt någon dag innan också. Den här efterrätten bjöd jag på igår, och den är verkligen hur enkel som helst att göra. Det enda som tar lite tid är att mala mandel, men det kan man gott göra när man sitter framför teven och slökollar på nåt dåligt. Eller så köper man väl färdigmald mandel, om det finns. Det vet jag inte, för jag har en sån härligt gammalmodig mandelkvarn att brottas med.


Fransk Mandelkaka

110 gr mjukt smör
1 2/3 dl strösocker
3 ägg
90 gr malen mandel
2/3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk mjölk

Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg alla ingredienserna i en stor skål.
Vispa samman till en ljus och pösig smet.
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
Grädda i 30-35 minuter tills ytan känns "fjädrande".
Låt kakan svalna liten innan du vänder upp den på ett fat.
Pudra med florsocker.
Servera med vispad grädde och färska bär.

Lätt som en plätt. Fast gulligast av allt var nog att när jag gick och satte mig för att äta min bit, efter att ha fotat den 399 gånger alltså, så satt Jimmy och byggde om sin bit till en tårta. Med djup koncentration bredde han ut grädden på kakbiten och dekorerade med hallonen. Det är nästan så jag ångrar lite att jag inte tog kort på det också. Taskig tjej jag är som inte bygger ihop tårtan på direkten utan låter andra göra jobbet.

Ikväll har vi mest ätit chips och ostbågar och tittat på The Wrestler, som väl var helt okej men inte mer. Nu vankas det Junior-VM i hockey och så kanske det är dags att bestämma sig för om det blir prickig klänning eller sjömansklänning imorgon. Viktiga beslut det där. Idag när en arbetskamrat frågade mig vad jag skulle göra på nyår svarade jag: "Vi ska ha parmiddag med sex..." Och sen kom det något emellan så jag avslutade aldrig meningen, som såklart skulle vara att vi skulle vara sex stycken. Men det framgick ju inte riktigt, så jag fick en väldigt frågande blick där. Men vadå, ska man fira in det nya året ska man väl göra det ordentligt!?

Cee Lo Green - Bright Lights Bigger City

En vacker suck.

Här kommer receptet på julgodiset som jag och Storebror slängde ihop en kväll innan jul. Slängde ihop är verkligen rätt ord också, för ingen av oss hade en aning om vad vi skulle göra för julgodis så vi bara tog det som fanns hemma och så blandade vi ihop det vi tyckte var gott. Lite kebabsås, lite daim, lite choklad, lite chili. Nej. Inte riktigt, men godis som vi tycker är gott slängde vi ihop. Så blev det himla jättegott, och när Maddyn var och hälsade på döpte hon dem till något jättefinurligt som jag glömt bort nu. Så det får bli något mindre finurligt.

Syskonen Jonssons Julgodis

600 gr ljus eller mörk choklad (vi hade mörk)
ca 2 tsk pepparkakskryddor
ca 10 - 12 st digestivekex
1 påse NonStop
1 påse Dumle
1 dl kokosflingor

Smält chokladen över vattenbad.
Blanda ner pepparkakskryddorna när chokladen smält.
Ta mer eller mindre krydda efter egen smak.
Dela digestivekexen. Dela dumlen på hälften.
Blanda kex, nonstop, dumle och hälften av kokosen i en skål.
Häll över pepparkakschokladen.
Bred ut smeten på en pappersbeklädd plåt.
Häll över resten av kokosen.
Låt stelna. Skär i lagom stora bitar.

Lagom stora bitar är ganska små bitar, för det blev väldigt mäktigt det här. Det är ju som Rocky Road fast med andra grejer i. Himla lätt sätt att göra godis på. Blanda ihop godis med godis och gör det till godis. Fint.

Nu ska jag gå och handla lite saker inför imorgon. Tydligen måste man ha något mousserande att dricka. Och så blev jag efterrättsansvarig igen. Bara sådär. Så det måste väl handlas någonting att göra efterrätt på också. Fast mest ser jag fram emot att få sova ut imorgon. Fastän att jag bara jobbat två dagar denna veckan känner jag mig som en urvattnad trasa. Knasigt.

Christian Kjellvander - Poppies And Peonies

(för det var så himla längesedan sist.)

Några sekunder bort.

Om vi ska gå igenom min jul lite snabbt så såg den ut såhär:












Julafton inleddes med frukost med Jen och Des. Sen firade vi en vanlig svensk jul och tittade på tv. På juldagen kom äldsta brorsan med tillhörande tjej och barn och så delade vi ut lite paket och åt ännu mer julmat. Sen tillbringade jag kvällen med Jen och Des, spelade sällskapsspel och drack julmust. Pensionärsvarning på oss, men huvudsaken är att man har roligt. Sen hann jag mest med att frysa, läsa 8 böcker på 6 dagar, äta massor av min morbrors potatissallad som är världens godaste, klappa på Maddyns bebismage, spela Yatzy med Ceebs och Böte och äta upp två förpackningar BabyBel helt på egen hand. Igår kväll kom jag tillbaka till Göteborg, idag har jag jobbat och nu ska jag mala mandel. Sen ska jag kika in hos alla bloggisar och se vad ni haft för er under julen.

