Jag vet inte ens vems sida jag stod på eller vad vi bråkade om.

Förra fredagen var det tydligen linssoppans dag och eftersom jag alltid har varit en sådan som startar trender snarare än följer dem så lagade jag naturligtvis linssoppa redan kvällen innan. Ja, sån är jag liksom. Och ja, nu är det kanske 51 veckor kvar tills det är linssoppans dag nästa gång, men man kan ju faktiskt äta linssoppa andra dagar också. Man inte bara kan, man borde göra det. För det är billigt, det är mättande, det går snabbt och bäst av allt: det är GÖTT! Nu får ni ett fint recept på ännu en god linssoppa att tillaga när hungern faller på:
 
Linssoppa Med Örter
 
4 portioner
 
2 st purjolökar
½ dl örtkryddor provencale
2 st tärningar grönsaksbuljong
6 dl vatten
2 dl röda linser
3 dl mjölk
1½ dl mellangrädde
 
Strimla purjolök och fräs i smör i en kastrull.
Rör i kryddor, buljongtärningar, vatten och linser.
Låt soppan koka ca 10 min.
Vispa eller mixa soppan, tillsätt mjölken och grädden.
Låt soppan koka upp.
Servera med mjukt bröd.
 
Ja. Roligare än så blir det inte en fredag som denna. Fast nu ljög jag. Det blir nog faktiskt väldigt mycket roligare än så. Ikväll ska jag nämligen ut med ett helt gäng matbloggare från hela Sverige och äta på Chateau Beirut. Det ska bli fint att äntligen få träffa alla de där personerna som man ju konverserat med in princip dagligen i flera år. Det verkar som att solen tänker göra oss sällskap också, det känns ju väldigt mycket bättre än det där ösregnet som jag var ute och promenerade i förut idag. Nu ska jag ladda upp lite med att läsa Sonic och äta krusbärspaj med marängtäcke.
 
Håkan Hellström - När Lyktorna Tänds

Tror du att du räcker till?!

Ibland är matbloggsvärlden verkligen liten. Som när jag häromdagen surfade runt lite innan jag skulle skriva ett blogginlägg och ser att Sofie bloggat om precis samma sak som jag tänkt blogga om den dagen. Visst hade jag kunnat blogga om det ändå, men det kändes lite konstigt så jag väntade lite med det. Nu tycker jag mig däremot ha väntat färdigt, och det är ju faktiskt inte alls säkert att vi har exakt samma läsekrets. Mina fastrar och kusiner och sånt kanske inte alls läser Sofies blogg, och det vore ju taskigt att undanhålla dem det här goda receptet. Dessutom gjorde vi ju inte exakt likadant heller, sådär typiskt matbloggar-aktigt måste man ju ändra liiiite. Mendet var faktiskt jättegott, och alldeles sådär lagom jobbigt. Så testa det vetja, cirkulerar det i matbloggsvärlden så är det gott. Det kan man faktiskt lita på.
 
Koreansk kyckling med mandusås
 
för 4 portioner
 
4 st kycklingfiléer
 
Mandusås:
1½ dl japansk soja
1 dl ljus sirap
2 msk ättiksprit
½-1 krm chilipulver
1 msk sesamolja
1 msk sesamfrö
 
Grönsaker:
½ gurka
3 st morötter
1 burk böngroddar
 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienserna till såsen.
Lägg kycklingen i en ugnssäker form och stek i ugnen ca 25 minuter.
Vänd på kycklingen då och då och pensla då med hälften av mandusåsen.
Skala gurkan och morötterna och skär tunna strimlor med hjälp av potatisskalaren.
Skölj böngroddarna och blanda med gurkan, morötterna och resten av mandusåsen.
Servera kycklingen och grönsakerna med jasminris.
 
Det går säkert bra att göra med quornfiléer också. Grönsakerna blev riktigt goda på det här viset. Bra för mig som är lite trött på att äta samma gamla grönsallad varje dag. Varieringstips tack!
 
