Världen sedd från ovan.

Gjorde du något i år som du aldrig har gjort förut?
Nej, gud vilket händelselöst år det var. Eller ja, jag var ju gravid och födde barn för första gången. Det var ju lite annorlunda förstås.

Höll du några av dina nyårslöften?
Jag tror inte jag hade nåt nyårslöfte... Om jag hade ett så har jag ju uppenbarligen glömt det och har nog inte hållt det.

Fick någon du känner barn?
Jimmy fick barn, honom känner jag lite grann.

Dog någon som stod dig nära?

Nej, tack och lov!

Vilka länder besökte du?
Danmark och Ungern.

Är det något du saknade 2012 som du vill ha 2013?
Här har jag ju alltid skrivit en bebis, ett hus och ett café. Så nu får jag väl skriva ett hus och ett café då.

Vilket datum kommer du alltid att minnas?

11 februari när den där lilla stickan visade ett plus. 29 februari när vi förlovade oss. Och 8 oktober var väl också en ganska minnesvärd dag.

Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
När Mirre vann Robinson. Eh. Nej. Den där lilla pluttiga bebisen förstås.

Vilket var ditt största misstag?
Oj... Ehm, kanske att jag avslöjade att jag var gravid på jobbet så pass tidigt som jag gjorde. Men jag kunde ju å andra sidan inte gå runt och påstå att jag var magsjuk i 10 veckor heller...

Vilket var ditt bästa inköp?
Har jag ens köpt nåt? Den där matberedaren är ju väldigt bra förstås... Fast den köpte ju Jimmy. Nu är det tredje året i rad som jag skriver nåt som Jimmy köpt som bästa inköp. Hoho.

Vad spenderade du mest pengar på?
Mat. Hyra. Spårvagnskort. Och matlagningsgrejer säkert...

Vad gjorde dig riktigt glad?
När Mirre vann Robinson. Nej. Men alltså, det känns som att jag svarar på repeat här...

Har du varit sjuk eller skadat dig?
Nopp. Bara tjock.

Vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2012?
Of Monsters And Men - Lakehouse
Joel Alme - Lucky Eyes
Regina Spektor - How
Reptar - Sebastian
The Very Best feat. Seye - Kondaine
Peter Morén - Opportunistens Klagan
Timo Räisänen - Reign Over It
Mando Diao - Strövtåg I Hembygden
Blood Music feat. First Aid Kit - Glad That You Called

Mådde du bättre eller sämre under 2012 än vad du gjort tidigare år?
Om man bortser från det konstanta kräkandet några månader där i våras så har jag mått mycket bättre.

Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Kanske att jag skulle tjatat lite mer på facket där i våras när saker och ting blev som det blev på jobbet, inte så mycket för att jag ville ha kvar jobbet som jag enligt lag skulle ha haft, utan mer för att visa chefen att det inte är okej att bete sig mot sina anställda så som han gjorde mot mig... Men å andra sidan hade jag ju fullt upp med att inte kräkas konstant så jag orkade liksom inte riktigt.

Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
Att kräkas. Och att pendla. Det i kombination var himla otrevligt faktiskt.

Hur var din julafton?
Den var fin, vi var ju hemma hos oss i Mölndal för första gången med mina föräldrar, min Storebror, Jimmys mamma och lillasyster.

Blev du kär?
Det var jag ju redan innan. Fast så blev jag ju kär i Ofelia också förstås.

Vilket program har varit det bästa på tv?
Hart Of Dixie. Top Chef - Just Desserts. Och så har jag ju äntligen upptäckt Mad Men.

Hatar du någon som du inte hatade förut?
Nej, vet du vad. Här hatas ingenting. Skulle jag aldrig göra.

Vilken var den bästa boken du läst under året?
Minns inte ens vad jag läst för böcker under året, men jag har ju läst en del. Minns inte alls vad bara, så det var kanske ingenting som var jättebra...

Vilken var din största musikaliska upptäckt?

Reptar blev jag väldigt förtjust i... Sen var det säkert nåt mer också som jag inte minns.

