Civilisationen dör.

Jag tycker nog att det här har varit en riktigt fin lördag även om det inte blivit så mycket gjort. Eller kanske just därför. Jag sov tills jag vaknade av mig själv, gick runt och skrotade i bara pyjamas hur länge som helst och sen mötte jag upp Elin för en promenad runt Safjället. Det kändes som en alldeles lagom ansträngande dag.

Under kvällen har jag och Jimmy käkat renskavskebab. Skönt att bara hacka grönsaker, blanda till en kebabsås, värma lite pitabröd och fräsa på renskav så har man en middag sen. Kändes alldeles lagom.

Sen tittade vi på film. La Cité des enfants perdus fick det bli, så den här veckans tema när det kommer till filmer blev drömstölder. Fast jag skulle ju ljuga om jag skrev att Vi såg på film, för Jimmy gick därifrån efter en kvart då han tyckte att filmen var alldeles för konstig. Den var konstig. Men jag gillar ju konstiga filmer. Nu ska jag återigen fortsätta att göra ingenting. Jag gillar't.

The Hives - Early Morning Wake Up Call


(för att the hives alltid passar bra och för att howlin' pelle alltid kommer att vara bland det snyggaste som går i ett par, även dem alltid skitsnygga, skor. och jag har inte sett the hives live en enda gång i år. det är ju skandal!)


Vad ska jag ta mig till med dig?

Yes! Fredag! Inte för att jag har några helgplaner och nog för att regnet har öst ner konstant hela dagen. Men ändå, fredag! Det innebär åtminstone att jag inte behöver gå upp klockan 05.00. Förresten blev vi färdiga jättetidigt på jobbet idag så jag var hemma redan klockan 12. Det var fint det. Igår och idag har vi varit på en förskola som ligger i ett riktigt gammalt kråkslott byggt 1901, det var knarrande golv, gnisslande dörrar, mathiss, öppen spis i alla rum, skrymslen och vrår överallt. Så idag när Pia skulle gå husesyn och ensam gick upp på övervåningen kunde inte jag och Cissi låta bli att smyga upp genom den hemliga kökstrappan och skrämma livet ur henne. Mouwahaha. Humor ja. Vi skrämde inte livet ur henne förresten. Hon var i högsta grad levande när vi gick därifrån.

Nej. Jag klarar inte av den här övergången. Här är våran fredagsmiddag:

Pasta med zucchinisås

För 2 portioner

2 portioner pasta
1 zucchini
3 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsgrädde
riven parmesan
timjan
salt
svartpeppar

Koka pastan enligt instruktioner på förpackningen.
Finhacka vitlöken och skär zucchinin i bitar.
Fräs i en djup stekpanna tills zucchinin mjuknat.
Häll över matlagningsgrädde.
Låt puttra några minuter.
Blanda ner riven parmesan efter smak.
Smaka av med kryddorna.
Häll av vattnet av pastan och blanda pastan med zucchinisåsen.
Servera!

Det var Jimmy som tjatade om att vi skulle äta det här. Han tjatade och tjatade. "Snälla, snälla, kan vi inte äta något vegetariskt och med pasta, det är ju ändå fredag?!" Sa han gång på gång. Eller inte. Fast han var inte så missnöjd heller tror jag.

En annan rolig grej med Jimmy är att häromdagen när vi skulle sova blev jag så sjukt sugen på bulgur så då fick jag ju lov att säga det.
- Uuuäh, men det är ju godare än couscous ialla fall! Svarade Jimmy.
- Äh, egentligen tycker du om bulgur, du vågar bara inte erkänna det för att du gnällt så mycket...
- ... Mmm.
- Vad sa du?!
- Jaaa...
- HA! Jag visste det, det ska jag skriva i min blogg!
- Då dör du.
Så om jag aldrig mer skriver här i bloggen så vet ni varför. Då har jag dött bulgurdöden.

Just det. Svar till Tess som frågade om hushållsassistenter. Jo, jag har ju Jimmy som sköter disken åt mig men annars så... Nej. Jag har ingen. Så jag vet faktiskt ingenting om vilka som är bra eller ej, om någon annan vet kan ni ju höra av er. Just nu känner jag själv inget större behov av en, jag har ju min superfancy extrema elvisp som jag fick i julklapp. Helt galet bra är den. Men om någon skulle köpa en sån där sjukt snygg rosa KitchenAid till mig så skulle jag ju inte tacka nej. Hint hint.

Nu ska jag fortsätta med att göra ingenting vettigt alls. Det är ju fredag!

Barry White - Never Never Gonna Give You Up

Kan inte sova.

Nu ska ni få recept på en himlans god paj. Den som vi åt till middag igår, och som jag åt till lunch idag och kommer att äta till lunch imorgon också. När jag och Evelina bodde på Viktor Rydbergsgatan brukade vi laga den här pajen fast med quorn, men igår gjorde jag den med kyckling och egentligen blir det ingen skillnad alls.

Kycklingpaj

Pajskal:
150 gr smör
1½ dl grahamsmjöl
1½ dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning:
2 kycklingfiléer
1 purjolök
1 röd paprika
1 burk crème fraiche paprika & chili
3 ägg
riven ost
salt
peppar

Börja med att göra pajdegen.
Tryck ut den i en pajform och nagga med gaffel.
Låt stå i kyl ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Strimla paprika och purjolök.
Tärna kycklingfiléerna.
Fräs i en stekpanna.
Blanda crème fraiche, ägg och riven ost efter smak.
Krydda med salt och peppar.
Häll kycklingfräset i det förgräddade pajskalet.
Häll över äggstanningen.
Strö över mer riven ost.
Grädda i ca 50 minuter.
Servera med en god sallad.