Nu är jag mest trött på folk. "Har du inget snällt att säga så håll käften!" Brukade min mamma säga till mig när jag var liten. Just nu känns det lite som att hon var den enda mamman som sa så till sina barn. Visst kan jag skriva här i min blogg att jag inte tycker om t.ex Swedish House Mafia, men jag skulle ju aldrig skriva till någon personligen på facebook om den uppdaterade sin status om att det skulle på SHM-konsert att den var dum i huvudet och borde skärpa sig. Den personen är ju glad över det, så då får den ju vara det även om inte jag kan förstå vad som är så bra med dem. Det har varit mycket såna kommentarer till mig på min facebook och instagram på sistone. Det blir liksom lite... Trist. Jag gillar inte att skaldjur heller, men jag skriver inte till någon som lägger upp en bild på skaldjur att den är äcklig. Gillar du inte så gilla helt enkelt inte.
 
Annars så har jag hunnit med att baka två kakor, storstäda hela lägenheten och ta en långpromenad idag. Det kanske är nåt fel på mig men jag blir alltid mycket effektivare när det ösregnar ute. Nu ska jag mumsa lite mellanmål. Om jag hittar nåt att mumsa på.
 
Steve Mason - A Lot Of Love

Kärlek, kärlek, kärlek och en stor balkong.

Häromdagen skrev jag om hur vissa saker förändras med tiden, nu ska jag skriva om något som verkligen aldrig förändras. Det där med hur jag varje gång jag bakar småkakor säger till mig själv: "Fy fabian, vad gott det är med småkakor, varför bakar jag inte det oftare? Det måste jag ändra på!" Sen ändrar jag inte på det i alla fall. Fastän det är så fruktansvärt gott med småkakor. Dessutom är det ju så enkelt och så får man massor av kakor på en gång. Å andra sidan är det ju så fruktansvärt beroendeframkallande med småkakor, så det kanske är bra att jag inte gör det så ofta.
 
Förra veckan slängde jag ihop ett gäng riktigt goda småkakor, lite pilligare än vanliga småkakor men ändå inte så jobbigt så att man tuppar av. Receptet kommer från de där som vet hur det ska vara, en tanttidning alltså.
 
Möra Mandelkakor
 
35-40 st
 
Deg:
3¾ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
¾ dl socker
150 gr kallt smör
1 äggula (spara vitan!)
 
Fyllning:
100 gr skållad, skalad och malen mandel
ca 1½ - 2 dl florsocker
1 äggvita
några droppar grön karamellfärg
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta snabbt samman degen i matberedare eller för hand.
Forma två längder av degen.
Plasta in i gladpack och lägg i kyl ca 30 min.
Blanda mandeln med äggvitan och florsocker tills du har en lagom tjock fyllning.
Färga svagt grön med några droppar karamellfärg.
Kavla ut varje deglängd på bakplåtspapper.
De ska vara ca 10 cm breda och nästan lika långa som bakplåtspapperet.
Fördela en sträng fyllning i mitten av varje längd.
Rulla ihop och lägg i kylen en stund.
Skär sedan i centimetertjocka skivor.
Lägg på bakpappersklädd plåt och grädda ca 13 minuter.
.
Det är så gött med kakor som ser ut som de möglat i mitten. Hoho. Möglet är det godaste, så det är ju bara trevligt faktiskt.
 
Annars har vi idag den trevliga kombon av bebis på jätteargt humör och en mamma med huvudvärk och illamående. Vakna sen 4.30 har vi varit också, för att göra det hela ännu roligare. Nåja, what doesn't kill you makes you bitter som man brukar säga, så det är väl bara att hålla ut. Och ta en kaka medan man väntar.
 
Olle Ljungström - Hallå! Bibi Andersson

Du tror att du har så många rättigheter, men det enda du har rätt till är att dö.

Det är lustigt hur saker förändras ändå. För lite mer än fyra år sen när jag och Jimmy precis hade flyttat ihop så var det ett himla gnäll så fort vi skulle äta vegetariskt. Det var som att Jimmy skulle dö av köttbrist bara han inte åt det på en dag. Förra söndagen skulle vi testa de berömda jordnötsbiffarna som lovordats runtom i hela matbloggosfären och Jimmys enda kommentar när jag stod där och rev morötter och hackade nötter var: "Vad spännande!" Så alla ni därute som skyller på era sambos eller barn för att ni inte äter så mycket vegetariskt, sluta med det. Fortsätt ge dem vegetarisk mat några gånger i veckan bara så löser det sig. Ni hjälper dessutom miljön och eran egen plånbok eftersom grönsaker är väldigt mycket billigare än kött. (Jag har ju en liten idé om att det borde gå att göra samma sak med fisk, men bara jag föreslår det så tittar Jimmy på mig som om jag föreslagit att vi ska käka krossat glas till middag.)
 
