Luspank är vad jag är, men jag mår som en miljonär.

Nu kommer här något så ovanligt som gårdagens middag! Jag ligger ju några veckor efter med det här bloggandet, men nu tänker jag lite som SJ, det tåg som är mest försenat prioriteras sist så att åtminstone något tåg kommer i tid. Alltså, gårdagens middag först, så får sånt som jag gjorde för några veckor sen ligga några veckor till och skramla i matbildsmappen. Mest för att det var flera stycken som skrev på instagram igår när jag la upp en bild på middagen där att de ville ha receptet och jag är ju så snäll och omtänksam, så nu kommer den: Gårdagens middag. Helt knasig kombo, helt galet gott. Det här kommer vi att äta igen!
 
Kål- & Nötgryta Med Quinoa.
 
för 4 portioner
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
1 röd chili
500 gr krossade tomater
4-6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
100 - 150 gr vitkål
100 - 150 gr rödkål
ca 1 dl ekologiskt och osötat jordnötssmör
1 liten burk kikärter
ca 1½ dl naturella cashewnötter
 
Finhacka lök och vitlök.
Kärna ur och finhacka chilin.
Fräs lök, vitlök och chili tillsammans med curryn i smör i en gryta.
Skär vit- och rödkål i bitar.
Tillsätt tomatkross, vatten, jordnötssmör, grönsaksbuljong och kål i grytan.
Låt koka i ca 10 minuter.
Tillsätt kikärterna och låt koka några minuter till.
Smaka av med salt och peppar om du vill.
Häll i nötterna strax innan servering.
Servera med quinoa eller som den är.
 
Nu ska jag muta den lilla bebisen med mat sen ska jag slänga ner henne i vagnen så hon får sova lite, det är en extremt mammig period just nu så så fort jag inte bär på henne så gallskriker hon. Ja, jag har skrivit detta med henne i knät. Liiiiiite trött blir man. Men det är ju fredag och solen skiner, så jag försöker att hålla humöret uppe. Ska gå och köpa massa god frukt, glass och läsk sen också så jag överlever helgen. Det gör jag kanske ändå för göteborgs matbloggsmaffia ska gå och äta chokladfrukost på Kanolds imorgon. Bäst jag köper extra mycket gotte tills ikväll då så magsäcken är ordentligt uttöjd imorgon bitti!
 
Beachwood Sparks - By Your Side

Du skulle kunnat vara min fyrklöver.

Jag är ingen frukostmänniska, har aldrig riktigt förstått mig på de där som går upp en timme tidigare och fixar värsta finfrukosten en vanlig tisdag. Det är jag alldeles för morgontrött för, hade jag däremot haft någon som gick upp och fixade finfrukost till mig så skulle jag ju absolut gärna äta den. Man borde ju egentligen äta helgfrukost på vardagarna, då skulle man ju vara på så himla mycket bättre humör. För några helger sen var jag sådär redig och ställde mig och bakade scones på lördagmorgonen. Och det kan jag säga, att hade jag fått de här nybakade sconesen en måndagmorgon klockan sex så hade jag nog varit bra mycket gladare hela veckan sen. För det var inte bara nybakade scones, det var nybakade c h o k l a d s c o n e s.
 
Chokladscones
 
8 st
 
4 dl vetemjöl
½ msk bakpulver
en nypa salt
50 gr smör
1 dl mjölk
1 ägg
1 msk honung
50 gr hackad mörk choklad
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en stor skål.
Finfördela smöret med fingertopparna i i mjölblandningen.
Tillsätt mjölk, ägg, honung och hackad choklad.
Arbeta snabbt samman till en deg.
Dela degen i 2 delar och platta ut dem till runda kakor.
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Skär skåror i scones och nagga dem med gaffel.
Grädda i ca 10 minuter.
Servera med vaniljkesella och en god marmelad.
 
Blir du inte snäll och glad efter den frukosten, då blir du aldrig snäll och glad. Så är det bara.
 
