Vi kommer tillbaka när vinden vänder och för oss tillbaka till vår familj och våra vänner.

Jaha, då var det måndag igen då. Måndagar är ju en alldeles ypperlig dag att gå igenom vad vi åt förra veckan. Vi har tydligen inte ätit någonting alls sen i januari så jag tyckte att det var dags att ge min familj lite mat förra veckan, de började se lite undernärda ut. Tycker de har hållt ihop bra ändå med tanke på att det är över ett halvår sen... Ofelia har ju förvisso ett förråd med flingor och knäckebrödssmulor på golvet mellan soffbordet och soffan så hon kanske varit där och knaprat på dem. Och Jimmy har ju en hel kyl full med öl i sin man cave. Men som sagt, förra veckans matsedel kommer nu:
 
I måndags var det måndag, kanske inte the mondayest monday that ever mondayed, men ändå måndag. Det var lite mulet och lite tröttsamt och jag hade jobbat helg så när klockan ringde 04.30 kände jag mig lagom utvilad. Då räcker det faktiskt med att slänga ihop en Pastasallad Med Grillad Kyckling, Fetaost och Cashewnötter. Alla nöjda, glada och mätta.
 
I tisdags var det riktigt fint sommarväder så jag och Ofelia hängde i poolen hela eftermiddagen och sen åt vi Köttfärsgratäng på balkongen. Det blev en sån variant med köttfärsås varvad med tunt skivad potatis toppad med grädde och 100 kilo ost, in i ugnen knappt en timme och sen äter man upp den. Gott tyckte jag och Jimmy. "Jag tycker bara om vanlig kokt potatis och inget kött!" Tyckte barnet och sprang runt, runt på balkongen och lekte Spiderman istället.
 
På onsdagen försökte jag locka tillbaka sommarvädret från tisdagen igen genom att göra en Sallad Med Parmaskinka, Jordgubbar, Fetaost och Avokado. Är alla svenska jordgubbar slut nu förresten? Hittade bara spanska eller nåt sånt på vårat lokala Hemköp och fick betala en exorbitant summa pengar för 400 gram. Hade lika gärna kunnat slänga ner ätbart guld i salladen liksom.. Det är visserligen inte lika gott som jordgubbar men det kanske hade blivit glittrigt och snyggt.
 
Torsdagen bjöd återigen på riktigt sommarväder så vi multitaskade lite. Bakade till Jimmys fredagsfika och badade i poolen medan kakorna stod i ugnen. Sedan gjorde jag något så ovanligt som pannkakor till middag. Visserligen Indiska Linspannkakor Med Tomatsallad & Matyoghurt men ändå; pannkakor! "Wow! Det ska jag berätta på förskolan imorgon!" Ja, hon får inte pannkaka särskilt ofta vårat barn. Eftersom det var garam masala i så tyckte Ofelia att det var pepparkakspannkaka. Ja, det smakade ju lite pepparkaka. Mätt blev man också. 
 
Sedan blev det fredag. Jag hade till och med äran att få vara ledig under helgen så det var riktig fredagsfeeling där! Det firade vi med Laxsmörgås med Sparris och Dillsås. Hrm. Ja, jag och Ofelia var nöjda åtminstone. Jimmy behöver vi inte ens prata om. HUR kan man inte gilla lax? Och sparris? Och dill? Sen hade jag och Ofelia myskväll och tittade på Bambi och när hon somnat drog jag och Jimmy några avsnitt av Bloodline.
 
I lördags åkte vi in till stan för att bortbytingen som är en superhjältenörd (vad kommer det ifrån?!?!) skulle få träffa Spiderman och Batman och Superman och Ironman och Turtleboy och allt vad de heter. Sedan strosade vi bort till Linné och åt glass på Råda Gelato och trängdes med alla Way Out West-hipsters. Efter det började det regna så då åkte vi hem och åt Ryggbiff med Potatisgratäng och Grönpepparsås.
 
Söndagen skulle Jimmy ägna åt ölbryggning och då vill man helst inte vara hemma överhuvudtaget så vi drog till Sjöfartsmuséet istället för att titta på båtar och bläckfiskar och sjöhästar och allt sånt där som de har där. När vi strosat runt där i några timmar åkte vi hem och åt Kalvfärsbullar fyllda med Ost, Citron och Basilika. Till det hade vi bulgur. Sen tittade jag på The Affair och åt Dulce De Leche-Cheesecake medan Jimmy var ute och sprang och Ofelia låg och sov. Eller ja, jag trodde att hon sov. Sen kom hon ut i vardagsrummet och jag försökte gömma cheesecaken och hon bara tittade på mig och sa: "Varför har du ställt cheesecake under bordet?" 
 
Och det var allt från förra veckans matsedel det. Hoppas den är till glädje/inspiration/intresse. Denna veckan jobbar jag sent mest varje dag så det blir nog olika varianter av korv till middag. Det fungerar bra det också! Så. Tills vi hörs igen kära vänner! Det kan bli imorgon eller kanske framåt jul, det vet man aldrig med mig, men det vet ni väl vid det här laget. 
 

Du kan inte lova någon att du kommer att älska den hela livet.

Pernilla, har du verkligen ingenting vettigare att göra en fredagkväll än att blogga? Jo, det är väl klart att jag har men just nu har jag fullt upp med att prokrastinera. Stör mig inte. 
 
Så. Fredag. Ni vet vad det innebär: #flamingofredag! Såhär års är det är semestertider har vi ju flamingofredag mest hela tiden, men vi kan ju försöka ha lite ordning och reda här i bloggen åtminstone så här får det hålla sig till fredagar som vanligt. Jag vet inte riktigt vilken som är den här sommarens innedrink? Aperol Spritz var ju det enda folk tjötade om för nån sommar sen, och sen var den nån flädersaft och mousserande vin-grej nåt annat år? Själv är jag som vanligt så-jävla-efter (tänk: David Hjortkloe)så jag har ingen aning. Men om det nu råkar vara så att denna sommaren inte har någon innedrink ännu så har jag ett förslag här. Den är somrig, den är läskande, den innehåller mynta! Det ska väl sommardrinkar göra? Okej, nu kommer den:
 
Fifty P
 
1 drink
 
4 cl Xanté
8-10 myntablad
4 limeklyftor
sodavatten
 
Muddla mynta och lime, tillsätt Xanté Poire au Cognac.
Skaka och häll i ett longdrinkglas.
Fyll upp med krossad is och toppa med soda.
Garnera med en kvist färsk mynta.
 
Så. Varsågoda. Den kan ni gott bjuda på nästa gång ni har middagsgäster vid grillen. Annars kan ni bjuda på en Absolut Mixt, det är någon ny alkoläsk som har kommit och som är riktigt fin. Den finns knappt på några Systembolag alls (inte ett enda i hela Göteborg faktiskt) men den finns t.ex i Leksand. Så har ni inte haft en anledning att åka till Leksand innan så har ni en nu!
 
Nu ska jag sluta prokrastinera och gå och packa min lilla resväska. Imorgon ska jag åka och hänga med Rolli! Och Thomas och Jessika och vad tusan de nu hette. Auf Wiedersehen! 
 
Justin Bieber - Baby
 
(ja, det är ju fredag! och jag har blivit en belieber. leker vi. äh. jag tillägnar den till kalix, ceebs och clara. det är de värda!)

Alla blickar på oss hela kvällen, vi har något som de inte har.

