Känner mig som en fånge i denna mystiska värld.

Sådärja, nu är vi hemma igen från våran lilla miniturné med några dagars stopp i Tidaholm och några dagars stopp i Lidköping. Jag firade för första gången i livet jul utan min familj (min mamma och pappa och brorsorna-familj alltså) vilket faktiskt inte alls var särskilt farligt. För min del, jag tror det var värre för min Storebror som skickade mig ett sms med det enkla budskapet: "Skjut mig" på julaftonskvällen. Men för egen del: helt okej!
 
Men nu är julen slut (det har jag sett på instagram) och vi blickar framåt mot det nya året, och främst nyåret. Då ska det ätas och njutas och unnas innan det är dags för den stora tränings- och fastemånaden januari då vi alla startar våra nya hälsosamma liv. Yay! Jag tycker att vi ignorerar den där dumma januari ett tag till och fokuserar på vad ni ska äta till dessert imorgon istället. För om ni fortfarande inte riktigt har bestämt er så kommer jag med ett jädrigt gott tips här. Vi åt den här ljuvliga lilla saken på Jimmys födelsedag i höstas, och det är världens bästa Roy Fares som ligger bakom receptet och det är helt galet gott:
 
Vit Chokladmousse Med Mandarinkompott
 
för 2 portioner
 
Mandarinkompott:
4 st mandariner
½ vaniljstång
2/3 dl mandarinjuice
1½ msk socker
½ lime, färskpressad saft
1 stjärnanis

Digestivecrumble:
3 st digestivekex
25 gr smör
1 tsk vaniljsocker
¼ tsk bakpulver
1½ msk socker

Vit Chokladmousse:
55 gr vit choklad
1½ dl vispgrädde
2 st äggulor
1½ msk vatten
1½ msk socker
 
Mandarinkompott
Skala mandarinerna med vass kniv så den vita hinnan följer med.
Filea varje klyfta och lägg dem i bunke.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull.
Häll i mandarinjuicen, socker, limejuice och stjärnanis.
Koka upp. Plocka ur vaniljstång och stjärnanis.
Häll vätskan över mandarinfiléerna och ställ åt sidan. 
 
Digestivecrumble
Sätt ugnen på 180 C.
Krossa kexen till smulor.
Blanda med allt annat i en bunke och nyp ihop till en smulig deg.
Strö ut på en bakplåtsklädd plåt och in i ugnen ca 10 min
. Låt svalna.
 
Mousse
Hacka och smält chokladen i vattenbad.
Vispa grädden medelfast. 
 Lägg äggulor i bunke.
Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret har lösts sig.
Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i bunken
samtidigt som du kraftigt vispar med elvisp.
Fortsätt vispa tills det blir skummigt och fast.
Vänd ner grädden och rör om väl. 
 
Varva crumble och mousse i serveringsglas.
Låt stå i kylen ca 1 timma.
Toppa med mandarinkompotten.
Garnera ev. med stjärnanis precis innan serveringen.
 
Imorgon ska vi äta en annan av Roy Fares godsaker, men det får jag återkomma med lite senare eftersom jag inte gjort den ännu. Vill ni ha tips på andra goda nyårsdesserter så kan jag föreslå denna fantastiska Chocolate Creamdream Pie som vi åt förra året. Eller varför inte Den Makalösa Godiskakan som vi åt 2011. För att inte glömma Apelsinchokladkakan från 2010 eller den Frusna Citrondesserten från 2008.
 
Nu ska jag ta en liten kik runt och titta vad resten av matbloggsvärlden tjockat i sig under julhelgen. Själv träffade jag en ny bekantskap i Cheez Starz, det var en härlig ny vänskap. Kanske inte i klass med Cheez Heartz men nästan, funkar som reservkompis liksom.
 

TYST! Jag ser på teve!