Annars har vi haft en finfin helg i Lidköping. Det var fint väder och vi blev bortskämda med massor av god mat och gott fika. Dock var vi inte så bra på att shoppa på Delicato-outleten, vi kom bara fram till att vi redan har massor av kakor hemma och att vi bara kommer att äta upp allt vi köper ändå. Så istället gick vi till Iitala-outleten och köpte ett Mumin-gosedjur till Ofelia. Det var ju duktigt och hälsosamt av oss, bara sådär för omväxlings skull. Nu ska jag nog fortsätta att chocka kroppen och äta mig ett litet äpple.
 
She & Him - Shadow Of Love

Jag har ägnat hela mitt liv åt att fly från verkligheten.

De senaste dagarna har det varit fruktansvärt mycket rasistiska kommentarer på min facebook, det har spridit sig som algblomning och känns ungefär lika kul också. Jag är så trött på det så jag funderar starkt på att bara ta bort alla som kläcker ur sig hemskheter som "apjävlar" och "skjut ihjäl dem" och annat trams, vare sig det är någon ytlig bekant eller någon närstående släkting. Jag vet att man ska ta diskussionen, men det är väldigt svårt att ta diskussionen med någon som tror att det heter diskution. Igår när jag var som tröttast på det hela (för jag var dum nog att försöka ta "diskutionen" med en tjej) kände jag till och med att jag orkar inte åka upp till Sågmyra i flera veckor i sommar, senast jag var där var det en konstant gnölande om dessa "hemska nysvenskar". I 18 dagar var jag där och jag såg lika många invandrare under dessa 18 dagar som jag såg enhörningar. Så de skulle ju lika gärna kunna lägga ner den energin och ilskan på enhörningar istället, det är ungefär lika vettigt. Men helst skulle man ju kunna sluta vara så hatisk överhuvudtaget och kanske ta och läsa en bok eller nåt istället.
 
Idag är jag lite gladare igen och kommer ihåg att de flesta i världen faktiskt inte är inskränkta knasbollar utan normala trevliga människor. Och normala trevliga människor kanske vill ha lite god mat att mumsa på. Jag har nyss lärt mig att man inte bara behöver steka eller grilla halloumi och äta som den är, man kan slänga den i grytor också. Det är helt galet gott. Man kan göra lite på det här viset:
 
Halloumigryta
 
4 portioner
 
250 gr halloumi
1 zucchini
ca 100 gr färska champinjoner
1 gul lök
1 burk konserverade körsbärstomater
1 tärning grönsaksbuljong
1-2 tsk sambal oelek
oregano
salt
peppar
 
Skär osten i kuber.
Stek dem gyllenbruna i olivolja och lägg åt sidan.
Skär zucchinin i halvmånar.
Skiva champinjonerna och finhacka löken.
Fräs detta i olja i en stor gryta.
Häll över tomaterna när det är genomstekt.
Tillsätt buljongen och sambal oelek efter smak.
Låt puttra i ca 15 minuter.
Smaka av med oregano, salt och peppar.
Rör ner osten precis innan servering.
Servera med bulgur och en god sallad.
 
Nu ska jag packa lite väskor åt mig och Ofelia för i eftermiddag ska vi åka till Lidköping och stanna där över helgen. Ja, Jimmy ska också vara med för det är hans pappa med tillhörande fru som vi ska hälsa på. Vet ni vad som finns i Lidköping? En Delicato-outlet! Vad de hittar på! Man blir ju glad bara av tanken. Ha en fin helg kompisar!
 
Joe Hill Louis - Walkin' Talkin' Blues

När våren får dig att bryta samman, tänk på när vi var tillsammans.

Jag lovade er en valborgsdessert och här kommer den! Jag fick Roy Fares bakbok Sweet i julklapp av Jimmys lillasyster och sen dess har jag väl bläddrat fram och tillbaka i den ungefär 100 gånger men inte tagit mig för att göra någonting ur den, men på sista april tog jag äntligen tag i saken. Den där Roy alltså, han kan verkligen sina grejer. Men även om Roy verkligen kan sina grejer så fick jag ju lov att ändra om lite, fast inte så mycket. Det enda jag ändrade var att jag marinerade äpplena i äppeljuice istället för i calvados, för jag köper inte en hel flaska calvados för att jag ska använda en matsked i ett recept. Men om ni vill göra det, så tycker jag att ni ska göra det. Men framförallt så tycker jag att ni ska göra den här desserten. Såhär sa Jimmy när vi åt den: "Det är så gott så att man vill gråta!"
 