Just det, julgodiset som är på bild däruppe var någonting som jag och Storebror slängde ihop en kväll när vi inte hade något bättre för oss. Det gjorde vi förbannat bra ska ni veta, så jag återkommer med recept på det.

MF/MB/ - The Window

En brinnande själ.

Här är tågresan jag skulle ha gjort igår som skulle gå från Göteborg 16.42 - Falun 22.26:



Här är tågresan jag gjorde igår kväll och inatt/morse mellan Göteborg 17.35 - Falun 05.50:



Ja. Det var spännande vill jag lova. Redan från Göteborg var tåget försenat, vilket alltså innebar att jag skulle missa mina tågbyten i Katrineholm och Sala. Så SJ bestämde att jag skulle åka med hela vägen till Stockholm istället och ta ett tåg till Falun därifrån 22.10. Folksamlingar är ju inte riktigt min grej, Stockholm är ännu mindre min grej. Tusentals strandsatta trötta tågresenärer på en och samma plats i Stockholm är verkligen inte min grej.

Till sist kom tåget som skulle ta oss till Falun via Gävle, det tåget hade 3 vagnar för lite och fick inte åka i sin fulla hastighet. Så det var trångt och gick sakta. Trots detta lyckades vi faktiskt komma i lagom tid till Gävle, så jag var vid gott mod när jag ringde brorsan och berättade att han kunde få hämta mig i Falun vid ett-tiden. Då... Blev det växelfel utanför Sandviken. Så vi stod där mitt i skogen i någon timme och väntade på att felet skulle lagas. Felet lagades aldrig, så vi fick vända tillbaka till Gävle igen för att få ersättningsbussar.

Där satt vi på ett tåg utan bistro, med en trasig godisautomat, och väntade och väntade på ersättningsbussar och taxibilar som aldrig kom. Vid halv fem i morse kom till sist en buss, då hade jag varit vaken i 24 timmar, inte ätit på ca 12 timmar och visste inte riktigt om jag skulle skratta eller gråta. Vi satt ju liksom där på tåget och började spekulera i vem vi skulle börja äta upp först, några började spela gitarr och sjunga och så skrattade vi mest åt att vi var så hungriga och trötta och att toalett efter toalett gick sönder och fick lov att stängas av. När bussen väl kom gick det ju rätt smärtfritt, tio i sex i morse jag framme i Falun där brorsan hämtade mig. Så strax innan halv sju i morse var jag i Sågmyra. Efter att ha åkt från Mölndal 16.00 föregående dag. Jag fasar redan för tågfärden hem på tisdag.

Kvällen har i alla fall tillbringats med Storebror, vi har gjort julgodis och mest hängt på biblioteket faktiskt. Nu ska jag läsa bok och kanske äta ostbågar. Ta igen ganska mycket sömn borde jag göra också. Just det, om någon vill leka så vet ni ju vart jag är. Fram tills den 28'e.

Saint Jude - Down And Out


Öppna dina ögon.

Jag lovade ju att dela med mig av receptet på efterrätten som jag bjöd på i lördags. Mest har jag faktiskt klurat på vilken kategori jag ska placera den i. Är det en tårta? Är det en cheesecake? Till sist fick den faktiskt hamna under Mjuka Kakor, för det är ju det som själva grunden består av. Såhär gjorde jag:

Blueberry Cheesecake-kaka

Botten:
115 gr smör
1¼ dl strösocker
2 st ägg
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
½ - 1 dl blåbärssylt

Garnering:
175 gr vit choklad
175 gr philadelphia
6 msk crème fraiche
1½ tsk vaniljsocker
6 msk florsocker
blåbär

Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj en rund sockerkaksform.
Vispa ihop smör och socker till en vit pösig smet.
Blanda ner äggen, ett i taget.
Vänd ner vetemjölet blandat med bakpulver.
Rör ner vaniljsocker och mjölk.
Häll smeten i formen.
Klicka ner blåbärssylt lite här och där i smeten.
Grädda kakan ca 15-20 minuter tills den rest sig och är gyllenbrun.
Låt kakan svalna.
Smält chokladen till garnering och låt den svalna.
Rör ihop philadelphia, crème fraiche, vaniljsocker och florsocker.
Häll i den smälta chokladen och blanda till en slät smet.
Bred ut glasyren i ett tjockt lager på kakan.
Ställ kallt i minst 1½ timme.
Dekorera med blåbär precis innan servering.