Vilken var årets bästa film?
Moonrise Kingdom! Och En Oväntad Vänskap, fast den är ju från 2011 egentligen.

Vad gjorde du på din födelsedag?
Jag jobbade. Och kände av det härliga illamåendet för första gången minns jag.

Vilka var de bästa människorna som du träffade?
Ofelia Lindroos är en himla fin liten människa som jag träffat.

Hur skulle du beskriva din klädstil?
Prickig som vanligt. Och Sjömansklänningar såklart.

Vad fick dig att må bra?
Jimmy. Och att baka kakor. God mat. Roliga människor. Fin musik.

Vilken kändis var du mest sugen på?
Loui Eriksson var jag ju väldigt kär i där i våras ett tag.

Vem saknade du?
Jag tycker att min familj och de flesta av mina vänner bor alldeles för mycket i Dalarna med omnejd.

Vilken var din bästa månad?
Februari och Oktober.

Finns det något som du skulle kunna ha gjort bättre?
Det vetefan. Jag får väl säga städningen som vanligt då, men det blir nog liksom aldrig bättre...

Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
Ja, det är ju svårt för mig att säga... Det kanske kommer att vara sommar på sommaren och vinter på vintern? Det skulle vara himla trevligt tycker jag.
 
GOTT NYTT ÅR!

Hela det här året har präglats av stora nederbördsmängder.

Efter att ha ätit rester sedan julafton, i form av julepizza, julepytt-i-panna och julost- & julskinkpaj så är nu äntligen julskinkan, köttbullarna, prinskorvarna och revbenspjällen slut. Hurra! Hur firar man det då? Ja, man åker väl så långt ifrån det svenska köket man kan komma och slänger i sig lite indonesiskt.
 
Bami Goreng
 
för 4 portioner
 
3 st kycklingfiléer
250 gr nudlar
300 gr wokgrönsaker
½ dl sweet chili-sås
1 tsk sambal oelek
1-2 msk ketjap manis
2 st stekta ägg
 
Koka äggnudlarna efter anvisningar på förpackningen.
Skölj dem sedan under kallt vatten.
Strimla kycklingen i fräs dem i olja tills de är genomstekta.
Tillsätt wokgrönsakerna och fräs någon minut.
Häll i sweet chili, sambal och ketjap manis.
Tillsätt nudlarna och värm upp dem.
Strimla de stekta äggen och toppa med dem.
 
Det satt fint i magen det efter all julmat och potatis. Och kändes som en lagom ansträngning inför morgondagens nyårsmiddag. Då har jag tänkt att dra en biff. Men det är en annan historia.
 
Annars har vi varit och storhandlat tillsammans med resten av Göteborg och promenerat hem i hagelstorm, sen har vi haft finbesök av Evelina. Planen var att hon skulle leka slut på Ofelia så att hon inte är uppe till ett i natt som hon varit de senaste dagarna. Det gick i stöpet efter ca 3 minuter då Ofelia sov så sött i Evelinas famn... Så om Ofelia är uppe hela natten inatt så ska jag åka och ställa henne utanför Evelinas ytterdörr som hämnd. Mouwahaha. Fast dagens största händelse är nog att min brännare äntligen fått gas i sig, nu jäklar ska här brännas maränger, créme brulée, gratänger och grytlappar! Vem behöver nyårsfyrverkerier när man har en brännare?!
 
Beatrice Eli - Violent Silence

Det där är farligt.

Så kom och gick julen med en väldig fart och jag borde väl egentligen säga God Fortsättning, men något hjärta med det budskapet hade jag inte här hemma. Så nu säger jag God Jul ändå, i efterskott. Vi har skickat hem alla släktingar och skickat iväg Jimmy till jobbet och nu går jag mest runt här och undrar var i hela friden man ska få plats med alla julklappar. Det där vi sa om att inte köpa så många julklappar till Ofelia var det ingen som lyssnade på, men det är väl så det ska vara. Det där med att köpa många julklappar till Pernilla var det inte heller någon som lyssnade på, tur att dem jag fick var så fina då. För jag har minsann fått flera nya bakböcker, tokvassa knivar, en baksten och annat smått och gott så nu kan jag fortsätta med det här matbloggandet ett tag till. Det var då för väl. God Fortsättning hörrni!
 