Mjölkchokladmousse med marinerade äpplen och havrecrumble
 
för 2 portioner
 
Havrecrumble:
25 gr smör
1½ msk råsocker
½ dl havregryn
1½ msk vetemjöl
¼ tsk bakpulver
 
Marinerade Äpplen:
1 äpple
1 dl socker
½ citron, saften från
1½ msk äppeljuice (eller calvados)
½ dl vatten
 
Mjölkchokladmousse:
50 gr mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk vatten
1 msk socker
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla ingredienser till havrecrumblen i en skål.
Nyp ihop med fingrarna till en smuldeg.
Strö ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen ca 10 min.
Låt svalna.
Skala och skär äpplet i små tärningar.
Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull.
Smält det på låg värme tills du har en gyllenbrun karamell.
Blanda ner äpple, citronsaft, juice/calvados och vatten och koka upp.
Sänk värmen och låt sjuda i ca 2 minuter.
Sila av och spara vätskan.
Lägg äppeltärningarna i kylen.
Hacka och smält chokladen till moussen.
Vispa grädden till medelfast konsistens.
Häll äggulan i en bunke.
Koka upp vatten och socker till en sockerlag.
Häll ner sockerlagen i en stråle i äggulan och vispa på max med en elvisp.
Vispa tills du har ett fast skum.
Vänd ner den smält chokladen och sedan grädden.
Blanda väl.
Varva sedan crumble, äpplen och mousse i ett serveringsglas.
Låt stå i kylen minst 1 timme, gärna fler.
Droppa över lite av den sparade vätskan från äppeltärningarna innan servering.
 
Nu var det en himla massa text och jag förstår om det här låter lite krångligt, men det var faktiskt inte det. Det mesta går ju att förbereda långt i förväg, så om du ska ha gäster är det faktiskt en himla bra dessert. Jag som inte är så förtjust i mjölkchoklad utan gärna vill ha min choklad så mörk som det bara går var lite skeptisk först, men det gick snabbt över vill jag lova. Så fruktansvärt god och fluffig mousse och inte alls sötsliskig.
 
Nej, nu kanske jag ska hoppa ur pyjamasen och klä på mig lite. Nu när jag slutat amma har jag helt plötsligt så sjukt mycket kläder att välja bland, det är nästan så att jag funderar på att börja med klädbyte inför middagen och sånt där för att jag ska få använda allt. Ofelia byter ju kläder ungefär 3 gånger om dagen för att hon kladdar så mycket med maten, så varför skulle inte jag kunna få göra samma sak?
 
Savages - Marshal Dear

Det står ingen middag på bordet och kylskåpet är tomt.

Just fan, jag har ju en bloggjävel. Men hur ska man kunna komma ihåg det när det är 30 grader varmt OCH hockey-VM OCH eurovision på en och samma vecka? Nej, det går ju faktiskt inte. Men idag är det bara 16 grader varmt och både VM och eurovision-cirkusen är slut, så då får jag väl ta och ge den här negligerade lilla bloggen lite uppmärksamhet.
 
Jag insåg att jag ju inte ens delat med mig av våran valborgsmiddag och det var ju liksom några veckor sen det var valborg. Så nu får jag väl vara snäll och göra det då. Det här ska väl egentligen helst göras på grillen, men om det är dåligt väder eller om du inte har tillgång till en grill så går det precis lika bra att göra i ugnen, vilket vi gjorde på det här viset:
 
Baconlindade kryddiga färsspett med klyftpotatis och honung- & vitlökssås
 
för 4 pers
 
400 gr nötfärs
1 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 tsk kanel
1 ägg
salt
peppar
1 paket bacon
 
Sås:
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk flytande honung
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda köttfärsen med kryddorna och ägget till en jämn smet.
Forma färsen runt grillspetten.
Linda runt bacon.
Lägg spetten i en ugnssäker form och stek i ugnen i ca 10 minuter.
Blanda matyoghurten med vitlöken och honungen.
Servera färsspetten med såsen, klyftpotatis och en sallad.
 