Den är väldigt mäktig, men väldigt god. Det sista grundar jag på att vissa tog två gånger och att vissa som inte brukar äta särskilt mycket efterrätt alls åt upp nästan en hel bit. Det är sånt som ger ett gott betyg.

Nu ska jag dricka te och fortsätta göra ingenting. Egentligen borde jag börja packa för jag åker ju upp till Sågmyra imorgon efter jobbet, men det får vänta lite. Nu måste jag göra ingenting, bara för att jag kan. Jag har faktiskt trängts med massa människor nere på stan idag, och julstressade människor i kombination med min allmänna avsky för folksamlingar gjorde mig faktiskt riktigt trött. Så nu måste jag vila upp mig innan det är dags för packningspaniken att sätta in.

Eternity - Blackcurrant

(bra att jag har värsta psykadeliska uppstressade musiken på i bakgrunden då. det är sån här musik som orsakar epilepsi och gör så att folk börjar käka hyacinther.)

I botten på hinken.

Ha! Nu tror ni allt att jag mått dåligt idag, men det har jag faktiskt inte. Jag har mått riktigt bra hela dagen. Trots allt promenerande. Hrm hrm. Jag skrev ju igår att vi skulle ha rundgångsmiddag, eller middagsrunda som kanske är ett bättre namn. Och det såg ut ungefär såhär:





Vi började kvällen hemma hos Evelina, där hon hade styrt upp bra med bordsplacering och en liten lek där vi skulle gissa vilka ingredienser som ingick i hennes förrätt. Jag vann det hemliga paketet! Sen var jag så hungrig så jag tyvärr glömde bort att ta kort på hela förrätten utan hann äta upp nästan allting utom en liten brödbit med getost och rödlök på innan jag fotade. Det var synd för nu fick ni inte se den stört goda fyllda tomaten som vi fick, den var så god så jag har liksom inte riktigt kommit över ännu hur god den var. När vi mumsat i oss förrätten var det dags att åka vidare:



Huvudrätten stod Jolin för, men vi åt den hemma hos Robban. Man kan ju inte flänga runt hela Göteborg liksom, det får ju räcka med halva. Robban hade gjort det sååå koseligt hemma hos sig och Jolin hade lagat bakad potatis med röror. De andra fick kräftstjärtar- och vitlöksröra medans jag som inte äter skaldjur fick en mumsig laxröra. Vill man fjäska för mig these days så ska man bjuda på fisk, då faller jag som smör. Som man brukar säga. Vill ni ha en vinrekommendation till laxröra så ska ni inte dricka Varm&Kall, ingen bra kombo. När vi ätit upp våra potatisar var det dags att åka vidare igen:



Så åkte vi hem till mig där det vankades efterrätt (såklart!). Det blev en slags Blueberry Cheesecake-kaka, och receptet på den kommer givetvis. Hemma hos mig befann sig ockå Jimmy, Martin och Måns som lite mobbat spelade Playstation. Tur att vi kom dit och styrde upp lite. Vi lekte Sista Minuten, killarna mot tjejerna. Och det är väl helt naturligt att gissa på Håkan Hellström när Evelina bara halvsjunger: "Gööteboorg!" Vem skulle man annars gissa på? Kortet här nederst tog Robban vid kvart i fyra-tiden i morse och den skarpa skärpan säger väl allt. Ungefär vid den tiden dök Balle upp från ingenstans också och ville dricka grogg.

Så var det med den rundgångsmiddagen. Idag har jag mest haft tråkigt då Jimmy och Balle båda två sov till klockan 16. Eller ja, Jimmy ligger faktiskt fortfarande och sover men Balle har åkt hem. Själv har jag ägnat dagen åt att titta på Paolo, kolla längdskidor, ta en iskall promenad och nu tittar jag på Filip & Fredrik och äter pepparkakor. Det finns fortfarande tid till att bli snäll innan jul!

The Orb - Little Fluffy Clouds (Demo Version)

Solen skiner.

Nej. Det gör den inte. Det snöar faktiskt ute. Men ni vet vad man brukar säga: "Sol i sinne, brun inne! /Rudolf." Typ  så. Nu har jag egentligen massor av saker jag måste göra, så därför sitter jag här istället. Jag ska bara visa upp våran löjligt enkla fredagsmiddag, men den var så god så den är värd att nämnas ändå. Jag hittade receptet hos Victoria på Matplatsen från början. (Nej, jag är inte sponsrad av henne, jag bara råkade hitta några recept där som jag ville testa.)

