Ditt hjärta är inte säkert med mig.

Idag blev det som sagt söndagslångkok. Det är bannemej grejer det. Fast det tycker jag ju bara för att jag är ganska så lat, och då är det skönt att bara slänga ner massa saker i en gryta och låta det sköta sig själv i 1½ timme medans man själv tittar på extremt dålig eftermiddagsteve. Idag såg söndagsgrytan ut såhär:

Köttgryta med vita bönor i tomatsås

För 2 portioner

ca 200 gr grytbitar av nötkött
1 gul lök
400 gr krossade tomater
ca 4 dl vatten
½ dl tomatpuré
1 msk kalvfond
vitpeppar
timjan
1 lagerblad
1 citron
2 st potatisar
2 st morötter
400 gr stora vita bönor

Skala och finhacka löken.
Fräs löken och köttbitarna i en stor gryta.
Häll över tomatkross, vatten, tomatpuré och kalvfond.
Tillsätt kryddorna och saften från 1 citron.
Låt koka i ca 20 minuter.
Skala och tärna potatis och morot.
Tillsätt i grytan.
Låt koka i ca 50 minuter.
Tillsätt bönorna och låt dem bli varma.
Servera grytan med en god sallad och ett färskt mjukt bröd.

Allt-i-ett grytor är fina grejer och köttet blev så himla mört och fint. Jag serverade mina alldeles nybakade ostgifflar till grytan. Men det receptet kommer lite senare. Jag var ju som sagt väldigt produktiv idag. Jag har "saftat och syltat", bakat syltkakor, bakat ostgifflar och till och med motionerat mig själv lite. Tänk vad mycket man hinner med en vanlig söndag bara man får en timme extra att röra sig med.

Inte ens söndagsångest har jag. Eftersom jag är ledig imorgon. Stängningsdag på jobbet innebär inga barn. Inga barn innebär att det inte är någon som behöver äta lunch. Alltså får jag ledigt. Sweet. Jag ska försöka vara lite produktiv imorgon också. Men mest är det skönt att få lite kortare arbetsvecka, för då blir det fortare fredag. Och på fredag kommer Clara och hälsar på och på lördag är det dags för Håkan Hellström i Scandinavium. November kommer att bli en himla fin månad. Det märker jag ju redan nu. Och om november är bra redan i oktober, då kan det ju inte bli annat än bra.

Shelby Lynne - Alibi

När jag var en liftare var jag tvungen att förlita mig på dig.

I fredags när jag kom hem från jobbet var jag ovanligt nog sugen på småkakor. Jag tycker ju att mördegskakor och småkakor överlag är jättegott när jag väl äter det, men det är inte ofta som jag är sugen på det. Det där småkake-suget har dessutom suttit kvar under hela helgen, så idag tog jag tag i saken och bakade lite fina syltkakor att ha att mumsa på när suget sätter in. Nu är det ju dessutom höst ute och skogen var nyss full av blåbär, så jag fyllde mina med god blåbärssylt. Dessa kakor är också mitt bidrag till Månadens Sötsak:


Blåbärssyltkakor

ca 30 st

200 gr kallt smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
ca 5 dl vetemjöl

Fyllning:
blåbärssylt

Blanda snabbt samman ingredienserna till degen med hjälp av en matberedare.
Eller för hand om du inte har någon matberedare.
Linda in i plastfolie eller lägg i en plastpåse och kyl degen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla degen till bollar.
Tryck med ett finger ett hål i bollarna.
Fyll med sylt.
Grädda kakorna ca 10 minuter i ugnen.



Svårare än så behöver det inte vara. Och hur gott som helst blir det. Gulliga är de också. Jag blir glad bara jag ser dem i kakburken. Det är så lätt att göra mig glad. Haha.

Jag har faktiskt varit riktigt produktiv idag. Vaknade klockan åtta i morse och då tyckte min kropp att jag sovit färdigt. Sen dess har jag varit i full gång hela tiden. Nu ska jag faktiskt lugna ner mig lite och sätta mig och titta på Paolo (ja, Robinson alltså) med en kopp te. Sen blir det söndagslångkok. Ibland är det så himla skönt att vara en liten tant.

Deerhunter - Earthquake

Berätta för dem.

Idag har vi ätit Lövbiffsgryta med klyftpotatis framför Mora-Leksand på teven. Leksand vann efter straffar. Det var då för väl det. Det blir så dålig stämning här i huset när Leksand förlorar. Det har varit en ganska improduktiv dag annars. Jag har inte gjort många knop alls. Mest druckit te och tittat på One Tree Hill, och så passade jag på att ta en promenad när solen var framme. När centrala Göteborg ligger under bombhot är det bäst att stanna i trygga Mölndal, så tänkte jag. Jag har planer på att vara mer produktiv imorgon, men jag lovar ingenting. Jag har ju åtminstone möjligheten att vara lite mer produktiv då dygnet får en hel timme extra att göra saker på. Nu ska jag borsta tänderna, sen ska jag titta på lite film.

Sleigh Bells - Run The Heart

Jag är på väg att bli intagen och inlåst.

Jag har ägnat kvällen åt köpe-pizza, ostbågar, toblerone och Idol. Efter Idol gick Jimmy och la sig för han börjar jobba klockan fem i morgon bitti. Så jag roade mig med att smygtitta på I Am Legend. Jag trodde ju att den skulle vara läskig och det är inte så populärt att jag tittar på läskiga saker. Eller snarare, det är inte så populärt när jag ligger och skriker om nätterna på grund av mina mardrömmar. Jag är ju rätt kass på det där med att se på film, så jag hade inte sett I Am Legend förut. Det är när jag ser filmer som I Am Legend som jag kommer ihåg varför jag är kass på att se på film. För de flesta filmer är nämligen kassa. Så har ni inte sett den, gör det inte. Åh. Jag är less på "jag är ensam kvar på jorden med massa zombies"-filmer. Nu räcker det. Nu tänker jag gå och lägga mig. Varför Will Smith, varför?

Johan Heltne - Din Alkoholism Är Ingen Alkoholism

(lyssna på Johan Heltne istället. det är bättre än att ödsla tid på dåliga filmer.)

Jag kan inte sova nuförtiden.

Idag blir det varken mat, dryck, bakverk, gamla ruckel till hus eller chips här i bloggen. Idag blir det istället en liten nostalgitripp från de senaste 5 åren. Vi börjar med midsommardagen 2005.

Här är jag, Jessica, Desireé och Sandra i skogen bredvid mina föräldrars hus innan vi ska iväg till Dössberget där man alltid firar midsommardagen där jag kommer ifrån. Jag undrar lite varför Des och Sandra har glas ute i skogen, men mest varför jag är helt klädd i svart och dessutom har byxor på mig. Det händer minsann... Aldrig.


Ett hastigt hopp till mars 2006. Jag, Martina, Hanna, Hanna och Helen på en pub i Edinburgh. Drinkarna kostade £1.50 (ungefär 20 kronor) och vi träffade ett gäng danskar som fick prata engelska med oss för vi förstod inte vad de sa, medans vi snackade svenska med dem. På vägen hem hittade jag och Martina en spis mitt på gatan.