Jaha, här sitter jag mitt i semestern. Mitt i livet. Mitt i veckan. Mitt i Mölndal. Vi kom hem igår efter 9 dagar i Sågmyra där vi hunnit med att både bada, gå på tipspromenad, klättra i berg, borsta åsnor, titta på strutsbebisar och gå på Troliga Torsda'n. Som också kan heta Roliga Torsda'n, det beror lite på vem man frågar. 
 
Så mycket semester vet jag dock inte om jag haft då jag tillbringat oerhört mycket tid i köket och bakat både tårtor, kakor och muffins. Dels så fyllde min bror år så vi gjorde en chokladtårta-extra-allt och så hade min föräldrar + morbror och hans fru fest för att fira sina 40-åriga bröllopsdagar så det gjordes tårtor till den festen också. Jag tycker att tårtor är mer jobb än gott faktiskt. Jag gillar mer dessert, riktigt dessert. Panna Cotta till exempel.
 
Ja, jag vet. Jag är övergångarnas drottning. Nu blir det nämligen panna cotta-recept. Helt ärligt är jag egentligen inte världens största panna cotta-fantast heller, tycker oftast mest det blir stabbigt och för mycket. MEN! Sen kom jag på att man kan byta ut lite av grädden mot vanlig mjölk (ser framför mig hur Paolo Roberto rasar i detta nu) så det blir lite lättare och luftigare. Så tar man i lite lime också så blir det friskt och gott. Och då får man den här goda och enkla efterrätten:
 
Lime Panna Cotta med Kanelkokta Jordgubbar
 
för 4 portioner

Panna Cotta
2 st gelatinblad
2½ dl grädde
1½ dl mjölk
1½ dl strösocker
1 lime, rivet skal från

Jordgubbstopping
250 gr jordgubbar
3 msk strösocker
1 kanelstång
½ msk potatismjöl
lite vatten att röra ut det i

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i några minuter tills de mjuknar.
Koka upp grädde och mjölk tillsammans med socker och limeskal. 
Dra kastrullen åt sidan och tillsätt de mjuknade gelatinbladen. 
Rör tills de har smält ordentligt. 
Fördela i fyra glas och ställ in i kylen, 
minst 4 timmar men gärna över natten. 
Dela jordgubbarna i bitar. 
Lägg i en kastrull tillsammans med socker och kanelstång.
Rör ut potatismjölet i några droppar vatten och tillsätt det. 
Låt det få ett uppkok. 
Ta bort kanelstången och fördela toppingen på panna cottan vid servering.
 
Ja, jag har bloggat om den här förut. Men det var över 5 år sen och då är det okej att återblogga. Hade förresten totalt glömt att jag bloggat om den förut fram tills Jennys 30-årsfest där i början av juni då hon bjöd på den som efterrätt, och om till och med jag som har bloggen har glömt det så borde det väl verkligen vara dags att blogga om det igen. Ja? Då säger vi det.
 
Nu ska jag carpa järnet ur denna första semesterdag på hemmaplan. Och med det menar jag att jag ska titta på Pretty Little Liars och sen skriva en inköpslista och gå och handla lite för vårat kylskåp ekar helt fruktansvärt tomt. Lika tomt som vår balkong där varenda liten blomma och odling dött av uttorkning medan vi varit borta. "Du får ju påminna mig!" Tyckte Jimmy. Ska jag också börja med. "Ofelia? Skulle hon följa med till Berlin? Du får ju påminna mig!" "Vadå? Får jag inte ligga med Loui Eriksson? Du får ju påminna mig!" Kødder da. Jag får ju visst ligga med Loui, han är ju mitt frikort. 
 
Miss Li - Bonfire

Och det liv du har valt är det du måste leva med.

För en vecka sen var det midsommarafton. Det var fint. Superfint faktiskt. Vi hängde i Brandstorp, det ligger vid Vättern fast på fel sida. (Dvs. inte Gränna-sidan.) Men det var fint ändå. Det fanns sol, pool, god mat och massa andra grejer. En svärmor till exempel. Som tvingade i mig prosecco redan klockan 10 på förmiddagen. Ja, jag säger då det. 
 
Nu kan det förvisso vara så att jag tvingade min svärmor att köpa vindruvor, vodka och prosecco för att vi skulle göra en god grej jag spanat in på internetz. Och när vi dragit igång det lilla projektet så blev det prosecco över så vi tänkte att det var lika bra att dricka upp det. Är det midsommar så är det. (Tror svärmor ångrade sig sen på kvällen när jag ville gå och basta med de 15-åriga grannkillarna, men det är ju en annan historia.)

Nu ska vi prata om prosecco-druvorna! Det är sommarens tilltugg, just sayin'! Kom ihåg var ni såg det först och så vidare. Såhär gör ni om ni vill imponera på alla i er omgivning:
 
Prosecco-druvor
 
1 frp gröna vindruvor
½ flaska prosecco
1 skvätt vodka
strösocker
 
Börja med att plocka och skölja vindruvorna ordentligt.
Lägg dem i en skål. Täck med prosecco och vodka.
Ställ in i kylen 1-2 timmar.
Låt dem rinna av.
Rulla i socker.
Ät som godis.
 
Annat fint vi gjorde på midsommar: badade i Vättern. Badade i pool. Spelade basket. Slöade enormt mycket. Åt jordgubbar. Åt jordgubbstårta. Åt godis. Åt. Åt. Åt. Vissa var såhär snygga:
 
 
Nu då? Hörde jag SEMESTER? Jajamensan! 3 veckor med första stoppet i Sågmyra på söndag. Där blir vi minst en vecka för hopp och lek, dricka drinks med konstiga människor och dansa till Despacito på stången på Pallan, njuta av skog och sjö och tyst och lugnt, fira mina föräldrars 40-åriga bröllopsdag och ja. Sånt där ni vet. Hör av er om ni vill leka vetja! 
 
 
(så himla fin bit! älskar fina bitar.)

Så jag ger mig in i elden, jag tar allt jag får.

En tråkig sak med att jag inte bloggar så ofta längre är att jag inte heller läser så många matbloggar längre. En tråkig sak med att inte läsa så många matbloggar längre är att man inte heller får lika mycket tips och idéer om nya maträtter längre. Till mitt försvar får väl också sägas att nästan alla matbloggar jag brukade läsa har lagt ner... Vad hände egentligen? Men vissa håller fortfarande igång och i helgen tog jag för första gången på evigheter och lagade till en maträtt efter ett recept jag hittat hos några matbloggskollegor.
 
Det var Anki och Håkan i Mårtenssons Kök som häromveckan hade lagat vegetariska biffar som lät så himla goda så jag var tvungen att testa dem också. Vi snackar kikärtor, vi snackar sötpotatis, vi snackar halloumi. Bara goda grejer samlade i en och samma vegbiff alltså. Så himla bra. Så i lördags slängde jag ihop min egen lilla variant av dem och då blev det såhär:
 
Kikärtsbiffar med Halloumi & Sötpotatis
 
ca 8 stycken
 
1 paket kokta kikärtor (ca 240 g brukar de ligga på)
200 g grovt riven sötpotatis
200 g grovt riven halloumi
½ dl hackad gräslök
½ dl hackad persilja
½ citron, saften (och skalet om man vill)
1 tsk vitlökspulver
½ dl ströbröd
1 ägg
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt kikärtorna rinna av och skölj dem väl. Mixa dem släta.
Tillsätt övriga ingredienser. Smaka av med lite salt och peppar vetja.
Låt smeten stå och svälla några minuter.
Forma smeten till lagom stora biffar.
Lägg på bakpappersklädd plåt och stek dem ca 10 minuter på varje sida.
 
