Blommig falukorv till lunch.

Det blir inte mycket bloggande när solen skiner som den gör, fast å andra sidan är det förhoppningsvis inte så många som sitter inne och läser bloggar heller när solen skiner som den gör. Så det gör nog ingenting att man inte uppdaterar, eftersom ingen märker det ändå. De senaste dagarna har jag mest hängt i solen, hängt i solen och hängt i solen. Käkat lunch nere vid operan, slöat på en filt i Slottsskogen med Jimmy och Ann, varit på Hammarkullekarnevalen och druckit cider på en sjukt stor balkong i Kviberg. Så allt är alltså som det bör vara.

I torsdags hade vi tillgång till våran lägenhet på kvällstid för första gången på ett par dagar, mäklaren har haft visningar här nämligen så vi har blivit utskickade. Och vad gör man när man får vara i sin egen lägenhet? Jo, man passar på att äta middag förstås. Eftersom det alltid efterlyses nya recept på falukorv här ute i matbloggosfären så tänkte jag också dra mitt strå till stacken. Här är en mumsigt god och somrig torsdagsmiddag:



Falukorvsgryta med nykokt färskpotatis

För 2 pers

250 gr falukorv
1 morot
1,5 msk smör
1, 25 msk vetemjöl
½ köttbuljongstärning
1, 25 dl vatten
1, 25 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk dijonsenap
ca 1,5 dl salladskål

Skär falukorven i stavar. Strimla salladskål och skär moroten i slantar.
Fräs vetemjölet i smöret och späd av med buljong+vatten, grädde och mjölk.
Låt detta koka ihop ett tag, blanda sedan ner senapen. Lägg ner morotsslantarna i grytan.
Stek falukorven i en stekpanna, blanda ner korven i grytan tillsammans med salladskålen.
Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt färskpotatis.

Jag citerar Jimmy: "Falukorv är fan underskattat när det kommer till grytor och sånt!" Han har nog rätt. Oftast tänker i alla fall jag bara att falukorv är tråkigt. Men det här var riktigt gott och säkert riktigt barnvänligt också kan jag tänka mig. Nu ska jag åka ner och möta Lajjna vid tågstationen. Hon ska sova över här i natt innan hon ger sig ut på en pilgrimsvandring i Spanien. Helt ensam också. Sånt tycker jag är beundransvärt och sjukt modigt. Sen i eftermiddag ska jag och Jimmy kolla på en lägenhet också, så håll tummarna för oss!

Manic Street Preachers - Me And Stephen Hawkings

Maffiga mjuka kakor.

Jag var ju bortbjuden på middag hos Evelina i tisdags. Det som skulle bli en fin liten middag, var just också en fin ganska stor middag, med en efterföljande onsdag som jag helst vill förtränga. Jag och vin går inte ihop. Det var ju därför jag återgick till cider. Nu ska jag komma ihåg det i fortsättningen. Middagen var fin i alla fall. Till förrätt fick vi vitlöksbröd, till huvudrätt var det chipsgratäng (ja, ni hör ju själva. Chips i mat, kan det bli bättre? Jag måste be Evelina om receptet så att jag kan mata min man med det också. Eller ja, ännu viktigare: Mata mig själv.) och till efterrätt blev det vaniljglass med hallon och choklad. Så det var minsann en inte alls dålig middag. Jag blev både mätt, belåten och dyngrak.

Tidigare på tisdagen var det mest regn och åska så jag tyckte det var en perfekt dag för att baka lite. Efter allt vetebrödsbakande som jag ägnat mig åt på sistone så satsade jag på en annan gammal klassiker:



Sockerkaka med citronsmak

200 gr mjukt smör
2 1/4 dl strösocker
3 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
rivet skal från en citron

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det. Rör ner citronskalet.
Om du borstar citronen under varmt vatten ett tag innan du river skalet så går det mycket lättare.
 Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i ca 40 minuter.
Låt kakan svalna innan du stjälper upp den så håller den bättre. Ät.

Ja. Sen är ju det tråkiga med sockerkakor att de är som allra godast precis samma dag som man bakar dem. Så nu står det som är kvar av den mest i skafferiet. Fast jag tog mig faktiskt en liten smakbit igår också. Jag kunde ju ha ställt fram den och låtit mäklaren bjuda alla spekulanter på lägenheten som varit här och kikat idag. Tss. Som att de skulle få smaka på min sockerkaka när de tar ifrån mig mitt hem. Nu ska jag dricka te.

Green Day - Murder City

Som ett paket på posten.

Det är ett himla konstigt uttryck det där, att någonting kommer som ett paket på posten. Det brukar man ju säga om... Förkylningar typ. Som att de kommer som ett paket på posten. Det gör de ju inte, paket får man ju nästan alltid lov att hämta själv på posten these days. Släpa sig fram genom rök och damm, i 30 minusgrader medan regnet piskar en i ansiktet. Och ser man det så, ja då är det ju inte så konstigt att man blir förkyld. Fast det är ju snarare på grund av ett paket på posten.

I måndags fick jag ett paket, och det var ett litet paket så jag behövde inte ens hämta det på posten utan det låg på köksbordet när jag kom hem. Yay! Paket blir man alltid glad av. Paketet var från en kille som heter Anthon, som tyckte att jag borde få lite mer choklad i mitt liv. Eller ja. Paketet var från Anthon Berg, och de som jobbar på Anthon Berg tycker tydligen att jag ska få lite mer choklad i mitt liv. Jag blev jätteglad, det är ju inte var dag man får gratis choklad minsann!



Mörk choklad med smak av apelsin och små bitar av frystorkade jordgubbar är det. Och jag som föredrar mörk choklad framför ljus choklad tyckte att den var jättegod. De där små jordgubbsbitarna gjorde verkligen mycket. Jag kan tänka mig att nästa gång jag får cravings efter choklad så är det en sån här liten godbit jag kommer att längta efter. Jag ger den 4 prickar av 5 möjliga.

Idag har jag haft min allra sista föreläsning för i år. Ingen mera skola. Woohoo. Visserligen en hemtenta kvar att fixa med, men det är ju en annan historia. Jag firade det med att gå och köpa massa frukt och grönsaker. Och så säger folk att jag inte är någon partyprisse? Vad menar de egentligen? Jag är ju helt bananas! (Lägg märke till ordvitsen! Jag börjar verkligen bli bra på det här med att bo i Göteborg.)

Green Day - See The Light

Kycklingsallad.



Kycklingsallad med fingersticks och parmaskinka
För 2 personer

1 påse italiensk salladsmix
2 kycklingfiléer
½ gurka
ca 10 st cocktailtomater
50 gr mozzarella
pinjenötter
citronolja

Tärna kycklingfiléerna och stek dem. Låt filéerna svalna något.
 Hacka gurka, dela cocktailtomaterna på mitten och bryt mozzarellan i bitar.
Blanda med salladsmixen. Blanda även ner kycklingfiléerna.
Strö över pinjenötter och ringla över citronolja.
 Servera med finger sticks-kex och parmaskinka.

Det här var våran onsdagsmiddag förra veckan. Inte alls dum. Har man riktigt bråttom kan man köpa en grillad kyckling, skära upp den och ha i salladen. Så bråttom hade inte vi, vi hade bara lite bråttom av hungriga skäl så det fick bli en enkel sallad. Nu ska jag duscha lite. Jag är bortbjuden på middag ikväll, då måste man vara ren och fin.

Bloc Party - Halo

Mandelgifflar.

Eftersom Kalix hade begärt lyxfika när hon skulle komma hit så ställde jag mig i tisdags och bakade mandelgifflar. Nu finns inte en enda av de 24 mandelgifflarna kvar så jag antar att lyxfikat var godkänt. Faktum är att Jimmy åt upp ungefär hälften av dem innan Kalix och Clara ens hade kommit hit i torsdags.