Jag på ett hostel i London, april 2006. Clara hade kommit för att hälsa på mig och vi hängde några dagar i London, där vi bodde på ett hostel långt ute i ingenstans. Där bodde också ett gäng greker som gjorde ALLTING tillsammans och vi delade rum med en stönande farbror som anklagade oss för att bära kniv. Vad hände med det där fantastiskt fina håret jag hade på den tiden?

 

Åh. Vilken pluttig bild. Det är Clara, Ellen, jag och Jenny på Peace & Love 2006. Den där kjolen hade jag på mig idag också. Man ska inte säga att jag är dålig på att använda mina kläder inte. Jag minns att Lena Ph var den bästa konserten på hela festivalen, kanske näst efter Håkan förstås, och att det var allmänt galet. Fast på ett kul sätt, inte på ett sånt där helgalet what the fuck happened-sätt som det blev året efter.

 

Vi avslutar det hela med midsommarafton 2007. Jag och kusin Sigge i köket i min och Storebrors gamla lya. Jag är väldigt engagerad i vad jag nu än pratar om verkar det som och jag vet faktiskt inte alls vem det är som står där bredvid som vi pratar med och tittar på. Men jag saknar gula Cube. Det gör jag.

 

Nu är nostalgitrippen slut för idag och jag ska fixa till mig lite och sedan åka hem till fröken Jolin som ska bjuda på middag ikväll. Annars har jag mest regnat bort idag och bråkar ganska mycket med min dator. Den gör mest som den vill och inte alls som jag vill. Hmpf.

 

Jenny And Johnny - Straight Edge Of The Blade


Jag vill ha hela jävla kossan.

Idag när jag precis satt mig på vagnen hemåt så ringde det i min telefon. Det var Johan som berättade att han stod utanför mitt hus tillsammans med sin flickvän, min Storebror och min kusin Ankan. Det var ju trevligt att de hade vägarna förbi. Speciellt som de allihopa bor över 50 mil bort. De hade varit på Ullared och bestämt sig för att ta vägen förbi Göteborg på vägen hem och stanna på fikapaus hos mig. Johan hade köpt alla de här chipsen och ostbågarna till mig. En himla bra kille den där Johan. Jag bjöd på saft och bullar medans sällskapet mest satt och gnabbades. Alltför mycket tid tillsammans i en bil är nog inte särskilt hälsosamt. Lite oväntat besök "hemifrån" en helt vanlig onsdag när regnet öser ner utanför är däremot hälsosamt. Det kan man behöva.

 

Nu kan jag inte sluta tänka på en gång när vi hade varit ute på Lucky i Leksand, sen kom vi hem mitt i natten och alla gick ur bilen och helt plötsligt var Johan helt försvunnen. Så efter en stund kom han in med skrapsår över hela armarna.
Typ allihopa: "Vad fan har hänt med dig?"
Johan: "Era grannar knuffade ner mig från balkongen!"
Allihopa: "VA!? Varför då?"
Johan: "Jag vet inte, de hade fest där så jag gick dit och sa till dem att de var ena jävla spädkalvar..."
Konstigt att de reagerar så när någon bara kommer helt oinbjuden och kallar dem spädkalvar... Verkligen. Förresten var det inte en balkong utan en altan. Och man måste säga spädkalv på dalmål. Spä'kaLv! Nu sitter jag här och skrattar för mig själv. Ah. Johan, roligare nästan-lillebrorsa än så får man ju inte.

 

Nu ska jag dricka te och kanske äta chips. Eller vetekrans.

 

Fatboy - Time's Running Out


(för jag tycker fortfarande att jimmy ska börja spela ståbas.)


Alla meddelanden du skickade om natten var ljusa som dagen.

Nu har jag haft indisk tisdag för mig själv. Var min pojkvän är vet jag inte riktigt. Om någon har sett honom så kan ni ju säga till. Jag såg honom senast i morse klockan 05.55 ungefär, han var iklädd ett täcke och muttrade någonting ohörbart som han gör varje morgon när jag säger hejdå till honom. Låter den beskrivningen bekant så säg till, som sagt. Nu lämnar vi det och återgår till min indiska tisdag, som idag var vegetarisk.

Indisk böngryta med tomater

För 4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
ca 8 st cocktailtomater
1 burk krossade tomater
1 burk stora vita bönor (ca 400 gr)
ca 1 msk färsk riven ingefära
koriander
garam masala
2 dl matlagningsyoghurt
1 näve kokosflingor

Skala och finhacka lök och vitlök.
Kärna ur och finhacka chilifrukten.
Fräs detta i en kastrull.
Tillsätt tomaterna.
Häll över krossade tomater och bönor.
Tillsätt ingefära och smaka av med kryddorna.
Låt koka ihop i ca 5 minuter.
Tillsätt matyoghurt och kokos.
Låt koka ihop ca 10 minuter till.
Servera med jasminris och en god sallad.

Jag åt min mat med papadums till också förstås. Har man småttingar hemma kan det vara bra med lite matyoghurt till maten också, det blir nämligen ganska starkt. Men gott är det. Indiskt är alltid gott.

Nämen. Nu hittade min pojkvän hem också. Så nu tänker jag gå och lägga mig. Orka vara i samma rum som den där typen liksom. Dessutom är ju klockan snart 5 och det är det ju dags att gå upp igen. Mööhööhöö.

Timber Timbre - We'll Find Out

Jag är aldrig ledsen mera, känner inte mycket längre.

Ett liv utan kvällskaka är ju inget riktigt liv. Så idag har jag kramats med en vetedeg. Vi bråkade lite grann också, jag och vetedegen. Den var inte bara gosig idag, utan ganska jobbig då jag ville göra en krans av den och den inte ville bli en krans. Jag lyckades till sist göra den till en krans, men den hämnades genom att växa ihop sig i ugnen. Så det blev alltså en inte alltför fin krans som smakar bättre än den ser ut:

Aprikoskrans

75 gr smör
2½ dl mjölk
½ paket jäst
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
en nypa salt
ca 7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
75 gr smör
2 msk socker

Garnering:
uppvispat ägg
ca ¾ dl aprikossylt
mandelspån
pärlsocker

Smält smöret och häll i mjölken.
Ljumma till 37 grader.
Smula ned jästen i en bunke och slå degspadet över.
Tillsätt socker, kardemumma, salt och arbeta in mjölet lite i taget.
Arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa under duk ca 45 minuter.
Kavla ut degen till en platta.
Blanda ihop fyllningen och bred över plattan.
Dela plattan i tre remsor och rulla ihop dem som med rulltårta.
Fläta stängerna till en jämn fläta och lägg ihop till en krans.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader.
Pensla kransen med uppvispat ägg.
Lägg en tjock sträng aprikossylt på kransen.
Strö över mandel och pärlsocker.
Grädda i ca 20 minuter.

"Så läcker att kalasets tårta blir överflödig." - Står det i boken jag hämtade receptet från. Där tycker jag att aprikoskransen drabbades av lite hybris. Tårta ska man nog ha på kalaset ändå, även om den här fina kransen också var bra god i sig.

