Slå ner mig med en fjäder.

Strax innan jul fick jag ett litet paket på posten från Ann, i paketet låg den väldigt snygga boken "Kolor, jazz & bakverk" som tjejerna på Pärlans Konfektyr gjort. Det är en sån bok som man blir glad av även om man inte är ett dugg intresserad av vare sig kolor eller kakor, för den är så snyggt gjord. Jag blev alltså extra glad eftersom jag dessutom gillar kolor och kakor. Däremot så har jag ju en liten bebis, vilket inte är ultimat om man vill koka kola. För några veckor sen gav jag mig på det ändå, men använde mig av ett lite enklare recept än de som finns i boken och använde helt enkelt boken som smakinspiration. Resultatet blev såhär:
 
Pepparkakskola med torkade lingon
 
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen nejlika
50 gr torkade lingon
 
 150 gr vit smält choklad
torkade lingon
 
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull i en vid kastrull.
Låt det koka upp under omrörning tills smeten är 120 grader.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner kryddorna och lingonen.
Häll smeten i en bakpappersklädd plåt.
Låt kolan svalna och skär sedan i bitar.
Doppa om du vill kolan i vit smält choklad och garnera med lingon.
 
Jag doppade hälften av kolorna i vit choklad och lät hälften av dem vara som de är. Jimmy tyckte bäst om de chokladdoppade och jag tyckte bäst om de som var utan. Var det konstigt att äta pepparkakskola såhär i vårtider? Ja. Var det gott att äta pepparkakskola såhär i vårtider? Ännu mer ja. Tycker ni att det låter alldeles för konstigt att äta såhär års så tycker jag att ni kan spara receptet och göra det till jul istället, det är det absolut värt. Man vill ju inte äta pepparkaksgrejer allt för ofta, då kan man ju bli snäll. Hmm... Får man ge 7-månadersbebisar pepparkakor?
 

Kommentarer
Postat av: Amy's piece of cake

Nej, det är inte alls konstigt att äta pepparkakor nu tycker jag. Är något gott kan man äta det oavsett säsong. Förresten så äter vi mycket pepparkakor vinterhalvåret för att kryddorna gör oss varma och i kyliga tider behöver vi värmas upp lite extra. =)

Svar: det är sant, chai dricker jag ju året om och det smakar ju också pepparkaka så det är väl lika bra att äta pepparkakskola också :) jag som trodde vi åt pepparkakor för att bli snälla, men det där med att bli varm låter ju helt klart som en bra anledning, den kan jag dra till med när jag kört med snäll-kortet för många gånger :)
Pernilla

2013-05-13 @ 22:46:06
URL: http://amyspieceofcake.se/
Postat av: Karin Lygnersjö

Sv: Haha ja det är fan helt otroligt! :) Vad döpte ni er dotter till då?
Kram

Svar: Ofelia blev det till sist, det enda namnet vi båda tyckte var fint nog ;)
Pernilla

2013-05-14 @ 20:11:24
URL: http://karinlygnersjo.blogg.se
Postat av: Emmy

Fråga mina barn. De har pepparkakscravings året om! Vi åt för inte så länge sedan pepparkakor och ädelost, ja inte det lilla spöket. Så pepparkakskolor tycker jag gott man kan musa i sig när som.
Du kan ju testa att ge Ofelia lite pepparkakskryddor om hon blir för jäklig. Min barn verkar dock immuna... :-P

Svar: Jimmy har också pepparkakscravings året om, så det var ju tur att jag kunde muta honom med lite kolor så kanske han är snäll ett tag till ;) jag ska nog testa att blanda ner lite pepparkakskryddor i ofelias välling om hon är bråkig nån kväll, risken är kanske att man överdoserar så att hon blir immun som dina barn?! fast ni har ju andra snällkakor istället!
Pernilla

2013-05-16 @ 23:40:57
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Maria

Pepparkakskola, det låter ju riktigt gott!c;

2013-05-18 @ 20:05:22
URL: http://smilingforu.blogg.se
Postat av: Mårtenssons kök

Klart man kan käka pepparkakskolor när som helst, ju tidigare man börjar ju snällare blir man väl, och det kan ju inte vara fel för då måste man ju få fler julklappar när det väl är dags! So there it is, fler pepparkakskolor tidigare:)

Kramar på dej

Svar: eller så tänker man som min brorson när han var ca 3 år och vi var på väg för att fira jul för tredje gången på lika många dagar: "jag vill inte vara snäll längre, jag orkar inte få några fler julklappar!" jobbigt liv ;) men jag tror absolut på eran teori, ju fler pepparkakskolor desto bättre!
kramar!
Pernilla

2013-05-19 @ 18:06:38
URL: http://martenssonskok.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0