Är ni nu mätta och glada av skinka och lax
och står julkänslan nu äntligen på max?
Kanske äter du bara köttbullar och korv gjord på prins
eller så tycker du att revbensspjäll är det bästa som finns
Ta det försiktigt med din lilla nubbe
ingen vill bli ihågkommen som släktens fyllegubbe
Själv befinner jag mig på annan ort
och skickar därför detta digitala julkort
hoppas ni ligger framför granen och jäser
och en riktigt GOD JUL till alla som är här och läser!
 
 

Tänk på den bästa stunden i livet, precis den är det vi upplever just nu.

Välkomna tillbaka till Julgodisverksta'n! Jag har faktiskt lyckats riktigt bra med Ett Julgodis Om Dagen och hunnit med både pepparkakstryfflar, hjortronkola, rocky road och så avslutade jag veckan med ett julgodis av det lite nyttigare slaget. "Varför då?" Undrade Jimmy. Ja, mest för att jag tyckte att det lät så himla gott, eftersom jag är väldigt svag för kombinationen jordnötssmör och choklad. Det var himla gott också och känns inte alls nyttigt, däremot fruktansvärt mättande. En sån här liten boll så står du dig hela dagen sen, ungefär:
 
En #healthy Liten Jordnötsboll
 
ca 20 st
 
ca 2 dl varmt mjukt ekologiskt och osötat jordnötssmör
1 tsk honung (om du vill)
ca 2 dl rågflingor
4 msk linfrö
1 nypa flingsalt
1 nypa kanel
 
kakao att rulla bollarna i
 
Börja med att se till att jordnötssmöret är riktigt mjukt och lättarbetat.
Räcker det inte med att ha det i rumstemperatur så kan du ställa ner burken i varmt vatten en stund.
Sen slänger du bara ihop alla ingredienser i en skål som när du gör chokladbollar.
Är smeten för torr har du i lite mer jordnötssmör och är den för kletig öser du i mer rågflingor.
Rulla till bollar och rulla dem i kakao.
Förvara dem i kylen.
 
Rågflingorna går att byta ut mot havregryn såklart. Kakaon går att byta ut mot kokos, eller doppa dem i smält mörk choklad om man vill vara riktigt ambitiös.
 
Idag sitter jag mest och njuter av det mysiga decembervädret, spöregn och tokblåst, tittar på längdskidor och väntar på att resten av familjen ska vakna från sina middagslurar och sin nattsömn (ni får själva gissa vem som tar middagslur och vem som fortfarande inte ens vaknat för dagen ännu...) och sedan ska vi gå och fixa med de sista julklappsbestyren. Sedan tar vi julledigt* i några dagar tycker jag!
 
Ilan Eshkeri & Andy Burrows - Flying Home
 
*Med julledigt menar jag att jag tänker överlämna barnet till farmorn och fastern som får överösa henne med 400 kg kärlek och 100% uppmärksamhet medan jag ligger på soffan och äter praliner.

Och hennes hår har vuxit ut.

Idag är det en vecka kvar till julafton, och då brukar jag påbörja mitt projekt "Ett julgodis om dagen". Hur det blir med den saken i år återstår väl att se, men jag har åtminstone börjat idag med att göra de berömda Pepparkakstryfflarna, det finns en anledning till att de återkommer till vårat julgodisbord år efter år, just sayin'!
 
Jag tjuvstartade lite häromveckan också med att göra lite vaniljkola med havssalt, som jag tänkt ta en så himla fin och julig bild på med finkameran och sånt där ni vet. Men det visade sig att de där kolorna var lite för goda för sitt eget bästa så innan jag visste ordet av så hade de tagit slut och hade jag tagit någon bild? Icke. Eller jo, det hade jag ju, en suddig bild med mobilkameran hann jag ta samtidigt som jag doppade de små godingarna i choklad. Tur för er det, för då får ni åtminstone någonting att dregla över samtidigt som ni läser receptet. Och tro mig, det här är någonting som ni kommer att vilja testa!
 