Servera dem som du vill, vi hade dem i hamburgerbröd med majskolv till som synes på bilden. Men tror de fungerar utmärkt till ris eller nudlar och sånt också. Hur gott som helst var det i alla fall. Hela familjen gav tummen upp. Vilket kan bero på att vi inte berättade för Ofelia att det var sötpotatis i, vi sa bara att det var kikärtor och halloumi som hon älskar.
 
Köttpotatis tror Ofelia att det heter, vet inte om det är därför hon inte vill äta det. Annat roligt som Ofelia tror är att det heter "kaosa" och inte "pausa". Så hon ska hela tiden kaosa om hon tittar på nåt och ska gå på toaletten till exempel. Hon tror också att Svampbob Fyrkant är en ost och att Patric Stjärna är en snopp(??!!) och så har hon väldigt svårt att förstå att det också finns en plats som heter Leksand och att det inte bara är ett hockeylag. Besvikelsen i påskas när vi skulle åka till Leksand och hon inte fick gå på hockey...
 
Idag ska Ofelia gå till tandläkaren. Peppen alltså! Jag mötte 3 olika pedagoger som sa: "Åh, är det äntligen dags för tandläkarbesöket nu?" när jag hämtade på förskolan nyss. Älskar ändå att hon pratar med allt och alla om allt. (Hrm, nåja, oftast åtminstone.) Förra veckan mötte vi ett gäng killar i 16-årsåldern, varav en åt glass och då spände hon ögonen i honom och sa: "Varför äter du glass? DET ÄR INTE LÖRDAG IDAG!!" Han blev ganska ställd men hans kompisar hakade genast på och började tjoa: "Ja, vad håller du på med Emil?" "Du kan ju inte gotta dig idag!!" "Vad ska din mamma säga?" Ofelia blev toknöjd. Stollekorven.
 
Imorgon har jag namnsdag. Alla måste gratta.
 
Olle Nyman - Don't Let Those Bastards Reel You In
 
(för någon vecka sen ringde det en kund till jobbet som hette Nyman i efternamn och började bokstavera det för mig. hur många alternativa stavningar finns det på Nyman? Nyhmáan? Pnyman? Såhär många gånger har jag nog inte skrivit Nyman i ett blogginlägg sen jag var 18...)

Man får inga favörer av folk som vill ligga längre.

Det är söndag och jag ska strax gå till jobbet och titta på mammor som blir uppvaktade med goda tårtor, lyxfrukost och finpraliner på Mors Dag. Men jag är INTE bitter. Nä, sånt ligger ju faktiskt inte för mig. Verkligen inte, hrm hrm.
 
Det var ett tag sen vi hördes så jag tänkte att vi tar en lite söndagslista för att komma på banan igen. Sist jag hade söndagslista längtade jag förresten till den tiden på året när jag inte förstår hur folk kan bo någon annanstans än här. Den är här nu. Det är fint! Blommor! Sol! Hav! Uteserveringar! Trevliga människor! 
 
Största bedriften i köket den här veckan?
Jadu, det här mest blivit vardagliga rätter denna veckan, men i onsdags svängde jag ihop en lime-pannacotta innan jag gick till jobbet, sen på kvällen kokade jag ihop jordgubbar med en kanelstång och lite potatismjöl och toppade den med. Det var gott. Okej, pannacotta är kanske världens simplaste dessert men ändå. Någonting måste jag ju credda mig själv för.
 
 
Vad åt ni i helgen?
Till skillnad från resten av Sverige så har vi inte haft någon lyxig långhelg, jag har inte haft helg överhuvudtaget faktiskt. Men i fredags efter jobbet blev det fredagspizza. Jag hade brieost, champinjoner och pesto på min bit. I lördags, dvs igår, jobbade jag ett härligt 10-timmarspass och var väl inte direkt jättesugen på att ställa mig och laga mat när jag kom hem. Men äta bör man osv, så jag gjorde kikärtsbiffar med sötpotatis och halloumi i efter ett recept jag hittat hos Mårtenssons Kök. Dem åt vi i hamburgerbröd och till det hade vi majskolv. Idag ska jag hem till Evelina och äta middag så idag vet jag inte alls vad det blir, jag förväntar mig en 8-rätters. Minst!
 
Vad bjöd du på för fredagsfika?
En Vanilla Golden Pound Cake, som alltså är en amerikansk sockerkaka med sinnessjuka mängder smör och socker och inget bakpulver så den är kompakt som Paolo Robertos magmuskler (eller skalle...), fick Jimmy och hans kollegor mumsa på i fredags. 
 
Några misslyckanden i köket den senaste tiden?
Nä, jag tror inte det? Gjorde Ängamat häromveckan, det är verkligen inte min grej. Inte för att jag misslyckades utan för att det är som välling med grönsaker i. Jag vet inte, det är nånting med såna där redda saker som jag inte klarar av. Samma sak med stuvade makaroner, det är ju liksom inte... Gott? Alls?
 
Vad du mest fram emot den kommande veckan?
I matväg? Oklart. Har en känsla av att ingen kommer att göra nån veckohandling så det blir nog kylskåpsrens, men jag har grejer hemma till en fänkålssoppa med kallrökt lax så det får det nog bli nån dag i veckan åtminstone. I icke-matväg ser jag mest fram emot att jag ska åka upp till Sågmyra på fredag för att fira Jenny som fyller 30 i dagarna 3. Nej, hon fyller inte 30 i 3 dagar men hon ska firas i 3 dagar. Oklart hur hon kan fylla 30 redan då det var typ 1 år sen hon och Des hade 18-årsfest i Gopa Bystuga och vi halsade Sourz Pineapple, dansade till Alexander Kyckling och ja.. Ni vet hur det brukade sluta. 
 
Nu ska jag klä på mig, snygga till mig och gå till jobbet. Bidra lite till välfärdssamhället. Hade!
 

Det finns en plats där mitt inget blir allt.

Det är fredag! Flamingofredag! Jag är ledig i helgen! Och de säger att det kanske ska bli solsken! Det låter inte särskilt troligt när man tittar ut på ösregnet utanför fönstret men man vet aldrig, det kan faktiskt hända att den där våren äntligen behagar dyka upp, på måndag är det ju faktiskt redan maj. Det borde ju bli vår i maj åtminstone. Eller?!
 
Sen jag skrev här senast har jag varit en riktig globetrotter. Jag har minsann varit i både Jönköping och i Sågmyra. Jag har till och med varit ute och druckit drinkar i Falun! Det var tamejtusan fruktansvärt många år sen senast. Jag och Clara konstaterade att det är så himla skönt att gå ut i Falun nu när man är gammal och inte känner igen någon längre. Väldigt mycket mindre drama. Jag har också fått 32-årskris och börjat projicera över alla mina gamla hångel på Clara. Det är jättebra eftersom Clara inte har så bra minne så när jag säger: "Men VARFÖR hånglade du med HONOM?!" Så blir hon först lite förvirrad och osäker innan hon inser att jag bara hittar på. Bra grejer.
 