Fyllda frallor


För 4 st

4 st frallor
riven ost
strimlad skinka

2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
italiensk salladskrydda

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär av ett lock på frallorna och gröp ur innehållet.
Fyll med ost och skinka.
Vispa ihop ägg, grädde och kryddorna.
Fördela i frallorna. Toppa med riven ost. Sätt på locken.
Slå in frallorna i folie och stoppa i ugnen ca 30 minuter.
Servera med en god sallad.

Lätt som en plätt. Och jättegott. Som lite roligare varma mackor. Sen kan man fylla dem med lite vadsomhelst. Min mamma brukar göra lite liknande såna här med en grymt god tonfiskröra. Jag kan tänka mig att brieost och salami blir en höjdare också. Eller mozzarella, tomat och pesto. Yumyum. Så det mumsade jag på framför Robinson igår. Himla trevligt det där med Paolo på teve flera dagar i rad.

Nu ska jag fixa lite inför kvällens "rundgångsmiddag", jag kallar det så. Och vad det är får ni se imorgon. Om jag är vid såpass god vigör att jag kan med att berätta om det då alltså. Men det är jag nog säkert, varför skulle jag inte vara det? Hrm. Hrm.

Prince Alla - Lot's Wife

Rödhaken har lämnat nästet.

Igår gjorde jag Rocky Road. Sen la jag dem i en cellofanstrut (jag älskar cellofan, allt blir fint när man lägger det i cellofan) tillsammans med lite annat godis och så åkte jag och mötte upp Jimmy, Rickard och Martin och så gick vi hem till Robban och gav honom godiset för han fyllde år. Himla snällt gjort. I utbyte fick jag en god cheesecake (fryst, inte gräddad) och lite Törley. Det räckte med lite, tyckte Jimmy när vi var på väg hem och jag sjöng och dansade lite. Jag tror att godiset var en uppskattad present, jag grundar det på när Martin sa: "Jag trodde aldrig i mitt liv att jag skulle säga såhär men... Kan inte jag få receptet på det här?" Rocky Road alltså. Världens enklaste, världens godaste.

Wire - One Of Us

Jag var vilse i ett ljussken.

Nu är det över en vecka sen jag var på julbord och snapsprovning med Snälleröds på Palace och jag har inte skrivit om det ännu. Jag borde ju skämmas. Det gör jag också, därför skriver jag om det nu. Förra tisdagen var jag alltså på Palace där det skulle testas snapsar tillsammans med traditionellt julbord.

Alla fick varsin tallrik med sill, gravad lax, kalkon och potatissallad, julskinka och rödbetssallad, en bit cheddar och en liten skål Janssons Frestelse. Var man inte mätt efter detta fanns också ett litet buffébord bredvid där man kunde hämta mer och där fanns också Snälleröds Kavring, som var ett supergott bröd som blev mycket omtalat under kvällen. Kanske mest för att Matrepubliken-Charlotta helt fräckt snappade åt sig ett helt bröd för sig själv, eller så fick hon det av Snälleröds VD , men det blir ju inte alls en lika bra historia av det.

Så var det alltså dags för själva snapsandet. Jag är ju ingen snapsälskare, det smakar ju inte Bailey's direkt. Men det är ju roligt att snapsa lite, och att sjunga snapsvisor. Det sistnämnda kanske märktes mest då jag fick hela rummet att sjunga snapsvisor, vissa mer och andra mindre frivilligt.

Alla Snälleröds snapsar är ekologiska och det finns en fin liten historia bakom varje snaps namn. Själv tyckte jag att Mäskdrängen var det bästa namnet, det måste vara för att jag kommer från Dalarna. Sedan satt mitt sällskap och skrämde upp mig angående Besken och berättade hur hemskt det var och att smaken aldrig skulle försvinna. Så jag bävade, ryste och tog ett djupt andetag innan jag snabbt hällde i mig den och det smakade... Ingenting nästan. Det var tydligen en väldigt snäll besk, perfekt för en liten novis som mig.

Här sitter Callen och Michael och doftar och provsmakar och diskuterar snapsar för fullt.

Efter julbord och snapsar fick vi kaffe och kakor i Herrklubben på Palace. Där var det såhär fint och jag åt massor av pepparkakor men blev inte snällare för det. Sen gick jag, Charlotta, Callen och Michael vidare och tog en öl eller två på Lokal. Jag tog två cider och inte en enda öl faktiskt. Så var det med den trevliga kvällen. Vill ni läsa mer om snapsprovningen kan ni göra det här eller här, eller så tittar ni på ett fint litet filmklipp på hur fint vi hade det här. Det är jag som har snyggast kläder (höhö) och inte verkar förstå hur man använder en servett.

 

Heaven 17 - Geisha Boys And Temple Girls


(alltså. nej. lyssnar folk på sånt här på allvar?)