Prodigy - Climbatize
 
(ja. prodigy. vilken mysig julig stämning.)

Tack gode gud för spotify, för din skivsamling är så mycket bättre än min.

Nu fortsätter vi med Projekt: Ett Julgodis Om Dagen. Jag insåg att allt julgodis jag ville göra innehåller choklad och nötter, och det är väl inte så konstigt eftersom choklad och nötter är jädrans gott. Men det kan väl vara fint att åtminstone ha ett julgodis som är av lite annan karaktär, så jag gick ner i min tankegrop och vankade några varv där och kom ihåg att jag ju hade länsat polkagrisaffären på Liseberg för några veckor sen. Så varför inte slänga ner polkagrisarna i julgodiset? Och vips, så hade vi lite polkagriskola!
 

Polkakola
 
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 dl polkagrisar
2 msk smör
 
Blanda grädde, socker, sirap och polkagrisar i en vid kastrull.
Låt det koka upp under omrörning tills smeten är 120 grader eller klarar kulprovet.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner smöret.
Häll smeten i bakpappersklädd plåt.
Låt kolan svalna.
Skär upp och slå in kolan i smörpapper eller celofan.
 
Häll i polkagrisarna hela, de smälter i kastrullen. Det tar visserligen en stund men de smälter, jag lovar. Sen kan ni äta polkakolor tills tänderna klibbar ihop, om det är någonting som ni eftersträvar. Det där gör ni som ni vill.
 
Själv har jag ägnat morgonen åt att ringa försäkringskassan för att Ofelias barnbidrag kommit bort och inte alls satts in på mitt lönekonto. Det var ju inte alls pinsamt sen när det visade sig att det var jag själv som varit virrig och fyllt i fel kontonummer och att hennes barnbidrag fanns insatt på mitt sparkonto istället, men det såg jag ju inte förrän jag redan satt i telefon med en handläggare. Jag riktigt hörde hur tjejen som jag pratade med svor inuti sitt huvud över alla korkade jävla idioter som finns. Jaja, hur skulle det se ut om alla lyckades hela tiden? Jag bjuder på den så att hon kan njuta ännu mer av sin julledighet.
 
Blondie - The Tide Is High

Känn min smärta, känn min ånger.

Eftersom vi ska fira jul hemma hos oss för första gången i år så har jag denna veckan ett litet projekt som jag kallar: Ett Julgodis Om Dagen. Man kan ju tycka att jag borde ägna lite tid åt julmaten också, men eftersom julmat är tråkigt och julgodis är roligt så fokuserar jag på julgodiset just nu.
 
Det började i måndags med något sjukt enkelt, väldigt gott och farligt beroendeframkallande. De däringa amerikanerna alltså, de må ha en knäpp syn på vapenlagar och sjukförsäkringar, men när det kommer till godis så kan de sina grejer! Det här kanske inte är de ingredienserna som är de första som dyker upp när ni tänker julgodis, men om Martha Stewart säger att det är julgodis. Då är det så.
 
Jordnötsbollar
 
ca 30 st
 
350 gr jordnötssmör
ca 2 dl florsocker
ca 100 gr krossade salta pinnar
100 gr smält ljus eller mörk choklad
 
Rör ihop jordnötssmör och florsocker.
Krossa salta pinnarna.
Det är lättast att göra med händerna faktiskt,
så krossa en näve i taget samtidigt som du rör ner det.
När smeten har samma konsistens som chokladbollssmet ungefär
så räcker det med pinnar.
Rulla till bollar och ställ in i kylen några timmar.
Smält chokladen och doppa bollarna till hälften i choklad.
 