Mandelgifflar

24 stycken

7½ dl vetemjöl
75 gr smör
2½ dl mjölk
25 gr jäst
3/4 dl socker
½ tsk kardemumma
½ tsk salt

Fyllning:
200 gr mandelmassa
50 gr margarin

Garnering:
Vispat ägg
Pärlsocker
Mandelspån

Smula jästen i en stor degbunke.
Smält smöret, häll på mjölken och ljumma spadet.
Häll degspadet över jästen och rör tills jästen är upplöst.
Tillsätt socker, kardemumma, salt och till sist den största delen av mjölet.
Arbeta ihop degen tills den blir slät och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen är för lös.
Låt degen jäsa övertäckt i  ca 50 minuter till sin dubbla storlek.
Ta upp degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i tre lika stora delar.
Rulla ut till stora bullar och kavla ut dem till runda plattor.
Skär varje platta till 8 snibbar (som när du slice'ar en pizza).
Riv mandelmassan på den grova sidan på rivjärnet och blanda med smöret.
Lägg en klick på varje snibb. Rulla samman snibbarna, börja från den breda änden.
Lägg dem sedan på plåt klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 40 minuter.
Pensla sedan med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och mandelspån.
Grädda ca 8 minuter på 225 grader. Ät.

Och nu tänker vissa av er: "Blä, jag gillar inte mandelmassa." Nej. Det gör inte jag heller. Men det här var sjukt gott. Clara som inte heller gillar mandelmassa tyckte också det var gott (eller så ljög hon för att vara snäll). Jimmy är ju inte heller speciellt förtjust i mandelmassa, men eftersom han satte i sig en hel påse på en dag så tror jag mandelgifflarna fick godkänt. Det fick de iallafall i min mun. Nästan så att jag skulle kunna baka en ny sats redan imorgon.

Bland sjömän och slynor.

Phu. Vilken helg. Jag är alldeles slut i hela kroppen och huvudet. Men det är det värt för det var himla roligt. Jag sa ju det, att när Clara och Kalix kommer så blir det bäst. Även fast vi inte gick ut på krogen en enda gång, och även fast vi inte alls storshoppade såsom vi tänkt. Vi hade helt enkelt en billig, rolig, trevlig, bra helg.

Vi lärde oss att Clara aldrig haft tandtroll, sen lärde vi Clara att tandtroll inte finns. Hon är fortfarande i chock. Kanske är hon mest i chock över att Denny inte var en ½-meter lång finnig 12-åring som hon hade trott. Varför hon nu tror det om en 20-årig grabbhalva. Jag lärde mig att Denny egentligen är från Gränna och hade jätteroligt åt att han gått på Ribba. Ja, Ribbaskolan alltså. Den ligger i Gränna. Utanför Gränna ligger Visingsö, där har jag bott. Denny undrade varför, det gör jag också ibland. Sen lärde vi oss att det är inne att gifta sig med sina kusiner, uuurk.

Vad lärde vi oss mer? Jo, att man inte ska glömma sitt leg uppe i Falun när man ska till Göteborg. Att det var Clara som lyckades med den bedriften var dock ingen större chock. Kalix lärde sig att Jimmy luktar gott, och sen fick hon se mig och Jimmy pussas för första gången i sitt liv. Jag lärde en norrman texten till Fairytale, även fast jag inte ens visste själv att jag kunde den. Jimmy berättade för alla han mötte att The Balkangirls they like to party like nobody. Själv tycker jag det låter ganska trist att festa som ingen alls, men vad vet jag.

I lördags var vi på fest med temat Sjömän & Slynor. Där fanns det massor med pojkar i sjömanskostym, kanske var till och med Håkan där. Nej, troligtvis inte. Men jag var glad ändå. För i slutet av februari skrev jag det här. Jag håller fortfarande fast vid det, Samtidigt Som är mitt nya favoritband i sommar. Och vem var på festen om inte basisten i bandet. Så nu har jag dumpat Jimmy och hånglat upp basisten. Neeeeej, hoho. Jag skojar bara. Något sådant skulle jag aldrig göra. Förresten hade basisten flickvän, hon var en av dem som hade festen och är kompis med Ann. Ann presenterade mig för basisten och jag tjatade av någon anledning på honom att de skulle åka till Falun och spela på Phone Me. Jag vet inte varför, jag vill väl förgylla mina vänners vardag. Jag frågade honom däremot inte om de skulle spela någonstans i Göteborg snart så att jag kan gå och se dem. Smart Pernilla, smart.

På Sjömansfesten var det för övrigt mycket trevligt. Vi dansade och pratade och umgicks och Jimmy fick ragg på en tjej med två hårfärger. Vi fick en ny kompis vi namn Jacob och sen kom Denny dit också. Bara sådär! Nej, jag gick faktiskt och mötte Denny som irrade runt ensam på Andra Lång. Sen blev Clara och Denny ihop och förlovade sig i fyra år. På vägen hem vid femtiden på morgonen var Kalix mest bitter på sina skavsår och sen tappade vi bort Clara. Det gjorde vi förövrigt på fredagen också. Hon är fascinerande den där Clara.

Nu kommer det lite bilder, sen ska jag vila.





Inxs - Suicide Blonde

Strössla!

Eftersom jag är en baknörd, och då menar jag inte att jag är fixerad vid rumpor, så är jag med och tävlar om det här fina priset:



Det är Hello Sugar som har tävlingen. Hennes sida är inte värd ett besök endast för tävlingen utan även för att hon gör hemskt söta cupcakes, och dessutom lär ut hur man kan få sina egna cupcakes att bli lika fina. Så så. Hälsa på hos Åsa nu. Ja, hon heter så egentligen. Nu ska vi ner på stan och köpa en folköl till Clara, mer än så får hon inte.


Söndagsmiddag.

Jag har ju i allt mitt surande totalt glömt bort att vi åt mat i söndags också. Men nu så:



Kokoskotletter med limesås och bulgursallad

1 kotlett per person
kokos
salt
peppar

Limesås:
2½ dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
½ buljongtärning
1 msk honung
1 lime, saften & rivet skal

Bulgursallad:
2 portioner bulgur
½ zucchini
2 stjälkar blekselleri
5 salladslökar

Koka bulgur enligt förpackningen.
 Tärna zucchinin, hacka lök och blekselleri.
 Fräs i en stekpanna. Blanda med bulguren.
Salta och peppra kotletterna, strö över kokosflingor.
Stek dem på svag värme tills kotletterna är genomstekta.
Blanda grädde, mjöl, buljong, honung och limesaft och skal i en kastrull.
Låt koka upp under omrörning.
Servera såsen till kotletterna och bulgursalladen. Ät.

Vi hade faktiskt karré, men det är godare med kotletter så nästa gång ska jag göra det på kotletter istället. Nu måste jag ställa undan alla böcker och grejer och allt sånt som ligger överallt i lägenheten för snart kommer mäklaren. Yaaay. Och massa roliga oväntade räkningar har jag fått idag också. Ja, här blir det bara roligare och roligare för var dag. Nej. Nu ska jag inte vara sådan. Idag känns det faktiskt bättre än igår. Så imorgon känns det nog ännu bättre. Och på torsdag kommer Clara och Kalix, då kommer det att kännas bäst.

Samtidigt Som - En Av Dom Dagarna

Vi lagar det med jordgubbar och glass.

Nu har jag slutat gråta. Fast det var ganska längesen. Jag och Evelina har ätit jordgubbar med glass och då slutar man gråta. Fast sådär sprudlande glad är jag förstås fortfarande inte, det är jag alldeles för trött för. Därför ska jag gå och lägga mig alldeles strax. Förhoppningsvis får jag lite mer sömn inatt. Det vore ju konstigt annars. Det var ju inte bara det här med att inte få någon sömn, behöva gå i skolan och jobba hela dagen för att sedan komma hem till en stökig lägenhet som var illa idag. Det är ju också det faktum att jag måste jobba på lördag. Att ha två kompisar på besök som har åkt 60 mil och som man träffar ungefär 2 gånger om året är tydligen inte lika bra ursäkt som hon som hade en kompis som fyller 20 som hon kan träffa varje dag. Hmpf. Småtjejer. Som att fylla 20 ens är viktigt? Psö.