Hej Gud, jag har ditt nummer nu.

Förra onsdagen stod jag ju mest framför spisen hela kvällen. Man behöver ju mycket julgodis såhär års, speciellt hemma hos oss. Det är nämligen så kallt så jag måste bygga upp med mycket underhudsfett så jag håller mig varm. Underhudsfett är ett roligt ord förresten, det är ju inte direkt så att man har massa överhudsfett. Men julgodis var det ja. Jag kokade chokladlakritskola efter ett recept jag hittade hos Victoria på Matplatsen. Dessutom har jag sett det dyka upp på massa andra bloggar också, och alla lovordar det lika mycket. Så jag var tvungen att testa. Såhär gör man:


Chokladlakritskola

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk kakao
0,75 dl turkisk peppar
2 msk smör
200 gr mörk choklad

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
Låt det koka upp under omrörning.
Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock.
tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”.
Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form.
Ställ kolan kallt att stelna.
Smält under tiden chokladen och låt den svalna.
Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.

Egentligen ska man toppa med lite havssalt på varje kolabit också när man doppat dem i choklad, men jag hade inget havssalt hemma och vanligt salt kändes lite fånigt. Så jag hoppade över det men det var fruktansvärt gott ändå. Det är ingen stark lakritssmak, så till och med Jimmy som inte alls tycker om lakrits går och nallar kolor ur kolaburken hela tiden. Man behöver inte krossa karamellerna utan de smälter i kastrullen, så det är bara att hälla ner dem direkt i kolasmeten. Har ni inte testat redan, så gör det vetja!

Idag har det varit full rulle på jobbet med luciatåg efter luciatåg och en himla massa pepparkakor. Jag hade nästan lyckats förtränga hur det är att jobba på dagis på luciadagen, men idag blev jag påmind. Om det var någonting jag ville bli påmind om eller ej kan jag inte riktigt bestämma mig för. Det är mest ett himla ståhej, fast å andra sidan glömmer man ju helt bort att det är lucia annars. Det är ju inte som förr när man gick i skolan och hittade på tomterappar ("får man några klappar när man lirar rock? och måste man dricka julmust eller är det bara skrock? man kanske skulle testa lite Hej Tomtegubbar, fan ni tomtar kanske är lite coola" typ så och mycket mer.) och uppfann helt ny text till Stalledrängsvisan. Jag kan inte förstå varför musikläraren aldrig valde ut mig till att få följa med när de åkte ut och lussade på de seriösa ställena... Det var nog för att jag inte är blond, eller sopran. Mm. Ja, så var det nog.

JJ Grey & Mofro - Lullaby

Våra instinkter ljuger ofta.

Med risk för att låta väldigt gammal så måste jag ju ändå få förfaras över att tiden går så fort att det redan är tredje advent. Hur gick det till? Jag som skulle köpa alla julklappar i tid och sånt ni vet. Jag vet inte riktigt vart den här helgen tog vägen heller. Den liksom bara sprang förbi, så även om vi hade internet i Sågmyra så använde jag det knappt.

 

I fredags åt jag laxgratäng med min pappa medans min mamma var på julbord. Sen tittade jag på Idolfinalen och kom på att jag inte alls brydde mig om vem som vann utan bara tyckte att Jay och Minnah kunde hångla loss lite på scenen istället. Sen insåg jag att Erik Grönwall och Elin Blom måste vara samma person, de ser ju precis likadana ut. Samma frisyr, samma kläder och samma utseende. Det var ju roligt för Erik att få göra sitt första framträdande sen han vann Idol också, kul att han äntligen fick ett gig!

 

I lördags åt jag plankstekslunch med föräldrarna och äldsta brorsan med familj. Pippen gjorde ett körkort till mig, han tyckte att jag behövde ett. Det var väldigt viktigt att jag skrev med mitt skonummer på körkortet. Sen kom Jocke förbi för den traditionella fikan på Lager157. Jag tvingade med honom till den nya Bubbleroom-outleten också, det var nog Jocke mest glad över för där var Magdalena Graaf. Och inte så mycket mer.

 

På kvällen åkte jag hem till Kalix och dit kom också Ceebs och Clara, så satt vi där och drack vin och sms'ade varandra. Det är ju löjligt att prata på riktigt, väldigt 2005. Så vi sms'ade istället. Jag var mest i chock över att de aldrig sett Potter Puppet Pals, och jag som trodde jag var den som satt minst framför youtube i hela världen! Sen åkte Ceebs och Clara hem och jag och Kalix gick ut. Jag var intelligent nog att berätta för vakten att hans AIK-mössa var ful. Vakten tyckte att jag kanske var för full och borde gå ett varv. Jag ändrade raskt min åsikt om hans mössa och då tyckte vakten att jag var nykter igen. Konstigt det där.