Vaniljkola med havssalt
 
ca 50 st kolor
 
100 gr smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
½ vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
½ tsk flingsalt
 
250 gr svalnad smält mörk choklad
flingsalt att dekorera med
 
Koka upp smör, grädde, socker, sirap, vanilj och flingsalt i en stor kastrull.
Låt koka till 123 grader.
Häll upp i en bakpappersklädd avlång sockerkaksform.
Låt svalna.
Skär upp i något sånär jämna bitar.
Ställ gärna in dem i kylen en stund så går de lättare att doppa sen.
Smält chokladen och låt den svalna något.
Doppa kolorna i chokladen och strö över flingsalt innan chokladen stelnat.
 
En av anledningarna till att de tog slut så fort var att det var Jimmys fikavecka på jobbet, då skulle han egentligen haft med sig en blåbärspaj. Men så hände det sig som så att någon lyckades öppna frysen, få tag i blåbärspaketet och hälla ut blåbären på golvet. Sedan var samma någon väldigt snabb på att klampa runt i blåbären, ställa sig på alla fyra bland blåbären, slänga in massor av blåbär i sin lilla mun för att sedan rusa iväg och lämna små blå fotspår över hela det nystädade golvet samt lämna blåa handavtryck på det vita soffbordet. Denna någon lyckades såklart också pricka in att hon hade sitt enda lilla vita par byxor på sig just denna dag. Jag vill ju inte peka ut någon, men hon är ungefär 73 cm lång, väger runt 9 kg, rödblont hår, blåa ögon, 3 meter långa ögonfransar, 2 små framtänder. Och jag förstår inte riktigt hur det kommer sig att ungefär alla paket i julklappssäcken är till henne?! 
 
Nu ska jag julklappspyssla och dricka te. Och tusen tack till alla er som bidrog till vårat Musikhjälpen-initiativ Från Blogg Till Bössa. 2375 kronor lyckades vi skrapa ihop och det är tack vare er finfina människor! Tack!
 
Jonathan Wilson - Illumination

Varje kväll frågar jag mig själv om jag älskat dig tillräckligt mycket.

Nu när vi avklarat alla bloggträffar så får vi väl helt enkelt fortsätta där vi var, vilket kan innebära att jag måste blogga 20 gånger om dagen för att hinna ikapp men det får bli ett senare problem...
 
Jag insåg i höstas att jag aldrig tillagat tofu, jag har ätit tofu på restaurang och hos kompisar men aldrig lagat det själv. Vilket ju är jättekonstigt eftersom jag tycker att det är gott, så i höstas tog jag tag i saken och googlade fram lite mumsiga tofu-recept, letade reda på tofu i mataffären (Det skulle de kunna ha som utslagstävling i nån dokusåpa, leta reda på tofun i affären, kan stå vartsomhelst I tell you, vart som helst! På vårat Willys stod den mycket logiskt i tacohyllan. Mm. Precis.) och så gick jag hem och kockade till den här finfina Indonesiska Tofusalladen:
 
Gadogado
för 4 pers
 
300 gr fast tofu
2 msk soja
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk tabasco
 
½ litet rödkålshuvud
1 röd paprika
3 st salladslökar
2 st tomater
50 gr babyspenat
2 st avokados
1 mango
1 st lime
 
Jordnötsdip:
2 dl gräddfil
½ dl hackade saltade & rostade jordnötter
1 msk chilisås
 
Börja med att skära tofun i bitar och marinera i soja, ingefära och tabasco.
Blanda sedan ihop dippen och ställ i kylen.
Strimla rödkålen.
Kärna ur och strimla paprikan.
Skiva salladslöken.
Klyfta tomaterna.
Skala, kärna ur och skär avoka­don i klyftor.
Fördela grönsakerna tillsammans med spenaten på ett serveringsfat eller på tallrikar.
Skala, kärna ur och skär mangon i kuber.
Blanda den med skal från 1 lime och 1 msk limesaft.
Strö mangon över salladen.
Stek tofun i olja tills den är gyllene.
Lägg tofun på salladen.
Servera med jordnötsdippen.
 
Nej, såsen på bilden är inte den där jordnötsdippen. Det var en annan kall jordnötssås som hörde till receptet som jag hittade på Allt Om Mat, men den jordnötssåsen smakade lök med lök och lök (och då halverade jag ändå lökmängden) och är verkligen ingenting som jag rekommenderar, därför får ni receptet på en god jordnötsdipp att ha till istället. Ja, jag vet, jag är för snäll.
 
