Jag blir hellre bortglömd än ihågkommen som den som gav upp.

Förra veckan var jag hemma hos Charlotta på ostkalas, där vi bland annat lärde oss att nutella är en ost. Vi lärde oss också att man blir väldigt, väldigt, väldigt mätt när (nästan) allting som serveras innehåller ost och att jag tydligen inte alls förstår vad som menas med ostkalas. Att övertala sällskapet om att nutella är en ost var visserligen inte så svårt, men hur jag tänkte då jag också tog med mig en cole slaw helt utan ost är det ingen som vet. Vad jag däremot vet är att den tog slut, så jag tror inte att det gjorde så mycket att den var helt utan ost, den innehöll ju en himla massa annat gott:
 
Ananas Cashew Cole Slaw
 
till ca 8 pers
 
1 dl majonnäs
½ dl äppelcidervinäger
1 tsk sesamolja
½ tsk råsocker
ca 8 dl strimlad vitkål
1 zucchini, grovriven
3 st strimlade salladslökar
1 st finhackad grön jalapeño
½ färsk ananas, skuren i bitar
2 msk kokosflingor
färsk koriander
rostade & saltade cashewnötter
 
Rör ihop majonnäs, vinäger, sesamolja och socker i en stor skål.
Lägg ner vitkål, zucchini, salladslök, jalapeño, ananas och kokosflingor i skålen.
Blanda alltihopa riktigt ordentligt.
Ställ in i kylen i några timmar.
Toppa med koriander och några nävar cashewnötter precis innan servering.
 
Tack för bilden Linda! (Inte ens ta ett eget foto på det jag har med mig kan jag göra, helt hopplös.) Hursomhelst, testa denna. Till pizzan eller hamburgaren eller bara som tillbehör till vilken maträtt som helst när du tröttnat på din vanliga sallad. Tycker du att det är lite för mycket vätska i skålen när den stått någon timme i kylen så kan du bara hälla upp den i ett durkslag och låta den rinna av och sedan lägga tillbaka den i skålen igen.
 
Annars så fortsätter vi kämpa med förkylningarna här hemma, Ofelia fick en helt ny garderob i helgen då hennes farmor och faster var på besök, i måndags var vi på BVC på något försenad 10-månaderskontroll och nu väger lilltjocken minsann 8,7 kg så det kan hända att hon når 10-kilosgränsen lagom till 1-årsdagen! Nu ska jag dricka te och så håller jag på att dö av chipsbrist, det är antingen det eller så har jag fått stigmata nu igen.
 
Refused - Tannhauser/Derrive

Emigrantvisa.

Som matbloggare får man ibland frågan: "Äter ni aldrig vanlig mat, som korv med bröd och sånt?" Jo, men herregud, det är klart att vi gör. Vi åt korv med bröd senast i förrgår faktiskt, så det är inga konstigheter här inte. Såhär såg det ut när vi åt korv med bröd:
 
Salsiccia På Lantbröd med BBQ-dressing och Inlagd Rödlök
 
för 1 korv med bröd
 
1-2 goda korvar (beroende på storlek på korven såklart)
1 skiva lantbröd
sallad
 
BBQ-dressing:
2 dl grekisk yoghurt
3-4 msk bbq-sås
 
Inlagd rödlök:
(till två pers)
1 rödlök
1 dl rödvinsvinäger
1½ msk socker
 
Börja med att fixa rödlöken.
Skala den och skär i tunna skivor.
Koka upp vinägern och sockret.
Lägg i rödlöken och låt dra i några minuter.
Låt löken svalna i lagen.
Blanda ihop dressingen.
Dela korvarna på längden och stek/grilla/värm dem hur du vill.
Rosta lantbrödet.
Bre dressingen på brödet.
Lägg på sallad, korvarna och toppa med rödlöken.
Ät som den är eller servera med en majskolv, bönsallad, klyftpotatis, whatever.
 
Så, där ser ni. Även vi matbloggare äter vanlig mat ibland. Den där rödlöken förresten. AMAZING! Den går att ha till allt. Vi har den på hamburgare, till pulled pork, till... Ja. Allt. Och då ska ni veta att både jag och Jimmy avskyr allt vad rå lök heter. Men det här alltså. Nomnomnom. Smakar knappt nån lök alls. Bara gott och rosa och trevligt.
 