 

Tyvärr slutade ju kvällen förjävligt. Inte för mig, men för andra. Och jag blir så arg och ledsen när jag tänker på att man inte ska kunna gå ensam hem på natten. Vad är det för fel på folk? Ska man behöva gå i flock eller åka taxi vart man än ska? Så ska det väl ändå inte vara. Sorgligt. Och synd för det var en sån himla rolig, fin och bra kväll innan!

 

Idag har jag mest åkt bil hela dagen. Och lite tåg. Så var man hemma i Göteborg igen och borde väl kanske packa upp och fixa saker och sånt där. Men det är ju roligare att sitta vid datorn eller titta på teve. Jag har dessutom imponerat på Jimmy genom att förstå att det var en propp som gått när saker och ting inte fungerade här hemma när vi kom hem idag. Det är så konstigt med mig, jag kan så mycket...

 

Jimi Hendrix Experience - Fire


Jag har känt mig död i tusen år, smakat salt från tusen tårar och din kyss var nästan som guld.

Jaha. Där försvann jag i några dagar. Som det kan bli ibland. I tisdags var jag på snapsprovning med Snälleröds och julbord på Palace, men det ska jag berätta mer om en annan gång. Och igår stod jag i köket mest hela kvällen och kokade kola och bakade pepparkakor. Sen kom Balle förbi och hälsade på och jag spöade honom och Jimmy i M.I.G. Jag förstår inte varför de ens tänkte tanken att försöka, psöö.

Men som sagt. Pepparkakor. När vi var i Bergen och satt och diskuterade pepparkakor utbrast Jenny plötsligt: "Kan man göra pepparkaksdeg själv?" Ja. Jenny. Det kan man. Och det blir 3000 miljoner gånger godare än med köpt pepparkaksdeg, eller köpta pepparkakor. Dessutom luktar det helt fantastiskt när man gör den, och det är hur enkelt som helst. Jag brukar göra ena halvan av processen innan jag går och lägger mig, så får den stå och svalna under natten och så bakar jag färdigt den när jag kommer hem från jobbet dagen efter. Och eftersom jag nu ätit så många pepparkakor har jag blivit så snäll att jag tänker dela med er av min mammas pepparkake-recept.


Pepparkakor

ca 100 st

150 gr smör
0,75 dl sirap
2 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
2 ägg
1 tsk bikarbonat
6½ dl vetemjöl

Blanda smör, sirap, socker, kanel, ingefära och nejlikor i en kastrull.
Låt detta koka ihop. Låt det kallna, gärna över natten.
Blanda ner ägg, bikarbonat och hälften av mjölet.
Ta sedan upp degen och arbeta in resten av mjölet.
Låt gärna degen vila i kylskåp någon dag innan du bakar kakor av den.
Grädda pepparkakorna på 175-200 grader tills de får en fin färg.

Så lätt som en plätt är det. Vill du göra det ännu enklare tar du 3 teskedar pepparkakskryddor istället för kanel, ingefära och nejlikor. Sen får du himla fina och goda pepparkakor. Pepparkaksburken här ovanför har jag inte bakat själv, den har jag fått av svärmor. Men den är så gullig så den fick vara med ändå.

Nu ska jag packa färdigt min väska. För jag ska strax hoppa på tåget till Falköping där vi ska sova inatt innan vi tar bilen upp till Dalarna imorgon bitti. Det ska vara ca -20 hela helgen i Sågmyra. Härligt! Nej. Kanske inte. Men men, det får man väl ta. Det är ju fint i Sågmyra i alla fall. Och jag har inte träffat mina föräldrar sen i juli, så det kanske är dags att göra det nu. Det finns internet i Sågmyra också, så vi hörs!

The Jesus And Mary Chain - Cracking Up

Känns som hemma.

Här är dagens julpyssel. Jag är ju inte så bra på det här med blommor, men någon sa att hyacinther inte behöver mer än det som redan finns i krukan när man köper dem. Så jag tog en avlång sockerkaksform, klädde den med julklappspapper och stoppade ner fyra stycken hyacinther där i. Himla fint om ni frågar mig. Ännu finare kommer det förstås att bli när (om) de börjar blomma. En pepparkaksdeg har jag hunnit med att fixa idag också, dock inga pepparkakor. Men degen ligger där och väntar. Imorgon kanske. Nu ska jag sova.

 

Neil Diamond - Midnight Train To Georgia


Ding dong! Merrily on high.

