Nu är din korta stund, det liv du väntat på.
Som jag tidigare nämnt så är jag numera ständig fredagsfikafixare på Jimmys jobb. Det är en himla bra titel tycker jag. Ständig fredagsfikafixare. Ska jag nog skriva på mitt visitkort. Hittills har jag inte utsatt dem för några alltför konstiga receptutsvävningar, man vill ju linda dem runt lillfingret först. Och vill man linda någon runt sitt lillfinger så är det ju vetebröd man ska fjäska med, det vet ju alla. Även såhär i glutenskräckens tid så är det ju få svenskar som tackar nej till en kanelbulle. Nu var det inte kanelbullar jag gjorde till Jimmys arbetskamrater förra veckan utan gifflar. Det är tacksamt för det ser komplicerat ut men är hur lätt som helst. Ett lätt sätt att imponera på folk helt enkelt.

Gifflar med apelsinmarmeladsfyllning
24 st
50 gr jäst
1 dl ljummen mjölk, 37°
1 ägg
½ tsk salt
2 msk strösocker
100 gr smör
8 dl vetemjöl
Fyllning:
100 gr riven mandelmassa
1 dl apelsinmarmelad
Garnering:
Smält smör
Strösocker
Smula ner jästen i en bunke.
Lös upp den med mjölken.
Tillsätt ägg, salt och socker.
Finfördela smöret med händerna i 6 dl av mjölet.
Blanda ner i degvätskan och arbeta snabbt ihop till en deg med resten av mjölet.
Blanda ihop fyllningen till gifflarna.
Dela degen i 3 delar.
Kavla ut till runda kakor.
Sporra ut 8 st trekanter på varje degbit.
Klicka ut fyllning på den bredaste delen av trekanterna.
Rulla ihop till gifflar, börja vid den breda delen och rulla inåt. Lägg på bakpappersklädda plåtar.
Låt gifflarna jäsa i ca 30 minuter.
Grädda på 225 grader i ca 8-10 minuter.
Låt gifflarna svalna.
Pensla med smält smör och doppa dem i strösocker.
Det bästa med gifflar är ju att du kan fylla dem med lite vad du vill. Din favoritsylt, vaniljkräm, kanel, nutella osv. osv. Eller varför inte med svampstuvning, nån färskost eller ost och skinka och servera dem till soppa eller ha som ett mumsigt mellanmål? Goda grejer alltså. Allt som är doppat i socker på det här viset är ju livsfarligt.
Annars då? Jo, det är det vanliga. Busy, busy, busy doin' nothing at all. Skoja bara. Jag ska snart på möte. Det är viktigt det här med att gå på många möten som bloggare har jag förstått. Så nu går jag på möten mest hela tiden. Och så fick vi te- och kaffeförrådet påfyllt av svärmor i helgen så jag står också onaturligt ofta och sniffar i det skåpet för det luktar liksom café därinne. Och lite polkagriskokeri. Alla vet ju att polkagriskokeri är världens bästa doft. Tack och hej.
Kommentarer
Postat av: Malin Hellberg
Jösses vilka fina!
Svar:
Pernilla
Postat av: Charlotta
Oooh. Kan du inte frilansa lite som fredagsfikafixaretillgravidCharlotta också? Snällis?
Svar:
Pernilla
Postat av: ElinAmanda
Kan intyga att de smakade väldigt bra också ;)
Postat av: ElinAmanda
Kan intyga att de smakade väldigt bra också ;)
Svar:
Pernilla
Postat av: Sofie Mumsfillibaba
Vad roligt om du hade fyllt fredagsfikabullarna med svampstuvning....haha!!
Blir inte mycket fredagsfika nuförtiden på min arbetsplats när vi flyttats till kontorslandskap med 50 pers. Jag föreslog att alla skulle baka en vecka om året men ingen nappade. Tråkmånsar!
Svar:
Pernilla
Trackback