Och eftersom jag är så snäll så kan ju ni också vara det, skänk pengar till våran insamling och hjälp oss att hjälpa Musikhjälpen. Just nu är vi uppe i 800 kronor och det vore ju himla fint om vi kunde komma upp i en tusenlapp redan ikväll. Man kan skänka allt mellan 25 - 500 kronor och om alla skänker lite så har vi ju snart mycket. 100 kronor kan räcka till medicin som förhindrar förblödning vid 100 förlossningar!
 
David Lynch feat. Karen O. - Pinky's Dream

Det slog mig så plötsligt...

Vi fortsätter med det här med matbloggshängandet tycker jag, nu när vi väl har kommit igång. För jag var faktiskt på en matbloggsträff i oktober också som jag inte nämnt någonting alls om. Konstigt, för det är nog en av de godaste matbloggsträffar vi haft och då har vi alltid extremt goda matbloggsträffar ska ni veta. Temat för oktoberträffen var höst/skördefest och jag var så mätt när vi åkte hem från Russinet så jag trodde aldrig att jag skulle bli hungrig igen.
 
Själv hade jag inför den bloggträffen en sån där dag i köket som man helst bara vill glömma och ett tag trodde jag att jag skulle få lov att åka tomhänt, men jag lyckades lösa det och till sist fick jag ihop två gigantiska fantastiskt goda limpor, lite på det här viset:
 
(Bild lånad av Sofie, utan att ens fråga. Fy mig!)
 
Kanel- & Sötpotatislimpa
2 gigantiska eller 4 st lagom
 
400 gr sötpotatis
25 gr jäst
4½ dl ljummet vatten
knappt 1 dl solrosolja
1 tsk flytande honung
1 tsk kanel
1 tsk riven muskotnöt
ca 1-1½ liter vetemjöl (ev. mer eller mindre)

Börja med att skala och skära sötpotatisen i kuber.
Koka den sedan jättemjuk och häll av nästan all vätska, spara lite.
Mosa potatisen till en slät puré,
för mig räckte det bra med potatisstampen men annars är elvispen bra.
Smula ner jästen i en bunke.
Häll över vatten, olja, honung, kanel och muskotnöt och rör om.
Tillsätt potatispurén och sedan vetemjölet lite i taget tills du har en smidig och fin vetedeg.
Låt jäsa i ca 40 minuter under bakduk.
Forma sedan till limpor och låt jäsa kanske 30 minuter till.
Pensla med uppvispat ägg och ha på sesamfrön om du vill.
Grädda i 200 grader i 40 minuter.
ÄT! gärna varm med 400 kilo smör på!

 
Vidare på temat matbloggshäng så började vi senast spinna vidare på vad vi skulle kunna göra mer med allt det här hängandet och då slog det oss att vi skulle kunna göra någonting på Musikhjälpen som börjar idag här i stan, det visade sig att vi var lite sent ute för att faktiskt kunna göra någonting fysiskt så nu gör vi istället någonting digitalt. Gå in på våran lilla sida Från Blogg Till Bössa för att läsa mera och bidra till Musikhjälpen 2013 som i år samlar in pengar för att alla tjejer har rätt att överleva sina graviditeter. Gör't bara! Ett litet sms är allt som behövs för att hjälpa till!
 
Hur var helgen då? Undrar ni. Jo, den var finfin. Håkan var lika magisk som alltid, helt galet vad fin han är den människan. Han är så fin så han numera får pryda baksidan av min mobiltelefon. Det är inte många som fått den äran! Sailor Moon när jag gick på gymnasiet, men annars har där varit tomt. What can I say, jag gillar människor i sjömanskostym tydligen. Härnäst blir det kanske Kalle Anka som får den äran.
 
Laura Veirs - Say Darlin Say

Du har inte råd att förstöra dina ägodelar.

