Det sägs att kärlek lovar stort men håller tunt, du kan kalla det förnuft men aldrig sunt.

Idag är jag hemma med ett hostigt och febrigt barn, så det där kalasandet tog tydligen hårt på henne. Själv är jag nog mest fascinerad över att vi klarade oss så här långt in på höstterminen utan att behöva vabba. Himla tur det med tanke på hur mycket jag behövt jobbat de senaste månaderna. 
 
Förra lördagen var första gången på flera veckor som jag hade tid att laga mat till min familj, jag gick runt i köket och kände mig helt förvirrad. Hittade inte kastrullerna, rotade runt i kylskåpet, fick be Jimmy om hjälp med hur spisen fungerar, lockade håret med elvispen. Nä. Riktigt så illa var det inte. Det sistnämnda har dock hänt på riktigt, fast då var jag 5-6 år och inte 32. 
 
Men nu var det maten vi skulle prata om, jag gick all in på hösttemat och gjorde en viltgryta med kantareller och grejer. Till det: potatismos. Med prästost i. Mhm. Jag vet. Nu snackar vi. 
 
Krämig Viltskavsgryta med Kantareller och Potatis- & prästostpuré
 
4 portioner
 
1 gul lök
240 g viltskav
200 g kantareller
3-4 st enbär
3 dl vispgrädde
1 msk viltfond
en skvätt soja
en nypa timjan
salt & peppar
 
800 g mjölig potatis
ca 50 g riven prästost
mjölk
smör
salt & peppar
 
Börja med att skala och koka potatisen tills den mjuknat.
Under tiden gör vi viltskavsgryta:
Skala och finhacka löken.
Ansa och dela kantarellerna i önskad storlek.
Fräs löken och kantarellerna i smör i en djup stekpanna.
Tillsätt viltskaven.
Sen slänger vi ner enbären och mosar dem lite lätt.
Häll över grädden, viltfonden och sojan.
Låt koka ihop sig och smaka av med timjan, salt & peppar.
Nu är det dags att göra potatispuré.
Mosa potatisarna.
Värm mjölken ihop med smöret och tillsätt i potatismoset tills du har en önskad konsistens.
Blanda ner prästosten och vispa snabbt ihop till en puré.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med goda grönsaker och lingonsylt. 
 
Hur gott som helst. Jag borde verkligen dra igång med långkokssäsongen känner jag nu. Man hinner ju knappt blinka nuförtiden så har det ju hunnit bli en ny årstid igen så det är lika bra att dra igång med långkokssäsongen innan det är försent. Nåja. Det får bli en annan dag. 
 
Nu ska jag hjälpa barnet att måla i hennes Trolls-målarbok och kanske stryka en duk eller något annat hushållsnyttigt som man ska passa på att göra när man ändå är hemma och vabbar.
 
Isak Danielson - Your Eyes

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0