Lätt som en plätt men jättegott. Sen hade vi dessert också, men den får jag återkomma med en annan gång. Den är absolut värd ett helt eget inlägg för att få odelad uppmärksamhet.
 
Annars då? Jodå, förra veckan när vi var på väg hem från affären så trillade helt plötsligt hjulet av från Ofelias barnvagn. Så där stod vi och kände oss hjälplösa med massor av tunga matkassar. Sen var vi barnvagnslösa resten av veckan och kunde knappt göra någonting alls förutom att hänga hemma i trädgården, vilket förstås inte heller var så dumt. Men nu har vi införskaffat en ny barnvagn och kan ge oss ut på äventyr igen.
 
Visste ni förresten att det finns ett Husby i Stockholm också? Det visste inte jag och trodde det var i Dalarna det var upplopp och grejer. FINNS det ens 50 pers att evakuera där? Tänkte jag. Så nu har jag lärt mig nåt nytt idag också. Inte illa.
 
Valerie June - Shotgun

Slå ner mig med en fjäder.

Strax innan jul fick jag ett litet paket på posten från Ann, i paketet låg den väldigt snygga boken "Kolor, jazz & bakverk" som tjejerna på Pärlans Konfektyr gjort. Det är en sån bok som man blir glad av även om man inte är ett dugg intresserad av vare sig kolor eller kakor, för den är så snyggt gjord. Jag blev alltså extra glad eftersom jag dessutom gillar kolor och kakor. Däremot så har jag ju en liten bebis, vilket inte är ultimat om man vill koka kola. För några veckor sen gav jag mig på det ändå, men använde mig av ett lite enklare recept än de som finns i boken och använde helt enkelt boken som smakinspiration. Resultatet blev såhär:
 
Pepparkakskola med torkade lingon
 
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen nejlika
50 gr torkade lingon
 
 150 gr vit smält choklad
torkade lingon
 
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull i en vid kastrull.
Låt det koka upp under omrörning tills smeten är 120 grader.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner kryddorna och lingonen.
Häll smeten i en bakpappersklädd plåt.
Låt kolan svalna och skär sedan i bitar.
Doppa om du vill kolan i vit smält choklad och garnera med lingon.
 
Jag doppade hälften av kolorna i vit choklad och lät hälften av dem vara som de är. Jimmy tyckte bäst om de chokladdoppade och jag tyckte bäst om de som var utan. Var det konstigt att äta pepparkakskola såhär i vårtider? Ja. Var det gott att äta pepparkakskola såhär i vårtider? Ännu mer ja. Tycker ni att det låter alldeles för konstigt att äta såhär års så tycker jag att ni kan spara receptet och göra det till jul istället, det är det absolut värt. Man vill ju inte äta pepparkaksgrejer allt för ofta, då kan man ju bli snäll. Hmm... Får man ge 7-månadersbebisar pepparkakor?
 

Alla vet att pesten kommer och alla vet att den kommer snart.

Jaha, så har föräldrarna och storebrorsan åkt hem, Ofelia sover och lugnet har lagt sig över lägenheten. Här på bloggen verkar det ju däremot ha varit allt annat än lugnt de senaste dagarna... Vad har jag nu gjort? Nåja, det spelar väl ingen roll, det är ju bara trevligt.
 
Något annat som är trevligt är ju när man upptäcker att man tycker om saker som man trodde att man inte tyckte om. Som när vi hade matbloggsträff hos Kim med tema Tant för några månader sedan och Sofie hade med sig en grönkålspaj med ädelost. "Jag tycker ju varken med grönkål eller ädelost..." Tänkte jag skeptiskt men smakade förstås ändå. Och jo, jag tycker tydligen visst om både grönkål och ädelost. Kan man tänka sig. Så jag satte glatt i mig både en och två bitar av pajen, och för någon vecka sen så lagade jag den här hemma också för jag hade tänkt på den så mycket. Paj alltså, världens bästa mat! Och ja, jag ändrade liiite i receptet, här kommer min version:
 
Grönkålspaj Med Ädelost
 
Pajdeg:
75 gr smör
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl kesella
 
Fyllning:
250 gr fryst grönkål (200 gr strimlad färsk grönkål går också bra)
½ gul lök
2 ägg
1 dl kesella
1½ dl mellangrädde
ca 140 gr ädelost
 