Och ni bara: "Salta pinnar? Skojar du?" Och jag bara: "Gör't! Ni kommer inte att ångra er." Däremot kan jag inte lova att det finns några kvar på julafton... Ofelia går och äter av dem ungefär hela dagarna. Det går liksom inte att stoppa henne, hon är helt hopplös! Jag försöker förklara för henne att hon är för liten för att äta sånt, speciellt som bollarna är typ större än hennes mun, men hon lyssnar inte alls på det örat.
 
Idag har jag gjort Rocky Road. Igår då? Ja, det får blir ett eget litet blogginlägg. Vad är det för jävla stolpskott som uppfann doftfria hyacinther förresten? Jag vill att mitt hus ska dofta jul! Vad ska jag annars med hyacinther till? Nu ska jag gå och starta ett upplopp utanför en blomsteraffär!
 
Ken Stringfellow - History Buffs

Och vore jag inte svag så vore jag inte jag.

Häromdagen skulle jag baka Michaels rabarberkaka med marängtäcke. Men det visade sig att det inte är så himla lätt att få tag på rabarber i december. Sen visade det sig att jag inte hade något gelésocker hemma. Sedan visade det sig att den där brännaren jag fick i julklapp förra året och tänkte använda för första gången inte hade någon gas i sig för det måste jag tydligen fylla på själv (antiklimax vill jag lova) och till sist kom jag fram till att jag ju måste göra någonting med lite julsmaker. Så i slutänden blev det såhär:
 
Saffranspaj med hallon och marängtäcke
 
Botten:
100 gr smör
2 dl mjöl
1 dl florsocker
1 pkt saffran
1 äggula
 
Fyllning:
ca 300 gr hallon
1 msk potatismjöl
 
Topping:
2 äggvitor
1 dl florsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, florsocker och saffran.
Skiva ner smöret och tillsätt äggulan.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt degen vila i kylen i en kvart.
Tryck ut degen i en pajform.
Häll över hallon och strö över potatismjölet.
Baka mitt i ugnen i 20 minuter.
Låt kakan svalna.
Vispa äggvitor och florsocker till en maräng.
Spritsa eller bred ut marängen ovanpå hallonfyllningen.
Bränn av med brännare,
eller höj ugnen till högsta temperatur på grillvärme,
ställ in pajen högst upp med luckan öppen tills marängen fått lite färg.
 
Det här var våran efterrätt igår när vi hade Rickard och Sofia på besök. Till huvudrätt blev det glöggryta, så vi körde verkligen juligt tema. Sedan satt jag och Sofia mest i baren medans Jimmy och Rickard tog massor av hipsterpoäng, men det återkommer jag nog lite mer om en annan dag.
 
Jag var och klippte mig igår också. Vi har verkligen inte samma musiksmak jag och min frisör, igår bytte hon bort en The Hives-låt. Ska vi ha det såhär varje gång jag klipper mig?! Det är för väl att hon klipper så bra, det ska tydligen vara det viktigaste med en frisör har folk berättat för mig när jag beklagade mig över hennes musiksmak efter att hon bytte bort en Håkan-låt. Men vad vet folk egentligen? Folk tycker ju att Så Mycket Bättre-tolkningarna är årets bästa låtar och att Johan Falk är världens bästa filmer och att deras jul är förstörd för att de inte får se en tecknad docka säga: "Mama!". Folk alltså. Jag litar inte på dem!
 
Blood Music feat. First Aid Kit - The Horoscope Song

Lucia, hon kommer med ljuset varje år, en stjärnglans alltid följer tätt i hennes spår.

 
Idag är det lucia och man måste lägga upp en bild på sitt barn i lussekläder på facebook, annars kommer socialen och tar barnen ifrån en. Tyvärr har mitt barn inga lussekläder, men hon har ett litet luciatåg i porslin så jag lägger väl upp en bild på det istället. Något annat lussefirande har jag inte fått uppleva, men det gör inte så mycket. Jag har fått bära runt på en småsjuk liten bebis istället som snörvlar och är hostig, och så har jag gjort julfint med hyacinther och skänkt bort Jimmys cykel till musikhjälpen. Okej, det sista var hittepå och bara något jag hotade honom med för att han inte gör som jag säger och inte förstår att man måste vara snälla såhär strax innan jul. Fast sen var han snäll i alla fall, så det var väl en himla tur att jag inte gav bort hans cykel då. Nu ska jag ta itu med veckans soppa!
 