Gott, gott, gott. Ikväll har jag och Jimmy varit på bio och sett Inception. Det blev lite knappt med tiden för mig att hinna hem från jobbet, duscha, äta och ja. 17.42 snubblade vi in på bion. 17.45 började filmen. Tack och lov så är det där med att komma i tid till filmen verkligen ingenting de jobbar med i Göteborg, så det var väldigt många andra som trampade in efter oss också. Jag tyckte att filmen var bra, men hade varit mycket bättre utan alla tråkiga slagsmålsscener. Var det han som är med i Titanic som spelade huvudrollen förresten? Han såg så bekant ut?

Nu sitter jag här med mitt kvällste och längtar tills imorgon eftermiddag. Det ska bli skönt med lite helg, även om jag bara jobbat 3 dagar denna veckan. Det är alltid skönt med helg förstås. Även om man inte jobbat alls under veckan. Konstigt det där. Idag fick jag ett 3 år försenat mail. Det var alltså inte försenat 3 år, men det borde ha skrivits för 3 år sedan. Jaja. Bättre sent än aldrig heter det väl. Först blev jag arg, sen drack jag en klunk te och så gick det över. Varför vara arg liksom? Det är ju inte ett dugg kul. Det är roligare att vara glad. Eller som Morrissey skulle säga: "It's easy to laugh, it's easy to hate, it takes strength to be gentle and kind."

Little Axe - Return


Sparka igång ditt hjärta.

Jag skrev ju igår kväll att jag hade en kaka i ugnen. Till och med en riktig kaka i den riktiga ugnen. Det hade jag också. Man borde ha kakor i ugnen varje dag, man blir så glad av det. Såhär ser kakan jag hade i ugnen igår kväll ut:

Apelsinchokladkaka

150 gr smör
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 1½ dl koncentrerad apelsinjuice
100 gr mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en hålform.
Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Blanda ner mjöl och bakpulver.
Häll ner juicen.
Hacka chokladen grovt och rör ner den i smeten.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.



Nu har jag någonting att knapra på när jag dricker mitt kvällste igen. Det känns bra. Inget kvällste utan kaka. Sen är det ju som så att alla kakor som innehåller choklad, speciellt mörk sådan, gör mig lika glad som Foppa när han vinner en tävling åt barnen i Wild Kidz. Ja, han blev gladare än barnen själva. Hej vinnarskalle!

Nu har jag en paj i ugnen. Fast en sån som man äter, tänkte jag skriva. Vilket väl säger själv att det är det man gör med en paj. Om man inte är en amerikansk high school-kille. Men jag menar förstås en sådan som man äter till middag. En matpaj alltså. Jag älskar matpaj. Man borde även ha en matpaj i ugnen varje dag. Då skulle man vara ännu gladare.

Sleigh Bells - Treats

Men hon ser mig inte, hon ser bara sin egen spegelbild.

Idag var jag väldigt experimentiell och lagade någonting som jag aldrig lagat förut. Liiite nervöst var det. Lite pirrigt. Lite förväntansfullt. Skulle jag klara det? Skulle jag tycka om det? Skulle Jimmy tycka om det? Många känslor på en och samma gång. Nu är ni allt nyfikna va? Ooookej. Här kommer det:


Pytt-i-panna med senapssås och stekt ägg


Jaaa. Inte dåligt va? Jag har ju gjort sån där vegetarisk indisk pytt-i-panna förut visserligen, men den slänger man ju bara in i ugnen. Här var det råstekt potatis, korv och skinkschnitzel och såna grejer ni vet. Jamie Oliver har ju bestämt att det är inne med pytt-i-panna (eller pytt-y-panna som han kallar det) nu och jag är ju sån där väldigt hipp och modern person så då måste jag också göra pytt-i-panna. Senapssåsen gör du lätt genom att blanda några matskedar av din favoritsenap med créme fraiche. Jag saknade rödbetor dock, det hade vi inga hemma.

Idag fyller min sötaste brorsdotter Elsa (nej, det är ingen favorisering, jag har bara en) 2 år. Hurra hurra och grattis hälsar jag. Och Jimmy också tror jag. Tyvärr bor vi ju 60 mil ifrån varandra så det blir inget barnkalas för våran del. Jag kompenserar med att ha en kaka i ugnen. Alltså en riktig kaka i den riktiga ugnen. Inget annat. Nu måste jag gå och titta till den dessutom.

Suzanne Vega - Tired Of Sleeping

(ja. här sitter jag och tror att hon bara har gjort en låt och det är Luka och sen visar det sig att hon har ett greatest hits-album med massor av fina bitar på. fint det. så har jag lärt mig någonting nytt idag också.)

Från insidan och ut.

Man kan ju fundera på var jag tog vägen efter fredagens vilda äventyr. Ja. Då jag och Evelina tittade på film alltså. Jag gick och la mig. Sen glömde jag inte bort att gå till Systembolaget utan framåt lördagskvällen hamnade jag hos Frida och Nina på balkongfest. Där pratade jag kanske lite för mycket för i söndags fanns det inte minsta lilla röst kvar i min hals. Och med prata menar jag ju sjunga Country Roads på repeat 394893 gånger, utan att kunna mer än två rader av texten och tycka att jag är lika rolig varje gång.