Nöten i halsen gjorde inte alls som jag ville förresten. Istället smittade den av sig på mina bihålor och grejer, så nu går jag runt med feber och snuvar hejvilt. Inte alls kul. Väldigt okul. Så nu ska jag fortsätta knarka te, ipren, strepsil och nässpray. Och äta nutellafyllda kanelmuffins. Nutella är en ost. Mer om det en annan dag.
 
The Knife - Pass This On

Skulle det inte vara bättre om solskenet fick dig att le?

Jag har ju som bekant en vision om att min kära dotter ska bli en sån som äter allt som serveras, och det bästa sättet att få det att hända borde ju vara att presentera så många smaker som möjligt för henne redan från tidig ålder. Därför äter vi nuförtiden fisk en gång i veckan hemma, fastän att hennes pappa avskyr det. Men vi kan ju för tusan inte ha en dotter som är uppvuxen i Göteborg men inte äter fisk, det håller ju inte. Det är ju som att jag inte skulle äta falukorv och leksandsbröd! Förra måndagen gjorde jag en fiskgryta som hon glatt satte i sig, hennes pappa gjorde däremot inte det så det blev massor av fiskgryta över. Gjorde väl ingenting alls tyckte Ofelia som åt den till lunch tre dagar i rad sen. Alltså, en barn- men inte så pappavänlig fiskgryta comin' up:
 
Fiskgryta Med Morot Och Champinjoner
 
4 portioner
 
1 vitlöksklyfta
ca 8-10 champinjoner
2 dl vatten
2 dl créme fraiche saffran & tomat
ca 4 st morötter
ca 6 st potatisar
250 gr lax
250 gr torsk (eller annan vit fisk)
cayennepeppar
salt
peppar
 
Skala och hacka potatis och morötter.
Skär champinjonerna i bitar.
Skär fisken i stora bitar.
Fräs champinjoner i smör tillsammans med vitlöken.
Krydda med salt och cayennepeppar.
Häll i vatten, crème fraiche, morötter och potatis.
Koka 10 minuter.
Tillsätt fisk och låt sjuda några minuter till på svag värme.
Servera!
 
Annars så vaknade jag i morse med en pingisboll i halsen. Det var ju sådär roligt, så nu har jag druckit stark ingefärsdryck och massor med te med honung hela dagen, så nu känns det mer som kanske en... valnöt. Jag har liksom inte tid att vara sjuk nu. Jag har playdates imorgon! Och på torsdag! Skärpning halsen, det här inte okej! Imorgon ska den där valnöten vara en pinjenöt, och hör sen.
 
James - Lose Control

Jag är den som stal alla dina ord och sedan lärde dig att prata.

Om jag inte tycker särskilt mycket om hashtaggen #healthy så är jag desto mer förtjust i hashtaggen #flamingofredag. Det var Russinet som införde denna finfina fredagstradition som kort och gott går ut på att du dricker en drink på fredagen och sedan lägger upp en bild på instagram och taggar den med #flamingofredag. Har du inte instagram så kan du ta dig en fredagsdrink ändå. Har du inte tid att ta en drink på fredagen så kan du lika gärna ta den en annan dag. Det är inte så himla noga. Jag har kanske inte varit bäst i världen på det här med #flamingofredag, men det ska det bli ändring på! Förra fredagen drack vi en finfin kaffedrink här hemma, det kan ni också göra om ni känner er lite trötta och drinksugna imorgon.
 
Cafétino Kaffe
 
1 drink
 
1 kopp varmt gott kaffe
6 cl cafétino kaffelikör (eller någon annan kaffelikör)
lätt vispad grädde
 
Blanda kaffet med likören.
Toppa med lätt vispad grädde.
 
Låt er inte avskräckas av det fruktansvärt krångliga receptet, det är värt det! Jag som inte alls är någon kaffedrickare trodde att jag skulle göra som vanligt och tröttna när grädden var slut men jag satte i mig hela. Jag behövde inte ens tvinga i mig, det var riktigt gott. Så orkade jag hålla mig vaken genom en hel film också efteråt. Inte så dumt. Imorgon är det #flamingofredag igen. Haka på vetja!
 
The Soundtrack Of Our Lives - Underground Indian

Vad det än var som fick mig att glänsa så är det borta nu.