Idag har jag återinfört indisk tisdag, så nu ska jag ställa mig framför spisen i min sari och med min bindis i pannan. Fast nej. Men jag har återinfört indisk tisdag i alla fall. Det känns bra. Det kan behövas lite hetta i den här iskalla lägenheten.

Ben Folds & Nick Hornby - Levi Johnston's Blues

(ja. det är samma nick hornby som skriver böcker. och det låter liksom bra också. fast det framgår ju rätt tydligt i nicks böcker att han har helt okej musiksmak, så det kanske inte är sån stor chock.)

Och jag såg min ungdom trampa gasen i botten.

Måndagsfantasin är ju sällan på topp så idag fick det bli Korv Stroganoff och bulgur till middag. Det är ju faktiskt gott, och mätt blir man. Så då funkar det utmärkt som måndagsmiddag. Speciellt när man gör som jag och lyckas somna i soffan på eftermiddagen och vaknar hungrig som en gnu. Det här med att lyckas sova när det är fullmåne ute är inte riktigt min grej. Nu känns det som att det varit fullmåne i flera veckor, hur länge är det fullmåne egentligen?

Svar till Maria som undrade var jag köpt min Svampbob Fyrkant-smörgåsgrill. Jag fick den i födelsedagspresent av en kompis när jag fyllde 22, så det var alltså 3½ år sedan. Men jag har för mig att hon hade köpt den på Duka (Hanna, du får skriva en kommentar om jag har fel här), dock var det ju som sagt några år sedan så jag vet inte alls om den finns kvar. Nu kom jag på att Duka inte finns längre, så där lär den ju inte finnas. Men kanske på Cervera som tagit över Duka? Om någon annan vet var det finns så får ni gärna höra av er också, jag kände nu att jag inte alls var mycket till hjälp...

Nu ska jag läsa bok, dricka te och inte äta kaka för det har vi ingen. En kväll utan kvällskaka, fy fabian!

Daniel Adams-Ray - Dum Av Dig


(för att jag gillar daniel adams-ray mycket bättre än oskar linnros. det gjorde jag redan på  den tiden de var snook. alla bara: "åååh, kihlen!" jag bara: "näeeej, danne!" och nu bara: "ååh, oskar linnros!" och jag bara: "näeeej, daniel adams-ray!" men så ska jag ju alltid vara tvärtemot alla andra också.)

Min älskling, du och jag vi tror på nåt, vi kommer aldrig rösta blått.

Sedärja. Då var jag hemma igen efter en helg med massa kalas. 3 kalas på 2 dagar har vi lyckats avklara. Ett igår och två idag. Så nu kommer jag att vara mätt i ett år framåt. Jimmy är redan hungrig igen. Förutom att gå på massor av kalas så har jag gått på regnpromenad, vunnit storvinsten på triss (50 kronor), tappat bort örhängen och hittat dem igen, gratis-shoppat i ett garage, tittat på Juno och drömt att jag och Jimmy skaffade en liten hund som hette Yamas.

Hem kom vi också med en massa fina saker från svärmors affär. Lite fina ljuslyktor till exempel som jag ställde i våran trappa så blev det såhär fint:

Det här med att ha en trappa i sin lägenhet är faktiskt helt sjukt bra. Man kan göra så himla fint i den. Det är lätt mitt favoritställe att dekorera på i hela lägenheten. Om ni vill se flera fina saker som min svärmor har i sin affär så kan ni läsa hennes blogg om ni klickar på den här texten. Eller så kan ni åka till Tidaholm och gå in på Pynt & Sånt, det finns te också. Massor av te. Och te gillar vi ju. Jag ska faktiskt dricka te nu. Våran lägenhet är fortfarande iskall så det kan behövas.

Ludwig Bell - Vår Bästa Tid

(sjukt fin kille den där ludwig bell. snyggt namn också. ludwig bell. och så gör han kanonfina bitar med fyndiga textrader. vi gillar ludwig!)

Nu plockar jag fram mitt entreprenöriella tänkande.

Det här skrattade jag gott åt igår (säkert flera månader efter alla andra) :

 

Anna Blomberg är så jäkla bra på att imitera. Nu ska jag bara packa färdigt min lilla väska för vi ska åka till Tidaholm över helgen och gå på en massa kalas. Så jag återkommer på söndag någon gång. Missa inte Håkan Hellström hos Skavlan ikväll. Det kommer troligtvis jag att göra, men det betyder ju inte att ni behöver göra det.


Bob Geldof & The Boomtown Rats - The Great Song Of Indifference


(jaaaa. fredagspeppen! det är nog denna vi ska spela hela vårat fina nyår i skottland.)


Hylla elden.

Jag bara måste nämna våran middag igår. Jag gjorde de godaste hamburgarna någonsin! Ja, jag vet, jag är blygsam. Okej, några av de godaste hamburgarna någonsin. Högmod går ju före fall, så det gäller att vara försiktig med vad man säger. Men galet gott var det i alla fall.


Hamburgare med pepperoni och chilimajonnäs

För 4 st

ca 400 gr nötfärs
½ finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
oregano
timjan
chilipulver
spiskummin

4 st goda hamburgerbröd

½ röd chili
1 dl majonnäs

8 skivor pepperoni

sallad
röd paprika

Blanda ingredienserna till burgarna.
Forma till 4 st lika stora biffar.
Pensla dem med olja och stek i grillpanna.
Finhacka chilin och blanda med majonnäsen.
Lägg salladsblad, pepperoni, burgarna, chilimajonnäs och röd paprika i bröden.
Servera.

Oh. Så gott! Jag är inte så förtjust i hamburgerbröd, tycker det är godare att använda ciabatta eller så men ska det vara hamburgerbröd så ska det vara Max Frisco. Jag är inte så förtjust i Max annars heller, förstår inte alls hypen runt Max. Självklart godare än McDonalds men helt ärligt... Särskilt gott är det väl inte ändå?

Nu har jag en vegetarisk pytt i ugnen. Sen ska vi ha torsdagsmys med Paolo. Ja, Paolo kommer hit och... Nej. Jag vill faktiskt inte att Paolo ska komma hit, då kommer han bara slänga mina ostbågar och säga att jag måste träna istället. Så det räcker med att titta på Paolo på teven, tack. Jag kommer nog att somna innan klockan åtta, mina ögon går nästan i kors. Jävla fullmåne!

Nick Garrie - The Nightmare Of J.B. Stanislas

Jag håller absolut inte med.

Varför är det så kallt ute? Då blir det ju så himla kallt inne och vi är lite för snåla för att slå på elementen ännu. När det blir vintertid tänker jag att det är bra att sätta igång elementen. Det är ju bara lite mer än en vecka dit och överlevde vi hela förra vintern i igloon på hisingen så borde vi ju överleva 1½ vecka till här. För att bli varm kan man gosa runt i stora tröjor och tofflor, dricka massor av te och tända miljoner värmeljus. Det är rätt mysigt det också faktiskt.