Garnering:
Grovhackade valnötter
flytande honung
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta snabbt samman pajdegen i en matberedare eller för hand.
Tryck ut degen i en pajform.
Nagga och ställ i kyl i ca 30 minuter.
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
Finhacka löken.
Fräs lök och grönkål i smör i en stekpanna några minuter.
Vispa ihop ägg, kesella och mellangrädde.
Krydda med salt och peppar.
Lägg grönkålsfräset i pajskalet.
Smula över osten.
Häll över äggstanningen försiktigt.
Grädda i ca 30 minuter.
Strö över hackade nötter och ringla över honung precis innan servering.
Servera med en god grönsallad.
 
Laga denna nu, även om ni tror att ni inte gillar grönkål eller ädelost. Den är jättegod! Perfekt på en buffé också, kan ju vara bra såhär i sommartider.
 
Vad har vi roat oss med när min familj var här och hälsade på då? Ja, lite allt möjligt. Storebror bestämde att vi skulle gå på Volvomuseum, så det gjorde vi i fredags och lärde oss sååå mycket. Hm, nåja, vi såg en väldigt massa bilar, lastbilar, traktorer och grejer i alla fall. Jag är ju så fruktansvärt bilintresserad... Sen har vi ätit massa god mat, köpt ett nytt soffbord och varit på Gunnebo Slott. Där var min Storebror mest upprörd över att allt var ekologiskt och Ofelia var mest bara arg av okänd anledning. Jo, hon kan faktiskt vara arg också. Och så har vi sett på dålig film. Det var väl ungefär det.
 
Nu ska jag dricka te och bara vara sådär allmänt söndagsseg. Förra helgen var det Rättviks Marknad där uppe där jag kommer ifrån så på facebook skickade jag lite halvt på skämt ut en önskan om att någon skulle köpa ut marknadschips till mig. 8 påsar hade mina föräldrar med sig, och då hade min Storebror ändå valt att behålla några påsar hemma eftersom jag redan fått så många. Sweet! Marknadschips alltså, fina grejer!
 
Depeche Mode - Just Can't Get Enough

Det påminner mig om smärtan som jag lämnar kvar.

Jag måste erkänna att det blivit lite sisådär med fredagspastan på sistone, jag vet faktiskt inte ens när vi senast hade det. Men eftersom det är fredag för många idag så bjuder jag i alla fall på ett pastarecept, jag tror inte att vi åt detta en fredag, men det var gott ändå! Det är dessutom fint för den går precis lika bra att äta kall som varm, och kan alltså vara helt perfekt att ta med som picknickmat nu när det äntligen blivit varmt ute!
 
Pasta med skinka och marinerade tomater
 
för 4 portioner
 
250 gr körsbärstomater
80 gr babyspenat
4 portioner pasta
ca 250 gr rökt skinka
 
marinad till tomaterna:
1 citron, rivet skal från
1½ msk flytande honung
1 msk dijonsenap
3 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
2 st pressade vitlöksklyftor
salt & peppar
 
Börja med att vispa ihop marinaden.
Dela tomaterna på hälften och lägg ner i marinaden.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Häll av pastavattnet, lägg i skinkan i kastrullen och värm ca 1 minut.
Blanda i tomaterna och babyspenaten och rör om.
Servera!
 
Snyggt, somrigt och fräscht. Lite grann som jag. Hoho. Jag och Ofelia var på mamma & bebishäng igår hemma hos en i våran mammagrupp och vi satt i trädgården i solskenet i flera timmar så jag har en riktigt fin bonnabränna nu, är alldeles knallröd i nacken. Undrar hur gammal jag måste bli innan jag lär mig att även den första solskensdagen bränner? Betydligt äldre än 28 verkar det som i alla fall.
 
Idag är det dock ingen risk för att bränna sig i solen, regnet öser ner och ska tydligen fortsätta göra det resten av helgen. Självklart, eftersom mina föräldrar och min Storebror kommer hit imorgon och hälsar på. Skyll på dem! Jag hade ju tänkt städa och göra lite fint idag innan de kommer, men då våran lägenhet förvandlats till ett ölbryggeri så är det lite svårt. Då måste jag alltså sitta i soffan och titta på Mad Men och dricka te istället nu när lillen sover. Tråkigt, verkligen tråkigt.
 