Mitt absoluta hatord just nu är #healthy, hela min instagram har hamnat i någon slags #healthy-hysteri. "Ja, men det är väl bra att folk vill vara hälsosamma!" Tänker ni nu. Och ja, det är det såklart. Men vissa verkar tycka att #healthy innebär att man bara äter sallad, 3 ggr om dagen, varje dag, och personligen tycker jag att det inte verkar särskilt hälsosamt alls att vara så fixerad vid att vara hälsosam. Det låter mest ätstört. Dessutom innebär ju att vara #healthy väldigt mycket mer än att bara äta en viss sorts mat, så nu hashtaggar jag #healthy hejvilt på varenda bild jag lägger upp. Man vill ju inte vara utanför och efter, så det är lika bra att följa med i #healthy-strömmen.
 
Nu kommer det en väldigt god och fin tårta som jag gjorde förra veckan. Att äta den tillsammans med jordgubbar är helt fantastiskt, att göra det i sällskap med finfina människor är ungefär så #healthy som det kan bli för det gjorde i alla fall mig fruktansvärt lycklig.
 
Oscar II:s Tårta
 
Botten:
175 gr skalad, skalad och malen mandel
5 äggvitor (spara gulorna)
2 dl strösocker
 
Fyllning:
5 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
125 gr kallt smör
 
rostade mandelspån
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget till du har en tjock fluffig smet.
Vänd försiktigt ner mandeln.
Rita upp två cirklar, ca 20 cm i diameter, på bakplåtspapper.
Bred ut smeten jämnt i cirklarna.
Grädda i ca 20 minuter.
Låt bottnarna svalna något innan du lossar dem från papperet. 
Rör ihop äggulor, vispgrädde och socker i en kastrull.
Sjud upp under kraftig omrörning tills krämen tjocknar.
Får absolut inte koka!
Klicka i smöret lite i taget under omrörning till en jämn kräm.
Låt krämen kallna helt i kylen.
Lägg ihop bottnarna med kräm emellan och ovanpå.
Garnera med rostade mandelspån.
Servera gärna med jordgubbar!
 
Så. Nu slänger vi #healthy i samma hög som vardagslyx, unna sig och smaljeansen.
 
Varför köper man leksaker till barn förresten? Idag har Ofelia lekt hela dagen med en stekspade och ett par mockasiner. Sen kröp hon in under stolen som jag satt på och fastnade där. Lite jobbigt eftersom jag då satt fast under bordet och inte kunde komma av stolen och hjälpa henne loss... Ungefär lika jobbigt som häromdagen då hon lyckades stänga in sig i vårat sovrum och la sig precis framför dörren så den inte gick att öppna, samtidigt som hon blev ledsen för att hon insåg att hon var ensam därinne... Nåja, det är väl som man brukar säga: "If you're that good looking you don't have to know anything".
 
Stina Nordenstam - And She Closed Her Eyes
 

Det finns saker jag skulle vilja berätta, men det skulle ta en hel livstid att förklara.

Jag får ofta frågan om jag fotograferar allt som jag lagar och äter, men nej, det gör jag inte. För några år sen gjorde jag det, men nu har jag blivit lite mer petig med vad jag tycker räknas som bloggmaterial och inte. Men egentligen är det ju svårt för mig att veta vad andra vill läsa om och ibland visar det sig att mitt omdöme inte riktigt är det bästa.
 
Som häromdagen när jag tyckte att vi inte alls åt någonting särskilt så jag tog bara en suddig instagram-bild och så visade det sig bland kommentarerna där att jag nog borde ha släpat fram finkameran ändå. Men nu får ni hålla till godo med en suddig bild, ett väldigt enkelt recept och en fruktansvärd god skinklåda med brysselkål:
 
Skinklåda Med Brysselkål Och Tomat
 
4 portioner
 
600 gr brysselkål
½ gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 ask cocktailtomater
ca 300 gr rökt strimlad skinka
2½ dl grädde
oregano
peppar
riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka brysselkålen knappt mjuk.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs i smör tills löken mjuknat.
Tillsätt skinka, tomater, brysselkål och grädde.
Låt koka upp och smaka sedan av med kryddorna.
Häll i en ugnsform och strö över riven ost.
Gratinera i ca 10 minuter.
 