Och så kan man baka. Då måste man ha ugnen i gång och så blir det också varmt. När jag och min bror var små och hade varit ute och lekt i snön brukade vi lägga oss på köksgolvet med fötterna mot ugnsluckan för att bli varma igen. Om ugnen var igång alltså. Jag får ofta en väldig lust att göra det nuförtiden också när ugnen är igång. Idag har jag bakat bakelser, utan att lägga fötterna mot ugnsluckan.

Bananchokladbakelser

12 st

Botten:
300 gr mandelmassa
100 gr smör
3 ägg
½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
1½ dl vispgrädde
1 banan

Glasyr:
120 gr mörk choklad
150 gr smör
1 dl socker
4 msk mjölk

vit choklad till garnering

Sätt ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassan och blanda med smöret.
Rör till en jämn smet. 
Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning.
Blanda till sist ner mjöl och bakpulver.
Häll smeten i en bakpappersklädd ugnsform (20x30 cm).
Grädda 15 minuter. Låt svalna.
Dela kakan i rutor om 5x5 cm.
Mosa bananen. Vispa grädden. Blanda detta.
Lägg fyllningen på hälften av kakorna, täck med resten.
Bryt chokladen i bitar.
Blanda med smör, socker och mjölk i en kastrull.
Smält på svag värme.
Låt svalna och bred sedan över kakorna.
Riv vit choklad över glasyren.
Enjoy!

Mmm. Tänk vad mycket gott det finns. Synd att man måste göra så mycket andra saker hela tiden, nu kommer man ju faktiskt aldrig någonsin att hinna med att smaka på alla olika goda saker som finns under sin livstid. Egentligen borde man ta ledigt några år och baka och äta ikapp sig. Ja. Det borde man.

Nu ska jag dricka en liten kopp te och joina Jimmy framför teven. Fast han tycker nog mest att jag stör eftersom han tittar på hockey. Man måste ju heja ju, förstår han inte det?

Killing Joke - This World Hell

Sommartid.

Himmel och plättar vad mätt jag är. Fast inte på plättar. För jag gillar ju inte plättar. Eller pannkakor eller våfflor. Men det är väl redan allmänt känt vid det här laget. Så vad är jag mätt på då?

Pastasallad med italiensk kesoröra och vitlöksbröd

För ca 3 portioner

Pastasallad:
2-3 portioner pasta
1 påse italiensk salladsmix
½ honungsmelon
ca 70 gr fetaost

Italiensk kesoröra:
250 gr naturell keso
½ dl färsk basilika
1 vitlöksklyfta
ca 8 skivor salami
6 st soltorkade tomater

Koka pastan och låt den svalna.
Skölj av salladen, dela melonen i bitar.
Blanda pastan med sallad, melon och fetaost.
Finhacka basilikan och blanda med keso.
Pressa ner vitlöksklyftan.
Strimla salamin och hacka tomaterna.
Blanda ner detta i keson.
Servera pastasalladen med kesoröran och vitlöksbröd.

Vi tyckte att det var gott. Det gjorde vi. Clara ska också äta pastasallad och vitlöksbröd idag. Det ringde hon och berättade för mig. Som sagt; Vad vill hon? Hon lovade att inte ringa igen på en vecka. Eller så hotade hon med att ringa igen om en vecka, jag vet inte riktigt.

Idag är jag mest trött och trött. Dagen började bra med att jag fick springa som en tok efter vagnen i ösregn. Jag hann med den, men sedan var pendeltåget ändå hur försenat som helst så jag hade ingenting för den springturen inte. Men jag får nog ändå lov att säga att dagen artat sig bra. Det är bättre att börja på botten och arbeta sig upp. Nu ska jag hem till Evelina och titta på Desperate Housewives. Fast först ska jag fläta håret.

Brian Wilson - 'S Wonderful


Ps. Jag gillar pannkaksplätten från Kalix.

Solen sken aldrig den dagen.

Latematsmåndag med falafel, bulgur, sweet red chili-salsa och fetaostsallad. När jag började laga maten idag tyckte jag att vi hade ätit det här alldeles nyss och att jag var världens tråkigaste människa. När alldeles nyss var? I slutet av juli. Ja. Man kan ju inte påstå att vi inte äter en varierad kost i alla fall om jag tycker att vi äter någonting ofta när vi äter det var tredje månad. Nu undrar jag mest varför Clara telefonterroriserar mig hela tiden, vad vill hon? Hon verkar tro att vi ska på någon Håkan Hellström-konsert om två veckor. Vad får människan allt ifrån? Vad förvånad hon ska bli när det visar sig att jag sålt hennes biljett på blocket för tusentals kronor. Vad förvånade alla mina kompisar ska bli när det visar sig att jag sålt alla deras biljetter på blocket. Men jag vill ju ha Håkan för mig själv, och så behövde jag pengar till en ny klänning att ha på vårat bröllop.

A-Ha - Lifelines

(jag är inte så förtjust i norsk 80-talspop som man kan tro. det har liksom bara råkat vara det jag lyssnat på igår och idag. det började med take on me, sen tog det liksom aldrig slut.)

Du är det enda jag behöver komma ihåg.

Jag tycker att vi fortsätter på temat höst och sånt som hör därtill med långkok och äpplen. Även fast dagens långkok inte var ett sånt långt kok, men en gryta i alla fall.

Äppel - och kycklinggryta

För 3 portioner

3 kycklingfiléer
ca 100 gr rotselleri
1 gul lök
3-4 morötter
2 dl äppeljuice (utspädd)
1 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
1 äpple
persilja

Skala och tärna rotselleri och morot.
Skala och finhacka löken.
Tärna kycklingfiléerna.
Fräs detta i en stor gryta.
Tillsätt äppeljuice, vatten och kycklingbuljong.
Skär äpplet i bitar.
Tillsätt äpple och smaka av med persilja.
Låt koka under lock i ca 20 minuter.
Servera med potatismos.

Goda grejer. Potatismos är ju så himla gott. Varför äter vi inte potatismos oftare? Jag glömmer liksom bort att potatismos finns, fast det är så himla gott. Konstigt det där. Grytan var också god förstås. Höstig och god. Sen kan man ju fundera på varför jag går och köper äpplen när vi har hela trädgården full...

Annars har jag mest försökt ha en avslappnad och skön söndag här hemma. Det har gått sådär då Jimmy har en himla tråkig skoluppgift som han gör allt för att undvika. Det ska städas, diskas, bäddas rent och han föreslog till och med helt frivilligt att vi skulle ta en promenad. Sedan började han hitta alla möjliga fel i våran lägenhet som han måste laga. När han började gå igenom pappersåtervinningen och börja sortera den kände jag att det hade gått lite för långt. Så nu har jag bundit fast honom framför skolböckerna så jag kan få lite lugn och ro. Typ.

Nu ska jag fortsätta med min avslappnade och sköna söndag. Bäst att passa på medans Jimmy sitter snäll och lugn framför sin dator. Snart får han nog ett ryck och börjar kakla badrummet eller nåt.

A-Ha - I've Been Losing You

Åren har nog slitit hårdare på mig.