 

Så igår blev det inte så mycket gjort eller sagt. Idag blev jag hemskickad från jobbet för att jag kraxar som en kråka, snörvlar som en 3-åring och ja. Jag visste ju visserligen redan när jag åkte till jobbet att jag inte alls var i form för att jobba, men jag har ju inte råd att vara sjuk så jag fick lov att åka dit ändå. Jag tror att det är vad alliansen kallar arbetslinjen. Som väl mest innebär att man ska jobba även om man står med ena foten i graven och den andra är amputerad. Nåja. Jag har alltså varit sjuk. Det var det jag ville komma fram till.

 

 

 

Idag blev det falafel och bulgur med tomatsalsa till middag. Det mättade bra i magen. Jag körde en fuskis och köpte Findus frysta falafel. Det får man när man är sjuk. Då ska man inte stå och fritera kikärtsbollar. Nu ska jag dricka min hundrade kopp te för idag och hoppas att det kanske är just denna koppen som gör att rösten kommer tillbaka.

 

Terence Trent D'Arby - Wishing Well


Bilder av dig.



Så var ännu en helt galen fredag över. Helgalen har dagen varit. Ja, jag och Evelina har tittat på Patrik 1,5 igen. Vi såg den ju på bio för 2 år sen, och nu såg vi den igen. Tokigt värre. Dessutom åt vi chips och dip till. Sen har jag hängt tvätt också. Men nu fick jag lov att lugna ner mig lite, man måste ju orka med morgondagen också. Jag är mest orolig över att jag ska glömma bort att gå till Systembolaget imorgon. Men jag ska nog lyckas komma ihåg en sån enkel sak. Nu ska jag krypa ner i sängen och fortsätta läsa Hypnotisören. Yes. Jag gjorde det. I give you: Det tråkigaste blogginlägget någonsin. Varsågoda.

The Cure - Closedown


En långsam jabroni.

Jag fortsätter att ha ont i halsen och göra ingenting om dagarna. Idag har vi dessutom haft vattnet avstängt hela förmiddagen så jag skulle helst inte gå på toaletten heller. Då måste man försöka uppehålla sig med annat för att inte få för sig att man måste gå på toaletten, sånt får man ju oftast för sig när man vet att man absolut inte får göra det. Så jag såg till att baka lite för att få tiden att gå. Eftersom det är jordgubbssäsong och i allra högsta grad sommar så fick det bli lite somriga muffins.



Cheesecakemuffins med jordgubbar

ca 12 st

115 gr rumsvarmt smör
1 1/4 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk

Garnering:
150 gr vit choklad
150 gr cream cheese
6 msk crème fraiche
1½ tsk vaniljsocker
5 msk florsocker

färska jordgubbar

Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ihop smör och socker till en vit pösig smet.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Vänd ner mjölet. Rör ner vaniljsocker och mjölk.
Fördela smeten i muffinsformar.
Grädda i ca 12 minuter.
Om någon muffins rest sig för högt över formens kant, skär av toppen.
Smält den vita chokladen i vattenbad. Låt den svalna.
Rör ihop cream cheese, crème fraiche, vaniljsocker och florsocker i en separat skål.
Häll sedan i den smälta chokladen.
Bred ett tjockt lager glasyr över varje muffins.
Ställ kallt i 1½ timme så glasyren stelnar.
Dekorera sedan med färska jordgubbar och servera.



Varken jag eller Jimmy är ju några cheesecakemänniskor, men som muffins funkar det betydligt bättre. 9/10 fick de här muffinsarna i betyg av Jimmy. Sen framåt hösten kan man ju bara byta ut jordgubbarna mot blåbär, eller vilka bär eller frukter man nu föredrar. Här har ni ett bra grundrecept i alla fall, sen får ni experimentera fritt i era kök.

Nu ska jag dricka ännu en kopp te mot min onda hals. Ja, för nu har vi vatten igen. Så det är bara att sörpla på. Gå på toaletten får man göra också. Hur mycket man vill! Joyful, joyful life!

Iron Maiden - Run To The Hills


(vad hände nu? iron maiden? hur kom de in på min spelningslista? har jag varit arg? jag lyssnar bara på hård musik när jag är arg. fast det brukar vara metallica. metallica när jag är arg. the smiths när jag är ledsen. håkan hellström när jag är glad. så vad betyder iron maiden?)


Bechamel.

Har jag inte ätit idag. Inte ens varit i närheten av. Bechamelsås alltså. Nu fick jag lov att googla på bechamel och fick lära mig att det var Ludvig XIV's överhovmästare Louis de Bechamel som gett namn åt såsen. Fint. Då har jag lärt mig någonting nytt idag också. Och varför jag ens kom in på bechamel från början har jag ingen aning om. Då vi har ätit ännu en kycklingsallad till middag idag. Men det är ju för varmt för att äta någonting annat.


Matvetesallad med kyckling & chevré

För 2 portioner

2 portioner matvete
2 kycklingfiléer
½ påse blandad sallad
6 st cocktailtomater
1 liten rödlök
1 päron
120 gr chevré
en näve russin
25 gr pinjenötter
1 granatäpple

Koka matveten efter instruktioner på förpackningen.
Tärna kycklingen och stek den.
Finhacka rödlöken.
Halvera tomaterna och skär päronet i mindre bitar.
Blanda sallad, tomat, rödlök, päron och russin.
Blanda ner matvete och kycklingfilé.
Skär chevrén i mindre bitar och blanda ner.
Toppa med pinjenötter och granatäpple.

Chevré är ju helt sinnessjukt gott. Speciellt när den är lite halvsmält som den blev i denna salladen. Yumyum.