De där jordnöttsbiffarna då? Så sjukt goda. De godaste vegetariska biffar jag någonsin ätit vill jag säga. Lätta att göra och håller ihop hur fint som helst. Sen kan man äta dem lite hur man vill. Vi åt dem i pitabröd med grönsaker och fetaost. Men man kan ju äta dem med ris eller som wraps eller, ja. Hursom, bara ni äter dem!
 
De Berömda Jordnötsbiffarna
 
ungefär 10-12 st

1 dl ströbröd
0,75 dl grädde
1 ägg
3 morötter, fint rivna
2 dl saltade & rostade jordnötter
0,5 dl fullkornsdinkelmjöl (grahamsmjöl går också bra)
salt
1 finriven vitlöksklyfta
några cm riven ingefära
några skvätt tabasco
olivolja att steka i

Blanda ströbröd, grädde och ägg. 
Låt svälla medan du river morötter och hackar nötter.
Blanda alla ingredienser och forma sedan små biffar.
Stek dem i olivolja i en panna.
 
Receptet kommer från Rebecka men har väl skymtats i ungefär varenda matblogg jag läser någongång under de senaste månaderna. Jag skulle kunna äta dem idag igen, så goda var de. Men det ska jag inte, för idag ska vi långkoka! Men mest av allt vill jag duscha... Och sova till längre än klockan 07.00... Och duscha... Och sova... Och duscha... Och sova...
 

Du har svart bälte i att snacka skit.

"Pernilla, den stackaren, får hon aldrig någon paj längre?" Kanske ni har suttit där hemma och funderat på. För det är ju inte som att ni har viktigare saker att fundera på, det kan jag aldrig tänka mig. Väldigt omtänksamt av er att tänka så på mig, och jag får faktiskt paj emellanåt. Eller får och får, det är ju jag som lagar maten i det här hushållet så om jag vill ha paj så får jag ju laga mig en paj. Och det gjorde jag häromsistens. En riktigt god paj dessutom. Jag fuskade lite och använde filodeg som botten, men kompenserade upp det med ett fylla pajen med sparris. Älska sparris! Och så har jag lärt mig att om du vill ha en riktigt krämig paj så ska du använda keso i äggstanningen, blir hur fint som helst!
 
Filodegspaj Med Sparris
 
Botten:
ca 10-12 ark filodeg
olja att pensla med
 
Fyllning:
Ett knippe sparris
2 st pressade vitlöksklyftor
ca 50 gr ruccola
6 st cocktailtomater
4 ägg
250 gr keso
salt
peppar
riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Tina filodegen något.
Pensla filodegen med olja i lägg i en pajform.
Skär bort det överflödiga som hänger över kanten.
Skär sparrisen i bitar.
Fräs sparris och pressad vitlök i smör i några minuter.
Dela tomaterna på mitten.
Täck pajbotten med ruccola och tomater.
Lägg över sparrisfräset.
Blanda ägg och keso och krydda med salt och peppar.
Häll över pajbotten.
Strö över riven ost.
Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter.
Servera med en god sallad.
 
Sådär. Nu har ni ett gott pajrecept att tillaga i helgen. Eller någon annan dag när ni är sugna på paj. Det är man ju nästan alltid, så det är lika bra att ni lagar den så snart som möjligt.
 
Annars då? Jo, det är fredag. Jag inledde helgen med att ta en långpromenad i regnet till Gunnebo Slott och fika riktigt gott fika tillsammans med Charlotta. Och Ofelia såklart, men hon tuggade mest på bordet. Gunnebo Slott alltså, bor ni i Göteborg med omnejd och inte har varit där ännu... Åk eller gå dit! Så himla mysigt fik med bara hembakta, ekologiska grejer. De har dessutom helt ekologisk lunch som är helt tillagad med saker som de odlat själva, det vegetariska är själva huvudrätten och sen finns det kött som tillbehör om du vill ha det.
 