Jag har ju också lyckats bränna halva handen på skållhett tevatten. Vilket ledde till att jag tappade tekoppen jag hade i handen och den gick i 3 miljoner bitar. På det nyskurade golvet. Har ni försökt sopa upp porslin från ett nyskurat blött golv? Det är inte lätt vill jag lova. Detta skedde dock på jobbet, vilket man ju kan se som lite positivt för då var det ju inte någon av våra tekoppar som gick sönder.

Och det där med konditorutbildningen är förresten helt kört ringde Bo-Göran och berättade för mig idag. Mölndals Kommun betalar helt enkelt inte för utbildningar till såna som redan har en gymnasieutbildning, även om de behöver en annan sorts utbildning för att komma in på den högskola de vill. Hm. Undrar vad jag ska göra i höst? Äta jordgubbar med glass kanske. Blä. Nu blev jag arg igen. Bäst att gå och sova. Man får ju passa på när man har chansen.

Pink - Sober

Skuld och lidande väntar på er fortfarande.

Jag vill tacka Jimmy som höll mig vaken till klockan fyra i morse när jag skulle upp klockan halv åtta.
Jag vill tacka Jimmy för att han knappt sa hejdå till mig innan han åkte bort i några dagar.
Jag vill tacka Jimmy för att jag efter att ha varit i skolan mellan 9-12 och sedan jobbat till 17 lämnar mig en hel lägenhet att städa inför att mäklaren ska komma imorgon. Tack tack.

Egentligen vill jag faktiskt inte alls tacka honom. Egentligen är jag mest helt slut och sitter här och störtgråter och är arg och ledsen och trött efter att endast ha sovit 3 timmar i natt, plus att jag måste jobba på lördag fastän Anna och Clara kommer att vara här och att gå upp klockan 7 på morgonen då känns faktiskt ungefär lika kul som det gjorde idag. Fast egentligen har jag inte tid att gråta för jag måste dammsuga och skura alla golven och damma allting. Så nu får jag väl sluta med det.

Jag tröstar mig med Håkan Hellström på högsta volym och att jag ska äta jordgubbar med Evelina sen. Om två timmar. Så innan dess ska jag ha städat hela lägenheten. Och ha läst ut två böcker på cirka 300 sidor var. Jag borde verkligen sluta gråta nu. Det finns ingen tid alls till såna dumheter.

Håkan Hellström - Det Är Så Jag Säger Det

En tragisk dag.

Idag har jag mest varit frusen hela dagen, och nu har jag övergått till att vara sur. Det sistnämnda är för att vi måste städa innan mäklaren ska komma på tisdag och ta kort. Man får ju inte städa på söndagar, det är vilodagen! Och att städa för att någon ska ta kort på en lägenhet som man måste flytta ifrån fast man inte vill känns ju sådär. Så jag är lite småsur. Och kall. Dessutom ska Jimmy lämna mig. Ja, alltså. Han ska åka till sin pappa för att måla vårat köksbord vitt så han ska vara borta i två dagar. Ni förstår ju själva hur synd det är om mig. Jag går mest runt med plutande underläpp, uppspärrade ögon och säger allting med en ynklig röst. Favoritmeningen är: "Du ska lämna mig..." Som vanligt. Det bästa är att det funkar lika bra varje gång.

Äh. Nu ska jag sluta tjura. Jag bjuder på en god paj istället. Paj är ju alltid gott. Så här är våran lördagspaj:



Köttfärs- & Baconpaj

Ca 6 port.

Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
75 gr smör
3/4 dl kesella

Fyllning:
ca 300 gr köttfärs
1 paket bacon
1 gul lök
2 dl créme fraiche
salt
peppar
oregano
3 ägg
ca 5 st cocktailtomater
riven ost

Blanda pajdegen. Tryckt ut den i en pajform, nagga med en gaffel. Ställ in i kylen ca 30 minuter.
 Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Hacka löken och strimla bacon. Fräs lök och bacon i en stor stekpanna, tillsätt färsen.
Krydda efter smak. Blanda ner créme fraiche och låt puttra i ca 5 minuter.
Ta av färsröran från plattan. Vispa äggen, blanda ner i färsröran. Häll röran i pajskalet.
Dela cocktailtomaterna på mitten. Lägg dem på färsen. Strö över riven ost.
 Grädda i 30 minuter. Servera med en grönsallad.

Förresten så har jag och Jimmy tagit i hand på att vi inte ska äta onyttigheter på vardagarna längre. Vi får väl se hur det går. Haha. Fast det är ju lättare om man är två förstås. Nu står Jimmy och skalar morötter i köket så han verkar ta det hela väldigt seriöst. Ja just det. En åsikt om eurovision igår... Ehm. Jag har ingen. Jag hejade på Moldavien. Så var det med det. Tack och hej.

The Doors - Riders On The Storm

Fredagsfusket avslöjas här.

Jag somnade igår. Skulle bara vila lite innan jag gjorde middag, men så blev det som det blev. Och hungrig som jag var så orkade jag inte göra i ordning middagen så vi fredagsfuskade lite och köpte pizza istället. Mmm. Det var det gott det. Fast jag orkade inte hela min. Sen gick vi och köpte chips och inte ens dem orkade jag äta. Så chipspåsarna ligga orörda och oöppnade i köket. Jag börjar starkt fundera på om jag är sjuk... Inte orka hela pizzan? Inte orka äta chips? Det är ju någonting som inte stämmer. Jag får ta och äta extramycket chips idag istället. Jag ska tvinga Jimmy att titta på ESC. Hoho.

Igår tvingade jag honom att se Den Bästa Sommaren. Kjell Bergqvist är ju helt klockren.
"Passa på att skratta nu barn, man vet inte när det blir roligt nästa gång!"
"Karameller äter man inte för att det är gott inte, det äter man för att man förtjänar dem!"

Jimmy tyckte till och med att filmen var bra. Det är gott betyg eftersom han är en sån där som tycker att svenska filmer suger bara därför att. Själv är jag en sån som tycker att amerikanska storfilmer med massa specialeffekter suger, bara därför att. Svenska filmer däremot. Där har vi riktiga klassiker. Haha. Fast egentligen tycker jag bäst om filmer som inte handlar om någonting. Oftast regisserade av Tim Burton. Nästan alltid med Johnny Depp. Eller filmer som handlar om barn som har något äventyr för sig någon gång under 60- eller 70-talet. Typ Stand By Me, Now & Then, The War, The Goonies. Fast The Goonies är ju på 80-talet. Men ni fattar grejen.

Nu ska jag återgå till balkongen, jag sitter där och läser Moa Martinsson och lyssnar på brittisk radio. Det är bra skit det. Jag ska nog starta en brittisk radiokanal i Sverige. Hur nu det ska gå till. Jag ska klura lite på det också när jag ändå sitter där i solen och har det bra.

The King Blues - I Got Love


Efter torsdag, före lördag.

Det borde vara olagligt att gå i skolan mellan 9-16 en fredag. Man borde få sluta senast klockan 12 så att man orkar med helgen. Speciellt som när man efter lunch ändå inte kan komma fram till någonting vettigt överhuvudtaget. Att analysera sönder en novell så att man till sist får den att handla om en kommunistisk frigjord knarkande lillasyster som är med i en sekt vid namn Det Blå Ljuset är inte riktigt någonstans. Även om det hade blivit en väldigt fin pjäs då vi hade tänkt klä in Joacim i folie och låta honom spela orgel, låtit Sandra spela Gud som bara dricker kaffe och jag som en riktig urgammal gubbe som väntar på att kvinnan ska nedstiga på jorden. Vilket hon inte gjorde förrän på 1940-talet, det kom vi också fram till. Vem som skulle spela urmänniskan Lucy och bara ligga på golvet kom vi däremot inte fram till, men jag tror att det var flera som kände sig manade. Ni ser ju själva. Att gå i skolan efter klockan 12 en fredag är totalt meningslöst.

