Nu står vi här i er trädgård med champagne, för hon har fått ett förnamn.

Det är lördagmorgon och jag önskar att jag fortfarande låg i sängen och sov, men en tredjedel av familjen ville upp och ha frukost och en tredjedel av familjen drog ut en tand igår och har levt på endast värktabletter och lite glass det senaste dygnet så han har fått dispens. Men det är ju härligt att komma upp i tid så man kan fånga dagen! Eh, skojar bara. Jag är mer inne på Oscar Wildes teori om att endast tråkmånsar är briljanta redan vid frukost.
 
Men nu ska vi inte prata om frukost. Nu ska vi prata om middag. Eventuellt lunch. Skulle kunna sträcka mig till brunch också om jag ska vara riktigt generös. Men vi åt denna paj till middag och det är egentligen ett kylskåpsrens som visade sig bli fantastiskt gott, så därför delar jag med mig av receptet till er. Pajrecept kan man ju aldrig ha för många av!
 
Pumpa- & brysselkålspaj med smördegsbotten
 
4-6 portioner
 
Botten:
2 plattor smördeg, lätt tinade
 
Fyllning:
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
ca 150 g brysselkål
ca 150 g pumpa skuren i bitar ca 2x2 cm
flytande honung
salt & peppar
3 ägg
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost (ta en smakrik!)

Sätt ugnen på 225°.
Kavla ut den tinade smördegen lite så den täcker botten och kanterna på en pajform.
Skär bort överflödig deg.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs på löken, brysselkålen och pumpan i smör i en stekpanna några minuter.
Ringla över lite flytande honung och smaka av med salt och peppar.
Lägg brysselkål- & pumpafräset över smördegen.
Vispa ihop ägg, creme fraiche och riven ost.
Häll över fräset i pajen.
Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter tills äggstanningen stannat.
Servera med en god sallad.
 
Mmm. Smördeg. Mmm. Brysselkål. Mmm. Pumpa. Mmm. Ost. Ni hör ju själva hur gott det är. Varsågoda för fin lördagspresent.
 
Nu ska jag ta och äta lite frukost. Den här helgen har vi inga planer alls och det känns faktiskt helt okej. Vädergudarna (eller ja, ni vet, Nils) hade ju utlovat en solig och fin helg, men det verkar som att molnen på himlen här inte fått den informationen så det är mest grått överallt. Vi ska väl äta chips och inte titta på Melodifestivalen, rasta barnet och kanske påskpynta lite. Man får väl börja påskpynta nu? Ja, det var väl det jag visste! Älskar påskpynt! Desto kitschigare desto bättre. Knallgult och prickigt och ulliga kycklingar. Bring it!
 
Vasas Flora och Fauna - Leevi & The Leavings
 
(och så kan ni lyssna på Vasas Flora och Fauna, där har ni fina grejer!)

Det enda jag vill är att spela alla mina favoritlåtar för dig så många gånger att de så småningom också blir dina.

Det fanns en gång i tiden när jag nog skulle säga att jag inte var så intresserad av att titta på film. De flesta filmer som görs är ju faktiskt skit och jag orkade inte med alla amerikanska actionfilmer eller svenska deckare och jag tyckte liksom mest om att titta på Gilbert Grape. Om och om och om igen. (Det gör jag förresten fortfarande. Älskar Gilbert Grape.)

Men så fick jag höra talas om filmtipset.se och skaffade mig en liten användare där. Det funkar såhär (om jag minns rätt, det var 6 år sen jag gjorde detta): du loggar in på filmtipset, då kommer det upp en lång lista på ganska vanliga filmer som de flesta sett. Du betygsätter dem du sett mellan 1-5, dem du inte sett låter du bara vara. Sen får du upp en personlig lista (du hittar den under fliken mina sidor och klickar där på Filmtips) med filmer som du borde gilla utefter vad du satt för betyg på de andra filmerna, är det några filmer med på den listan som du redan sett så betygsätter du dem också. Då försvinner de från listan och ersätts med nya bra filmer utefter din personliga smak. Så varje gång du ser en film på listan: betygsätt och få upp nya tips. 

Tack vare detta har jag fått se så himla många fantastiska filmer som jag aldrig ens skulle hört talas om annars, från alla länder i världen dessutom. Varsågoda för tips hörni. Aldrig mera dålig film! (Om ni inte gillar dålig film alltså, då kommer ju eran filmlista att fyllas med dålig film, och det är ju bra för er som gillar dålig film.)