I helgen är det ölmässa här i stan så min sambo kommer jag nog inte se så mycket av, men vad gör väl det när Skavlan har finbesök av både Håkan Hellström och Jamie Oliver på samma gång. Och så less jag är på människor som FORTFARANDE gnäller om att Håkan sjunger falskt. Ni har sagt det i 12 år nu, kom med nåt nytt för tusan. Ni kan väl åtminstone gnälla om att han är långhårig eller nåt sånt? Förnya erat gnäll!
 

Unge man, glöm inte bort vem du är.

Som ni vet så älskar jag tanttidningar, mest för deras finfina recept. Cupcakes, cheesecakes, cakepops och Leila Lindholm i all ära. Men det är faktiskt tanterna som verkligen kan det här med kakor och kafferep. För att inte tala om hur de alltid känner ett behov av att skriva någon finurlig liten text om hur god just den kakan i receptet är och ge kakorna namn så att man verkligen vet att de är goda. För några veckor sen bakade jag till exempel: "Chokladkaka med smarrig kräm". Det var ju för väl att det inte var en chokladkaka med äcklig kräm. Men just denna gjorde faktiskt skäl för sitt namn, för det var faktiskt en fruktansvärt smarrig kräm. Såhär gjorde jag:
 
Chokladkaka med smarrig kräm
 
ca 25 st
 
6 äggvitor (spara gulorna!)
1½ dl socker
4 msk kakao
100 g grovt hackade nötter
 
Kräm:
6 äggulor
1¼ dl socker
1½ dl vispgrädde
250 g mörk choklad i bitar
1½ dl vispgrädde (som du ska vispa)
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Blanda socker, kakao och hackade nötter.
Vänd försiktigt ner det i äggvitevispet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i ca 20 minuter.
Blanda äggulor, socker, vispgrädde och mörk choklad i en kastrull.
Låt det koka upp på svag värme,
passa noga så det inte bränns i botten!
Låt krämen svalna.
Vispa den återstående grädden hårt.
Rör ner i den avssvalnade krämen.
Bred krämen över kakan.
Låt kakan stå svalt en stund innan du skär den i bitar.
 
Det smakar som nötcréme i kakform ungefär. Hur sugna blev ni inte nu då? Jo, jag menar det. Galet gott. "Det går ju för fan inte att öppna kylen utan att ta en sån där kaka!" Sa Jimmy. Nej, det var faktiskt lite problemartat. Men det var ju ett himla trevligt problem att ha. Nu är det problemet dock slut för längesen.
 
Nu ska jag passa på att få lite saker gjorda medan bebisen sover middag. Titta på Arrow till exempel. Det är en väldigt viktig syssla faktiskt.
 
Yeah Yeah Yeahs - Soft Shock

Kan vi inte gå på rave och låtsas att vi är höga?

Om ni är såna där människor som "mår illa" så fort ni ser en påse vetemjöl eller tror att pasta gör så att man får hjärntumörer (borde inte typ hela Italien vara folktomt isåfall?) eller tycker att ni syndar när ni äter en bit rostbröd då kan ni nog klicka er härifrån nu. Om ni däremot är väldigt förtjusta i galet god mat så tycker jag att ni ska stanna kvar. För nu blir det HCHF. Det blir mumsig pasta med så krämig och god ost att man tror att man dött om hamnat i fredagspasta-himlen. Det blir nämligen en fruktansvärt god fredagspasta som jag snodde från Mårtenssons som i sin tur har lånat den av Jamie Oliver. Såhär gjorde jag:
 
Pasta med camembertostsås
 
 2 - 4 portioner
 
1 ask camembert 250-300 gram
2 vitlöksklyftor
färsk timjan
salt och svartpeppar
olivolja
100 g parmesanost
400 g pasta
150 g färsk spenat
 
Ta bort plasten runt osten,
ligger osten i en spånask så behåll asken och lägg tillbaka osten i den,
annars så funkar det jättebra att lägga osten i ett ark bakplåtspapper och sedan lägga den i en liten springform.
Skär ut en cirkel i ostens skal, ta bort och släng biten.
Skala och skiva vitlökarna tunt.
Lägg vitlök och timjan på osten, salta, peppra och ringla över oljan.
Ställ spånasken på en plåt, eller springformen på ett galler,
och ställ in osten mitt i ugnen på 175 graders värme i ca 25 minuter.
Osten ska ha fått fin färg på ovansidan och ha smält.