Nu har jag däremot äntligen tagit helg. I helgen ska jag bara äta chips och se på teve och njuta av att det bara är jag och Jimmy i lägenheten. För att få äta chips måste jag ju dock gå och köpa chips och det har jag då rakt inte någon lust till, så vi får se hur det blir med den saken. När man inte ens orkar gå och köpa chips, då är man fan riktigt trött. Jag ska nog gå och vila i några timmar. Hungrig är jag också. Ni ser ju själva. Gå i skolan hela dagen såhär, det förstör hela min dygnsrytm.

Green Day - Know Your Enemy

Sluta drömma om det ljuva livet.

Det börjar väl dra ihop sig till att sova. Jag har ju faktiskt heldag i skolan imorgon för ovanlighetens skull. 9-16, det är inte ofta det händer. Och på en fredag också! Men än så länge är det torsdag, och på torsdagar äter vi soppa. Här är Dagens Soppa:



Soppa med rostad paprika och vita bönor

För 2 pers

½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 röda paprikor
1 röd chili
½ burk krossade tomater
2,5 dl vatten
1 msk tomatpuré
200 gr stora vita bönor
chilipulver
paprikapulver

Sätt ugnen på 250 grader. Strimla och kärna ur paprikan.
Lägg dem i en ugnsform och rosta dem högst uppe i ugnen,
när de börjar bli lite brända och blåsiga är de färdigrostade. Låt dem svalna.
Hacka löken, paprikan och chilin. Fräs lök i en kastrull. Pressa ner vitlök.
Tillsätt paprika och chili. Fräs några minuter.
Tillsätt krossade tomater, vatten och tomatpuré. Skölj bönorna och blanda ner dem.
Låt soppan koka under lock i ca 5 minuter. Mixa soppan slät.
Smaka av med kryddorna. Servera med ett gott bröd.

Ja. Det var den här torsdagens soppa det. Nu måste jag leta på mig en matlåda att ta med till skolan imorgon. Jag ska ta med potatisgratäng och lövbiff och sitta där och vara skitsnobbig när de andra äter typ mackor. Haha. Hm. Ja. Undrar varför inte jag har några kompisar nu igen? Jag kan omöjligt förstå varför...

Coldplay - Life In Technicolour II

Vi kommer aldrig vara med om det.

Nu har jag ÄNTLIGEN fått tag i snubben som gav mig avslag på min konditorutbildning-ansökan. Fast tydligen var det inte alls han som gav mig avslag utan han bara skrev under, men när jag förklarade för honom hur läget var så lovade han att ringa upp och kolla upp vad som gått fel och ringa tillbaka. Jag blir fortfarande lika förvånad över hur hjälpsamma folk är i den här stan. När jag brukade försöka få hjälp av såna där farbröder och tanter uppe i Falun med allt krångel som jag haft med mina betyg så var de alltid lika oförstående, nedlåtande och hade alltid samma: "Det går inte!"-attityd. Det är ju därför jag blir så arg varje gång något inte går som jag vill för jag är så van med att inte kunna få hjälp, men tänk så glad jag blir varje gång nu när någon vill hjälpa mig istället. Så nu känns det lite lättare i hjärtat.

Visserligen har han inte ringt tillbaka ännu, men det är ju trots allt Göteborg. Det finns ingenting som heter bråttom här. Jag och Jimmy har fixat med annonser efter ny lägenhet nu också. Så det är också en sak som vi tagit itu med. Nu är det bara just själva kruxet att hitta en ny lägenhet som är kvar. Men det har ju gått bra 2 gånger tidigare så det ska nog gå bra den här gången också. Jag börjar bli van med att flytta en gång i halvåret, det är ju alltid lite spännande att inte veta vart man ska hamna. Nu ska jag... Inte fan vet jag. Göra någonting annat.

Conway Twitty - After All The Good Is Gone

Be aldrig mer om ursäkt.

Vi har ätit middag idag också. Riktigt god middag dessutom, och mättande. Här är Dagens Middag:



Kycklinggryta med tomat och selleri

För 2 pers

2 kycklingfiléer
½ halv gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar blekselleri
1 morot
8 st cocktailtomater
1 dl vatten
2½ dl vitt vin
salt
peppar
färsk basilika

Hacka lök och vitlök. Fräs i en stor gryta.
Lägg i kycklingfiléerna och bryn dem några minuter på varje sida.
Hacka selleri och morot i slantar. Tillsätt vatten och vin i grytan.
Lägg i morot och selleri.
Låt sjuda i ca 50 minuter. Lägg i tomater och hackad basilika.
 Låt koka 10 minuter till.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med jasmineris.

Japp. Väl värt sin väntan var det. Grytor är livet! Hoho. Om ni har tid för lite långkok någon dag kan jag rekommendera denna varmt. Nu ska jag sova så att jag orkar hålla mig vaken på morgondagens föreläsning. Jag har åtminstone hunnit med att läsa alla 3 böckerna som föreläsningen handlar om så det känns bra. Nu är det sovdags. God natt.

Merle Haggard - If We Make It Through December

För sakerna du aldrig gjorde.

Nu har jag surat klart. Eller nej, inte riktigt. Men jag har surat klart för idag i alla fall. Så nu kan jag berätta om våran fina paninikväll vi hade igår. Självklart tog jag inte ett enda kort, ganska så typiskt mig. Paninikväll hade vi ju som sagt eftersom jag upptäckte att Jimmy hade en paninigrill i sina ägor som han fått i julklapp och sedan gömt undan i ett skåp i köket. Och paninis sitter ju aldrig fel så då passar det ju utmärkt med paninikväll.

Innan det blev paninis fick Evelina, Jolin och Ann dock sitta i vardagsrummet med varsin fördrink och dippa gurk- och morotsstavar. Oh yes, jag är de avancerade förrätternas urmoder. Det var ju ingen förrätt, mer någonting för dem att äta på medans jag och Jimmy fixade paninis. Paninis som serverades med sallad och sprödvarma nachos. Jag var mest lycklig för att jag fick äta tonfisk. Eller möjligtvis så var jag mest lycklig över plastglasen jag fick av Evelina, glas som Evelina mest gav bort av egoistiska skäl då hon vill ha fina glas att dricka ur när vi ska ha grill- och bocciakvällar i framtiden. Ann var mest lycklig över att de börjat tillverka sourcream & dill-chips. Jolin i sin tur var mest rörd över den exklusiva menyn som jag tagit mig hela 5 minuter att skriva ut från datorn.

Efter att vi proppat i oss massa paninis, sallad och varma chips så var det efterrätt. Det var med rädsla jag serverade den då Ann satt vid matbordet innan och berättade om diverse efterrätter hon inte gillar. Jordgubbs- & Björnbärspaj med vaniljglass blev det, och det tillhörde inte någon av de efterrätter Ann inte gillar som tur är. Efter paninis och paj var kjolen jag tagit på mig på morgonen säkert 2 storlekar mindre än vad den var tidigare under dagen. Det blev mest struntprat runt kvalet i Eurovision sen. Jimmy kunde läskigt nog mer än alla oss andra tillsammans. Huh?

Nej. Inget ont om Jimmy nu. Han är ju min gullepluttesnuttedosidoo. Pernilla <3 Jimmy 080229 and forever likzom. Jag försöker få Jimmy att gå med på att vi ska heta samma sak på msn och något riktigt snuttigt också, men han vägrar. Det känns som att mitt hjärta ska sönder! Jimmy sitter bara och googlar på bilder på Britney Spears nuförtiden och så kan han massa saker om Eurovision. Dessutom känner han igen Sofi Fahrman, inte ens jag vet hur hon ser ut. Hon är väl blond misstänker jag, men mer än så? Nej. Men det vet Jimmy! Tur att jag har Jimmy då som kan lära mig lite mer tjejiga saker. Nästa vecka ska jag lära honom att byta däck på bilen och spotta snus!

The Pointer Sisters - Jump For My Love

Men det äter upp dig när du ligger i din säng.