För ungefär ett år sen hade Jimmy dille på teriyaki. Inte så mycket att äta det som att sjunga om det. Eller prata om det. Det var nog mest roligt att säga teriyaki helt enkelt. Därför kände jag att vi fick lov att dra ner på teriyaki-konsumtionen. Att höra Caramia göras om till att handla om teriyaki hundra gånger om dagen förlorade till sist sin charm. Idag åt vi någonting som nästan är ännu roligare än teriyaki. Nämligen sukiyaki. Konstigt nog har han inte börjat sjunga om det ännu, men det kommer nog snart.

Biff Sukiyaki

För 2 pers

ca 200 gr lövbiff
½ purjolök
ca 150 gr wokgrönsaker
1 dl sukiyaki-sås
1 krm stött anis
kanel
ingefära

Strimla lövbiff och purjolök.
Stek några minuter i olja.
Tillsätt wokgrönsaker och stek tills de är upptinade.
Häll över sukiyaki.
Blanda ner anis och kanel och ingefära efter egen smak.
Låt koka ihop i ca 5 minuter.
Servera med jasminris.

Det var gott. Smakade jul. Ta det lugnt med anisen bara, det ska inte smaka lakrits. Det ska smaka sukiyaki. Sukiyaki hittar du bredvid teriyakin i din välsorterade matbutik. I vårat fall stod den gömd bakom teriyakin till och med så jag fick lov att bygga om lite där på Ica Maxi. Skärpning! Göm inte min sukiyaki!

Annars har jag känt mig lite sådär smådeppig idag. Fast sen drog Jimmy med mig till någon gigantisk dvd-affär han hört talas om (alltså den var helt sjuk, skulle man släppa in Martina där så skulle man få släpa ut henne därifrån 3 dagar senare och då skulle hon ha gjort slut på alla sina sparpengar, så sjuk var den!) och där fanns första säsongen av Greek för bara 99 kronor, och hela Tusenbröder-boxen med alla 3 säsongerna för också bara 99 kronor så då köpte jag dem och blev lite gladare igen. Tusenbröder, det är fina grejer det. "Snask-Håkan!"

Nu ska jag fortsätta äta godis. Om ni klickar på den här texten får ni läsa någonting ganska skrämmande också. Fast jag varnar er, man blir ganska förbannad. Om man bryr sig om andra människor. Annars rycker man nog mest på axlarna och fortsätter ägna sig åt sitt.

Roxy Music - Do The Strand

Har stått i regnet så länge att jag börjat krympa.

Jag har inte lagat någon vettig mat sen i måndags. Kanske inte så konstigt med tanke på att jag varit sjuk, men ändå. Man måste äta ordentligt om man ska bli riktigt frisk. Så idag fick det minsann bli riktig mat. Eller ja, lite fusk blev det väl men man får ju ta det lite lugnt i början. Man går ju inte ut och springer ett marathon när man inte tränat på 1 år. Gud, vilken bra metafor. Helt fantastiskt. Nu till fredagsmiddagen, som inte blev fredagsmys utan fredagsvilt.

Viltpanna med skivad potatis

1 pkt fjällskav (240 gr)
1 röd lök
1 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk balsamvinäger
1 tsk kinesisk soja
2 tsk svartvinbärssaft (koncentrat)
1 tsk stötta enbär
1 tärning köttbuljong
timjan

Stek köttet i en stekpanna.
Skala och finhacka löken.
Tillsätt i pannan och fräs till löken mjuknat.
Strö över vetemjöl.
Tillsätt resten av ingredienserna.
Smaka av med timjan.
Låt koka ihop i ca 5 minuter.
Servera med ugnsstekt skivad potatis och en god sallad.

Receptet är från arla från början, men jag har byggt om det lite. I originalreceptet är det renskav. När vi stod i affären och tittade på alla olika sorters skav så tyckte Jimmy att vi skulle ta fjällskav i stället. Med motiveringen: "Jag har alltid velat äta hjortkött, de är så himla gulliga när de står där på fjället!" Man får ju hoppas att vi inte får gulliga barn, det vore jobbigt att komma hem en dag och så står Jimmy och är i full färd att göra söndagsstek av dem...

Den här helgen tänker jag inte göra någonting annat än att sitta och lyssna på Håkan Hellströms nya album. Bara rakt upp och ner ska jag sitta här och lyssna. Okej, kanske gör jag någonting annat också. Men mest ska jag lyssna. Åh. Så mycket kärlek.

Håkan Hellström - Jag Vet Vilken Dy Hon Varit I

(alltså. det är så fint så jag slutar andas lite. nu får det faktiskt bli sjätte november snart. tack.)

Låt mig vara, jag sjöng bara.

Det slog mig idag att jag totalt glömt bort kvällskakan denna veckan. Så blir det när man är sjuk. Fast är man hemma hela dagarna så tappar förstås hela fenomenet kvällskaka sin glans, kvällskaka ska man ju äta när man haft en sån där vanlig tråkig dag. Jobbat, kommit hem och gjort tråkiga vardagssysslor, lagat middag och sen duschat och efter det kryper man upp i soffan med sin kopp te och kvällskaka framför något dåligt tv-program. Det är det som ger kvällskakan sin glans, så då är det inte så konstigt att jag glömt bort den.

Men imorgon ska jag tillbaka till jobbet igen och här kommer det en liten kvällskaka:

Brownies med chokladmousse

ca 20 st

150 gr smör
4 msk kakao
3 ägg
3 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 50 gr hackade valnötter

1 pkt chokladmousse

Sätt ugnen på 150 grader.
Klä en ugnsform (20x35 cm) med bakplåtspapper.
Smält smör och rör ner kakao.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Tillsätt det smälta smöret varvat med mjöl och bakpulver.
Rör till sist försiktigt ner nötterna.
Häll smeten i formen.
Grädda 35 minuter.
Låt kakan svalna.
Gör i ordning moussen efter instruktioner på förpackningen.
Bred moussen över browniesarna.
Skär i lagom stora rutor.
Enjoy!

Är man riktigt ambitiös kan man förstås göra chokladmoussen själv. Vill man ha det lite finare så skär man brownien i rutor först och spritsar sedan moussen på varje ruta. Är man fortfarande lite förkyld och inte vill anstränga ihjäl sig så gör man som jag gjorde. Gott blir det hur som helst, gott och jävligt mäktigt.

Nu ska jag försöka fixa så jag ser lite mer respektabel ut. Sen ska jag hem till Evelina och äta henne ur huset tillsammans med fröken Jolin. Fint det.

Morrissey - Everyday Is Like Sunday


(eftersom min kropp tyckte det var jäkligt lägligt att bli sjuk precis samtidigt som håkan släpper sitt nya album så har jag inte lyckas ta mig ner på stan för att köpa mig ett exemplar ännu. därför tröstar jag mig med det näst bästa. eller det bästa? nej. fan jag vet inte. jag tröstar mig med moz i alla fall.)

Världens hopp.