Min 32-årskris fick mig också att läsa igenom alla gamla dagboksinlägg från lunarstorm-tiden, leta fram gamla fotoalbum hos mina föräldrar och gå igenom min hemliga låda. När jag läste igenom de gamla dagboksinläggen insåg jag att jag var helt dum i huvudet när jag var 19-20 och att jag borde ha umgåtts mindre med fuckboys och inte varit så fruktansvärt jädra full hela tiden, när jag tittade igenom mina gamla fotoalbum tänkte jag att jag hade väldigt fint hår och att jag borde lagt mindre tid på att tro att jag var tjock. Och när jag letade igenom min hemliga låda hittade jag en 14 år gammal polkagris och Foppas (riktiga) autograf! Den sistnämna undrar jag verkligen varifrån den kommer? Jag vet ju alldeles säkert att jag inte träffat Foppa, men vem känner jag som gjort det och sen varit så snäll och gett mig den? 
 
Nu spinner vi vidare på polkagris och fylla-spåret, för nu blir det fredagsdrink! Det blir en liten sötsak som både jag och Jimmy var väldigt skeptiska till när jag blandade till den men som sedan överraskade oss väldigt positivt. Så, testa denna. Efter maten. Eller som lördagsgodis.
 
Pineapple Polka
 
1 drink
 
2 cl mintuu
2 cl malibu
ananasjuice
mjölk
 
Skaka baby skaka, framåt och tillbaka!
Och servera med en gullig liten polkakäpp.
 
Ja. Jag vet, det låter mysko. Det ser rätt mysko ut också när man först blandar ihop den. Men den är god! Jag lovar! Nu ska jag laga parmalindad fläskfilé med ärtguacamole och klyftpotatis. Trevlig helg på er kompisar!
 
Teddy Thompson - Never Knew You Loved Me Too

Du tror att jag är stark, att jag bara plockade upp bitarna och gick vidare som ingenting hänt.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger de senaste veckorna som vi har sett på Trolls-filmen här hemma men låt oss säga som så att jag 8 gånger av 10 får en av replikerna som svar på något jag säger och att jag in princip konstant har någon av sångerna från filmen på hjärnan. Jag är för övrigt Poppy, Jimmy är Kvist och Ofelia är Bäck. Hela tiden. När jag hämtade på förskolan idag ropade hon: "HEJ POPPY!" över hela gården och vägrade komma med hem förrän jag kallade henne Bäck. 
 
Bäck är (SPOILER ALERT. Och info för er som inte sett filmen) ett hippie-troll som i slutänden visar de onda (som blir lyckliga av att äta troll) var resten av trollen finns. Så när Ofelia envisas med att vara Bäck sa jag en dag: "Men han är ju dum?!"
- Varför då? Undrade Ofelia.
- Han visar ju Bergena var trollen finns?
Och då säger hon: "Men mamma, bara för att man gör en dum grej betyder inte det att man är en dum person!" Alltså... Va?! Kommer vi snart att vakna en morgon av att hon står och spikar upp kloka väggord som Happiness Is Not A Destination Its A Way Of Life i sitt rum? Vems barn är hon egentligen?! Och sitter vårat riktiga barn och gråter på de helvita väggarna hemma hos någon Carpe Diem-häxa i typ... Floda?
 
Såna här tragiska upptäckter kräva sin matpaj. Det blir till och med en favorit i repris. Men eftersom det var 5 år sedan jag bloggade om den senast så bestämmer jag att det är okej att blogga om den igen. Någon ny läsare borde ju ha hittat hit de senaste 5 åren? Eller?! Nåja. Det blir Ullas Köttfärspaj. Ulla var min hemkunskapslärare på högstadiet och det här receptet är väl ungefär det enda viktiga att minnas från högstadiet överhuvudtaget (förutom vad Zippen heter egentligen och vad affären som sålde Savann-byxor hette, men det verkar ju ingen ha någon som helst koll på). 
 
Ullas Köttfärspaj

Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 kokta kalla potatisar
50 gr smör
2 msk vatten

Fyllning:
ca 400 gr köttfärs
1 gul lök
1 morot
1 burk krossade tomater
salt
peppar
3/4 msk vetemjöl
oregano
1 vitlöksklyfta
1 msk soja

riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Mosa potatisen och blanda ihop all ingredienserna till pajskalet.
Tryck ut degen i en pajform. 
Skala och finhacka löken. 
Skala och grovriv moroten. 
Fräs köttfärsen och löken i smör i en stor kastrull.
Tillsätt krossade tomater, soja och morot. 
Strö över mjölet. 
Koka under omrörning tills färsen är grynig.
Pressa ner vitlöksklyftan och smaka av med kryddorna.
Lägg köttfärsröran i pajskalet. 
Strö över riven ost. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. 
Servera med en sallad.
 
Förra gången jag publicerade det här receptet fick jag 5 kommentarer om varför det ska vara potatis i pajdegen. Svaret är: jag vet inte. Men jag vet att det är en förbannat bra pajdeg så jag bryr mig inte så mycket om varför. 
 
Annars så är vattkoppe-karantänen över, jag och Ofelia har satt frön till paprika, physalis, morötter och lite olika blommor på balkongen, jag är helt insnöad i Kristina Sandbergs böcker om Maj (men fasen vad de fikar hela tiden!) och så har jag och Jimmy sett på Manchester By The Sea. Se den! Ja. Det var allt jag hade på hjärtat för nu. Muffins & regnbågar på er!
 

Det där är ingen plan, det är en önskelista.

Hallå, är det mig du väntat på? Nä. Det var väl det jag trodde. Men nu är jag här ändå. Jag tänkte vi skulle prata lite om Restaurangburken och hur det går med den. Eller #restaurangburken om man vill följa den på instagram. Nej, vi börjar från början tycker jag. Det här blev väl lite väl snurrigt.
 
Vad är restaurangburken?
Restaurangburken är en burk (nähä?!) som jag för strax över ett år sen la 20 lappar med namn på olika restauranger i. Det är restauranger vi vill testa, restauranger vi gillar, hamburgerhak, pizzaställen, michelinkrogar och ja... En salig blandning helt enkelt. Sedan har planen helt enkelt varit att vi drar en lapp ur burken när vi ska ut och äta och så går vi helt enkelt dit restaurangburken för oss.
 
Vilka restauranger har ni besökt hittills?
Från början var ju planen att försöka komma ut en gång i månaden och äta, men så är det ju det här med livet så riktigt som vi planerat har det inte blivit. Men än så länge har vi hunnit med:
Mexikanska Monarkin 
The Barn
Tugg Burgers
Familjen
Levantine
Koka
 
Vad händer med lapparna efter ni besökt en restaurang?
Det beror ju på vad vi tyckte om restaurangen, är det en restaurang vi vill besöka igen så sparar vi den i en annan burk som ska bli restaurangburken 2.0. Är det en restaurang vi inte vill besöka igen, eller åtminstone inte ha kvar den i burken så slänger vi den. Det behöver inte betyda att det är en dålig restaurang, det betyder bara att vi inte tycker den är tillräckligt rolig för att vilja ha kvar den i burken.
 
 
 
Så vilka restauranger har fått stanna kvar?
The Barn med sina goda burgare, sin trevliga inredning och väldigt goda dessert fick stanna kvar. En demonterad snickers liksom, vad finns det inte att gilla? 
Familjen, behöver jag väl inte ens säga att den fick stanna? Det är ju min absoluta favoritrestaurang här i stan så det var väl liksom ingen överraskning direkt. Här ovanför på bilden syns en björnbärsdrink som serverades tillsammans med lufttorkad skinka för att bli ultimat, bara att de hittar på såna grejer liksom.
Koka, ja, den har ju sin Michelin-stjärna av en anledning. 
 