Förresten ljög jag igår när jag skrev att jag mådde bättre. Eller, jag mådde ju bättre just då. Men när jag vaknade i morse var det febrigt, snorigt och halsont igen. Så jag har tagit det lugnt som det bara går hela dagen. Klädde inte ens på mig förrän i tretiden. Man ska ta det lilla lugna när man är förkyld, då blir man frisk fortare. När jag väl klätt på mig tog jag tag i det där med plankan. Eller såg till att Jimmy kunde ta tag i det där med plankan genom att låna en såg av grannarna. Så när plankan blivit lagom lång så gjorde jag såhär med den:

Yes. Jag satte den i fönstret i trappen och så ställde jag lite fina saker på den. Tänk så trevligt det kan bli med hjälp av en liten planka. Nu försöker jag övertyga Jimmy om att vi ska ha en fin broderad bonad på dörren i hallen där det står: "Välkommen kära du, till herr von Lindroos och hans fru." Men Jimmy är inte alls lika sugen på det som jag är. Kanske om man gör den lite mer modern. Någonting i stil med: "Hej på dej, här bor Jimmy och hans tjej!" Ja. Det tåls att funderas på.

The Pernice Brothers - The End Of Faith


Vet du inte...

Sedärja. Då var semestern slut. Eller nej, det är den inte alls. Jag har ju semester tills på måndag, men nu är jag tillbaka i kära gamla Göteborg. Jag är inte så bra på att blogga när jag är i Sågmyra. Delvis beror det på att internet la av, det gör det varje gång jag hälsar på, bär jag på något virus?, och delvis beror det på att jag har fullt upp med annat.

Som att bada och grilla med familjen, busa med Ceebs och Willekillen, ta kvällsdopp och morgonpromenader med Maddyn, göra så att Desireé får skäll av sin mamma när jag stökar ner hemma hos dem, sitta och ha lååångfika hos familjen Strand och träffa fina fina Yoshi för första gången på 2 år. Och hennes dotter Sarah för första gången någonsin! Ha vinkväll med just Yoshi och Jen. Sitta på en filt i gräset med Kalix och spinna på konspirationsteorier. Och sånt ni vet.










Ungefär sådär kan det se ut. Vidare har jag kommit fram till att vi som inte har körkort blir diskriminerade på arbetsmarknaden. Körkort är ett krav! Står det överallt. Det tycker jag att är hets mot folkgrupp och ska nu kräva att lite fler körkortslösa kvoteras in som lastbilschaufförer. Det är också mitt fel att Des har dåliga gymnasiebetyg, Jen tycker att jag har ett tråkigt liv men kommer däremot fortfarande skämta om Rantamäki när hon är 45 år och Yoshis mobil går att ringa med även när den är död för att batteriet är slut.

Idag har jag åkt tåg med feber och förkylning. Nu känns det dock mycket bättre så det var nog som min mamma sa, en överdos av frisk luft. Det är inte så farligt att vara i Dalarna ändå, knepet är helt enkelt att låta bli att umgås med de där människorna som bara gör en ledsen och arg. Synd att jag är så trög att det tog mig 25 år att förstå det. Men nu så!

Nu ska jag inte hålla er på halster längre, där sitter ni och undrar hur det gick med plankan. Jo. Det gick sådär. Nu när jag fraktat plankan över halva Sverige visade det sig att den var för lång. Men det ska jag fixa imorgon. Nu ska jag se ett avsnitt av Greek. Sen ska jag sova.

Ray Charles - Greenbacks

La Vie Moderne.

Sådär ja. Nu är resväskan färdigpackad och jag ska bara slänga i mig någonting att äta och sen sätter jag mig på tåget upp till Sågmyra. Där ska jag bli lite bortskämd, bada i Årbosjön, leka enormt mycket med en massa gamla (och nya) godingar, ta sjukt långa promenader i skogen och måla en planka. Det sista verkar mest spännande. Att måla en planka kan ju aldrig bli tråkigt. Just en planka också. Vi får se om jag slår på stort och lackar den också. Lite wild n' crazy sådär. Just det. Äta lite frukost var det ja. Sen Dalarna. Tårta, tårta, tårta, tårta.


Jag, Des, Yoshi och Jen på Yoshis student 2005.
Vi går ju alltid klädda sådär i dalarna liksom. Folkdräkt for life.


Silver Columns - Brow Beaten


Låt oss hålla ihop.

Eftersom det bara regnar och regnar ute, vilket visserligen känns helt fantastiskt skönt faktiskt, och jag inte har någonting att göra så tänkte jag visa att hur vi äntligen lyckats få lite ordning i våran trappa. Det är ju ingen hemlighet eller nyhet att jag och Jimmy tycker olika om allting, så när jag föreslog att vi skulle sätta upp vägglyktor på väggarna i trappan för att få det lite finare fick jag nästan en chock när Jimmy tyckte det var en bra idé.

Fast sen kom ju nästa del, nämligen att komma överens om vad för slags vägglyktor. Jimmy ska ju ha det modernt och stilrent och enkelt, jag ska ha det gammeldags, krusidulligt och i min värld finns det nästan ingenting som heter "för mycket". Det hela löste sig dock ganska lätt då Jimmys mamma mms'ade en bild på vägglyktor som hon säljer i sin affär, och vi faktiskt båda två tyckte att de var snygga. Så i fredags fick vi hem dem, tack svärmor, och nu sitter de uppspikade och piggar upp i trappan.



Vi ska fixa lite mer med fönstret där också. Faktum är att vi ska fixa lite mer med hela lägenheten när vi får lite löner. Det känns som att det börjar bli dags att få upp lite saker på väggarna. Få lite ordning på torpet. Nu ska jag titta på hela första säsongen av Greek igen. Jag har Greek-abstinens.