The Black Keys - Hold Me In Your Arms

Du är ett tecken.

Igår plågade jag mig själv med havregrynsgröt och idag plågade jag mig själv med en shoppingtur. Det finns få saker som jag avskyr så mycket som att shoppa och gå på stan. Och om jag avskyr det i vanliga fall så kan ni ju bara tänka er vilket humör jag är på när jag måste göra det i julrushen med en barnvagn. Oftast brukar jag ju tvinga Jimmy att gå och köpa det som jag behöver på sina lunchraster, han är ju sån där konstig typ som gillar att gå på stan. Men han gillar det inte så mycket att han kan prova kläder åt mig och köpa julklappar till sig själv tyvärr.
 
Så efter knappt två timmar gav jag upp och muttrade mig hemåt igen. Och nu funderar jag på att flytta ut i skogen till en liten stuga och bli självförsörjande. Alternativt bara sitta hemma i soffan och mysa framför mina tv-serier och filmer resten av mitt liv. Och till exempel se den här fina filmen igen & igen:
 
 
 
A Love Song For Bobby Long heter den och handlar om Pursy som flyttar tillbaka hem till New Orleans efter att hennes mamma dött och hon fått ärva hennes hus. Men i huset bor det redan två konstiga typer som påstår att de också ärvt huset tillsammans med Pursy, så de tre är tvungna att bo där tillsammans och lära känna varandra vilket väl kanske inte alltid är så himla roligt och lätt. Jag är ju lite svag för filmer som utspelar sig i den amerikanska södern och filmer med konstiga typer så jag ger den 5 av 5 prickiga prickar. Så den kan ni ju passa på att titta på om ni sitter insnöade någonstans tycker jag. Bra himla mycket roligare än att gå på stan!
 
 
(jag får nästan lov att sitta med en skämskudde när jag lyssnar på det här albumet för jävlar i min lilla låda vad hon har stulit texter från andra svenska artister. kanske någon som fastnade lite i det här så mycket bättre-tänket...)

Jag ser att det håller på att bli sant nu, du & jag.

Adventsfika brukar väl vara samma sak år in och år ut. Det är pepparkakor och lussebullar, kanske nåt julgodis och ibland någon mandelmussla. Men ibland vill man ju förnya sig lite. Och jag är ju sån där som tycker att man inte behöver ha någonting att fira för att äta tårta, eller så finns det alltid anledning att fira. Och det finns alltid anledning att testa fram nya smakkombinationer till tårtor. Så vad smakar jul då? Ja, till exempel pepparkaka och apelsin. Det är ju en fin kombination tänkte jag, och så gjorde jag mig en liten tårta med de smakerna.
 
Apelsin- & pepparkakstårta
 
Tårtbottnar:
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
75 gr smör
4-5 tsk pepparkakskryddor
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl grädde
1 sats apelsincurd

Apelsincurd till fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
rivet skal och saft från 1 apelsin
1 burk kesella 10%

Apelsinglasyr:
100 gr rumsvarmt smör
2½ dl florsocker
2 msk grädde
1 msk pressad apelsinsaft
1 msk finrivet apelsinskal
 
pepparkakor till garnering

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund form.
Vispa ihop ägg och socker.
Värm mjölken och låt smöret smälta i den.
Häll ner det i äggvispet.
Blanda mjöl, pepparkakskryddor och bakpulver och rör försiktigt ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter.
Låt kakan svalna och skär den sedan i tre bottnar.
 