Idag är jag sur. Så stämningen här hemma är inte på topp. Jag fick nämligen avslag på min konditorutbildning-ansökan. Då jag inte gått Livsmedel på gymnasiet som du måste ha gått för att få komma in på KY-utbildningen på konditor så hade jag sökt en ettårig utbildning på gymnasienivå på vuxenutbildningen som innehåller alla bageri & konditori-kurser som man läser på Livsmedelsprogrammet som är gjord just för att man ska kunna söka vidare till konditor sen. Men då den kursen ligger i Göteborg, och vi bor i Mölndal, hela 200 meter från kommungränsen, så var jag tvungen att söka den kursen genom Mölndals vuxenutbildning. Och de gav mig avslag för att de inte vill betala den utbildningen åt mig då jag redan har behörighet. Ehm. Nej, det har jag ju inte för i såfall skulle jag väl inte sökt den utbildningen från början? Nej. Just det.

Så idag har jag ringt och ringt och ringt och försökt få tag i den konstiga människan som beslutat detta. Då det enda jag fick var ett brev hem där det stod "AVSLAG; då sökande har grundläggande behörighet." Något svar har jag inte fått idag, så det är väl bara att fortsätta ringa. Det känns så himla dumt att man inte ska få gå den utbildning som man vill gå bara för att man bor 200 meter åt fel håll. Så idiotiskt. Så idag är jag sur. Jag får väl bli lärare då, en sur, arg, bitter lärare som bara går runt och väntar på pension hela livet. Jag vill ju baka kakor! Ska det vara så himla svårt?

Nu ska jag fortsätta vara sur. Och läsa Proust i väntan på att maten ska bli klar. Ont i huvudet har jag också. Nej. Idag är ingenting roligt. Ingen skola, inget sommarjobb och snart bostadslösa. Kan det inte hända någonting positivt snart? Det behöver inte ens vara någonting extraordinärt, en privat konsert med Håkan Hellström här i vardagsrummet räcker fint.

A-Ha - Sun Always Shines On TV

Oh, gud, det gör så ont...

Äntligen! Äntligen är boken slut. Fast det ska erkännas att jag skummade igenom en hel del, jag orkade helt enkelt inte. När det var en 2 sidor lång utläggning om varför Bloom tyckte så mycket om sin spis så var jag nära att kasta boken i väggen. Men det gjorde jag inte. Jag plågade mig vidare. Idag ska jag ta itu med Mörkrets Hjärta. Den skulle jag ha läst på gymnasiet, men det gjorde jag inte. Istället frågade jag mina kompisar vad boken handlade om när vi skulle ha prov på den. Jag fick ett VG+ med kommentaren: "BRA!" Mina kompisar som läst boken fick ett IG med kommentaren: "Läs boken nästa gång!" Det säger ju en del om hur bra det är det här med betyg. Men nu ska jag läsa boken på riktigt, jag antar att jag är skyldig mina stackars gymnasiekompisar den uppoffringen.

Jag lagade faktiskt middag igår också. Jag trodde det skulle vara en ganska ansträngande middag, men det var hur lätt som helst att slänga ihop den här lilla middagen:



Zucchini- och fetaostgratäng med salami

För 4 pers

½ zucchini
75 gr fetaost
0,75 dl vispgrädde
0, 25 dl kesella
1 ägg
salt
peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Riv zucchinin på den grova sidan av rivjärnet.
Lägg i en sil och salta lätt, låt ligga i silen en stund.
 Mixa ihop ost, grädde, kesella och ägg med en mixer.
Krama ur all vätska ur zucchinin och blanda ner den i oströran.
Smaka av med salt och peppar.
Häll upp i 4 smorda portionsformar. Ställ formarna i vattenbad i en långpanna.
Grädda i ugn i ca 40 minuter. Servera med salami och sallad.

Om man hoppar över salamin så blir det ju en helt vegetarisk rätt, men isåfall bör man nog smaksätta gratängen lite med en pressad vitlöksklyfta eller några droppar citronsaft eller någonting för den smakade inte så jättemycket utan salamin. Men en fruktansvärt enkel middag var det, det enda som tog tid var ju själva gräddningen.

Nu ska jag sätta mig i solskenet på balkongen och läsa lite bok, sen ska vi gå och handla inför kvällens paninimiddag. Har man hittat en paninigrill så måste man ju inviga den!

Fiction Factory - Feels Like Heaven

Att nåt så nära kan vara så långt bort.

Jag behöver en paus från James Joyce. Jag och herr Joyce kommer inte överens för fem öre. Jag verkligen plågar mig igenom hans Odysseus, hans 772 sidor långa Odysseus som än så länge inte handlar om någonting. Den tilltalar mig verkligen inte alls. Så jag tar en paus och skriver av mig lite istället.

I söndags skickade jag hem mina föräldrar och min brorson och sen åkte jag hem och gjorde söndagsstek. Fast nej, det gjorde jag inte. Jag gjorde en söndagsgryta istället. Gryta, det är grejer det! Såhär såg grytan ut:



Lingongryta med kokt potatis

För 4 pers.

500 gr lövbiff
3 dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
1 köttbuljongstärning
1 msk soja
½ dl lingonsylt

Strimla lövbiffen och bryn den i en stekpanna.
Vispa ihop grädde, vetemjöl, buljong, soja och lingonsylt i en gryta.
Låt koka upp under omrörning.
Lägg över köttet i såsen och låt koka ihop i ca 15 minuter.
 Servera med kokt potatis, lingonsylt, smörgåsgurka, grönsallad och morotsstavar. 

Jag vet. Kokt potatis igen. Nu har vi ätit våran ranson med kokt potatis för i år, två gånger på en vecka liksom! Och gott var det också. Jag börjar nästan bli lite husmanskostlig av mig. Egentligen tycker jag inte alls om lingonsylt (eller någon annan sylt heller, bara äppelmos) men att ha den i sås gick jättebra. Smörgåsgurka dessutom, det är ju alltid lika gott. Borde man inte kunna ha det till allt egentligen? Wok med smörgåsgurka, potatisgratäng med smörgåsgurka, kycklingsallad med smörgåsgurka...

Nu ska jag fortsätta bråka med Bloom och Stephen och de andra irländarna. Blä. Joyce. Vad är grejen?! Moneybrothers nya album däremot, det rekommenderas varmt. Vilken kille han är den där Anders. Om jag har kvar musiken i öronen medans jag läser så kanske boken blir bättre.

Moneybrother - Not That Old

Jag vet att det bara är fantasier.

I fredags var vi ju som jag tidigare skrivit i Slottsskogen och tittade på djuren i ösregnet. Det positiva var ju att vi inte behövde trängas i Barnens Zoo. Pippen bryr sig ju desutom föga i ösregn och jag blir ju överlycklig så fort jag får se en killing eller en kyckling så jag var också nöjd. Jag har försökt få Jimmy att gå med på att skaffa en kyckling eller en killing istället för en bebis men han vägrar det också. Hmpf.

Efter Slottsskogen åkte vi hem och åt tortillas med lite allt möjligt till. Bland annat så testade jag ett tips som jag läst hos Hallon&Blåbär om att man ska blanda ut en burk av den här Santa Marias cheese dip med créme fraiche.



I vanliga fall brukar jag tycka att den är så salt, men när man blandade ut den med créme fraiche blev det verkligen hur gott som helst så det var ett bra tips! Och kommer nog att vara ett stående inslag på tacobordet i fortsättningen. (Jag vet inte varför men jag tror verkligen att Jenny skulle gilla det här så det måste du testa! Ja, Jenny H, det är dig jag syftar på. )
Mina föräldrar var mest chockade över att vi hade mat hemma. Nej, de läser inte min blogg. Och ja, de har bestämt sig redan för längesen för att jag inte kan laga mat. Och nej, de är inte speciellt intresserade av att ändra åsikt på den punkten. De är rätt envisa av sig. Jag fortsätter att vara duktig på att laga mat i smyg. Det blir enklast så.