 
Men de andra restaurangerna då?
Som sagt, att de inte får vara kvar i burken betyder inte att de är dåliga. 
Mexikanska Monarkin hade väldigt god mat, men känns mer som ett ställe man går till med kompisgänget för lite god mexikansk mat efter jobbet än för helhetsupplevelsen. Men enligt en mexikansk kille jag pratat med så är det den bästa mexikanska restaurangen i Göteborg.
Tugg Burgers är en kedja som finns lite varstans i Sverige nu och de har också väldigt goda burgare, men är inte särskilt mysigt och kanske inte ett ställe man hänger på en hel kväll. Däremot har vi faktiskt gått dit och ätit lunch flera gånger när vi varit på stan och Ofelia velat ha hamburgare. På bilden här ovanför är det just det ni kan se.
Levantine har också bra mat och är mysigt, men det är liksom... Ganska mycket samma, samma. Pommes frites och pommes frites och det finns ju så himla många andra restauranger kvar att upptäcka så den fick kliva åt sidan, men det var inget lätt beslut att fatta!
 
Vad kommer härnäst?
Just nu står Market på tur, hade egentligen planerat att vi skulle gått dit igår men så fick lilla Puppeluren vattkoppor så vi har suttit i karantän i en vecka. Så det får bli en annan vecka.
 
Ja. Nu vet ni hur det står till på restaurangburks-fronten. Vill ni fortsätta följa med på dens äventyr så heter jag @perfektaprinsessanpernilla på Instagram och så har den ju sin egen lilla hashtag #restaurangburken. Och alltså JA, jag förstår vilken fruktansvärd ynnest det är att ens ha 20 restauranger att välja på och då ändå få välja bort flera hundra. Jag är från Sågmyra, jag är fortfarande efter snart 9 år i Göteborg lycklig över att det går spårvagnar oftare än en gång i timmen. Nu ska jag laga pasta med camembert-sås!
 
Anna Ternheim - My Secret (Live)

Mitt stackars dumma lilla hjärta.

Det är söndag. Det är mulet. Min inspiration och ork befinner sig på hemlig ort alternativt har tagit livet av sig pga snöbrist. Men snart, snart är det mars/april och då kommer vi att ha knoppande träd och ljusa kvällar och jag kommer återigen att börja undra hur folk kan vilja bo någon annanstans än just här. Det är samma sak varje år, oktober - mars undrar jag varför i helvete vi bor här överhuvudtaget och hur man ska stå ut med regn, blåst och +2 hela vintern. April - september bara: "Knoppar! Blommor! Sol! Hav! Uteserveringar! Trevliga människor! HUR KAN FOLK BO NÅGON ANNANSTANS ÄN I GÖTEBORG?!" Snart, snart är vi där. Tills dess: Söndagslista!
 
Största bedriften i köket den här veckan?
Att jag fick ihop en 3-rättersmiddag till Jolin och Evelina i lördags fastän jag hade världens kaosdag på jobbet först och helst bara hade velat lägga mig ner och andas i en fyrkant när jag kom hem. Och så gjorde jag potatispannkaka i ugn i måndags. Det är mest en bedrift för att jag känner en stark avsky gentemot pannkakor.
 
Vad åt ni i helgen?
I fredags var jag och Ofelia ensamma hemma för Jimmy var på hockey, så då mumsade vi på burritos fyllda med ris, svarta bönor, cashewnötter, paprika och jordgubbar. Till det hade vi nachos och gräddfil. I lördags hade jag ju som sagt Jolin och Evelina här på middag, till förrätt bjöd jag på ugnsbakad vitlök med soltorkad tomat-smör (oväntat gott!), sen blev det pizza och till efterrätt slängde jag ihop en snabb hallonglass som serverades med vispgrädde, honungsmelon och smultronmaränger. Idag ska vi äta Laksa, en soppa med nudlar, linser och tofu.
 
Vad bjöd du på för fredagsfika?
Små gulliga italienska pistagekakor med citronsmak som serverades med mascarponekräm med citronsmak fick Jimmy ta med sig till jobbet och bjuda sina kollegor på. På mitt jobb delade jag och en kollega på en kraschad napoleonbakelse, hehe.
 
 
Några misslyckanden i köket den senaste tiden?
Njäe, det har nog gått bra med det mesta. Skulle bjuda Jolin och Evelina på en pizza bianca med mascarpone, chevre och päron men så råkade jag titta bort i några minuter och då passade Ofelia på att äta upp alla päronskivorna... Och så gjorde jag falafel i tisdags som blev rätt så torr, men det var ju inget katastrofalt direkt. Jag är ju så himla duktig av mig liksom. Hoho.
 
Ditt bästa söndagstips?
Ja tack, har du nåt? Jag vet inte. Jag är som sagt inne i en rätt deppig period nu, dels pga lite tråkiga saker som hänt men också för att jag är så fruktansvärt trött hela tiden. Känns som att det inte spelar någon roll hur mycket jag sover, har ändå konstant sömnbrist och huvudvärk. Plus är konstant jädra vresig och tjurig mot mina nära och kära och tycker att allt är tråkigt. Hm ja, som ni ser, fruktansvärt rolig tjej just nu! Men annars kan jag tipsa om att åka på museum, det brukar vara en lagom jobbig söndagssyssla och de flesta museum har ju nuförtiden något slags barnrum där man kan låta dem härja fritt. Ehrm, någorlunda fritt åtminstone.
 
Nu kom Ofelia och Jimmy hem från lekplatsen så nu ska jag gå och vara lite sur och vresig mot dem istället. Thank you for listening, over and out.
 
Islands - Hallways

Det krävs bara en timmes solsken för att förändra ett helt landskap.

Hej småfimpar! Long time no see. Ja, det är mitt fel. Jag vet att jag beter mig som en 19-årig hockeykille som varannan helg vill ha er mest av allt och nästa helg hånglar upp någon av era kompisar på Pallan. Hur ska hon ha det? Tänker ni. Ska hon blogga eller ska hon inte blogga? Men alltså... Måste vi sätta en etikett på det? Kan jag inte bara få blogga när jag känner för det och så får ni helt enkelt nöja er med det ni får? Bra! Då säger vi så.
 
Vad har jag gjort den senaste månaden då? Ofelia hade magsjuka i en vecka så jag har torkat en hel del kräks, och så har jag varit i Varberg, fyllt 32 (trettiotvå!!) år och findinerat på Koka. Ja, det var väl ungefär det. 
 
Idag tänkte jag dock varken att vi skulle fokusera på kräks, kallbadhus, födelsedagar eller finmiddagar. Idag tänkte jag bjuda på filmtips! Vi ser ju nästan aldrig på film längre så jag har liksom glömt bort att tipsa om den här lilla pärlan, och så kan vi ju inte ha det för den är så jädra bra. Så nu blir det filmtips!
 
 
The Squid And The Whale ska vi prata om. Den är regisserad av Noah Baumbach och producerad av Wes Anderson vilket alltså innebär: snygga miljöer, konstiga karaktärer, inte särskilt mycket action och helt enkelt jävligt bra film. Den handlar om en familj som går igenom en skilsmässa, pappan var en gång i tiden en framgångsrik författare men nuförtiden not so much, mamman har en affär med sonens tennistränare och barnen (och böckerna och katten) hamnar mitt i föräldrarnas krigszon. Den äldste sonen ser mest upp till deras pappa och är ett riktigt jädra as och den yngste sonen avgudar sin mamma och hanterar skilsmässan genom att göra så helt sjukt konstiga grejer. Behöver jag säga så mycket mer? Nä. Den får 5 av 5 prickiga prickar och nästa gång du inte vet vilken film du ska se så tittar du på denna, okej? Bra. Då säger vi så!

