Bland fuktfläckarna i taket ser jag hur Jesus besviket tittar ner på mig.

Även fast förra veckan mest bjöd på en hel del ångest känslomässigt, så bjöd den på en hel del godsaker matmässigt så jag tänkte att vi tar oss en liten titt på vad vi åt förra veckan...
 
I måndags var det Annandag Påsk och vi gjorde inte mycket alls, tvättade lite, hängde ute i en lekpark i solen och så åt vi färsbiffar i grönpepparsås med ris. Enkel och god husmanskost, sån där som man kan behöva emellanåt.
 
 
I tisdags var det äntligen dags för matbloggsträff igen, denna gången var vi hemma hos Charlotta och temat var italiensk vår. Det bjöds på kåldolmar, potatissallad med pesto, linssallad med kapris och rädisor, spenatdumplings i tomatsås och massa andra godsaker. Till exempel så fick jag smaka svarta kikärtor för första gången i livet! Sen var det såklart dessertbuffé också och till den hade jag tagit med mig en torta di cioccolato e nutella. En chokladtårta med nutella alltså. Den ska jag återkomma till vid ett senare tillfälle.
 
I onsdags var jag i skolan och redovisade om brödbakning, jästider, snittning och annat viktigt. Nu var jag inte ens ironisk, det är ju faktiskt viktigt. Sen gick jag och köpte mig lite gott bröd och gick hem och lagade en vegetarisk gulasch.
 
I torsdags pocherade jag ägg för första gången i livet! Det var... Inte alls särskilt svårt så jag förstår inte riktigt varför de alltid har med det som utmaning i matlagningstävlingar? Sen åt vi en sallad med avokado, fetaost, sparris, bacon och pocherat ägg. Sjukt gott! Och snyggt. Gott och snyggt, vad mer kan en begära av en maträtt?
 
I fredags gjorde jag ju sista dagen på min förra praktikplats, jag passade därför också på att länsa disken där innan jag gick hem. Men en kan ju inte leva på bakelser (eeeh, jo, det man kan) så till middag blev det en Pad Thai med ryggbiff. Men helt ärligt så är ju pad thai med tofu eller kyckling mycket godare. Ryggbiff kan man ha till andra saker.
 
 
Lördagen tillbringade jag med Hanna och Jonna som hade åkt ända från Dalarna för att besöka storstan, jag tyckte vi skulle göra nåt så göteborgskt som möjligt så jag satt dem på Älvsnabben. Så åkte vi över till Lindholmen och strosade längs kajkanten hela vägen till Eriksbergskranen och sen tillbaka igen. Fast vi stannade på vägen och åt lunch. Sen visade jag dem 4-Gott och sen åkte jag hem och lagade Tacoburgare på kidneybönor och tofu. Det där alltså... Lätt min bästa vegburgare någonsin! Eller ja, lätt en av de bästa burgarna överlag någonsin.
 
I söndags var Jimmys mamma och lillasyster på besök, så vi överlämnade barnet i deras händer och åkte och storhandlade. Ja, jag vet, vi är ena riktiga livsnjutare vi. Carpar så jävla mycket diem så fort vi har chansen. Sen åkte vi hem och åt Kyckling- & baconlasagne . Och det var den veckan det.
 
Idag började jag på min nya praktikplats, det gick jättebra men nu är jag så trött så jag somnar till lite mellan varje mening jag skriver. Så nu ska jag sluta skriva och gå och borsta tänderna istället. Alternativt ropa på Jimmy så han får komma och borsta tänderna på mig. Kan han göra det på Ofelia så kan han väl göra det på mig tycker jag. Det är väl inte mer än rätt!
 
Raekwon - Can It Be All So Simple (Remix)

Om jag vore en fotbollsspelare så skulle jag sparka dig ut ur mitt liv.

Man kan undra varför jag sitter och bloggar en lördagkväll, det kan man. Men faller blogglusten ner på en så måste man ju gripa tag i den innan den försvinner igen. Det är lite som när man får städlust, det spelar ingen roll om det så infaller klockan 3 på morgonen, det är bara att börja städa. Antar jag, jag har aldrig någonsin drabbats av städlust, men skulle jag göra det klockan 3 på morgonen så... Skulle jag inte börja städa då för då skulle jag bli försenad till jobbet.
 
Och nu vet jag inte alls hur jag ska lyckas göra en snygg övergång från det här ämnet till mat så jag bara struntar i det och hoppar direkt på biffen istället. Fast det är inte en biff av kött vi pratar om, vi pratar om en biff av broccoli och ost. Receptet har jag hittat hos Ann-Louise på Lilla Matdériven som jag väl hyllar ungefär lika ofta som jag hyllar disaronno, men hon är ju så himla bra på det här med enkel och vegetarisk mat, och bra mat för barn, och bra på det här med äggfritt och nötfritt och sockerfritt och giftfritt. Tillhör du den där skaran som så gärna skulle vilja äta mer vegetariskt men tycker att det verkar för svårt eller tror att barnen/sambon inte ska äta så testa de här broccolibiffarna!
 