Gör i ordning apelsincurden:
Vispa ihop ägg och socker i en bunke som tål värme.
Koka upp vatten i en kastrull som skålen passar i.
Sätt skålen över kastrullen och vispa i apelsinen
Vispa HELA TIDEN tills äggsmeten tjocknar.
Det tar ca 10-15 minuter.
Ta bunken från värmen och rör ner kesellan.
Låt curden svalna.
 
Vispa grädden och bre hälften över den understa delen på tårtan.
Bre sedan över hälften av apelsincurden.
Lägg på nästa del och bre på resten av fyllningen & grädden.
 
Gör glasyren:
Vispa smöret med florsocker tills det är fluffigt med hjälp av elvisp.
Tillsätt grädde och apelsinsaft och skal.
Bred glasyren på tårtan och garnera med pepparkakor.
 
Där har ni er allt ett adventsfika som heter duga! Eller tårta. Gott var det i alla fall. Så nu vet ni vad ni ska bjuda på när det är dags för adventsfika nästa gång. På söndag alltså. Helt knasigt att det bara är två veckor kvar till julafton. Tre veckor kvar till nyårsafton. Var tog hela det här året vägen?
 
Och vart tog hela den här förmiddagen vägen? Nu är det nog dags att försöka få någonting vettigt gjort. Gå och handla lite frukt och grönsaker till exempel. Vi har helt totalt slut på ätbara saker här hemma, så jag fick göra havregrynsgröt till frukost i ett försök att få i mig någonting. Men näej, jag tycker fortfarande att det är så äckligt så att jag får kväljningar av det, så nu vet jag det och behöver inte undersöka den saken igen på några år. Skönt att ha den saken ur världen åtminstone. Då har inte den här dagen varit helt förgäves.
 

Att döda en känsla.


Den här lilla krumeluren blir två månader idag. Eller lilla och lilla, nu väger hon ju faktiskt 4,2 kilo och är 53 cm lång så hon är ju inte så himla jätteliten längre. Hon har firat med att börja skratta ordentligt och vi har firat med apelsin- och pepparkakstårta. Men den återkommer jag med en annan dag, man vill ju inte överdosera på sötsaker liksom. Tihihi, som kungligheterna säger.
 

Det finns en del av mig som du inte kommer att sakna.

Jag har sett på facebook att det finns folk som fortfarande köper pepparkaksdeg. Skäms på er! Eller ja, skyll er själva kanske är bättre sagt. Inte nog med att det är mycket godare med hemmagjord pepparkaksdeg, det är också vetenskapligt bevisat att man blir mycket snällare av hemmagjord pepparkaksdeg. Och detta påstående grundar jag på absolut ingenting, mer än att det är logiskt. Och eftersom jag nu har bakat massor av pepparkakor så har jag blivit så snäll att jag tänker dela med mig av världens godaste pepparkaksdeg, nämligen min mammas.
 
Pepparkakor

ca 100 st

150 gr smör
0,75 dl sirap
2 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
2 ägg
1 tsk bikarbonat
6½ dl vetemjöl

Blanda smör, sirap, socker, kanel, ingefära och nejlikor i en kastrull.
Låt detta koka ihop.
Låt det kallna, gärna över natten.
Blanda ner ägg, bikarbonat och hälften av mjölet.
Ta sedan upp degen och arbeta in resten av mjölet.
Låt gärna degen vila i kylskåp någon dag innan du bakar kakor av den.
Grädda pepparkakorna på 175-200 grader tills de får en fin färg.
 
Jag tvingade Jimmy att gå och köpa lite fler pepparkaksformar till mig, det går ju liksom inte att inte ha hjärtan och stjärnor och sånt. Så jag bad honom att köpa det, och några fler olika sorters formar så vi fick lite juligare pepparkakor. Så, säg hej till jul-tuppen och jul-fladdermusen!
 
Hur många gånger jag tagit en fladdermus-pepparkaka och sagt repliken: "That's what I do, 'cause I'm BATMAN!" undrar ni? Ja, det har väl hänt skulle vi kunna säga. Kanske såpass många gånger att det inte skulle vara jättekonstigt om Ofelias första ord blir just dessa.
 