Nu blir det ett personligt filmtips från mig till er. Den här gången blir det dock en amerikansk film, men inte Gilbert Grape. (Men har ni inte sett den så måste ni ju faktiskt göra det. Världens bästa film. Okej, ska sluta tjata om Gilbert Grape nu. Men Leo har ju äntligen vunnit en Oscar för tusan! Det borde han gjort redan för sin roll i Gilbert Grape. Just sayin')
 
 
En Familj (eller August: Osage County som är originaltiteln) handlar om en dysfunktionell familj i amerikanska södern, pappan i familjen har precis dött och ska begravas och därför kommer de tre döttrarna hem tillsammans med sina respektive och barn. Det är ingen dålig rollista som radas upp med Meryl Streep som den elaka mamman och Julia Roberts, Juliette Lewis (hon är förövrigt också med i Gilbert Grape. Just sayin') och Julianne Nicholson som systrarna. Dessutom är Ewan McGregor, Chris Cooper och Benedict Cumberbatch också med. Och massa fler kända ansikten.

Filmen är baserad på en pjäs från början och det märks, men jag gillar det. Jag gillar också att det är mycket dialog och inga specialeffekter och så är det en väldigt svart humor i den. Ja, som ni kanske vet vid det här laget så gillar jag ju knasiga karaktärer. Den är ju hemsk också, för det är en väldigt trasig familj och mycket hemligheter och konflikter som legat och bubblat i flera år, men ändå rolig! Jag ger den 5/5 prickiga prickar och tycker att ni kan ta och titta på den så snart som möjligt.
 
Annars kan ni se Gilbert Grape. Den är också bra. Nu ska jag gå och göra färdigt en rulltårta. Puss och kram!
 

Kom igen nu grabbar!

SWOOOOOSCH! Va? Vad var det? Jaha, det var bara februari som flög förbi. Ovanligt fort till och med för att vara årets kortaste månad (som dessutom hade en extra dag i år). Jag skyller på Sågmyra. Jag och Ofelia tog en liten sportlovstripp upp till Sågmyra och där gick ju tiden hur fort som helst. Det fanns massor av snö och strålande sol, så vi åkte massor av pulka (ni vet hur man säger att ens barndomsplatser känns så små när man besöker dem igen som vuxen? Det stämmer inte när du släpper ner din 3-åring för Rutbo-backen då tänker du mer: "Hur i helvete kunde min mamma låta oss köra som galningar ner här varje vinter?"), skidor, spark och såna där saker som vi aldrig kan göra på hemmaplan. Och så hade jag kalas med jättemånga av mina favoritmänniskor.
 
Så, ett år äldre men inte särskilt mycket klokare befinner jag mig nu på hemmaplan igen. Folk tjatar om vår hit och vår dit, men jag vet inte jag. Det är väl ingen idé att stressa upp sig, den kommer väl när den kommer. Och att det kommer lite snö i början av mars innebär inte att våren fått ett bakslag, kamma te er nu för fan! Våren har ju knappt hunnit börja. Men om vi nu ska avsluta och sammanfatta vintern så får det bli med ett ord: Kikärtsgrytor. Det är inte klokt vad kikärtsgrytor vi ätit denna vintern, det har blivit nån ny variant nästan varje vecka. 

En av de kikärtsgrytor vi mumsat på är den här lite indiskt inspirerade kikärtsgrytan som serveras med halloumi och bulgur, receptet hittade jag i ett gammalt nummer av Buffé:
 
Kikärtsgryta med Garam Masala och Halloumi
 
4 portioner
 
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
2 tsk garam masala
1 burk kokta kikärter (ca 400 g)
500 g passerade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
100 g färsk spenat
salt och peppar
200 g halloumi
1 msk citronsaft

Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs lök, vitlök och kryddorna i smör i en gryta.
Tillsätt passerade tomater, kikärter och grönsaksbuljongtärningen.
Låt puttra i ca 10 minuter.
Under tiden kan du skiva och steka halloumin och pressa över lite citronsaft över den.
När grytan puttrat 10 minuter tillsätter du spenat och smakar av med salt och peppar.
Servera med grytan med halloumin, bulgur (eller ris) och en god sallad.


Jag ber om ursäkt för inte alltför vacker bild. Skyller på brist på dagsljus och att jag totalt glömt bort hur systemkameran fungerar, men det börjar komma tillbaka. Både dagsljuset och minnet syftar jag nu på.

Annars då? Jodå, jag och Jimmy hade årsdag i måndags. Det händer inte så ofta, sisådär var fjärde år bara, så ikväll ska vi ut och fira det. Det ska bli fint. Och gott. Barnet ska ha barnvakt och är överpepp för de ska äta popcorn har hon bestämt. Det roligaste med det är att såvitt jag vet har hon aldrig ens ätit popcorn, så det är lite oklart hur hon kan vara så himla pepp på det. Men hey, så länge hon är glad så är jag glad. 

Ha det så fint tills vi hörs igen mina små sparvar!
 
Flip The Switch - A Pirates Life For Me

RSS 2.0