Bryan Ferry - Smokes Gets In Your Eyes

Ditt huvud står i brand.

Egentligen borde någon ha sagt till mig idag att det är alldeles för varmt för att baka. Men det sa ingen till mig, så jag bakade i alla fall. Det var inte så himla jobbigt ändå, eftersom allting utom glasyren till denna kakan tillagas i matberedaren. Så man behöver knappt anstränga sig alls. Riktigt maffiga chokladkakor blev det. Som jag inte hann fota innan det blev alldeles för mörkt ute, så bilderna är av inte sådär jättebra kvalitet. Men det syns ju att det är gott, det är huvudsaken!



Mockafudgekaka

60 gr mörk choklad
2 1/4 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl mycket hett vatten
2 ägg
175 gr smör
2 msk starkt kaffe
1 1/4 dl gräddfil
1 2/3 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver

Glasyr:
85 gr mörk choklad
30 gr smör
4 msk florsocker
3 msk starkt kaffe

Sätt ugnen på 160 grader.
Bryt chokladen i småbitar och lägg i matberedaren.
Tillsätt kakao och hälften av sockret.
Mixa tills det blir grovmalet.
Tillsätt det mycket varma vattnet medan matberedaren är igång och mixa till chokladen smält.
Häll i äggen och resten av sockret.
Tillsätt smöret, små klickar i taget, mixa i ca 1 minut.
Tillsätt kaffe och gräddfil.
Häll ner mjöl, bikarbonat och bakpulver och kör till du får en jämn och slät smet.
Häll smeten i en välsmord ugnsform, ca 27x18 cm.
Grädda i ca 45 minuter. Kakan ska vara torr när du tar ut den. 
Lägg i alla ingredienser till glasyren i en kastrull.
Smält på lägsta värmen och rör försiktigt till en jämn blandning.
Ta kastrullen från plattan och vänta tills glasyren tjocknat.
Bred glasyren över kakan, vänta tills den stelnat och skär sedan i bitar.

Mmm. Vad gott. Riktigt kladdigt och fudge'it (ja, det är ett ord!) och chokladigt. Precis som det ska vara om jag får bestämma alltså. Jag vet inte riktigt vart kaffesmaken tog vägen faktiskt, men den gjorde säkert sitt till.

Annars har jag tillbringat dagen i och bredvid poolen. Riktigt, riktigt fint. Vem behöver åka utomlands? Efter många timmar där blev det kakbak och hamburgermiddag. Lite långpromenad på det och så var klockan plötsligt kvart i nio och hela dagen har sprungit förbi. Hur mycket sömn det blir inatt däremot återstår ju att se. De här tropiska nätterna är inte riktigt min grej. Sol på dagen, regn på natten röstar jag för!

Grasscut - High Down

Pappersplan.

Idag har vi mumsat på Sommarsallad med kyckling. Jag känner att ett recept är överflödigt. Koka potatis med dill. Stek kyckling i bitar med goda kryddor. Skiva och hacka grönsaker. Blanda alltihopa. Gör en god vinegrette och häll över. Blanda igen och servera. Gött. Annars har det varit en konstig dag. Hur fan klär man sig när det är 35 grader varmt och regnar liksom? Bikini och galonisar? Nu har det äntligen svalnat av så vi tog en kvällspromenad runt Enerbacken och Kvarnbyn. Fina grejer. Ingen söndagsångest behöver jag ha heller eftersom det är semester. Nu är jag alldeles nyduschad men har redan börjat svettas igen så jag ska krypa upp i soffan och äta chokladglass.

The Coral - Dreaming Of You

(för att den fortfarande är så sjukt bra. och troligtvis alltid kommer att vara så sjukt bra.)

Det är enklare så.

Jag tror jag ska börja ha semester lite oftare, om de alltid börjar så bra som den här dagen har varit. Vi börjar med maten. Bara den var ju toppen i sig. Oxfilé blir ju sällan fel. Egentligen är det bara glazen jag tänkte tipsa om. Klyftpotatis, sallad och bearnaisesås tar jag liksom för givet att ni redan vet hur man gör. Speciellt om ni är som jag och gör bearnaisesås genom att gå till affären och köpa en burk.

Lime- och honungsglaze till oxfilé

2 dl kalvfond
1 pressad lime
1 finhackad röd chili
2 msk flytande honung

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt sjuda ca 30 minuter eller tills glazen får en sirapsliknande konsistens.
Stek eller grilla med oxfilén och pensla med glazen under tiden.
Servera med klyftpotatis, sås och en god sallad.

Fy fabian, vad gott. Det var en av dagens bra saker. Den bästa saken idag var när jag låg ute i trädgården och läste bok och våran hyresvärd kommer ut och säger: "Du vet väl om att alla som bor i huset får använda poolen?" Oh my. Som jag suktat efter den poolen. Det är ju liksom en riktig pool, ingen sån där ful en som står uppställd i trädgården. Utan en djup en som man faktiskt kan doppa sig i. Så jag blev visad hur man fixar med poolskydd och stege och gissa vad jag gjort idag? Legat i solen och läst och varvat med dopp i poolen. Jag ska tamejtusan aldrig flytta härifrån. Våra barn kan bo i förråden.

Mer bra saker då? Jo men, jag har ju gått och vunnit massa god mörk choklad från Marabou Premium hos Bara En Kaka Till. Sweet! Hela den här dagen har ju bara varit hur jäkla bra som helst. Pool och choklad och oxfilé. Plus en himla massa solsken och sånt där också. Life is sweet! Kom ihåg detta nu, för imorgon kan jag vara lika bitter som vanligt igen.