I morse fick jag dra upp min sjusovare till dotter klockan 09.00 för vi skulle till vårdcentralen och ute var det tydligen -17 grader, så det var bara att pälsa på sig. Tur att man har växt till sig lite så man föredrar varm framför snygg, annars hade det kunnat bli riktigt jobbigt. Men nu var det faktiskt riktigt trivsamt att promenera i det vädret. Fast ja, det ska ju erkännas att det är ännu trivsammare nu när jag sitter inne och gottar mig med en kopp te och violpolkisar framför Mad Men medans Ofelia sover. Så det ska jag fortsätta med en stund till nu innan det är dags att börja med fredagsmiddagen. Mmm, fredagsmiddagen...
 

Du har fastnat någonstans mellan ditt hjärta och ditt huvud.

Eftersom en av mina bästa vänner Johanna fyller år idag så tänkte jag till hennes ära inleda det här blogginlägget med hennes standardreplik: "Alltså, ni fattar inte hur trött jag är!" För det är jag. Jag är så där trött så det gör ont i hela kroppen och jag skulle bara vilja ligga i sängen hela dagen. Eller varför inte resten av veckan. Ofelia var helt galen igår och skrek väl mest hela tiden från 16 - 23.30 såvida man inte bar på henne, och efter ett tag började hon skrika när man bar på henne också. Såna kvällar blir man ju helt knäpp i huvudet och det slutar oftast med att man gråter själv också i ren frustration. Jag hotade henne med att hon inte skulle få några julklappar men hon brydde sig liksom inte alls, så det var väl bara att fortsätta att bära och trösta då...
 
På något konstigt sätt lyckades jag i alla fall koka ihop en liten soppa att äta till middag bland allt gråtande och bärande. Ah, sakerna jag gör för att hålla mina bloggläsare vid glatt humör! Varsågoda!
 
Potatis- & palsternackssoppa med chilicheese-quesadillas
 
för 4 portioner
 
400 gr potatis
500 gr palsternacka
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/3 liter vatten
2 msk kycklingfond
timjan
1 burk kikärter (400 gr)
2 dl mjölk
salt
peppar
 
4 st tortillabröd
riven ost
finhackad jalapeños
 
Skala och skär potatis, palsternacka, lök och vitlök i bitar.
Fräs i smör i en stor kastrull i några minuter.
Häll över vatten, fond, timjan och kikärter.
Låt koka i 20-30 minuter tills grönsakerna är mjuka.
Mixa soppan slät i matberedare eller med stavmixer.
Tillsätt mjölken och låt soppan koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela ost och jalapeños på två av tortillabröden.
Stek dem i en torr teflonpanna.
Lägg på resterande tortillabröd som lock när osten börjar smälta.
Skär varje tortilla i fyra bitar och servera till soppan.
 
Receptet har jag hittat i ett gammalt nummer av Buffé och knappt byggt om alls faktiskt. Gott var det i alla fall, men palsternackssoppa brukar ju vara det. Jimmy var mest imponerad av quesadillasen (quesadillasarna?) och de var faktiskt också jäkligt goda. Nåt för tapasbordet!
 
Nu är ju klockan snart 12 så nu är det väl dags att sova middag, eller? I natt drömde jag att Henke Lundqvists mamma läste min blogg, så jag avslutade ett blogginlägg med att skriva hej till henne. Det kan ju ha varit en sanndröm. Hej Henke Lundqvists mamma! Isåfall.
 
The Babies - Baby

Spela inget spel som inte jag kan vinna.

Nu börjar det minsann likna någonting där utanför fönstren! Om det fortsätter såhär så slipper jag ju sitta och autistvagga på golvet i min längtan efter snö, för nu är det ju faktiskt flera centimeter snö därute och dessutom kallt. Tänk så mycket finare hela världen blir på en gång! Nu känner även jag mig redo att börja julbaka och julstöka.
 
