Visa mig lite tillgivenhet och jag kommer att sälja min själ till dig.

Hej! Det är jag igen. Jag ber om ursäkt om jag börjar bli lite påstridig, men jag tänkte att jag gör en Håkan och "passar på när solen står i zenit". Sen kanske det blir lite som nordisk vinter och solen går ner i några veckor, det vet man aldrig, men just nu står alla planeterna i linje med varandra och energin flödar ut ur mina fingertoppar ner på tangentbordet. 
 
Vill ni veta en sak som jag nästan aldrig gör? Bakar bröd. Alltså hemma. Bakar bröd hemma ungefär 2-3 gånger om året. Tänker skylla det på min handledare i bageriet under min lärlingstid som så fort jag ens nämnde att baka på fritiden fräste (på ett inte otrevligt sätt): "Vi bakar inte hemma!" Fast jag bakade ju knappt bröd hemma innan jag utbildade mig heller så det räknas egentligen inte som ursäkt. Det blir helt enkelt inte av.

MEN! För några veckor sen slängde jag faktiskt ihop ett (en?) focaccia när vi skulle äta soppa en dag. Det var så enkelt och blev så gott så nu tänker jag dela med mig av receptet till er. Det jag gillar med focaccia är att du inte behöver hålla på och fläta det, eller slå upp en limpa eller rundriva degen utan du behöver bara slänga upp det i en långpanna. Smidigt!
 
Focaccia
 
25 g jäst
2 dl vatten
1-2 msk olivolja
2 dl durumvete
ca 3 dl vetemjöl
½ tsk salt

Topping:
Fetaost
Soltorkade tomater
Flingsalt
Timjan
Eller vad du nu tycker är gott
 
Smula jästen i en stor skål.
Värm vatten och olja till ca 37°.
Lös upp jästen med lite av vattenoljan.
Tillsätt sedan resten.
Tillsätt durumvetet och knåda ihop,
tillsätt sedan vetemjölet lite i taget och knåda tills du har en smidig deg.
Stjälp upp på mjölat bord och låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
Nu knådar du in saltet i degen.
Sen trycker du ut degen i en bakpappersklädd halv långpanneform.
Pensla degen med oljan från tomaterna.
Tryck ner med fingertopparna ner till botten över hela kakan.
Strö över fetaost och soltorkade tomater och tryck ner dem lite i degen.
Pensla lätt med olja och strö över salt och timjan.
Grädda i 250 grader, 10-12 minuter. 
 
Du behöver naturligtvis inte ha fetaost och soltorkade tomater på. Rödlök och oliver brukar väl folk ha, men mina sambos gillar inte oliver och jag gillar inte rödlök så värst mycket så jag hoppade över det. Rosmarin är ju poppis, men det är inte heller någon favorit så jag tog timjan istället. Det där gör man som man vill. Vad du däremot inte ska hoppa över eller byta ut mot "vanligt mjöl" är durumvetet. Durumvete är det som gör italienska bröd så himla goda. Köp! Använd det. Ha det i pizzadegen, det blir tokbra! Ha det i annat bröd! Det du kan ha i åtanke är dock att durumvete har en högre proteinhalt än vanligt vetemjöl vilket innebär att du kan behöva tillsätta lite mera vätska om du byter ut en del av vetemjölet mot durumvete i ett bröd där inte durumvete finns med i ingredienslistan från början. 
 
Okej, enough med nördigt bagarsnack. Nu ska jag gå och göra lite smoothie till morgondagens frukost. Ha det fint tills vi hörs igen. Kanske imorgon, kanske om någon månad. Vem vet!?
 
New Order - Unlearn This Hatred

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0