The Rat Pack - Fly Me To The Moon


Och så går dessa dagar, de går utan dig och mig.

Nu har jag semester! Eller, rent tekniskt är det ju helg så jag skulle ju ändå varit ledig. Men det känns ändå bättre att tänka att det är semester. Jag låg till och med kvar i sängen till klockan 10 idag. Så länge har jag nog inte sovit på över en månads tid. Så nu tänker jag skrota runt i min pyjamas hur länge som helst, bara för att jag kan.

Igår hade vi finbesök från Tidaholm. De mellanlandade här på väg till Grekland. Så jag bakade en liten paj att bjuda på. Jag är ju som bekant inte alls särskilt förtjust i smulpajer, men ska det var en smulpaj så ska det vara denna. Det är Jimmys favoritpaj, vilket visserligen kanske inte säger så mycket då han är väldigt förtjust i all sorts smulpaj. Men denna är favoriten i alla fall. Den är också mitt bidrag till Månadens Sötsak hos Söta Saker, där temat är Två Smaker.



Mango & Hallonpaj

250 gr frysta hallon
250 gr fryst mango
1 dl kokos
1 lime
100 gr smör
1 dl råsocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg mango och hallon i en pajform.
Strö över hälften av kokosen.
Riv över skalet från limen.
Smält smöret.
Blanda råsocker, mjöl, havregryn och bakpulver i en bunke.
Häll över smöret och blanda ihop till en smuldeg.
Klicka ut degen över formen.
Strö över resten av kokosen.
Ställ in i ugnen ca 25 minuter.
Servera med glass eller vaniljsås.

Och inget fuskande här nu. Står det råsocker så ska det vara råsocker och inte strösocker. Annars blir det inte alls samma sak. Men mango och hallon alltså, där har ni två smaker som gifter sig finfint. Hela pajen gick åt i alla fall, så det måste ju vara ett bra betyg.

Nu ska jag få mig lite frukost i magen och sen ska jag ta en liten runda runt Safjället. Jag fick rabattkuponger på Viktväktarna och Friskis&Svettis av min chef i sommarpresent, jag vet inte riktigt vad hon menar med detta? Friskis&Svettis i Malmö dessutom. Jag väljer att ta det väldigt personligt och tro att hon tycker att jag är tjock och vill att jag ska flytta till Malmö. Det är ju åtminstone roligare än att tänka att det var en "fixa-en-i-panikpresent-till-vikarien-så-vi-tar-det-vi-hittar"-present. Min teori är det ju åtminstone en tanke bakom, och det är ju tanken som räknas. Det vet väl alla.

John Grant - I Wanna Go To Marz

Jag lever i mitt sinne.


Idag har vi mumsat på Indisk Pytt-i-panna med raita till. Det satt inte alls fel i magen faktiskt. Nu är det dags att gå och sova. Jag firar in sista dagen innan semestern med att börja ännu tidigare än vanligt och får därför kliva upp redan klockan 5 imorgon bitti. Men jag får ju sluta tidigare och därmed börja semestern tidigare, och det ska man inte förringa. Jag har ont i hela kroppen nu. Verkligen ont. I hela kroppen. Jag hoppas att jag lyckas sova bort det. Annars får jag väl bli sjukpensionär.

Ida Redig - Standing Here

(en redig tjej den där ida redig. riktigt, riktigt bra. i like. rekommenderas varmt.)

En gång i tiden vandrade vi i solskenet.

Ah, härligt väder! Eh, va?! Tänker ni nu om ni bor i Göteborg. Det ösregnar liksom ute. Japp. Skitfint tycker jag. Nu har det varit solsken i ungefär en månads tid så nu kan jag ta en dag med regn. Få sitta inne och hänga framför datorn med en kopp te utan att få ångest. Jag gillar't. Dessutom ska det ju bli fint igen till helgen, så då kan det lika gärna vara lite regn idag.

Igår tog jag och Jimmy en sjukt lång promenad. 3½ timme traskade vi omkring. Sen blev jag hungrig och alla som känner mig vet hur kul det är att umgås med mig då. Nej. Inte kul alls. Så när vi kom hem igen vid 19-tiden och jag inte ätit sen 11.15 så var jag helt trött och arg och ja. Då fick det bli kasslergratäng. En sån där snabbmat-fuskgratäng.

Kasslergratäng med pizzasmak och ris

För 2 portioner

ca 300 gr kassler
1 frp Kelda Tomato Treat
oregano
pasta rossa-krydda
riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kasslern i skivor.
Lägg i en ugnsform.
Häll över tomatsåsen.
Krydda efter behag.
Strö över riven ost.
Gratinera i ca 15 minuter.
Servera med ris och sallad.

Hoho. Det är ju så enkelt att man nästan skäms över att skriva ut receptet. Men jag gör det ändå, för ibland vill man ha någonting enkelt. När man gått på 3½-timmars promenad till exempel.

Imorgon är det fredag och sedan har jag 2 veckors semester. Woohoo! Då ska jag på en veckas rekreations-läger i Dalarna. Ja. Hälsa på mamma och pappa alltså. Det blir fint det. Jag pallar inte att sitta instängd i en lägenhet hela sommaren. Så en vecka med hus och trädgård och badsjö alldeles i närheten kommer att göra mig gott. Nu ska jag dricka lite te. Gröna Tidaholm. Det är också gott och gör mig gott.

Papercuts - Jet Plane

Sjung hem mig igen, innan jag dör.