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
När pastan är klar slänger du spenaten i kokvattnet i ca 10 sekunder.
Slå av pastavattnet, men spara en deciliter till ostsåsen!
Lägg tillbaka pastan och spenaten i grytan,
ringla över olivolja och tillsätt parmesanosten,
späd med lite av kokvattnet så det bli en krämigare konsistens på parmesanosten.
Salta och peppra och rör om.
Ta ut osten ur ugnen och ringla den över pastan vid serveringen,
eller så ställ ostpaketet på bordet så att var och en kan förse sej själv.
 
Jag bytte ut rosmarin mot timjan, för jag är inte så förtjust i rosmarin. Vill ni ha en fin pedagogisk beskrivning till receptet så har Mårtenssonarna en finfin sådan här. Men testa detta! Du blir glad i magen resten av helgen om du inleder med en sån här finfin liten rätt. Jag lovar!
 
Vad har vi annars gjort sen sist då? Jo, vi har haft lite sjukstuga, ätit kopiösa mängder jordgubbar, motvilligt städat undan påsken, sett massvis av intervjuer med Håkan Hellström, ätit glass i solen, testat Estrellas nya Cheese & Onion-chips (gör inte det, de smakar grillchips, skräll!), kollat färdigt på Metallica-dokumentären, läst ut Eld och ätit de berömda jordnötsbiffarna. Fii faan, vad goda de var. Jag återkommer om dem, jag lovar. Nu ska jag titta om bebisen har somnat, sen ska jag dricka te.
 
Håkan Hellström - En Midsommarnattsdröm
 
(för jag har bestämt att Ett Kolikbarns Bekännelser är Håkans bästa album. jag kan ändra mig och bestämma nåt annat om några veckor, men just nu har jag bestämt såhär.)

Nu får nog vara nog.

Swooosch. Sa det, så susade påsken förbi och nu är vi hemma igen. Jag sitter mest och vill inte ta bort påskpyntet för det är så fint, och Ofelia är mest gnällig för att hon vant sig med att bli buren på och få konstant uppmärksamhet. Jimmy har vi skickat iväg till jobbet så vi får lite lugn och ro. Annars har vi gjort precis det jag sa att vi skulle göra, ätit sjukt mycket godis och letat påskägg. Jag har aldrig letat påskägg förut i hela mitt liv, men hittade mitt ägg riktigt snabbt ändå. Jag är nog en naturbegåvning på det sättet, eller så har jag bara sett på Hop! alldeles för många gånger.
 
Eftersom jag antar att ni är lite mättade på påsken och påskmat så tänkte jag vrida tillbaka klockan en vecka och berätta om förra tisdagen då jag var på matbloggsträff hemma hos Sofie med temat Nostalgi. Det bjöds på allt från varma mackor till chokladbollar och after eight-päron. Själv bestämde jag mig för att en tårta är ju alltid nostalgiskt, hade jag varit riktigt noga med nostalgin så hade jag ju gjort en med köpebottnar med sylt/bananmos och vaniljkräm emellan toppad med grädde och en jädra massa non-stop. Men jag tycker ju att såna tårtor är så äckliga, så jag bestämde mig för att göra en god tårta istället. Och jordgubbstårta, det går väl ändå aldrig ur tiden?
 
Jordgubbstårta
 
Botten:
4 ägg
2 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Fyllning:
ca 1½ dl vispgrädde
100 gr hackad mörk choklad
ett gäng färska jordgubbar
1 påse Dr Oetkers jordgubbsmousse
 
1 rosa marsipanlock
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Rör om och häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den.
Dela kakan på mitten.
Vispa grädden och blanda med den hackade chokladen.
Bred över vispgrädden på en botten.
Skiva jordgubbarna och täck vispgrädden med.
Lägg över den andra botten.
Vispa ihop moussen enligt anvisning på förpackning och bred ovanpå och runtom tårtan.
Lägg på marsipanlocket och garnera med nåt fint.
 
Den var god. Väldigt god vågar jag mig på att säga då vissa faktiskt åt 3 bitar av den. Det måste ju vara ett gott betyg på en tårta. Fy fabian, vilket tårtkalas jag ska ha när Ofelia fyller 1. Vi ska bannemej vada fram i tårtor och kakor. Tur att det är ett halvår kvar så jag hinner baka alla tårtor och kakor jag tänkt bjuda på.
 
Nu ska jag vattna blommorna! Bara så att ni vet.
 

RSS 2.0