Vi fortsätter att beställa in den billigaste spriten och jag får allt svårare att hålla mina hemligheter.

Idag är det lill-lördag. När man var ung var det mest en ursäkt för att få supa mitt i veckan. Nu är jag gammal och super varje dag. Nej, nu är jag äldre och tycker att lill-lördag är en utmärkt anledning att få äta lill-lördagsgodis. Nu har vi visserligen inget godis hemma överhuvudtaget idag, men för några veckor sen gjorde jag kakbollar till Jimmys fredagsfika och behöll några hemma till lördagsgodis också. Vill ni också göra kakbollar? Ja, det är klart att ni vill.
 
Oreokakbollar

ca 25 st
 
500 g oreos (50 st)
250 g philadelphia (eller annan naturell färskost)

Dekoration:
300 g vit choklad
50 g oreos

Kör oreokakorna till smulor i en matberedare.
Rör ner lite philadelphia i taget och arbeta ihop till en deg.
Rulla till bollar och ställ in i kylen minst en halvtimme.
Smält chokladen till doppningen.
Ta ur fyllningen ur oreokakorna och mortla till smulor.
Doppa bollarna i chokladen och strö lite smulor över varje boll.
Förvara i kylen.
 
Ja, det är Roys recept. Ja, jag är tjatig på det viset. Men jag gillar ju Roy. Roy och gamla tanter, det är de som bakar bäst!
 
Ahmen nurå, nu kom Jimmy hem från Skåne med en burk te till mig. Fasen, vad fint. Undrar vad jag gjort för att förtjäna det? Förutom kakbollar då. Det är nog för att han inte vet ännu att det vankas fiskgryta till middag...
 
Förutom det så bor vi kvar där vi bor, men som mina föräldrar sa när de tvingade upp mig i största backen när jag skulle lära mig åka slalom: "Ner kommer man alltid!" (de har verkligen inte läst den där boken om att man ska curla sina barn). Och på fredag blir mitt lilla lammkött en 30-årig gammal gubbe, han ska få en rullator och en påse bröstkarameller i födelsedagspresent. Ja, det var väl det jag hade på hjärtat.
 
Faces - You're So Rude

Lyssna till min gråt och mina rop, nu när mitt ljus nästan slocknat.

Idag är jag lite trött. Dels för att familjens yngsta medlem tyckte att det var dags att vakna 4.30 i morse, och dels är jag trött på mänskligheten. Jag är till exempel lite trött på människor som har tömt hela sin lägenhet och flyttat till sitt hus men vägrar städa lägenheten och lämna nyckeln förrän den 1'a oktober bara för att de har rätt till det. Och så är jag lite trött på att bara för att lärlingen ska vara där 8 timmar om dagen så måste lärlingen stanna kvar och plocka disk eller städa den sista halvtimmen när alla andra gått hem. Jag vet inte om lärlingen lär sig att baka jättemycket bröd genom att städa och plocka disk. Men vad vet jag, det kanske är nån sån där "wax on, wax off"-grej så snart kommer jag att rundriva frallor LIKE A BOUDET!
 
Nej, nu snackar vi mat istället. Vi snackar förra veckans matsedel. Den var fin. Ja, jag vet, jag brukar ha fina matsedlar.
 
I måndags blev det lite rens från frysen. Jag hade en förpackning färsk pappardelle nedfryst och massa nästan tomma grönsakspåsar, så det fick bli en Grön Carbonara med sockerärtor, broccoli och sojabönor och givetvis 500 kilo parmesan.
 
 
I tisdags var det dags för matbloggsträff hos Johanna med Ottolenghi-tema. Yotam Ottolenghi är en kock som är väldigt bra på att laga magisk mat med grönsaker. På bilden ser ni en fantastiskt god smördegspaj med fikon, getost och citronglasyr som Cilla hade med sig, den blev min favorit för kvällen men det fanns en himla massa annat gott också. Själv hade jag med mig en citronfromage med kardemummacrumble som kanske eventuellt jag kanske hittade receptet på i en bok som kanske eventuellt inte var Ottolenghis utan Roy Fares. Kanske.
 
I onsdags var jag hemma hos en klasskompis och bakade chokladbiskvier hela dagen. Sen gick jag och hämtade Ofelia, så gick vi ut i trädgården och plockade äpplen som jag sedan rev ner i maten som var Köttfärsbiffar med rivet äpple och senap, morotstzatziki och ris. Höstligt och gott.
 
Torsdagen bjöd på soppa förstås, en Potatis- & Purjolökssoppa som satt finfint och mjukt i magen när det blåste som attans utanför fönstren.
 