Eftersom jag varken bakat pepparkakor eller lussebullar, provsmakat glögg eller kokat knäck ännu så fick jag lov att göra någonting annat för att få lite julstämning i huset. Det är ju trots allt andra advent, man borde ju rent utav ha förätit sig på ischoklad och mozartkulor vid det här laget. Nu har jag visserligen aldrig ens smakat en mozartkula i hela mitt liv tror jag, och ischoklad är jätteäckligt så det har jag inte heller ätit på säkert 10 år. Så, här får ni en fin liten adventsgryta med fläskfilé.

Juldoftande fläskfilégryta

För 2 portioner

ca 300 gr fläskfilé
1 purjolök
2 dl matlagningsgrädde
1 msk soja
2 msk kalvfond
kanel
ingefära

Putsa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor.
Strimla purjolöken.
Bryn fläskfilé och purjolök i en djup panna.
Tillsätt grädde, soja och fond.
Smaka av med kanel och ingefära.
Låt koka ihop ca 5 minuter.
Servera med kokt potatis och en god sallad.

Jag hittade receptet hos arla från början. Och så fördubblade jag såsen förstås. Man kan aldrig ha för mycket sås. Jag förstår inte varför vissa recept ska vara så himla snåla med såsen. Ingen vill väl ha torr mat?

Idag plågar jag Jimmy med julmusik och så har vi våra vanliga inredningsdispyter om huruvida vårat hem ska vara tråkigt och stilrent eller jäkligt fint och mysigt. Jag vill ha en julgran. Eller en krans i taket med små julgranskulor som hänger ner. Eller gigantiska julgranskulor i taket. Kompromissen blev detta:

Nu känns vårat hem extra mycket som en fjällstuga. Speciellt som snön vräker ner utanför. Nu ska jag ringa min mamma och be om hennes pepparkakerecept. För det är bäst. Köpe-pepparkaksdeg och köpe-pepparkakor är inte bäst. Knappt bra alls faktiskt.

Jackson 5 - Santa Claus Is Coming To Town

Tills du inser att vi har dansat till olika låtar...

Såhär års är det ju dags att berätta för nära och kära vad man önskar sig i julklapp. Jag har ju inga nära och kära så jag skriver det här på bloggen istället. Eller så skriver jag det på bloggen för då kan alla mina nära och kära läsa här istället för att ringa och fråga.

Ja. Det var väl det. Mamma, om man trycker på texterna som är understrykna så kommer man till länkar som visar hur det jag vill ha ser ut och så. (Det är bäst att vara pedagogisk.) Ja. Det var väl det. Egentligen önskar jag mig en fonduegryta och en baksten också, men eftersom jag och mina julklappar måste resa väldigt långt för att komma hem igen så är det bäst att bara önska sig lättburna saker. Nu ska jag försöka laga nån slags middag här, vi får se hur långt fantasin räcker.

Twin Shadow - Slow

Be för regn.

Nej. För all del. Gör inte det. Regn vill vi inte ha. Inte förrän i mars tidigast. Göteborgare är lite knasiga. Idag har jag hört flera stycken lite missnöjt mumla om "Det Här Vädret" och saker som: "Stackars dem som måste jobba ute i Det Här Vädret!" "Det Här Vädret" är strålande sol och fem minusgrader. Är inte det ganska ultimat decemberväder? Tycker jag i alla fall.

En annan himla fin sak är att jag ju gått ganska länge och sagt för mig själv att det skulle vara mycket skönare att jobba längre vissa dagar och få en ledig dag i veckan, så säger plötsligt chefen att jag ska börja jobba längre på torsdagar och få vara ledig på fredagar från och med nästa vecka. Lediga fredagar, fy fabian vad fint. Det gör ju att jag kan följa med Jimmy och svärfar upp till Leksand nästa helg. Fast jag hoppar av innan Leksand, i Sågmyra. Sweet. Vi firar med en cheesecake. Ja det gör vi.

Hallon- och persikacheesecake

ca 10 bitar

2½ dl mandelbiskvier
1½ dl havregryn
50 gr smält smör

3 ägg
6 msk flytande honung
1 tsk vaniljsocker
1 msk maizena
400 gr philadelphia (eller annan färskost)
2 dl crème fraiche

1 burk konserverade persikor
ca 100 gr hallon

Klä en springform med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ägg, honung, maizena och vaniljsocker.
Vispa ner färskost och crème fraiche.
Vispa till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda 30 minuter.
Stöt mandelbiskvier till smulor och blanda med havregryn.
Blanda med det smälta smöret.
Pressa ner smulblandningen på den gräddade smeten.
Grädda 10 minuter till.
Låt kakan svalna och ställ sedan in i kyl 1-2 timmar.
Lossa formens kant och vänd upp kakan på ett fat.
Skiva persikorna och garnera kakan med persika och hallon.

