Alla vet att pesten kommer och alla vet att den kommer snart.

Jaha, så har föräldrarna och storebrorsan åkt hem, Ofelia sover och lugnet har lagt sig över lägenheten. Här på bloggen verkar det ju däremot ha varit allt annat än lugnt de senaste dagarna... Vad har jag nu gjort? Nåja, det spelar väl ingen roll, det är ju bara trevligt.
 
Något annat som är trevligt är ju när man upptäcker att man tycker om saker som man trodde att man inte tyckte om. Som när vi hade matbloggsträff hos Kim med tema Tant för några månader sedan och Sofie hade med sig en grönkålspaj med ädelost. "Jag tycker ju varken med grönkål eller ädelost..." Tänkte jag skeptiskt men smakade förstås ändå. Och jo, jag tycker tydligen visst om både grönkål och ädelost. Kan man tänka sig. Så jag satte glatt i mig både en och två bitar av pajen, och för någon vecka sen så lagade jag den här hemma också för jag hade tänkt på den så mycket. Paj alltså, världens bästa mat! Och ja, jag ändrade liiite i receptet, här kommer min version:
 
Grönkålspaj Med Ädelost
 
Pajdeg:
75 gr smör
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl kesella
 
Fyllning:
250 gr fryst grönkål (200 gr strimlad färsk grönkål går också bra)
½ gul lök
2 ägg
1 dl kesella
1½ dl mellangrädde
ca 140 gr ädelost
 
Garnering:
Grovhackade valnötter
flytande honung
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta snabbt samman pajdegen i en matberedare eller för hand.
Tryck ut degen i en pajform.
Nagga och ställ i kyl i ca 30 minuter.
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
Finhacka löken.
Fräs lök och grönkål i smör i en stekpanna några minuter.
Vispa ihop ägg, kesella och mellangrädde.
Krydda med salt och peppar.
Lägg grönkålsfräset i pajskalet.
Smula över osten.
Häll över äggstanningen försiktigt.
Grädda i ca 30 minuter.
Strö över hackade nötter och ringla över honung precis innan servering.
Servera med en god grönsallad.
 
Laga denna nu, även om ni tror att ni inte gillar grönkål eller ädelost. Den är jättegod! Perfekt på en buffé också, kan ju vara bra såhär i sommartider.
 
Vad har vi roat oss med när min familj var här och hälsade på då? Ja, lite allt möjligt. Storebror bestämde att vi skulle gå på Volvomuseum, så det gjorde vi i fredags och lärde oss sååå mycket. Hm, nåja, vi såg en väldigt massa bilar, lastbilar, traktorer och grejer i alla fall. Jag är ju så fruktansvärt bilintresserad... Sen har vi ätit massa god mat, köpt ett nytt soffbord och varit på Gunnebo Slott. Där var min Storebror mest upprörd över att allt var ekologiskt och Ofelia var mest bara arg av okänd anledning. Jo, hon kan faktiskt vara arg också. Och så har vi sett på dålig film. Det var väl ungefär det.
 
Nu ska jag dricka te och bara vara sådär allmänt söndagsseg. Förra helgen var det Rättviks Marknad där uppe där jag kommer ifrån så på facebook skickade jag lite halvt på skämt ut en önskan om att någon skulle köpa ut marknadschips till mig. 8 påsar hade mina föräldrar med sig, och då hade min Storebror ändå valt att behålla några påsar hemma eftersom jag redan fått så många. Sweet! Marknadschips alltså, fina grejer!
 
Depeche Mode - Just Can't Get Enough

Kommentarer
Postat av: SANDRATORN.SE - TÄVLING: BLI MÅNADENS BLOGG!

Tack så jättemycket! :) Det hoppas jag med. Börjar man röka igen efter 5 månaders uppehåll så är man dum! Nu är ju det värsta över! :]

Vad fint det var med valnötterna på pajen. Ser väldigt gott ut. :)

2013-05-12 @ 14:04:04
URL: http://sandratorn.se
Postat av: Katarina

Pajen ser mycket god ut! Jag trodde också att jag inte gillade getost tills jag blev bjuden på det :)

Svar: det trodde jag också om getost, eller först åt jag den kall och då gillade jag den inte, sen fick jag den varm med honung och då älskade jag det :)
Pernilla

2013-05-12 @ 18:42:59
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Anonym

Kan det vara så att fröken har gått och blivit tant kanske och nu har förändrade smaklökar som både uppskattar det ena och det andra? Men nej, så kan det väl ändå inte vara... :)
Vi är i alla fall både tant och gubbe i så fall för detta är smaker som går hem i vårt kök!

Kramar till dej frökentant .

Svar: så kan det absolut vara! åtminstone när det gäller ädelosten, grönkålen tror jag knappt jag ätit innan faktiskt och hade nog bara bestämt mig för att jag inte gillade det utan att ens veta. men nu vet jag att jag gillar det, så det är ju bra :)
tanter & gubbar borde ju veta bäst, de har ju levt längst! kram!
Pernilla

2013-05-12 @ 19:06:44
Postat av: Jessica

Åh jag blir lite lycklig i hjärtat när folk vågar prova mat som de tidigare sagt att det inte tycker om. Duktigt av dig :)
Ska absolut prova en sådan paj snart!

Svar: man ska alltid testa, annars kanske man missar det godaste man någonsin ätit, brukar jag tänka. tycker man inte om det så är det ju ingen större skada skedd, bara låta bli att ta om ;)
Pernilla

2013-05-13 @ 20:35:52
URL: http://jessicaleiding.blogspot.se/
Postat av: Annika

Gott :)

2013-05-14 @ 17:15:25
URL: http://blogofphoto.webblogg.se
Postat av: Jasmine

Men så gott! Grönkålspaj förknippar jag med julen, eftersom min mamma ofta lagar en just inför den högtiden. :)

Svar: Tack för kommentaren. Det där med att hjärtat slår lugnare slag och att det finns mer harmoni i kroppen kan jag absolut hålla med om. Det är alltid något visst med att komma hem - hem till sitt ursprungliga hemma.
Min vistelse ute på ön var härlig, den kunde inte vara annat. :)

Kram

Svar: det verkar som att det äts mycket grönkål söderut på just julen, eller kål överhuvudtaget, vi har knappt nåt sånt alls uppe i dalarna, där är det bara rödbetssallad & potatis som gäller till prinskorven & köttbullarna :)
Pernilla

2013-05-15 @ 14:15:26
URL: http://rosanatt.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0