På fredagar äter vi tydligen mat i libabröd i det här huset, det skulle visserligen varit i pitabröd från början men något sådant hittade jag inte i affären så det fick bli libabröd istället. Kycklingfilé, avokado, torkade aprikoser och sweet chili-dip i libabröd. Så himla smidigt och gott, maten var färdig på 20 minuter vilket väl är ganska lagom lång tid att lägga ner tid på mat en fredagkväll.
 
 
I lördags gick vi (mest Jimmy) ut och länsade äppelträden igen, sen gick vi (mest Jimmy) in och gjorde äppelmust på äpplena. Sen hällde vi (mest jag) äppelmusten i våran mat som var en Fläskgryta med äppelmust och potatismos. Det är inte den ni ser på bilden, det ni ser på bilden är efterrätten som jag gjorde några timmar senare en Varm Vit Choklad Med Malibu och Mangosalsa med lime, kokos och ingefära. Ja, det är Roy igen. Men han gör ju så sablans goda grejer.
 
I söndags tvingade jag i mina stackars familjemedlemmar Lax i ugn, kokt potatis och romsås. Nåja, de gillade ju potatisen i alla fall... Jag tror vi måste jobba lite mer på det där.
 
Denna veckan ska vi inte flytta. Heller. Nej, jag är inte bitter. Inte alls. Jag trivs såååå braaaa i min lägenhet.
Och ja, jag vet att ni vill ha Caesarpaj, det ska ni få också. Jag ska bara hitta tidningen som jag hittade receptet i först, börja med att komma ihåg vilken tidning det var överhuvudtaget kanske. Men det kommer, jag lovar. Nu ska jag göra smoothie, sen ska jag på förfest. Inte. Det är något Ofelia går runt och säger hela tiden: "Jag ska gå på förfesten!" What? Vem? Varför? Du har inte ens fyllt 3 år än! Bete dig!
 
The Isley Brothers - Caravan Of Love

Och på den sjunde dagen vilade du inte överhuvudtaget.

Jaha, här är jag igen. Jag fick så att säga "feeling". Eller så har jag fått nya arbetstider som gör så att jag inte behöver gå och lägga mig klockan 20.00. Eller så är det en blandning av dessa som gör så att jag plötsligt bloggar två gånger på mindre än en vecka. Nu får jag nog akta mig så jag inte sliter ut tangentbordet.
 
Eftersom det är måndag idag så tänkte jag gå igenom lite vad vi åt förra veckan, alltid intresserar eller inspirerar det någon tänker jag. Så, vad åt vi då vecka 37?
 
 
Vi inledde veckan med en helt vanlig Lasagne, inga konstigheter bara köttfärssås, ostsås, lasagneplattor. Och en kikärtssallad till. Jag är alltid lite rädd för att min lasagne ska bli för torr, vilket gör att jag överdriver med både köttfärssås och ostsås och istället för en snygg lasagne mest får en kladdig massa. En god kladdig massa förvisso, men den är inte så snygg.
 
I tisdags var jag hemma och vabbade med en förkyld liten Ofelia (för första gången sen i april, vilket är sjukt ironiskt eftersom jag i april fick lov att byta praktikplats eftersom jag vabbade för mycket) så då passade vi på att baka bröd till kvällens middag. Och om vissa bara lärde sig att följa recept istället för att tro att de är sveriges bästa bagare efter 2 dagar i bageriet så hade det säkert blivit jättebra. Nu blev det okej, om än lite pluttiga underjästa frallor. Vad vi åt då? Orientalisk Linssoppa från min älskade Mera Vego-bok och till det Dinkelfrallor med solroskärnor från en bok som jag stulit ur mammas tanttidningar.
 
I onsdags var vi lediga pga läkarbesök, sen sken solen så mycket så vi passade på att vara ute i den och på kvällen gjorde jag en sallad på Ugnrostad färskpotatis med vattenmelon, fetaost, svarta bönor och mynta. Även här kom inspirationen från Mera Vego.
 
Vilket den även gjorde på torsdagen (ja, ni ser ju vilken bra bok det är!), då vi åt en Indisk Böngryta med ris. Lagom stark och god. Jag har kommit fram till att en av de bästa sakerna med att äta vegetariskt är att man slipper behöva tänka på att komma ihåg att ta upp kött ur frysen som ska tina och greja. Och så behöver man inte oroa sig över att saker och ting inte är genomstekta.
 
På torsdagen behövde jag däremot komma ihåg att lägga ärtor i blöt till fredagens middag som var Falafel i libabröd, till det slängde jag ihop min vanliga kebabsås på gräddfil, majonnäs, chilisås och kebabkryddor. Snygga och runda de blev va?! Ja, tänk att lite nytta har man allt haft av allt det där chokladbollsrullandet på jobbet.
 