Igår bakade jag flan. Jag vet inte om det heter en eller ett och efter diskussioner på facebook insåg jag att ingen annan heller vet det. Mest därför att det flesta tror att jag menar flarn. Nej. Inga flarn. Ett havreflarn, flera havreflarn. Det vet väl alla. Men här snackar vi Flan Parisienne. Hur säger man det i bestämd form? Nej. Ingen som visste det nej. Så då får det bara heta flan. Jag bakade flan igår. Vill du ha flan? Nu ska jag äta flan.



Flan Parisienne

ca 8 bitar

3 st frysta smördegsplattor
3-4 röda äpplen
3 msk strösocker
½ dl aprikosmarmelad
rostade mandelspån

Sätt ugnen på 200 grader.
Tina smördegsplattorna i ca 15 minuter.
Lägg dem på varandra och kavla ut till en cirkel, ca 24 cm i diameter.
Nyp upp kanterna så de blir lite högre runtom.
Skala äpplena och skär i tunna klyftor.
Lägg dem tegelpannevis på smördegen.
Strö över socker.
Grädda i ca 25 minuter eller tills äpplena mjuknat.
Värm marmeladen ca 1 minut på full effekt i micron.
Pensla marmelad över kakan medan den fortfarande är varm.
Strö över rostade mandelspån.
Enjoy!



Jag åt min bit med en klick kesella. Det var inte så gott, kesellan alltså, för att äta bara kesella är inte så gott. Så det är nog bättre med lite glass eller möjligtvis vaniljsås. Men smördeg alltså. Smördeg! Hur gott kan det bli?

Nu ska vi gå till biblioteket. Jag är helt slut i kroppen, vi har börjat med storstädning på förskolan där jag jobbar nu eftersom det är så få barn. Så idag har jag skurat väggar i 3½ timme. Härligt! Nåja. Man får åtminstone känna att man lever. Det är ju vackert så. Inatt drömde jag att jag startade ett café med Håkan Hellström. Det var också vackert. Fast han är så disträ så hans bakverk blev inte så himla lyckade. Men han drog kunder, det gjorde han.

Steget - Kom Igen

Någon ropar på mig.

För ett tag sen skrev jag ju om att min älskade sprits gått sönder. Det var en sån där riktigt, riktigt ful gammal sak som jag tagit över efter min mamma. Men den var så bra, för den hade miljoner olika tyllar och även kakpressar. Så jag var ju lite ledsen där. Inse då hur glad jag blev när jag kom hem häromdagen och hittade det här i ett paket som kommit med posten:

En ny (eller väldigt, väldigt gammal) ännu fulare sprits!



Med en himla massa grejer att ha till.



Och en väldigt pedagogisk instruktionsbok med finfina bilder.


Dessutom låg det massor av tartelettformar i paketet,
som jag letar efter runt hela Göteborg och hela internet utan att hitta några.

Tänk vad fint det är med mammor ändå. Ja, det var alltså min mamma som hittat spritsen och formarna på loppis och köpt dem till mig. Det var ett fint paket. Jimmy fick också en present, en fin knapp med Socialdemokraternas symbol på. Jag tror att Jimmy tyckte att den var lite fööör fin för han har inte använt den ännu. Jag kan tänka mig att den åker på lite längre fram i sommar, då han ska börja propagera lite mer inför valet. Hrm. Hrm. Själv har jag redan inlett min valkampanj. Jag kallar den: "Röstar man blått så får man inte ligga!" Tänkvärt. Tänkvärt.

Nu ska jag laga lite mat så vi orkar rensa ur ett av våra förråd sen, dags att börja få lite ordning på torpet.

Mungo's Hi-Fi feat. Fusteps - It's Rough

Dansa dig ren.

Aaaaaj. Jag har bränt sönder min rygg. Typ. Det gör till och med ont att ha kläder på sig. På grund av en sån där typisk Eve & Nillan-grej. Som att tro att solen inte tar någonting alls bara för att det fläktar lite så man inte känner den. Borde vi inte vara såpass gamla nu att vi förstår bättre? Man tycker ju det. Det tycker man.

Igår packade jag den lilla picknickväskan, drog på mig bikinin och så mötte jag upp Evelina och åkte till Hovåsbadet. Hur fint som helst var det. Det är så roligt att jag fram tills typ förra veckan trott att Askim är ett slumområde. Men det LÅTER ju liksom inte fint. Askim. Aschim uttalas det, änna! Men nu var vi i alla fall i Hovås och badet där var finfint. Vi hittade värsta perfekta stället där bland klipporna så det var lite för skönt att sitta där, det kändes som att man satt i solstolar och så fläktade det så bra. Så svalkade man av sig i havet emellanåt. Fina grejer. Tills jag kom hem igår kväll och började känna hur mycket jag bränt mig. Aj aj aj.

Eftersom det var lördag igår kändes det som en väldigt bra dag för efterrätt också. En somrig sådan blev det.


Pavlova med bärcoulis

För 2 pers

Maräng:
4 äggvitor
1 dl strösocker
½ tsk vitvinsvinäger
1½ tsk hett vatten

Bärcoulis:
250 gr blandade blåbär, hallon, jordgubbar & björnbär
3 msk strösocker
1 pressad lime

Gräddyoghurt:
4 msk matyoghurt
½ dl vispad grädde
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitor, socker, vinäger och vatten till maränger.
Klicka ut två stora rundlar på bakpappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
Marängen ska ha en ljust brun färg och vara torr utanpå men mjukseg inuti.
Låt marängerna svalna.
Koka ihop bären med sockret och limen i ca 5 minuter.
Passera bären genom en sil direkt ner i en ny kastrull.
Låt bärsåsen koka ihop några minuter till en simmig sås.
Vispa ihop matyoghurt med grädde och vaniljsocker.
Lägg en klick av gräddyoghurt på varje maräng och häll över lite bärcoulis.
Garnera gärna med lite bär.
Servera genast.