 

Är man sjuk och ensam hemma en tisdagkväll så behöver man varm choklad med marshmallows och en liten skål med naturgodis. Det är lite lag på det faktiskt. Ikväll ska jag vara ensam hemma och sjuk fast det är onsdagkväll. Jag funderar lite på om man faktiskt kanske behöver samma sak då också. Synd bara att jag känner mig ännu sämre än igår och inte alls har lust att gå till affären. Har de hemkörning på naturgodis?


John Legend & The Roots - Hang On In There

I evighet.

Idag har jag sjukstuga här hemma. Går mest omkring och fryser och har grisont i bihålorna. Gick till biblioteket och affären, vilket är inte långt alls, och kom sedan hem och var helt skakig i kroppen. Så nu blir det stillasittande resten av dagen. Så då passar jag väl på att visa lite hur trevligt vi hade det i lördags.

Hemma hos Evelina där vi förutom att dricka alldeles för mycket vin (och annat) också hade intro-tävling, dansade på stolarna och bestämde att vi ska hyra ett stort slott i Skottland och fira nyår där. Då ska Johan vara utklädd till en leprechaun och dansa riverdance under hela nyår, varför vet vi inte riktigt då de är från Irland men Johan ville det så då får Johan det. Han skulle vara en leprechaun i kilt. Evelina avslöjade sin stora kärlek till Kungarna av Tylösand ("Ja, I LOVE IT!") och jag tänkte att det efter 3 år var dags att förlåta Anna för att hon dissade mig den där gången när vi skulle gå på Snook.








Så gjorde vi om en himla massa låtar till att handla om Måns också. Det måste man tydligen. Evelina gjorde den bästa, men jag minns inte alls vilken låt det var eller hur hon gjorde om den. Jag minns bara att den var bäst. Och plötsligt var klockan två och det där med krogen kändes ganska avlägset. Vi får försöka igen en annan helg, det händer ju faktiskt sisådär en gång i halvåret att vi lyckas.

Robbie Williams - Rock DJ

(sen det faktum att jag lyssnar på robbie williams börjar ju göra mig lite orolig att det är mer än en förkylning jag drabbats av. vi skyller på att jag saknar min hostmum i brighton. där var det robbie från morgon till kväll.)

Över kullen.

Det blev inte alls så mycket bättre av att vila. Att jag somnade som en liten bebis direkt när jag la mig ner kanske är ett tecken på att man inte är helt kry. Dessutom har jag tappat bort min älskade näsinhalator så nu känner jag mig inte bara förkyld utan förvirrad också. Jag orkade laga till lite middag i alla fall av fläskfilén som vi egentligen skulle ätit igår. Fläskfilémåndag, det gillar vi.

Fläskfilé i pepparsås och bulgur

För 2 pers

ca 300 gr fläskfilé
1 röd paprika
2 dl créme fraiche
1 tsk stött grönpeppar
ca 5 st cornichons
½ dl syltlök
salt
peppar

Skär fläskfilén i bitar.
Bryn köttet i en stekpanna.
Strimla paprikan och tillsätt i stekpannan.
Häll över créme fraiche och grönpeppar.
Grovhacka cornichons och tillsätt dessa och syltlök.
Låt koka ihop i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med bulgur.

Helt ärligt så vet jag inte om det var gott eller ej för jag känner knappt någon smak. Men Jimmy sa att det var okej, efter att han petat ur alla cornichons alltså. Själv är jag ju en sucker för inlagda gurkor av alla slag så jag åt mina med gott mod.

Nu ska jag nog försöka sova lite till. Det gick sådär med sömnen inatt för jag såg på Ghost Whisperer igår och så var det ett äckligt barnspöke med som hade ihopsydda ögon och ihopsydd mun. Jag hatar verkligen barnspöken och borde inte se sådana där saker överhuvudtaget. Kan man sätta filter på teven? I morse när jag gick upp var det kolsvart ute så jag fick lov att tända i hela lägenheten för jag trodde att den där äckliga spöktjejen var överallt. Spökbarn, läskiga gubbar och nedlagda mentalsjukhus är nog mina läskigaste grejer. Kanske ögonfransböjare och Lady Gaga också.

John Martyn - May You Never

Hjärtan kommer att krossas.

Jag tog visst lite helgledigt från bloggen också. I lördags hann jag helt enkelt inte med den och igår mådde jag sådär superbra som man kan göra på söndagar ibland så då kände jag att jag vill ju inte sitta framför datorn när jag mår såhär bra. Ungefär.

I lördags gjorde jag höstens första långkok. Vi älskar ju långkok i det här hushållet så det var inte dumt alls det. Ett riktigt rejält lass med köttgryta blev det och såhär såg den ut:

Köttgryta med vitkål och morot

För 4 portioner

ca 350 gr grytbitar av nöt
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 300 gr vitkål
4 morötter
400 gr passerade tomater
1 liter vatten
1 tärning köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 msk dijonsenap
timjan
herbes de provence

Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs detta i en stor gryta tillsammans med köttbitarna.
Strimla vitkålen och låt den fräsa med.
Skala och slanta morötterna.
Tillsätt detta i grytan.
Häll över passerade tomater och vatten och resten av ingredienserna.
Låt koka under lock i 1½ timme.
Servera med kokt potatis och sallad.

Ja. Långkok det är fina grejer det. Roligast var nog när Jimmy riktigt stönade fram att köttet var helt perfekt. Det var det. Det ska koka länge så det blir gott och mört. Jajamensan.

Efter att vi ätit köttgryta åkte vi hem till Evelina och drack full och lekte krog. Men det är en annan historia som jag kanske delar med mig av lite senare. Det är bra att vi är så roliga så vi aldrig behöver gå ut på krogen, vi tjänar ju en himla massa pengar på det i alla fall. Idag är jag himla hängig och krasslig, men jag orkade i alla fall jobba så jag hoppas det är övergående. Nu ska jag vila lite och dricka massor av te.

Robyn feat. Snoop Dogg - U Should Know Better


Regnets dal.

Det är ju trots allt fredag. Så då måste jag ju bjuda lite på fredagspepp, även om jag själv är jäkligt trött. Det här är en av mina favoriter just nu, om några veckor när jag insett att varenda liten fjortis i världen gillar denna låten och reklamradiokanalerna spelat sönder den (vilket ju visserligen inte jag märker av då jag undviker reklamradio lika mycket som jag undviker tjejtidningar) kommer jag nog att ångra det här uttalandet. Men just nu. Nu gillar jag den här låten som tusan, och videon är skitsnygg också:

Enda nackdelen är väl att den är så svårt att sjunga med till. Jag bara: "Nanananana, fuck and a fuck fuck you..." Stackars Jimmy. Eller nej fan. Inte stackars Jimmy. Det kan han gott ha.

 

Cee Lo Green - Fuck You


(den är inte så hemsk som den låter på titeln. det är en fin bit. jag lovar.)


I gyllene anda.