Förra veckan var jag däremot inte riktigt redo för julkakor, istället var jag helt ur säsong och bakade en lite mer somrig kvällskaka med bär och grejer. Galet gott var det också, så nu kommer det lite kontrast till allt julgodis och alla julrecept som resten av bloggosfären svämmar över av för tillfället. Spara det här receptet tills ni känner er redo vetja, ni kommer inte att ångra er!
 
Nötmarängrulle med bärfyllning
 
5 äggvitor
1½ dl strösocker
1½ dl ljust muscovadosocker
150 gr finhackade hasselnöter
1 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
 
Fyllning:
2½ dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
250 gr valfria bär (jag hade hallon & blåbär)
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en långpanna med lätt smörat och mjölat bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till vitt, hårt skum.
Tillsätt strösockret och muscovadosockret lite i taget under vispning
tills du har en maräng.
Vänd försiktigt ner nötter, mjöl, kakao och vaniljsocker i marängen.
Bred ut smeten i en långpanna.
Grädda i ca 20 minuter.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.
Lägg över långpannan och låt kakan kallna helt.
Vispa grädden ganska hårt och rör ner vaniljsocker.
Mosa bären lätt och rör ner i den vispade grädden.
Bred på bärgrädden på kakan och rulla ihop från långsidan.
Om du delar kakan i två delar efter du brett på grädden går det lättare att rulla ihop.
 
Enligt Jimmy var detta det godaste jag bakat på länge och han har redan bestämt att han ska ha med en sån här som fredagsfika nästa gång det är hans tur att stå för det. Vilket är om typ ett halvår då det var hans tur för bara någon vecka sen, men det är ju bra att han är ute i god tid.
 
Men nu är det som sagt snö och juletider och idag har jag till och med bakat några pepparkakor. Jag insåg dock att jag måste köpa lite fler pepparkaksformar, jag har liksom varken hjärtan eller stjärnor men jag har en dinosaurie och en älg... Väldigt juliga djur det där.
 
Crystal Castles - Kerosene

Jag försökte så himla mycket.

Trots att det är första advent idag så har jag inte gjort någonting adventigt alls. Här har inte ätits eller bakats en enda pepparkaka eller lussebulle, inte druckits någon glögg och inte sjungits en enda julsång. Däremot har det ätits comfort food, det får man göra när det är söndag och kallt ute. Idag fick det bli en rätt som jag hittade hos Amy som passade alldeles utmärkt en dag som denna, trots att den inte är det minsta julig.
 
Mexikansk Bönröra under Potatistäcke
 
4 portioner
 
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika, tärnad
1 röd paprika, tärnad
1 burk krossad tomat
1 tsk starkt chilipulver (lite mindre om du inte tycker om hetta)
2 msk tacokryddmix
1 burk konserverad majs (325 g), avrunnen
1 burk konserverade kidneybönor (215 g), sköljd och avrunnen
1 stjälk selleri, skivad

Potatistäcke:
ca 800 g potatis
ca 1 dl mjölk
1 dl riven ost
0,5 dl riven ost som strös över potatistäcket
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med att skala och koka potatisen tills den blir mjuk.
Under tiden hetta upp olja i en stekpanna
och fräs vitlök, selleri och paprika tills de är halvmjuka.
Tillsätt krossad tomat, chilipulver, tacokrydda, majs och kidneybönor.
Låt allt koka upp och sjuda i ca 10 min.
Häll bönröran i en ugnssäker form.
När potatisen är färdigkokt.
Hälla av allt vatten och mosa med en gaffel.
Tillsätt mjölk, potatiskrydda och ost.
Rör ihop moset och klicka det över bönröran i formen.
Strö riven ost över potatistäcket och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter.
 
Gott, mättande och värmande. Perfekt för idag alltså. Annars idag så har jag mest titta på längdskidor och sen har Ofelia haft besök av sin farmor och faster. De besökte visserligen mig också, men det var nog Ofelia som var mest intressant. Eller åtminstone gulligast. Jag var mest frusen och trött. Nu ska jag gå och slänga mig framför en spårvagn.
 
SKATERS - Are We Just Doomed?

RSS 2.0