Somrigt och galet gott. Jag tror att Jimmy åt upp sin på en halv minut ungefär. För mig tog det säkert åtminstone en minut. Kanske till och med en och en halv. Vilket kan bero på att jag höll på att ta massa kort på min innan jag började äta på den. Men det är ju en annan historia.

Idag har det varit latsöndag och rädsla för de galna fiskmåsarna här utanför. De attackerar nu för deras ungar har börjar ta sig ur boet. Skitläskiga. Och imorgon är det måndag igen och jag skulle vilja ha helg i 34 år till. Tur att det bara är en vecka kvar till semester! Eller sommarlov kanske det heter när det är obetalt. Jag säger semester i alla fall. Och nu har jag till och med semesterplaner. Finfint.

LCD Soundsystem - I Can Change

Släpp ut det.

Guuuuuud. Vad mätt jag är. Och varm. Men det ska man inte klaga på. Man kanske inte ska klaga på att man är mätt heller, det är faktiskt få förunnat. Förresten är jag bra mätt. Chipsmätt. Och matmätt. Men mest chipsmätt. Det är bra, då sover man gott sen. Det gör jag nog ändå så trött som jag är. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; Det kan inte vara hälsosamt att gå upp halv sex varenda morgon.

Idag var det pajfredag. Jag älskar paj. Matpaj alltså. Efterrättspajer är jag inte så jätteförtjust i faktiskt. Men matpaj, det funkar alltid. Alla sorter. Hela dan', varje da'! Det har inte blivit så ofta på sistone bara. Men idag så. Idag blev det en riktigt fin krämig ostpaj.


Ostpaj


Pajskal:
75 gr smör
1½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3/4 dl kesella

Fyllning:
2½ dl matlagningsgrädde
1 ägg
2 äggulor
7 dl riven ost (ta en med lite smak vetja)
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader
. Arbeta ihop smör och mjöl till en grynig massa.
Tillsätt kesellan och arbeta ihop till en smidig smet.
Tryck ut degen i en pajform.
Nagga med en gaffel och ställ i kyl ca 30 minuter.
Förgrädda pajskalet ca 12 minuter.
Vispa ihop matlagningsgrädde och ägg.
Blanda ner den rivna osten.
Häll ner ostblandningen i pajskalet.
Grädda 25 minuter, låt svalna en stund innan servering.



Jäkligt gott. Men hade kanske gjort sig bättre på en buffé med lite andra saker till, nu blev det mest som en... ostpaj. Och det kändes inte så mycket som en middag. Men på ett buffébord är den nog perfekt. Eller kanske som tillbehör till en bit grillat kött eller något sådant.

Skönt med helg. Jag behöver sova ut. Och bada. Fy fabian, vad jag vill bada. Jag klarar inte av det här längre. Jag måste få svalka av mig. Tänk om man hade förstått som barn hur jäkla bra man hade det som hade typ 5 minuters cykelväg till stranden. Visserligen trodde jag att alla hade det så när jag var liten, jag trodde det fanns sjöar överallt. Typ. Nu är det jättelångt till närmsta badställe så jag får duscha istället. Sen ska jag se på Dunderklumpen medans Jimmy sover. För han har ingen helg. Mouwahaha. Förresten fick jag ett finfint paket på posten idag, men det kan jag berätta mer om en annan dag. Nu måste jag duscha.

Oasis - Where Did It All Go Wrong?

Funky as hell, XXL.

Idag är det torsdag och torsdag betyder soppa. Jag återgår till den vegetariska veckan och gjorde den somrigaste soppan av dem alla. Ängasoppa. Till och med namnet är ju somrigt. Färgglad är den också. Receptet kommer från början från Arla, även om jag som vanligt gjort om det lite, och är lite snabbmat-fusk-recept sådär. Men det gillar vi, man ska inte behöva stå vid spisen i 39 timmar om dagen när solen skiner.


Ängasoppa

För 4 portioner

2 msk vetemjöl
6 dl vatten
4 dl mellanmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 500 gr frysta sommargrönsaker
½ dl vispgrädde
persilja
salt

Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull.
Låt det koka upp under vispning.
Tillsätt mjölken och smula ner buljongtärningar.
Låt allt koka upp.
Lägg i grönsakerna och låt dem koka i ca 5 minuter.
Rör i persilja och grädda.
Servera med en god ostmacka.

Förutom ärtorna i grönsaksblandningen så var det gott. Jag vet inte varför men jag tycker inte alls om ärtor. Jag kan ju äta det, men inte är det gott inte. Då finns det ju betydligt godare grönsaker. Som broccoli till exempel. Mmm, broccoli. Det är fina grejer det.

Idag har jag mest tyckt att allt är tråkigt. Det är nog så på torsdagar. Imorgon är det ju fredag, då brukar allt kännas bättre. Jag kanske ska sluta laga soppa varje torsdag så blir det åtminstone lite omväxling... Hm. Ja. Det tåls att funderas på. Nu ska jag sälja alla mina tillhörigheter på tradera.

Akala - I Don't Need

(för det är en fin bit. mest för att den har ett fint budskap. den borde man börja dagen med när man känner att man inte riktigt tror att man räcker till. "i don't need to see your cleavage or your thighs, i'm still getting over your eyes and smile." fint.)

RSS 2.0