I lördags var vi på Sjöfartsmuséet och tittade på fiskar. Inte så imponerande dock, jag hade fått för mig att akvariet där var mycket större. Men det är väl någon slags efterkonstruktion, sist jag var där var trots allt när vi var på klassresa i Göteborg i nian. Sen åt vi pizza på en liten restaurang och sen åkte vi hem och alla åt ännu mer. Jag och Pippen spelade mest dataspel förstås. Ätandet fick de andra stå för. Och så fick jag rosarandigt tyg från Balders Hage som min mamma ska sy gardiner av. Och på tal om Balders Hage så hittade jag en jättesöt prickig tillbringare där som jag ska inhandla så snart som möjligt. Prickiga saker kan man aldrig ha för många av.

Nu ska jag titta till maten och sen ska jag läsa bok hela kvällen. Det hinns inte med något kalas tyvärr. En bok på 772 sidor måste avklaras innan morgondagen. Hur kan de mena att vi ska läsa sex böcker i veckan? Det är förstås meningen att vi ska läsa 8 timmar om dagen, så då borde man ju hinna med. Och bli skelögd på köpet.

Sara Watkins - Will We Go

Men nu är hon i mig, och kommer alltid vara.

Jag brukar ju säga att man får ha en latmatdag i veckan, eller ja, man får ju ha hur många man vill. Men det brukar oftast bli en hemma hos oss. Förra veckan hade vi den i torsdags vilket passade väldigt bra eftersom jag och Jimmy bara gick om varandra den dagen så att vi inte hade tid att äta middag tillsammans på grund av skola och möten och föräldrar på tågstationer. Så jag lagade middagen medans Jimmy var borta och hade köpt en liten sån här burk:



Det är jordnötssås och just den där sorten smakar liksom precis som på restaurang, när jag gör jordnötssås själv blir den oftast alldeles för flottig trots att jag testat flera stycken olika recept. Alltid samma resultat. Så då fuskade jag lite med en sån burk. Så var det bara att marinera lite kycklinglår och slänga i ugnen, koka jasminris och hacka en sallad och så var middagen färdig i ett nafs.



Kyckling med jordnötssås & ris


I ett nafs var det kanske inte direkt, eftersom kycklingen skulle stå i ugnen i 40 minuter. Men under den tiden hade jag ju tid att göra massor av andra saker. På tal om tid så insåg jag idag att jag ska ha läst sex stycken böcker tills på fredag. Att ingen av dem är på under 300 sidor behöver jag väl inte ens tillägga? Så det blir 2 böcker om dagen det. Hejdå fritid. Jag som skulle på Kellys och sjunga karaoke och fira Andreas på födelsedagen idag! Nåja, det ska jag kanske fortfarande. Jag får se hur mycket jag hinner läsa idag på jobbet, tänkte ta med en bok och läsa lite om det är ont om kunder. Och på tal om jobbet så måste jag gå och göra mig klar nu för jag börjar jobba om en timme. Himmel, vad bra jag har blivit på övergångar. Snart får jag nog jobb på radio eller teve.

Sara Watkins - My Friend

Och jag vet att allt är falskt och bedrägeri.

I onsdags hade jag ju bagarstuga i mitt kök, av någon anledning tyckte jag att det var nödvändigt att baka ungefär 70 stycken kanelbullar. Man kan ju fundera lite på varför då jag inte ens är särskilt förtjust i kanelbullar. Då är det tur att man ibland får vara den där fastern som bjuder på bullar och godis, så jag skickade med Pippen en bullpåse hem idag. Nu har vi nog bara sisådär 40 bullar kvar. Om ni också känner för att baka massor av kanelbullar så kommer mitt recept här:



Kanelbullar

ca 70 stycken

1 paket jäst
5 dl mjölk
150 gr margarin, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 ½ tsk kardemumma
12 dl vetemjöl

fyllning:
rumsvarmt smör
kanel
brun farin

garnering:
ägg
pärlsocker

Värm mjölken till 37 grader.
Lös upp jästen i lite av mjölken i en stor bunke. Häll i resten av mjölken.
Tillsätt margarin i bitar, socker, salt, kardemumma och vetemjöl.
Arbeta snabbt ihop degen tills den är smidig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat underlag och knåda den lätt. Dela degen i två delar.
Kavla ut en av degarna till en stor rektangel. Bred på margarin och strö över kanel och brun farin.
Rulla ihop från långänden. Dela i ca 35 lika stora delar och lägg i bullformar.
Gör samma sak med den andra delen. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter.
Sätt ugnen på på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen ca 5 - 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Så var det. Vanligtvis har man ju strösocker i fyllningen också, men jag bytte till brun farin som ger lite mer kolasmak på det hela. Egentligen är jag ju inte den där fastern som bjuder på massa sötsaker, det är snarare mina föräldrar som proppar Pippen full med chips och godis och jag som emellanåt föreslår att han kanske ska äta någonting som är... Mat. Men jag kan ju ändå skicka med honom bullar hem. Speciellt som han envisades med att kalla mig "Faster" hela helgen. Annars brukar jag heta "Lilla" men nu i helgen var det bara: "Faster, sitt här!" "Faster, vad gör du?" "Jimmy, du får inte knuffa faster!" När jag började kalla honom Brorson var det tydligen inte lika roligt längre dock.

Nu har de åkt hem och vi njuter mest av lugnet efter stormen. Hoho. Den här helgen var inte alls bra i min Få-Jimmy-Att-Vilja-Ha-En-Bebis-kampanj. Han blev nog mest avskräckt. Jag måste nog få låna en lugnare bebis, någon som är typ nyss fyllda 1 år och inte gör så mycket väsen av sig. Någon som har en att låna ut?

I Monster - She's Giving Me The I

Men det struntar jag i.

Det är rart med barn. Det ÄR rart med barn. Så länge barnen är rara. Idag har jag varit i Slottsskogen och tittat på sälarna och älgarna och gud vet vad medan regnet öste ner. Jag var inte ensam förstås. Pippen, Jimmy, min mamma och min pappa var också med. Pippen tjatade om älgarna hela dagen. Sen när han väl fick se dem så sa han: "Det är hästar!" Sen gick han vidare. Ja, så spännande var det med älgar.

Nu kollar vi på hockey och innan det åt vi tortillas. Pippen har varit överenergisk och sprungit runt upp och ner och hit och dit och skrikit, skrattat och gråtit under de senaste timmarna, nu har han dock tystnad och då känner man direkt hur trött man själv är också. En annan sak jag har tänkt på är hur sjukt jäkla mycket mina föräldrar äter hela tiden, nu vet jag var jag fått det ifrån. Jag är helt enkelt VAN med att konstant ha någonting att tugga på. Det är chips till förrätt, sen lite ostbollar som andra förrätt, sen mat, sen fram med mer chips på en gång och så godis och lite mer godis och lite bulle. Och så undrar Jimmy hur det kommer sig att jag äter så mycket för att vara tjej? Om det var såhär när jag var liten också så måste jag ju ha världens mest uttänjda magsäck. Fast å andra sidan; om det var såhär när jag var liten också borde jag väga uppåt 100 kilo... Det är nog något de lagt sig till med för att de saknar mig så mycket.

Alternativt att man äter så mycket när man bor i Falun med omnejd för att man är så jävla deprimerad. Jag åt också mycket mer på den tiden då jag bodde där. Nu är det hockey, hockey, hockey! Igår kväll ringde Pippen till Jonas Gustafsson för att berätta för honom att han skulle spela match idag också. Han avslutade samtalet med: "Jaa, pusspuss, hejdå!" Undrar om Pippen är lika tight med resten av Tre Kronor också? GE MIG STEFAN LIV, Pippen!


För vi dansar och du har så mjuka läppar.