Jeff Buckley - So Real

Kärlek löser inga problem. Kakor däremot...

Det bästa med Jimmys jobb (förutom det faktum att han får jobba med det han verkligen vill jobba med) är att ungefär varannan/var tredje månad sådär så ska han ha med sig fredagsfika. Jag vill också ha ett jobb med fredagsfika sen. Och kanske måndags-, tisdags-, onsdags- och torsdagsfika. Men vi kan börja med fredagsfika. Jaja, ska vi vara riktigt noga kan vi ju börja med ett jobb överhuvudtaget. Men åter till fredagsfikat, sist det var dags för Jimmys fredagsfika så slängde jag ihop en ambrosiakaka med vaniljkrämsfyllning.
 
Ambrosiakaka med vaniljkrämsfyllning
 
150 gr smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av en apelsin
 
Fyllning:
ca 2 dl vaniljkräm
 
Glasyr:
ca 2 dl florsocker
1½ msk pressad apelsinsaft
 
syltade apelsinskal till garnering
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund sockerkaksform.
Smält smöret till kakan och låt det svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Tillsätt apelsinskalen och blanda väl.
Häll smeten i sockerkaksformen och grädda ca 30 minuter.
Låt kakan svalna innan du delar den på mitten och brer på vaniljkräm.
Rör ihop glasyren och bred över kakan.
Strössla över apelsinskalen.
 
Nu kan ju faktiskt inte jag säga huruvida det var gott eller ej, men när kakan tog slut hade Jimmys arbetskamrater sagt åt honom att gå hem och baka en till, så jag antar att det var det. Herregud, det ser man ju på den att den är god.
 
Nu har jag en bebis som är övertrött så nu ska hon få förmiddagsvila lite, sen ska vi gå hem till en av hennes kompisar och fredagsfika. Det är viktigt det där med fredagsfika. Annat viktigt: Hockey-VM börjar idag. Mmm... Loui Eriksson.
 
Britta Persson - Sunbeam

Bredvid mig ligger en drömmare och drömmer.

Nu är det redan maj och jag kanske sa någonting i mars om att man bara får äta långkok så länge det är Vinterstudion på tv fortfarande. Men jag säger så himla mycket dumt så hälften vore nog. Om våren dröjer så får man givetvis äta långkok längre än så, man får helt enkelt passa på att göra det så länge man fryser och behöver en värmande gryta i magen. Jag behövde ett värmande långkok i magen för ungefär två veckor sedan, jag behövde dessutom lite pasta till så då passade jag på att göra en god grekisk gryta.
 
Grekisk Köttgryta Med Pasta
 
4 portioner

400 gr grytbitar av nöt
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 st selleristjälkar
1 lagerblad
2 st morötter
1 burk krossade tomater (400 gr)
2,5 dl köttbuljong
2,5 dl vatten (eller lite mer, beroende på hur såsigt du vill ha det)
3½ dl vitt vin
200 gr fetaost
färsk basilika

Bryn köttet i en stor gryta.
Hacka lök, vitlök och selleri fint och tillsätt i grytan.
Låt lökhacket puttra på svag värme tills löken blivit mjuk och genomskinlig utan att ha fått färg.
Skala och dela morötterna i bitar.
Tillsätt lagerbladen, oreganon, krossade tomaterna och sist morötterna.
Häll i vinet, buljongen och vattnet, koka upp och låt koka i tre minuter innan du lägger på locket.
Låt koka i ca 2-3 timmar tills köttet känns riktigt mört.
Rör om emellanåt och tillsätt även här mera vatten om det behövs.
Lägg i dem i grytan och låt koka ca 40 minuter till.
Hacka den färska basilikan och blanda i en skål med den smulade fetaosten.
Servera grytan med pasta och toppa med ostblandningen på tallriken.
 
