Det är alltid bättre där du är.
För 100 år sen, eller i alla fall ett halvt, fick jag ett kilo älgfärs av min svärmor. Eftersom det var ett helt kilo visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med det, det är ju sällan jag och Jimmy äter ett kilo färs på en gång och jag ville inte riktigt bara slänga ner det i en köttfärssås eller chili con carne. Men sen kom ju mina föräldrar och min Storebror på besök för några veckor sedan, och eftersom jag försöker få dem att förstå att de ska sluta plåga sig själva och sin omgivning med färdiga hamburgare från frysdisken så bjöd jag dem på älgfärsburgare med massa goda tillbehör.
Älgfärsburgare med Lingonchutney, Pepparrotsdressing & Rotfruktschips
för 8 burgare
1 kilo älgfärs
1 pkt bacon
2 äggulor
1 msk viltfond
1 finhackad gul lök
timjan
salt
peppar
Lingonchutney:
250 gr frysta lingon
½ rödlök
1 lagerblad
1 kanelstång
1 cm färsk riven ingefära
3 msk flytande honung
1-2 tsk sambal oelek
Pepparrotsdressing:
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 msk riven pepparrot
Tillbehör:
Bondbröd
Västerbottenost
Rotfruktschips
Gurka
Tomat
Sallad
Strimla baconet till burgarna.
Blanda alla ingredienserna till burgarna.
Forma 8 lika stora burgare och stek dem i smör.
Skala och hacka löken till lingonchutneyn.
Fräs löken i olja i en kastrull.
Tillsätt lingon, lagerblad, kanelstång och ingefära.
Låt koka ihop i ca 10-15 minuter tills vätskan försvunnit och det börjat tjockna.
Smaka av med honung och sambal oelek.
Blanda ihop ingredienserna till pepparrotsdressingen.
Servera burgarna i rostat bondbröd tillsammans med chutneyn, dressing, västerbottenost och grönsaker.
Servera gärna rotfruktschips vid sidan om.
Väldigt gott, om jag får säga det själv. Och det får jag ju. Naturligtvis går det lika bra med någon annan sorts färs om ni inte har några svärmödrar som ger er älgfärs. Det är ju inte alla som har en sådan ynnest.
Vad har jag roat mig med sen sist då? I lördags grillade vi och hängde i trädgården hela kvällen, i måndags var Hakim och Maria här och hälsade på så då hängde vi på stan hela dagen och åt middag på Pinchos bland annat och sen blev jag sjuk. Eller ja, jag fick bara feber och inga andra symtom alls. Så i tisdags låg jag mest på soffan hela dagen och försökte få Ofelia att förstå att det är jätteroligt att bara ligga still och göra ingenting alls, det förstod Ofelia inte alls utan hon var mest på jakt efter att dra ur alla kontakter, dra ner sin pappas playstation i golvet och stoppa allting i munnen som vanligt...
Nu börjar det dock gå åt rätt håll (med mig alltså, Ofelia kryper fortfarande mest omkring och pillar på allt hon inte ska) och det är då för väl det. Det är ju för bövelen dags för Håkan-konsert på lördag, då måste man vara pigg och kry! Idag är det nationaldagen och vi ska baka pizza, bara så att ni vet.
Kommentarer
Svar:
haha, neej, vad hände med den tiden då man kom undan med ketchup och senap på burgarna? vi får nog sluta med det här matbloggandet så vi kan börja fuläta lite mer ;)
Pernilla
Svar:
ja, jag tycker inte alls om lingon egentligen, men det här var fina grejer!
Pernilla
Svar:
det är absolut en måste-fråga! om de inte har en mamma kanske de kan ha en pappa eller nån kusin eller nåt som kan ge dig älgfärs? huvudsaken är ju att du får älgfärs på nåt sätt! men du, burgarna på Pinchos, sjuuuuuuukt goda!
Pernilla
Svar:
Jimmy jagar aldrig heller, inte annat än öl på systemet iaf, men dem blir det inte såhär goda burgare på ;) det finns ju tyvärr inte särskilt många jagande vänner överhuvudtaget såhär i gbg-trakten, så det är ju tur att det finns en svärmor som har älgar i trädgården... Kram!
Pernilla
Svar:
haha, ja, de vet nog innerst inne att hemgjorda burgare är godast, det handlar nog om ren och skär lathet där tror jag :)
Pernilla
Svar:
haha, ja verkligen helt otroligt vad lika det kan bli, det är väl för att vi vet vad som är gott :)
Pernilla
Trackback