Hej allihopa! Hur mår ni? (alla måste svara.) Jag mår bra, men det kan vi återkomma till lite senare. Det har kommit till min kännedom att jag inte får komma på fler matbloggshäng om jag inte börjar blogga igen, och det vill man ju inte vara med om. Det är bara det att det är så svårt att veta vart man ska börja när man varit borta så länge, ska jag fortsätta från där jag var och låtsas som om ingenting? Eller ska jag komma med dåliga ursäkter för att försöka förklara min frånvaro och sedan börja på ny kula? Jag vet inte, så vi börjar väl med det där matbloggshänget då...
 
I onsdagskväll sågs matbloggsmaffian för lite julmys och massor av julgott. Åsa bjöd på grönkålssallad med quinoa och apelsin, Rebecka bjöd på en fräsch variant av rödbetssallad med ugnsbakade rödbetor, fetaost och valnötter, Karin bjöd på grönkål- och champinjonpaj, Charlotta stod för tak över huvudet och hembakat vörtbröd, cheddarost, knäck och saffranskakor, Linda hade med sig en tomat- & saffranspaj och en ljuvlig saffranstiramisu med hallon och limoncello. Själv bjöd jag på saffransbullar fyllda med mandelmassa och vit choklad och toppade med toscaglasyr, någon fin kamera orkade jag däremot inte ta med mig så ni får hålla till godo med instagrambilder.
 
Saffransbullar med mandelmassa och vitchoklad och toscaglasyr
ca 24 st
 
Deg:
50 g jäst
3 dl mjölk
1/2 g saffran (1 påse)
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
12 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g mjukt smör
200 g hackad vit choklad
 
Toscaglasyr:
75 gr smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 msk sirap
75 gr mandelspån

Smula ner jästen i en bunke, värm sedan mjölk och saffran fingervarmt i en kastrull.
Rör ut jäsen med mjölken och tillsätt sedan ägg, socker, salt och hyvla ner smöret.
Tillsätt vetemjölet och knåda ihop till en smidig deg, låt jäsa ca 40 minuter.
Nu till fyllningen, riv mandelmassan och blanda med smöret.
Kavla ut degen till en rektangel och bred fyllningen ovanpå,
strö över den hackade chokladen och rulla ihop.
Skär i ca 3 cm breda bitar, lägg i bullformar och låt jäsa på en plåt i ca 30 minuter.
Gör under tiden glasyren:
Rör ner alla ingredienser i en kastrull.
Koka sakta upp under omrörning tills glasyren tjocknat lite.
Bred glasyren över bullarna.
Grädda på 250 grader i ca 10 mintuer tills de fått en fin gyllene färg.
 
Tänk att jag gått hela livet och trott att jag inte gillar saffransbullar när det i själva verket är tråkiga torra lussebullar som jag inte gillar. Dessa saftiga fina godingar alltså, inte dumma alls!
 
Vad har jag annars gjort sen sist då? Jo, jag har ju varit i Karlstad och jobbat. Sen har jag varit i Tidaholm på kalas. Och så har jag varit i Sågmyra i över 3 veckors tid. Jag känner mig som en riktig globetrotter, det är minsann inte många som varit på alla de ställen under loppet av en 2 månaders period! I Sågmyra gjorde jag allt som man ska göra i Sågmyra, hängde med alla gamla godingar, bakade snickerskaka, tvingade i mina föräldrar annan mat än fläsk och potatis, läste galet många böcker och var en sväng till Tomteland och jagade troll.
 
Men nu är jag hemma i Mölndal och i natt har Sven härjat här utanför och fört ett himla liv, så särskilt mycket sömn har jag inte fått men å andra sidan är det snö på marken och dessutom är det fredag så det gör inte så mycket. Det bästa med att det är fredag idag är att det är lördag imorgon. Då ska jag och Charlotta på dejt. Först ska vi äta god mat och sen ska vi gå till Scandinavium där en viss herre från Frölunda med jättelockigt hår som älskar cockbooks ska sjunga och spela för oss. Fy fabian vad fint det ska bli!
 

RSS 2.0