Fruktansvärt gott. När jag la ut bilden på detta på instagram så undrade Hogie om den var vegetarisk, det är den ju inte, men jag tror det funkar precis lika bra att byta ut köttet mot quornbitar (fastän det är lite tråkigt) eller bönor eller bara öka mängden morot och selleri. Jimmy hälsar att grytan är ännu godare nästa dag, speciellt om man låter fetaoströran ligga med i grytan när man värmer på den då.
 
Vi har ett nytt litet projekt här hemma nu förresten, eftersom de tidigare projekten "Röstar man blått får man inte ligga" och "Om inte Pernilla får en bebis så får Jimmy äta fisk" var väldigt framgångsrika så har vi nu bestämt att Jimmy får lära mig att dricka öl om jag får lära honom att äta fisk. Så en gång i veckan så ska jag dricka en öl som Jimmy valt ut och en gång i veckan ska vi äta fisk. Jajamensan, äntligen händer det nåt i den här bloggen! Fortsättning följer...
 
The Staves - Snow
 
(musiktips där också: the staves, finfina grejer. lyssna!)

Säger du såna saker enbart för att provocera?

Ni som inte var med på den där bloggträffen förra helgen tror kanske att det gick så vilt till så jag liksom försvann från jordens yta. Och ni som var med kanske tror att ni lyckats skrämma bort mig från bloggosfären för alltid. Då kan jag berätta att alla hade fel. Så lätt blir ni inte av med mig! Jag tänkte bara låtsas att jag har ett liv en stund, det gick inte alls särskilt bra så nu är jag tillbaka igen. Och nu tänkte jag visa upp den där fina bloggträffen ur min synvinkel, för ni har ju liksom inte alls redan läst om den 3289483348 gånger redan. Eftersom jag nuförtiden är alldeles för lat för att ta med mig den stora finkameran ut så får ni hålla till godo med instagrambilder:
 
Vi inledde på fredagskvällen med att mingla lite hemma hos Kim för att sedan promenera ner till Chateau Beirut och mumsa på deras meze-meny. Det var inte det enda vi fick avnjuta, vi fick mousserande vin med kanellikör och lite magdans också. En del fick lite mer magdans än andra och kommer kanske aldrig mer att våga åka tillbaka till Göteborg igen, själv satte jag mig längst inne i hörnet mot väggen för att vara på den säkra sidan.
 
Lördagförmiddag var det dags för matvandring med Njutningsfrämjandet. Nej, Remsan är inte pytteliten, det var killen från Njutningsfrämjandet som hade väldigt långa ben. Här står vi utanför Bräutigamshuset och lär oss både det ena och det andra. Det här med att turista i sin egen stad, det är inte så dumt. Speciellt inte när man inte är född i staden utan faktiskt "bara" bott här i snart 5 år. Jag lärde mig en hel del.
 
Till exempel lärde jag mig att det är helt okej att stå och dricka porter på en bro mitt i stan klockan 11 på en lördag. Det hade visserligen någon av farbröderna här nere i parken kunnat lära mig också, men de hade nog inte vetat lika mycket om Carnegie & Co som våran guide från Njutningsfrämjandet.
 
Vi fick gå in på Flickorna Kanolds Chokladcafé också och smaka deras ljuvliga praliner. Och pilla och titta och fotografera allting. Ibland kändes det lite som att vi var en förskolegrupp som var ute på studiebesök när våran stackars guide skulle försöka hålla reda på oss allihopa. Hursomhelst så ska jag absolut gå och testa deras chokladfrukost någon gång och köpa massor av goda finpraliner.
 
Vi avslutade matvandringen uppe vid Skansen Kronan där vi fick smaka fisksoppa, surdegsbröd och gigantiska kanelbullar. Och så fick vi titta på utsikten över stan också, och passa på att vila lite efter den långa vägen upp. Sedan traskade de flesta av oss mätta och glada, men törstiga, ner till Linnéterassen och njöt av något kallt att dricka i solen. Sedan var min del av matbloggsträffandet slut, men de andra fortsatte att äta gott och umgås resten av helgen också.
 
Nu kanske ni känner att ni inte alls läst om den här bloggträffen 100 gånger redan utan vill läsa ännu mer, då kan ni kika in hos alla de andra som var med också:
 
 
Tack för en finfin träff allihopa. Det får vi göra om snarast!
 
 

RSS 2.0