Ost- & Broccolibiffar
 
ca 15 st
 
300 gram broccoli
1 ¼ dl ströbröd
2 ekologiska ägg
2 dl riven hushållsost
½ dl riven parmesanost
½ tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 matsked linfrön

Värm ugnen till 200°.
Ångkoka broccolin och hacka i mindre bitar.
Vispa äggen poröst i en storskål.
Tillsätt de övriga ingredienserna och bland ihop väl med hjälp av dina händer.
Forma till små biffar ca 5 cm långa och fördela dem på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda dem i ugnen 20-25 min.
Vänd gärna efter halva tiden om du inte har varmluftsugn.
 
Första gången jag gjorde dem åt vi dem i libabröd med vitlökssås tror jag. Nu senast åt vi dem med ris och sweet chili-sås blandad med créme fraiche. Jag föredrog det senaste alternativet, men det första var också bra. De funkar nog fint med pasta eller bulgur till också, eller varför inte lite gammal hederlig kokt potatis.
 
Hur går det med ångesten då? Jo, det känns bättre. Det är som så att jag är tvungen att byta praktikplats, det var antingen det eller att avliva Ofelia som fanns att välja på. Och Ofelia är ju ändå ganska gullig emellanåt så då fick det helt enkelt bli att byta praktikplats. Vilket är synd eftersom jag trivts så himla bra och tycker väldigt mycket om mina handledare och kollegor, så igår gjorde jag sista dagen och på måndag börjar jag på det nya stället. Och nu känns det ändå helt okej, jag vet att jag så få börja i konditoriet, jag vet att jag kommer att få börja i bageriet sen och när jag ska få gå in på pralintillverkningen. Mmm... Pralintillverkningen...
 
Så. Nu ska jag gå och kvällsfika. Kvällsfika och efternamnen Byström/Nyström är två ord som jag verkligen inte kan säga annat än på dalmål. Ehm ja... Det var bara det jag hade på hjärtat. Puss och kram.
 
Echo And The Bunnymen - The Puppet

Jag saknar inte mycket, bara illusionen av att allting kommer att ordna sig.

Här är det inte så himla roligt just nu. Mest bara en stor ångestklump i magen och en trött känsla av att varje gång man tror att allting äntligen börjar ordna upp sig i livet så kommer någonting och rycker bort mattan under fötterna på en så man får börja om igen. Och det är väl kul med en utmaning emellanåt! Sa ingen jättetrött småbarnsförälder någonsin.

Så, vi pratar lite om saker som är roligare att ha i magen än ångestklumpar. Och nej, det är ingen bebis på G. Det är kakbollar vi pratar om. Nutellakakbollar närmare bestämt. Efter Jimmy hade haft med sig dessa som fredagsfika till jobbet fick jag beställning på att göra 50 stycken till en av hans kollegors 50-årskalas och ytterliggare ett gäng till en annan kollegas påskfirande. Är de goda alltså? Ja, jag skulle väl vilja påstå det.
 
Nutellakakbollar
 
ca 25 st
 
Fyllning:
100 gr smör
1 dl kakao
1½ dl vetemjöl
½ msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
3 st ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
 
1 dl nutella
 
Doppning och dekoration:
300 gr mörk choklad
50 gr mjölkchoklad
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en avlång bakform och lägg bakplåtspapper i botten.
Smält smöret i en kastrull.
Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten och tillsätt sedan mjölken och smöret.
Blanda till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda ca 35 minuter,
känn med sticka så den är genomgräddad.
Låt kakan svalna.
Släng ner kakan i en matberedare och mixa till smulor.
Tillsätt nutellan och kör till en smidig, fast deg.
Täck degen med plastfolie och ställ i kylen minst 30 minuter.
Rulla runda bollar av smeten och lägg på en bricka/ett fat.
Ställ gärna i bollarna i kylen eller frysen medan du smälter chokladen.
Doppa bollarna i mörk choklad och lägg på bakplåtspapper.
När den mörka chokladen stelnat ringlar du över mjölkchokladen.
Och sen äter du upp bollarna!
 
Receptet kommer från början från Roy Fares United State Of Cakes, men där är de cake pops. Men sånt har jag inte riktig tålamod till. Och på tal om Roy Fares så börjar ju hans nya bakprogram som är baserat på just United State Of Cakes på Kanal5 imorgon. Det kan ni gott titta på tycker jag. Mest för att jag tycker att Roy Fares är helt fantastisk.
 
Något annat som är fantastiskt är det där härliga matbloggsgänget jag hänger med. Igår var vi hemma hos Charlotta och käkade grejer under temat Italiensk Vår, #primaveraparty kallade vi det på Instagram. Fy fabian, vad fint det var! Där släppte allt ångestklumpen i magen i några timmar för att göra plats för massa god mat istället.Men det får jag allt återkomma om en annan dag. Nu måste jag sova så jag inte somnar över prinsessbakelserna på jobbet imorgon.
 
Ryley Walker - On The Banks Of The Old Kishwaukee

RSS 2.0