Jag bjuder lite snabbt på Dagens Middag innan vi ska sova:



Fläskkarré med bulgursallad

Marinera karrén i:
Olivolja
Soja
Sirap
Svartpeppar
Salt
Ingefära

Bulgursallad:
bulgur
ruccola
salladslök
cocktailtomater

Ja. Sen steker man karrén, eller grillar om det är fint väder. Och så äter man upp det. Vi hade vitlökssås till idag och det var inte så dumt. Nu ska jag sova. Imorgon är det skola som gäller, sen möte med jobbet och sen ska jag ner till tågstationen och möta min mor, min far och den lilla Pippen. Brorson är hans titel. Så det blir en helg fylld med familjeaktiviteter. Yaay. Tant som jag är så ser jag fram emot det. Sova var det ja. Man behöver mycket energi för att orka med det lilla mongot. Indeed.

Men, kom igen Leeenaaa!

Nu är jag lite mindre stressad. Det kan bero på att jag nyss begravt fingrarna i en bulldeg. Bulldegar är lena och bra saker. Det var alltså därför jag skrev kom igen Lena i rubriken, jag syftade på min lena sköna bulldeg. Den står i köket och jäser nu. Medans den jäser så kan ni få se vad vi åt till middag i måndags. Ni kommer att få en hjärtattack och lägga er ner på era golv och krevera. Åtminstone min mamma. Nu läser visserligen inte min mamma min blogg, men om hon gjorde det så skulle hon undra vad som flugit i mig. Här är Måndagens Middag:



Kryddig Falukorvslåda Med Kokt Potatis

För 2 pers

ca 300 gr falukorv
½ gul lök
3/4 burk tacosås
1 burk créme fraiche paprika & chili
2 msk vitlökssås
1 msk dijonsenap
125 gr mozzarella

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform.
Hacka löken och skär korven i ca 1 cm tjocka skivor.
Blanda tacosås, creme fraiche, vitlöksås och senap.
Varva lök och korv i ugnsformen och häll över såsblandningen. Grädda i ugnen i 25 minuter.
 Ta ut falukorvslådan, lägg över mozzarella och ställ sedan in i ca 10 minuter till eller tills osten har smält.
Servera med kokt potatis och en god sallad.

Det är alltså den kokta potatisen som skulle ha gett min mamma en hjärtattack. Det var första gången jag och Jimmy åt helt vanlig kokt potatis sen vi flyttade ihop. Åtminstone på hemmaplan. Falukorv hör ju inte heller till vanligheterna, men det är ju alltid roligt att variera sig. Det var riktigt gott också faktiskt, så det här kommer vi nog att laga igen. Nu har min bulldeg jäst färdigt så nu ska jag gå ut i köket och leka med den. Tjipp och hej!

Vad skulle vi annars göra?

Att jag har ganska konstiga saker för mig på nätterna är ju ingen nyhet. Jag drömmer ofta mardrömmar och därför har Jimmy nu börjat väcka mig så fort jag börjar låta lite konstigt, så att det slipper bli som det blev den gången då jag låg och gallskrek rakt ut i flera minuter när han väckte mig. Inatt väckte han mig i alla fall och frågade:
"Drömmer du mardrömmar?"
Och jag mumlade fram ett sömndrucket nej.
- Vad drömde du då?
- Det var en abbedissa som skulle kissa...

Ja. Inte nog med att jag drömmer konstiga saker, jag gör det på rim också. Sen vände jag på mig och somnade om. Helt normalt om ni frågar mig. Att jag knappt har en aning om vad en abbedissa är bryr sig uppenbarligen inte min hjärna om när jag sover. En abbedissa som skulle kissa. Inga dåliga grejer. Nu ska jag gå till Evelina och äta upp mig.

Elvis Perkins In Dearland - Send My Fond Regards To Lonelyville

Kom igen, Lena!

Fast egentligen borde jag kanske skriva Kom igen, Nillan! Såhär ser min fantastiskt helt underbara vecka ut:

Idag började vi morgonen med lite skola. För att sedan skynda hem och tvätta. På hemvägen passade jag såklart på att handla lite frukt och grönt också, ni vet sådär när man ändå har vägarna förbi och det är ju så roligt att bära tunga kassar. Sen ska vi hinna med att handla mat någonstans i denna tvättid också så vi har någonting att laga middag på. Sen ska jag hem till Evelina och pusta ut.

Imorgon ska jag jobba för att sedan få komma hem och städa hela lägenheten och baka lite bullar. Det sista ser jag kanske mest som terapi. På torsdag är det skola, sen ska jag på möte på jobbet och sen ska jag möta mina föräldrar och Pippen vid tåget och någonstans mitt i detta ska jag väl försöka hinna med att laga någon slags mat också. Det gäller förresten varje dag, precisom de ca 100 sidorna som ska pluggas varje dag.

Hur allt detta ska gå ihop vet jag inte riktigt och mest känner jag väl kanske för att resa bort på semester i några veckor. Helgens hemtenta gjorde mig ju faktisk inte alls så utvilad som 4 dagars ledighet borde ha gjort, kanske just för att jag inte var ledig egentligen. Nåja. Jag får trösta mig med att Pippen kommer hit på torsdag, även fast det lilla energiknippet tar enormt mycket kraft så ger han nog ännu mer. Förhoppningsvis. Annars slänger mig nog framför tåget nästa vecka. Speciellt om den ska påminna om den här veckan.

Just det, det ska skrivas och sättas ut annonser på jakt efter en ny lägenhet också. Pust. Hade jag tid att gråta lite så skulle jag göra det, men det får bli... Ja, till midsommar kanske. Då har jag nog en lucka på sisådär 5 minuter.

Men bryt inte ihop nu.

Det kanske är bra ändå att vi måste flytta om några månader. Jag insåg idag att jag inte har någon koll på vad vi har i skåpen ens, detta då jag upptäckte att vi äger en riktig smörgåsgrill. Inget litet toastjärn utan en sån där större sak som man kan grilla panini och ciabatta på. Mmm. Panini med brie och salami. Hemma i mitt eget kök, utan att det behöver kosta 60 kronor per portion. Oj oj oj. Vad vi ska äta paninis nu. Någon gång åtminstone. Snart. Jag ska nog öppna café i vårat kök. Sälja grillade smörgåsar och bli av med allt fikabröd. Lindroos Café. Gud. Så snitsigt!

Öppnar jag café kan jag ju dessutom sälja resterna av Söndagens Middag som Dagens Lunch:



Ost- och skinkpaj

För 4-6 portioner

Pajdeg:
100 gr smör
4 dl vetemjöl
1 äggula
4 msk kallt vatten
salt

Fyllning:
ca 400 gr kassler eller rökt skinka
4 st ägg
3 dl grädde
200 gr riven ost
salt
grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl och smör i en matberedare till en grynig massa.
Blanda ner äggula, vatten och salta. Lägg i en plastpåse och lägg i kylen i ca 1 timme.
Tryck ut degen i en pajform. Täck kanterna med aliminiumfolie och förgrädda skalet i 15 minuter.
Tärna skinkan och lägg i pajskalet. Blanda ägg, grädde, ost, salt och peppar och häll över skinkan.
Grädda i mitten av ugnen i 75 minuter. Servera med en sallad.

Oh, så gott det var. Säger jag som är galen i paj av olika slag. Men den var så ostig och krämig så det var bara... Mmmm. Nu har jag läst både Ibsen och Strindberg så nu måste jag dra ner lite på intelligensnivån och titta ikapp på Andra Avenyn. Så ska jag sitta på lektionen imorgon och jämföra Ibsen med Andra Avenyn hela tiden, jag tror att det kommer att uppskattas. Oh ja.

Elvis Perkins In Dearland - Hours Last Stand

Du är bara en av många människor jag drömt om.

I lördags grillade vi, som sig bör när solen skiner och det börjar bli sommar. Den här gången hade vi till och med lyckats få tag i en bra engångsgrill som inte tog 1 timme på sig att börja glöda. Vi gjorde grillspett med fläskfile, aubergine, zucchini och körsbärstomater. Till det hade vi nybakt bröd som Evelina bakat, en sallad med fetaost, roasted potatoes och bearnaiessås.