I lördags hängde vi först på en lekplats och sedan på biblioteket. Jimmy letade efter böcker och jag och Ofelia gjorde en Plupp. Okej, det var mest jag som gjorde en Plupp medan Ofelia stod utklädd till räv och pladdrade med bibliotikarierna om allt möjligt. Sen gick vi hem och åt en Caesarpaj. Älskar paj. Älskar paj toppad med parmesan och knaperstekt bacon ännu mer.
 
Söndagen var som söndagar brukar vara hemma hos oss. Förutom att jag började dagen med ett intervallpass, så brukar det verkligen inte vara hemma hos oss och jag tvivlar på att det någonsin kommer att hända igen. Men annars så, skriva matsedel, skriva inköpslista, åka och veckohandla och sen åka hem och skrota runt. Och äta Nudelwok med fläskfilé. Sen är man redo att ta sig an en ny vecka!
 
Jag tänkte lite såhär att om det är någonting här ovan som verkar intressant och vill ha recept på så kan ni väl skriva en liten rad, eller om ni ser nåt på instagram (@perfektaprinsessanpernilla) som ni tycker ser gott ut så kan ni ju skriva där. Så kanske jag kan få igång den här gamla skördetröskan igen. Kanske. En ska inte lova för mycket. Nu ska jag gå och göra en smoothie tills imorgon.
 

Kan du skicka hit en orkan så jag får bevis på att du lever.

Hello, is there anyone alive out there? Hello! Can anyone hear me? Nähä. Nä, det var väl det jag misstänkte. Så jag får väl sitta här och slänga ur mig Titanic-repliker för mig själv. Jack, there's a boat! There's a boat, Jack! Ja, ni vet hur det slutar sen. Vi behöver inte gå in på det. Det gör för ont. 
 
Vet ni vad som inte gör ont? Tårtor! I april (ja, jag vet, jag har verkligen ingen skam i kroppen) hade vi ju Primaveraparty hos Charlotta och jag lovade alla att jag skulle blogga om receptet på tårtan som jag hade med mig. Snart. Jag tog dessvärre ingen bild på den, men jag lämnade det som blev kvar av tårtan hos Charlotta och skickade ett sms till henne nästa dag och bad henne ta en bild med sitt fantastiska objektiv som får allt att se gott ut. Det gick en timme, det gick två, det gick tre... Sen fick jag svaret: "Eehm, alltså... Den är i min mage.." Med detta vill jag alltså utlova en mycket god tårta. Ja, vi snackar ju choklad och nutella i en fantastiskt saftig symbios. Glutenfri är den också. Och bilden? Ja, den har jag stulit från Karins instagram. Tur att vissa har vett att förstå att man måste ta bilder på goda tårtor.
 
Torta di cioccolato e nutella
 
Botten:
225 g mörk choklad (72% typ)
225 g smör
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
 
Nutellaganache:
1,75 dl grädde
400 g nutella
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull.
Vispa ihop ägg och socker till en fluffig smet.
Blanda mandelmjölet och bakpulvret.
Rör ner chokladsmeten i äggvispet och tillsätt sedan mjölblandningen.
Blanda ihop till en jämn smet.
Smörj och bröa en rund form.
Kom ihåg att bröa med nåt glutenfritt om du vill ha den helt glutenfri!
Grädda kakan i ca 20 minuter, den ska vara kladdig i mitten.
Gör nutellaganachen under tiden som kakan svalnar:
Lägg nutellan i en skål. Värm upp grädden tills den nästan kokar.
Häll grädden över nutellan och rör om till du har en blank fin smet.
Låt ganachen svalna och tjocka till sig lite.
Bred ganachen över kakan och dekorera med nåt fint.
Servera gärna med vispad grädde.
 
Varsågoda för jädrigt fint tårttips. Själv har jag fått order om att göra en glassgodishallonjordgubbs-tårta till Ofelias 3-årskalas. Ja, för all del. Vad är det för vits med att ha en mamma som är konditor om man inte ens kan få beställa en helt galen tårtkombination när man fyller år? På tal om Ofelia så har vi idag dessutom varit hos doktorn för alla sista kontrollen av hennes Henoch Schönleins och nu är hon helt friskförklarad. Yay! Inga mer kisseprov och blodtryck och annat tråkigt. 
 
Annars så... På västfronten intet nytt. Jag googlar på platsbyggda bokhyllor, harlekinrutiga tapeter, turkosa sovrum, matsalsbord och Tim Riggins. Den sistnämnda ska vi antagligen inte ha i våran nya lägenhet. Men resten ska vi nog lyckas klämma in. Så. Nu ska jag gå och kissa. Varsågoda för info.
 
The Vaccines - I Always Knew (Live from Spotify SXSW 2015)

RSS 2.0