Nu ska jag sova för min klocka ringer 03.30 imorgon. Ja, jag förstår att du blir avundsjuk. Om du känner dig lite trött på livet kan du klicka på denna länken. Det är till en självmordsklinik i Schweiz. Nä, det är ett träningspass från helvetet som jag roade mig med förut idag. Fy fasen. Om ni undrar varför jag beter mig som en galning så är det för att jag inte har ätit chips på 8 veckor så min hjärna har börjat brytas ner av fettbrist. På återseende, om jag överlever fettisdagen. Fettisveckan. 
 

Låt mig förstöra dig helt och hållet och göra din kärlek svår och krånglig.

Bästa sättet att inleda veckan? Med en ledig dag såklart! Näst bästa sättet att inleda veckan? Att gå igenom vad vi gjorde och framför allt vad vi åt förra veckan. Nu kör vi!

Först var det måndag. Då blev det Korv Stroganoff och Kvarngryn till middag. Något som gjorde Jimmy mycket upprörd då Korv Stroganoff tydligen är en av "hans maträtter" och jag inte bara kan komma och ta över hans maträtter, för vad ska då han laga? Han bestämde sig för att istället göra en italiensk korvgryta lite senare i veckan, och så på måndagseftermiddagen la kocken på Ofelias förskola upp en bild på instagram om att de hade ätit italiensk korvgryta till lunch. Vi ligger nog inte på plus nu, vare sig jag eller kocken på förskolan... Ofelia smakade på en korvbit sen åt hon 2 portioner kvarngryn.
 
I tisdags hade Ofelia sin bästis med sig hem efter förskolan, det var fullt ös medvetslös med en IronMan och en Elsa som nog hann plocka fram varenda leksak som Ofelia har i sitt rum och ställa dem på andra ställen i lägenheten. Men roligt hade de och det är väl huvudsaken. Sen gjorde jag Jimmys liv ännu värre genom att sno en annan av "hans maträtter" och göra Kyckling i Röd Curry och Ris till middag. Det blev så starkt så jag inte kunde äta upp, fastän jag drack ungefär 5 glas mjölk till. Ofelia åt ris och grönsaker.
 
Sen var det onsdag. På onsdagar jobbar jag sent så då får Jimmy fixa maten han lagade den Italienska Korvgrytan med Salsiccia, potatis, soltorkade tomater och grejer. Ofelia har ju aldrig varit speciellt förtjust i kött och nu när hon har insett att kött är gjort av djur äter hon det inte överhuvudtaget. Det är ett konstant frågande så fort hon ska stoppa nåt i munnen: "Är gröt gjort av djur? Är russin ett djur? Är äpple ett djur? Är juice gjort av djur?" Så hon åt soltorkad tomat och senap till middag...
 
Torsdagar jobbar jag också sent och Jimmy fixade en Pasta med Kikärtor och Tomat. Det var gott, det gick snabbt, det var djurfritt och innehöll favoriten kikärtor, alla var nöjda och glada.
 
Om jag jobbar sent på tordagar så jobbar jag desto tidigare på fredagar, 03.45 på morgonen ringer klockan och ungefär en timme senare ska jag vara på jobbet. Nåja, fördelen med att börja tidigt är att man får sluta tidigt. Så klockan 14 brukar jag hämta Ofelia på förskolan, sen gick vi till "vårat café" och äter mellanmål. Efter det traskade vi hem och slängde ihop en pizzadeg för på kvällen vankades det Fredagspizza! Jag kände mig lite äventyrlig och hade fetaost, champinjoner och pesto på min. Ofelia och Jimmy hade paprika, fetaost och skinka på sina. När jag upplyste Ofelia om att skinka också kommer från djur fick jag svaret: "Ja, men skinkdjur gillar jag faktiskt!" 
 
I lördags skulle vi ju på cykeltur, det gick sådär då det visade sig att däcken på Ofelias cykel var helt trasiga och det inte spelade någon roll hur mycket vi pumpade för det kom inte in någon luft i dem ändå. Så vi drog fram fotbollsmål ur förrådet och spelade lite fotboll i trädgården istället. Sen tittade vi på skidor och på kvällen åt vi Lax i Hummersås med Potatismos och Jimmy muttrade något om att på lördagar ska man ju äta goda grejer, inte lax. Ofelia som utropade: "JAA! LAX!! POTATISMOS!" när jag lagade maten insåg sedan att lax är en fisk och åt bara potatismos... Sen gjorde jag och Ofelia Chokladmilkshake med Hallongrädde till efterrätt. Den åt åtminstone alla av utan några invändningar.
 
I söndags gjorde vi ingenting vettigt alls. Tittade på längdskidor, åkte och veckohandlade och sen lagade jag Lammspett med Smörstekta Vaxbönor till middag. De smörstekta vaxbönorna ska tydligen bli "precis som pommes frites" och det var de väl också tills jag öste på massor med smör och de blev alldeles brända. Lite försiktigare på stekpannan nästa gång alltså så blir det nog bra. Lammspetten var goda åtminstone. Sen badade och nattade vi barn och så tittade jag och Jimmy på The Lobster som var väldigt knasig och ändå bra. 
 
Det var den veckan det. Nu är det en ny och jag har lovat Ofelia att vi ska åka in till stora biblioteket i stan, så det ska vi göra nu. Eventuellt ska jag ta av mig pyjamasen och ta på mig ordentliga kläder först, men jag lovar ingenting.
 

Varför går du inte bara och lägger dig igen?

God morgon lördag! Nej. Hittills har det inte varit en bra lördag alls, som en fortsättning på den inte alls bra fredagkvällen vi hade igår. Nåja, det kan ju bara bli bättre. Om vi bortser från att jag lovat Ofelia att vi ska ut och cykla och 1, jag har ingen aning om vart jag lagt cykelpumpen hon fick i födelsedagspresent och 2, det är typ nollgradigt ute och kanske inte jättebra väglag för cykling. Det och att det tamejfan inte ska vara läge för att cykla överhuvudtaget i januari. I januari ska det vara snö!!
 
I januari ska man tydligen också vara nyttig och hälsosam. Det är väl kanske inte min starkaste sida, min starkaste sida är ju att äta god mat. Tack och lov finns det gott om god mat som är nyttig och hälsosam också, som den här finfina linssalladen vi mumsade på häromveckan (hur många poäng ger ni mig för den där snygga övergången, va?!) :
 
Linssallad med rostade rödbetor, ugnsbakade tomater och kanderade pekannötter
 
ca 4 portioner
 
2 förpackningar kokta linser
800 g rödbetor
timjan
olja
salt & peppar
250 g körsbärstomater
100 g salladsmix
150 g getost
75 g pekannötter
½ dl strösocker
½ msk honung
 
Dressing:
3 msk olivolja
1½ msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
½ tsk honung
salt & peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och klyfta rödbetorna.
Lägg dem på plåt, ringla över olja och krydda med timjan, salt och peppar.
Rosta i ugn ca 30-40 minuter.
Halvera tomaterna och tillsätt till rödbetorna efter ca 15 minuter.
Skölj linserna och lägg upp på ett salladsfat tillsammans med salladsmixen.
Blanda ihop dressingen i en liten skål och smaka av med salt och peppar.
Ringla över dressingen över linserna och salladen och blanda ihop.
Kandera nötterna: 
Smält strösockret i en stekpanna tills det har en gyllene färg.
Tillsätt honungen och nötterna.
Rör snabbt runt tills sockret täcker alla nötter.
Upp med nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Ta ut grönsakerna ur ugnen och lägg över linssalladen.
Toppa med smulade getost och de kanderade pekannötterna.
 