Marinad till fläskfilén:

olivolja
pressad vitlök
sambal oelek
mango chutney
honung
chili & lime-krydda

Roasted potatoes:
Skala och dela potatisen i halvor. Koka i ca 10 minuter,
den ska absolut inte vara genomkokt utan bara lite mjuk. Nagga potatisen med gaffel. Salta.
Rosta i ugnen på 225 grader tills potatisen är gyllenbrun.

Det var helt galet gott. Fast det är det väl kanske alltid med grillat. Men allra godast var det nog med roasted potatoes. Eller kanske bröd. Eller bearnaiesås. Eller. Ehm. Jag är lite hungrig. Det märks kanske. Man blir hungrig när man står i ett konditori och tittar på kakor hela dagen. Jag kanske ska byta jobb till någonting som man inte blir så hungrig av. Städa toaletter kanske... Nej. Jag föredrar nog mina biskvier och wienerbröd trots allt.

Florence Valentin - Du Kommer Gå Långt

För du kan inte fånga mig.

Det roligaste med att ha Balle på besök är att han är så lättimponerad. Förra helgen var det kycklingfond som imponerade på honom och som han tjatade om resten av helgen. I fredags när det var dags att laga middag fick han för första gången i livet se en aubergine. Jag har aldrig sett någon bli så lycklig över en aubergine. Var köper man dem? Vad kommer de ifrån? Hur växer de? Vad smakar det? Och så iväg till datorn för att googla på aubergine, som han förresten inte kunde uttala förrän efter tionde försöket. Vad hade vi aubergine till då? Jo, Fredagens Middag:



Risotto utan ris

För 4 pers

½ gul lök
1 ½ dl risoni
1 ½ dl bulgur
7 dl kokande vatten
3 msk tomatpuré
1 buljongtärning
paprikapulver
½ zucchini
½ aubergine
1 röd paprika
1 morot
1 knippe sparris

Hacka löken. Fräs lök, risoni och bulgur i en gryta tills det får en ljusbrun färg.
Häll över kokande vatten, tomatpuré, buljongtärning och paprikapulver.
 Låt koka på svag värme tills vattnet kokat bort. Tärna zucchini och aubergine.
Strimla paprikan och skär moroten i slantar. Hacka sparrisen.
 Fräs i en stekpanna och blanda sedan ner i grytan. Servera.

Jag tyckte det var gott, Jimmy saknade kött och Balle var mest nöjd över att han varit med och lagat en maträtt. Som kanske till och med var nyttig. Någon annan dag kanske jag berättar om hur fascinerad Balle blev när han fick höra att jag inte fick gå på McDonalds som barn utan gick på McDonalds första gången som 13-åring. Som att det är så himla konstigt. Mina barn ska inte heller få gå på McDonalds, och det beror kanske inte på att de förstör miljön och är ett multinationellt företag som var anledningen till att inte mina föräldrar tog med mig dit, utan snarare att McDonalds har förbaskat äcklig mat.

Nu ska jag titta på Supernatural, det har jag inte gjort sen jag bodde i Brighton. Undrar om jag har missat mycket under de senaste 3 åren?

Florence Valentin - 8 & 5

Och jag kan inte fånga dig.

Äntligen är jag färdig med hemtentan. Nu kan jag kanske inte påstå att jag vet vad jag snackade om på den sista frågan, men efter att ha googlat runt halva internet och plöjt igenom all kurslitteratur i jakt på någonting som ger lite svar på vad det var som väckte sånt missnöje i Racines Faidra och ändå inte hittat någonting så gjorde jag det som jag är bäst på; jag använde min fantasi.

Jag citerar Howlin' Pelle:
"När jag var liten hade jag vad vuxna kallar för livlig fantasi, det betyder helt enkelt att jag ljög jävligt mycket."
Det kan inte bli mer sant än så. Förutom att jag inte har vuxit ifrån det ännu. När det kommer till skolarbeten och liknande har jag fortfarande jävligt livlig fantasi. Det är bra att ha, det diskuterade jag och Clara häromdagen.

Nog om skolarbetet. Det här åt vi i torsdags:



Tomat- och fläsksoppa

För 2 pers

ca 150 gr vitkål
½ gul lök
1 äpple
1 potatis
150 gr rimmat fläsk
5 dl köttbuljong
½ burk krossade tomater
1 msk mango chutney
1 msk honung
½ msk soja
salt
peppar

Skala och skär löken i ringar. Skala och riv äpple och potatis grovt.
 Grovriv även vitkålen. Fräs lök, potatis, äpple och vitkål i en kastrull.
Tärna fläsket och stek det i en stekpanna, häll av fettet och lägg ner fläsket i kastrullen.
Tillsätt buljonen, krossade tomater, chutney, honung och soja,
koka under lock i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ät.

Jag vet inte riktigt hur jag tänkte här. Sitta och äta världens mastigaste soppa när det är 25 grader varmt ute. Men gott var det i alla fall och det är väl huvudsaken. Sen att det kanske inte är den ultimata sommarmaten kan jag leva med. Jag tog dubbla portioner så jag skulle stå mig inför kvällens festande. Sen fick jag tyvärr världens huvudvärk när vi kollade på cortégen som vägrade gå över trots 2 ipren och 500 glas vatten. Satt mest och frös och mådde illa medan de andra festade. Nåja. Jag tog väl igen det igår istället. Nu ska jag kramas med Jimmy i soffan.

Disrupt - Sega Beats

För jag vet att hela stan vill ha dig.

Innan jag skriver ut massa mumsiga recept som vi ätit på sistone så bjuder jag på lite bilder. Det var ju så länge sen sist, och man vill ju inte sitta och snåla på såna saker.

Helgen 24-26 april:

 


Cortégen:



En dag på Brännö 1/5:




Lördag 2/5:





Varsågoda. Dem får ni av mig. Ser ni den röda bollen där alldeles bredvid den svarta kulan? Det är min röda boll. Inte för att skryta liksom, men jag är ju bäst. Jag är bättre än Balle på att dricka, äta och spela boccia. Därför har jag döpt om Balle till Halvdan Glappkäft. Det är ju inte mer än rätt. Nu är det hockey!

Meddelande till Evelina: Glöm nu inte att imponera på din pappa med dina kunskaper om Brynäs nya målvakt. Eddie Läck. Någonting säger mig att Evelina inte har en aning om vad jag babblar om just nu...

Silversun Pickups - Sort Of

Kom igen, Lena!

När solen skiner och det är 25 grader varmt om dagarna så får man faktiskt försumma sin blogg lite. Är det dessutom valborg är det ännu mer okej. Har man dessutom en hemtenta på 8 sidor att förlusta sig med så är det helt enkelt ett måste att försumma sin blogg. Dessutom är Tvåan här nu igen. Balle alltså, jag börjar misstänka att vi är hans kontaktfamilj och det är därför han hänger här varje helg. Eller så är det för att han inte har någon mat hemma i Tidaholm så han måste hit och äta upp sig och lära sig att få laga mat. På tal om mat (det är alltid tal om mat här visserligen) så kommer Onsdagens Middag här:



Nudlar med wokgrönsaker och kesoröra med rostbiff.

För 2 pers

2 port nudlar
1/3 påse wokgrönsaker
½ msk soja
1 förpackning naturell keso
ca 100 gr rostbiff
1 tsk ingefära
salt
peppar

Koka nudlarna. Stek wokgrönsakerna och blanda ner sojan.
Blanda ner de kokta nudlarna med wokgrönsakerna. Strimla rostbiffen.
Blanda ner med keson, smaka av med ingefära, salt och peppar.
Vänd ner kesoröran i nudelblandningen, servera direkt.

Jaaa. Det var latmat. Men som sagt. 25 grader varmt ute! Vem orkar stå vid spisen? Nu ska jag dricka vatten. Konstigt att jag är så törstig när jag drack så mycket igår. Nu drack jag visserligen inte speciellt mycket igår, men det är en annan historia som jag kanske återkommer med lite senare under dagen. Nu vatten och kanske en dusch.

Filter - Take A Picture

RSS 2.0