Alltså. Det här med cheesecakes. Jag vet inte riktigt. Det är nog inte riktigt min grej ändå. Det var väldigt gott med hallon, persika och smulsmeten. Men så fort man får en bit cheesecake som bara är liksom... cheese. Då är det inte särskilt gott. Men det är nog en smaksak det där. Nu ska jag dricka en varm kopp te och titta på One Tree Hill. Sen ska jag möta upp Jimmy för inhandling av livsviktiga saker som chips och sånt.

Massive Attack - Girl I Love You

Du behöver inte säga att du skulle älska det.

Jag är fortfarande förkyld. Jag förstår inte hur man kan snyta sig så många gånger på en dag utan att hjärnan åker med. Antingen så har jag helt enkelt ingen hjärna att snyta ut eller så åkte den med utan att jag märkte det. Men varför känns då huvudet så tungt? Konstigt det där. För att försöka mota bort förkylningen så har jag kokat soppa idag. Det ska ju vara bra mot förkylningar, det har jag sett på amerikanska tv-serier. Nu var det visserligen ingen kycklingsoppa jag kokade, utan en zucchinisoppa. Men det måste ju gå minst lika bra, amerikanerna gör ju bara kycklingsoppa av den anledningen att de inte vet vad grönsaker är för någonting.

Zucchinisoppa

4 portioner

1 vitlöksklyfta
1 purjolök
1 zucchini
1,2 liter vatten
2 tärningar kycklingbuljong
ca 50 gr bladspenat
1½ dl matlagningsgrädde
salt
peppar

Skala och finhacka vitlöken. Strimla purjolöken. Tärna zucchinin.
Fräs detta i en kastrull i någon minut.
Häll över vatten och smula ner buljongtärningarna.
Tillsätt bladspenaten.
Låt koka i ca 20 minuter.
Mixa soppan med stavmixer eller i matberedare.
Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt matlagningsgrädde.
Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ett mjukt bröd.

Synd att det inte framkommer på bilden vilken härlig grön färg soppan hade. För det hade den. Så nu får allt den här förkylningen ta och fara sin kos. Jag missar ju matbloggarjulgodisgörarträffen idag. Ja. Där har ni ett ord att bita i. Nåja. Det är ju Paolo på teve snart. Alltid något att trösta sig med.

Interpol - Lights

Nu ska jag sätta mig ner och gråta över dig.

Såhär i adventstider behöver man adventsgodis. Är det dessutom sjuklingstider så behöver man adventsgodis som tar ungefär 10 minuter att göra. För det är ungefär så länge jag orkar sysselsätta mig innan jag behöver en vilopaus. Det här receptet hittade jag hos Underbara Clara och skulle enligt henne ta fem minuter att göra och en minut att äta upp. Det har Clara rätt i.


Ingefärskola

100 gr smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 msk vetemjöl
2 msk riven färsk ingefära

Penslar ett bakplåtspapper med lite olja och lägg det på en plåt.
Blanda alla ingredienser utom ingefära  i en kastrull och värm under omrörning.
När den börjat bubbla ska den koka i fem minuter.
När kolan börjar bli färdig är det dags att riva ner ingefära.
Rör om ordentligt och häll sedan upp smeten på plåten.
Låt svalna en stund och klipper därefter kolan i lagom stora bitar.

Den creepy tomten som är med på bilderna är Jimmys favorittomte. Själv tycker jag att den är skitläskig och bara väntar på att den ska komma krypande upp i sängen med glödande röda ögon där under tomteluvan. Det framkommer inte på bilderna riktigt hur läskig den är. Men den är läskig. Ingefärskola däremot, inte särskilt läskigt. Ingefära ska ju dessutom vara bra mot förkylning, så det är bara att hålla tummarna för att det stämmer.

Elvis Presley - I Want You, I Need You, I Love You


Tack gud för att du skickade hit demonerna.

Något av det bästa med att besöka andra länder är ju att botanisera i deras matbutiker och hitta roliga snacks och godis och sånt som inte finns i Sverige. Dessa godingar hittade jag i Norge; Pepper Cheeze Doodles. Jag blev lyrisk och fick lov att skicka mms till Jimmy och köpa med mig en påse hem. Resten av sällskapet tyckte att jag var helknasig. Jag tycker att de är helknasiga som inte förstår att man ska bli lyrisk över såna här saker. Ah men shiiiit. Det var goda grejer vill jag lova. När man häller upp dem i en skål ser de ut som ostbågar som man tappat på golvet, sen smakar man dem och först smakar de precis som vanliga ostbågar. Men sen så kommer det helt plötsligt och knackar på: "Hej, jag heter Svartpeppar!" Så smakar de. Jag tycker gott att OLW kan börja tillverka dessa i Sverige också. Hur svårt kan det vara?

Me And My Army - I Fought The Law And I Won

RSS 2.0