Idag blev det grillad panini med mozzarella, parmaskinka och röd pesto till middag. Den där smörgåsgrillen används alldeles för sällan så idag fick den åka fram och göra ett ryck. Perfekt för dagar då man inte orkar anstränga sig så mycket och lite panini sitter ju aldrig fel i magen. Annars är jag mest trött och tänker bara titta på Idol och vara slö ikväll. Fram tills Idol börjar har jag detta att roa mig med:

Senaste numret av Sonic och ett gäng finfina chokladpraliner. Jag har redan tjuvsmakat på en med mojitofyllning. Jag avskyr ju allt vad tjejtidningar heter. Cosmo, Veckorevyn, Chic och alla såna där får mig att vilja kräkas för att de är så fulla med skit. Därför läser jag bara musiktidningar och tanttidningar. Fast tanttidningar köper jag inte för egna pengar, någonstans måste jag ändå sätta en gräns för min inre tant.

I Blame Coco - Turn Your Back On Love

Det är inte det jag heter.

Wooo. Nu är jag sådär glatt mätt i magen som man blir när man ätit någonting riktigt gott. Idag har jag nämligen ätit soppornas soppa. Bättre än såhär blir det inte i soppväg. Oftast när jag frågar Jimmy om han vill äta någonting särskilt i veckan så svarar han denna. Vilket är roligt dels för att det är en soppa, och han är inte så förtjust i soppor, men mest roligt för att den är vegetarisk, och vegetariskt är ju annars inte alls särskilt populärt. Så god är den här soppan alltså. Jag har bloggat om den flera gånger förut, men nu gör jag det igen. Ni MÅSTE testa denna:

Mexikansk Bönsoppa

För 4 pers

½ gul lök
2 vitlöksklyftor
½ zucchini
1 gul paprika
1 röd paprika
1 burk Chunky Salsa
4 dl vatten
2½ msk tacokrydda
1 liten burk kidneybönor
citronpeppar
farinsocker
jalapeños
tortillachips

Skala och finhacka löken.
Tärna zucchini och paprikorna.
Fräs detta i en kastrull tills löken mjuknat.
Häll över salsa, vatten och tacokrydda.
Låt sjuda i ca 5 minuter.
Häll ner kidneybönorna.
Smaka av med citronpeppar och farinsocker.
Lägg i lite jalapeños efter smak.
Värm chipsen i ugnen 10 minuter på 125 grader.
Servera soppan med de sprödvarma tortillachipsen.

Jag brukar ta mediumsalsa, men det är ju en smaksak. Ska den serveras till barn så föreslår jag mild salsa och att skippa jalapeños. Eller servera med en klick créme fraiche, det är också gott. Gör hur ni vill, men testa den. Ni kommer inte att bli besvikna.

Jag har gått i någon vecka nu och funderat på om man måste köpa nya skor till vintern. Sen tänkte jag att det är ju onödigt för jag har ju så många par skor redan. Idag upptäckte jag att det är hål rakt igenom hela hälen på mina stövlar, vilket kan förklara att mina fötter alltid blir så blöta när jag har dem i regnigt väder. Så nu måste jag ju köpa nya skor. Typiskt. Jag gillar ju de där stövlarna. Jag kanske kan gå med plastpåsar runt fötterna i dem så slipper jag bli blöt? Dessutom sparar jag ju en slant också.

Nu ska jag läsa lite bok. Jimmy har paxat teven hela kvällen. Fast det är Paolo på fyran klockan åtta. Hur gick det till? Vem bestämde att Leksand går före Paolo? Paolo går ju före allt, jag bestämde ju det!

Liam Bailey - Don't Ever Change

(medans ni testar att laga soppan kan ni lyssna på lite liam bailey också. det tycker jag!)

Vad får jag ut av det?

Nu sitter jag framför teven med en kopp te och lite god kvällskaka och tittar på Bonde Söker Fru. Samt funderar lite smått över hur gammal jag är egentligen, 25 eller 75? Jag skulle vilja säga att min mentala ålder är 75. Kanske lite äldre ändå. Nu tänkte jag skriva att min fysiska ålder är  25, men jag tvivlar på det också faktiskt. Skulle jag göra något sånt där hälsotest hos doktorn så är nog inte min kropp 25, snarare i 80-årsåldern. Skulle någon titta på mig och gissa hur gammal jag är skulle de nog gissa typ... 16. Fint det. Då kommer jag att vara ung och fräsch länge.

Nu blir det recept på kvällskaka. Om jag skrev här förut att jag är trött på tårtor så ljög jag. Åtminstone lite halvt. Det här med moussetårtor, det är lite som ett beroende faktiskt:

Apelsinchokladmousse-tårta

Tårtbotten:
400 gr mandelmassa
4 ägg
2 msk kakao
2 msk kaffelikör

Apelsinchokladmousse:
150 gr mörk choklad
1 ägg
2 äggulor
1 apelsin (rivet skal från)
2 dl vispgrädde
2 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan på rivjärn.
Blanda ägg och mandelmassa.
Tillsätt kakao och kaffelikör.
Häll smeten i en form med löstagbara kanter som klätts med bakplåtspapper.
Grädda i 20 minuter. Låt botten svalna.
Smält chokladen till moussen över vattenbad.
Rör ner ägg och äggulor i chokladen.
Tillsätt rivet skal från apelsinen.
Vispa grädden.
Blanda ner den vispade grädden i chokladsmeten.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Rör försiktigt ner i smeten.
Bred över den svalnade tårtbottnen.
Ställ in i frysen.
Ta fram kakan 1 timme före servering.

Ja. Så gjorde jag. Så nu har jag kvällskaka i några dagar till. Och på Spotify gör de reklam för sockerbomben i min hjärna. Hööhöö. Jag har en chipsbomb i min hjärna. Hur blir man av med den? Kan ingen skriva en bok om det i stället? Nu ska jag återgå till bönderna, sen ska jag bannemej sova tidigt.

Sarah Blasko - All Coming Back

Någonting till alla oss andra...

 

 

Proppmätt på Indisk Kycklinggryta med ris och alldeles för många Papadums. Jag älskar papadums. Det är ju som gigantiska chips. Nästan. Indisk tisdag verkar vara det senaste i det här hushållet. Inte mig emot. Jimmy den konstiga typen gillar inte papadums. Inte mig emot det heller, då blir det ju fler till mig. Nu ska jag dricka en kopp te, sen ska jag hem till Evelina för vi ska återinföra våra fina tisdagskvällar med onyttigheter framför Desperate Housewives. Det känns bra. Jag behöver lite struktur i mitt liv.

 

Les Savy Fav - Dirty Knails


Erkänn att det är jobbigt att hela tiden låtsas.

Idag var jag ute och gick i Kvarnbyn igen. Jag borde verkligen sluta med det för jag blir bara knäpp i huvudet och sugen på att flytta in i alla de gulliga små husen. Sen när jag gick för att köpa mjölk gick jag förbi en fastighetsbyrå och vad ser jag då om inte ett hus som är till salu i Kvarnbyn. Nu har jag försökt få Jimmy att förstå hur mycket vi måste gå på visning av det här huset:

Fler bilder finns att beskåda här.