Receptet har jag hittat på tasteline från början och sen plockat bort och lagt till grejer bäst jag själv vill, som vanligt. 
 
Nu ska jag väl slänga i mig lite frukost och sen ta itu med den där cykelturen innan det är dags att sätta sig framför teven och heja på Calle. Igår började en av stamkunderna på jobbet prata om värlscupen i Ulricehamn, då berättade jag att jag är från samma by från Calle, och hon bara: "Är du från SÅGMYRA?!" Och jag bara: "Hur vet du vad Sågmyra är?!"  Och hon bara: "Min syster bor i Bjurs!" Och jag bara: "Min BROR bor i Bjurs!" Nu är vi bästisar. Det ni! 
 
Afasi & Filthy feat. Snook - 1990nånting
 
(har nog tittat för mycket Skam och gått i ungdom igen för det är väldigt många gamla godingar som går varma på min spotify för tillfället...)

Chips och dip gör dig glad, baby.

Sådärja, då var vi tillbaka efter jul- och nyårsuppehållet (som om det var planerat, hoho) och redo att ge oss an ett nytt år. Jaaa, jag vet att över halva januari redan gått, men jag har aldrig påstått mig vara den som leder utvecklingen. Jag är lite mer... Spara det bästa till sist. Så, här kommer en liten sammanfattning av mitt 2016. Som ni har längtat!

Gjorde du något 2016 som du aldrig har gjort förut?

Lagade säkert en massa nya maträtter, testade att baka massa nya grejer. Men det viktigaste för mig personligen var nog att jag stod upp för mig själv när det hände orättvisor, att jag som är konflikträdd som en gnu satte mig i ett möte med chefen och personalchefen på mitt förra jobb och sa precis vad jag tyckte och tänkte. Att vi på arbetsplatsen sedan gick samman och snackade med facket och att det faktiskt gav resultat! Ensam är inte stark, ensam är bara ensam. Mmm, socialism <3
Och så tröttnade jag på Håkan Hellström. Helt sjukt, men sant. Sorry Håkan, vi hade 16 fina år tillsammans men nu är det över för mig.

Höll du några av dina nyårslöften?
Mitt nyårslöfte var att vara snäll mot mig själv, och det har jag väl försökt att vara så gott det går. Hade också som nyårslöfte att sluta äta på kedjor, och då menar jag inte bara BK, Max och McDonalds-typen av kedjor (har ju knappt ätit på såna ställen på 10 år ändå) utan även såna som Espresso House, Waynes, Pinchos, Vapiano och såna där ställen. Det har gått fint, eftersom jag knappt åt på sina ställen innan heller. 

Fick någon du känner barn?
Nu fick jag änna lov att tänka efter lite, men jo. Det kom bebisar 2016 också.

Dog någon som stod dig nära?

Nej, inte mig personligen, men människor som står mig väldigt nära förlorade såna som stod dem väldigt nära så nog fanns döden närvarande.
 
Vilka länder besökte du?
Sverige och Nederländerna. Hade en superfin weekend i Amsterdam och det gick verkligen över förväntan att resa med Ofelia, så jädra glad i den ungen och att hon oftast är så himla lättsam. Det behövs inga jävla Lollo & Bernie-hotell, allt man behöver är lite braj och tålamod.
 
 


Är det något du saknade 2016 som du vill ha 2017?
Lite trygghet i livet skulle ju vara fint, fast jobb till exempel! 

Vilket datum kommer du alltid att minnas?

Har nog inga direkta datum så direkt, när vi hade inbrott fastän jag och Ofelia var hemma och mina föräldrar sedan kom precis samtidigt som hela polisstyrkan som kom utrusande och ropade: "SÄKRA DEN MANNEN!" mot min pappa var ju såhär i efterhand sjukt komiskt.

Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Att jag tog studenten och slapp praktikplatsen from hell! Att ha en inkomst igen, så himla fint.

Vilket var ditt största misstag?
Att jag tackade nej till mitt drömjobb och istället hamnade på ett riktigt mardrömsjobb. Har ju tack och lov slutat där nu och har ett nytt jobb där jag trivs superbra, men det kommer nog ändå att gnaga ett bra tag till att jag tackade nej till det där. Note to self: lyssna mer på magkänslan och mindre på jobbhetsarna.

Vilket var ditt bästa inköp?
Köpe och köpe... Får man säga Amsterdam-resan?

Vad spenderade du mest pengar på?
Hyra, mat och nödvändigheter till Ofelia. Som vanligt alltså. I kategorin onödigheter svarar jag: chips & dip.

Vad gjorde dig riktigt glad?
God mat. Chips & dip. Ofelias stolligheter. Tanken på att jag aldrig mer behöver gå till stället där jag gick som lärling. Blir på riktigt fortfarande glad när jag tänker på det.

Har du varit sjuk eller skadat dig?
Nä, inte så det räknas.

Vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2016?
Vasas Flora & Fauna - Prisma
Seinabo Sey - Still
Justin Timberlake - Can't Stop The Feeling
Maurice Williams & The Zodiacs - Stay
Ryan Adams - Shake It Off
Toto - Africa (nej, den tänker jag fan inte länka till.)

Mådde du bättre eller sämre under 2016 än vad du gjorde 2015?
BÄTTRE!!
 
Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Städa kanske. Hoho.

Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
Slita röven av mig på ett skitjobb hela sommaren.
 
Hur var din julafton?
Lugn och harmonisk. Vi var hemma i Mölndal med mina föräldrar och båda (!!) mina bröder och svärfar med tillhörande fru, det var fint. Jag fick till och med julklappar!! 

Blev du kär?
Fortsatte väl vara kär i Jimmy, han är ju så himla kärvänlig liksom.

Vilket program har varit det bästa på tv?
Oj oj oj. Vi har knarkat så jädra mycket serier i år. Stranger Things, The Night Of, 11.22.63 (var kanske inte jättebra egentligen men jag är ju så svag för 60-talet och James Franco var ju så göllig) och just nu är vi inne på sista säsongen av The Wire och guuu' va' bra den är då. Känner så jävla mycket för Bodie, alltså på ett moderligt/systerligt sätt. Vill bara ta hand om honom, han är som en liten ensam hundvalp. Ja. Det var väl det. Serr? Kødder jag? Jaaa. Skam också såklart. 
 
Hatar du någon som du inte hatade förut?
Ja.

Vilken var den bästa boken du läst under året?
Här hade jag tydligen skrivit förra året att jag skulle bli bättre på att läsa 2016. Nej. Det gick väl sådär. Får väl svara Carola-boken jag fick av mina föräldrar i julklapp då. Hmpf.

Vilken var din största musikaliska upptäckt?

Vasas Flora & Fauna, Whitney.

Vilken var årets bästa film?
Har ju som sagt mest sett på serier, men... Youth (2015) och The Straight Story (1999) är väl de bästa jag sett. Andra bra var: De Gröna Slaktarna, Room, Havets Sång, Boy A ochThe Descendants.
 