 
Vill ni veta nåt helknasigt? Det var första gången i livet som jag åt brysselkål. (Åtminstone som jag minns.) Det var första gången som samtliga familjen åt brysselkål faktiskt. Varför vet vi inte riktigt då vi tyckte om det allihopa. Speciellt den där minsta lilla saken som spottade ut skinkan och bara ville ha brysselkål och tomat. Så nu har vi fått en ny kompis i grönsaksdisken, sånt är ju alltid bra.
 
Nu börjar det bli dags för en förmiddagslur här, vi har varit vakna sen 05.30 i morse så det kan behövas. Och jag är ju så korkad så fastän jag vet att Ofelia vaknar så tidigt varje morgon så sitter jag ändå uppe till midnatt varje kväll... Tur att Jimmys semester är slut imorgon så det blir lite ordning på torpet igen. Någon måtta på dekadensen får det ju ändå lov att vara.
 
Bo Hansson - I Skuggornas Rike

Jag tar sönder dig och din diskriminering, jag tar sönder dig och din jävla segregering.

Ja, här sitter jag och tittar på ösregnet utanför och lyssnar på Latin Kings. Inga konstigheter. Det är mest Jimmy som är konfunderad tror jag. "Lyssnar du på... Dogge?" Ja. Det gör jag.
 
Hursomhelst. När jag var uppe i Sågmyra trillade jag över en annons i en tidning där en kvinna letade efter ett recept på någonting som heter Leksands Brudhjärtan. Inte ett enda recept på hela internet fanns det, däremot tyckte jag mig känna igen namnet från en av mina bakböcker här hemma. Hjälpte ju inte mig direkt när jag var däruppe, men när jag kom hem igen rotade jag fram receptet och bakade det också. Så jag hoppas att den där kvinnan bestämmer sig för att googla efter det igen, för nu jävlar, nu tar jag in Leksands Brudhjärtan i framtiden. Välkomna till Internet.
 
Leksands Brudhjärtan
 
125 gr smör
75 gr farinsocker
70 gr sötmandel
1 ägg
150 gr vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
 
Garnering:
äggvita
grovt hackade hasselnötter
 
Fyllning:
50 gr smör
1 dl florsocker
2 msk kakao
½ msk vaniljsocker
1 msk starkt kallt kaffe
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Häll i farinsocker.
Låt blandningen stelna.
Skålla, skala och mal mandeln.
Tillsätt mandel, ägg, vetemjöl och hjorthornssalt.
Arbeta snabbt samman degen och lägg kallt för att vila en stund.
Kavla ut degen på mjölat bakbord
(går fasligt mycket enklare om du lägger ett bakplåtspapper mellan kaveln och degen).
Ta ut hjärtan med mått.
Pensla med ägg och doppa i nöthacket.
Grädda i ca 10 minuter.
Låt kakorna svalna helt.
Rör ihop fyllningen.
Lägg ihop kakorna två och två med fyllning emellan.
 
Jag hade givetvis inte bakat dessa om jag inte tyckt att det lät som en god kaka. Det var det också. Inte dum alls. Det går bra att fylla kakorna med sylt också står det i boken jag hittat receptet i. Men alla vet ju att en smörkräm med choklad och kaffe är mycket godare än nån tramsig sylt.
 
Annars gör jag som sagt inte mycket alls. Jimmy har sina sista semesterdagar så vi lallar mest omkring. Fast med en liten 10-månaders galning som börjat klättra på allt så har vi ganska fullt upp ändå. Nu ska jag dricka te för jag blev akut trött. Vilket också kan bero på den där 10-månaders galningen som alltid ska gå upp klockan sex. Jag har de senaste veckorna tittat väldigt mycket på "Den Lilla Blå Draken" (helt okej tycker både jag och Ofie), "Small Potatoes" (helt okej tycker jag, skitbra tycker Ofie), "Småkryp" (funkar tycker jag, galet spännande tycker Ofie), "Charlie & Lola" (inte alls kul tycker varken jag eller Ofie, den där Lola är ju en riktig P in the A) och "Ubbe & Tess" (helt okej tycker både jag och Ofie). När jag var liten gick jag upp själv och tittade på Smurfarna och Denver - the last dinosaur, man tycker ju att Ofelia också kunde lära sig det. Kidsen idag alltså. Hmpf.
 
Ebba Grön - Pervers Politiker

RSS 2.0