Efter att vi varit på visningen behöver vi bara låna ihop sisådär 4 miljoner kronor så att vi har råd att köpa huset också. Men det borde väl inte vara några problem? Om halva Sveriges befolkning ger oss en krona var så har vi ju huset sen! Inte nog med att det ligger i Kvarnbyn, det har kakelugn också! Mer än så begär jag inte av ett hus. Så säg till om ni vill skänka en krona bara så skickar jag mitt kontonummer sen. Vill ni skänka mer än en krona så är det självklart helt okej. Inget knussel!

Goo Goo Dolls - Now I Hear

En del människor förtjänar att dö.

Jag är lite sådär bitsk idag. Lite sådär att jag vill vara lite sarkastisk och ironisk mot folk som inte förstår det. Men det är jag inte för man ska vara snäll. Det är faktiskt julafton snart, så det börjar bli dags att samla ihop lite snällpoäng. Jag har till exempel lagat Jimmys jättedyra hörlurar så nu funkar de finfint igen. Snällpoäng till mig! Vidare har jag samlat snällpoäng genom att laga middag på bara sånt vi redan hade hemma så vi slapp åka och handla idag. Då kan det se ut såhär:

Supersnabba Sötsura Woken

För 2 pers

ca 300 gr benfri fläskkarré
300 gr wokgrönsaker

Sås:
1 msk brynt lök-fond
2 msk soja
1 tsk socker
saften från 1 lime
ingefära
vitlökspulver

2 portioner nudlar

Strimla karrén.
Bryn den i en wokpanna.
Tillsätt wokgrönsakerna.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
Krydda med ingefära och vitlökspulver efter egen smak.
Häll det över woken.
Låt woka ihop i några minuter.
Servera med nudlar.

Snabbt, lätt och mättande. Och idag tänker jag inte baka några kanelbullar. Jag har däremot ätit en kanelbulle. Jag gillar ju inte ens kanelbullar, men det var ju gratis och gratis är gott! Så då tog jag väl en då, när den ingick i lunchen liksom. Man ska inte låta mat förfaras. Nu ska jag gå och köpa mjölk. Och inte baka kanelbullar. När är chokladbollens dag? Chokladmunkens dag? Snickerskakans dag? Det undrar man ju.

Interpol - Memory Serves

En oslipad diamant.

En aning slö söndagsmiddag idag. Ugnsstekt kyckling med klyftpotatis, så det finns inte så mycket att nämna. Mer än såsen, Såsen! Så nu nämner jag såsen:

Balsamicosås

2½ dl matlagningsgrädde
1 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
1 tsk soja
oregano
majsstärkelse

Blanda alla ingredienserna i en kastrull.
Koka upp och låt koka 2-3 minuter tills såsen tjockat på sig.
Servera som god sås till vad du vill!

Det är gott med sås. Ingen vill väl ha torr mat! Åtminstone ingen i det här hushållet. Här vill vi bara ha mumsig mat. Annars har jag idag roat mig med att baka aprikossnibbar som blev totalt misslyckade. Det här med att kavla mördeg alltså, det är verkligen inte min grej. Hur gör man? För mig blir det bara smul.

Vi avslutar med en mycket upplyftande bild från vårat köksfönster:

Nej. Den var inte så upplyftande. Det har mest varit blåsigt, mulet och regnigt hela dagen och mitt huvud känns tungt som bly. Ska det vara såhär om söndagarna kan man ju lika gärna supa sig full kvällen på lördagarna, det är ju onödigt att ha huvudvärk om man inte ens haft roligt kvällen innan!

Holy Ghost! - Static On The Wire

Fortfarande en knäppskalle.

 

Lördag med en riktig klassiker; Potatisgratäng, oxfilé och grönpepparsås. Vissa saker tröttnar man helt enkelt aldrig på. Medans jag lagade den klassikern så visade de en annan härlig klassiker på teve:

 

 

Bert alltså. Såna ungdomsprogram görs inte längre. Jag kan fortfarande alla replikerna utantill. Och det är fortfarande lika kul. Mindre kul är att med de nya tv-kanalerna är det alltid någon tråkig fotbollsmatch på teve. Jag känner mig lurad, när jag lärde känna Jimmy påstod han att han inte gillar fotboll. Falsk marknadsföring kallas det. Så nu ska jag lämna tillbaka Jimmy, få pengarna tillbaka och anmäla honom till granskningsnämnden. Men innan det ska jag tydligen ha en skittråkig lördag framför datorn. Varför har Greek säsongsuppehåll tills januari? Det är fan inte okej!

 

Manic Street Preachers - Some Kind Of Nothingness


Jag kommer att be för att ditt kungarike ska rasa.




Här har vi fredagsmys galore. Med hembakad pizza, chips & dip och ostringar. Finfint. Pizzorna blev visserligen helt enorma så jag orkade bara halva min. Men den andra halvan blir ju bra till lunch imorgon. Ikväll tvingar jag dessutom Jimmy att titta på Idol. Jag hejar på Jay, Daniel, Alice och Linnéa. Men jag tycker att Elin är tråkig. Jag vet inte varför, men hon känns bara så... Utstuderad.

Det här är det roligaste jag hört på hela veckan:
- Vad gör Filippa Reinfeldt när hon rakat fittan?
- Kör honom till Rosenbad.

Höhö. Höhö. Höhö.

Nej. Nu är min bloggtid slut. Kanske lika bra det innan jag blir alldeles för grov i orden. Eller det kanske är försent redan?

Edwyn Collins - What Is My Role?

Ondska.

Igår hade vi latemat-dag med Falafel i pitabröd. Rätt skönt att bara slänga färdig falafel i stekpannan och värma några pitabröd i ugnen. Hacka lite grönsaker och blanda ihop en kebabsås och så är middagen färdig. Jag gör min egen kebabsås som blir helt grymt god på det här viset:

Kebabsås:

2,5 dl matyoghurt
2 msk Majonnäs
1 msk chilisås
Italiensk salladskrydda
Paprikapulver
Cayennepeppar
(Eventuellt lite Kebabkrydda)

Släng ihop det bara och krydda efter smak. Jag brukar ha i lite kebabkrydda också om vi har det hemma. Men smaka er fram för all del. Igår hade jag Hot Chilisås istället för vanlig, det blev himla gott faktiskt. Som stark kebabsås. Vilket ju aldrig är fel.

Igår gick vi från att ha haft Svt1, Svt2, Tv4 och 6'an till att ha... Extremt många tevekanaler. Det var Jimmy som tröttnat på att ha haft skogsteve i ett halvår och vi bara måååste ju ha Viasat Hockey. Plus 40 kanaler till också tydligen. Jag är mest glad över 8'an och 9'an. Äntligen får jag se mina gulliga brittiska par som letar hus i solen, på landet och vid havet. För att inte tala om alla galna brittiska mördare som de alltid visar dokumentärer om. Brittiska mördare är helt galet konstiga. Undrar om det beror på alla brittiska deckare som alltid går på teve, eller om det finns så många brittiska deckare eftersom de har så många konstiga mördare? Skitsamma. Nu ska jag zappa! Det är det enda jag ska göra hela helgen. Zappa, zappa, zappa, zappa!

Mark Ronson & The Business Intl - Bang Bang Bang


RSS 2.0