 
Vad gjorde du på din födelsedag?
Jag var i Sågmyra! Det var snö och sol! Så hade jag bjudit in nästan alla mina favoritmänniskor på födelsedagsfika och det var så himla fint för nästan alla jag bjöd ville komma och så var plötsligt mina föräldrars hus fullt med alla barndomsvänner med partners och barn och alla verkade tyckte det var så kul att se varandra trots att de kanske inte alls varit bästisar under våra ungdomsår och det var så jädra fint! Borde göra om det varje födelsedag.

Vilka var de bästa människorna som du träffade?
Det där mardrömsjobbet hade ju en bra grej och det var kollegorna. Alla ni som var korta i tonen, hade dålig attityd, spred dålig stämning, var negativa, inte visade tillräckligt med GLÄDJE och ENGAGEMANG och bara lunkade omkring. Fy fan vad glad jag är att ni finns, förlåt för att jag frågade alldeles för mycket.

Hur skulle du beskriva din klädstil?
Arbetskläder. Heeeheee. På hemmafronten var det mest fina klänningar som vanligt.

Vad fick dig att må bra?
God mat. Chips & dip. Att ha råd att klippa håret, gå ut och äta ibland, köpa lite nya kläder när alla gamla gått sönder, inte behöva oroa sönder sig över ekonomin.

Vilken kändis var du mest sugen på?
Blev ju lite nykär i Howlin' Pelle under musikhjälpen. 
 
Vem saknade du?
Min familje uppe i dalarna såklart som alltid. Och mina vänner som bor långt borta. Vi lyckades inte få till våran årliga tjejhelg i november så de senaste månaderna har jag saknat Jenny, Desirée och Johanna så sjukt mycket också. Pratar typ med mig själv med dem i huvudet hela tiden. (Ja. Jag är knäpp.)

Vilken var din bästa månad?
Februari. April. September. 

Vilka var de bästa restaurangerna du åt på?
The Barn.
Familjen (som alltid).
Balthazars Keuken i Amsterdam.

Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
Vet inte. Önskar mig lite trygghet i livet som sagt, men annars så... Vet ej. Hoppas att alla i hela världen slutar vara så jävla dumma i huvudet. Lägg ner det där med rasismen och fascismen nu, det är så jävla 40-tal. 
 
Lisa Ekdahl - Det Värsta Av Allt

Han var väldigt bra på att sms'a men kunde inte konversera överhuvudtaget.

Idag är det måndag! Vet ni vad det innebär? Ja, att alla människor som man vill slå på käften skriver jobbiga saker som "ny vecka, nya tag!" och "det är inte måndagar som suger, det är ditt liv!" i sina statusrader på facebook, tänker ni. Och det är förvisso sant. Men det innebär också att jag tänker dela med mig av vad vi åt förra veckan här i min blogg. Yes, förra veckans matsedel kommer här, för första gången sen i... juni?! Äh, vem bryr sig. Det är inte mitt blogguppdaterande som suger, det är ditt liv. Nu börjar vi:
 
Veckan inleddes med ledig dag för mig och Ofelia, vi drog in till stan och fixade de sista julklapparna, köpte lite smått och gott till oss själva och sen åkte vi hem och gick ut och lekte istället. På kvällen åt vi en återkommande gammal goding i vårat kök: Indisk vegpytt. Klyfta potatis, skala och dela morötter och släng detta på en plåt tillsammans med blomkål och quornbitar. Blanda med olja, garam masala och gurkmeja. In i ugnen ca 30 minuter på 225 grader. Servera med mango chutney, raita och kanske lite naan om du vill. 
 
I tisdags var det lucia. Ofelia hade efter många om och men (tack och lov!) ändrat sig från att vara Elsa till att vara pepparkaksgumma och jag hade fått byta skift på jobbet och jobbade därför till 18.30, så det var Jimmy som var middagsansvarig. Han har steppat up sitt game på sistone ska ni veta. Så i tisdags fick vi Majsstuvade makaroner och korv. Jag tycker ju lite om stuvade makaroner som jag tycker om pannkaka, men det kan ju faktiskt inte Jimmy hjälpa så jag åt snällt ändå. Det gjorde inte Ofelia.
 
Onsdagen hade jag återigen sena skiftet på jobbet så Jimmy gjorde Grönsakswok med Nudlar som stod på bordet och väntade när jag kom hem.
 
Det var precis samma sak i torsdags också, fast med skillnaden att Ofelia hade 40-graders feber när Jimmy hämtade henne på förskolan, så vi fick liksom äta och trösta barn samtidigt. Men det som Jimmy hade lagat var en Fransk Kycklinggryta med Ris. Ja, jag säger ju att han har steppat up sitt matlagnings-game, snart blir jag väl utslängd ur mitt eget kök.
 
 
Eftersom Ofelia var sjuk i fredags och Jimmy skulle med ett tåg till Malmö så jobbade jag bara halvdag, fördelen med att börja 5 på morgonen är ju att du kan gå hem klockan 9.30 och ändå ha jobbat 50%. Så resten av dagen gjorde vi inte mycket alls, men med en bortrest Jimmy passade vi på att äta en Kallrökt Laxpasta till middag. Sen när Ofelia hade somnat passade jag på att slå in massor av julklappar, titta på Criminal Minds och äta naturgodis. Och dreggla lite över Howlin' Pelle i buren. (Musikhjälpenburen alltså. Har inte stängt in honom i en bur här hemma. Ännu.)
 
På lördagen var Ofelia feberfri och lite uttråkad, så vi åkte in till stan och gick på bio. Pettson & Findus - juligheter såg vi. Den var tysk. Det märktes. Ofelia tyckte att den var bättre än Hitta Doris. Sen mötte vi upp Jimmy som kom med tåget och så åkte vi och handlade en himla massa goda grejer som vi skulle äta på kvällen då vi hade Tapaskväll. Det fanns ost & kex, oliver, chili drops, morötter & dip, charkuterier, jordgubbar, oliver, paprika, vitlöksbröd och andra goda grejer. Hälften av det ligger fortfarande kvar i kylen, det är inte så dumt att veta!
 
I söndags skulle vi gå upp tidigt för att åka och veckohandla och sedan fixa med granen och klä den. Men så blev Jimmy sjuk och 13.30 gick hela familjen fortfarande runt i pyjamas. Så jag fick helt sonika ta barnet under armen och så fick vi åka och veckohandla själva. Om det gick bra? Well, vi överlevde båda två. Sen åkte vi hem, släpade upp granen ur förrådet och klädde den. Julkänslan är fortfarande på villovägar dock. Så vi tog en tripp till Thailand istället och åt Mussaman Curry med Ris till middag. Det var gott och välbehövligt för nu kommer det väl några veckor med julmat och det är ju... Inte särskilt kul alls faktiskt.
 
Idag är jag mest trött eftersom det kom ett hostande litet knytt in till mig vid midnatt ungefär och jag skulle upp vid 04.30 i morse. Det slutade med att jag sov i Ofelias säng, Jimmy sov på soffan och Ofelia låg ensam i våran 1.80-säng. Härligt! Nåja, hon sover faktiskt i sin egen säng och hela nätterna 98 nätter av 100, så jag ska faktiskt inte klaga. Eller så får jag klaga eftersom det betyder att jag inte är van vid såna här nattliga äventyr? Hm... Det tåls att funderas på. Nu ska jag mixa smoothie, städa köket och andra roliga kvällssysslor Om vi inte hörs innan så säger jag redan nu: God Jul & Gott Nytt År!
 

RSS 2.0