Jag har suttit på de anklagades bänk. Jag har suttit där så länge att jag vet precis hur det känns.

Nä, förlåt hörni. Det var inte meningen att skriva värsta sorgliga blogginlägget och sedan gå upp i rök i över två veckor. Det är inte på grund av att jag mår jättedåligt, det är faktiskt jobbet som tagit all min tid. Jag har jobbat 12 av 14 dagar, minst 9 timmar om dagen så allt utom äta och sova har legat sist på priolistan. Men idag har jag varit ledig och inte hunnit ikapp med någonting alls av allt jag skulle behöva hinna göra inför helgens två kalas. Man får inte vara slö, för då blir man dö! Som Dinkelspiel brukar säga.
 
Hur mår jag då? Ja. Jag vet inte riktigt. Har ju jobbat så mycket att jag inte hunnit känna efter tror jag. På både gott och ont. En dag kom det in en hel mammagrupp på ca 10 mammor med 2-månadersbebisar och skulle fika på jobbet. Då kändes det lite väl övermäktigt får jag erkänna, har liksom svårt för mammor i grupp i vanliga fall och nu kändes det som att jag bara vill springa ner på personaltoan och slå huvudet i spegeln. Det gjorde jag inte. Jag log och var trevlig och överlevde det också. Och som det gamla ordspråket säger: "What doesn't kill you makes you bitter!" 
 
Något som inte gör en bitter är mitt matbloggsgäng. Vi har pratat ibland om att börja kalla varandra för kompisar eftersom knappt någon av oss bloggar längre och vi har hängt ihop i över 5 år nu så vi är väl faktiskt kompisar på riktigt... Men nä. Vi är nog inte riktigt redo för det seriösa steget ännu. Så mitt matbloggsgäng it is. Vi sågs häromveckan hemma hos Charlotta och hade tema veganskt. Jag bjöd på efterrätt! Och med tanke på hur jävla jobbigt jag tycker det är att veganbaka så får jag säga att jag lyckades helt fantastiskt bra för det här var supergott, och helt banan- och dadelfritt. 
 
Choklad- & Mandeltarte
 
Botten:
140 g skalade mandlar
90 g mandelmjöl
2 msk ljus sirap
3 msk smält kokosolja
 
Fyllning:
340 g mörk choklad (mjölkfri såklart, Lindts är det till exempel)
1 msk ljus sirap
400 ml kokosgrädde (kokosmjölk funkar också)
 
rostad mandel & flingsalt till topping
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Mixa mandeln med mandelmjölet i en matberedare tills det är finmalt.
Tillsätt sirap och den smälta kokosoljan och mixa tills du har en smulig deg.
Tryck ut degen i en pajform, se till att den är hårt packad.
Grädda i ca 15 minuter tills skalet är gyllenbrunt.
Ta ut ur ugnen och låt den svalna under tiden du gör fyllningen.
Hacka chokladen grovt och lägg i en skål.
Häll sirapen över chokladen.
Koka upp kokosgrädden i en kastrull och häll den sedan över chokladen och sirapen.
Rör om tills du har en jämn och glansig smet.
Häll fyllningen i smeten.
Toppa med rostad mandel och flingsalt.
Ställ i kylen minst 3-4 timmar innan servering.
 
 
Banan- & dadelfritt? Vad svamlar hon om? Undrar ni. Ja, men alltid när någon ska bjuda på veganskt eller sockerfritt eller gärna båda två så är det nån jävla skit med banan eller dadlar. Dadlar har jag inga problem med men banan. Banan är ingen sötsak, det är ett straff! Sluta baka med banan. Baka den här godsaken istället om ni ska bjuda på nåt gott. Den är iofs inte sockerfri, den är god istället.
 
Dubbla kalas? Undrar ni också. Ja, Ofelia har fyllt 5 år! (Jag fattar verkligen ingenting, hur gick det till? Kom vi inte hem med henne från BB förra veckan?) Så på lördag blir det släktkalas och på söndag blir det barnkalas. Lite oklart hur jag tänkte när jag bjöd in 25 barn till kalas i vår lägenhet, hur stor tror jag att den är? Hur många stolar tror jag att jag äger? När hade jag tänkt förbereda för kalaset? Ingen vet. På söndag klockan 15 vet vi hur det gick! To be continued...
 

Kommentarer
Postat av: Sofie

25 barn!!! Gahhh... vi har bjudit 8 till Olivers kalas och hoppas att de inge ens blir så många.. De tar sån plats!!! Bara att ta ett djudjuptot andetag😉 Attans att jag missade den där träffen. Kakan ser ut som en riktigt maffig gosak😋

Svar: Det blev 12 barn så det var väl en himla tur det att det inte blev alla 25, då vet jag inte riktigt var jag hade gjort av dem. 12 barn fick precis plats runt matsalsbordet ;) Nästa träff Sofie, nästa träff!
Pernilla

2017-10-11 @ 22:50:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0