Det är alltid bättre där du är.

För 100 år sen, eller i alla fall ett halvt, fick jag ett kilo älgfärs av min svärmor. Eftersom det var ett helt kilo visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med det, det är ju sällan jag och Jimmy äter ett kilo färs på en gång och jag ville inte riktigt bara slänga ner det i en köttfärssås eller chili con carne. Men sen kom ju mina föräldrar och min Storebror på besök för några veckor sedan, och eftersom jag försöker få dem att förstå att de ska sluta plåga sig själva och sin omgivning med färdiga hamburgare från frysdisken så bjöd jag dem på älgfärsburgare med massa goda tillbehör.
 
Älgfärsburgare med Lingonchutney, Pepparrotsdressing & Rotfruktschips
 
för 8 burgare
 
1 kilo älgfärs
1 pkt bacon
2 äggulor
1 msk viltfond
1 finhackad gul lök
timjan
salt
peppar
 
Lingonchutney:
250 gr frysta lingon
½ rödlök
1 lagerblad
1 kanelstång
1 cm färsk riven ingefära
3 msk flytande honung
1-2 tsk sambal oelek
 
Pepparrotsdressing:
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 msk riven pepparrot
 
Tillbehör:
Bondbröd
Västerbottenost
Rotfruktschips
Gurka
Tomat
Sallad
 
Strimla baconet till burgarna.
Blanda alla ingredienserna till burgarna.
Forma 8 lika stora burgare och stek dem i smör.
Skala och hacka löken till lingonchutneyn.
Fräs löken i olja i en kastrull.
Tillsätt lingon, lagerblad, kanelstång och ingefära.
Låt koka ihop i ca 10-15 minuter tills vätskan försvunnit och det börjat tjockna.
Smaka av med honung och sambal oelek.
Blanda ihop ingredienserna till pepparrotsdressingen.
Servera burgarna i rostat bondbröd tillsammans med chutneyn, dressing, västerbottenost och grönsaker.
Servera gärna rotfruktschips vid sidan om.
 
Väldigt gott, om jag får säga det själv. Och det får jag ju. Naturligtvis går det lika bra med någon annan sorts färs om ni inte har några svärmödrar som ger er älgfärs. Det är ju inte alla som har en sådan ynnest.
 
Vad har jag roat mig med sen sist då? I lördags grillade vi och hängde i trädgården hela kvällen, i måndags var Hakim och Maria här och hälsade på så då hängde vi på stan hela dagen och åt middag på Pinchos bland annat och sen blev jag sjuk. Eller ja, jag fick bara feber och inga andra symtom alls. Så i tisdags låg jag mest på soffan hela dagen och försökte få Ofelia att förstå att det är jätteroligt att bara ligga still och göra ingenting alls, det förstod Ofelia inte alls utan hon var mest på jakt efter att dra ur alla kontakter, dra ner sin pappas playstation i golvet och stoppa allting i munnen som vanligt...
 
Nu börjar det dock gå åt rätt håll (med mig alltså, Ofelia kryper fortfarande mest omkring och pillar på allt hon inte ska) och det är då för väl det. Det är ju för bövelen dags för Håkan-konsert på lördag, då måste man vara pigg och kry! Idag är det nationaldagen och vi ska baka pizza, bara så att ni vet.
 
Stor & Juice BC - Zattla Doft

Kommentarer
Postat av: Anonym

Underbart med alla goa tillbehör till burgare. Här blir det "vanliga" burgare i morgon men måste nog komma på något kul att pimpa dem med. Ketchup räcker inte längre...;)

Svar: haha, neej, vad hände med den tiden då man kom undan med ketchup och senap på burgarna? vi får nog sluta med det här matbloggandet så vi kan börja fuläta lite mer ;)
Pernilla

2013-06-06 @ 22:32:49
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Amy's piece of cake

Jag gillar lingonchutney-receptet! Ingefära och sambal oelek... jag är såld redan där ;)

Svar: ja, jag tycker inte alls om lingon egentligen, men det här var fina grejer!
Pernilla

2013-06-06 @ 22:36:53
URL: http://amyspieceofcake.se/
Postat av: Kim

Ska ha det som standardfråga till potentiell ny pojkvän: har du en mamma? Skulle hon kunna tänka sig att ge mig älgfärs?
I freakin love hamburgare. Nästan sjukligt börjar det bli... Alla varianter. Låter gott med pepparrot och lingon.

Svar: det är absolut en måste-fråga! om de inte har en mamma kanske de kan ha en pappa eller nån kusin eller nåt som kan ge dig älgfärs? huvudsaken är ju att du får älgfärs på nåt sätt! men du, burgarna på Pinchos, sjuuuuuuukt goda!
Pernilla

2013-06-07 @ 10:17:02
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Emmy

Berra jagar på tok för lite nu för tiden, så vi har nästan aldrig något vilt i frysen. Det har gått från att vara vardagsmat till lyxmat. Ibland lyckas jag flirta till mig lite kött från någon mer flitigt jagande vän eller så får jag köpa helt enkelt. Älg är absoluta favoriten och dina fina burgare hade jag inte tackat nej till. Särskilt inte med dessa goda tillbehör.
Ha en fortsatt härlig helg och det verkar det ju bli med Håkankonsert och allt. Kramar!

Svar: Jimmy jagar aldrig heller, inte annat än öl på systemet iaf, men dem blir det inte såhär goda burgare på ;) det finns ju tyvärr inte särskilt många jagande vänner överhuvudtaget såhär i gbg-trakten, så det är ju tur att det finns en svärmor som har älgar i trädgården... Kram!
Pernilla

2013-06-07 @ 19:05:50
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Kjersti

Vilka härliga burgare! Verkligen extra allt! Hoppas dina föräldrar och bror blev övertygade och omvända. Nåt annat är väl nästan inte möjligt?

Svar: haha, ja, de vet nog innerst inne att hemgjorda burgare är godast, det handlar nog om ren och skär lathet där tror jag :)
Pernilla

2013-06-07 @ 21:45:20
URL: http://kjerstismatochprat.blogspot.se/
Postat av: Mårtenssons kök

Jahaja, se där var det ju:) Helt otroligt så lika det kan bli fast det skiljer en hel del mil. Men, som du skrev, great minds think alike:)

Svar: haha, ja verkligen helt otroligt vad lika det kan bli, det är väl för att vi vet vad som är gott :)
Pernilla

2013-06-09 @ 21:24:07
URL: http://martenssonskok.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0